Marseille ATP250 – Huomenna pelataan ja pientä pohdiskelua rankingista

Marseillessa alkaa olla jo useampi treenipäivä takana, ja peli tuntuu siltä, että olemme Lloydin kanssa valmiina tositoimiin. Pari ensimmäistä päivää tuntuma nopealla sisäkentällä oli hieman hakusessa, mutta viimeistään tänään palaset alkoivat treeneissä loksahdella paikoilleen. Toivottavasti sama fiilis jatkuu huomenna, kun kohtaamme siis ensimmäisellä kierroksella kreikkalaiset Tsitsipasin veljekset. Fiiliksiäni voi käydä lukemassa myös Hesarin nettisivuilta tuoreesta jutusta:

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000007850191.html

Saavuimme tänne Marseilleen siis lauantaiaamuna, ja nyt takana on jo kuusi treenikertaa. Rehellisesti sanottuna pari ekaa päivää olivat siis vähän vaikeita, mutta nyt tuntuu jo selvästi paremmalta. Juttelimme Lloydin kanssa tänään siitä, kuinka on monesti hankalaa olla vaatimatta itseltään liikoja ensimmäisinä päivinä alustan vaihdon jälkeen, sillä tottakai ihminen haluaisi pelata hyvin heti, vaikkei se realistisesti olisikaan kovin todennäköistä. Saimme myös parissa ekassa treenierässä vastaan kisan kovimpia sijoitettuja pareja, joten ei ihme, että pelin tempo oli nopeampaa kuin mihin olemme viime aikoina tottuneet. Reissussani mukana olevan ”The Inner Game of Tennis” -kirjan sanoja lainatakseni on kuitenkin tärkeää antaa keholle ja mielelle mahdollisuus onnistua ja löytää oikeat tavat toimia ilman, että on heti tuomitsemassa itseään.

Tämän tiistaiaamun treenimatsissa pääsimme kuitenkin siis jo omalla korkealle pelitasollemme, mikä koostuu tasaisen kovasta syöttämisestä sekä erittäin vahvasta palauttamisesta. Illalla aiomme vielä suunnata kentille tekemään kevyen viimeistelytreenin sisältäen erilaisia nopeiden tilanteiden koppatreenejä sekä varmaan jonkin verran vielä syöttöä ja palautusta.

Olen viime päivien aikana ehtinyt myös tutustua tulevien vastustajiemme pelaamiseen, ja eniten on kyllä vakuuttanut nuoremman veljeksistä eli Petrosin pelit erityisesti viime viikolla Rotterdamissa. Rankingin puolesta hän ei ole missään nimessä ATP-tason pelaaja, mutta viime viikolla näytti siltä, että hän syötti jatkuvasti ykkösiään yli 200km/h kenttään, palautti vahvasti ja monipuolisesti erityisesti rystyltä sekä taitoi myös verkkopelin yllättävän hyvin. Eli missään nimessä taktiikkana ei voi huomenna olla vain kaikkien lyöntien suuntaaminen nuoremmalle veljeksistä.

Kämmenpalautus Petrosilla on kutenkin ehkä pieni heikkous sekä muutenkin peli takakentältä. Meidän kannattaakin varmasti siis syöttää paljon hänelle kämmenelle sekä varsinkin kämmenpuolelle kroppaa kohti, jolloin verkkopelaaja voi antaa hyvin painetta menemällä paljon väliin. Lisäksi Petros tulee verkolla todella lähelle verkkoa, joten lobbit ovat varmasti silloin tällöin hyvä idea häntä vastaan. Kakkosruutua pelaava Stefanos syöttää hyvin ja palauttaa luultavasti korkealla laadulla, mutta hän ei nelinpelin verkkotilanteissa ole mitenkään erityisen kotonaan. Liikkumisen ajoitus on monesti vähän liian aikaista, mikä antaa meidän palautuksillemme selkeät suunnat, minkä lisäksi hän jää päinvastoin kuin veljensä monesti vähän liian kauas verkosta. Kaksinpelissä Stafanos on mielestäni erinomainen verkkopelaaja, mutta huomenna voi jopa olla, että häntä kannattaa verkolla joitain kertoja pommittaa ihan tarkoituksella.

Kaiken kaikkiaan uskonkin siis, että mitä enemmän saamme huomisen ottelun näyttämään oikealta nelinpeliltä, sitä parempi se on meille. Tottakai tiukoissa tilanteissa painetta on hyvä siirtää enemmän ja enemmän Petrosille, mutta lähtökohtaisesti hänen painostamisensa ei ole mitenkään se tärkein juttu ottelussa. Meille tärkeintä on syöttää ja palauttaa omalla korkealla tasollamme ja pelata volleyt ihan normaalisti niihin paikkoihin, joihin ne on luontevinta ja helpointa suunnata. Ottelumme on ohjelmassa huomenna keskiviikkona päivän neljäntenä otteluna ei ennen kello 15.30 paikallista aikaa. Ymmärtääkseni matsi ei näy suoratoistopalvelujen kuten TennisTV:n tai Eurosport Playerin kautta, mutta mahdollisesti jotkin vedonlyöntifirmat ottelun kuitenkin näyttävät. Jos jollakulla on tarkkaa tietoa striimistä, niin mielellään saa kommentoida alle!


ATP-rankingin laskentaan tuli viime viikolla taas yksi päivitys, ja lupailin viime kirjoituksessani käyväni läpi uusimpia muutoksia ja niiden vaikutuksia. Alunperin ensi maanantain eli 15.3. piti olla ensimmäinen päivä koronatauon alkamisen jälkeen, kun pelaajilta alkaa rankingista pudota pisteitä pois, kun vuoden 2019 jäädytettyjä pisteitä alettaisiin pudottaa. Tuon suunnitelman mukaisesti ranking olisi palautunut maaliskuuhun 2022 mennessä normaaliin 52 viikon systeemiin, kun viimeisestkin 2019 kerätyt pisteet olisivat pudonneet 24kk kuluttua siitä, kun ne oli tienattu.

Nyt ATP päätti kuitenkin jatkaa pisteiden säilytyslogiikkaa aina 5.8. asti siten, että ajalla 4.3.-5.8.2019 kerätyt pisteet säilyvät pelaajien saldoissa vielä kolmannen 12 kuukauden jakson ajan siten, että pisteet lasketaan kuitenkin vain 50% arvoisesti 24 kuukauden jälkeen. Eli esimerkiksi heinäkuussa 2019 voittamani Hollannin CH-turnaus säilyy minulla 80 pisteen arvoisena heinäkuuhun 2021 asti, minkä jälkeen se säilyy vielä 40 pisteen arvoisena aina heinäkuuhun 2022 asti. ATP-kisoissa rajoituksena on lisäksi se, että samasta kisasta voi olla saldossa pisteitä vain yhden kerran, mutta alemmilla tasoilla tätä rajoitusta ei ole.

ATP perustelee tätä päätöstä sillä, että näin kukaan pelaaja ei kohtuuttomasti kärsi koronatauosta, mutta jotenkin tuntuu, että nyt suojellaan lähinnä ihan yksittäisiä huippupelaajia. Käytännössä kaikki pelaajat ovat palanneet tourille jo viime kesänä ja suurin vaikutus tällä vanhojen pisteiden mukana raahaamisella on se, että rankingissa nouseminen on tehty lähes mahdottomaksi. Nyt oli mahdollisuus alkaa palata kohti normaalia, mutta päädyttiin kuitenkin paineen alla puolittaiseen ratkaisuun.

Kaikissa rankingsysteemin muutoksissa on aina voittajia ja häviäjiä, ja nyt tällä kertaa tuntuu, että häviäjiä ovat nimenomaan ne, jotka haluaisivat nousta rankingissa. Varsinkin minun kaltaiseni pelaaja, jonka kevät/kesä 2019 oli huono ajanjakso, odotti muiden pelaajien pisteiden putoamisen alkamista kuin kuuta nousevaa. Laskin muutama viikko sitten, että esimerkiksi Olympialaisten rankingpäivämäärään 7.6.2020 mennessä oma projektirankingini eli pistemäärä joka pelaajilla on varmasti kyseisenä päivänä saldossa oikeutti noin sijalle 80, mikä on lähes 20 sijaa parempi kuin todellinen rankingini. Syksylle 1.10. projektirankingini näytti jopa top-60 sijoitusta, mutta toki tuon tason säilyttäminen vaatisi siis pisteiden keruuta samassa tahdissa kuin tähän mennessä, mikä on siinä mielessä epärealistista, että edelläni olevat pelaajat pystyvät tulevien kuukausien aikana keräämään isommissa kisoissa isompia pisteitä kuin minä.

Joka tapauksessa muiden pelaajien vanhojen pisteiden putoaminen olisi tarkoittanut minulle lähes automaattisesti jonkin verran nousua ranking-listalla, mutta nyt tuo nousu tulee olemaan hitaampaa, kun pelaajat saavat käyttää vuoden 2019 pisteitään vielä vuoden ajan. Toki vain 50% arvoisina, mutta kuitenkin. Tenniksen ranking-järjestelmä on tietääkseni alusta alkaen perustunut edellisen 12 kuukauden tuloksiin, joten nykyisen systeemin jatko siten, että pisteet ovat voimassa jopa 36 kuukautta on iso muutos aiempaan. Toki paluu 12 kuukauden rankingiin on edelleen tavoitteena, mutta nykyisen tiedon mukaan se tapahtuu vasta elokuussa 2022. Muistaako joku vielä silloin esimerkiksi kuka voitti Toronton ATP1000 Masters-kisan vuonna 2019? Rankingissa se nimittäin siiihen asti kuitenkin edelleen huomioidaan.

Olympialaisiani ajatellen tämä viimeisin ranking-päivitys oli pieni takaisku, mutta ei kuitenkaan mikään lopullinen tuomio. Tärkeää oli ylipäätänsä se, että edes 50% pisteistä vuodelta 2019 alkaa pudota, mutta tosiaan nouseminen selvästi top100 sisäpuolelle on kyllä edelleen haastavaa. Aktiivista peliaikaa ennen olympiarankingia on jäljellä 3 kuukautta, ja teoriassa minun olisi hyvä kerätä mielellään nyt ainakin parisataa – mielellään 300-400 – nettopistettä saldoon, että paikka kisoihin aukeaisi. Rehellisesti sanottuna en ole mitään maakiintiöitä laskenut itse sen tarkemmin, eikä tarkkaa rankinglukemaa ainakaan tietääkseni ole kisoihin pääsyyn vielä olemassa, mutta todennäköisesti parin yhteisrankingin olisi hyvä olla lähellä sataa.

Parhaiten kisoihin pääsyyn voi kuitenkin vaikuttaa vain pelaamalla hyvin, joten siinä mielessä turhan aktiivinen rankingspekulointi saattaa kääntyä jopa itseään vastaan, jos fokus karkaa liian kauas päivittäisestä pallon lyömisestä. Samaten en voi myöskään vaikuttaa muiden pelaajien otteisiin, joten pyrinkin siis keskittymään pelaamiseen ottelu kerrallaan, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa, että kaikki fokus käännetään huomiseen Tsitsipas/Tsitsipas -matsiin. Jos ja kun menestystä tulee, niin Olympiapaikka varmistuu sitten kuin itsestään. Sen enempää sitä ei siis nyt kannata miettiä.

6 thoughts on “Marseille ATP250 – Huomenna pelataan ja pientä pohdiskelua rankingista

 • Antoisaa analyysia parista Tsitsipas/Tsitsipas. Juuri tuolta parin otteet vaikuttivat ottelussa Kontista ja ERV:ia vastaan. Se matsi oli melkoista ilotulitusta ja osoitti, että Petros on erittäin vaarallinen. Tuntui myös, että Kontinen ja ERV myös pelasivat Petrosin hyvään vireeseen suuntaamalla lyöntejään todella paljon hänelle. Toki tässä saattoi olla se hyvä puoli, että näin pidettiin isoveli varsin kylmänä. Joka tapauksessa lienee juuri niin, että kannattaa eniten huolehtia omasta pelistä. Tsemppiä matsiin!

  Yksi tuossa ottelussa ja Kontisen otteluissa Rotterdamissa muutenkin silmiin pistävä seikka olivat runsaat lobbisyötönpalautukset verkkopelaajan yli. Sanoisin lonkalta heitettynä, että challenger-tasolla tai ainakin sinun otteluissasi niitä näkyy huomattavasti vähemmän. Eikä kyse ole nyt pelkästään siitä, että Henkka käyttää lobbipalautusta paljon, vaan myös Roger-Vasselin ja esim. Cabal/Farah-pari heitä vastaan pelatessaan turvautuivat lobbipalautukseen aika usein. Sinulta sen sijaan olen mielestäni harvoin nähnyt tätä lyöntiä. Toki muisti voi pettää. Mitä ajattelet lobbipalautuksesta, kuinka paljon käytät sitä, miten hyvänä lyöntinä sitä pidät, ja onko se jotain, jota aktiivisesti harjoittelet? Tuntuu, että koska syöttäjän pari on usein niin lähellä verkkoa ja liikkuu syötön jälkeen ehkä vielä kohti sitä tai sivuttain, lobbipalautuksen blokattuna ei edes tarvitse olla erityisen täydellisen mittainen ollakseen silti tehokas palautus. Toki lobbipalautuksen rooli voi korostua enemmän nopeilla alustoilla ja hallissa pelatessa.

  • Kiitos taas hyvästä kommentista ja tsempeistä!

   Tuo lobbipalautus on tosiaan mielestäni yleistynyt viime vuosien aikana, ja kyllähän sen lyömiselle on ihan hyvät perusteet. Nykyään syöttäjän puolen verkkopelaajat tulevat syötön jälkeen lähes poikkeuksetta todella lähelle verkkoa ja osaavat peittää tosi ison osan kenttää verkolta, mikä tekee varsinkin hyvän syötön jälkeen normaalin palautuksen lyömisen todella vaikeaksi niin, että pallo menisi takaisin syöttäjälle. Huonompikin lobbi saattaa sen sijaan mennä verkkopelaajan yli. Varsinkin jos lobbi suuntautuu syöttäjän rystypuolelle, ei tuollaisen korkean pallon käsittely ole ihan helpoimmasta päästä, jolloin palauttajat saattavat päästä hyvinkin mukaan pisteeseen, vaikka lobbi olisi keskinkertainen. Varsinkaan ratkaisupalloissa korkean rystyvolleyn lyöminen kaukaa verkosta ei ole kovin monen pelaajan suosikkilistalla. Keskinkertainen matala palautus sen sijaan päättyy lähes aina vastustajan verkkopelaajan läpilyöntiin.

   Toinen hyvä syy lyödä lobbipalautus on myös sen tietynlainen pelotevaikutus. Syöttäjän verkkopelaajan roolissa liikkuminen verkon lähelle peittämään palautuksen lyöntisuuntia muuttuu alitajuisesti väkisinkin varovaisemmaksi, kun lobbi on monta kertaa mennyt ylitse. Tällä tavoin palauttaja pystyy pelaamaan itselleen lisää tilaa normaalille palautukselle lyömällä muutaman lobbin erityisesti ottelun alkuvaiheessa.

   Itsekin olen tuota lobbia pyrkinyt harjoittelemaan ja tuomaan omaan peliin enemmän ja enemmän. Pari vuotta sitten se ei kuulunut lyöntivalikoimaani oikeastaan ollenkaan, mutta nykyään varsinkin ykkösruudun puolelta kämmeneltä käytän sitä silloin tällöin linjaa pitkin, jolloin seuraava krossipalautus tuntuu paljon tilavammalta.

Comments are closed.