Bergamo CH80 SF, Heliövaara/Glasspool – Forti/Gaio 3-6, 6-4, 10-6

No niin, eipä se helpolla tullut voitto tänäänkään, mutta tyylipisteitä ei onneksi edelleenkään tässä lajissa lasketa! Vain voitto ratkaisee, ja sehän tarkoittaa, että pelaamme huomenna finaalissa. Molemmat olimme hieman hukassa syöttöjemme kanssa tänään, mutta tie break -voittoputki sen sijaan jatkuu jo niin, ettei enää yhden käden sormet riitä. Ja kyllähän se on tässä lajissa aika olennainen osa menestystä.


Päivän ensimmäinen ottelu keskuskentällä ei saanut tänäänkään hyvää alkua, sillä vaikka lyönnit alkupallottelussa tuntuivat erinomaisilta, niin Lloyd ei meinannut saada syöttöään verkon yli melkein millään ekassa gamessa. Kaksi ensimmäistä murtopalloa pelastimme hyvällä verkkopelillä, mutta kolmas oli liikaa. Meille siis taas huono alku, ja vastustajat saivat heti energiabuustin peliinsä. Emmekä päässeet koko erän aikana palautusgameissa oikein lähellekään murtoa, samalla kun Lloydin syötövuorot olivat sen sijaan koko ajan vaikeita. 1-3 -tilanteessa no-ad -piste tuli vielä meille, mutta 3-5 -tilanteessa italialaiset ottivat huippupelillä vielä toisenkin murron ja veivät siis ensimmäisen erän 6-3.

Toiseen erään pelin luonne hieman muuttui, sillä saimme heti ensimmäisessä gamessa breikkipallon. Vaikka se ei tuottanut tulosta, niin se kuitenkin antoi meille uskoa, että voimme vielä kääntää ottelun. Ja 1-1 -tilanteessa Lloydin palautukset lopulta sitten upposivat ja otimme no-adin kautta murron Fortin syötöstä. Tuo murto murensi selvästi siihen asti suorastaan liekeissä pelanneen Fortin itseluottamusta, ja aloimmekin päästä koko ajan vähän helpommalla omissa syötöissämme. Enempää murtoja ei erässä nähty, tuo yksi ainokainen riitti meille tasoittamaan erät.

Kolmanteen erään lähtiessä olo oli jotenkin tosi jännittynyt, eikä fiilis rentoutunut oikein missään vaiheessa, vaikka olimme alusta asti tie breakissa pisteissä edellä. Jotenkin tuntui, että oma kroppa oli enemmän jäykkänä kuin vaikkapa Moskovan finaalin tie breakissa, mutta en kyllä tiedä mistä tuo oikein johtui. Pelasin kuitenkin kipsistä huolimatta huippupisteen kämmenkulmasta heti tie breakin alkuun minibreikin arvoisesti, mutta italialaiset eivät kyllä päästäneet meitä lopullisesti karkuun millään. Ensimmäisen kerran puolia vaihdettiin 4-2 -johdossa ja toisen kerran 7-5 -johdossa. 8-6 -tilanteen syöttöpisteeni oli hurjan ratkaiseva, ja noukinkin siinä kaksi upeaa matalaa volleyta takaisin peliin ennen kuin Forti epäonnostui omassa lentolyönnissään. Ja lopulta heti ensimmäinen matsipallo toi voiton, kun Lloydin palautus oli tarpeeksi painava, ja minä häiritsin verkolla Gaioa juuri sopivasti, jotta hän löi rystynsä verkkoon. Iso helpotuksen huokaus kuului varmaan lehtereille asti, mutta finaalipaikka oli siis tosiasia.

Jotenkin tämän päivän pelissä oli havaittavissa sellaista kevyttä epävarmuutta, vaikka voitto lopulta tulikin. Lloydin paras ase on normaalisti hänen syöttönsä, ja nyt kun se ei kulkenut niin olin itsekin vähän ihmeissäni asian kanssa. Sitä menee itsekin jotenkin lukkoon, kun en oikein keksinyt miten olisin Lloydia tässä uudessa tilanteessa tsempannut. Ja jostain syystä omakin syöttö oli prosentiltaan vähän heikompaa kuin aikaisempina päivinä, vaikka taisinkin koko matsin lopulta selvittää ilman murtopalloja.

Toki paljon omaankin tekemiseen vaikutti se, että italialaisvastustajat pelasivat varsinkin ensimmäisen erän lähes hurmoksessa. Välillä tuntui, että heillä onnistui suorastaan kaikki, mutta toki siihen antoi mahdollisuuden juurikin se, ettemme saaneet tarpeeksi ykkösiä kenttään. Taisi olla ykkössyötön prosentti meillä ainoastaan 39 tuossa avauserässä, ja eihän sellaista ole peleissämme varmaan koskaan aiemmin nähty. Ja helposti sitä ajautuu yrittämään liikaa myös palautuksissa, kun on murrolla perässä alusta alkaen.

Kaikesta huolimatta oli kuitenkin jälleen henkisesti iso suoritus nousta tuon avauserän jälkeen voittoon, vaikka uskoa hieman koeteltiinkin. Pelasimme fiksusti ja jatkoimme aktiivista liikkumista verkolla, ja aloimme pikkuhiljaa päästä vastustajien pään sisään. Se on hyvä tunne, kun huomaa, että toisella puolella kenttää joudutaan melkein joka lyönnissä miettimään mihin me liikumme, sillä silloin virheiden määrä kasvaa. Varsinkin Forti alkoi yrittää lyönneillään liikaa, mikä oli meille suuri helpotus. Saatoimme lyödä tie breakissa paljon palloja hänelle ja luottaa siihen, että hän tuhoaa itse itseään. Mutta toki teimme myös monta huippusuoritusta tie breakissa itsekin ja ansaitsimme lopulta voiton.

Huomenna vuorossa on siis finaali, ja sekös on hieno juttu! Tuntuu, että voittaminen ruokkii voittamista, joten itseluottamus huomiseen lähdettäessä on korkealla, sillä finaalit ovat viime aikoina sujuneet niin hyvin. Vastustajamme ratkovat vielä paremmuuttaan semifinaalissa myöhemmin tänään, mutta finaali pelataan joka tapauksessa kello 16.30 paikallista aikaa huomenna. Palautellaan siis tämä ilta ja laitetaan huomenna sitten viimeistä kertaa Bergamossa kaikki peliin. Forza!

15 thoughts on “Bergamo CH80 SF, Heliövaara/Glasspool – Forti/Gaio 3-6, 6-4, 10-6

 • Hienoa! En päässyt seuraamaan peliänne tänään ja rehellisesti sanottuna matsin tilastot olivat tasolla, jolla harvemmin tulee voittoa. Mutta saitte käännettyä pelin kuten kuvasitkin. Finaalissa ei ainakaan tule paikallishurmosta vastaan. Luotto on teihin kyllä kova eli aamulla kunnon annos happea koneeseen ja jalat matsissa liikkeelle heti alusta alkaen. Viikon paras peli odottaa. 💪🤛

 • Huhhuh. mtb-putki jatkui taas! En enää muista kuinka mones jo oli.
  Eka erä oli tosiaan syöttöharjoittelua ja näytti kotikatsomoon kesyltä.
  Toinen erä alkoi menetetyllä breikkipallolla, mutta toinen breikkipallo tulikin jo kotiin.
  Täällä mietin, että josko ne prkl taas nousee..
  Olette voittajapari.
  Forza, Vamos, Camoon, Tsemppiä jne.. Finaali kotiin. Ihan sama millä tavalla!

  • Joo aika hyvin ovat tulleet mtb:t kotiin viime kisoissa. Taisi olla kuudes peräkkäin, mutta antaa palaa vaan! Huomenna finaalissa kaikki peliin!

 • Voittavaa taktiikkaa ei yleensä kannata muuttaa, ainakaan finaalissa, mutta välistä toivoisin, että sinä aloittaisit erien alussa syöttämisen ja vastaanottaisit syötön tasan 40 tilanteessa. Pelisi taso on nykyään niin korkealla tasolla, että tätä voi hyvin suositella.

  • Ihan oikeassa olet, että tuota syöttöjärjestystä pohdimme kyllä pitkään ennen tätä kisaa. Tähän mennessä olemme tänä vuonna kaikki erät aloittaneet Lloydin syötöillä, ja kyllähän hän tiukoissa paikoissa syöttää keskimäärin minua paremmin. Joten annetaan hänelle vielä mahdollisuus huomennakin.

   Palautuksissa no-ad -pisteissä yleensä hieman vaihtelemme palauttajaa tilanteen mukaan. Oikeakätistä, takakentälle jäävää syöttäjää vastaan kakkosruudusta palauttavalla Lloydilla on se etu, että hänen krossipalautuksensa menee yleensä vastustajan rystylle, johon minun on verkolla helpompi hyökätä verrattuna minun palautukseeni, joka menee yleensä vastustajan kämmenelle. Mutta näissä pisteissä kyllä jatketaan edelleen myös fiilispohjalta.

 • Ei muuta kuin 👍👍👍👍👍👍 huomiseen!
  Punttiloppuverryttelystänne tuli mieleen kysyä, että oletko koskaan ollut fyysisesti aivan puhki nelurin jälkeen? Kun fakta on, että nelurissa juokseminen tai jopa pikaspurtit jää toisinaan kovin vähäisiksi. Toki turnauksen pelirasitus vaatii hyvää kuntoa, mutta epäilemättä ei kaksarin tasoista. Onkohan muuten koskaan mitattu normi 2 tai 3 eräisen juoksumatkaa? Tai mitkä ovat maksimisykkeet? Mieluusti kuulisin noista.

  Mutta voitto kotiin ja siitä seuraavaan!!

  • Kiitos! Onhan se selvää, ettei nelurissa samanlaista fyysistä rasitusta tule kuin kaksinpelissä, mutta henkisesti painetta voi olla nelurissakin ihan reilusti, jolloin ainakin mieli voi olla puhki matsin jälkeen. Moskovan kisan toisen kierroksen ottelun jälkeen taisin täälläkin mainita olleeni tosi loppu, mutta harvassa nuo fiilikset kyllä yleensä ovat.

   Sykkeet eivät nelurissa nouse välttämättä juurikaan edes hengästymisen asteelle, jos pelataan nopeaa sisätennistä. Täytyypä kuitenkin joulukuun ylimenokaudella kokeilla jossain matsissa sykemittarilla ja vyöllä mitata tuota nelurin rasitusta, niin on sitten jotain faktaakin heittää tällaisiin visaisiin, mutta hyviin kysymyksiin! 🙂

   • Kiitos Harri vastauksestasi. Tarkoitinkin nimenomaan fyysistä rasitusta, henkinen on aivan oma lukunsa. Olikohan Jarkko vai kuka kun totesi Rafan olevan henkisesti niin vahva, että se vie vastustajalta voimat kun odotetaan käytävällä kentälle kutsua! Niin taikka näin, mutta tunnetusti erityisesti teidän huipputasolla psyyke ratkaisee. Kun se niin usein tekee meidän harrastelijoidenkin peleissä… 😉
    Tsemit vielä kerran ip-finaaliin! Kotikatsomo on valmiina.

 • Hi Harri,

  I was just wondering about your thought process on signing up for Roanne Challenger doubles instead of Stockholm ATP. You are #1 ALT and I think Puetz/Venus won’t actually play in Stockholm next week. Of course, this is not clear and you often discussed these tough decisions where you have to decide between playing a Challenger or maybe being able to enter an ATP Tour main draw. I am just curious if you thought about going to Stockholm instead of Roanne at all? Thanks!

  • Hi Peter, thanks for the good question! Myself and Lloyd really wanted to go to Stockholm but unfortunately it didn’t happen this time.

   On Friday it looked like the original advanced entry list could drop enough for us to get in. But in the end we were 1st out by the 6pm deadline. I was even asked by the Belgian player Vliegen to repair with him but I decided to stay with Lloyd as we had agreed to play next week together.

   After the Friday 6pm deadline the next option was to sign in as onsite alternate where one can get in in case a team pulls out after 6pm on Friday and before the draw is made. This sign in is open to all and to our disappointment two teams consisting of singles guys with better combined ranking than us decided to sign in. So we were number 3 on the onsite alternate list. At the end a total of two teams pulled out before the draw was made which meant that we were again left 1st out. We were quite disappointed especially as the teams ahead of us were not doubles teams but singles guys who rarely play doubles at this time of the year.

   Now that the draw was made there is still a chance to get in as an alternate if a team pulls out before their first match, but for that one has to be onsite and sign in every day before the matches start. This list is again a new list recreated every day so we might not be 1st alternate of the day in case some more better ranked singles guys decide to sign in.

   So all in all it was very unfortunate that we didn’t get in Stockholm doubles but at least we still had time to sign in for Roanne CH. Better to be guaranteed a place in the draw there than going to Stockholm and not get in.

   • Hi again! Thanks for your thorough and detailed reply. Very interesting insights and very much appreciated.

    However, I think you are wrong when you say ”This list is again a new list recreated every day so we might not be 1st alternate of the day in case some more better ranked singles guys decide to sign in.”. As far as I can see in the rulebook, ”teams who were not accepted into the main draw through the on-site sign-in procedure” have priority over ”teams who did not enter through the online on-site alternate sign-in.” See this screenshot from rule 7.20.A 6) in the rulebook: https://i.imgur.com/mPoFxlz.png

    Can you confirm this? Or is the rulebook not up to date?

    • Thank you for the comment again Peter! I think you actually have correct information and I was wrong. The alternate system in singles is such, that anyone can sign in as alternate and the ranking is used to put players in order but for doubles they apparently do it differently. So we would have kept our number 1 position for alternate in case one more team withdraws. Happy to learn something every day!

     But I still think it would have been risky to travel to Stockholm and wait for a possible withdrawal. Now we are playing in a big challenger as #1 seed team and a good chance to still make some nice results. 🙂

     PS: Sorry your comment didn’t go through earlier. As it includes a link, the spam filter flagged it and I had to manually approve it.

     • You are most welcome 🙂

      You definitely took the safe route and obviously that’s fine and the sensible decision. All the best for next week. I look forward to following your results.

Comments are closed.