Australia – kauden 2022 alku lähestyy

Terveiset lähes mailman toiselta puolelta! Matka Melbourneen oli odotetusti pitkä, mutta nyt on jo ensimmäinen treenipäivä takana ja valmistautuminen kauden ensimmäiseen kilpailuun alkanut. Täällä aurinko porottaa ja kesä on parhaimmillaan, joten hetki menee taas olosuhteisiin totutellessa. Olemme Lloydin kanssa kuitenkin ensi viikon Adelaiden ATP250-kisassa sijoitettu pari, joten aloitamme kisat näillä näkymin vasta tiistaina tai keskiviikkona.

Joulun vietto sujui kotona varsin mukavasti, ja vaikka vauhtia riitti vähän aikaisempia vuosia enemmän oman perheen kasvettua sitten edelliskerran, niin ehti sitä pari päivää ottaa ihan huiliakin. Ja oli pukki muistanut minullekin tuoda jokusen lahjana, mikä aina ilahduttaa. 😊 Treenasin sunnuntaina ja maanantaina viimeiset laatutreenit Emil Ruusuvuoren kanssa kovassa tempossa, ja peli tuntui kyllä tosi valmiilta. Ja vielä kun saimme kuntosalinkin puolella treenijakson kunnialla loppuun, niin maanantaina kelpasi hyvällä fiiliksellä hypätä myöhäisillan lennolle kohti Australiaa.

Australian kisajärjestäjät ovat tehneet hurjasti töitä varmistaakseen pelaajien pääsyn paikan päälle tässä koronatilanteessa, ja vaihtoehtoja matkustuksen osalta olikin tarjolla useampia. Tennis Australia oli järjestänyt yli kymmenen charter-lentoa Dubaista, Los Angelesista, Tokiosta ja Santiagosta (ei muuten mitään ihan halpaa hommaa tuollaiset koneenvuokrat!), mutta Suomesta lähtiessä ne eivät oikein millään helpottaneet matkantekoa. Charterlennoille sai jokainen pelaaja kaksi paikkaa ilmaiseksi, mutta mahdollista oli myös lentää paikan päälle kaupallisilla lennoilla, jolloin järjestäjät osallistuivat kustannuksiin aina 2500AUD summaan asti.

Itse valitsin lopulta kaupallisen lennon suhteellisen nopealla yhteydellä Singaporen kautta Melbourneen ja sattumalta myös Emil tiimeineen oli valinnut ihan samat lennot, joten lähdimme reissuun yhdessä tuumin. Ihan nappiin ei matka kuitenkaan lopulta mennyt, sillä Finnairin lentomme Singaporeen laskeutui lopulta juuri sen verran myöhässä, ettemme ehtineet Qantasin jatkolennolle Melbourneen, vaan jouduimme jatkamaan matkaa pienen odotuksen jälkeen Sydneyyn, josta sitten lopulta keskiviikkoaamuna lensimme vielä viimeisen pätkän Melbourneen. Koska järjestäjät tukivat lentoja rahallisesti, ja matka-aika oli niin pitkä niin päätin tällä kertaa panostaa istumapaikkaan koneen etuosassa, eikä kyllä harmittanut yhtään. Yhteensä matka kesti ovelta ovelle 30 tuntia, mutta silti perillä oli ihan kohtuullisen freshi olo. Ja kun Finnair tarjosi mukisematta vielä EU-ohjeistuksen mukaisen 600 euron korvauksen myöhästymisestä, niin ei tuo kuuden tunnin myöhästyminen edes niin paljoa harmittanut.


Lensimme siis koko porukka Melbourneen, vaikka ensimmäinen kisani on siis reilun tunnin lentomatkan päässä Adelaidessa. Tämä oli kuitenkin järjestäjien ohjeistus, sillä Australiassa osavaltioiden väliset maahantulovaatimukset eroavat selvästi toisistaan, ja tällä hetkellä suoraan Adelaideen lentäminen olisi vaatinut pidemmän karanteenin kuin Melbournessa, jossa vaatimuksena oli ainoastaan yhden koronatestin tuloksen odottaminen hotellihuoneessa. Tuon testituloksen valmistuminen kesti lopulta lähes 19 tuntia luvatun 12 tunnin sijasta, ja ensimmäiset aamutreenit menivät sen takia pipariksi, mutta tulipahan ainakin levättyä tarpeeksi matkan jälkeen, kun ei edes voinut rynnätä heti treenikentälle. 😊

Lloyd lensi myös paikan päälle keskiviikoksi omilla lennoillaan Dohan kautta, ja suunnittelimme ohjelmamme siten, että vietämme ensimmäiset kolme päivää Melbournessa ennen kuin lennämme Adelaideen lauantaina. Ajattelimme, että Melbournessa riittäisi ainakin treenikenttiä enemmän, mutta niin tuntuu riittävän pelaajiakin, kun Melbournen ensi viikon ATP- ja WTA-kisojen pelaajien lisäksi myös kaikki ensi viikon Traralgonin ja Bendigon CH-kisojen pelaajat treenaavat täällä lauantaihin asti. Mutta on Melbournessa treenaamisessa se hyvä puoli, että pääsemme hakemaan tuntumaa olosuhteisiin Melbourne Parkissa eli Australian Openin kentillä, ja saamme myös asua kisahotellissa Crown Metropolessa.

Myös majoituksen osalta Tennis Australia on tehnyt todella pelaajaystävällisen päätöksen tarjoamalla jokaiselle Aus Open -pelaajalle kaksi hotellihuonetta koko kuukauden ajaksi siitä päivästä lähtien, kun pelaaja saapuu Australiaan siihen asti, kunnes Aus Open on pelaajan kohdalla ohi.  Perinteistä per diem -tyylistä avustusta vapaavalintaiseen majoitukseen ei ole tällä kertaa tarjolla, mutta kisahotelli ainakin täällä Melbournessa on täysin pelaajille varattu ja tuo kahden huoneen tarjoaminen on kyllä lähes ennenkuulumattoman hieno tarjous. No, itselleni riittää toki yksi huone, kun en valmentajaa tällä kertaa ottanut mukaan reissuun, mutta monelle muulle pelaajalle säästöä toisen huoneen osalta kertyy kyllä useita tuhansia euroja.

Puitteissa ei siis ole valittamista, ja treenasimmekin eilen torstaina ensimmäiset treenit Melbourne Parkissa. Vasta maalatut kentät olivat nopeudeltaan keskinopeat, mutta pelin nopeuteen vaikuttaa myös se, että lämpötila oli yli kolmenkymmenen, mistä johtuen pallo tuntuu lentävän ilmassa vaudikkaasti. Pallo myös pomppaa selvästi korkeammalle kuin sisäkentillä Suomessa, osittain juurikin lämpötilan vuoksi. Olen kuitenkin aina tykännyt pelata ulkokovilla kentillä, ja Australiastahan minulla on useampiakin huipputuloksia aiemmilta vuosilta, joten hymyssä suin tuli kyllä nautiskeltua ensimmäinen päivä kentällä, vaikka kuumuus vähän meinasikin laittaa kroppaa koville. Vedimme kuitenkin tarkotuksella hyvin kevyet treenit aamulla, eikä iltapäivän syöttöpainotteinen treeni treenipaikalla Albert Parkissa ollut sekään kovin raskas.


Tälle päivälle perjantaiksi lämpötilan ennustetaan kohoavan jopa 37 asteeseen, joten täytyy varmaan edelleen ottaa vähän kevyemmin kentällä, jotta keho saa aikaa tottua kuumuuteen rauhassa. Aikaeron ja matkustuksen tuomalla rasituksella on varsinkin näin vanhemmalla iällä todellinen vaikutus suorituskykyyn, ja kun aikaa ennen pelien alkua kerran on, niin turha on vetää itseään heti piippuun asti.

Päätin myös ajoissa paikalle tulon myös siirtää sisäistä kelloani hieman hitaammin paikalliseen aikaan kuin yleensä, sillä aggressiivisempi unirytmin päälaelleen kääntäminen on keholle raskas juttu. Kello on Melbournessa yhdeksän tuntia Suomen aikaa edellä, joten perinteisesti illalla unenpäästä kiinni saaminen on vaikeaa kuten myös aamulla herääminen. Aikaerojen kanssa on tullut elämän aikana pelailtua moneen kertaan, mutta tämänkertaisten lentoaikojen myötä ajattelin kokeilla siirtää unirytmiä hieman päinvastaiseen suuntaan kuin yleensä itään päin lentäessä. Eli meninkin ensimmäisenä päivänä nukkumaan kello 16 ja heräsin suosiolla kello 2 yöllä. Toisena päivänä uni tuli kello 18 ja herätys kello 3. Käytännössä huijasin itseni siis pyöräyttämään sisäisen kelloni ennemmin 15 tuntia taaksepäin kuin 9 tuntia eteenpäin, sillä perinteisesti länteen päin mentäessä aikaeroon sopeutuminen on helpompaa ja nopeampaa. Mikäs sen mukavampaa onkaan kuin nukahtaa väsyneenä ja nukkua niin pitkään kuin pystyy?

Toistaiseksi kaikki tuntuu olevan hyvässä reilassa kauden avausta ajatellen, joten toivotaan, että valmistautuminen sujuu samaan tahtiin myös tulevat päivät. Kotoa lähteminen pitkälle reissulle on aina vähän haikeaa, mutta kohteena Australia ja kisoina ATP-kisat alle ja huipentumana uran kolmas Grand Slam parin viikon päästä luovat kyllä kutkuttavat fiilikset vatsanpohjaan. Melbournesta ehdin varmasti kirjoitella lisää parin viikon päästä, kun tulemme tänne Australian Openiin, joten palataan asiaan parin päivän päästä, kun Adelaiden kisan alku lähestyy. Vamos!

12 thoughts on “Australia – kauden 2022 alku lähestyy

 • Kiitos jälleen mielenkiintoisesta päivityksestä. Hyviä laadukkaita treenejä ja menestystä kisoihin. Kaikki on mahdollista! 💪 Nauti huikeasta kuukaudesta ja Australian lämmöstä. Blogiasi on todella ilo lukea! 👍

 • On pakko taas kerran mainita, että blogisi on todella harvinaista herkkua, minkä avulla pystymme seuraamaan turnausmatkojasi, tunnelmiasi sekä saada kattavia analyysiä peleistäsi. Mahtavaa, kiitos! Hyviä pelejä ja menestystä molempiiin ATP-250:iin ja sitten Grand Slamiin!!!

 • Onnea kauteen! Kiva saada kuulumisia Melbournesta. 2017 tuli oltua viikko katsojana siellä ja edeltävästi Uudessa Seelannissa Aucklandin turnauksessa.

  Sun fysiikkatreeneistä jos kertoisit enemmän vielä. Minkä verran ja millasia venyttelyjä? Mitkä tärkeimpiä liikkeitä jaloille?

  • Kiitos! On kyllä hienoja paikkoja pelata tennistä ja muutenkin tämä puoli maapalloa.

   Fysiikkatreeniä tulee tosiaan tehtyä monipuolisesti ja venyttely kuuluu olennaisena osana repertuaariin. Lämmittelyssä teen paljon dynaamisia venytyksiä varsinkin kaikille jalkojen lihasryhmille sekä lisäksi nilkat, olkapäät, yläselkä ja kyljet. Kisamatkoilla pyrin lisäksi tekemään noin 15 minuutin kevyen venyttelyn iltaisin, varsinkin jos alla on raskaampi treeni/matsipäivä.

   Venyttelyn lisäksi fysiikkatreeni jaloille koostuu minulla aika monipuolisesta liikepatteristosta. Isoja painoja en niskaan uskalla selkävaivojen takia laittaa, joten paljon tehdään painoliivillä hommia ja käsi/levypainoilla yhdenjalan liikkeitä. Uutena nyt joulukuussa tuli keskittyminen eksentriseen eli jarruttavaan lihastyöhön reisien osalta, minkä lisäksi viimeiset pari vuotta olen koko ajan pyrkinyt vahvistamaan erityisesti takareisiä yhden jalan maastavedolla sekä pakaran lihaksi useammalla eri liikkeellä.

 • Tsemppiä kauden avaukseen, eikä mikään mahdoton kaaviokaan ole. Tasaisella pelillä vain finaaliin..!! 🙂

 • No onpas taas mukavaa päästä katselemaan pelejäsi! Kaksinpeli-listallakin näin nimesi huomiselle (2.1.)

  Onnea Alkaneeseen Uuteen Wuoteen ja kaikkiin peleihisi; sitäkin tarvitaan! Pysy terveenä!

Comments are closed.