Positiivinen koronatestitulos – suunnitelmat uusiksi

Numero 50 koitui tällä kertaa epäonnenluvukseni, sillä 50. koronatestini oli lopulta ensimmäinen, joka osoittautui positiiviseksi. Tuo testitulos laittoi lähiviikkojen suunnitelmani uusiksi, eikä Ranskan Lillen challenger-kisaan osallistuminen luonnollisesti onnistu. Onneksi olen ainakin toistaiseksi täysin oireeton, joten siinä mielessä tilanne on hallussa, mutta tottakai huoli sekä omasta terveydestä että muiden altistuneiden mahdollisesta tartuttamisesta on olemassa.

Jouduin hetken pohtimaan, miten haluan tästä asiasta kirjoittaa blogiini, mutta eiköhän rehellisyys ole kaikista paras tapa tässäkin tapauksessa. Saavuin siis Suomeen viikko sitten. Olin saanut Ranskassa negatiivisen testituloksen lähtöä edellisenä päivänä, minkä lisäksi kävin Helsinki-Vantaalle saapuessani koronakoirien haisteltavana saaden negatiivisen tuloksen. Olin maahantulo-ohjeistuksen mukaisesti seuraavat päivät kotona omaehtoisessa karanteenissa, minkä jälkeen kävin jälleen koronatestissä, jonka tulos oli yhä negatiivinen.

Omaehtoisen karanteenin ja negatiivisten tulosten jälkeen aloin jälleen harjoitella normaalisti ja kävin lisäksi muun muassa kaupassa ja tapaamassa läheisiä. Toissapäivänä lauantaina kävin taas normaalisti koronatestissä seuraavalle matkalle tarvittavaa negatiivista testitulosta varten, mutta yllätys olikin melkoinen, kun tuo testi palautuikin samana iltana positiivisena. Mitään oireita minulla ei ole missään vaiheessa ollut, joten en osannut kyllä ollenkaan odottaa positiivista testitulosta. Kävin samantien lauantai-iltana yksityisellä puolella vielä uudessa testissä saaden siitä ristiriitaisesti negatiivisen tuloksen, ja tein saman vielä sunnuntaiaamuna saaden vielä toisen negatiivisen tuloksen. Yhteensä minulta oli siis 8 päivän aikana otettu 5 PCR-testiä, joista keskimmäinen oli positiivinen.

Maallikkona tuo positiivinen testitulos vaikuttaa äkkiseltään ajateltuna virheelliseltä, mutta ymmärtääkseni PCR-testi ei oikein mitenkään voi antaa ns. ”false positive” tulosta ilman, että näytteenotossa tai laboratoriossa olisi tehty jotain pahasti väärin. PCR-testi perustuu näytteessä olevan koronaviruksen geneettisen materiaalin monistamiseen ja etsintään, eikä positiivinen tulos ole mahdollinen ilman, että tuota materiaalia näytteestä löytyy. Toisin päin väärin raportoitu tulos eli ns. ”false negative” on sen sijaan kai jossain määrin yleistä, sillä infektoituneenkaan henkilön tapauksessa koronavirusta ei välttämättä esiinny juuri siellä, mistä näyte otetaan.

Joka tapauksessa tapaustani käsitellään nyt siis positiivisena tuloksena, mikä tarkoittaa vähintään 10 päivän eristystä minulle ja 14 päivän karanteenia kaikille lähikontakteilleni. Erityisesti lähikontaktien osalta heidän määrääminen karanteeniin tuntuu tietysti minustakin harmilliselta, sillä olo on väkisinkin vähän syyllinen. Toivotaan kuitenkin, etten ole tartuttanut ketään ja kaikki selviävät vain tuolla kahden viikon karanteenilla ilman sen kummempia oireita.

Sen verran pitää kuitenkin ihmetellä positiivisen tapaukseni käsittelyä terveysviranomaisten taholta, että aika hidasta on ollut toiminta. Toki siihen on helppo vastata, että ei luulisi minulla olevan varaa valittaa, kun on itse töpännyt ja saanut tartunnan, mutta lähinnä muiden ihmisten kannalta siis toivoisi, että kaikki tapahtuisi nopeammin. Sain positiivisen testituloksen jälkeen vielä samana iltana soiton lääkäriltä, joka kyseli vointiani ja suositteli kotona pysymistä seuraavaan yhteydenottoon asti. Mutta kohta kaksi vuorokautta myöhemmin sen kummemmin jäljittäjät kuin epidemiologit eivät vieläkään ole olleet yhteydessä, joten esimerkiksi kaikkien lähikontaktien karanteenit ovat toistaiseksi vain oman aktiivisuuteni varassa. Minuakaan ei ole mitenkään virallisesti määrätty eristykseen (EDIT: maanantaina klo 15 epidemiologi määräsi minut virallisesti 10 päivän eristykseen), joten teoriassa olisin voinut vaikka tänään lentää Ranskaan kisoihin näyttäen sunnuntain negatiivisen koronatestituloksen todistusta. Mutta tottakai ymmärrän, että Helsingin koronatilanne on tällä hetkellä tosi huono ja resurssit varmasti venytetty äärimmilleen. Ja Koronavilkku-sovelluksen aktivointikoodin sain sentään tänään aamulla 2 vuorokautta näytteenoton jälkeen.

Kokonaisuutena tilanne on kuitenkin siis tosi harmillinen. Oma 10 päivän eristys ei sinänsä ole maailmanloppu varsinkaan jos oireet pysyvät poissa, mutta huoli ja huono omatunto muiden ihmisten mahdollisesta tartuttamisesta tuntuu pahalta. Sinänsä voi omalta kannalta lohduttautua sillä, että olen toiminut matkustamisen osalta täysin ohjeiden mukaan, mutta onhan tämä silti juuri se, mitä ei olisi saanut tapahtua. En osaa sanoa, mistä oma tartuntani voisi olla peräisin, mutta varmasti matkustus Marseillesta Pariisin ja Frankfurtin kautta kotiin on yksi todennäköisimmistä lähteistä. Olen kyllä käyttänyt poikkeuksetta julkisissa liikennevälineissä FFP2-tason kasvomaskeja, mutta eivät nekään tietenkään täydellisesti suojaa tartunnalta.

Seuraavat päivät kuluvat nyt siis kotioloissa. Mahdolliset kisat siirtyvät väkisinkin huhtikuun puolelle, mutta prioriteetti yksi on nyt ensin luonnollisesti saada itsensä ja läheiset terveiksi. Toivotaan siis parasta ja palataan taas asiaan, kun tilanteesta on jotain uutta kerrottavaa!

31 thoughts on “Positiivinen koronatestitulos – suunnitelmat uusiksi

 • No voihan vitalis!
  Ei voi mitään. Terveys menee kuitenkin kaiken edelle.
  Toivottavasti selviät taudista ilman oireita ja palaat kentille hyvässä kunnossa.

  • Jep, toivottavasti oireet pysyvät poissa jatkossakin ja pääsen takaisin pelikentille heti eristyksen jälkeen!

 • Tsemppiä Harri! Olet toiminut oikein kaikessa, toivotaan ettei kukaan ole saanut tartuntaa. Toivotaan myös, että oireet pysyvät poissa ja pääset taas pian kentille. Sitten on hyvä jatkaa hyvää virettä.

  • Kiitos! Juuri näin, toivotaan oireetonta jatkoa. Ja erityisesti sitä, ettei tartuntaa olisi muillakaan lähipiirissä.

 • Todella harmillinen asia, ja vielä kun testit antavat erilaisia tuloksia, niin se tuo epävarmuutta asiaan. Tsemppiä ja tärkeintä tietysti, että sinä ja läheisesi pysyvät terveinä.

  • Jes kiitos! Epävarmuus tosiaan ärsyttää tässä asiassa, mutta parempi toki ottaa varman päälle, kun ilmeisesti uudet variantit näkyvät huonommin ja huonommin noissa PCR-testeissä. Toivotaan, että kaikki lähipiirissäni pysyvät terveinä!

 • Ikuisena optimistina toivon kovasti, että kyseessä on kuitenkin ’false positive’.
  Kovasti tsemppiä tämän kestämisessä. Oudolta tuntuu, että samana päivänä tulee sekä positiivista että negatiivista tulosta tuossa järjestyksessä.

  • Sitä toivon kyllä minäkin, että joku laboratoriossa on vaikka vahingossa sekoittanut näytteet! Mutta otetaan nyt kuitenkin varman päälle niin ei tarvitse jälkikäteen katua.

 • Kiitos rehellisyydestäsi. Noihin syyllisyydentuntoihin, vaikka ymmärrettäviä ovatkin, ei ole mitään syytä. Ironista on että tuo on tarttunut paljon tiiviimmän kuplan yhteydessä kuin missä aikaisemmin pelasit. Onneksi et ole tänä aamuna vaimolle kertomassa että sait WC:n Miamiin…
  Vointia sinulle ja läheisillesi!

  • Jep, harvoin rehellisyys on huono juttu. Kieltämättä tuo tartunnan saaminen juuri Marseillen kisan täyden kuplan kisasta on ironista, mutta onhan vaikkapa juurikin matkustuksen aikana kohtaamisia aika paljon kuplan ulkopuolella. Toivotaan kuitenkin, että selvitään säikähdyksellä ja karanteeneilla!

 • Kuulin kans casen että terveysalan työntekijöiltä kestänyt jopa 3-4 päivää soittaa altistuneiden saaneille ja siinä ajassa kyllä tauti leviää kivasti.
  Huono tuuri tällä kertaa turha sitä itteään syytellä varsinkaa kun pitänyt huolta suojauksista yms.

  Jos jotain positiivista tästä hakee niin nyt kroppa saa levätä ja henkinen relax hetki on ehkä jopa paikallaan 🙂

  • Joo toi altistuneisiin yhteyden otto tuntuu kyllä laahaavan pahasti perässä ainakin täällä Helsingissä. Nyt mennyt kolme vuorokautta, eikä ketään lähipiiristäni ole vielä virallisesti määrätty karanteeneihin, vaan kaikki ovat vain minun aloitteestani pysyneet kotona. Toivotaan nyt ensinnäkin kuitenkin sitä, että heillä ei ole tartuntaa! Eikä tosiaan pieni lepo ja kehon kuntoutus välttämättä ole huono juttu minullekaan. Jaksaapahan sitten pelata taas kesällä hyvällä sykkeellä!

 • Suhtautuisipa kaikki yhtä pedantisti asiaan ja sen vakavuuteen kuin sinä, esimerkillistä Harri.
  Tsemmiä kevään koitoksin ja unelman tavoitteluun.

  • Jes, kiitos tsempistä! Parempi ottaa nämä asiat varman päälle niin ei harmita jälkikäteen.

 • Esimerkillistä toimintaa sinulta. Tuohan vaikuttaa jo huonolta onnelta, mutta nyt vaan lepoa.
  Täydessä vireessä sitten jatkoon sijalta 84 ylöspäin!

  • Kiitos! Huonoa onnea on varmasti mukana, mutta kyllähän todennäköisyydet tartunnan saamiseen väkisinkin nousevat, kun matkustaa paljon. Mutta toivotaan, ettei oireita tule ja pääsen tuolta sijalta 84 jatkamaan taas parin viikon päästä.

 • Todella harmillista. Jos jotain positiivista pitää löytää tästäkin, niin mieluummin nyt, kun väliin jää ”vain” pienempi challengeri. Ymmärtääkseni tuo PCR-testi toimii niin, että positiivinen tulos on aina ”oikein”, mutta nykyiset labralaitteet eivät osaa vielä kertoa kuinka paljon sitä virusta löytyi. Eli n.s. subkliiniset tapaukset merkitään myös positiivisiksi, eli virusta löytyi mutta määrä on niin olematon pieni, että henkilö ei sairastu eikä myöskään voi tartuttaa muita. Koska testit eivät pysty erottamaan näitä tapauksia, niin on toki parempi aina pysyä karanteenissa, jos saa positiivisen tuloksen!

  Lapseni koulussa oli tartuntatapaus helmikuussa, kesti 10 päivää ennen kun saimme tiedon siitä ja oma lapseni määrättiin kotikarateeniin. Mutta oli siis vain 4 päivää jäljellä, eli hän oli kotona viikonlopun+ma. Tuntui aika turhalta siinä vaiheessa. Mutta ei sille voi mitään, kaikki tekevät varmaan parhaansa tässä oudossa uudessa maailmassa.

  • Kiitos hyvästä kommentista! Tosiaan jos nyt pitää joku ajankohta väkisin tälle 10 päivän eristykselle valita niin ei tämä varmasti huonoimmasta päästä ollut. Jos/kun oireet pysyvät poissa niin onpahan sitten taas energiaa täynnä seuraavalle kisareissulle isompiin kisoihin!

   Juuri noin se PCR testi kai toimii kuin esität eli vaikka positiivinen tulos löytyy niin viruksen määrää näytteessä ei ainakaan meillä Suomessa ole tapana ilmoittaa. Sen sijaan tuo jäljityksen hitaus saa kyllä ainakin minulta ison miinuksen, sillä eihän sen pitäisi niin mennä että minä itse joudun koordinoimaan lähikontaktieni karanteeneja ja ”määräämään” heitä karanteeneihin. Jos en itse olisi ollut aktiivinen asiassa niin kukaan kontakteistani ei tällä hetkellä olisi kotonaan, ja vaikea uskoa, että ihan jokainen positiivisen tuloksen saanut toimii ihan yhtä vastuullisesti…

 • Varsin harmillista mutta kuten edella kommentoitiin, ehka oli hyva etta osui CH90 viikkoon tama eika sitten tuleviin ATP Cagliari – CH125 – ATP Belgrade sektorille. Nyt Cagliari nayttaa mahdolliselta, olette ensimmaisella varasijalla. Taytyy alkaa tarkkailla varsinkin kaksinpelin mahdollisia peruutuksia kuten jenkkeja jotka eivat ehka sinne ilmaannu. Penkkiurheilijan arki menee noita listojen paivityksia odotellessa nain korona-aikana mukavasti.

  Itselleni sattui vastaava koronatestitilanne viime marraskuussa. Olin Keniassa ja palaamassa kotiin sielta ja ensimmainen testitulos tuli positiivisena takaisin, samoin toinen samasta laboratoratoriosta. Mutta kun katsoin molempia tuloksia niin kyseessa oli sama 1/3 testin osio, joka antoin positiivisen tuloksen mutta siten etta se oli positiivinen juuri raja-arvon ylapuolella. Toisessa laboratoriossa tehty kolmas testi antoi heittamalla negatiivisen tuloksen (ja oli ikaan kuin vaikuttavampi koska siina otettiin seka suusta etta nenasta nayte kun kaksi ensimmaista oli vain nenasta). Eli varmaan saattaa vaikuttaa naytteenoton kalibrointikin tulokseen, jos mittarien saadot ovat erilaiset.

  Tsemppia tuleviin kisoihin ja kiitos avoimesta koronatilanteen avauksesta!

  • Joo toivotaan, että tällä 10 päivän eristyksellä selvitään ja mies on sitten taas iskussa huhtikuun massakiertueella. Tuo Cagliarin lista näytti kirjaimellisesti viimeiseen minuuttiin asti siltä, että olemme vika sisällä, mutta lopulta hollantilaiset Arends/Pel menivät ilmoittautumaan Marbellaan ajassa 11.59 ja sysäsivät Jebavy/Zelenayn sittenkin Cagliariin, jolloin me jäimme ekalle varasijalle. Mutta siellä on listalla edelleen useampi singelimies edellä, ja ehkä joku heistä tosiaan jää pois. Erikoisesti myös esim. Glasspoolin hyvä kaveri Daniel Evans ilmoittautui Cagliarin neluriin, vaikka hän oli Lloydille sanonut, ettei sillä viikolla pelaa neluria ollenkaan. Vähän siis Lloydia harmitti, että jäätiin tuonkin takia varasijalle…

   Ja kiva kuulla myös tuosta sinun testauskokemuksestasi. Ymmärtääkseni testilaitteistojen kalibroinneissa on joitakin eroja, mutta ainakin itse kävin siis lauantain positiivisen ja sunnuntain negatiivisen antamassa ihan samassa paikassa, minkä lisäksi näytteenottajakin oli sama henkilö. Mutta ainahan on mahdollista, että näytteet analysoitiin silti eri paikassa.

 • Terve Harri, toivottavasti pian olet harjoittelukunnossa ja Lloydin kanssa kentällä.
  Voisitko hieman spekuloida tulevaisuutta ja jatkoasi Lloydin kanssa ? Hänellä on mennyt todella huippuhienosti; kuukaudessa neljä finaalia, kolme voittoa, n. 500 pistettä ja 37 sijan nousu ei jättäne ketään kylmäksi. Ensimmäinen vihdoinkin-voitto kanssasi poiki jatkovoittoja ja aika näyttävän ponnahduksen 100. sijan tuntumaan. Äkkiä laskin 16 voittoa ja kaksi tappiota kuukaudessa.
  Kun yhteisrankinginne on nyt reilusti alle kahdensadan pisteen, niin täältä katsomosta käsin näyttaisi kovin lupaavalta pyrkiä jatkamaan Lloydin kanssa yhdessä eteenpäin.
  Tavoitteesi kannaltahan nyt tärkeintä lienee pistejahdin optimointi parhaan mahdollisen kumppanin kanssa, joten kysynkin miltä lähitulevaisuus juuri Lloydin kanssa näyttää ?

  • Tervehdys! Toivotaan tosiaan, että tämän 10 päivän karanteenin jälkeen voin taas treenata normaalisti ja peli kulkee samaan malliin kuin aiemmin tänä vuonna.

   Lloydilla on tosiaan ollut tosi hyvä putki käynnissä käytännössä samasta viime syyskuun Biellan challengerista alkaen kuin minullakin. Nyt kun hänen surullinen finaalisaldonsakin on historiaa viimeisten kolmen finaalin käännyttyä voitoksi niin tulevaisuus näyttää kyllä hyvältä.

   Minun ja Lloydin on tarkoitus ilman muuta jatkaa yhteispelejä jatkossakin. Tällä viikolla Lloydilla on pakollisia opintoja Loughborough’ssa, minkä takia olisin pelannut Matt Reidin kanssa, mutta huhtikuun alussa olemme siis taas Lloydin kanssa samalla puolen verkkoa. Huhtikuussa on tarkoitus pelata neljä viikkoa yhdessä, ensin Cagliari ATP/Split CH, sitten Belgrad CH ja seuraavat kaksi viikkoa joko Rooman CH 1 & 2 tai sitten ATP-kisoja jos jotenkin vain pääsemme mukaan. Tämän jälkeen emme ole lyöneet kisasuunnitelmia lukkoon, mutta alustavia puheita olemme kyllä käyneet ainakin kesäkuun ruohokauden pelaamisesta yhdessä. Todennäköisesti joudun/saan olla toukokuussa muutaman viikon kotona lapsen syntymän ympärillä, mutta sen jälkeen on sitten siis taas tarkoitus jatkaa Lloydin kanssa. Ja miksi ei jatkettaisi kun pelit niin hyvin sujuvat!

 • Mielenkiintoinen tämä PCR-testi tapaus. Ja samalla asia, että korona on tuonut ihmisten terveystiedot julkisemmaksi kuin ennen ja riskit on suuremmat sosiaalisella ja taloudellisella puolella kuin fyysisesti itse taudissa – varsinkin hyväkuntoisella. Ja tarinasi perusteella töppäykset ovat tapahtuneet muilla kuin sulla.

  Mun PCR-testissä puolestaan sanottiin, että vain positiivinen tulos voi olla virheellinen.

  • On kyllä erikoinen tämä PCR-testaus. Onneksi edelleenkään ei ole kenelläkään lähikontakteistani ollut positiivista tulosta tai oireita eli ehkä sitten voi alkaa pitää myös väärää positiivista tulosta mahdollisena. Tarkemmin se varmaan selviää sitten muutaman viikon päästä, kun voi tutkia omat vasta-aineet verikokeen avulla.

 • Onko ollut puhetta Henkan kanssa pelata jotain kisoja? Davis cupia ja Olympialaisia ajatellen…

  • Onhan siitä aika ajoin ollut puhetta, mutta ei mitään sen tarkempia suunnitelmia viime aikoina. Henkka tykkää pelata lähinnä mahdollisimman isoja kisoja, ja hänellä toki vakiopari niihin kisoihin jo on. Mutta toivotaan, että jossain vaiheessa esimerkiksi kesällä voisimme yhdessä pelata!

 • Outoa. Eninten noista testeistä luottaisin siihen, että koira ei virusta löytänyt. 👍
  Paljonkohan testituloksista on vääriä? Mäkiviikolla ja muissakin kisoissa näitä juttuja on ainakin ollut.

  Tsemppiä jatkoon! Mukavaa seurata Sinua ja Ruusuvuorta kisoissa.

  • Joo erikoista on! Itsekin luotto noihin koiratesteihin on aika korkea, ja mielenkiinnolla odottelenkin viime perjantain tulosta, kun koronakoirien jatkotutkimusta varten kävivät hakemassa meiltä kotoa vielä uudet pyyhkäisynäytteet.

   Vaikea varmaan arvioida väärien testituloksien määrää, kun kuka sen sitten tietää mikä oli väärä tulos? 🙂 Onneksi oireet ovat kuitenkin pysyneet ainakin poissa ja eristyskin päättyy jo huomenna tiistaina illalla.

Comments are closed.