Wimbledon R64, Heliövaara/Glasspool – Koolhof/Rojer 5-7, 6-3, 6-4

Ai että, nyt kyllä maistui voitto hyvältä tänään! Uran ensimmäinen Grand Slam -pääsarja ja vastassa kova sijoitettu pari, mutta niin vain kairasimme itsemme takamatkalta voittoon. Henkisesti ihan todella kova suoritus meiltä molemmilta kruunautuen ottelun viimeisen kahden syöttövuoron ilotulitukseen. Kyllähän tätä pitää saada lisää!

Voittajat!

Edeltävät ottelut kentällämme tuntuivat kestävän tänään ikuisuuden, kun jokainen kentän kolmesta nelurista menivät kolmanteen erään. Oman matsimme alku viivästyikin lopulta aina kello kuuteen asti paikallista aikaa. Teimme alkubollaukset jo kello 13, joten iltapäivällä oli aikaa tapettavana players’ loungessa ja ravintolan puolella matseja seuraten sekä omaa vuoroa odottaen. Mutta tennispelaajan elämä tuppaa usein olemaan odottelupainotteista, joten mitään uuttahan tässä ei ollut. 😊

Lopulta kaiuttimista kävi kuitenkin käsky tavata pukuhuoneen edessä saattaja, joka ohjaisi meidät kentälle 7 yleisömassojen läpi. Grand Slam -tunnelma on kyllä ainutlaatuinen, ja nyt kun pelaajilla ei koronakuplan vuoksi ole asiaa kenttäalueelle muuta kuin omiin otteluihin, niin tuota yleisön mylvintää ei ollutkaan tullut vielä koettua tällä viikolla. Ja aika hyvinhän sitä kuului varsinkin aivan kenttämme vieressä sijainneelta keskuskentältä, jossa Roger Federer samanaikaisesti piti show’taan pystyssä. Tuon ottelun loputtua yleisöä kertyi kuitenkin aika kivasti meidänkin kentällemme, ja aplodien volyymi kasvoi meidänkin ottelussa.

Tunnelmia alkupallottelun aikana.

Mutta mennäänpä itse otteluun. Voitimme arvonnan ja valitsimme syötön, joten pääsin heti avaamaan Grand Slam -pääsarjaurani omalla syötölläni. Ja hyvinhän ottelu lähtikin käyntiin. Olimme syöttövuoroissamme tarkkoja, pelasimme kuviot haluamallamme tavalla ja olimme siis heti alusta ottelussa hyvin mukana. Palautusgameissa emme kuitenkaan päässeet ihan niin hyvin mukaan hollantilaisten syöttäessä tarkasti ennen kuin 4-3 -tilanteessa löimme muutaman huippupalautuksen ja saimme yhden murtopallon. Hollantilaiset selvisivät kuitenkin pälkähästä hyvällä syötöllä ja tilanne tasoittui. Pidin tuon jälkeen oman syöttöni, mutta 5-5 -tilanteessa koettiin sitten erän ratkaisu Lloydin syöttäessä. Gamessa oli mukana vähän huonoa onneakin ennen kuin Lloydin kakkossyöttö karkasi vähän pitkäksi 30-40 -tilanteessa ja murto oli totta. Rojer piti sen jäklkeen väkisin syöttönsä erän loppuun ja siirsi tilanteeksi 5-7.

Jotenkin uskomme oli kuitenkin jopa hävityn erän jälkeen kovalla tasolla. Tiesimme, että peruspelillä pystymme pitämään omat syöttömme ja kyllä meille jokunen murtomahdollisuus varmasti vielä tulisi. Toisen erän alku sujui jälleen syöttäjien pitäessä syöttövuoronsa melko lailla ilman vaikeuksia, mutta 3-2 -tilanteessa iskimme. Pari erinomaista palautusta ja niiden jälkeistä liikettä verkolla toivat kaksi murtopalloa Koolhofin syötössä. Ensimmäinen ei vielä tuottanut tulosta, mutta toisessa Lloyd haki hienosti Rojerin smashin takaisin kenttään ennen kuin Koolhof missasi kämmenensä verkkoon krossi-krossi -tilanteessa. Pidimme tuon jälkeen kaksi seuraavaa syöttövuoroamme helposti ja tasoitimme erät yhteen yhteen.

Ennen kolmatta erää sovimme, että Lloyd aloittaa syöttämisen ja heitimmekin vitsillä, että näin hän pääsee syöttämään matsia kotiin 5-4 -tilanteessa. Sinne oli kuitenkin vielä matkaa ja varsinkin 1-2 -tilanteessa minun syöttövuoroni oli hurjan tärkeä. Se olisi pitänyt voittaa jo ensimmäisellä pitopallolla, mutta parin huolimattoman suorituksen jälkeen jouduimmekin itse pelastamaan kaksi murtopalloa. Varsinkin niistä ensimmäisessä Koolhofin pommipalautus oli todella lähellä onnistua, mutta onneksi selvisimme tuosta pälkähästä lopulta parilla hyvällä syötölläni ja peli pysyi tasoissa.

Kolmannen erän ja koko ottelun ratkaisu nähtiin lopulta 4-4 -tilanteessa, jossa pelasin pari huippupistettä palautuksilla ja yhdellä lobbilla ennen kuin Lloyd astui esiin breikkipallossa lyömällä niin kovan linjapalautuksen, ettei Koolhofin kämmen sitä enää kestänyt. Iso tuuletus perään ja suunnitelma 5-4 -tilanteen osalta oli totta. Eikä Lloyd ole sellainen pelaaja, joka noissa tilanteissa erehtyy. Rojer löi tuohon gameen kolme ottelun parasta, toistensa kanssa lähes identtistä, rystylinjapalautustaan, mutta Lloydilta löytyi takataskusta pari aivan uskomatonta rystyvolleyta. Ja vielä matsipallossakin herkuteltiin ihan kunnolla, kun kaivoin refleksillä takaisin vastustajien kaksi smashiä ennen kuin kämmeneni Koolhofin jalkoihin oli niin vaikea, ettei hän saanut sitä takaisin. Ja kyllä tuon jälkeen kelpasikin sitten tuulettaa!

Kaiken kaikkiaan päivän voitto oli kyllä siis erityisesti henkisellä osa-alueella ihan huippusuoritus. Ei ole helppoa pelata ensimmäistä Grand Slam -matsia ja joutua erän tappiolle, mutta pysyä silti rauhallisena ja uskoa omaan tekemiseen. Vielä toisenkin erän jälkeen olimme Lloydin kanssa penkillä sitä mieltä, että pelimme ei ollut siinäkään vaiheessa mitenkään erityisen erinomaista. Pääasia oli pystyä jatkamaan perustekemistä, joka huipentui sitten kolmannen erän lopun pariin absoluuttiseen huippusuoritukseen.

Pelillisesti tuntui, että oma syöttäminen ei ollut mitenkään erityisen tarkkaa tänään. Ykkössyötön prosentti oli turhan alhainen, esimerkiksi ensimmäisessä erässä minulla vain 52%, mutta toisaalta kakkossyöttö oli ehkä tavallista tehokkaampi, minkä lisäksi ykkösvolleyt toimivat tosi hyvin. Palautuksissa tuskailin verkkonauhan kanssa aika monta kertaa, mutta toisaalta 4-4 -tilanteessa saimme yhden rullarin onnenkantamoisena ja muutenkin onnistuin ratkaisuhetkillä nostamaan palautuksen tasoa, mikä on huippujuttu. Ja erityisesti verkolla olimme tänään vahvoja, liikuimme Lloydin kanssa kumpikin todella aktiivisesti puolelta toisella oikeissa paikoissa ja otimme sitä kautta vastustajilta helpot vaihtoehdot pois käytöstä.

Kokonaisuutena voisikin siis sanoa, että isoimpana positiivisena juttuna tästä ottelusta jäi taas mieleen se, että voimme nykyisellä tasollamme taistella Lloydin kanssa voitosta käytännössä ketä vain vastaan maailmassa. Ja kyllähän tuon tajuaminen antaa isosti itseluottamusta. Tottakai energian pitää kentällä olla kunnossa ja fokuksen pysyä oikeissa asioissa, mutta kaikesta huolimatta pelitasomme on perustasollakin jo todella korkea. Tottakai jokaisella tulee huonoja päiviä ja välillä vastustajille puolestaan hyvä päivä, eikä ottelujen voittaminen ole ikinä helppoa. Mutta uskon silti, ettei meitä halua kovin moni pari tällä hetkellä toiselle puolelle verkkoa.

Niin kuin taisin jo aiemmin kirjoittaa niin emme tulleet tänne Wimbledoniin kuitenkaan Lloydin kanssa hakemaan vain yksittäistä otteluvoittoa, vaan katseet on käännetty jo eteenpäin. Tulevat vastustajamme pelaavat ensimmäisen kierroksen ottelunsa perjantaina, ja tuossa ottelussa ovat vastakkain tsekit Jebavy/Vesely ja villinkortin saaneet britit Gray/McHugh. Jokainen tuon ottelun pelaajista on minulle jollain tasolla tuttu, mutta täytyy varmasti joka tapauksessa seurata huomista ottelua monitoreista sillä silmällä, että taktiikan muodostaminen lauantaille on hieman helpompaa. Mitenkään helppo matsi ei kuitenkaan toisella kierroksella varmasti odota, erityisesti siksi, että onnistuneen avauskierroksen matsin jälkeen odotukset jatkon kannalta tietysti kasvavat.

Tuo toisen kierroksen ottelu pelataan sateiden takia myöskin paras kolmesta -menetelmällä. Tänään tuntui, että ottelun intensiteetti oli niin korkea, että viiden erän pelaaminen olisi varmasti ollut henkisesti rankkaa samalla fokuksella, mutta toisaalta eiköhän siihenkin pysty sitten, jos tuo tulee kolmannella kierroksella ajankohtaiseksi. Tavallisilla eduilla pelaaminen oli sen sijaan kuitenkin tänään pitkästä aikaa jotenkin mukavaa. Omista syöttövuoroista häviää alkupisteistä hieman stressiä, mutta toisaalta välillä stressi tulee sitten sitä kautta, että syöttövuoron kesto pitenee. Palauttajan roolissa no-ad tarkoitti sitä, että isot pisteet tulivat pääasiassa Lloydin ruutuun, mutta hän onneksi viihtyy siellä varsinkin, silloin kun petaan hänelle hyvät paikat oman ruudun toiminnallani. 😉

Loppuun voisin vielä kirjoittaa erityismaininnan siitä, että olihan tänään ylipäätänsä Wimbledonissa pelaaminen aikamoinen unelmien täyttymys. Muistan seuranneeni viisi vuotta sitten otteluita juuri kentän 7 laidalla katsojana ja ex-tennispelaajana mutta nyt olinkin itse siellä pelaamassa. Onhan koko matkani tänne ja elämäni koukerot viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet aika erityisiä ja joiltain osin jopa absurdeja. Grand Slam -kisoihin kuuluvat taustaäänet yleisön kohahduksineen kuuluvat asiaan, mutta ehkä eniten silti matsin aikana kolahti se, että pallopoikien millintarkat rituaalit, joita on koko elämänsä katsonut tv:stä, tapahtuivatkin nyt minun kentälläni. Olympiapaikka taitaa olla tämän kesän osalta kuopattu, mutta ei tämä Wimbledonissa pelaaminen kokemuksena kauaksi jää. Nautin kyllä aivan täysillä ja mikä parasta, tämä sitä paitsi jatkuu vielä.

36 thoughts on “Wimbledon R64, Heliövaara/Glasspool – Koolhof/Rojer 5-7, 6-3, 6-4

 • Eilinen voitto oli todella kova suoritus etenkin henkisen kantin osalta. Vastustajat eivät antaneet mitään ilmaiseksi ja kuten kirjoititkin, niin teidän ykkössyötön prosentit ja tarkkuus voivat olla paremmallakin tasolla. Ykkösvolleyden laatu korostui tästä johtuen ja onnistuit niissä erinomaisesti + olitte teräviä murtopalloissa. Vika geimi oli täynnä käsittämättömiä suorituksia!! Tätä sinun uutta tulemista on ollut ilo seurata. Kiitos näistä elämyksistä sekä pelisuoritusten että blogikirjoitusten osalta. Parasta tennisinfoa mitä suomen kielellä on saatavissa eikä näin laadukkaita pelaajablogeja ole juuri englannin kielelläkään tarjolla.

  • Isot kiitokset! Tuo analyysi, että vastustajat eivät antaneet mitään ilmaiseksi ja tämä voitto piti itse ansaita pitää kyllä täysin paikkansa. Ja siksi voitto maistuukin niin hyvältä. Nyt vaan täysillä eteenpäin!

 • Hienoa oli jälleen katsella teidän matsia ja kotikatsomoon asti välittyi tunne siitä, että matsi oli teillä hallinnassa. Sivukierteinen syöttösi puri erinomaisesti. Verkkopeli sujui myös hyvin. Viimeisen pallon hoidit uskomattomasti. Ansaittu voitto ilman muuta ja katse eteenpäin matsi kerrallaan. Täysin samaa mieltä peruspelinne riittää ATP-tasolle ja voitte voittaa kenet vaan. 💪

  • Olihan mahtava peli. Erityisesti lopun muutamat huippusuoritukset. Perustaso siis riittää ja siihen lisäksi muutama huippusuoritus eilisen malliin niin voittoa voi odottaa ketä vastaan vain. Kiitos näistä kommenteista. Tämän blogin ansiosta tuntuu kuin tutumpikin kaveri olisi siellä kentällä. Jännitys on kotikatsomossa kova.

   • Mahtavaa, kiitos paljon positiivisesta kommentista! Ja onhan se kiva kuulla, että blogini tuo tenniksen lähemmäksi kotisohvia. 🙂

  • Kiva kuulla, että kotikatsomoon näytti siltä, että ottelu oli hallussa. Henkisesti se ainakin kyllä tuntui siltä, vaikka erot olivatkin todella pienet. Lisää tätä tulevilla kierroksilla!

 • Jes! Oli jännittävää ja samalla niin hienoa katsoa peliänne. Niukasti hävisitte avauserän, kun Glasspoolin syöttökin vähän tökki ratkaisevalla hetkellä. Toinen erä oli täyttä ylivoimaa teiltä. Kolmas erä alkoi vähän takellellen, mutta erän loppua kohti alkoi näyttää paremmalta, ja se tärkeä murto tuli ratkaisevalla hetkellä. Onnea voitosta ja tsemppiä tuleviin peleihin!

  • Paljon kiitoksia! Kyllähän tuo ottelu oli nousujohteinen ja sehän on tenniksessä tärkeintä. Alussa voi vähän mokata, kunhan lopussa on isossa iskussa. 🙂

 • Upeaa katsottavaa, Harri !! Koko matsin ajan välittyi tunne, että te olitte vastustajia hiukan edellä … mutta silti oli uskomaton tunne, kun sitten saitte vietyä matsin päätyyn asti tänään. Kun me kaikki tiedämme, kuinka pienistä nämä matsit ovat kiinni. Oli upeata nähdä, että ennakkosuosikkina matsiin lähteneiltä hollantilaisilta alkoi selvästi hieman usko matsin voittamiseen loppua tuossa toisen erän myllytyksessänne. Tuskinpa vastustajilla kunnon vessahätä oli, mutta he tarvitsivat kunnon breikin ennen kolmatta erää … mielessä kävi, että mitä te silloin ajattelitte, kun jouduitte aika kauan odottamaan vastustajien paluuta. Ja upeasti te laitoitte heti kolmannen erän alussa paineita Koolhofin ekaan syöttövuoroon … ja näytitte, että he eivät tätä matsia helposti vie. Psykologisesti oivasti ajoitetut haastot, vaikka ne ’hävisittekin’. Veikkaan, että breikki olisi tullut, jos kumpikaan noista Koolhofin lyönneistä olisi ollut ulkona.

  Hienoa nähdä, että yleisö elää teidän puolella … sen puolesta melkeinpä toivoisi, että tsekit voittaisivat tämänpäiväisen matsin. Onnea lauantain matsiin !!

  • Iso kiitos! Olihan tuo voiton jälkeinen tunne kyllä todella euforinen. Ja juuri siksi, että se tuli meidän huippusuoritusten myötä.

   Ennen kolmatta erää hollantilaiset yrittivät selvästi päästä nollata tilannetta vessatauolla, mutta eipä häiriintynyt meidän henkinen latauksemme tuosta. Jotenkin parhaiten sujuu, kun tuon tauon yrittää vain olla ajattelematta mitään, ikään kuin sitä ei olisi ollenkaan. Ja siinä kyllä onnistuimme nyt hyvin. Vamos!

 • Harvoin sitä näin kovalla intensiteetillä seuraa toisen pelejä. Camoon huudot kaikuivat kyllä itseltä kolmannen erän onnistumisissanne, että varmaan koko kylä raikui 😀 Huomasi kyllä, että nautit todella olostasi kentällä! Aivan mahtavaa ja tätä herkkua on luvassa lisää. Nyt yksi lepopäivä, että jaksaa taas kannustaa 😉

  • Wohoo, kyllä tulivat camoon-huudot sydämestä myös kentällä! Ei sitä paljon parempaa paikkaa tennistä ole pelata, joten jos ei tuosta nauttisi niin en tiedä mistä. 😀 Eteenpäin siis vain täysillä!

 • Mahtava voitto, ansaitusti hyvällä pelillä! Tätä lisää niin hyvä tulee. Tsemppiä jatkoon.

 • Huima aloitus vuoden 21 toiselle puolikkaalle! Ensimmäinen sisälsi jo kohdallasi niin paljon suurta että vaikeaa pistää paremmaksi, mutta ei tämä vähäistä ole. Suurkiitos elämyksistä ja analyyseistä!

  • Todellakin! Toivotaan, että tämä toinen vuosipuolikas tuo mukanaan vähintään yhtä paljon hienoja hetkiä kuin ensimmäinen. 💪

 • Hieno peli, missä mitä upein matsipallo! Harvoin näkee noin uskomattomia suorituksia, joista sinun vikakämmen erinomainen. Hyvää jatkoa ja pidetään suomi-finaaliunelma elossa!

  Mainitsit tuossa teidän vitsailleen 5-4 tilanteesta. Kiinnostaisi tietää mitä noin yleensä geimitauoilla jutellaan jos ylipäätään mitään? Tuskin kuitenkaan sen enempää pelitapahtumia, mutta entäpä tulevaa taktiikkaa? Vai pelkkää fiilisläppää?

  • Kiitos! Suomi-finaali olisikin toden totta aikamoinen saavutus.

   Tuo pelinaikainen keskustelu on vaihtelee kyllä juurikin perus läpän heitosta ihan taktiikan puimiseen. Taktiset asiat harvemmin ovat mitään kovin isoja, mutta jotain palautuspaikan vaihtamista tai juurikin syöttöjärjestyksen muuttamista voidaan joskus käydä läpi. Mutta yleensä kun peli kulkee niin taktiikoita käydään läpi vähemmän ja vitsi lentää enemmän. 🙂

   • Kiitos Harri vastauksesta. Tuo pienen, mutta rikastuttavan lisän pelitapahtumaan. Tsemit huomiseen!

 • Hieno peli ekan erän häviöstä huolimatta! Tätä oli kyllä mahtavaa seurata, tsemppiä seuraavalle kierrokselle!

 • Onnea Harri , erittäin hieno voitto! Nyt vaan yksi ottelu kerralla ja ties mihin se johtaa. Tämä on paras blogi mitä olen nähnyt; Kiitos!!

  • Juuri näin, matsi kerrallaan eteenpäin! Ja kiitos vielä kehuista bloginkin suhteen 👍

 • Onnea! Erityisesti jäi mieleen sinun hyvät kämmenpuolen poikkikentän volleyt, joita yllättävän harva käyttää. Yleensä löit noita siis syöttö-volleytilanteissa. Näki lisäksi, että keksittyminen oli huipputasoa!

  • Jes, kiitos! Noita lyhyempiä volleyta, joita britit kutsuvat nimellä antidote-volley onkin tullut treenattua paljon, ja on kyllä ilo huomata, että ne kulkivat matsissakin. Samalla keskittymisellä vaan eteenpäin niin kyllä tästä hyvä tulee!

 • Joutuiko Glasspool vetäytymään sekanelinpelistä loukkaantumisen takia vai oliko kyseessä pari?

  • Ei pitäisi olla mitään vakavampaa. Siellä tuntuu sekanelinpelissä käyvän kato ihan tosissaan, kun varalistaltakin loppuivat jo pelaajat!

 • Olipa näytelmä. Olen todella iloinen voitostanne.
  Mikä temppu tennispyhätössä!
  Eiku Full ahead!

Comments are closed.