Ostrava 125 CH – Valmistautumista ja totuttelua

Terveiset sateisesta Ostravasta! Matkustus Tsekkeihin ja pari treenipäivää on nyt takana eli todellinen paluu kisakentille alkaa olla todella lähellä. Koronarajoitteet ovat tuoneet omat erityispiirteensä valmistautumiseen, mutta loppujen lopuksi kentällä tapahtuvat asiat eivät ole paljoa muuttuneet. Samat treenikuviot ja -vastustajat täällä on kuin ennen taukoa. Mutta kyllähän huomisen matsin pelaaminen silti ehkä vähän ekstrajännitystä tuo tullessaan.

Lähdin matkaan kohti Tsekkiä siis lauantaina, ja varsinkin lentokentät ja lentokoneessa istuminen vähän kyllä jännitti etukäteen. Mielestäni lentomatka meni kuitenkin jopa helpommin kuin olin ajatellut, eikä FFP2-kasvomaskin kanssakaan tullut sen suurempaa epämiellyttävyyttä. Neljän tunnin ajomatka Prahasta tänne Ostravaan oli sen sijaan vähän puuduttava, mutta sen sai onneksi ajella yksin omassa rauhassa lukuisista tietöistä nauttien.

Lentomatkustamisen uusi normaali

Paikan päällä täällä Ostravassa kisahotellina toimii Mercure-ketjun varsin hieno hotelli, jossa huoneet on aika vastikään modernisoitu. Mukava juttu on myös se, että hotellin ravintola on sekä tasokas että halpa, mikä helpottaa ruokahuoltoa merkittävästi. Kaiken lisäksi hotelli sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä kisapaikasta, joten auton tai kisakuljetusten käyttäminen ei ole välttämätöntä. Kaupungin keskustakin olisi lyhyen kävelymatkan päässä, mutta sinne ei taida olla tällä viikolla asiaa.

Itse kisapaikka eli SC Ostrava on tsekkiläiseen tapaan monipuolinen urheilukeskus, jossa on 6 massakenttää, useampi sisäkenttä tennistä sekä sulkapalloa ja squashia. Hieman erikoisesti heti aidan toisella puolella sijaitsee kuitenkin vielä toinen tennisklubi, jossa on 9 massakenttää ja vielä siitä kadun toisella puolella eri klubille kuuluvat 5 kenttää. Eli tenniskenttiä tuntuu tässä kaupungissa ainakin riittävän. Itse kisakentät on melko hyväkuntoiset massat, eivät erityisen kovat eikä pehmeät, mutta viivojen ympäristöt ovat monella kentällä kyllä vähän turhan ylhäällä, mikä lisää huonojen pomppujen määrää. Kannattaa siis tähdätä lähelle rajoja! Pääasiassa kisoja pelataan keskuskentällä sekä kentällä 3, mutta alkukierroksilla myös kenttä 6 on käytössä matsikenttänä.

Kirjoitin pari viikkoa sitten blogissani pallojen välisistä eroista, ja eipä taas mennyt aikaakaan, kun tuli vastaan aivan uudenlaiset Wilsonin US Openit. Täällä käytössä olevat US Open -pallot ovat nimittäin aivan kivikovia ja erittäin painavia, mikä nopeuttaa peliä selvästi. Näitä palloja pitää tosissaan lyödä kunnolla, sillä ohjailemalla ne eivät lähde mihinkään. Enkä suinkaan ole ainoa, joka palloja on täällä ihmetellyt, esimerkiksi kokenut ruotsalainen neluriekspertti Robert Lindstedtkin sanoi, ettei hän ole ikinä nähnyt tällaisia Wilsonin palloja. Jotenkin tuntuu, että tätä asiaa minun pitäisi joskus yrittää selvittää vielä tarkemmin, sillä on ihmeellistä, miten samalla pallomerkillä voi olla käytössä niin erilaisia palloja eri markkinoilla.

Olosuhteisiin totuttelemisen lisäksi valmistautuminen ensimmäisen kierroksen matsiimme on sujunut parini Denys Molchanovin kanssa ihan suunnitelman mukaan ainakin tähän päivään asti. Vedin sunnuntaina ensin tunnin session täällä kaksinpeliin villinkortin saaneen Otto Virtasen kanssa ennen kuin treenasimme Denysin kanssa puolitoistatuntisen nelinpelisession. Eilen maanantaina aamu alkoi suunnitellusti koronatestillä, minkä jälkeen treenasimme ensin aamupäivällä Denysin kanssa kahdestaan ennen kuin pelasimme illalla ensin pisteitä Vasilevski/Vega -paria vastaan ja sen jälkeen vielä Balaji/Gabashvili -paria vastaan. Tänään tiistaina taivaalta on kuitenkin ennustettu tulevan vettä ihan aamusta iltaan, joten on todennäköistä, ettei tänään kukaan tule pelaamaan tai treenaamaan yhtään.

Onneksi saimme kuitenkin eilen pelattua edes jonkin verran pisteitä yhdessä, jotta yhteispeli matsipäivänä sujuu helpommin. Päädyimme parin testigamen jälkeen siihen tulokseen, että minä pelaan viime ajoista poiketen ykkösruutua ja Denys kakkosta. Näin Denys pystyy ottamaan kämmenellään keskustan haltuun, kun taas itse koen olevani palautuksessa suunnilleen yhtä hyvä molemmista ruuduista. Syöttövuoroissa pyrimme miksaamaan normaalia alkuasentoa ja ”i-formaatiota” ja saamaan siten palauttajalle epämukavan olon aikaiseksi.

Vastustajamme ensimmäisellä kierroksella on viime viikon Prahan kisan voittanut hollantilaispari Arends/Pel. Pelasimme Pattin kanssa heitä vastaan viime kesänä Tampereella ja Denyskin kohtasi heidät viimeksi juuri viime viikolla, joten tuttu pari on kyseessä. Lisäksi pelasin Pelin kanssa yhden kisan parina Bangkokissa alkuvuonna. Heidän vahvuutensa ovat nelinpelikiertueella hieman poikkeukselliset, sillä kumpikaan heistä ei ole pärjännyt kaksinpelissä juuri ollenkaan. Arendsin syöttö ja kämmen ovat suorastaan heikot, kun taas vasenkätinen isokokoinen Pel liikkuu todella kankeasti. Molemmat heistä osaavat kuitenkin verkkopelin todella hyvin ja ennen kaikkea henkisesti he ovat tosi hyviä. He eivät pelkää ottaa vastuuta tiukoissa paikoissa, minkä lisäksi heidän lyöntivalintansa ja sijoittumisensa ovat todella usein juuri oikeita. Kaiken lisäksi he ovat kentällä lähes omassa maailmassaan tuulettaen lähes jokaisen pisteen jälkeen todella äänekkäästi, mikä saattaa ärsyttää joitain vastustajia.

Meidän on Denysin kanssa siis pystyttävä pitämään päät kylmänä ja olemaan kiirehtimättä ratkaisujamme pisteiden aikana. Taktiikkamme tulee sisältämään jonkin verran normaalia enemmän lobbi- ja linjapalautuksia, sillä Arends/Pel -peittävät verkolla keskustan tosi hyvin. Lobbi voi toimia myös muissa tilanteissa aika hyvin, sillä he tulevat myös lähelle verkkoa. Omissa syötöissämme taktiikkana tulee olemaan ykkösruudussa syöttäminen paljon Peliä kohti ja kakkosruudussa Arendsin kämmenelle. Kick-syöttöjä myös tullaan käyttämään paljon, sillä he tykkäävän molemmat nousta palautuksen jälkeen verkolle, mikä on korkeasta palautuksesta vaikeampaa. Meidän tulee lisäksi olla verkolla hereillä, sillä palautuksia linjaa pitkin tulee varmasti paljon. Melko varmasti luvassa on siis tiukka ottelu, jonka ratkaisut tehdään ihan muutamassa yksittäisessä pisteessä.

Kaiken kaikkiaan on siistiä olla mukana miettimässä tarkkoja kuvioita ja analysoimassa vastustajia, sillä se tarkoittaa sitä, että aivan pian on tosipelien aika. Koronarajoitukset kasvomaskipakkoineen ja säännöllisine testauksineen kuuluvat nyt uuteen normaaliin ainakin hetken ajan, mutta toivotaan, että tällä tavoin kisailu saa jatkua ja luvassa on paljon matseja ja menestystä. Ottelumme on todennäköisesti siis ohjelmassa huomenna keskiviikkona, joten ei muuta kuin kaikki peliin!

Hyvällä fiiliksellä kohti keskiviikon matsia!