Ruohokausi lähestyy – olkapään kanssa hyvää edistymistä

Tervehdys taas pienen tauon jälkeen. Kuntoutus olkapään kanssa on edennyt sen verran hyvin, että lensin tänään torstaina aamulennolla Englantiin, jossa tarkoituksena on palata ensi viikolla kisakentille Eastbournen turnauksessa. Ruohokausi alkaa siis viikon pari suunniteltua myöhemmin, mutta onneksi varsinkin Wimbledonin osalta kaikki näyttää edelleen hyvältä.

Edellinen kirjoitus tässä blogissa oli neluripartnerini Henryn käsialaa, ja olipa ilo nähdä sekä tuo hyvin kirjoitettu teksti että sitä seuranneet monet positiiviset kommentit. Henry on oikeastaan ensimmäinen peliparini, joka on ollut ylipäätänsä innostunut blogistani, ja toivottavasti hän tulee jatkossakin kertomaan kuulumisiaan. 😊

Minulla itselläni edellisestä kirjoituksesta vierähti parisen viikkoa, mutta eipä tässä ole liiemmin tenniskentällä ollut tapahtumia, joista raportoida. Olkapääni kuvattiin toisen kerran viikko sitten keskiviikkona, sillä jos paraneminen olisi tapahtunut odotettua nopeammin, olisin vielä mielelläni yrittänyt palata kentille jo Queen’s Clubin kisassa tällä viikolla.

Infraspinatus-lihaksen repeämä ei kuitenkaan ollut 10 päivässä vielä ihan täysin parantunut, enkä halunnut ottaa liian isoja riskejä tässä vaiheessa. Varsinkin, kun Queen’s Clubin kisat olisi pitänyt aloittaa karsinnoista, ja käytännössä olisi vaadittu ainakin kolme voittoa, että rankingissa olisi tapahtunut edistymistä. Ja noin monta matsia ei olisi olkapäälle kyllä ollut hyvästä. Pari viikkoa lihasrepeämissä yleensä parantuminen kestää, ja ei tuota oikein millään ainakaan huippu-urheilussa sallitulla keinolla pysty nopeuttamaan.

Pidin kotona Ranskan avointen jälkeen ensimmäisellä viikolla useamman päivän täyshuilia, mutta palasin sen jälkeen pian kuntosalille, jossa jalka- ja keskivartaloa on saanut vahvistettua alusta alkaen aika mukavasti. Olkapään kanssa tehtiin myös alusta alkaen paljon töitä fyssarini Mikon kanssa, ja pikkuhiljaa progression kautta voimatasot alkoivat palautua ja luotto käden toimintaan siten löytyä. Ihan aluksi oli arjessakin pärjäämisessä haastetta, mutta päivä päivältä toimintakyky palautui kyllä nopeasti kohti normaalia.


Tenniskentälle palasin ensimmäistä kertaa kunnolla tämän viikon maanantaina, kun aloitimme varovasti treenit valmentajani Boriksen kanssa peruslyönneistä ja volleypelistä aloittaen. Vaikka vamma tapahtui kämmenlyönnissä, on syöttö kuitenkin olkapäälle se rajuin liike, ja olenkin pitänyt syötön tehot ja määrät edelleen todella kevyinä. Tällä hetkellä takakentältä ja verkolta pystyn pelaamaan ihan normaalisti, mutta syötön kanssa pidän vielä jäitä hatussa.


Volley oli aika mukavassa tikissä jo lyhyen harjoittelun jälkeen.

Seuraava kisani Eastbournessa alkaa ensi viikon maanantaina, mutta koska se pelataan ruoholla, oli halu lähteä treenaamaan aidolla alustalla aika kova. Niinpä juhannuksenvietto kotona ei tälläkään kertaa toteutunut, vaan suuntasin tänään torstaiaamuna Helsinki-Vantaalle ja sieltä edelleen kohti Lontoota. Vaimo ja lapset jäivät vielä juhannukseksi kotiin, mutta hekin liittyvät seuraan Eastbournen kisan alkuun mennessä.


Lontoossa on ennenkin tullut ruoholla treenattua, yleensä brittien treenikeskuksessa NTC:llä. Henry oli kuitenkin vielä tänään torstaina ensimmäisenä kyttäämässä mahdollista LL-paikkaa varaparinsa Hijikatan kanssa Queen’s Clubin turnauksessa, ja kun kauniisti kilpailunjohdolta kysyttiin, niin minullekin järjestyi akreditointi tuohon kisaan. Niinpä pääsin tänään treenaamaan Henryn kanssa noille ehkä maailman parhaille ruohokentille, ja saimme kaiken lisäksi vielä Louis Cayerinkin mukaan treeneihin. Ei ollenkaan hassumpi päivä siis!


Keho tuntui pysyvän tänään hyvin mukana tekemisessä, ja kyllähän ruoholla pelaaminen sytyttää joka kerta. Omaan peliin matala ja nopeahko pomppu sopii todella hyvin, mutta kyllähän ruohokenttiä on saatu viime vuosina jonkin verran hidastettua, eikä peli varsinkaan kaksinpelin osalta ole pelkkää syöttötykittelyä. Päinvastoin varsinkin takakentän rallit ovat monesti jopa pitkiä, sillä matalaan pomppuun on vaikea lyödä suorempia voittolyöntejä. Nelurissa syötön merkitys on edelleen todella suuri, ja verkolta ollaan vahvoilla, mutta eiköhän joitain hyviä ralleja nähdä nelinpelissäkin tulevilla viikoilla.

Me jatkamme siis treenejä ruoholla tulevat päivät ennen kuin Eastbournessa ensi viikolla toivottavasti kaikki on sitten valmiina tosipeleihin. Seuraavat toivottavasti kolme viikkoa vietetään Briteissä, mutta näillä näkymin jatkamme ruohokautta sen jälkeen vielä yhden viikon verran Newportin ATP-kisassa Atlantin toisella puolen, sillä paikka Pariinin olympialaisiin ei auennut, joten massalle ei ole tarvetta enää välttämättä palata tänä kesänä ollenkaan. Mutta katsotaan nyt tuota vielä, sillä olisi toki Hampurin ATP500-kisastakin ihan hyviä muistoja parin vuoden takaa…

32 thoughts on “Ruohokausi lähestyy – olkapään kanssa hyvää edistymistä

 • Kyllähän tässä taas aika kuumeisesti on päivitystä odotettu, mutta kannatti odottaa, kun kerran näin hyviä uutisia saatiin. Kovasti ollaan sinua kentälle takaisin odotettu ja luulenpa, että Henrykin on sinua aika paljon kaivannut parin viime viikon aikana.

  Olipa mukavaa, että päästivät sinut Queen’siin treenaamaan. Eivät vissiin muistaneet, että ei sinulle saa mitään helpotuksia antaa, kun kerran olet niin vaarallinen vihollinen syksyllä. Tavallaan ihan hauskaa, että Henrylle napsahti villi kortti heti, kun ei sinun parina pelaa. Voittoja ei tosin napsu, joten ehkä tuota kannattaisi vielä pohtia.

  Ensi viikolla on kuitenkin taas tourin kuumin pari kasassa ja jälleen on vain taivas rajana!

  • Jep, pahoittelut että näin pitkään pidettiin jännityksessä. 🙂 Mutta pääasia, että hyvältä vaikuttaa ja Eastbournessa sitten toivottavasti taas voittojen makuun!

 • Miten vertaat hiekkatekonurmea oikeaan ruohokenttää ? Ollaanko hyvin lähellä vai miten sanoisit? Itse rakastan kaupungin ilmaisia hiekkatekonurmi kenttiä

  • Hyvä kysymys! Sanoisin, että mitä vähemmän on hiekkatekonurmella hiekkaa, sitä lähempänä ollaan oikeaa ruohokenttää. Hiekka hidastaa pomppua ja tekee liikkumisesta massakenttämaista. Mutta toki ilman hiekkaa kenttä kuluisi todella nopeasti eli siinä mielessä kaupungin kentille hiekkatekonurmi on ihan oikea valinta.

   Me treenasimme virallisilla Wimbledon palloilla, jotka ovat todella painavat, ja tuo toi kyllä peliin selvästi tavallista enemmän ruohofiilistä. Painava pallo liukuu kentän pinnasta nopeasti, varsinkin alakierteitä käyttäessä.

 • Back to the business and still going strong! Oikein hyvä näin ja kuten kuvaat, ei ainoastaan fyysisen kuntoutumisen myötä. Toki hienoa myös tennisseurannan kannalta, missä atp/challenger-tason suomitenniksessä ollutkin hieman hiljaisemmat viikot. Mutta onhan kausi on vasta puolivälissä.

  Joku seuraaja ehdotti tapaamista. Ei huono ajatus, mutta voisiko sellainen järjestyä esim. Manchesterin DC:n yhteyteen? Oletan, että monet meistä ovat sinne lähdössä. Ja sehän voisi olla laajempikin joukkuetapaaminen Susijengi-tyyliin. Mitä tuumaat tästä? Olisikohan liitolla kiinnostusta?

  Tsemit seuraaviin ja erityisesti Wimbelin isojen pisteiden metsästykseen!

  • Kyllä kelpaa olla takaisin! Ja näyttää siltä, että ensi viikolla on sitten taas useampi suomalaismies kiertueella mukana.

   Tällaiselle fanitapaamiselle tuntuu selvästi olevan kysyntää, joten miksi ihmeessä ei tuollaista yritettäisi järjestää. En ole vielä kuullut minkälainen määrä faneja on Manchesteriin tulossa, mutta se olisi tottakai luonteva paikka, kun koko DC-joukkue on paikalla viikon verran. Täytyypä ottaa joukkueen ja liiton kanssa puheeksi. Kiitos ehdotuksesta!

 • Kiitoksia tilannepäivityksestä! Hienoa kuulla, että kuntoutusjakso on sujunut mallikkaasti ja pääsit nauttimaan myös laatuajasta kotona. ATP:n sivuilla oli tosiaan juttua otsikolla ”Dads on tour”, jossa olit myös mukana, oikein hyvä artikkeli!

  Valitettavasti Henryn osalta matsit jäivät tauon aikana kahteen, joten ”yhteiskassaan” ei ropissut lisäpisteitä. Kertoo myös siitä, että menestyminen ja voittaminen ei ole helppoa, vaan se vaatii sopivat palaset kohdalleen. Katsoin nuo matsit ja Henry pelasi oikein kelvollisesti, mutta samalla taas huomasi kuinka iso ja tärkeä osa olet tuota teidän tiimiä. Ja sama toistunut muidenkin parien kanssa tässä vuosien aikana, eli sinä selvästi autat nostamaan myös parisi tekemisen tasoa ja tuot peliin sitä voittavaa asennetta ja osaamista. Tekijämiehen rinnalla kaikki on aina vähän helpompaa, toki oma persoona auttaa varmasti myös.

  En tiedä kuvittelenko vaan, mutta onko mielestäsi tällä kaudella kiertueella ollut aiempaa enemmän alustoihin/olosuhteisiin/välineisiin linkittyviä loukkaantumisia? Toki palloista on jo aiemminkin ollut puhetta, mutta nyt myös pelialustat ja alustojen vaihdot tuntuu myös nousseen esiin.

  Ikävä myös kuulla, että olympiaunelma jäi toteutumatta. Se on ollut iso draiveri toisella urallasi, joten todella toivon että pääset kokemaan ne neljän vuoden päästä! Ja hopeareunuksena, kenties saamme nauttia otteistasi ainakin seuraavan olympiadin ajan…

  Tässä kohtaa kuitenkin kovasti tsemppiä loppukuntoutukseen ja ruohokauden koitoksiin! Vamos!

  • Totta, ATP:n sivuilla julkaistiin juttu Dads on Tour ja taisin ainoana nelurimiehenä olla mukana. Ihan uusinta haastattelumateriaalia ei tuossa ollut käytetty, mutta mukava juttuhan se oli silti.

   Loukkaantumisia on kieltämättä viime vuosina ollut kiertueella aika paljon, mutta niin siinä kai väkisinkin käy, kun kisakalenteri kestää melkein koko vuoden ja laji fyysistyy vuosi vuodelta. Nykyään kaikki lyövät palloa melkein poikkeuksetta ihan täysillä ja liikkumisen laatu ja nopeus on aivan eri luokkaa kuin vaikkapa 15-20 vuotta sitten. Alustalla kuin alustalla tulee paljon pitkiä pisteitä, eikä helppoja matseja tule oikeastaan kenellekään.

   Ja oli kyllä harmi tuo olympialaisten meneminen sivu suun. Yksi päätavoitteistani neluriurallehan tuo on ollut. Mutta ehkä se on sitten pelattava vielä neljä vuotta lisää… 😅

   • Nyt jo toisen kerran lupasit vielä neljä vuotta. Yhdet puheet. Tai siis toisethan nämä oli. 😀

    Ja kuten SsS aiemmin osuvasti lisäsi. Ne 200 blogikirjoitusta. Hyviä uutisia vaan satelee. 🙂

 • kiva kuulla kuulumisiasi, kiitos päivityksistä! itse olen kuumotellen seurannut eastbournen listaa, että toivottavasti ette vetäydy, mutta hienoa että hyvältä näyttää 😊🎾 nyt vaan jatkatte siitä, mihin pariisissa jäätiin, niin wimpelissä kaikki on taas mahdollista 🌱

  minuakin harmittaa puolestasi, että olympialaiset jäivät nyt haaveeksi 😢 mutta ei mahda mitään, silloin sitten ehtii kerätä pisteitä ja kasvattaa mahdollisuuksia päästä loppuvuoden isojen poikien kisoihin mukaan 😁 muutama tonninenhan tuossa syssyllä maistuisi… 😉

  ja kiitos tosiaan henrylle viime blogin vierailusta, toivottavasti hän haluaa toistekin vierailla 🫶 vaikka jonkun onnistuneen runin jälkeen analysoisi yhyeispeliänne 😁

  • Jep, hyvältä näyttää onneksi nyt Eastbournen suhteen. Vielä pari päivää treeniä alle, niin eiköhän tässä aleta olla täydessä iskussa. Olympialaisiin sekään ei kuitenkaan riitä, mutta onneksi on kisoja muitakin. Vamos!

 • Tätä oli odotettu! Kiitos taas tarinoinnista, muksukuvat on ihania, ja karvatassu, voi!!! Kuinka muuten karvatassu reagoi kun palaat reissuilta kotiin, osoittaako mieltään vai toivottaa aina tervetulleeksi? Maltillisesti olet hoitanut kuntoutuksen, joten luottavaisin mielin voimme täällä kotikatsomoissa jaksaa vielä muutaman päivän ennen tositoimia. Juhannuskokot jää sinulta polttelematta, mutta antakaa palaa Eastbournessa!!!!!

  • Hehee, karvatassu on kyllä aina yhtä iloinen kun kotiin palaan. Ja kyllähän hänestä onneksi pidetään hyvää huolta silloinkin kun olen reissussa. 🙂

   Juhannuskokot jäävät tosiaan näkemättä, mutta saapahan rauhassa treenata Englannissa. Vamos!

   • Tsemppiä, nyt saat juhannuskokon sijasta polttaa ruohoa tossujen alla 🙂 Voi että, varmaan hieno olo sinulla nyt pitkän tauon jälkeen, anna palaa!

 • Kiitos hyvistä uutisista olkapääsi kuntoutuksen suhteen. Sait vielä perannella sitä perheen kanssa ja nauttia maailman parhaasta seurasta!
  Tuo Queen’s Clubin kenttä on kyllä upea, kuten aina. Aikamoisen hieno lisäbonus Legenda Louis Cayerin osallistuminen teidän treeneihin.
  Hyviä treenejä ensi viikolle ja mainioita pelejä Eastburnin turnaukseen! 👍👍👍

  • Kiitos tsempeistä! Oli kyllä mukavat pari viikkoa kotona, mutta ei ole tennispelaajalla kyllä hassummat oltavat täällä Queen’s Clubillakaan. Kohti Eastbournea sitten seuraavaksi!

 • Kiva kun pääset pelaa ja saa taas lukea blogit peleistä. Onhan ruoho aika erilainen alusta. Eikö sitä voisi verrata vähän puulattiaan?(on pelattu sitä aikanaan sekä Yrjönkadulla että Roballa Hesassa) tai Sählymattoalustaan? joka löytyy tänäkin päivänä Varma tennisklubilla. Pallo tulee ikäänkuin syliin. Olisi kiva kuulla kommentti alustasta. Hyviä peliä. Viimeksi kun toivotin sinulle sitä talin pukkarissa niin palasit Grand slam voittajana (: Jatka samaa rataa.

  • No nythän on sitten taas kisavoitto siis tiedossa? 😎

   Ruohokentät ovat kyllä hidastuneet merkittävästi vuosien saatossa, ja aika kaukana aletaan olla puulattiasta tai taraflex-tyyppisestä sählykentän alustasta. Toki olosuhteet vaikuttavat paljon samoin kuin ruohon laatu ja leikkuukorkeus, mutta lähtökohtaisesti tavallinen yläkierteinen peruslyönti pomppaa melko hitaasti. Alakierre ja syöttö liukuvat kentän pinnasta sitten enemmän.

   Kuivalla kelillä ja muutaman päivän auringonpaisteen jälkeen kentän pinta kovettuu ja pallo pomppaa korkeammalle, mutta sateiden jäljiltä ja pidemmässä ruohossa pompun mataluus on se, joka eniten eroaa muista alustoista. Lyhyeksi leikattu ruoho kestää kulutusta huonommin, mutta pelattavuudeltaan se on kyllä mukavampi.

   Ehkä sisäkenttien bolltex-matot ovat lähimpänä ruohoa, mitä muihin alustoihin tulee. Hiekketekonurmi samoin, jos hiekkaa on mahdollisimman vähän. Liikkumisen suhteen ruoholla on liukkauden takia omat haasteensa, mutta on se silti minusta upea alusta pelata tennistä. 🙂

   • Kerrot, että ruohokentät ovat hidastuneet, mutta osaatko kertoa tarkemmin mitä muutoksia niihin on tehty? Kiinnostaa, kun itse en ole päässyt ko alustalla koskaan pelaamaan, salkopallon pelaamista tuskin lasketaan mukaan 🙂

    • Hyvä kysymys! Palloja on erityisesti hidastettu tarkoituksella tekemällä niistä painavampia, mutta on kenttien kuntokin selvästi parantunut. Tiiviimpään ruohoon siirtyminen ja ruoholajikkeiden vaihto kai ovat ainakin tapahtuneet Wimbledonissa 2000-luvulla. Ja nyt harjoituskentillä kokeillaan jo osittain synteettistä ruohoa, joka saattaa olla tulevaisuudessa käytössä matsikentilläkin.

 • Hienoo ja Upeeta, että paluu kentille on viimeistelyä vaille valmis! Pääsee fanitkin taas seuraamaan mielenkiintoisia nelureita; tsemppiä ja onnea! 🎾😊👍

 • Sieltähän tuli varsin mielenkiintoinen arpa. Ei ole avausvastustajat ainakaan pituudella pilattu, joten luulisi pelkästään Henryn olemuksen pikkuisen pelottavan. Tietoa heistä luulisi brittitiedustelusta löytyvän, mutta mitenkä saatte sitä tällaisessa tilanteessa käyttöön?

  Tosi mielenkiintoisen tuosta arvasta tekee se, että jos Emilkin parinsa kanssa avauspelin hoitaisi, niin sehän olisi sitten teidän välinen otatus. Mutta hoidetaan tuo ensimmäinen ensin kunnialla.

  • Jep, ei missään nimessä helppo arpa kuitenkaan, kun brittejä on kotikisassaan vastassa. Ja he tunnetusti osaavat ruoholla pelata. Henry oli ainakin Broomin kanssa joskus pelannut yhdessäkin, eli kyllä vastustajista ihan hyvät esitiedot saadaan. 💪

   Ja mennään toki peli kerrallaan, vaikka kaaviossa ihan kiinnostavia kohtaamisia olisikin myös edessä päin. 😉

 • Toivottavasti Harri palaat vain 100% kunnossa, että pääset terveenä Wimbledoniin..!!

 • Hey Harri, I wanted to comment Henry’s post but comments are already closed!
  Tell him, please, that heavy metal is the best music ever XDDD
  Good luck to you both for the upcoming tournamets, enjoy and have fun, and I hope your shoulder is getting better and better every day ♥

  PS: Have you ever did a Q&A here in your blog?
  If you did, where can I find it?
  If not, are you planning to do it?

  Hugs ♥

  • Thank you for the nice comment! Yes the comment section for each post closes after 7 days as I’ve been getting quite a bit of spam comments on those. But nice that you wrote anyway!

   I’d say the whole blog is a Q&A in a way, feel free to ask questions in the comment section whenever. Doesn’t even need to be related to the post. 🙂

 • ja taas mennään!

  Kenttä kakkosella 12:30/15:30 alkavan kaksinpelin ja Lloydin nelurin jälkeen.
  VeikkausTV lupaa näyttää matsin ja ennakoi aloitusajaksi 17:10.

  • Ei ole Briteistä kuin pari tuntia aikaeroa meille, mutta seuraavana ovat kentällä. Nyt meni vielä nuo vastustajat vaihtoon, niin tuli vähän lisäjännitystä.

Comments are closed.