Koronaeristys lähenee loppuaan

Reilu viikko sitten yllätyksenä tulleen positiivisen koronatestin mukanaan tuoma 10 päivän eristys alkaa olla enää yhtä iltaa vaille valmis. Sekä minä itse että kaikki lähikontaktini ovat edelleen täysin oireettomia, joten pääsen huomenna aloittamaan taas treenit kodin ulkopuolella. Ensi viikon kisavalinta on sen sijaan vielä täysin avoinna muutaman matkaan tulleen mutkan myötä, mutta tuokin toivottavasti selviää ihan tässä lähipäivinä.


Positiivinen tulos ja jälkihoito

Sain siis positiivisen koronatuloksen lauantaina 20.3. ja aika pian sen jälkeen oli selvää, ettei edes kaksi heti perään otettua negatiivista testitulosta muuta sitä, että eristystä olisi tiedossa. On mahdotonta tässä vaiheessa sanoa oliko saamani positiivinen testitulos virheellinen vai onko tartuntani ollut vain täysin oireeton, joten varman päälle ottaminen oli varmasti hyvä idea. Sain annettua viime viikolla vielä verinäytteen koronan vasta-ainetestiä varten, mutta sekin osoittautui negatiiviseksi. Positiivinen vasta-ainetesti olisi kertonut, että olisin saanut tartunnan jo aikaisemmin ja tämä positiivinen testitulos olisi ollut vain tuon infektion ”häntää”. Vasta-aineiden muodostuminen kestää noin kolme viikkoa, joten vaikka nyt testi oli siis negatiivinen, niin tästä hetkestä parin viikon päästä otettu testi voi sitten antaa osviittaa oliko itse PCR-testistä saamani positiivinen tulos oikea.

Tarkoitukseni ei ole tässä kohtaa mitenkään mollata maamme terveydenhuoltoa, mutta haluan silti tuoda esille, miten koronatapaukseni käsittely sieltä suunnasta hoidettiin, ja ettei se mielestäni varsinkaan jäljityksen osalta mennyt ihan niin hyvin kuin olisin toivonut. Alku oli kyllä lupaava, sillä positiivisen tuloksen saatuani sain jo samana iltana soiton lääkäriltä, joka kysyi voinnistani ja kehotti odottamaan epidemiologin soittoa. Seuraavana päivänä tuli sitten tekstiviesti, jonka sisältävästä linkistä pääsi syöttämään nettisivulle tietoja muun muassa terveydentilastaan sekä antamaan tarkat tiedot altistuneista. Tuo nettilomake oli mielestäni tosi hyvä juttu, vaikkei siihen ollutkaan mahdollista kirjata olevansa oireeton. Eli tässä vaiheessa tilanne oli vielä kohtuullisesti hallussa.

Epidemiologin soitto tuli lopulta maanantaina kaksi vuorokautta positiivisen näytteen selviämisen jälkeen. Epidemiologi määräsi minut 10 päivän eristykseen ja sai samassa puhelussa määrättyä myös paikalla olleen vaimoni 14 päivän karanteeniin. Virallinen eristyspäätös luvattiin lähettää sähköpostilla, mutta eipä sitä ole vieläkään näkynyt. Myöskään muiden altistuneiden tilanteeseen ei tässä vaiheessa saanut mitään selvyyttä. Heidän osaltaan tilanne oli nimittäin jossain määrin kinkkinen, sillä olin tietysti ottanut itse heihin yhteyttä heti positiivisen tuloksen saatuani, mutta eihän minulla ole mitään osaamista ensinnäkään määritellä, mikä täyttää altistumisen kriteerit saati määrätä ystäviäni tai perheenjäseniäni karanteeniin. Mitään tietoa ei ollut saatavilla milloin altistuneihin oltaisiin yhteydessä, joten käytännössä homman koordinointi jäi minun vastuulleni. Onneksi ainakin suurin osa kontakteistani osasi kuitenkin vastuullisesti jäädä omaehtoisesti karanteeniin, vaikka monella esimerkiksi palkanmaksu keskeytyy, jos jää menemättä töihin ilman virallista karanteenipäätöstä.

Koronavilkkuun syötettävä koodi saapui maanantaina kaksi vuorokautta positiivisesta tuloksesta, ja altistumisilmoitus ainakin vaimoni applikaatioon tuli seuraavana päivänä. Tuosta ilmoituksesta ei kuitenkaan tietoturvasyistä selviä missä tai milloin altistuminen on tapahtunut. Jäljitysosastolta ensimmäinen yhteydenotto minulle tuli kuitenkin vasta 7 vuorokauden päästä, jolloin pitkässä puhelussa sain selittää täsmälleen samat asiat, jotka syötin jo lähes viikkoa aikaisemmin nettilomakkeeseen. Vihdoin seuraavana päivänä suurin osa lähikontakteistani oli saanut soiton ja virallisen karanteenimääräyksen jäljitysyksiköstä, mutta ne joille ei soittoa tullut eivät voi mitenkään tietää pitääkö heidän jatkaa omaehtoista karanteeniaan.

Joka tapauksessa onhan tuo 8 päivän viive altistumisen selviämisestä karanteenimääräyksen antamiseen aivan anteeksiantamattoman pitkä. Siinä ajassa ehtii tartuttaa aika monta muuta, jos koronapositiivinen ei itse tajua ottaa kaikkiin lähikontakteihinsa yhteyttä ja ohjeista heitä karanteeniin. Varmasti kaikki jäljitysyksikössä tekevät parhaansa resurssien ja nykyisen prosessin kanssa, mutta jotain varautumisessa on kyllä mennyt pieleen, kun virus on ollut täällä jo vuoden, mutta valittu ”testaa – jäljitä – eristä – hoida” -strategia ei käytännössä toimi ollenkaan. Testiin kyllä pääsee nykyään hyvin, mutta jäljitys on sen hitauden takia lähes yhtä tyhjän kanssa ja eristyspäätöstäkin piti itse odottaa useampi vuorokausi. Tällaisissa tilanteissa kaiken virallisen toiminnan pitäisi olla mielestäni erittäin selkeää ja nopeaa, mutta nyt eristysten, karanteenien ja altistumisten osalta luotetaan todella sinisilmäisesti ihmisten omaan aktiivisuuteen ja ylipäätänsä haluun toimia yhteisen hyvän eteen. Vaikka suurin osa toimisikin ohjeistuksien mukaisesti niin ilman selkeitä määräyksiä mukaan mahtuu aina valitettavasti niitä, joita ei koko korona voisi vähempää kiinnostaa.


Treeniä ja kohti kisoja

Ranskan Lillen kisa jäi nyt minulta siis väliin, ja harmitus oli kyllä suuri varsinkin, kun se tarkoitti myös parilleni Matt Reidille väliviikkoa. Mutta toisaalta pitkän kisarupeaman jälkeen hetken rauhoittuminen kotona on ainakin mahdollistanut riittävän lepojakson. Koiran ulkoilutus on ollut ainoa syy poistua ovesta ulos, joten sitä on tullut tehtyä paljon, minkä lisäksi olen tehnyt kuntopiirityyppisiä jotenkuten lihaskuntoa ylläpitäviä harjoituksia kotona. Ja jotenkin ihmeen helposti sitä ihminen tottuu myös tällaiseen verkkaiseen päivän kulkuun, eikä sitä taas yhtäkkiä kaipaa sen suurempaa treeniä. Mutta eiköhän huomenna tenniskentälle päästyä into ole kuitenkin taas aika piukassa.

Koiramme Dalton on ollut harvinaisen tyytyväinen, kun runsaan ulkoilun lisäksi sohvalla on ollut loikoiluseuraa.

Pääkaupunkiseudulla saattaa torstaina olla jo treenipaikat kiinni, joten katse on käännetty aika nopeaan lähtöön kisareissulle, jos se vaan jotenkin onnistuu. Jäimme viime viikon ilmoittautumisessa Lloydin kanssa harmittavasti ensimmäiselle varasijalle Cagliarin ATP250 kisaan ensi viikolle, kun hollantilaispari Arends/Pel laittoi ilmoittautumisensa Marbellaan sisään kirjaimellisesti viimeisellä minuutilla, mikä puolestaan työnsi Jebavy/Zelenay -parin kakkosvaihtoehtoonsa Cagliariin juuri meidän edellemme. Rankingpäivityksen lisäksi ATP otti muutama viikko sitten nelinpelissä käyttöön ns. ”repair” korvaussäännön, joka mahdollistaa parinvaihdon aina kisaa edeltävän viikon perjantaihin asti, jos oma alkuperäinen pari joutuu vetäytymään. Tuo tarkoittaa valitettavasti sitä, että poisjääntien määrä tulee varmasti vähenemään, kun mukaan päässeet pelaajat voivat siis pyytää vetäytyneen parin tilalle uuden pelaajan, eikä varasijalla olevalla parille näin aukene paikkaa kisaan ellei kokonainen pari edeltä vetäydy. Tämä repair-sääntö on tarkoitettu ymmärtääkseni koronan matkustusrajoituksista johtuvista vetäytymisistä selviämiseen, mutta säännön väärinkäyttö on kyllä vähän turhan helppoa. Ja olisipa tämä sääntö ollut käytössä jo Singaporessa, kun Emil joutui vetäytymään!

Yksi vetäytyminen Cagliarissa on nyt kuitenkin tiedossa, kun eilen selvisi, että Ken Skupski jättää kisan väliin. Hänen parinsa O’Mara saa siis ottaa itselleen uuden parin, kunhan heidän yhteisrankinginsa edelleen oikeuttaa heidät suoraan sisäänpääsyyn. O’Mara oli kysynyt parikseen myös Lloydia, joka halusi odottaa vielä vetäytymispaikkaa minun kanssani, mutta kun O’Mara halusi vahvistuksen mahdollisimman pian niin järkevin päätös oli Lloydin kannalta kuitenkin ottaa tarjous suorasta paikasta vastaan. Meidän oli Lloydin kanssa alunperin tarkoitus pelata challenger-kisa Kroatian Splitissä, jos emme pääse yhdessä mukaan Cagliariin, mutta Kroatia rajoittaakin nyt maahantuloa Englannista niin, ettei Lloyd voi matkustaa sinne ilman 7 päivän karanteenia. Eli Lloydin ainoa kisavaihtoehto on pelata Cagliarissa, ja kun mukaan pääseminen minun kanssani näytti epävarmalta, niin hänen kannatti luonnollisesti hypätä O’Maran kelkkaan.

Tässä vielä Cagliarin kisan ilmoittautumislista. Lloydin ja O’Maran yhteisranking on 165, mikä on tarpeeksi hyvä pitämään heidät pääsarjassa.

Tämä jättää kuitenkin minut vähän hankalaan asemaan, sillä on toistaiseksi epäselvää voinko itsekin etsiä nyt uuden parin, jonka kanssa pitäisin vielä ensimmäisen varasijan. Sääntökirja ei tarjoa tähän suoraa vastausta, mutta ATP:n Tour Managerit pohtivat parhaillaan miten tilanteessa menetellään. Minun olisi varmasti mahdollista päästä mukaan niin Cagliariin kuin Marbellaan siten, että joku jo sisällä oleva pelaaja etsisi vetäytyneen parinsa tilalle uutta kaveria, kunhan yhteisrankingimme olisi siis pääsarjaan riittävä. Mutta toistaiseksi kukaan muu ei tietääkseni vielä etsi uutta paria. Ja tietysti sitten se helpoin ja todennäköisin vaihtoehto ensi viikolle on pelata Splitin challenger. Sinnekään minulla ei vielä tässä vaiheessa ole kuitenkaan paria, mutta eiköhän nykyisellä rankingillani aika moni ole kiinnostunut, vaikka lyhyellä varoitusajalla olenkin liikkeellä.

Melkoista epävarmuutta on siis taas ilmassa, mutta tennispelaajan ja varsinkin nelinpelaajan elämässä se ei tietenkään ole mitään uutta. Toivotaan kuitenkin, että paikka jotain kautta ATP-kisaan irtoaisi tai että Splitiin löytyisi sellainen pari, että kisavoitto on realistinen. Sitä ennen keskityn kuitenkin vielä pari päivää kotona treeniin, ja päivitän sitten heti tänne blogiini tuohon oikean laidan ”Tulevat kisat” -laatikkoon, kun kuviot selkenevät!

9 thoughts on “Koronaeristys lähenee loppuaan

 • Harri, taas tosi mielenkiintoista tekstiä, kiitos! Aika hässäkkää 😃. Mutta millä säännöillä jotkut pääsevät kaksinpeli-rankingilla nelinpeliin? Esim. juuri tuo Cagliarin kisan ilmottautumislistalla Tommy Paul ja Taylor Fritz?

  • Kiva kuulla, että vaikka vähän tekniseksi meni niin silti pysyi mielenkiintoisena. 🙂 Nelinpelin sisäänpääsyyn voi siis käyttää sekä kaksin- että nelinpelirankingia ja parempi niistä otetaan huomioon. Sillä tavalla yritetään saada huippukaksinpelaajiakin mukaan kaavioihin.

   • Kiitos vastauksesta! Ajattelin, että näin sen täytyy olla kun jäin vielä tuota ilmoittautumislistaa tuijottamaan. Tuohan voi avata mielenkiintoisia mahdollisuuksia pelata Emilinkin kanssa? Sää oot tätä ainakin sivunnut aikaisemminkin jossakin kirjoituksessa, mutta minkälainen yhteisranking tyypillisesti riittää grand slamien pääsarjapaikkaan nelurissa? Esimerkiksi sun ja Emilin tasoitukset ei kovin kaukana voi tuosta rajasta olla? Entäpä ATP Masters 1000 -turnaukset?

    • Joo tuohon nimenomaan Emilin kanssa yhteispelit perustuu, että minä käytän nelinpeli- ja Emil kaksinpelirankingia. Grand Slameissa on isot kaaviot nelurissakin eli yhteisranking 150 tienoilla yleensä riittää mukaan pääsyyn. Aika lähellä aletaan siis olla Emilin kanssa!

     Mastersit ovat sen sijaan ne tiukimmat kisat päästä mukaan, Miamissa nelurin yhteisranking piti olla 87 ja nyt parin viikon päähän Monte Carloon vaaditaan 74. Niihin on siis vielä matkaa.

 • Great to hear you’re doing well!

  Unlucky about Lloyd for Cagliari, I was confident you’d enter together because I expect Ram/Salisbury to withdraw (without repairing) if they win their QF in Miami today. Hopefully they let you repair in that case or someone else needs a new partner, you really deserve more opportunities in 250s!

  • Thank you! We surely were a bit unlucky with Lloyd this time but there is still hope that I manage to get in with someone else either in Cagliari or Marbella. Just need one more team to pull out. More opportunities in 250s would be very welcome after the success in Marseille!

 • Kiitos taas erinomaisesta kirjoituksesta. Pakko vaan myöntää, että suomeksi sanottuna paska maku jäi, kun Lloyd hyppäsikin O´Maran kelkkaan. Veikkaisin että 1 pari jää kuitenkin pois ja sitä kautta teille olisi tullut pääsarjan paikka. Toivotaan pääsyä Gagliariin ja menestystä siellä, sekä voittoa parista O´Mara/Glasspool. 🙂

  • Haha, samaa minäkin jo ehdin viestitellä Lloydille, että toivottavasti ollaan sitten ekalla kierroksella vastakkain. 🙂 Mutta itselle ei kyllä siis jäänyt mitenkään huono fiilis tuosta Lloydin ratkaisusta. Yhteisrankingimme ja tulevaisuuden peliemme kannalta on hyvä, että edes toinen pääsee mukaan kisaan, ja nykyinen repair-sääntö tarkoittaa, että minä pysyn edelleen alternate-listan kärjessä kunhan vain uuden parini ranking on 108 tai parempi. Ja minulla on edelleen myös se mahdollisuus repair-paikkaan myös Marbellaan, mitä ei olisi jos jäisimme väkisin odottamaan paikkaa Lloydin kanssa Cagliariin. Toki lopullisesti Lloydin päätöksen onnistuminen selviää vasta perjantaina kello 19 kun vetäytymisaika päättyy.

 • Kiitos. Huimaa analyysia taas.
  Osaat todella paneutua asioihin ja tuoda ne myös ymmärrettävästi julki.
  Nämä ominaisuudet vievät myös rankingiä ylöspäin pelitaitojen ohella.
  Eiku ootellaan, mitä tuleman pitää. Siis onnea matkaan!

Comments are closed.