US Open – Grand Slam -tunnelmissa taas

Terveiset New Yorkista! Enää pari päivää treeniä ennen kuin uran toinen Grand Slam -pääsarja alkaa. Ja kyllähän fiilikset ovat väkisinkin korkealla, sillä peli tuntuu olevan uomissaan, puitteet viimeisen päälle ja peliparinakin on ensimmäistä kertaa tuttu suomalainen. Arpa heitti meille Henrin kanssa ensimmäiselle kierrokselle vastaan parin Inglot/Krajicek, mikä ei varmasti ole kisan pahin avausvastus, mutta ei missään nimessä helpoinkaan. Kaiken pitäisi siis olla omissa käsissä, mikä antaa luottoa tekemiseen.

Pelipaikoilla ollaan!

Matka tänne New Yorkiin alkoi siis viime viikon torstaina, kun lensimme yhtä matkaa Henrin kanssa Finnairin suoralla iltalennolla JFK:lle. Ehdimme vielä samana iltana koronatestiin, mutta tämän vuoden kisassa ei enää pidetä yllä kuplaa, joten testitulosta odotellessa kielletty oli ainoastaan kisapaikalle meneminen. Muuten kaupungilla sai ja saa edelleen kisan aikana liikkua vapaasti. Pelaajia ja taustahenkilöitä testataan kuitenkin joka kolmas päivä, joten joitakin positiivisia tuloksia tulevilla viikoilla on varmasti luvassa, ja joitakin on kai jo tullutkin ilmi.

Majoitusjärjestelyt poikkeavat tällä kertaa normaalista siinä mielessä, että kun yleensä Grand Slam -kisoissa pelaajille maksetaan ns. per diem -korvaus, ja kukin saa yötä missä haluaa, niin tänä vuonna järjestävät tarjoavat majoituksen ainoastaan virallisessa kisahotellissa Intercontinental Barclay -hotellissa Manhattanin Midtownissa. Omakustanteisesti saa toki yöpyä muuallakin, ja itsekin olin ensimmäiset kolme yötä hieman halvemmassa hotellissa ennen kuin kisan hospitality lähti nelinpelin osalta pyörimään sunnuntaina ja muutin viralliseen kisahotelliin. Kisahotellissa pelaajille on tarjolla omat aamiaiset, palautumishuoneet, lounget, fysiopalvelut ym. joten kyllähän täällä ihan hyvin viihtyy.


Itse kisapaikka Flushing Meadows on varmasti tullut monelle tutuksi vuosien aikana, ja minullekin tämä on jo neljäs kerta urallani, kun näillä kentillä pelaan. Osallistuin junioriturnaukseen vuosina 2006 ja 2007 sekä miesten kaksinpelin karsintaan vuonna 2012, joten samanlaisesta uutuuden viehätyksestä kuin esimerkiksi Wimbledonissa pari kuukautta sitten ei täällä tarvitse jännittää. Pääosin pelaajien tilat ovat 9 vuoden takaiseen verrattuna ennallaan, mutta esimerkiksi kahdelle päästadionille on rakennetty tänä aikana avattavat katot, ja toki erilaisia päivityksiä on tehty muuallakin. Se sähköinen tunnelma, jonka muistan vuosien takaa ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään, ja varsinkin night session US Openissa on kyllä aika erityinen kokemus olla edes katsojana. Ja nyt siitä pääsee mahdollisesti nauttimaan taas pelaajanakin, mikä on kyllä väkisinkin aika siistiä.


Olemme treenanneet Henkan kanssa täällä tarkoituksella vähän myöhempiä treenivuoroja, jotta pääsemme totuttelemaan valoissa pelaamiseen sekä harjoittelemaan matsipäivän omaisesti. Heti ensimmäinen fiilis olosuhteista oli kyllä se, että kenttä on tänä vuonna todella nopea. Sää ei ole edes ollut erityisen kuuma, mutta siitä huolimatta pallo liukuu kentän pinnasta todella vauhdikkaasti, ja varsinkin alakierteet ja sivukierresyötöt purevat kyllä kovaa. Pomppu on myöskin kovaksi kentäksi hieman odotettua matalampi, joten varsinkin nelinpelissä odotettavissa on kyllä lyhyitä pisteitä.

Pallojen osalta ihmetystä on kuitenkin herättänyt monen pelaajan mielessä se, että jostain syystä täällä käytössä olevat US Open -pallot eivät tunnu samoilta kuin viimeisen parin viikon esikisoissa. Pallot ovat täällä aavistuksen pehmeämmät ja siten hieman hitaammat. Miesten sarjoissa käytettävät Extra Duty -pallot ovat silti edelleen hyvin painavat, joten pallon taakse pitää päästä huolella, jotta kunnon lyönnin saa aikaiseksi. Ja toisaalta kontrollin kanssa saa olla tarkkana, ettei pallo liidä pitkäksi.

Kokonaisuutena nopeat olosuhteet ovat kuitenkin varmasti kaikille kisan suomalaisille otolliset, joten toivotaan, että menestystä tulee laajalla rintamalla. Meitä on Wimbledonin tapaan mukana kolme suomalaista miesten pääsarjoissa, minkä lisäksi Henri Laaksonenkin ehti jo sekä karsia läpi että voittaa pääsarjan avausmatsinsa, joten huippumeininki on kyllä varmasti tiedossa senkin suhteen.


Omalta osalta kisan pitäisi alkaa alustavasti aikataulun mukaan keskiviikkona tai torstaina, mutta on hyvin mahdollista, että aloitus lipsahtaa perjantaille, sillä USA:n eteläosiin iskenyt Ida-hurrikaani tuo ennusteiden mukaan rankkoja sateita myös tänne New Yorkin alueelle pariksi päiväksi. Tuohon ei kuitenkaan juuri voi itse vaikuttaa, joten täytyy vain yrittää valmistautua parhaansa mukaan riippumatta siitä, milloin lopulta päästäänkään pelaamaan. Sisätreenikenttiä täällä on onneksi jonkin verran käytössä, joten ainakin jossain määrin lyöntituntumaa voi kuitenkin ylläpitää sateen aikanakin.

Vastustajamme avauskierroksella ovat siis britti Dominic Inglot ja jenkki Austin Krajicek. Molemmat ovat pro-peleissä minulle uusia vastustajia, mutta Inglotin kanssa olen kyllä treenannut viimeisen 6kk aikana jopa melko paljon. Hänellä on todella kova syöttö, joka on ilman muuta hänen suurin vahvuutensa, mutta palautuspeli onkin sitten aika virhealtis. Hän hakee kuitenkin palautuksillakin monesti suoria pisteitä, joten hyvänä päivänä niiden kanssa pitää olla tarkkana. Vasuri Krajicek on puolestaan hieman tasaisempi suorittaja, jonka peliin minun pitää kyllä vielä tutustua tarkemmin ennen otteluamme. Krajicek on pelannut todella vahvasti viime viikot sijoittuen Olympialaisissa neljänneksi ja edeten Cincinnatin mastersissa finaaliin, joten Wimbledonin jälkeen pelaamatta ollut Inglot voi hyvinkin olla se pelaaja, jota meidän tulee ottelussa painostaa. Taktiikan osalta käymme Henkan kanssa juttuja vielä läpi lähempänä ottelua, mutta varmaa on se, että syöttöpeli pitää pystyä hoitamaan kunnialla, sillä breikkimahdollisuuksia vastustajien syöttövuoroissa ei montaa tule.

Kaiken kaikkiaan tunnelma on siis mukavan kutkuttavan positiivinen ennen ensimmäistä ottelua. Ajoissa paikan päälle saapuminen on mahdollistanut huolellisen valmistautumisen kentällä sekä avannut hieman aikaa myös Manhattanilla pyörimiseen. Jetlag alkaa myös olla aika lailla selätetty, joten nyt vain toivotaan, että päästään pian pelaamaan ja näyttämään osaamistamme. Päivitä tälle sivulle heti, kun otteluaika selviää, mutta sade voi siis vielä tehdä omat tepposensa.

One thought on “US Open – Grand Slam -tunnelmissa taas

  • Wau !!! Katsoin videon us openin palautushuoneen kylmähuoneesta tjsp Täytyy sanoa että siinä ei oo säästetty rahan kanssa , laita se ehdottomasti testiin!!

    Nyt vaa tsempit vamosit ja mitä ikinä, hengessä ollaan mukana !!

Comments are closed.