Moskova ATP250 – Valmistautumista ensimmäiseen otteluun

ATP-tasolla kisaamassa taas, ja sehän on mukavaa! Moskovassa on nyt pari päivää treeniä takana ja yhteispeli hollantilaisparini Matwen kanssa tuntuu löytyvän paremmin ja paremmin joka treenissä. Kentän ulkopuolella kisa ei ole kuitenkaan vakuuttanut järjestelyillään, mutta ei kannata antaa sen häiritä. Ensimmäinen matsi on ohjelmassa huomenna keskiviikkona venäläisparia Karatsev/Muzaev vastaan.

Suomessa vietetyt kaksi ja puoli vuorokautta menivät aika vauhdilla, kun ohjelmaan kuului niin Tennisliigaa kuin pikavisiitti Savonlinnaan. Henkisesti perheen näkeminen edes pikaisesti tekee kyllä aina hyvää, ja vaikka pois lähteminen on välillä vaikeaa niin kyllähän se helpottaa tällaista monen viikon kisaputkea, kun voi käydä piipahtamassa kotona edes pikaisesti. Davis Cup mukaan lukien tämä on kuudes kisaviikkoni peräkkäin, mutta ei tuo samanlailla paina, kun on useamman kerran ehtinyt käydä päivän tai kaksi välissä kotona verrattuna siihen, että olisi ollut koko ajan yhteen putkeen reissun päällä. Enemmänkin se varmasti painaa kotona, että mies on niin paljon reissussa, mutta vaimo on kyllä hoitanut lastenhoidon aika uskomattoman hienosti, mikä sitten mahdollistaa minun kisaamiseni.

Moskova kutsui siis sunnuntaina, ja mitenpä muuten Venäjälle kuuluisi matkustaa kuin Aeroflotin siivillä. Vajaat puolitoista tuntia kestänyt lento oli perillä iltapäivällä, mikä tarkoitti aika kovia ruuhkia Moskovan maanteillä ja sitä, että automatka lentokentältä hotellille kesti lopulta pidempään kuin lento. Olen kuullut Moskovan ruuhkista pahaa ja kyllähän tuo totta tuntui olevan. Vaikka maailmaa on tullut kierrettyä elämän aikana aika lailla, niin Venäjällä olen käynyt vain kahdesti aiemmin, kerran pelatessani CH-kisaa Kazanissa ja kerran nuorten P14 EM-kisojen kapteenina Novokuznetskissa (hauskana anekdoottina mainittakoon, että joukkueessa olivat tuolloin Peetu Pohjola, Roni Hietaranta ja Otto Virtanen), kun oma urani oli tauolla. Suurimmat kaupungit Moskova ja Pietari ovat kuitenkin siis minulta ennen tätä käymättä, mikä yllätti vähän jopa itsenikin.


Liikenneruuhkissa köröttely ei kuitenkaan tarkoittanut tällä kertaa sitä, että odottelu olisi ollut suinkaan vielä ohi, sillä kisahotellille saavuttuani kävi ilmi, ettei minulle ollut varausta tai huonetta ollenkaan. Marriott-ketjun omilla nettisivuilla oli illan aikana yksittäisiä huoneita kyseiseen hotelliin kyllä varattavana, mutta kisajärjestäjät ja hotellin henkilökunta antoivat minun odottaa reilut kaksi tuntia hotellin aulassa ennen kuin totesivat, että hotelli on täynnä. Selitykseksi tarjosivat koronarajoituksia, mutta luulisin, että vika oli jossain ihan muualla. Lopulta minut ohjattiin parin kilometrin päähän Azimuth-ketjun varahotelliin, joka ei kyllä tasoltaan vastannut ihan sitä mitä olin toivonut. Väsyneenä ja nälkäisenä ensifiilikset Moskovasta eivät siis olleet ihan huipussaan.


Treenikentälle iskimme Matwen kanssa ensimmäisen kerran maanantaina. Kisa pelataan tänä vuonna eri paikassa kuin aiemmin, ja jotenkin tuntuu, että tuossakin suhteessa on vähän lähdetty ahnehtimaan. Täällä pelataan samaan aikaan sekä miesten että naisten kisa, mutta kenttiä on yhteensä ainoastaan kuusi, joista kolmella pelataan matseja ja kolmella treenataan. Ja jottei homma olisi liian helppoa, niin kentät sijaitsevat kaiken lisäksi kolmessa eri paikassa, joiden välillä suhaillaan minibusseilla. Pelaajien ravintola ja pukuhuoneet ovat keskuskentän ja yhden treenikentän kanssa samassa rakennuksessa, kaksi muuta matsikenttää ja yksi treenikenttä toisaalla ja yksi treenikenttä vielä kolmannessa pikkuhallissa. Sisätilat ovat joka paikassa aika ahtaat, joten ravintola on melkeinpä ainoa paikka, jossa pystyy rauhassa istumaan.


Harvemmin tulee tällä tasolla valitettua kisan puitteista, mutta nyt vastoinkäymisiä on kyllä riittänyt vähän turhankin paljon. Kenttiä sisäkisoissa harvoin on tarpeeksi, mutta hotellista pitäisi kyllä varata pelaajille tarpeeksi huoneita etukäteen. Eikä kuljetusten pitäisi olla tämän tason kisassa koko ajan 20 minuuttia myöhässä. Kisan jännittäjätkin ovat aivan sekaisin, eikä esimerkiksi minun eilen jättämääni mailaa oltu jännitetty ollenkaan täksi päiväksi. Perässäni jännittäjälle tullut Gilles Simonkin meinasi hiiltyä, kun hänellä oli juuri matsi alkamassa, eikä hänellä ollut yhtään mailaa valmiina ottelua varten. Ja sitten voisi vielä mainita paikallisesta koronahygieniasta edes kisahenkilökunnan osalta, mutta sekin taitaa kaikua kuuroille korville, vaikka Venäjän koronatilanne on ymmärtääkseni juuri nyt huonompi kuin kertaakaan aiemmin pandemia-aikana. Harmi, että järjestelyt ovat tällä kertaa niin huonot, sillä aiempina vuosina Moskovan kisa on kuulemma ollut varsin miellyttävä paikka pelata tennistä.

Itse kentät ovat kuitenkin ihan kunnossa, joten treenasimme maanantaina ensin Matwen kanssa tunnin keskenämme hioen lyöntejä ja hakien tuntumaa keskinopeaan pelialustaan. Iltapäivällä pelasimme sitten pisteitä Gonzalez/Molteni -parin kanssa. Sama juttu ja samat pelikaverit olivat ohjelmassa myös tiistaina. Kenttä ei ole mielestäni mitenkään erityisen hidas tai nopea, mutta käytössä olevat Babolat Team pallot ovat kyllä selvästi hitaimmasta päästä. Ne ovat melko pehmeitä ja kuluvat aika nopeasti ”pörröisiksi”, joten palauttajat pääsevät täällä kyllä mukaan peliin paremmin kuin monella muulla sisäkentällä nelinpelissä. Uskoisin myös, että peli tuntuu entisestä hitaammalta matsikentillä, joilla on tilaa enemmän kuin treenikentällä, jolla olemme nyt pari päivää treenanneet.

Olemme Matwen kanssa molemmat vahvoja palauttajia, minkä lisäksi Matwe viihtyy hyvin myös takakentällä, joten hitaahkot olosuhteet sopivat kyllä hyvin meidän tiimillemme. Matwe on energinen pelaaja, joka on treeneissäkin mukana todella voimakkaalla tahtotilalla, mikä on minullekin hyvä juttu, sillä hän puskee minuakin laittamaan parastani peliin myös harjoituksissa. Pelifilosofiassamme tuntuu olevan paljon yhteistä, joten näen, että tällä viikolla voidaan kyllä mennä pitkälle. Eikä pelkästään sen takia, että Matwe on kisan puolustava voittaja!

Ensimmäisen kierroksen vastustajamme ovat venäläiset Richard Muazev ja Aslan Karatsev. Karatsev on yksi tämän vuoden komeetoista ATP-kiertueella, joten hänen kanssaan saa olla tarkkana, mutta Muzaev ei kyllä olisi ensimmäisenä ainakaan itselleni tullut mieleen villinkortin saajaksi. Jollain tasolla epätasainen pari voi siis huomenna olla vastassa, mutta kuuleman mukaan Muzaevkin on taitavakätisenä pelaajana parhaimmillaan ihan kova nelurimies. Joten soitellen sotaan ei kannata lähteä missään nimessä. Eikä niin tietenkään voi tehdä, sillä onhan Karatsev Indian Wellsin kisan nelurifinalisti viime viikolta ja sitä myöten kykenevä ratkaisemaan pelin vaikka yksin.

Otteluaikamme päivittyy vielä myöhemmin tänään, mutta toivotaan joka tapauksessa, että saamme Matwen kanssa hyvän pelifiiliksen huomiseen matsiin ja olemme sitä kautta valmiita taistelemaan voitosta. Äitinsä puolesta puoliksi venäläinen Matwe pelaa hieman kuin kotiyleisönsä edessä, joten eiköhän hän ainakin syty koitokseen. Ja minähän sytyn ATP-tasolla joka tapauksessa!

6 thoughts on “Moskova ATP250 – Valmistautumista ensimmäiseen otteluun

 • Olen katsellut aika paljon Karatsevin pelejä ja hän on tosi taitava lyömään kämmeneltä jyrkästi poikki kentän. Videon välityksellä arvioituna lyönti vaikuttaa painavalta. Todennäköisesti Karatsev pelaa syöttöä vastaanotttaessaan ykkösruudun puolella, joten syöttö tietenkin kohti T-pistettä eli Karatsevin rystylle.

 • Asiallinen kritiikki ATP-kisasta on tervetullutta 👍 ja mainittu tilanne taitaa olla aika normaalia naapurimaassa. Kyllä ammattilaiskisoissa pitäis olla hyvät puitteet!
  Luvassa mielenkiintoinen matsi; odotetaan mielenkiinnolla! Horoso!

 • Vakuuttava voitto ensimmäiseltä kierrokselta, tsemppiä jatkoon!! 🙂

  Jos saa esittää postaustoiveen, niin olisi tosi mielenkiintoista lukea my day -hengessä, miten tyypillinen treeni-/arkipäiväsi rakentuu. Kisa-arjesta on rakentunut blogin kautta kyllä hyvin konkreettinen kuva, kiitos siitä!

  • Kiitos! Ilman muuta saa esittää postaustoiveita varsinkin, kun toive on todella hyvä. 😁 Treeniarjen kuvailua tulossa siis seuraavalta treenijaksolta tarkemmin!

 • Mahtavaa luettavaa. Kiitos paljon. Olisi kiva joskus jos viitsit/haluat avata lisää tuota kiertolaisarkea esim varaatteko itse lennot yms. Miten saatte järjesteltyä matkan usein aika hätäisillä aikatauluilla. Ja varmaan tulee kaikenlaisia tilanteita maailmalla vastaan. Mutta siis aivan huippua, että voittoja tulee ja peli kulkee. Toivottavasti vaan paranee ja pelit jatkuvat kohti ääretöntä ja sen yli. Paljon onnea ja lisää menestystä.

  • Kiitos hyvästä kommentista ja tsempeistä! Voin ilman muuta avata tulevissa postauksissa myös tuota kiertolaisarkea vielä tarkemmin. Se on oikein hyvää sisältöä blogiin, ettei mene kirjoittaminen aina vain matsien analysoimiseksi. ☺

Comments are closed.