Huhti-toukokuu 2020

Omalta osaltani koronavirus katkaisi siis pelit reilut pari kuukautta takaperin maaliskuun puolivälissä. Olin juuri palannut Meksikon Davis Cupista ja ehtinyt vetää yhden valmistavan treenin Talissa ennen kauden ensimmäistä Finnish Tour -kisaa Vaasassa. Kisojen peruutukset tapahtuivat todella nopeasti, ensin peruttiin kisoja yksi kerrallaan aloittaen Indian Wellsin ATP Masters -kisasta, mutta jo aika nopeasti kävi selväksi, ettei myöskään muita kansainvälisiä tai kotimaisia kisoja pelattaisi vähään aikaan.

Ensi alkuun tunnelmat olivat tottakai vähän epäuskoisia, mutta kisojen peruuttamiset olivat varmasti ihan oikea ratkaisu alusta alkaen. Kokoontumisrajoitukset kotimaassa tekivät kisojen pelaamisesta mahdotonta, kun taas ulkomaan kisojen osalta jo pelkät matkustusrajoitteet olivat ylitsepääsemätön este. Muutamaa perussairautta sairastavana laitoin itse myös treenit jäihin tuolloin maaliskuun puolessa välissä ja tennismaila pysyi lopulta laukun pohjalla aina toukokuun alkuun asti.

Omalta osaltani tuntui koronatauon alkaessa siltä, että muutaman viikon tauko voisi tehdä ihan hyvää levon kannalta. Nyt, kun tauko on venynyt jo kuukausiksi, on kuitenkin selvää, ettei pelkällä levolla jatkaessa urheilusta tule pitkään aikaan mitään. Niinpä jotain muuta urheilua olisi hyvä harrastaa, sillä päätin turvallisuussyistä jättää kotimaisen sisätenniskauden väliin tältä keväältä. Kevät onkin sujunut aika leppoisissa merkeissä. Golfia on tullut pelattua paljon, minkä lisäksi peruskuntoa olen pystynyt pitämään yllä pyöräilemällä ja itsenäisellä kuntopiiriharjoittelulla. En tietenkään ole elämäni kunnossa juuri nyt, mutta ei se välttämättä ole juuri nyt tarpeenkaan. Rehellisesti sanottuna ison treenimotivaation löytäminen ilman mitään selkeää tavoitetta kisakalenterissa on tuntunut vaikealta.

Nyt säiden lämmettyä on kuitenkin ollut makeaa päästä pelaamaan tennistä ulkona. Kovat kentät Laajasalossa aukesivat toukokuun alussa ja nyt on ulkotennistä päässyt pelaamaan myös Meilahden upouusilla huippuluokan kovilla kentillä. Pelimäärät ovat toki olleet toistaiseksi vähäisiä, vain muutamaa kertaa viikossa, mutta uskoisin, että kesäkuuhun mennessä treenimäärät kasvavat selvästi. Etenkin jos kotimaan kilpailukalenterille näytetään viranomaistahoilta vihreää valoa. Myös fyysinen harjoittelu tulee varmasti olemaan tavoitteellisempaa ja kehittävämpää, kunhan saamme jotain konkretiaa kesän suunnitelmien osalta tehtyä.

Kotimaan osalta tilanne näyttää siis kilpailemisen kannalta ihan hyvältä, mutta kansainvälisesti voi tilanne jatkua valitettavan huonona vielä pitkään. ATP ja ITF ovat toistaiseksi peruneet kisat heinäkuun loppuun asti, mutta oma arvioni on, että tuota joudutaan vielä siirtämään selvästi eteenpäin kesän kuluessa. Ei vain ole yksinkertaisesti reilua järjestää kisoja, jos joistain maista ei kisapaikalle saa matkustaa. Eikä toisaalta pelaajilta voi pidemmän päälle mitenkään edellyttää esimerkiksi kahden viikon karanteeneja ennen tai jälkeen kisamatkojen. Ja tämä koskee tietysti myös kaikkea muita kisaorganisaatioiden jäseniä yleisöstä puhumattakaan.

Jotenkin tuntuu siis siltä, että tämä vuosi pelataan loppuun asti ilman ATP-pisteistä taistelemista. On ihan mahdollista ja jopa todennäköistä, että erilaisia näytös- ja rahaturnauksia tullaan järjestämään myös kansainvälisesti esimerkiksi tiettyjen maiden pelaajille jo aika pian, mutta globaalilla tasolla pelaamisesta ollaan vielä kaukana. Olen viime vuosina itse asiassa jonkin verran ihmetellyt, miksi tenniksen kisajärjestelmän pitää ylipäätänsä olla niin globaali. Eikö voitaisi ajatella esimerkiksi golfin kaltaista järjestelmää, jossa eri maanosilla on omia kiertueitaan kuten European Tour tai Asian Tour sekä niiden alla esim Nordic Tour? Parhaat pelaajat voitaisiin sitten koota yhteen esimerkiksi Grand Slameihin. Kiertueiden välinen kilpailu voisi myös tehdä hyvää pelaajien palkkakehitykselle, kun jokaisella tourilla olisi omat tähtipelaajansa ja omat isot kilpailunsa. No, ehkä palaan tähän aiheeseen vielä joskus toiste tarkemmin.

Mutta ovathan toki ATP ja ITF järjestöinä tehneet jo nyt ihan hyviä satsauksia pelaajien palkkoihin. Future-kisojen palkintorahat ovat kasvaneet reippaasti ja Challenger-kisoissakin on rahoja kasvatettu sekä kisajärjestäjän maksama majoitus tehty pakolliseksi. Ja nyt koronatauollakin ATP piti huolta omista pelaajistaan maksamalla kaksi muutaman tuhannen dollarin avustuspakettia top175 nelinpelaajille ja top500 kaksinpelaajille, mistä toki iso kiitos siihen suuntaan!

Kaikesta huolimatta toivon kuitenkin, että myös ATP-kisoja päästään taas järjestämään mahdollisimman pian. Missään nimessä en tosin haluaisi olla päättämässä siitä, miten ranking lasketaan kisojen taas jatkuessa, sillä siinä ei odotettavissa ole muuta kuin lokaa niskaan. Ellei sitten käy niin, että kisat jatkuvat vasta tasan vuoden tauon jälkeen, mikä ei sekään tietenkään olisi toivottavaa. Joka tapauksessa nautitaan nyt tästä hetkestä sekä pelaamisesta kotimaan karkeloissa ja murehditaan kansainvälisistä kisoista sitten kun niiden aika koittaa!

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen tekee ihmiselle (ja koiralle) hyvää