Miami ATP1000 – Kohti ensimmäistä ottelua ja nelinpelin tulevaisuudesta

Miamissa on nyt neljä harjoituspäivää takana, ja jos vain nelurimme saadaan mahdutettua peliohjelmaan, niin avausottelumme paria Arevalo/Pavic vastaan on ohjelmassa lauantaina. Sade häiritsee otteluita pahemman kerran tänään perjantaina, mutta huomiseksi tuonkin pitäisi onneksi helpottaa.

Saavuin Miamiin siis maanantaina illalla vuorokauden alkuperäistä aikataulua myöhemmin, mutta koska ensimmäinen ottelu ei ollut ohjelmassa nelurin ensimmäisinä päivinä torstaina eikä perjantaina, niin valmistautumisaikaa on ollut kyllä vähintään riittävästi. Aikaeroon tottuminenkin on käynyt tavallista sutjakkaammin, osittain varmaan siksi, että USA:ssa siirryttiin kesäaikaan jo pari viikkoa sitten ja aikaero Suomeen on vain kuusi tuntia, mutta osittain myös siksi, että treenasin kotonakin myöhään illalla, mikä valmisti kehoa tähän myöhäisempään rytmiin.


Tämän viikon yksi pääteemoista on ollut pitää kehosta hyvää huolta, mikä on onnistunut mainiosti, minkä lisäksi kentälläkin on ehtinyt viettää aikaa ihan kohtuullisen paljon. Olosuhteet ovat viime vuoden tapaan melko nopeat, mutta sää on onneksi maanantain tukalan helteen jälkeen ollut suorastaan miellyttävä. Noin 25 astetta lämpöä eikä edes ilmankosteus ole ollut mahdottoman korkea. Dunlop ATP -pallotkin tuntuvat tuttuun tapaan omaan peliin aika sopivilta.


Tämä Hard Rock Stadionin pelipaikka on mielestäni yksi parhaista ATP1000-kisapaikoista vuoden aikana, sillä pelaajien tilat ovat avarat, ruokavaihtoehtoja riittää ja muutenkin tilaa on vähintään riittävästi. Ehkä ainoa ongelma on jopa liian pitkät etäisyydet, mutta onneksi siitäkin selvitään kun amerikan malliin pelaajia kuskaillaan kenttien ja stadionin välillä golfautoilla. 😊
Toki näissä isojen kaavioiden naisten ja miesten yhteiskisoissa treeniaikojen saaminen on välillä aika kiven alla. Treeniaikoja saa varata seuraavalle päivälle aina vasta sen jälkeen kun kyseisen päivän otteluohjelma on julkaistu, mikä tarkoittaa, että kaikki pyrkivät soittamaan kisatoimistolle samaan aikaan. Ja aika nopeasti parhaat treeniajat ovatkin sitten varattu. Nelinpelaajat saavat varata tunnin treeniaikaa per päivä, ja aika usein kentän joutuu vielä jakamaan toisen parin kanssa. Lisää kenttäaikaa saa pyytää vasta sen jälkeen, kun oma treeni on takana, mutta myöhäisillan vuoroja on onneksi yleensä vielä samallekin päivälle vapaana.

Yleensä kisoissa pyritään pitämään kaikki samalla viivalla, mutta treenikenttien osalta täällä Miamissa kärkipelaajien suosiminen on harvinaisen avointa. Kaksinpelin sijoitetut pelaajat ja kisan aikaisemmat voittajat varaavat treeniajat suoraan refereen toimistosta, minkä lisäksi heillä on kokonaan omat treenikenttänsä, joille meillä tavallisilla kuolevaisilla ei ole asiaa. 😊 Kyllähän kaikenalaista kärkipelaajien majoittamista parempiin hotelleihin ja peliaikojen ilmoittamista etukäteen tapahtuu melkein kisassa kuin kisassa, mutta kerrankin treeniaikojenkaan osalta tuota suosimista ei edes yritetä piilottaa. 😅

Hyvin täällä Miamissa on kuitenkin kaikesta huolimatta viihtynyt, mutta toki mieli haluaisi jo matsikentälle. Avausvastustajamme Arevalo/Pavic on mielenkiintoinen tämän kauden uusi tiimi, joka vuoden ensimmäisen kisan voiton jälkeen ei ole päässyt ihan parhaimpaan vireeseensa. Vasuri Pavic on minulle tuttu mies myös verkon samalta puolelta viime vuoden lopulta, mutta ei Arevalokaan mikään uusi tuttavuus ole. Kohtaamisia ja yhteisiä treenejä on takana jo aika monta.

Johnin kanssa yhteistyö on ollut ehkä aavistuksen enemmän virkamiesmäistä, kun kumpikin tietää, ettei pelit enää tämän viikon jälkeen jatku, mutta toki kumpikin meistä ammattimiehinä osaa valmistautua parhaalla mahdollisella tavalla tähänkin kisaan. Johnin peli tuntuu olevan varsin hyvässä vireessä, ja minullakin on varsinkin syöttö ollut tosi hyvässä iskussa treeneissä. Mikä yleensä antaa odottaa ihan hyvää menestystä kisapeleissäkin. Kunhan nyt vain sateet pysyisivät poissa ja päästäisiin lauantaina pelaamaan. 💪


Viime viikkoina on tennismaailmassa liikkunut huhuja suuremmistakin mullistuksista, kun Saudi Arabian rahaa on alkanut liikkua enemmän ja enemmän tenniksen suuntaan. Golfissa viimeiset pari vuotta ovat olleet aikamoista vuoristorataa LIV Golfin imaistessa mukaansa kärkipelaajia hurjilla rahasummilla, ja aika näyttää käykö sama myös tenniksen puolella. Mitäs olette mieltä?

Oma paikkani ATP:n pelaajaneuvostossa ei valitettavasti jatkunut enää tälle vuodelle, joten en ole päässyt enää mukaan pöytiin, joissa näistä tulevaisuuden suurista viivoista päätetään, mutta onhan tennis varmasti aika suuren risteyskohdan ääressä. Grand Slamit vetävät omaa show’taan, ATP yhdessä ATP1000 kisoijen kanssa omaansa ja nyt vielä Sauditkin haluavat mukaan. ATP Next Gen finaalit Saudeissa jo pelattiinkin, ja huhuja liikkui ATP1000-kisan saamisesta sinne myös, mutta saa nähdä riittääkö tuokaan.

Uskoisin, että kaksinpelin tulevaisuus on varmasti erittäin rahakas kävi tulevaisuuden kiertueiden osalta miten vain, mutta nelinpelin tulevaisuus sen sijaan kyllä mietityttää. Olen edelleen mukana ATP:n doubles review -komiteassa, joka kokoontui virtuaalisesti viimeksi viime viikolla pohtimaan nelinpelin tulevaisuutta. Viime vuonna käynnistynyt työ nelinpelin uudistamiseksi on onneksi nyt johtamassa siihen, että nelinpeli ainakin ATP-kiertueella säilyy osana portfoliota, mutta jo tänä vuonna nähdään varmaan ainakin joitakin kokeiluja, joissa nelinpelistä yritetään tehdä entistä enemmän viihdettä. Vähemmän taukoja, lyhyempiä otteluita ja enemmän yhteyttä fanien kanssa.

Fanien osalta kiinnostavimmat nelinpelit ovat useimmiten niitä, joissa kärkikaksinpelaajat ottavat joko mittaa toisistaan tai sitten kaksinpelaajat pelaavat nelinpelaajia vastaan. Absoluuttisena nelinpelin tasona nämä ottelut eivät suinkaan aina ole ns. parasta nelinpeliä, mutta tähdet edellähän suuri yleisö tennistä seuraa. Ja sen takia kaksinpelaajia myös nelinpeleissä tarvitaan. He tuovat kiinnostuksen ja rahan. Rehellisesti sanottuna aika harva vaikkapa täällä Miamissa haluaa minun nelinpeliäni tulla katsomaan, mutta katsomo on kyllä varmasti pullollaan, kun esimerkiksi Tiafoe pelaa neluria, vaikka hän olisikin ihan puolivaloilla mukana pelissä.

Mitäpä tuohon sitten keksisi ratkaisuksi? Markkinoidaan nelinpeliä ihan tosissaan omat tähdet edellä vai yritetään saada kaksinpelaajia enemmänkin mukaan nelureihin paremmalla aikataulutuksella ja lyhyemmillä otteluilla ja ollaan nelurimiehinä vain onnellisia, että nelinpelinkin palkintorahat kasvavat kaksinpelin vanavedessä? Toki mikään vaikkapa ATP:n uusista bonuspooleista ei ole koskenut nelinpelaajia, mikä vähän kyllä närkästyttää. Esimerkiksi viime vuonna alkanut ATP1000-kisojen profit sharing, jossa puolet kaikkien ATP1000-kisojen liikevoitosta jaetaan bonuksena takaisin pelaajille, koskee vain kaksinpelaajia. Kuten myös uusi Baseline ohjelma, jossa pelaajille taataan tietty minimipalkka loukkaantumisen tai muuten vain huonon kauden koettaessa.

Perinteisestihän ATP-kisoissa palkintorahat on jaettu mallilla 80% kaksinpelaajille, 20% nelinpelaajille, mutta palkintorahojen ulkopuolella rahat ohjataan kyllä aika vahvasti kaksinpelaajille. Poikkeus tähän on ATP:n eläkejärjestelmä, jossa viime vuonna 40 ja tänä vuonna ensi kertaa 50 nelinpelaajaa pääsee myös mukaan. Kaksinpelaajia on aikaisemmin ollut mukana 120, nyt mukaan otetaan myös toinen kategoria ja yhteensä 250 pelaajaa.

Sain juuri eilen varmistuksen, että saavutin viime vuonna toisen ns. eläkecreditin, ja vielä pitäisi kolmas vuosi olla 50 joukossa, jotta pääsisin varsinaisen eläkejärjestelmän piiriin. Jokaiselta vuodelta, kun pelaaja tuon creditin saavuttaa, laitetaan kyseisen vuoden eläkerahastoon summa, joka on jokaiselle pelaajalle yhtä suuri, viimeisinä vuosina ensi kertaa kuusinumeroinen. Viidellä creditillä eli viitenä vuotena kriteerit täytettyään eläkkeen saa käyttöönsä kokonaan, neljällä creditillä 80-prosenttisesti ja kolmella creditillä 60-psorenttisesti. Yhdellä tai kahdella creditillä ei vielä saa mitään.

Jokaisen vuoden creditit lasketetaan yhteen, ja niitä voi siis olla selvästi enemmänkin kuin viisi. Eläkejärjestelmä on ATP:lla yksi harvoista bonuksista, joka ottaa huomioon vain pelatut vuodet, eikä se erittele oletko ollut rankingissa 1 vai 35. Pitkään pelaamalla eläke on kuitenkin siis suurempi. Sijoitusrahasto hoitaa rahoja uran jälkeiset vuodet ja toivottavasti myös kasvattaa pottia, minkä jälkeen eläettä voi alkaa nostaa 55-vuotiaana noin 20 vuoden ajan. Kannattaa tässä siis itsekin vielä pari vuotta pelata, jotta varmistuu eläkepäiviksi ainakin jotain tuloja. 💪

Vähän lipsahti tämä kirjoitus nyt ohi vain tulevain matsin ennakosta, mutta toivottavasti tällaiset taustapohdinnatkin teitä kiinnostavat. Meneehän se sadepäivä näinkin. 😊 Mutta huomenna sitten toivottavasti takaisin tositoimiin!

30 thoughts on “Miami ATP1000 – Kohti ensimmäistä ottelua ja nelinpelin tulevaisuudesta

 • Kiinnostaa toki kaikenlaiset behind-the-scenes-jutut, eihän tennispelaajan arjesta ole tästäkään kulmasta muuten mitään hajua.

 • Kai se on ymmärrettävää, että kun vielä tämän turnauksen toisen ikämiehen kanssa pelaat, niin eläkerahathan ne mielessä pyörii. Hiukan kyllä huolestuttaa, että jos aina vakavan Johnin kanssa homma menee vielä virkamiesmaiseksi, niin ei sillä ainakaan porukkaa katsomoon houkutella.

  Kyllähän se varmaan olisi parempi, että neluriin saataisiin omia tähtiä, jotka vetävät ihmisiä katsomoon. Saisiko Harri ja Henry shown viritettyä sellaiseksi? Upeita peliesityksiä, mieleenpainuvia tuuletuksia, unohtumattomia haastatteluita ja hypen luomista kaikkialla?

  Taas taisi lipsahtaa tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Tsempit avauspeliin ja toivotaan, että herkkupöytäänkin pääset!

  • No, kyllä me Johnin kanssa varmasti saadaan spirittiä heräteltyä vielä yhteen kisaan. 💪 Mutta nelurin omat tähdet ovat olleet kyllä hukassa sen jälkeen kun Bryanin veljekset lopettivat muutama vuosi sitten. Mutta yritetään toki parhaamme Henryn kanssa!

 • Olipa mielenkiintoinen kulissien takainen kuvaus, kiitokset!

  Onkohan mahdollista, että dubbeleihin tehdään myös pallokohtaisia muutoksia, joilla peliä hidastetaan, jotta pallorallit olisivat pidempiä yms.? Olisihan se toki kiva, jos peliä arvostettaisiin sellaisenaan ilman ”gimmikkejä”, mutta kiinnostaisi sinänsä kuulla, miten tehdä jo mielestäni sangen katsojaystävällisestä lajista vielä houkuttelevamman?

  Tsemppiä myös peleihin, toivottavasti vikat yhteiset matsit vapauttaisivat pelin ja veisivät päätyyn asti!

  • Kiitos! Palloihin en usko, että muutoksia tehdään. Halutaan kuitenkin pitää samat olosuhteet kaksinpelin kanssa. Naisten nelinpelissä pallorallit kestävät jo selvästi pidempään kuin miehillä. Jotenkin siihen suuntaan minäkin mielelläni näkisin peliä kehitettävän. Tuossa pari kommenttia alaspäin vähän lisää ajatuksiani sääntömuutoksiin liittyen. 👍

 • Kaksi ajatusta heräsi tästä erittäin mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta.

  Rahan valta. Sehän on fakta, että raha pyörittää ja on jo pitkään pyörittänyt urheilua. Sillähän urheilijat tienaavat leipänsä, eikä siinä mitään. Nyt vaan tämä Lähi-idän meininki tuntuu niin päälleliimatulta, kun sinne rakennetaan urheilukulttuuria rahalla. Qatarin futiksen MM, golf ja nyt tennis. Oligarkit ja myöhemmin sheikit ja amerikkalaismiljardöörit brittifutiksessa kuitenkin menivät sinne missä laji on, nyt halutaan tuoda lajit sinne missä raha on. Ronaldot ja Nadalit kumartamassa rahaa vetävät mielen surulliseksi, kun luulisi sitä olevan jo tilillä muutenkin tarpeeksi. Jos 10 vuoden päästä pelataan Roland Garrosin ja Wimbledonin sijaan Jeddahin ja Abu Dhabin Grand Slamit, niin se vasta on surullista. Okei, ääriesimerkki tietenkin. Mutta iso raha vie urheilumaailma tällä hetkellä ainakin tällaisen urheiluromantikon mielestä väärään suuntaan.

  Nelurin tulevaisuus. Ainakin itse pidän neluria viihdyttävämpänä kuin kaksinpeliä, joka on mennyt vähän robottimaiseen kovaa lyömisen kilpailuun takarajalta. Toki nelurikin ”pahimmillaan” on varsinkin nopeilla kentillä aika syöttövetoista peliä, mutta silti siinä on aina verkkopelielementti mukana, joka lisää tapahtumia ja mielenkiintoa. Samoin taktinen elementti on erilainen. Olisi todella sääli, jos nelurista tehdään kaksinpelimiesten show-areena sen sijaan, että se pysyisi lajin ammattilaisten mitatuskenttänä.

  Myönnän, että olen hieman urheilukonservatiivi, mutta urheilusydämeni vuotaa verta näitä tulevaisuuden visioita miettiessä.

  • Osuvasti kirjoitettu. Onhan tuo Lähi-itärahan tulo urheiluun muuttanut kisaympäristöä jo monessa lajissa. Enkä valitettavasti usko, että tenniskään tuolta urheilupesulta välttyy. Grand Slamit kyllä pysyvät omilla paikoillaan, mutta ATP1000-kisa nyt ainakin Saudeissa varmasti pian pelataan…

   Mitä tulee nelurin tulevaisuuteen, niin on peli kyllä väkisinkin vähän liian nopeaa nykyisin välillä. Pisteiden keskipituus alkaa olla alle 3 lyöntiä, mikä tekee pelistä vähän turhan katkonaista. Naisten nelurissa sen sijaan kehitys on päinvastainen, mites saataisiin meidän pelistä enemmän tuon näköistä?

 • Ai mitä mieltä? Boikotoin jo Qatarin futiskisat totaalisesti. En seuraa yhtään mitään urheilua mikä liittyy saudi-arabiaan tai lähi-itään. Olin kova nadalin fani mutta kun tuo pelle alkoi saudien tennislähettilääksi, toivon vain häviöitä tuolle nololle jätkälle.

   • Harri, arvostan todella tuota kommenttiasi. Niin moni olisi vain kylmästi sensuroinut kommenttini pois blogistaan. Meidän tulee muistaa tenniskin on kuitenkin vain kansaa viihdyttävä peli eikä rahanhimo saa ajaa ihmisoikeuksien edelle. Nadal ja monet isoimmat futistähdet ovat häpäisseet itsensä.

 • Kiitos päivityksestä! Ja oli todella mielenkiintoista kuulla myös noista mahdollisista uudistuksista lajin osalta. Ymmärrän toki sen, että kaksinpelaajat kerää ne suurimmat otsikot ja isoimmat rahat, mutta rehellisyyden nimissä ATP ei ole tehnyt juuri mitään nelurin markkinoinnin tai näkyvyyden kehittämiseksi. Valtaosa harrastajista kuitenkin pelaa nimenomaan neluria, joten senkin suhteen paljon potentiaalia on jäänyt piiloon. Toki ymmärrän sen, että joku hallikisa nopealla alustalla ei välttämättä ole se kaikkein myyvin tuote televisiokatsojille, mutta paikan päällä nelurimatsit ovat usein viihdearvoltaan kovaa kamaa. Marginaalit ovat pieniä, matsit sen myötä tiukkoja ja mielenkiintoisia seurata. Koko lajin osalta ongelmana on tietysti se, että matsit tuppaa välillä venymään, mutta neluripuolella tuohon on osin jo lääkkeitä löytynyt. Silti pieni kehittäminen voisi olla vielä paikallaan. Itse poistaisin verkkosyötön, syöttötilanteessa kummankin parin pitäisi olla takarajan takana (sama siis myös vastaanottajilla), ja palloonpuhumiset pitäisi hoitaa yhdellä kerralla, eli jos let-syöttö käytössä, niin välillä ei saa kokoustaa vaan peli käyntiin mahdollisimman nopeasti. Sama homma 1. ja 2. syötön välillä, eli homma samantien käyntiin ja ei jäädä arpomaan käsimerkkejä tms. Lisäksi koko matsin voisi vetää tuolla erän alun sapluunalla, että kolme syöttövuoroa putkeen ja sitten vasta penkille huilimaan. Noilla muutoksilla voisi saada vähän pidempiä palloralleja, mutta samalla sitä tyhjäkäyntiä pisteiden välillä saataisiin toivon mukaan suitsittua.

  Mainitsit, että kokeiluja on tälläkin kaudella tulossa, pystytkö yhtään avaamaan tarkemmin että minkälaisia ideoita on arviointiryhmässä pyöritelty ja ollut pöydällä?

  Ja tottakai tsemppiä itse peleihin Miamissa, mielenkintoinen matsi tulossa! Tuli vielä sellainen mieleen, että mites olisi Pohjoismainen yhteistyö massakauden tonnikisojen osalta? Casper Ruud pelaa kohtuu usein neluria Blumbergin parina, eli ei ole suinkaan vierasta touhua hänelle. Toki en tiedä onko pidemmän päälle kuitenkin parempi lähteä hakemaan niitä askelmerkkejä Pattenin kanssa koko kevään ajan.

  • Olipas analyyttinen kirjoitus ja rehellisesti sanottuna todella asiantuntevasti kommentoitu. 🙏

   Nelurin ongelmista moni on juuri täsmälleen noita mitä mainitsit. ATP ei ole panostanut nelinpelin markkinointiin juuri ollenkaan, minkä takia nelinpelaajien tunnettavuus on nollissa. Paikan päällä neluri kerää yhä edelleen ihan hyvin yleisöä, täällä Miamissakin moni avauskierroksen matsi pelattiin täysille katsomoille. Tosin kaksinpelaajiahan sielläkin oli mukana.

   Ajoin itsekin vahvasti sääntöjen muuttamista pisteiden pidentämiseksi, mutta tässä tultiin yllättävän perustavanlaatuisen ongelman äärelle. ATP on nimittäin sitoutunut pelaamaan kisat tenniksen virallisilla säännöillä, jotka ITF päättää. Suuremmat sääntömuutokset pitäisi siis kierrättää tuota kautta. Mutta silti olen ehdottomasti sitä mieltä, että let-syöttö pitäisi poistaa (myös kaksinpelistä) ja nelinpelissä pisteet pitäisi aloittaa siten, että kukaan pelaajista ei saa olla syöttöruudun sisällä. Näihin muutoksiin on yllättävän iso kannatus kaikkien nelinpelaajien keskuudessa, mutta jätimme työryhmässämme nämä vielä hautumaan.

   Pelin nopeuttamiseksi puoltenvaihtojen istumisista todennäköisesti luovutaan, ja pisteiden välien tauko lyhennetään 15 sekuntiin. Matsit yritetään saada valmiiksi maksimissaan tunnissa. Yleisö saa myös vapaasti liikkua katsomossa ja pitää meteliä, jottei noihin odotuksiinkaan kulu turhaa odotusaikaa. Erien lyhentämisestäkin oli puhetta, mutta tuohon ei todennäköisesti vielä olla menossa. Mikrofoneja kentälle tulee sen sijaan lisää ja ehkä jopa body kameroita 🙂

   Mitä pohjoismaalaiseen yhteistyöhön tulee, niin olen kyllä Casperin kanssa jonkun kerran kisoissa jutellut ja ehkä joku päivä meidät voidaan nelurissa myös nähdä yhdessä kentällä. Mitään ei ole kyllä sovittu, mutta katsotaan jos jotain saadaan aikaiseksi. 😊

   • Eri nimetön kuin jolle vastasit. Täytyy toivoa, ettei mitään body kameroita tule. Kaltaisilleni liikeherkille on jo nykyään kun alppihiihtoa töllöstä näytettäessä käytetään dronekuvaa peitettävä ruutu siksi ajaksi ja vasta kun palataan ”normikuvaan” rinteen sivusta, voi katsoa. Rallin näyttämisessä sama homma eli jos kuvaa ralliauton sisältä miltä meno näyttää, en voi katsoa ja taas vasta kun kuva auton ulkopuolelta, niin seuraaminen voi jatkua. Jo nyt häiritsee se, että tennisottelua päädystä seuraava kamera liikkuu vähän sivulta toiselle seuraten missä pelaaja ja pallo menee ja ”hidastukset” ovat sellaista palloon zoomailua, että oksennus on lähellä jos erehtyy vilkaisemaan. Allekirjoitan kaiken mitä aiemmat kommentoijat siitä, että Saudi-Arabialle ja vastaaville maille ei saisi antaa yhtään periksi (ihmisoikeudet, ympäristöasiat jne) ja olen myös puritaani kuvaamisen ja koko pelin osalta -> ei lisäaistiärsykkeitä (ääntä, heiluvaa kuvaa jne).

    Noin ylipäätään ihmettelen miksi tennisottelun pitäisi olla valmis tunnissa ja miksi yleisurheilun puolella jotkut pomot haluaisivat, että lajit pitäisi typistää varttiin. Kuitenkin USAssa ei haittaa yhtään, että NFL tai NBA -ottelussa on enemmän taukoja kuin itse asiaa ja kiire ei kenelläkään mihinkään. Lähti nyt itse aiheesta aika kauas, mutta kyllä sitä toivoisi, että markkinointiin keskittymällä edettäisiin, eikä lähtemällä tekemään showta, oli laji mikä tahansa.

    • Mielenkiintoista! Itse asiassa nuo body kamerat taidettiin ajatuksena haudata toistaiseksi, sillä nelinpelin nopeatempoisuus voi olla liikaa. Jossain perus pallottelussa toimivat ehkä paremmin.

     Nelureiden lyhentämisessä eniten ajatuksena on saada nimenomaan kaksinpelaajat mukaan. Ja sitä kautta enemmän kiinnostusta lajille. Mutta toki markkinointia lisäämälläkin voitaisiin saada paljon aikaiseksi.

 • Merkitsisikö tuo nelinpelin ottelujen lyhentäminen esim. sitä, että alettaisiin pelata erät vain neljään voittopeliin asti? Jos tuohon suuntaan mennään, voisi mielestäni koko nelinpelin lakkauttaa. Sitä en tietenkään toivo, sillä hieno on seurata Harrin ja muiden suomalaisten neluriotteluja aina, kun mahdollista. Joskin rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että mitään muita kuin suomalaisten dubbeleita ei koskaan tule seurattua, vaan ennemmin ihan mitä tahansa kaksinpeliä.

  • Päädyimme työryhmässä siihen, että ei lyhennetä eriä. Keskusteluissa oli myös USA:n yliopistopeleissä käytössä oleva tapa pelata nelurit vain yhden erän mittaisena 8 gameen, mutta tuokin olisi vähän turhan suuri muutos kyllä. Toistaiseksi mennään siis vain nopeammilla pisteiden väleillä kohti maksimissaan tunnin kestäviä matseja. Enemmän tapahtumia lyhyemmässä ajassa luulisi kiinnostavan yleisöäkin enemmän.

 • Kiitos taas mielenkiintoisesta katsauksesta! Joitakin ajatuksia/huomiota mitä olen poiminut TennisTwitteristä (joka välillä aika mielenkiintoinen paikka eri pelaajien faneineen :D), mutta Miamia jatkuvasti jos ei nyt ihan haukuta niin huomioidaan kuinka on yksi surkeimmista kisoista katsojille (toisin kuin toimii pelaajille), ensinnäkin kisa syrjässä kirjamellisesti parkkipaikalla ja ennen ainakaan ei liikkunut julkiset, kukaan turisti ei ”vahingossa” tule, ympäristö on ikävä, ja kuulemma stadion katsojalle myös ankea 😀 toki ei hirveesti hetkauta kisaa kun IMG omistaa. Hyvin huomasi tuon suosimisen kun somesta näki ketkä oli päässyt tänään sadepäivänä treenaamaan kuivina hetkinä :D.

  Toinen sitten enemmänkin Saudi raha & eri tulevaisuuden vaihtoehdot, ymmärrän mistä Tileyn 10×1000 kisat + GS ilman Saudeja tulee, mutta suljettu kiertue, ja pelkkä race eikä 52vk ranking kuulostaa todella kamalalta. Ehkä lyhyen aikavälillä hyvä taloudellinen juttu (joillekkin) mutta muuten tuntuu että tappaa jo nyt kapean menestys/pelaajapolun vielä lisää, mitään hienoja yllätystarinoita ei tule jne. Joten, vaikka saudien toiminta kyseenalaista (varsinkin tämä mahdollinen uusi päivitetty rangaistuslait yms aivan järkyttäviä) mutta tällä hetkellä äänestäisin yhdistetyn wta/atp:n puolesta, vaikka sitten saudirahoilla (mielummin ilman) vs Tileyn ehdotelma. Entinen työnantajasihan tekee selvitystä tästä atp:lle ja wta:lle, ainakin näin katsojana olisi ihanaa jos yksi nettitv josta näkisi KAIKEN ja useammilta kentiltä (ehk GS:t voi olla erillisillä tarjoajilla) ja tasa-arvoiset palkintorahat. Atp:han on tehnyt tänä vuonna tosi hauskoja ja hyviä markkinointijuttuja somessa (näyttelijät, IW:n työntekijät), alkajaisiks vois olla helppo ja edullinen tapa tuoda esille nelureita kun he sisälytettäis mukaan (edes top 2 paria tms).

  Vielä tälläinen villi/huumori idea, olisi hauska jos olisi joskus nelinpeli vaikka 32:n joukkueen kaavio, johon arvottaisi parit kaikista ilmottautuneista/top64 ranking. Olisi hauska miten nähdä minkälaisia (random) pareja tulisi ja selvisi voittajana, ja tietysti ehkä vain päivän yhteistreeneillä!

  • Mistä voi Harrin pelejä nykyään katsoa? Eurosportilta näkyy enää vain grand slamit ja MTV näyttää vain pelkkää päälähetystä.

   Mielestäni nelinpeliin tarvittaisiin pidempiä palloralleja ja turhat tauot pois. Ehkä nopeammat ottelut houkuttelisivat enemmän kaksi pelaajia mukaan. Nelinpeli on parhaimmillaan erittäin jännittävää seurata, mutta verrattuna kaksinpelin hienoja palloralleja näkee huomattavasti vähemmän ja siksi kaksinpeli on kiinnostavampi kokonaisuutena.

   • Taitaa TennisTV olla nykyään yksi harvoista palveluista, jota kautta matsit ATP500 ja ATP1000-kisoissa näkyvät.

    Tuosta olen kyllä 100% samaa mieltä, että pidemmät pallorallit tekevät nelurista todella viihdyttävää. Mutta pelaajan kannalta tehokkaine neluri tarkoittaa sen sijaan yleensä lyhyitä pisteitä. Ristiriitahan tuossa on.

    • Minulla oli Discovery Plus, josta näkyi aika hyvin tennistä. Viime aikoina huomasin, että nämä piruralaiset on poistaneet jopa ATP1000 kisat ohjelmistostaan, joten irtisanoin tilauksen. Minua kiinnostaa vain tennis enkä näe mitään arvoa Discovery Plus sarjoille, dokkareille tai leffoille.

     Ostin Indian Wellsin ATP1000 aikaan TennisTV:n. Kyseessä on ATP:n oma virallinen palvelu ja sieltä näkyy kaikki pääkiertueen ottelut lukuunottamatta karsintoja ja ITF:n Grand Slam kisoja. En siis halua mainostaa mitään, mutta Tennis TV oli oma ratkaisuni.

     Seuraan joskus suomalaisten ja muidenkin Challenger-pelejä. Googleen ”atp challenger tv” niin pääsee Challenger TV:n sivuille. Sieltä näkee ihan kaikki Challenger matsit, joten palvelu on todellakin hyvä.

  • Mielenkiintoista pohdintaa! Miamin kisa-alue on kieltämättä varsin amerikkalainen niin hyvässä kuin pahassa. Suuret etäisyydet ja auton tarvitsee, että pääsee paikan päälle. Mutta raha se puhuu näissä hommissa, vähän niin kuin Saudienkin tapauksessa.

   Uusi yhdistynyt kiertue, johon kuuluisi vain Grand Slamit ja noin 10 muuta suurturnausta voisi olla yksi tulevaisuuden skenaarioista. Miehet ja naiset yhdessä. Mutta miten kävisi nelurin noissa kisoissa? Ehkäpä ohjelmassa olisi vain sekanelinpeliä?

   Ja olisipa kieltämättä mielenkiintoista pelata neluria arvotuilla pareilla! Siinäpä idea jonkun ATP1000-kisan toiselle viikolle. 🙂

 • Många idrottsgrenar tampas med samma problem, ska man modernisera grenen eller ska man hålla sig till de gamla reglerna? Frågan aktualiseras ofta då intresset för grenen har minskat och publiksiffrorna har dalat. Det är väldigt svårt att veta på förhand veta vilken typ av förändringar betyder förbättringar och vilka betyder en försämring. Fotbollen har, tycker jag, lyckats med små förändringar behålla eller öka intresset för grenen, War mm.Wolleyboll gjorde några förändringar kring poängberäkningen för ett antal år sedan, nu kan man få poäng vid varje boll, tidigare endast i egen serve mm. Det finns säkert flera exempelvis andra idrottsgrenar.
  Jag tycker att det finns en viss charm i det att tennis har gamla regler som sällan ändras, man ändrar inte för någon modenyck!
  Tidigare i den här spalten nämndes bl.a att godkänna nätserve, förkorta pauserna mellan pauserna gamen och så vidare. Kunde man bara ha en serve?
  Åtminstone ska man behålla att vinnaren är den som vinner sista bollen, dvs. aldrig ha tidsbestämda kriterier för en match. Kunde man få In lite publikfrieri i matcherna, drama eller något som kanske tänder en annars tråkig match.
  Börja med att testa några små förändringar i gången så att man kan se effekterna av dem.

  • Tack för de goda idéerna. Jag håller med att vi borde försöka göra stegvisa förändringar i början. Bli av med all onödig väntan mellan poängen. Men inte ändra reglerna för mycket. Vinnaren ska alltid vara den som vinner sista bollen! 🙂

 • Ilmeisesti eilen satoi niin paljon, että pelaatkin vasta sunnuntaina? Minusta on tosi kiinnostavaa lukea mitä pelien ulkopuolella tapahtuu. Esim miten valmistautuminen on mennyt ja millä fiiliksellä astelet kentälle. Esim nyt kun Emilillä taas terveyshuolia, niin on aika turhauttavaa katsoa hänen pelejään, kun ei yhtään tiedä missä kunnossa on ja mitä on odotettavissa. Voisitkin vinkata Emilin PR-tiimille, että haastattelisivat häntä hieman useammin. 🙂
  Ammattiurheilu pyörii rahalla ja on (ikävä) tosiasia, että suuri yleisö on vain kiinnostunut muutamista superstarista, eli muutama pelaaja tuo 90% sponsorirahoista ja TV-sopimuksista. Siinä mielessä täysin ymmärrettävää, että ATP haluaa pitää näitä kavereita parrasvaloissa mahdollisimman paljon. Villi idea, mutta miten jos kaksinpelaajat saisivat ATP-pisteitä myös nelinpeleistä? Voittaminen voisi ruveta kiinnostamaan, jos siitä olisi selvää hyötyä.
  Mitä tulee saudirahaan, niin minulla on hieman toisenlaiset ajatukset. Länsimaat ovat historiallisista syistä tottuneet siihen, että saavat yksin päättää kaikesta, Vaikka edustavat vain noin 10% maapallon väestöstä. Tämä on kuitenkin tullut tiensä päähän lajissa kun lajissa ja erityisesti nämä hölmöt venäjäpakotteet ovat saaneet muun maailman vaatimaan parempaa kohtelua. Raha ratkaisee ja on kestämätön tilanne, että esim 8/9 Masters 1000:sta pelataan länsimaissa kun raha tulee muualta.. Lyhyen ajan sisällä ei varmaan isoja muutoksia nähdä, mutta pitkällä aikavälillä ATP:llä on mielestäni vain kaksi vaihtoehtoa. Joka ruvetaan tasaisiemmin järjestämään isoja kisoja ympäri maailmaa, aluksi ainakin Aasiassa, tai sitten ruvetaan näkemään kilpailevia turnauksia ja koska niissä pyörisi enemmmän rahaa, niin iso osa huipuista lähtisi niitä pelaamaan. Ja pikku hiljaa olisikin kilpaileva kiertue ja ATP muuttuisi eurooppalaiseksi kansalliseksi liigaksi. Tätäkin varmaan ATP pelkää ja siksi mietitään jo nyt vaihtoehtoja.

  • Kiva kuulla, että kirjoitukseni kiinnostavat! Jaan mielelläni fiiliksiä matsien ulkopuolelta, mutta toki jokainen pelaaja saa itse päättää kuinka paljon näistä asioista haluavat kertoa.

   Mielenkiintoinen ajatus, että myös nelinpelistä saisi pisteitä kaksinpelin ATP-rankingiin. Näinhän toimitaan ainakin junioreiden ITF-kiertueella, joten miksi ei myös aikuisten tasolla?

   Ja hyvä pointti tuokin, että tennis on varsin maailmanlaajuinen laji, mutta suurkisat ovat painottuneet voimakkaasti Eurooppaan ja Amerikkaan. Aasia ja Afrikka tulevat varmasti haluamaan omansa tulevaisuudessa, joten on vain ajan kysymys miten se tapahtuu. Mielenkiintoisia aikoja edessä!

   • Davis cupissa se nelinpelin piste lasketaan myös kokonaistulokseen. Miksei myös ATP rankissa. Ovatko jo tehdyt muutokset pistelaskuun (no-ad, MTB) millään lailla parantaneet nelurin asemaa? Pois turha höveli, ja ottakaa enemmän tilaa lajille!

 • En ota kantaa nelinpeliin, mutta mielestäni kaksinpelin säännöt on jo nyt hyvät. Viimeisin tärkeä muutos oli se, että kaikkien GS turnausten viidennen erän TB muutettiin pelattavaksi 10 pisteeseen 7 sijasta.

  Sitä kyllä toivoisin, että Hawk Eye Live tai sitä 100% vastaava systeemi saataisiin jokaiseen kilpailuun, jotta virhetuomiot voitaisiin eliminoida.

  Muuten pitäisin kiertueen samanlaisena, mutta poistaisin kokonaan Dubain ja Dohan ja siirtäisin ne kisat jonnekin sivistysmaihin.

 • Casper Ruud kritisoi aika voimakkaasti pelaajien kohtelua siellä Miamissa, että pukuhuoneista puuttuu vettä,on vain yhdet muovituolit ja mitä muuta vielä. Pääsetkö kärryille tästä Harri, vai onko Casper hemmoteltu? 😉

Comments are closed.