Maia CH 80 – yllätyspaikka kaksinpelin karsintoihin ja fiiliksiä kauden viimeiselle kisareissulle lähdöstä

Viikon treenit kotimaassa sujuivat aika mukavasti suunnitelmien mukaan ja suunnitelmien mukaan lähdin myös tänään lauantainaamuna kohti Portugalin kauden viimeistä CH-kisaa. Perjantai-illan tieto kaksinpelin karsintoihin avautuneesta paikasta muutti kuitenkin tämän päivän kuviot lepopäivästä matsipäiväksi. Olosuhteisiin nähden ottelu ei ollut mitenkään hassumpi, mutta vastustaja oli vaan yksinkertaisesti parempi massapelaaja. Päälaji eli neluri on kuitenkin onneksi vielä edessä!

Treenasin siis tämän viikon kotona suunnitelmien mukaan pelkkiä nelinpelitreenejä ensin pari kertaa kahdestaan valmentajani Boriksen kanssa, minkä lisäksi vedin yhden session Eero Vasan kanssa. Viikon tennispuitteet tarjosi tällä kertaa Tuusulan tennishalli, jossa treenaan varmasti uudestaan mielellään, jos hallien varauskalenterit Helsingissä ovat jatkossakin yhtä tukossa kuin tänä syksynä ovat nyt olleet. Perjantaina illalla vedin vielä yhden vähän sosiaalisemman nelinpeliherkuttelun Talissa, minkä lisäksi tein fysiikkavalmentajani Erikin kanssa pari terävää fysiikkaharjoitusta Liikuntamyllyssä. Hyvän treeniviikon ainoa negatiivinen asia oli niskaan iskenyt kevyt suojakramppi keskiviikon tennistreenin alkulämmittelyssä, mutta parin päivän jälkeen pääkin kääntyy nyt jo lähes normaalisti, eikä kehossa ole muuten mitään ongelmia. Kiitos niskan avauksesta kuuluu myös huippufysioterapeutilleni Mikko Pehkoselle!

Viikon treenit tähtäsivät siis maksimivalmistautumiseen Portugalin Maian challengerin nelinpeliin, mutta pienen yllätyksen tarjosi tosiaan kaksinpelin karsintaan avautunut paikka. Olin varannut lennot jo pari viikkoa sitten lauantaiaamulle, ja kun vielä torstai-iltana karsintojen cut-off oli alle neljänsadan niin en lähtenyt turhaan vaihtamaan lentoa aikaisemmaksi. Perjantain aikana cut-off alkoi kuitenkin pikkuhiljaa valua alemmas ja alemmas, ja lopulta löysin itseni viimeisenä mukaan päässeenä pelaajana karsintojen kaaviosta. Ei siis muuta kuin soittoa kisan supervisorille ja toive, että matsini olisi ohjelmassa vasta iltapäivällä.

Tähän väliin vähän sääntökertausta: Niin sanottu vetäytymis-deadline ATP- ja challengerkisojen kaksinpeleissä on aina perjantaina klo 12 Floridan aikaa eli Suomen aikaa yleensä klo 19, johon asti alternatena eli varasijalla oleva pelaaja saa vetäytyä ilman seuraamuksia. Jos kuitenkin nouset muiden pelaajien vetäytymisten jälkeen mukaan kisaan, et voi vetäytyä enää ilman seurauksia. Vuoden aikana kolme ensimmäistä ennen klo 12 Floridan aikaa tullutta vetäytymistä annetaan kuitenkin anteeksi ennen kuin ATP alkaa sakottaa joidenkin satasten suuruisilla sakkomaksuilla. Perjantain klo 12 deadlinen jälkeen tulevat vetäytymiset käsitellään kuitenkin aina kovemmalla kädellä, jolloin sakko on CH-kisoissa 1000 dollaria. Sijoitetun pelaajan vetäytyessä sakko on kaksinkertainen eli 2000 dollaria. ATP-kisoissa summat ovat luonnollisesti vielä isompia, mutta niitä ei ainakaan itse ole vielä tarvinnut onneksi maksaa. 😊

Nykyisen systeemin mukaan myös challenger-kisoihin on erillinen ilmoittautumislista sekä pääsarjaan että karsintoihin. Karsintojen listat ovat aina silloin tällöin pudonneet viime hetkellä aika nopeastikin, kun pelaajat saavat muiden pelaajien viime hetken vetäytymisten johdosta vasta perjantaina tiedon, että seuraavalle päivälle olisi karsinnoissa paikka auki, eivätkä he enää ehdi paikalle. Tai sitten käy niin kuin vaikkapa Pattille ja Ottolle, jotka ennakoivat viime viikon Ortisein kisan listan tippumista, mitä ei sitten lopulta tapahtunutkaan, ja molemmat jäivät kaksinpelistä kylmästi ulos, vaikka olivatkin paikan päällä.

Seurasin eilen tätä Maian listaa aika tarkastikin ja esimerkiksi klo 10.30 Floridan aikaan edelläni oli vielä neljä pelaajaa. Vielä viisi minuuttia ennen vetäytymisaikaa olin edelleen yhden sijan ulkona, mutta onneksi ATP:n henkilökunta sai viime minuutilla yhteyden edelläni olleeseen brittipelaajaan, joka yllättyneenä nousustaan listalla kuuleman mukaan totesi, ettei hän enää ehdi kisapaikalle. Jos hän ei olisi vetäytynyt ennen klo 12 aikarajaa, olisi häntä sakotettu myöhäisestä vetäytymisestä ja kaavioon olisi tullut minun sijastani joku muu pelaaja alternate-statuksella. Toki olisin kai voinut puhelimitse säilyttää oikeuden alternate-paikkaan tässäkin tapauksessa, mutta silloin otteluajan toivominen iltapäivälle ei olisi onnistunut ja käytännössä osallistumiseni kaksinpeliin olisi ollut mahdotonta.

Monen käänteen jälkeen olin siis nyt kuitenkin perjantai-iltana kaksinpelin karsintakaaviossa. Lauantaille suunnittelemani lepopäivä ei ihan toteutunut, vaan luvassa oli fyysisesti selvästi tiukempi koitos. Lentoni Portoon kulki Frankfurtin kautta, eikä minimivaihtoaika 45 minuuttia nyt ainakaan helpottanut jännitystä, että ehdinkö ylipäätänsä otteluuni. Ensimmäinen lento lähti Helsinki-Vantaalta kuitenkin jotakuinkin aikataulussa kello 7.20 ja vaikka Frankfurt-Porto -lennon lentokone piti ilmastointilaitteen vian vuoksi vaihtaa toiseen, niin ehdin lopulta mukavasti kisapaikalle kello yhdeksi eli kaksi tuntia ennen matsini alkua. Olin varautunut varmuuden vuoksi pakkaamalla pelikamat käsimatkatavaroihin, mutta Lufthansa toimitti laukutkin nätisti Portugaliin asti.

Vein kisapaikalla ensitöikseni yhden mailan jännitykseen, minkä jälkeen söin nopean lounaan ennen kuin aloitin matsivalmistautumiset kehon herättelyllä ja lämmittelyllä. Matsia edeltävät bollaukset saivat tällä kertaa jäädä väliin, joten hieman oli kyllä hakemista pallotatsissa ottelun alkaessa. Paikallinen jännittäjä oli vetänyt jänteet todella kireälle ja pallotkin olivat Wilson Roland Garros -tyyppiset, vaikka kisan etukäteisinfossa niiden piti olla US Openit. Nuokin tuntuivat kuitenkin vähäpätöisiltä eroilta siihen verrattuna, että alustana oli massa ja olosuhde jotain sisä- ja ulkokentän välistä. Vaikea kuvitella kovin paljoa hankalampaa tilannetta kuin suoraan 8 tunnin matkustamisen jälkeen matsiin massalle ilman yhtään bollausta tai edes kaksinpelitreeniä viimeiseen viikkoon. Vastustajakin oli oikein perinteinen espanjalainen massajyystäjä. Mutta eihän sen helppoa pidäkään olla! 😊

Itse ottelu 7-sijtoitettua Sanchez-Izquierdoa vastaan ei ollut kuitenkaan omasta mielestäni mitenkään hassumpi varsinkaan olosuhteet huomioiden. Jalka liikkui alusta alkaen ihan hyvin, eikä missään vaiheessa ottelua tullut mitään väsymyksen oireita. Peli oli mielestäni jopa tasaisempaa kuin lukemista 2-6, 4-6 voisi päätellä. Harmittaa kyllä, etten saanut useampaa breikkipalloa käytettyä, vaan Sanchez taisi statistiikan mukaan selvittää peräti 9/10 murtomahdollisuuttani. Toisessa erässä tein vielä hyvän nousun 1-3 -tilanteesta 4-3 -johtoon, mutta pettymyksekseni se ei tällä kertaa kantanut pidemmälle.

Rehellisesti sanottuna olin toki suurimman osan ajasta matsissa aika juoksupojan roolissa Sanchezin tykittäessä kämmentään aika kovalla yläkierteellä kulmasta kulmaan, mutta oli siellä mukana myös joitakin aika ovelia pelinsekoituskeinoja minunkin suunnastani. Kämmenkrossissa olin selvästi vastaantulija, mutta yllätyin kyllä siitä kuinka matalana ja jyrkkänä Sanchez sai myös rystykrossinsa pidettyä. Vaikkei hän kääntänyt lähes ollenkaan linjaa rystyltä niin en päässyt itse ottamaan kovin montaa kertaa aloitteita omalta rystyltä hänen krossejaan vastaan. Syöttöni olisi pitänyt kulkea paremmin, jotta olisin voinut taistella tosissaan voitosta. Toki nytkin matsissa oli todella paljon tasaisia gameja 40-40 -tilanteiden kautta, mutta paremmalla syöttämisellä olisin ehkä saanut vähän helpotusta omien syöttöjeni pitämiseen.

Joka tapauksessa selvisin siis tästä päivästä kuitenkin ilman vammoja, mikä oli ehkä se päällimmäinen tavoite. Toisekseen pääsin nauttimaan hyvätasoisesta tenniksestä oman kehon kautta ja viihdyin kentällä vallan mainosti. Kolmanneksi sain otettua tuntumaa kisakenttiin ja tiedän nyt paremmin mitä nelinpelimatseissa on odotettavissa. Ja viimeisenä tietysti on hyvä muistaa, että tennisammattilaisen tulot kertyvät pienistä puroista, ja tällä sisään pääsyllä sai taas kartutettua palkkasekkiä 115€ (miinus verot) verran, minkä lisäksi kisajärjestäjät maksavat tulevan hotelliyön, joka muuten olisi jäänyt omakustanteiseksi. Miljoonat antavat siis odottaa itseään, mutta ehkä ensi vuonna sitten… 😊

Sen verran tuli taas tekstiä jo nyt, että jatkan analyysia kisapaikasta (paljon kuvia), olosuhteista ja nelinpelin pelaamisesta A-ruudussa seuraavassa postauksessani parin päivän sisällä. Se kuitenkin tiedetään jo nyt, että pelaan parini Glasspoolin kanssa avauskierroksella espanjalaisparia Taberner/Zapata-Miralles vastaan joko tiistaina tai keskiviikkona. Mutta palataan siis taas pian asiaan!

5 thoughts on “Maia CH 80 – yllätyspaikka kaksinpelin karsintoihin ja fiiliksiä kauden viimeiselle kisareissulle lähdöstä

  • Harmi kun nuo ilmoittautumislistat eivät ole julkisesti nähtävillä. Niitä olisi kiva itsekin seurata, näkisi vähän mihin kukakin on menossa mahdollisesti. ITF-turnauksissahan noita pystyy seuraamaan kuka vaan. Mielenkiintoinen tieto myös tuo mitä yhdestä karsintaottelusta tienasit, no onneksi selvisit ehjänä pelistä, sillä kannattihan tuo osallistuminen siihen, kun sai sitten sen hotelliyönkin. Tsemppiä nelinpeliin!

    • Tuo on ihan totta, että ATP ja challenger-kisojen ilmoittautumislistoja ei julkisesti ole valitettavasti missään nähtävissä. Jollain nettifoorumeilla niitä kuuleman mukaan silloin tällöin julkaistaan, mutta itse en tiedä enempää.

      Kiitos tsempistä joka tapauksessa!

    • Kiitos! Tuo PTPA:n ja ATP:n välinen ”konflikti” koskettaa ainakin toistaiseksi lähinnä vielä minua korkeammalle rankattuja pelaajia. Ymmärrän kyllä PTPA:n keulahahmojen motiivit, eikä ATP ole viime vuosina minustakaan ihan parhaalla tavalla onnistunut kaikissa tehtävissään, mutta en kuitenkaan usko, että PTPA:n kautta asiat tulevat kuitenkaan isosti muuttumaan. Omasta mielestäni, jotta asiat todella muuttuisivat, kuten esimerkiksi alempien tasojen palkintorahojen nousu, pitäisi tenniksessäkin syntyä joku kilpaileva tour ATP:n rinnalle esimerkiksi Aasiaan. Tällöin alettaisiin oikeasti miettimään, mikä pelaajille on tärkeintä, kun ATP:lla ei olisi täysi monopoliasema ammattilaistenniksessä.

Comments are closed.