Kesäkuu – DC-leireilyä ja valmistautumista SM-kisoihin

Kesäkuun tuomat helpotukset koronarajoituksiin tarkoittavat sitä, että myös harjoittelu on muuttunut päivä päivältä normaalimpaan suuntaan. Viime viikot olen treenannut tennistä 4-5 kertaa viikossa, minkä päälle on tullut fysiikkaharjoittelua pariin kertaan viikossa tiukemmin ja muutaman kerran vähän kevyemmin. Kaiken kaikkiaan tuntuu, että lihasvoimatasot alkavat palautua pikkuhiljaa normaaleiksi, ja jalkakin liikkuu kentällä jo ihan kohtuullisesti.

Tällä viikolla ohjelmassa on hieman erilainen harjoitusviikko, sillä olemme kokoontuneet DC-joukkueen kanssa Vierumäelle treenaamaan neljäksi päiväksi ennen ensi viikon SM-kisoja. Emil ja Henri eivät päässeet osallistumaan, mutta mukana on kuitenkin hyvä treeniporukka Pattin, Otton ja Eeron myötä. Jarkko Nieminen on mukana vetämässä treenejä ja osallistuu hän myös peleihin aina silloin tällöin.

Treeniä Vierumäellä (kuva Jarno Tiusanen/STL)

Tuntuu, että omalta kannalta treeneissä on ollut hyvä keskittyä jalkatyön tehoon ja nopeuteen, sillä tuolla osa-alueella olen jäänyt koronatauon aikana eniten jälkeen. Ikää tulee lisää, mikä ei ainakaan helpota nopeuden suhteen, joten kaikki jalkojen nopeaa frekvenssiä parantavat treenit ovatkin yhä tärkeämpiä myös kentän ulkopuolella. Ainakin omassa pelissäni huomaan myös sen kuinka vähänkään hitaammalla jalalla pärjääminen on lähes mahdodonta. Sen huomasi muun muassa viime viikolla, kun hävisin pari treenierää 0-6, mitä ei ole vähän aikaan tapahtunut. Viikonloppuna vähän panoksia lisätessä homma alkoi kuitenkin onneksi sujua jo ihan eri tahtiin. 😊

Olen toistaiseksi keskittynyt treeneissä pelillisesti aika paljon perusjuttuihin, eikä harjoittelu ole ollut mitenkään erityisen nelinpelispesifiä. Jalkojen liike on aina tärkeää, minkä lisäksi syöttö- ja palautus ovat yhtä lailla olennaisia molemmissa lajeissa. Tottakai verkkopeliä tulee harjoiteltua aina vähän ylimääräistä, minkä lisäksi myös takakentän lyönteihin yritän saada vähän lisää terävyyttä, sillä sitä nelinpelissä nimenomaan tarvitaan. Esimerkiksi viime viikon perjantaina teimme valmentajani Boris Chernovin kanssa vähän erikoisemman tunnin treenin, jossa tavoitteenani oli lyödä koko treenin ajan jokaista palloa täysillä. Aloitimme paikallaan olevaan palloon lyömisellä ja siirryimme pikkuhiljaa painavampiin minua kohti tulleisiin palloihin, mutta joka tapauksessa tuo treeni teki tosi hyvää vartalon käytön ja käden nopeuden lisäämiseksi. Tuntuu, että nykytenniksessä on hurja ero jopa ihan vain 10 vuoden takaiseen, sillä lähes kaikki lyövät nykyvälineillä todella kovaa. Ja tuosta kelkastahan ei ole hyvä jäädä jälkeen!

Yksi syy vähän monipuolisemman lajiharjoittelun tekemiseksi on tottakai ollut myös se, että ensi viikolla pelataan siis SM-kisoja, ja osallistun luonnollisesti Talissa myös kaksinpeliin. Ammattilaiselämää on vaikea elää ilman palkintorahoja, joten kesän Finnish Tourien 5000€ palkintopotit ovat merkittävässä roolissa ennen kuin kansainvälisiä kisoja taas jatketaan syksymmällä. Toivottavasti siis menestystä tulee SM-kisoissa ja Finnish Tourilla myöhemminkin! Karsintojen kaaviot SM-kisoihin ovat jo esillä Tennisässässä, mutta pääsarjakaavioita joudutaan odottelemaan ensi viikkoon asti.

Kansainvälisten kisojen jatkumisesta odotellaan lisätietoa ihan lähipäivinä, mutta ainakin viime viikolla saamani tiedon mukaan US Openia ollaan ihan tosissaan järjestämässä, vaikka monessa maassa matkustusrajoitukset ovat vielä todella tiukkoja. Pelaajien keskuudessa on ollut tästä hieman vastarintaa ainakin ATP:n Zoom -palavereissa, sillä järjestelyt tulisivat olemaan hyvinkin askeettiset, eikä pelaaminen olisi oikeastaan millään mittarilla ”hauskaa”. Pelaajille ollaan suunnittelemassa New Yorkiin muun muassa kokonaan eristettyä hotellia, josta ei saisi poistua, minkä lisäksi tiedossa olisi kasvomaskipakko, täysin yleisöltä suljettu kisa-alue sekä rajoitus, joka kieltäisi pelaajiakaan tuomasta yhtä tukihenkilöä enempää kisapaikalle. Kaiken lisäksi kaaviotkin olisivat todennäköisesti pienemmät, joten ei ihme, että moni pelaaja toivoisi kisoja pelattavan jopa vuoden loppuun asti ilman ATP-pisteitä. Siihen ei taida kuitenkaan televisiosopimukset taipua, joten jännityksellä odotetaan mitä tuleman pitää. Toinen ongelma on tottakai se, että reiluuden nimissä myös alemman tason kisat pitäisi tietysti aloittaa samanaikaisesti isoimpien kisojen kanssa, mutta ITF- ja Challenger kisoille vasta onkin vaikea löytää järjestäjiä.

Yhtä kaikki, keskityn ainakin omalta osaltani toistaiseksi siis Suomessa pelaamiseen kunnes toisin korkeimmilla tahoilla päätetään. Eli ei muuta kuin lisää treeniä ja täydellä höyryllä juhannuksen jälkeen kohti SM-kisoja! Talin SM-kisoja saa muuten tulle myös yleisö katsomaan, joten turvavälit huomioiden saa tulla kannustamaan. 😊

2 thoughts on “Kesäkuu – DC-leireilyä ja valmistautumista SM-kisoihin

  • Tällä hetkellä järjestetään erilaisia kutsukilpailuja, joissa pilotoidaan uusia pistelaskukäytäntöjä (erä 4-gameen, pisteiden triplaus jne.). Mitä mieltä pelaajana olet näistä kokeiluista? Davis Cupin muutokset ovat ymmärrettävIä, mutta katsojana pidin enemmän vanhasta, pitkästä kaavasta.

    • Tosiaan varsinkin nyt korona-aikana tunnutaan kokeilevan vaikka mitä pistelaskusysteemejä. Erät 4 gameen olivat testissä jo reilut 10 vuotta sitten ATP Tourillakin, mutta idea kuopattiin aika nopeasti. Sen sijaan nuo Ranskassa nyt kokeiltavat ”yllätyskortit”, aikapelit ym. ovat kyllä monelle pelaajallekin aikamoisia ihmetyksen aiheita.

      Rehellisesti sanottuna olen aika vahvasti sitä mieltä, että tenniksen pistelasku nykyisellään on erinomainen. Erä 6 gameen vaatii pitäjänteistä keskittymistä ja taitoa hallita momentumin vaihdokset erän sisällä, kun taas lyhyemmissä erissä korostuu minusta liikaa yksittäisten ”sumutuksien” arvo. Varmasti olen vähän vanhanaikainen ja muutosvastarintainen ajattelussani, mutta mielestäni nämä tuplapistehassuttelut ja jossain tapauksessa jo no-ad -systeemikin vievät tennistä liikaa viihteen suuntaan. Ottelu alkaa muistuttaa lähes videopeliä, jossa katsojille pitää olla uusia ärsykkeitä koko ajan, jotteivat he tylsisty. Tenniksen suola on kuitenkin minusta juuri erien ja otteluiden sisäiset momentuminvaihdokset ja nousut, johon kuuluu myös hieman tasaisemmatkin vaiheet.

      Yhden säännön voisi minusta uudistaan silti ihan huipullakin vaikka heti, sillä let-syötön voisi unohtaa peliä hidastamasta!

Comments are closed.