Hampuri ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Dellien/Pella 3-6, 3-6

Voi voi, tulipa kylmä suihku niskaan tänään Hampurissa niin kirjaimellisesti kuin kuvainnollisesti. Massakentillä ja takarajalla viihtyvät kovalyöntiset vastustajat osoittautuivat hitaissa olosuhteissa juuri niin vaikeaksi match-upiksi kuin pelkäsin, ja nämä kisat jäivät yhden matsin mittaiseksi. Eipä auta kuin jatkaa treeniä ja yrittää ensi viikolla uudestaan.

Eiliset kenraaliharjoitukset treenimatsin muodossa sujuivat todella hyvin, joten tällekin päivälle oli ihan hyvä fiilis ehtinyt kertyä. Ja sopiva matsijännityskin löytyi aamusta alkaen. Sadepilvet iskivät säätiedotuksesta poiketen kuitenkin tänäänkin Hampurin ylle ja jouduimmekin siirtämään bollaustamme parilla tunnilla eteenpäin, kuten kävi myös matsimme ajankohdalle. Mutta eipä tuo sen kummemmin haitannut, sillä pääsimme kuitenkin ihan hyvään aikaan ja hyvässä kelissä pelaamaan puoli kuuden jälkeen illalla.

Aivan matsin alku oli vahva, ja saimmekin heti Pellan ensimmäisessä syöttövuorossa kaksi murtopalloa. Ne argentiinalainen kuitenkin selvitti. 1-1 -tilanteen seuraava minun syöttövuoroni sen sijaan päättyi 40-30 -johdosta murroksi, kun volleyni jäivät verkkoon. Vastustajat syöttivät ensimmäisen erän todella erilailla kuin olimme etukäteen taktiikkalappuihin kirjoittaneet, emmekä oikein päässeet tuon alun jälkeen palautusgameissa kunnon paikoille. Yritystä oli, mutta lopulta erä päättyi Lloydin hävittyä syöttönsä 3-5 -tilanteessa.

Toinen erä alkoi siinä mielessä samoin kuin ensimmäinen, että saimme taas kaksi murtopalloa Pellan syötössä. Mutta nyt me tuon paikan myös käytimme. Pari hyvää pitoa perään vei meidät 3-1 -johtoon, ja peli alkoi olla vähän paremmin hallussa. Mutta sitten pari heikompaa suoritusta Lloydin syöttövuorossa 3-2 -johdossa tasoitti kuitenkin tilanteen.

Saimme 3-3 -tilanteessa tällä kertaa Dellienin syötössä yhden murtopallon, jossa Lloyd pelasi rystykrossipallottelun aivan todella hyvin. Mutta ei sekään riittänyt, kun Dellien painoi pommikämmentään vastustamattoman lähelle sivurajaa ja ratkaisi lopulta pisteen huippuvolleylla verkolta. Ja jotenkin kuvaavaa oli se, että 3-4 -tilanteessa hävisimme syöttöni 40-15 -johtoasemasta kolmella verkolta tehdyllä virheellä, eikä Pella erehtynyt syöttäessään seuraavassa gamessa ottelua kotiin. Aika rumat 3-6, 3-6 -lukemat siis taululle ja laulukuoroon alle tunnissa.

Kai se on myönnettävä, että jonkinlainen matsiterävyys esityksestäni tänään puuttui. Syöttöpeli oli kyllä vähintäänkin kohtuullista ja palautuspeli ajoittain jopa hyvää, mutta verkolla homma oli tosi vaikeaa. Varsinkin Dellien paukutti takakentältä palloja todella kovaa ja voimakkaalla yläkierteellä, mikä tekee verkkopelin aina hankalaksi, mutta harvoin se silti noin vaikealta tuntuu. Virheitä tuli liikaa ja huonoja ratkaisuja myös.

Toki olosuhteet olivat tämän päivän matsiin kaikinpuolin vastustajia suosivat, sillä kyllähän sen aisti, että vastustajat olivat kumpikin jo matsin täällä pelanneet. Ajoitus ja tuntuma palloon oli heillä varsin kohdallaan, eikä esimerkiksi palautusvirheitä juuri tullut. Jokapäiväinen sade oli myös hidastanut kentät maksimaalisen hitaiksi, ja siihen yhdistyi vielä vastustajien rennon letkeä pelaaminen, jossa voitto kiinnostaa, mutta häviö ei sen kummemmin harmita.

Ja osaavathan nuo herrat myös oikeasti pelata, Pella oli vain pari vuotta sitten ennen loukkaantumistaan top20-pelaaja kaksinpelissä, ja nelurissakin päässyt muun muassa Ranskan avointen semeihin. Mutta Dellien kyllä yllätti vielä enemmän, peruslyönnit lähtivät mielettömän vihaisesti molemmin puolin, eikä edes ennakkoon hyvänä tähtäimenä pidetty rystypuoli pettänyt ollenkaan, lähes päin vastoin.

Harmittaa tämä tappio silti tosi paljon, sillä paperilla kaaviopaikka oli aika ihanteellinen. Mutta paperilla ei matseja voiteta. Edellisestä ensimmäisen kierroksen tappiosta ehtikin kulua aikaa lähes yhdeksän (!) kuukautta, joten kai se tilastollisestikin aina joskus tulee vastaan. Matsituntumaa tarvitaan vain nyt lisää, sillä vaikka kuinka Suomessa treenaisi hyvin, niin ottelutilanne on eri tilanne.

Ja kyllä se vain noilta kärkipään kaksinpelaajilta pallo tulee rehellisesti sanottuna eri tempolla kuin mihin kotimaassa ehti tottua. Pallon maksimaalinen vauhti ei välttämättä ole edes niin paljon kovempi, mutta Dellieninkin kaltainen pelaaja pystyy tuottamaan niin tuhottoman paljon yläkierrettä palloon, että pallon lentorata on erittäin laskeva verkon jälkeen, mikä pakottaa volleyn puolustuskannalle. Esimerkiksi viime perjantaina treenatessani Suomessa Emil Ruusuvuoren kanssa tuntui volleyn lyöminen huomattavasti helpommalta, sillä hänen lyöntinsä ovat keskimäärin paljon suorempia kuin monen kovasti yläkierrettä veivaavan pelaajan. Juuri tuosta syystä esimerkiksi Jack Sockin kämmentä on monesti pidetty yhtenä nelinpelin parhaista kämmenistä, vaikkei se aina niin kovaa lähdekään. Mutta kierrettä on niin paljon.

Mutta tähän hetkeen palatakseni onneksi kisoja on edessä päin taas pian lisää, sillä jo ensi viikolla osallistumme Washingtonin ATP500-turnaukseen Atlantin toisella puolella. Alusta vaihtuu samalla kovaksi kentäksi, minkä pitäisi ainakin teoriassa kyllä sopia meille. Vaikka toki juuri Hampurissa viime vuonna se vuoden kaikista isoin pistepotti kyllä irtosi…

Olin vähän monen vaiheilla seuraavien päivien ohjelmasta, mutta päädyin lopulta kuitenkin valitsemaan vielä nopean visiitin kotimaahan. Pari päivää koviin kenttiin totuttelemista Meilahdessa alle, ja torstaina sitten Pohjois-Amerikkaan ottamaan homma kunnolla haltuun. Let’s go!

9 thoughts on “Hampuri ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Dellien/Pella 3-6, 3-6

 • Onnittelut vielä täältäkin perheellenne! Blogisi kautta olen itsekin saanut paljon uutta tietoa tenniksen ihmeellisestä maailmasta. 🙂

  Tätä tämä urheilu välillä on ja pelitauot tuovat omat haasteensa, vaikka treenaisi kuinka hyvin tahansa. Luotetaan siihen, että alustan vaihto tuo taas voittavan trendin takaisin. Tsemppiä ja menestystä rapakon taakse!

 • Some rustiness was to be expected after several weeks not playing together and with conditions not in your favour (heavy clay is such a grind 😰) it was as you predicted an opportunity for your opponents to hit freely. On the upside you get a few days at home before moving on to the hard court season and the North American swing. 🗽

 • Golftermein kauden takaysin eka väylä meni ns. reisille, mutta onneksi useita on vielä jäljellä. Nollaus tähän ja seuraavan kimppuun. Ei osaaminen ole mihinkään hävinnyt ja eiköhän niitä kovan alustan holareitakin vielä synny! Tsempit ameriikan taistoihin!

 • Kuten totesit, niin kyllä tämä kaatui löysään lentopeliin. Nyt kun kerroit heidän hurjista yläkierteistä, niin ymmärrän katselijana, että vaikeuksia oli. Matsin aikana harmittelin sohvassa että kylläpä lyötte vastustajille ihanteellisia, löysiä volleyta, mutta ei tuo ole helppoa hitaalla kentällä päästä niin lähelle verkkoa tappamaan palloa. Tsemppiä jatkoon. Uskon että menestystä tulee sillä pelin muut osa-alueet olivat kohdillaan. Olin itse yllättynyt kuinka pirteää peliä sinä esitit muuten näin tauon jälkeen, huviä syöttöjä, loistavia palautuksia ja huippulentolyönti – upeaa.

  • Hyvä että joku asiantuntijampi sanoi tuon. Olin näkevinäni saman että lyönnit tulee aika helpon näköisinä vastustajalle palautettavaksi. Mutta siinä oli siis syykin takana.
   Ilmankos…
   Tosin, heti kun saitte lyötyä sellaisen kuin halusitte, vastustaja oli vaikeuksissa.

 • Oikein yksinkertaiseksi tiivistettynä: Vastustajat pelasi eilen paremmin ja ansaitsivat täysin voittonsa. Teillä oli paikka saada unelma alku, mutta sen jälkeen eka erä siirtyi vastustajien haltuun. Toiseen erään saitte unelma alun ja näytti, että homma lähtee lentoon, mutta ei ollut sen aika nyt. Kyllähän se tekeminen vähän väkinäisen näköistä oli.

  Ei se kauan kestänyt, että saitte Lloydin kanssa taas rankingpisteet tasattua, vähän väärä vaan tuo suunta on. Hampuri tarjosi taas uuden kokemuksen. Ykkössijoitettuina ja puolustavina mestareista ekalla kierroksella ulos. Jospa Atlantin toiselta puolta olisi luvassa hieman erilaisia uusia elämyksiä. Nyt kovan kentän asetukset kohdalleen ja huippupeli mukaan myös ottelukentälle.

 • Kyllä se minun silmiin näytti lomalaisten pallottelulta se teidän molempien peli.
  Ammattimaista asennetta jatkoon.

Comments are closed.