Cagliari ATP250 – Viime hetkellä sisään ja kohti Italiaa

Aika täpärälle meni, mutta paikka aukesi lopulta Cagliarin ATP-kisaan ukrainalaisen Denys Molchanovin kanssa vain reilu tuntia ennen vetäytymisaikarajaa perjantai-iltana. Pitkään näytti siltä, että todennäköisempää olisi ollut paikka Marbellassa tai sitten tyytyminen Splitin challengeriin, mutta nyt suunta on siis Italiaan. Ja kun treenitkin kotona lähtivät koronatauon jälkeen ihan kivasti käyntiin, niin kyllähän tässä nyt hyvällä fiiliksellä istuskelee lennolla kohti Amsterdamia.


Repair-sääntö ja varasijalta mukaan kisaan

Viime kirjoituksessani käsittelemäni nelinpelin uusi repair-sääntö vetäytyneiden pelaajien korvaamiseksi ATP-kisoissa oli nyt tämän viikon kyllä todella tiukassa testissä. Saattaa mennä taas vähän tekniseksi, mutta avaan nyt kuitenkin parin viime päivän tapahtumia, jos se jotakuta kiinnostaa. 😊 Kaikki lähti siis siitä, että olimme alustavalla listalla Lloydin kanssa ensimmäisellä varasijalla, mutta Ken Skupskin vetäytyessä Lloydille aukesi paikka siirtyä pääsarjaan Skupskin alkuperäisen parin O’Maran kanssa. Otimme yhteyttä niin moneen listalla olleseen pelaajaan kuin mahdollista yrittääksemme selvittää onko kukaan muu jäämässä pois, ja onko minun ja Lloydin siten mahdollista päästä yhdessä mukaan myöhemmin. Mutta kun se ei näyttänyt todennäköiseltä, oli Lloydille helppo päätös siirtyä O’Maran pariksi.

Minä jäin tässä kohtaa hetkeksi ilman paria, mutta repair-sääntö mahdollisti kuin mahdollistikin myös minulle nyt uuden parin etsinnän. Otin tiistaina yhteyttä Molchanoviin, joka oli pienellä varauksella kiinnostunut siirtymään omalta kolmennelta varasijaltaan Martinezin kanssa minun parikseni ensimmäiselle varasijalle, johon yhteisrankingimme riittäisi. Molchanov ei tietenkään kuitenkaan halunnut jättää omaa pariaan Martinezia yksin, mutta kolme vetäytymistä alkoi kyllä olla jo melko epätodennäköistä. Joka tapauksessa sovimme Molchanovin kanssa, että hän tulee korvaavaksi parikseni vain jos paikka pääsarjaan olisi varma, joten jäimme odottamaan tilanteen kehittymistä.

Seuraavana päivänä keskiviikkona minuun otti puolestaan yhteyttä aussi Matt Reid, jonka pari Norrie oli puolestaan joutunut vetäytymään Marbellan ATP-kisasta. Reid ja Norrie olivat alkuperäisellä listalla sisällä pääsarjassa, mutta jos minä korvaisin Norrien, tippuisimme ensimmäiselle varasijalle, koska yhteisrankingimme olisi huonompi kuin nykyisellä ensimmäisen varasijan tiimillä Korda/Sitak. Tein tässä vaiheessa vähän itsekkään ratkaisun, eli ilmoitin Reidille olevani käytettävissä, jos yksi lisävetäytyminen Marbellassa tapahtuu, mutta pidätin samalla itselläni mahdollisuuden pelata Molchanovin kanssa Cagliarissa, jos siellä joku vetäytyy. Näin ollen jos paikka jommankumman kanssa minulle aukeaisi, jäisi toiselle heistä luu käteen. Jos olisin tiennyt aikaisemmin Reidin tarvitsevan paria, olisimme voineet käyttää repair-sääntöä myös niin päin, että Reid olisi tullut parikseni Cagliarin ensimmäiselle varasijalle, mutta en tietenkään voinut enää sanoa Molchanoville, että sorry en haluakaan pelata sinun kanssasi.

Torstai ei tuonut tilanteeseen tällä kertaa mitään muutoksia, mutta perjantaiaamuna alkoi kuulua huhuja, että Korda olisi vetäytymässä Marbellasta viime hetkillä. Tämä tarkoittaisi, että paikka Reidin kanssa voisi aueta, ja aloin jo valmistella matkaa Espanjaan. Mutta Kordan alkuperäinen pari Sitak osasi hänkin harmittavasti tämän repair-säännön salat, ja hän onnistuikin viime hetkillä puhumaan uudeksi parikseen Berankisin. Sitak/Berankis oli yhteisrankingissa sijalla 178, kun taas minä ja Reid olimme rankingissa 181 eli ensimmäinen varasija pysyi sittenkin meidän kohtalonamme.

Tässä vaiheessa noin kaksi tuntia ennen aikarajaa eli perjantaina kello 17 kuulin sitten Lloydilta huhun, että Miamissa semeihin asti edennyt pari Salisbury/Ram olisi sittenkin vetäytymässä viime hetkillä Cagliarista. Ensimmäinen soitto Italian kisan tour managerille ei vielä tuonut tulosta, mutta 17.45 sieltä soitettiin takaisin ja kerrottiin vetäytymisen tapahtuneen virallisesti. Ilmoitin tässä vaiheessa haluavani säilyttää paikkani 1. varasijalla Molchanovin kanssa, mikä tarkoitti tuon vetäytymisen tapahduttua sitä, että pääsimme siis vikana sisään. Vamos! Tämän jälkeen laitoin vielä pahoitteluviestin Reidille, että yhteispelimme eivät tälläkään kertaa onnistuneet. Reidin puolesta minua kyllä harmitti, sillä en tiedä onko hänellä nyt ollenkaan paria ensi viikolle. Toisaalta olin kyllä kertonut hänelle aiemmin, että tämä tapahtumakulku olisi mahdollinen jos Cagliarissa paikka aukeaisi. Sitä en osaa sanoa oliko toimintani ihan kaikkien nelinpelin fairplay-sääntöjen mukaista, mutta joka tapauksessa olin nyt mukana peleissä.

Hauskaa tässä kuviossa on se, että Molchanov kysyi minua parikseen Cagliariin jo useampi viikko sitten, ja jos olisimme ilmoittautuneet yhdessä alusta asti, olisi paikka ollut varma jo ensimmäisellä listalla. Mutta halusin luonnollisesti pelata yhdessä Glasspoolin kanssa, kun näytti siltä, että pääsisin hänenkin kanssaan juuri ja juuri sisään. Jäimme kuitenkin siis 1. varasijalle, tosin Ram/Salisburyn vetäydyttyä olisimme päässeet siis myös Glasspoolin kanssa mukaan kisaan. Mutta tuo olisi kyllä ollut ehkä turhan riskialtis taktiikka, ja eihän tämä nytkään huonosti mennyt, kun olemme molemmat mukana kisassa kumminkin. Nyt pitää sitten vain toivoa, että päästään Glasspoolin kanssa mittelemään vielä vastakkain niin selviää kummalle tämä järjestely sopi paremmin. 😊


Treenit ja muu valmistautuminen

Nämä viimeiset pari päivää olivat siis näiden parinvalintahässäköiden johdosta vähän turhankin stressaavia. Tuntuu, että tilanne elää koko ajan, mutta asiat eivät silti oikein ole omissa käsissä. Varmasti osaan itsekin suhtautua näihin tilanteisiin nykyään rennommin kuin aiemmin urallani, mutta ei tällainen stressaus rehellisesti sanottuna silti mitään kivaa ole. Lentojen ja matkojen järjestely on nyt korona-aikana tavanomaista haastavampaa, joten kävin koronatestinkin ottamassa varmuuden vuoksi jo keskiviikkona, kun ajattelin, että jos paikka aukeaa niin haluaisin lähteä ulos massalle treenaamaan jo torstaina. Lopulta tuo testi oli kuitenkin turha, kun Italia vaatii alle 48 tuntia vanhan testituloksen, eikä keskiviikkona otettu testi ollut enää tänään siis tarpeeksi tuore. No, onneksi 9Lives tarjosi testausta myös pitkäperjantai-iltana.

Lentojenkin osalta oli vähän säätöä, kun minulla oli lauantaille valmiiksi lento jo olemassa Splitiin, sillä Marseillesta kotiin tullessa yhdensuuntainen Pariisi-Helsinki lento maksoi jotakuinkin saman verran kuin multicity-varaus Pariisi-Helsinki-Split. Marbellan kisaan mukaan pääseminen alkoi eilen puolestaan olla sen verran lähellä, että oli pakko varata varmuuden vuoksi viimeinen jäljellä ollut paikka Finnairin tämän aamun lennolle Malagaan. Ja sitten kun varmistuikin matka Italiaan niin ei siinä auttanut kuin ostaa vielä kolmas lento tälle päivälle. Onneksi lentoyhtiöt tarjoavat aika joustavia peruutusoikeuksia nyt korona-aikana ja nuo kaksi muuta lentoa sai lopulta peruutettua.

Kaikki tulevat kisani pelataan siis massalla, joten perille pääseminen mahdollisimman aikaisin oli tavoitteena. Sardinian saarella sijaitseva Cagliari ei valitettavasti kuitenkaan ole niitä helpommin saavutettavia paikkoja Euroopassa. Pari välilaskua siis tarvitaan, ensin Amsterdamissa ja sitten Roomassa. Toiveena olisi kuitenkin ehtiä vielä treenaamaan tänään lauantaina, ja tuossa suhteessa parin viikon takainen positiivinen covid-testi tulos onkin yllättävästi toisellakin tapaa positiivinen asia, sillä ATP antaa sen perusteella vapautuksen kisojen aikaisesta testauksesta. On mahdollista, että testitulokseni on jossain vaiheessa jatkossakin vielä positiivinen ja kun todennäköisyys saada infektio uudestaan seuraavien kuukausien aikana on hyvin pieni, niin pääsen nyt siis kisakuplaan ilman testausta, eikä minun tarvitse kisapaikalle saapuessa odottaa ensimmäistä testitulosta saadakseni poistua hotellihuoneesta. Matkustamista ajatellen ATP:n poikkeuslupa ei kuitenkaan auta, vaan moni maa vaatii edelleen sen negatiivisen tuloksen. Saakin nähdä tuleeko tuon kanssa jatkossa ongelmia.

Joka tapauksessa vähä lisää treeniä ennen ensimmäistä matsia olisi hyvä vielä vähän saada, varsinkin uusissa olosuhteissa. Pääsin eristyksen jälkeen Suomessa takaisin treenikentälle keskiviikkona, mutta aloitin lääkärin oiheistuksella varmuuden vuoksi treenit melko kevyesti, vaikka infektioni olikin ollut oireeton. Kävin myös ottamassa sydänfilmin ja pari verikoetta tsekatakseni, että kaikki on varmasti ok treenin aloittamiseksi. Vaikka sää oli mitä parhain lämmin ja kevätaurinkoinen, niin ainakin Talissa hiekkanurmien päällä oli harmittavasti sen verran lunta, ettei ulkona pelaaminen vielä tällä viikolla onnistunut. Onneksi kuitenkin AVI:n sulkemispäätöksestä huolimatta ammattilaisurheilijana sain treenata Talissa sisällä myös torstaina ja perjantaina, joten ihan ilman treeniä ei tarvinnut sentään olla. Tein myös pariin kertaan vähän nopeusjuttuja jalkatyön palauttamiseksi eristyksen jälkeen, jottei olo tunnu liian hitaalta matsien alkaessa.

Kaikki näyttää siis tällä hetkellä ihan hyvältä, kun matkaa on jäljellä vielä yhden lennon verran Roomasta Cagliariin. Laukkunikin näyttivät selvinneen alle tunnin vaihdosta Amsterdamissa, joten illan treenien onnistuminen vaikuttaa entistä todennäköisemmältä. Kirjoittelen seuraavan kerran varmaankin vielä olosuhteista Cagliarissa ennen ensimmäistä matsia, joten palataan silloin asiaan!

12 thoughts on “Cagliari ATP250 – Viime hetkellä sisään ja kohti Italiaa

 • Hyvä vaa että Atp tason paikka aukeni, jos rehellisiä ollaan niin minun silmissä ei ehkä mikään paras pari vaihtoehto molchanov sinulle ole, mutta se otetaan mitä annetaan…
  Kysytään taas vähä höpö höpö kysymyksiä 😂
  Monta tuntia ennen peliä syöt lämmintä ruokaa?
  Kuinka paljon menee vettä perus kaksinpeli matsissa? Vissii liikaa jos juo nii rupee myös näkyy nopeudessa

  • Joo kyllähän ATP-kisoja pelaa aina mieluummin kuin challengereja! Molchanov on massalla kyllä ihan kova tekijä, ja taitaa hänelläkin olla tältä vuodelta jo kuusi finaalia CH-tasolla eli pelikuntokin varmasti kohdallaan.

   Lämmin ruoka on omasta kokemuksesta hyvä syödä 1,5-2 tuntia ennen matsia. Juomahuoltokin kannattaa mielellään aloittaa jo edellisenä iltana niin ei ala sitten matsissa janottaa. Litra per tunti on varmaan aika lähellä kulutusta veden osalta, koska eihän kehokaan kovin paljoa sitä enempää pysty imemään.

   • Challenger ja atp taso on ihan eri luokkaa. Sopupeli molchanovin kanssa hukkaat vaa omaa potentiaalia menestyä kisoissa. Eihän vedonlyöntiyhtiöistäkään puolet jätti avaamasta tuon kaverin pelejä niiku nedelkon yms…ei ole sattumaa se.

 • Mielenkiintoinen tarina. Hienoa, että pääsit mukaan ja että olet ilman oireita säilynyt. Tsemppiä kisaan!

  • Näytti Matt saaneen myös kisapaikan joten vähemmän stressiä siitä. Nyt Denysin kanssa massamyllytys käyntiin!

   • Joo näkyy Matt löytäneen parin itselleen Splitin challengeriin, ja vielä ihan hyvän sellaisen. Eli ei tarvitse tuota enää pahemmin murehtia, vaan voi keskittyä omaan tekemiseen. 🙂

  • Kiitos! Oireettomana pysyminen oli kyllä tärkeää, jotta fyysinen kunto pysyi yllä koko ajan.

 • Vuorojen saaminen pääkaupunkiseudun halleista on luonnollisesti tällä hetkellä enemmän kuin vaikeaa, mutta nykyään ei taida normaalioloissakaan löytyä enää massakenttiä talviaikaan. Muutama vuosi sitten niitä oli vielä ainakin Konalassa ja Myllypurossa, jolloin saattoi saada tuntumaa massaan Suomessakin. Miten muuten prot hoitavat mailabagin kuljetuksen, saako sen aina matkustamoon vai joutuuko joskus laittamaan ruumaan, jolloin koneenvaihdot voivat aiheuttaa ongelmia?

  • Joo on kyllä erikoista ja jopa vähän harmillista, kun sisämassalle pääseminen ei oikein enää onnistu. Ymmärtäähän sen, ett aika sotkuista hommaa se sisämassapelaaminen on ja kun kovat kentät ovat sen verran hyviä, niin ei ne massat palvelisi kuin vain pientä osaa huippupelaajista. Nelurissa alustan vaihdot ovat onneksi vähän jotenkin pienempi paha kuin kaksinpelissä, joten muutama päivä treeniä pitäisi riittää sopeutumaan.

   Tuo mailabägin kuljettaminen lennoilla on kyllä yksi ikuisuuskysymys. Eihän sitä periaatteessa kokonsa puolesta saisi kabiiniin ottaa, joten itse chekkaan nykyään käytännössä aina niin mailabägin kuin matkalaukun ruumaan niin välttyy sitten tappelulta portti- ja matkustamohenkilökunnan kanssa. Jos nyt matkaan sattuu ihan minimivaihtoaika vaikkapa Pariisissa tai ensimmäinen matsi on heti lennon jälkeen niin siinä tapauksessa otan joskus pari mailaa, tossut ja yhdet pelivaatteet koneeseen, mutta silloinkin itse mailabägi saa mennä ruumassa. Todella harvoin laukut enää nykyaikana tuntuvat onneksi myöhästyvän.

 • Hyvä Harri ja monesti suomalaiset on tuollaisissa hommissa liiankin kohteliaita, pieni itsekkyyss ei ole pahasta. Nyt vaan voittoja alle ja iso pistepotti kotiin!

  • Jes, ja kyllähän niin Reid kun Molchanov olivat ihan tietoisia mun kuvioista eli itsekkyyttä oli mutta avoimesti kerroin tilanteen. Eli ei pitäisi olla sen kummempi juttu.

   Ja nyt vaan tosiaan kohti isoja pisteitä!

Comments are closed.