Belgrad CH125 – Valmistautumista ja ensitunnelmat Serbiasta

Lauantain hektinen sign-in päättyi onnellisesti, sillä saimme brittiparini Lloydin kanssa varmistettua paikkamme Belgradin 125-pisteen challengeriin, eikä meidän tarvinnut siis turvautua Splitin 80-pisteen kisaan. Lähdimmekin heti kisapaikan varmistuttua Cagliarista kohti Serbiaa, jossa olemme nyt ottaneet ensituntumaa seuraavaan kisapaikkaan. Matsit alkavat joko tiistaina tai keskiviikkona, joten pari treeniä ennen otteluita on vielä edessä.

Päätimme jäädä Lloydin kanssa treenaamaan Cagliariin pariksi päiväksi tappioidemme jälkeen ensinnäkin siksi, että Cagliarissa oli hyvin treenikenttiä saatavilla ja toisekseen siksi, että emme tienneet mihin kisaan pääsemme tulevalla viikolla sisään. Vaikka Kroatian Split ja Serbian Belgrad näyttävät kartalla olevan lähekkäin, niin ajomatkaa niiden välillä on kuitenkin lähes kahdeksan tuntia, eikä jompaankumpaan matkustaminen ilman varmuutta tuntunut siten mielekkäältä, jos sitten kuitenkin pitäisi vielä vaihtaa paikkaa siihen toiseen niistä. Ja Cagliarissa oli siis olosuhteet muutenkin kunnossa, ja vedimmekin useamman pitkän ja laadukkaan treenin sekä kahdestaan että parin Lammons/Withrow kanssa.

Myös koronatestaukset ja muut matkajärjestelyt oli helpompi hoitaa niin, että minimoi matkustuksien määrän ja tietää matkustuksen ajankohdan. Sekä Kroatia että Serbia vaativat maahanpääsyyn testin, joka on otettu maksimissaan 48 tuntia ennen maahantuloa, mikä tarkoittaa, että pidemmän matkustuksen kanssa testin ottamisen ajankohdan kanssa pitää olla aika tarkkana. Varsinkin, kun testitulosta saattaa joutua odottamaan melkein 24 tuntia ennen kuin matkustuksen voi aloittaa.

Niin kuin nelinpelissä on tullut tutuksi, niin sign-in -säätö on iso osa tätä elämää, eikä tämä viikko tehnyt poikkeusta. ATP-kisoihin ilmoittautuminen tapahtuu siis nykyään ainoastaan 14 päivää ennakkoon netissä, mutta challengereissä sign-in -päivä on kisaa edeltävä lauantai, ja käytännössä ilmoittautuminen hoituu tekstiviestillä kisan supervisorille paikallista aikaa klo 12 mennessä. Moni nelurimies alkoi tällä viikolla jo monta päivää etukäteen kysellä kanssapelaajilta heidän suunnitelmiaan, ja pikkuhiljaa alkoikin muodostua listoja, joiden perusteella pystyi arvioimaan omaa sijoitustaan tulevassa kisassa. Se on aika hauskaa kissa-hiiri -leikkiä, kun pelaajat kyselevät toisiltaan kenen kanssa kukakin pelaa ja missä, mutta kukaan ei oikein halua paljastaa suunnitelmiaan, sillä se voi tarkoittaa oman sijoituksen heikkenemistä. Jotenkin aina joku kuitenkin saa kasattua jonkinlaisen listan, joka sitten jotain kautta vuotaa eteenpäin ja joka on lopulta kaikkien tiedossa. 😊

Tämä Belgrad oli siis minun ja Lloydin ykkösprioriteetti kisavalinnaksi, mutta pitkään näytti siltä, että olemme joko viimeisenä sisällä tai ensimmäisenä ulkona. Vaikeaksi sign-inin teki vielä se, että kakkosprioriteettimme Splitin ilmoittautuminen sulkeutui täsmälleen samaan aikaan eli emme voineet odottaa paikkaa Belgradin kisaan ihan loppuun asti, vaan päätös Splitiin menemisestä olisi tehtävä ennen Belgradin listain lopullista valmistumista. Myöskään mitään reaaliaikaista listaa ilmoittautuneista ei ole missään nähtävillä, vaan lista pitää pyytää tasaisin väliajoin suoraan supervisorilta, joka joko lähettää sen tai sitten ei, jos hänellä on kädet täynnä.

Teimme tällä kertaa ilmoittautumisen lopulta niin, että laitoimme nimet hyvissä ajoin sisään Splitin listalle, mutta ajassa 11.56 kun saimme Belgradista listan, jossa oli kaksi paria vähemmän kuin oletimme, niin pyysimme ottamaan nimet Splitistä pois ja lisäsimme itsemme Belgradiin. Siirto oli hieman riskialtis, sillä vain kaksi ilmoittautumista edellemme Belgradissa olisi jättänyt meidät kokonaan ilman kisapaikkaa ensi viikolle, mutta järkeilimme kuitenkin, etteivät puuttuvat pelaajat näköjään vain tällä kertaa pelaa. Behar/Escobar ja Arends/Pel jättivät odotuksien vastaisesti ilmoittautumatta Belgradiin, mikä siis takasi meille paikan kisaan. Onhan se kyllä hurjaa, että yhteisrankingilla 190 pitää ylipäätänsä olla huolissaan sisäänpääsystä challengeriin, mutta kun tällä viikolla ei Monte Carlon mastersin lisäksi ole mitään muita isoja kisoja, niin ei pelaajilla ole oikein muutakaan vaihtoehtoa.

Kisapaikan selvittyä saimme siis eilen sitten vihdoin varattua lennot tänne Belgradiin. Reittitarjonta on koronan myötä edelleen aika rajoittunutta, joten Rooman välilaskun lisäksi piti vielä käydä koukkaamassa Frankfurtin kautta päästäkseen perille, mutta saimme kuitenkin kaikki kolme lentoa päätökseen lauantai-iltana. Ei viime viikon Cagliarin kisahotellissakaan valittamista ollut, mutta tämän viikon Crowne Plaza on kyllä ainakin CH-tasolle ihan viimeisen päälle hotelli.

Kisaklubissakaan ei ole valittamista, sillä järjestelyt on selvästi suunniteltu viikon päästä samassa paikassa pelattavaa ATP-kisaa ajatellen, ja challenger järjestetään ikään kuin tuon kisan siivellä. Näyttämönä toimii vastikään rakennettu Novak Tennis Center, jonne on vielä kisaa varten rakennettu valtava keskuskenttä. Myös muut pelaajien tilat ovat aika viimeisen päälle, vaikkakin osa tiloista on selvästi vasta rakenteilla. Kisaa varten on käytössä normaalin 11 kentän sijasta vain viisi kenttää, jotka ovat korkeapomppuisten Italian kenttien jälkeen selvästi lähempänä suomalaisia massakenttiä. Kentät avattiin tänä keväänä käyttöön vasta pari päivää sitten, joten pinta on melko pehmeä, mutta pääosin kentät ovat kyllä ihan tasaisia.

Ehkä pelaajien kannalta isoin muutos viime aikaisiin kisoihin on se, että paikalla on yleisöä ja muutenkin järjestäjienkin puolesta väkeä tuntuu olevan selvästi normaalimpaa enemmän. Kaikki on luonnollisesti mietitty sitä ajatellen, että tupa tulee olemaan täynnä ainakin Novak Djokovicin otteluissa ensi viikon ATP-kisassa, mutta jotenkin tuohon yleisöttömään rauhalliseen kisatunnelmaan ehti jo tottua ja tämä kaikki häslinki ympärillä tuntuu taas vieraalta. Mutta tottakai yleisöä ajatellenhan kisoja järjestetään ja tämä on se malli mitä tavoitellaan eli siinä mielessä pitää olla iloinen, että normaalia kohti mennään. Vähän kuitenkin koronan kannalta meno hirvittää, sillä 7 miljoonan ihmisen Serbiassa tartuntoja on ollut viime viikon aikana keskimäärin 3500 päivässä eli kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna. No onneksi pelaajien osalta protokollat ovat hotellien, ruokailujen ja kuljetusten osalta yhtä tiukat kuin ennenkin, mutta silti tällä viikolla pitänee kyllä olla erityisen tarkkana maskien ja hygienian kanssa.

Edessä on siis vielä pari päivää treeniä ennen ensimmäistä matsia tiistaina tai keskiviikkona. Vastustajamme tuossa matsissa ovat uusiseelantilainen Artem Sitak ja espanjalainen David Vega-Hernandez. Sitak on pitkästä urastaan huolimatta minulle uusi vastustaja, joten siinä mielessä luvassa on ihan kiinnostava ottelu. Lloydin kanssa yhteispeli tuntuu treeneissä sujuvan taas aika kivasti, joten viime viikon ensimmäisen kierroksen työtapaturmatappio alkaa molempien osalta olla unohdettu. Vaikka lisäharmitusta viime viikolta tuokin se, että kvarteissa meillä olisi kummallakin ollut tiedossa aika helppo ottelu, kun vastustajilla oli jalka enemmän Monte Carlon koneessa kuin nelinpelikentällä…

Mutta tappiot kuuluvat tennispelaajan arkeen ja parhaiten menestyvät ne, jotka osaavat ottaa niistä opiksi ja siirtää katseen aina eteenpäin. Otetaan siis kaikki irti tämän viikon kisasta täällä Belgradissa ja nautitaan viikko loppuun asti!

7 thoughts on “Belgrad CH125 – Valmistautumista ja ensitunnelmat Serbiasta

 • Täällä Suomessa kerrotaan, että Belgradissa saa rokotuksen ilmaiseksi. Oletko ajatellut ottaa sen kisan jälkeen ?

  • Rokotuksista täällä Belgradissa on tosiaan ollut puhetta jo useamman pelaajankin kanssa. Ainakin jos yhden pistoksen Johnson&Johnson versiota olisi saatavilla niin moni pelaaja meinaa sen käydä hakemassa, mutta itse saan jo varata ajan rokotukseen Helsingissäkin eli otan piikin sitten seuraavalla kerralla kotona. 👌

   • Jos oikein muistan, niin tuota J&J rokotetta ei tarvitse kuin yhden piikin. Eli jos sitä saat, niin ehkäpä sittenkin …

 • Hei,
  Kylläpä vaikuttaa monimutkaiselta tämä ilmoittautumisprosessi. Olen alkanut seurata kisojen ilmoittatumislistoja tällaiselta sivulta : https://www.dartsrankings.com/tennis/
  Tuolta sivulta toki ei näe Challenger-kisoja. Olin saanut sen käsityksen, että samaan aikaan voi olla ilmoittautuneena vain yhteen kisaan (kuten tekin olitte ensin Splitiin josta vaihdoitte Belgradiin). Mutta noita listoja katsellessani huomasin, että esimerkiksi vaikka Soonwoo Kwon on ensi viikolle sekä Barcelonan että Belgradin alternate-listalla, ja lisäksi hän on Barcelonan karsintoihin ilmoittautunut. Toimiiko tämä ilmoittautuminen siis jotenkin eri tavalla jos on kyse alternate-kohdasta?
  Huomasin myös, että tämän viikon Belgradin Challenger-turnauksessa Andrej Martin rankingilla 106 pelaa karsintoja, vaikka hän olisi ollut sijoitettu jopa pääsarjassa. Osaatko sanoa, miten tällainen on mahdollista?
  Onnea kisaan ja kiitos jos ehdit vastata!

  • Kiitos erinomaisesta kommentista, on näissä ilmoittautumisprosesseissa kyllä aika monta sääntöä ja poikkeusta! Ja nyt korona-aikana tullut vielä joitakin erikoistapauksia lisää eli on pelaajillakin mukana pysymistä.

   Lähtökohtaisestihan sääntö menee niin, että pelaajan päästessä mukaan johonkin kisaan, vedetään hänen nimensä automaattisesti pois muilta listoilta. Kävin ihan selaamassa sääntökirjaa, mutta tarkkaa sääntöä en löytänyt, mutta ilmeisesti on tällä hetkellä mahdollista vetäytyä CH-kisasta tai ATP-karsinnasta, jos paikka ATP-kisan pääsarjassa aukeaa. Eli pelaajia ei oteta pois ATP-kisojen pääsarjan alternate-paikoilta, vaikka he olisivat mukana jo CH-kisassa tai muun ATP-kisan karsinnoissa. Esimerkiksi Emil Ruusuvuorihan oli Miamin Masters kisan viikolla ilmoittautunut ja mukana Ranskan Lillen challengerin pääsarjassa, mutta hän sai vetäytyä sieltä ja pelata Miamissa, kun paikka Miamin kisaan varmistui.

   Nyt korona-aikaan on kaksinpelissä myös 22.3. alkaen käytössä nk. ”list management procedure”, jossa pelaaja saa ottaa vastaan paikan toisesta kilpailusta, jos matkustusrajoitukset estävät hänen pelinsä alkuperäisessä kisamaassa. Tämän viikon osalta Bolivian CH-kisa peruttiin aivan viime hetkillä viime viikon tiistaina ja tuosta kisasta on moni pelaaja otettu mukaan niin tänne Belgradiin, Splitiin kuin Orlandoon. Rehellisesti ottaen en itsekään täysin ymmärrä, miten tuo paikka uudessa kisassa päätetään, mutta ilmeisesti näitä matkustusrajoituksista kärsiviä pelaajia voidaan ottaa SE-paikoille tai vetäytyneiden pelaajien tilalle alternate-listan ohi.

   Kaiken kaikkiaan en siis ihmettele yhtään, jos penkkiurheilijalle nämä ilmoittautumissäännöt alkavat olle hepreaa, kun vähän turhan monimutkaisia ne ovat meille pelaajillekin… Toivottavasti korona-ajan jälkeen päästään kuitenkin takaisin vanhaan vähän yksinkertaisempaan malliin.

   PS. Linkin sisältävät kommentit tulevat minulle ensin hyväksyttäväksi ennen kuin ne tulevat näkyviin sivustolle. Tämä ihan siitä syystä, että välillä kommentteihin ilmestyy aika paljon roskapostia, jotka koostuvat pääasiassa linkeistä erinäisille sivuille.

 • Millä perusteella Tsitsipaksen veljekset ovat saaneet jo neljä WC-paikkaa alkuvuoden turnauksiin. Eikö tämä ole hieman ”epäreilua” muita kohtaan. Eikös WC kaavioon anneta monesti kotimaisille pelaajille, mutta miksei myös teille erinomaisen Marseillen turnauksen vuoksi..?

  • Ihan oikeassa olet, että suuri osa pelaajista pitää noita Tsitsipasin veljeksien villejä kortteja vähän arveluttavana juttuna, mutta kisajärjestäjä saa toki päättää vapaasti kenelle WC:n antaa. Stefanos on kaksinpelissä sen verran korkealla, että hän on varmasti esimerkiksi Marseillen kisassa tehnyt järjestäjien kanssa diilin, jossa hän pelaa kisan kaksinpelin (kuusinumeroisen starttirahan lisäksi) vain sillä ehdolla, että hän saa villinkortin nelinpeliin.

   Varmasti kisajärjestäjät ajattelevat WC-paikkoja miettiessään yleisön kiinnostusta ja mahdollista muuta näkyvyyttä, ja onhan se rehellisyyden nimissä tunnustettava, että enemmän nelinpeli saa näkyvyyttä silloin, kun Tsitsipas on kentällä kuin että vaikkapa minä olisin kentällä.

Comments are closed.