Marseille ATP 250 QF, Heliövaara/Glasspool – Skupski/Skupski 2-6, 6-4 10-8

Aika mahtavaa, uran ensimmäinen semifinaali ATP-tasolla varmistui tie breakin huippusuorituksilla! Olimme puolitoista erää pahasti altavastaajana, mutta niin kuin eilenkin tuli todettua, parempi aloittaa hitaasti ja lopettaa kovaa. Fiilikset on luonnollisesti korkealla, mutta hetki pitää semifinaalia vielä odotella, sillä pääsemme haastamaan aussiparia Ebden/Reid vasta lauantaina.

Tunnelma tähän päivään lähtiessä oli hieman odottava, sillä oli selvää, että tulisimme olemaan altavastaajia, mutta toisaalta uskoimme Lloydin kanssa kumpikin omiin mahdollisuuksiimme, jos vain saisimme parhaan vaihteen silmään. Jälkikäteen ajateltuna oli Lloydilta osuvasti sanottu eilen illallispöydässä, kun mietiskelin josko palkitsisin itseni hyvästä voitosta jäätelöllä, että ei vielä Harri, ota se jäätelö vasta viikonloppuna. Jotenkin tuo kommentti onnistui kuvaamaan juuri sen oikean mielentilan, että ei kannata olla liian tyytyväinen yhden voiton jälkeen, vaan säästää nälkää kisan loppupeleihin.

Ja sitä nälkää meillä siis tänään oli. Hoidimme aamubollaukset eilisestä poiketen tarkoituksella matsikentällä tullessamme kentille vähän aikaisemmin, mutta toisaalta ehdimme sen jälkeen syödä rauhassa lounasta ja käydä vielä uudestaan nopeasti lyömässä ennen matsia. Matsi alkoi kuitenkin jostain syystä jälleen vähän vaisusti, sillä palautukset eivät löytäneet alussa millään oikeisiin osoitteisiin, ja heti ensimmäinen syöttövuoroni 1-2 -tilanteessa oli huono. Missasimme Lloydin kanssa molemmat yhdet iskulyönnit ja kun vastustajat pelasivat kaksi muuta pistettä tosi hyvin, niin breikki oli totta.

Saimme kuitenkin 2-4 -tilanteessa eilisen tapaan mahdollisuuden kaventaa hankkiessamme kaksi murtopalloa, mutta Skupskit hoitivat ne molemmat hyvillä syöttö-volley -kombinaatioilla. Ja 2-5 -tilanteessa syöttövuoroni oli jälleen erikoinen, sillä pääsimme siinä 40-0 -johtoon, mutta vaikka löin tuon jälkeen kaikissa pitopalloissa ykkössyötöt kenttään, niin murto siitäkin jotenkin tuli. Skupskit pelasivat lähes virheettömän erän ja veivät sen siis lukemin 6-2. Tuntui, että he voittivat lähes jokaisen pisteen, joka kesti yli 2 lyöntiä eikä meillä ollut oikein jakoa missään rallissa. Saimme käytännössä ainoastaan pisteitä syötöillä tai sitten suorilla palautuswinnereillä.

Toisessa erässä tilanne jatkui vähän huolestuttavana, kun nyt puolestaan Lloyd joutui vaikeuksiin syöttövuoroissaan. Hän selvitti kuitenkin 15-40 -tilanteen kolme murtopalloa 0-1 -tilanteessa parin ottelun pisimmän rallin myötä ja totesinkin puolivitsillä tuon jälkeen Lloydille, että taidettiin muuten juuri nähdä matsin ”turning point”. Aloimme pikkuhiljaa päästä paremmin mukaan tuon jälkeen palautusgameissakin, mutta breikkipalloja ei meidän suuntaamme vielä herunut. Sen sijaan 2-3 -tilanteessa Lloyd joutui jälleen selkä seinää vasten 30-40 -tilanteessa, mutta jälleen pari erinomaista ykkössyöttöä piti ottelun elossa. Ja sen jälkeen 3-3 -tilanteessa alkoivat meidänkin palautukset osua kunnolla. Löin peräkkäin palautukset läpi kämmeneltä ja rystyltä, minkä jälkeen Lloyd onnistui lobbipalautuksessaan erinomaisesti. Breikkipallossa Neal Skupski ei enää halunnut antaa minulle mahdollisuutta kolmanteen palautuswinneriin, vaan antoi meille murron kaksoisvirheellä. Pidimme sen jälkeen Lloydin kanssa omat syöttövuoromme vakuuttavasti erän loppuun ja voittajaa ratkottiin siis match tie breakissa.

Match tie break oli suoraan sanottuna yksi urani parhaista varsinkin tilanne ja olosuhteet huomioiden. Missasin ensimmäisessä pisteessä kämmenpalautukseni senttejä leveäksi, mutta se olikin koko tie breakin ainoa virheeni. 2-1 -tilanteessa onnistuin kaksi kertaa peräkkäin lähes haamurefleksivolleyssa, ja päätin pisteen kovaan kämmeneen kohti Neal Skupskia, jonka rystyvolley karkasi pitkäksi. Skupskit saivat minibreikin takaisin 3-2 -tilanteessa Nealin pelatessa erinomaisen pisteen verkolta, mutta vahva rystypalautukseni ja Lloydin viimeistely verkolta siirsivät meidät kuitenkin jälleen johtoon minibreikillä 5-4. Lloyd joutui seuraavassa pisteessä turvautumaan kakkossyöttöönsä, eikä Neal Skupskin vahvaan palautukseen ollut paljoa tehtävissä.

Puolia vaihdettiin siis 6-6 -tilanteessa, ja vaikka minua tottakai jännitti, niin jotenkin osasin olla mielessäni koko ajan todella luottavainen. Koin sellaista rauhallista uskoa, että kyllä tämä tulee kotiin. Neal Skupski syötti minulle puoltenvaihdon jälkeen ässän sivurajalle, mutta sekään ei minua hätkähdyttänyt. Vastasin 6-7 -tilanteessa hyvällä suoran pisteen tuoneella ykkössyötöllä sekä 7-7 -tilanteessa ässällä t-pisteeseen. 8-7 -tilanteen Ken Skupski selvitti hyvällä syötöllään, mutta 8-8 -tilanteessa hänen syöttönsä ei riittänyt, sillä annoin palaa rystypalautukseni täysillä linjaa pitkin, eikä se enää tullut takaisin. Ja Lloydin syöttöön voi kyllä ratkaisupaikoissa aina luottaa, eikä se pettänyt tälläkään kertaa. 9-8 -tilanteessa vastustamattoman kova ykkönen kenttään, eikä Neal Skupski pystynyt enää hallita palautustaan. Semifinaalipaikka oli totta!

Nelinpelissä marginaalit ovat varsinkin näin nopealla sisäkentällä väkisinkin todella pienet, joten kyllähän siitä pitää nauttia, kun tiukka matsi tulee kotiin. On ihan selvää, että toisen erän alun murto vastustajille olisi varmaan tiennyt tappiota, mutta nyt saimme kuin saimmekin pidettyä Lloydin tiukat syöttövuorot, mikä oli käännekohta ottelulle. Ja eihän noista tie breakin onnistumisista voi olla kuin ylpeä. Tällä kaudella useampikin tie break on kääntynyt loppuhetkillä väärään suuntaan, joten siinäkin mielessä tämän päivän kivenkova henkinen kantti ratkaisupaikoilla on kyllä huikea suoritus. Uskalsimme olla rohkeita ja ottaa omat aloitteemme. Emme odottaneet, että vastustajat häviävät vaan halusimme itse voittaa.

Pelillisesti voin jälleen olla erittäin tyytyväinen syöttöpeliini varsinkin ensimmäisen erän jälkeen. Ässiä tuli tosi monta ja oikeissa paikoissa, enkä tainnut syöttää koko matsissa kuin ainoastaan kolme kakkossyöttöä, mikä on aika käsittämättömän alhainen määrä. Jotenkin onnistuimme kuitenkin häviämään syöttöni ensimmäisessä erässä kahdesti. En ensimmäisessäkään erässä syöttänyt kuin yhden kakkossyötön, mutta jotenkin noissa gameissa hävisimme jostain syystä kaikki pisteet, joissa vastustajat saivat palautuksen kenttään, mikä ei kyllä ole normaalia. Toisessa ja kolmannessa erässä jouduin siis puoliväkisin alkaa lyödä ykkösiä vielä vähän kovempaa ja tarkemmin, ja voin kyllä olla tyytyväinen, että ykkössyötöt löysivät silti ruutuun niin usein. Varsinkin kolmannen erän tie breakin kaikki ykköset olivat oikealla tavalla aggressiivisia ja onnistuneita, mistä voin olla tosi ylpeä.

Myös palautuspelissä tuntui siltä, että tasoni tuntui vain nousevan ottelun edetessä. Ensimmäisen erän alkupuolella en meinannut saada mitään kenttään, mutta toisen erän lopussa ja kolmannen tie breakissa tuntui, että kunhan vain pääsin palloon käsiksi niin vastustajat olivat pulassa. Jollain tavalla tuokin on tietyllä tavalla tosi hyvä juttu, että uskallan hakea palautuksia rohkeasti alusta alkaen, vaikka virheitä tulisikin, sillä ei tällä tasolla pärjää, jos tyytyy vain lyömään palautuksia hiljaisina kenttään. Palautukset ovat aina olleet vahvuuteni, mutta tämänpäiväisen perusteella voi sanoa, että ne ovat vastustajille varmasti tälläkin tasolla parhaimmillaan kova pelote.

Ei kai tämän päivän otteisiin voi siis olla muuta kuin tyytyväinen. ATP-kisa, panoksena semifinaalipaikka ja pystyimme Lloydin kanssa esittämään loppua kohden ihan parasta peliämme. Vastustajat olivat varsinkin ensimmäisessä erässä todella kliinisiä verkolta ja vahvoja takakentältä, mutta jaksoimme luottaa itseemme ja kaivoimme tarvittavan syöttö- ja palautuslaadun, joka takasi meille riittävän edun lopun ratkaisupaikoissa. Silti kannattaa kuitenkin muistaa, että oli käytännössä yhdestä pisteestä kiinni, että olisimme hävinneet suoraan kahdessa erässä. Eli liikaa ei saa alkaa leijua, mutta ylpeänä voi kuitenkin lähteä isolla itseluottamuksella pelaamaan seuraavaa ottelua.

Seuraava ottelumme eli semifinaali ei siis ole ohjelmassa kuitenkaan vielä huomenna, sillä huomenna pelataan vain alakaavion semifinaali. Toinen vastustajistamme, Emil Ruusuvuoren kaksinpelin toisella kierroksella pudottanut Matthew Ebden pelaa huomenna vain kaksinpelin kvartsinsa. Ehdin tänään oman nelinpelimme jälkeen hetken verran vakoilla tulevien vastustajien peliä, ja vastassa tulee jälleen hyvin syöttävä tiimi, joka osaa nelinpelin salat. Ebden on ollut kaksin- ja nelinpelissä sadan joukossa useamman vuoden, ja hänen vahvuuksiaan on erityisesti palautuspeli ja volleyt. Pelkkään nelinpeliin useamman vuoden jo keskittynyt Matt Reid on minulle hieman tutumpi vastustaja, sillä kohtasimme viimeksi noin vuosi sitten Australiassa Burnien challengerissä ja sitä ennenkin pari kertaa vuonna 2019. Reidillä on hurja syöttö, mutta varsinkin rystypalautus ja verkkopeli on välillä hieman virhealtista.

Helppoa matsia ei siis ole lauantain semifinaalissakaan tiedossa, mutta on kiva tietää, että ainakin pelinkuva on suhteellisen hyvin tiedossa jo etukäteen. Meidän tulee pitää yllä laadukasta syöttöpeliä alusta alkaen, minkä lisäksi uskon, että tulemme vähintään pari breikkimahdollisuutta saamaan ottelun aikana. Ratkaisupaikoissa onnistuminen on siis varmasti jälleen avain onneen, ja miksi se ei onnistuisi, kun itseluottamusta kerran nyt riittää.

Huominen siis vedetään varmasti vähän kevyemmin ja käydään ottamassa tuntumaa myös keskuskenttään, jotta lauantaina ollaan sitten terävimmillään heti matsin alkaessa. Nyt kuitenkin tämä ilta vielä hetki rentoutumista golfin ääressä. Palataan lauantaina!

27 thoughts on “Marseille ATP 250 QF, Heliövaara/Glasspool – Skupski/Skupski 2-6, 6-4 10-8

 • Kova voitto, nous oikee karvat pystyy ku katoin tulokset että voititte, pari oli tosi kova ja kaiken piti mennä nappiin että voititte. nyt vaan jäitä hattuun ja pelaamaan lauantaina. Milläs palloilla muuten siellä pelataan ja oletko tyytyväinen palloihin 😀 ?

  • Kiitos! Täällä pelataan Technifibre X-ONE -palloilla, joita ehdinkin jo viime kesänä kehua yksiksi lempipalloikseni. Eli ei ihme että peli kulkee. 🙂

 • Hieno taistelu. Sillasta vakuuttavaan voittoon. Briteillä ei näyttänyt olevan mitään hätää. Mutta rehellisesti sanottuna 3-3 tilanteen jälkeen olitte parempi tiimi. Palautukset oli välillä rautaa. Tsemiä välierään.

 • Do you realise you’re an honorary Brit now? 😉 There were 7 British players (including Cam Norrie in singles) on today’s schedule and only Lloyd was a winner. Great performance by you both. Do you prefer #Glassovaara or #Heliopool? 😉 Good luck on Saturday.

  • Haha, thank you and what an interesting question about the team name! 🙂 For some reason Glassovaara reminds me of the bird called cassowary but I guess it’s still better.

 • Huhhuh! Olipas jännittävä peli, toisen erän alussa näytti jo hyvin huolestuttavalta ja taisinkin jo ajatella että nyt tulee kyllä kuokkaan. Vastustaja oli todella etevä, kun erehdyitte laittamaan pallon 2mm väärään paikkaan niin heti tuli kuitti ja päng pallo omasta kentästä läpi. Oli huikea suoritus nousta tuosta tilanteesta ottelun voittajaksi!! Teidän olemuksesta toisaalta näkyi että helpolla ette voittoa vastustajalle luovuta ja huippuotteilla se voitto sitten tulikin. Varmasti paras peli minkä olen nähnyt teidän pelaavan, mahtavaa huomata miten sinulla syöttö ja palautuspeli sen kuin vaan kehittyy jatkuvasti! Ja fokus vaikuttasi olevan juuri oikeissa asioissa niin annatte itsellenne hyvät mahdollisuudet voittoihin myös jatkossa. Onnittelut makeasta voitosta ja tsempit tuleviin koitoksiin!

  • Jes kiitos paljon osuvasta analyysista! Nimenomaan huippulaadukas syöttäminen ja palauttaminen oli lopussa se tärkein syy voittoon. Ja mahtavaa huomata, että juurikin noilla osa-alueilla on tullut kehitystä, joka kantaa pitkälle näissäkin kisoissa.

 • Aloin katsomaan ottelua juurikin tuosta toisen erän puolivälistä, erittäin vakuuttavalta näytti. Onnittelut hienosta voitosta!

  • Kiitos! Hyvään aikaan aloit katsoa. Jos ensi kerralla olet ruudun ääressä jo ihan alusta alkaen niin ehkä mekin säästymme erätappiolta. 😉

 • Paljon onnea lauantain suureen matsiin ! Toivottavasti nuo alkuvuoden kirvelevät tiukat tappiot tulevat nyt korkojen kanssa takaisin maukkaina voittoina.

  • Kiitos! Kyllähän nuo tiukat matsit väkisinkin kääntyvät lähes 50/50 suhteessa molempiin suuntiin, joten ei hätää, nyt on voittojen vuoro.

 • Erityisesti sinun syöttösi ykkösruutuun oli teknisesti ja taktisesti aivan huippuluokkaa. Olikohan vastaanottajana siinä Ken, joka oli ilmeisesti katsonut edellisen pelin syöttöäsi, joka meni nuoremman Tsitsipasin ulottumattomiin kämmenpuolelta (out wide). Sinä laitoitkin sitten pommia T-pisteeseen, mutta kun Ken luuli syötön tulevan hänen kämmenelleen eli kohti T-pistettä, niin sieltä tulikin slaissi out wide. Mahtavaa syöttötyöskentelyä, jota vastustaja ei pystynyt lukemaan. Jo Tsitsipas/Tsitsipas -paria vastaan syöttösi oli kohdillaan. Mahtoi maistua mansikalta, kun Stefanoskaan ei pystynyt kunnolla palauttamaan pommejasi.
  Nyt viimeistään on selvää, että tasosi on taatusti korkeimmalla ATP-kiertueella. Viimeinen epäilys siitä, että näin ei olisi, on nimenomaan syötön riittävyys. Nyt se on todistettu.

  • Jes kiitos tsempeistä taas kerran! Nimenomaan syöttö on itselläkin ollut ajoittain se osa-alue, jonka kanssa olen isoissa matseissa tuskaillut, mutta torstaina oli asiat päinvastoin. Uskalsin laittaa ykkössyöttöä kenttään kovalla vauhdilla ja jotenkin tuntui, että vastustajatkaan eivät sitä pystyneet kovin hyvin lukemaan. Tekee kyllä tosi hyvää itseluottamukselle tuollainen. Ja kakkosruutuunkin varsinkin rystypuolelle kroppaan syötöt toimivat myös tosi hyvin sekä ensimmäisellä kierroksella että nyt kvartseissa Skupskeja vastaan. Vamos!

 • Jess! Aivan mahtavaa lukea raporttisi ja näitä kommentteja matsista, jota itse en valitettavasti onnistunut näkemään. Kuulostaa hienolta! Nyt vain rennosti ja nautiskellen päätyyn asti. 🙂

  • Kiitos! Kiva kuulla, että raporteista pääsee edes puolittain tunnelmaan, mitä matsissa koettiin. Nyt voi tosiaan vetää paineetta päätyyn asti.

 • Näin upeita saavutuksia katsoisin mieluusti livenä, enkä vain live scores näkymiä.
  Challenger-pelit näkyvät helposti netin kautta, mutta maksullinen oma tennis-tv ei näytä kaikkia matseja. Mistä siis kaikki te kommentoijat saatte Harrin matsit katsotuksi ? Tätähän on kysytty jo aiemminkin, ja bet365 näyttäisi pelin jos sinne toimittaisi riittävästi vakuutteluja passi ym liitteitä. Onko vielä muita, kertokaa ?
  Harrin ja Lloydin ( Heliopool on hyvä ) puolesta kyllä sitten lyön satasen vedon bet 365:ssä ja toimitan niille syntymätodistuksesta alkaen kaikki dokumentit !
  Eikun onnea veljesparien kaadoista aussiparin pieksäntään ! thumb

  • Pankkikortin numeron joutui laittaa ja muutaman euron pelitilille. Mitään muuta tietoja en sinne laittanut.

  • Ilmeisesti tosiaan tuo Bet365 on hyvä paikka seurata ATP-nelureita, vaikka rekisteröityminen hieman maksua vaatiikin. Noin lähtökohtaisesti ATP-kisojen nelinpelien striimien seuraaminen on kyllä tehty käsittämättömän vaikeaksi, sillä esimerkiksi tänään lauantainakaan ei nelinpelin välierää keskuskentältä televisioitu ollenkaan, vaikka TennisTV ym. palvelut näyttävät kyllä päivän kaikki kaksinpelit samalta kentältä.

   ChallengerTV on kyllä ollut ATP:lta erinomainen sijoitus, harmi vaan että ATP-kisoissa TV-oikeudet taitavat rajoittaa samanlaisen palvelun luomista.

 • Yks Jokeri auttaa huomattavsti Glassovaaran seuraamisessa… Pidän tästä lemppariehdotuksesta koska se kuvaa tavallaan sitä vaaraa jonka vastustajanne joutuvat kohtaamaan = yhteispelin voima. Olette Lloydin kanssa täydellinen vastakohta näille jättiläisegoille jotka murjotte maanrakoon. Hyvää viikonloppua!

  • Joo toivotaan, että tämä lempinimi lähtee lentoon! 🙂 Huomenna sitten lisää vaaran luomista vastustajille!

 • Itselläni striimit näistä molemmista Marseillen otteluista ovat alkaneet harmillisesti toimia vasta toisessa erässä. Onneksi kuitenkin ratkaisuhetket olen pystynyt näkemään. Toivottavasti huomenna pelit sujuu yhtä hyvin ja jos lähetyskin toimisi paremmin, kun pääsette keskuskentälle.

 • Vamos Harri ja Lloyd, samalla sykkellä eteenpäin. Ja iso kiitos, kun jaksat päivitellä blogia samaan malliin, vaikka ATP tasolla ollaan.

 • Onnittelut Harri!
  Taas yksi steppi uralla eteenpäin eli atp-semi odottaa.
  Ja vielä ykköspari nurin hyvällä pelillä.
  Go for it Glassovaara!

Comments are closed.