Adelaide ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Vukic/Winter 3-6, 6-4, 6-10

Ohhoh. Miten sen nyt sitten muotoilisi, mutta eipä käynyt ainakaan ennen matsia kertaakaan mielessä, että tämä päivä päättyisi tappioon. Vastustajat eivät selvästikään olleet ATP-tason pelaajia, mutta vaikka oma peli lähti tahmean alun jälkeen edes kohtuullisesti kulkemaan, niin Lloyd ei saanut missään vaiheessa ottelua oikein mitään palloa kenttään. Aika kovanluokan pohjanoteeraus siis tuloksena ja tylysti ulos kisoista heti ensimmäisessä ottelussa.


Viimeiset pari päivää Adelaidessa olivat ihan hyvää treeniä, mutta tänään tapahtui sitten matsissa siis jotain, mikä sai Lloydin pelin täysin pois raiteiltaan. Olosuhteet olivat alkuviikostakin tuuliset, mutta tänään pilviä ilmaantui enemmänkin ja juuri matsimme alettua alkoi taivaalta ripotella kevyen kevyttä sadetta, ja jouduimmekin keskeyttämään ottelun reiluksi puoleksi tunnuksi neljän pelatun pisteen jälkeen. Vukic tuntui olevan aivan unessa tuolla ekalla kerralla, mutta hän palasi sadetauon jälkeen kentälle ihan eri miehenä, kun taas me taisimme päästää itsemme liian kylmäksi, kun ei ollut mitään tietoa milloin matsia päästäisiin taas jatkamaan.

Emme saaneet sadetauon jälkeistä kolmea breikkipalloa käytettyä, mutta olimme kuitenkin hyvin mukana pelissä parin hyvän pidon myötä. 2-3 -tilanteessa Lloyd pelasi kuitenkin heikon syöttövuoron missaten pari helppoa volleyta ja tehden yhden tuplan, ja jotenkin hänen pelinsä meni tuosta lähtien pahaan takalukkoon. Saimme vielä erän viimeisessä Vukicin syötössä kolme breikkipalloa, mutta ensimmäisessä missasin pakottamattoman rystyn leveäksi ja seuraavat kaksi Vukic selvitti hyvillä syötöillä.

Tuntui kuitenkin siltä, että jos pelaisimme yhtään omalla tasollamme niin matsi kyllä kääntyisi meille. Mutta kaukana oltiin kyllä omasta tasosta heti toisen erän alussakin. Lloydin syötöstä puuttui tehoja ja nyt oli minun vuoro haparoida hänen syöttöjensä jälkeen verkolla, kun vastustajat painoivat kovia matalia palautuksia keskelle kenttää. 1-2 -tilanteessa saimme kuitenkin väkisin otettua murron takaisin Winterin syötössä, mutta Lloydin seuraavakin syöttövuoro oli häneltä umpisurkea. Taistelimme murron kuitenkin jälleen takaisin no-ad -pisteen huippupalautuksellani Vukicin syötössä, ja otimme sen jälkeen taas murron Winterin syötössä siirtyen 5-3 -johtoon. Mutta eipä tullut Lloydille pitoa vieläkään, vaan taas mentiin vaikean kautta. Mursimme kuitenkin puoliväkisin vielä neljännenkin kerran vastustajien syötön erän loppuun, ja jokos se peli nyt sitten lähtisi rentoutumaan kolmannen erän tie breakiin?

Vukic siirsi kuitenkin vihulaiset heti minibreikillä johtoon erinomaisella palautuksella tie breakin ensimmäisessä pisteessä Lloydin syötössä. Saimme tilanteen tasoitettua 2-2:een, mutta sen jälkeen olimme perässä koko loppumatsin. Tuo 2-2 -tilanteen syöttöpisteeni oli ehkä ainoa selvästi huono ja vähän varoivainen piste minulta tie breakiin, mutta kun Lloyd missasi sen jälkeen lähes jokaisen lyöntinsä, niin tappio oli lopulta väistämätön. Vukic tarjoili meille vielä saumaa nousta takaisin taisteluun missaten kaksi helppoa kämmentä peräkkäin 4-7 -tilanteessa, mutta myös Lloyd missasi kaksi seuraavaa kämmentään ja vielä volleyn leveäksi ensimmäisessä matsipallossa.

Aika hiljaista poikaa oli meidän tiimi kävellessään takaisin pukuhuoneeseen, mutta kai tämmöisetkin tappiot kuuluvat urheiluun. Jotenkin ajattelin, että olisin saavuttanut sellaisen tason, ettei sellaista täysin alakanttiin mennyttä matsia enää voisi tulla vastaan. Eikä sellaista pitkään aikaan olekaan tullut, ehkä viimeksi heinäkuussa Newportissa. Ja ainakin itsellä nousee yleensä tällaisissa matseissa sellainen fiilis, etten vain suostu häviämään selvästi huonommalle parille, mutta jotenkin Lloyd vain teki tänään voittamisesta meille mahdotonta. En tiedä alistuiko hän lopulta jotenkin siihen, ettei peli tänään vain kulkenut vai menikö hänen koko mielensä ja liikkumisensa täysin lukkoon, mutta peli oli kyllä niin kaukana hänen normaalista tasostaan kuin olla ja voi.

Ei minunkaan peli varsinkaan ensimmäisessä erässä mitään herkkua ollut. Syötin kyllä koko matsin hyvin, mutta volleypeli oli ajoittain vähän pehmeää, ja varsinkin rystyn kanssa oli takakentältä ongelmia. Saattaa kuulostaa selittelyltä, mutta mailoistaan tarkkana miehenä en ole vieläkään oikein päässyt sinuiksi uusien joulun alla käyttöön ottamieni uusien mailojen kanssa. Pelasin yhdellä ja samalla mailalla jokaisen treenin ja matsin US Openista kauden loppuun, ja tiesin täsmälleen missä mailan kärki liikkuu, mutta nyt ajoitus tuntuu varsinkin nopeissa tilanteissa olevan hukassa, kun kaikki liike tapahtuu selkäytimestä, mutta maila onkin erilainen kuin mitä alitajunta muistaa. Tuunasin kyllä paperilla uudet mailat painoltaan, balanssiltaan ja swing weightiltään täsmälleen samanlaisiksi kuin mitä tuo vanha hyvä oli, mutta ei se vaan uusi maila tunnu ikinä samalta, vaan aikaa siihen menee ennen kuin maila tuntuu taas olevan täydessä yhteydessä kropan kanssa.

Treeneissä kaikki on kuitenkin tuntunut olevan ihan kohtuullisesti kunnossa, ja treenimatsien tuloksetkin ovat olleet nousujohteisia, mutta jotenkin tänään olimme yksilötasolla sen verran huonoja, ettemme pystyneet edes nelinpeliosaamisellamme tai tiimityöllä saamaan voittoa aikaiseksi. Olen varmasti omilla mokilla hävinnyt meille useammankin ottelun viime vuonna, mutta tänään ei voi kaikkea syytä tappiosta kuitenkaan siis laittaa omaan piikkiin. Tiimipeliähän tämä kuitenkin on, joten sen kanssa on elettävä, ettei kaikki ole aina omissa käsissä.

Ehkei tätä matsia kannata kuitenkaan loputtomasti analysoida, sillä se oli niin kaukana tavallisesta. Toki pitää tehdä kaikkensa, ettei vastaava toistu, mutta koska en ole mitään vastaavaa ennen nähnyt, niin täytyy toivoa, että tämä oli vain yksittäinen täysi huti. Eikös sitä niin sanota, että jos jokin asia tapahtuu vain kerran, niin se saattaa olla yksittäistapaus. Vasta kun sama asia tapahtuu toisen kerran, niin silloin on syytä huoleen, koska todennäköisesti se ei jää enää tuohon kahteen.

Adelaide ei siis lopulta jäänyt mieleen minään kaikkien aikojen kokemuksena, vaikka puitteet olivatkin vähintään kohtuulliset. Pelialusta oli loppujen lopuksi yllättävän nopea ja matalapomppuinen, eikä se reagoinut kierteisiin yhtä herkästi kuin vaikkapa Melbourne Parkin vastamaalatut kentät. Myös tuuli oli ajoittain aika voimakasta, mikä vaikeutti varsinkin rytmin löytämistä niin treeneissä kuin matseissa. Mutta ulkotennis on tällaista, ja kyllähän se on pystyttävä tuulen kanssa elämään.


Oma vointi oli yllättävän pitkään Australiaan tulon jälkeen aika väsynyt ja voimaton, ja olenkin joutunut karsimaan kaikki rankemmat fysiikkatreenit ohjelmasta pois, että kropassa riittää energiaa matsien alkaessa. Ehkä ensimmäiset treenipäivät Melbournen yli 35 asteen helteessä olivat yksinkertaisesti liikaa, vaikka kevyesti yritettiinkin ottaa. Nyt lämpötila on kuitenkin selvästi laskenut lähelle 20 astetta ja treeni-into onkin ihan eri tasolla, kun aikaerostakin alkaa olle täysin selvinnyt. Uni tulee viimeistään kymmeneltä illalla ja melkein aamuseitsemään asti olen jo pystynyt nukkumaan. 😊

Huomenna matka kuitenkin siis jatkuu kohti seuraavaa kisaa, joka on meidän kohdallamme Sydneyn ATP250-turnaus. Juuri tämän takiahan Australiaan tultiin hyvissä ajoin pelaamaan pari esikisaa, että kunto on sitten kohdillaan reissun päätapahtumassa eli Australian Openissa, joten toivotaan, että Sydneyssä saamme alle pari voittoakin, jotta itseluottamus on sitten kunnossa Melbournea ajatellen. Sääennusteet näyttävät Sydneyyn todella sateiselta seuraavan reilun viikon ajaksi, joten saa nähdä miten kisa saadaan käyntiin, mutta eiköhän siitä jotenkin selvitä. Jos ei muuta niin ehtiipähän sitten ainakin kuntosalille viettämään aikaa. Ja kyllä tämä tästä vielä lähtee, lähtihän se kausi 2021:kin vähän horjahdellen käyntiin, mutta päättyi lopulta ihan kohtuullisesti. 😉

24 thoughts on “Adelaide ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Vukic/Winter 3-6, 6-4, 6-10

 • Harmillinen tappio, mutta sitä sattuu jopa teidän kaltaiselle huippuparille. Ottelua ei nähnyt mistään, joten ei voi kommentoida. Yleisellä tasolla vain, että tsemppiä jatkoon ja kummalla tahansa jos sattuu huonompi päivä, niin toinen sitten yrittää vaikka huumorilla keventää toisen mieltä. Kyllä se siitä sitten lähtee kulkemaan, ainakin ennen pitkää. Hyvin olette pelanneet yhdessä ja voitte luottaa siihen, että myös jatkossa lähtee.

  • Jep, oli kyllä tosi harmillinen tappio. Vaikea oli saada unta, kun mieli kävi läpi matsin tapahtumia ja epäonnistumisia koko yön. Mutta jätetään tämä nyt nopeasti taakse ja otetaan sitten ensi viikolla uusi lähtö kauteen.

 • Onhan se tietysti harmi aloittaa turnaus ekan kierroksen tappiolla, mutta sattuuhan sitä. Analyysisi oli jälleen rehellisen suora, josta pääsee otteluunne kiinni, vaikkei kisaa nähnytkään. Nyt vain Sydney’iin ja voittoja ottamaan! PS. Muuten, pystyttekö Lloydin kanssa käsittelemään ja keskustelemaan rakentavasti tällaiset tilanteet? Tsemppiä Sydney’iin.

  • Eteenpäin ja kohti Sydneyä, niin se on pakko tehdä. Kyllähän meillä Lloydin kanssa on harvinaisen avoin ja rehellinen suhde keskustella matsin tapahtumista. Eilen söimme kentillä yhdessä illallista ja kävimme ottelun tapahtumia läpi yhdessä rakentavassa hengessä, mutta kuitenkaan sen enempää asiaa kaunistelematta. Minusta on tosi hyvä, että pystymme lähestymään ottelun tapahtumia rationaalisesti jopa samana päivänä, ja varmasti sitä kautta oppii enemmän kuin vain yrittämällä sulkea kaiken taakseen. Mutta ei se toki sitä tarkoita, etteikö tappio harmittaisi!

 • Unohdetaan tämä matsi ja lähdetään rakentamaan uutta MTB putkes tulevissa matseissa. Ja taisi taas pitkästä aikaa tulla tappio matsissa, jossa voititte enemmän pisteitä. Mutta ny Eteenpäin !

  • Nimenomaan näin! Aika hyvä voittoputki olikin jo alla, joten työtapaturmia vaan joskus sattuu.

 • Kausi alkoi tappiolla aika kesyä paria vastaan.
  En löytänyt striimiä täältä. Ihmettelin vaan lukemia livescoressa.
  Usko teidän parin tekemiseen ei ole hävinnyt mihinkään.
  Eiku full ahead!

  • Kiitos! Ei tässä tosiaan ole mitään syytä paniikkiin, kaikille sattuu pohjanoteerauksia silloin tällöin, ja nyt vaan katse eteenpäin ja seuraavissa kisoissa sitten päätyyn asti.

 • No mutta joskushan se tulee turpiinkin; ja eikun eteenpäin! Tappiosta mukaan sellainen, josta rakennusaineeksi jatkolle ja muu romukoppaan. Tuolla joku kyselikin, kuinka pystytte rakentavasti käsittelemään keskenänne tappiotilanteen, joka voittopuolisesti on vain toisen pelaajan epäonnistumisesta johtuvaa. Siitä olisi kiva kuulla, jos katsot aiheelliseksi. Ainoa oikea lähtökohta lienee kuitenkin juuri tuo, että rehellisesti kertoo oman mielipiteensä kuten sinä nyt yllä; ei kaunistelua hienotunteisuussyistä. Onko itselläsi kokemusta tilanteesta, jossa sinun osuutesi olisi ollut läpi pelin heikko; pystytkö puimaan kaverin kanssa with no hard feelings?

  • Ehdottomasti katse pikkuhiljaa eteenpäin! Mutta tosiaan, niin kuin tuohon toiseen kommenttiin jo vastasinkin niin tosi hyvin pystytään Lloydin kanssa käymään matseja läpi yhdessä aika pian ottelun jälkeen. Se on kyllä tärkeä osa-alue jos haluaa kehittyä. Tosi harmi vain, ettei näitä ATP250-matseja oikein pysty itse katsomaan jälkikäteen mistään, joten tarkempi analyysi on sitä kautta vaikeaa.

   Mutta on tosiaan tullut itsekin mokailtua vaikka kuinka moneen kertaan itsekin, ja kyllähän nekin pelit pitää puida parin kanssa läpi, vaikkei se aina mitään hauskaa olekaan. Eihän kukaan halua epäonnistua tai pelata huonosti, mutta eniten niistäkin saa irti, kun yrittää oppia jotain, ettei vastaava toistu jatkossa.

 • Teidän yhteistyössä on ollut silmiinpistävää kyky vuoronperään nostaa suosta million tarvetta on ollut. Sun vuoro tarjota kättä ja Lloydin tarttua siihen! Usko teidän tekemiseen yhtä vahvaa kuin tähän saakka!

  • Kiitos! Eihän tosiaan yhden huonon matsin jälkeen ole mitään syytä epäillä tiimin mahdollisuuksia, huonoja otteluita tuulee meille kaikille joskus.

 • No jopas oli ja harmin paikka. Kaavio olisi ollut aika hyvännäköinen. Ei nuo pelin perustilastot nyt kauhean huonot olleet. Lloydilla oli varmaankin jotakin joka vei keskittymisen tai parhaan terän. Toivotaan että ei ole mitään oireilua mistään. Ei näitä tarvitse partnerille korostaa koska kyllä hänkin tietää. Enempi kohti seuraavaa kisaa vaan. Huono kenraali ja hyvä….?!

  • Jep, ei näin hyviä kaaviopaikkoja tosiaan ATP-kisoissa kovin usein tule vastaan, ja siksikin tappio kyllä harmittaa tosi paljon. Mahdollisuudet oli niin paljon enempäänkin kuin edes tähän yhteen voittoon. Mutta katse siis eteenpäin, ja ehkä Sydneyssä sitten jo kolahtaa!

 • Minulta on mennyt muutama aikaisempi kirjoitus ohi, joten pahoittelut jos olet tämän jo selittänyt, mutta kiinnostaa että miksi ette päättäneet pelata myös Adelaide 2 -turnausta, vaan päätitte matkustaa Sydneyyn? Olen aina ajatellut, että tennispelaajaa voi rasittaa kaikki ylimääräinen matkustus, mutta onko sinulla asia päinvastoin, varsinkin kun pidät lentämisestä?

  • Hyvä kysymys, enkä tuota ole tainnutkaan vielä avata! Tämä Adelaide 1:n pelaaminen oli siis viime hetken päätös, kun laskin meidän pääsevän sijoitetuksi.

   Sydney puolestaan näytti pitkään muodostuvan cut-offiltaan heikommaksi kuin Adelaide 2, joten halusimme varmistaa mukaan pääsymme ilmoittautumalla Sydneyyn. Lopulta cut-offit molempiin kisoihin olivat kuitenkin hyvin samantasoiset, mutta emme enää lähteneet viime hetkellä muuttamaan suunnitelmaa. Aika fiilispohjalta siis alun alkaenkin tällä kertaa mentiin, sillä reilun tunnin lentomatka on kuitenkin aika lyhyt matkustus. Ja jälkikäteen ajateltuna Sydneyn pelaaminen ja pieni maiseman vaihdos taitaa olla hyvä päätös, kun Adelaide 1:ssä ei peli kulkenut.

 • Ei muuta kuin pää pystyyn ja tsemppiä ensi kisaan! X-men Wolverine limited edition näyttäisi olevan. Jäikö high score-lista kauaksi?😉

  • Juuri näin, katse kohti ensi viikkoa! Ihan oikein bongattu myös tuo X-men Wolverine 😁 Lähelle 30 000 000 pisteen taisin lopulta päästä, mutta ei ollut kyllä mikään helppo peli tuo X-men.

 • Kiitos taas mielenkiintoisista postauksista ja tsempit tulevaan!!

  Tuli jostain esille, että siis onko huippupelaajilla mukana omat ”lyöjäkamut” tai miten sanotaankaan, onko siis ihan palkattu kaveri vuoden ympäri lyömässä palloa? Jotenkin näin olen ymmärtänyt, ehkä? Onko tästä sinulla mitään mielenkiintosia havantoja / sanottavaa (toki varmaan enemmän kaksinpelin puolella?)

  Entä miten kisaviikolla treenikaverit/parit järjestyy, ihan vain kysymällä tms, onko yleensä vakioihmiset joiden kanssa yrittää enemmän treenata? Entä ottelun lämmittely bollaukset, onko joku yleinen kirjoittamaton sääntö mikä ”ohjelma/lyönnit” on, miten syötellään tms vai about improvisoiden?

  • Erittäin hyvä kysymys!

   Lyönti/treenikaverien löytäminen kisapaikoilla on aina jollain tasolla oma prosessinsa, mutta mitä paremmin tunnet muita pelaajia niin sitä helpompaa myös treenikaverien löytäminen tuppaa olemaan. Miesten kiertueella ei taida olla juuri ketään, joka reissaisi oman palkatun treenikaverin kanssa, mutta tottakai monet valmentajat ovat aika hyviä tennispelaajia ja tarpeen tullen sieltä suunnalta saa lyöntiapua. Pääosin pelaajat kysyvät edellispäivänä tai pari päivää ennen toisiltaan kiinnostusta treeniin, mutta järjestäjät pitävät myös aina yllä ns. ”looking”-listaa eli voit laittaa nimesi listalle, jos etsit treenikaveria. Tarpeen tullen ATP-kisoissa järjestäjät myös järjestävät jonkun paikallisen juniorin matsibollaukseen kanssasi, jos ei muita pelaajia löydy.

   Naisten puolella sen sijaan sparrareita ja omia lyöntikavereita on mukana aika monella. Osittain varmasti siksi, että kv. kisoissa pärjäämätönkin miespelaaja kelpaa mainiosti lyöntikaveriksi, ja osittain siksi, että naispelaajat tulevat oman näkemykseni mukaan selvästi huonommin toimeen toistensa kanssa kuin miespelaajat. Tuntuu olevan WTA-kiertueella aika yleistä, että tietyt pelaajat eivät halua treenata tiettyjen toisten pelaajien kanssa ja helpoimmalla tällöin pääsee, kun ottaa mukaan oman sparrarin… Miehissä melkeinpä kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa, vaikka jotkut pelaajat tunnetaankin huonona treeniseurana, esimerkiksi Nadalin kanssa harva haluaa treenata, koska hän lyö joka pallon täysillä ja alkupallottelusta lähtien tyyliin joka neljännen lyönnin kulmaan läpi. 🙂

   Treenien sisältö kisapaikoilla on yleensä aika saman kaavan mukainen. Vuorot ovat yleensä tunnin mittaisia ja pääosin alussa vähän lyödään ja lopussa pelataan pisteitä. Matsipallottelussa puolestaan käydään vain kaikki lyönnit läpi noin puolessa tunnissa. Tottakai jos sinulla on valmentaja mukana niin voi työstää yksityiskohtaisempiakin asioita, mutta näillä kuvioilla yleensä mennään.

 • Vielä yksi kysymys, kun siihen on nyt hyvä paikka.
  Kuinka tarkkaan maapalloa kiertävät suomalaiset pelaajat seuraavat toistensa pelejä ja tsemppaavat toisiaan?
  Tällä viikolla sulle tuli yllättävä avaustappio ja Emil laittoi Nadailin semissä tosi ahtaalle.
  Tennisfanit seuraavat tarkasti kaikkien suomalaisten tekemisiä, mutta kuinka te keskenään kommunikoitte.
  Itse olet blogisi vuoksi varmaan läheisin ja rankingpelurit kiinnostavimpia.
  Siis seuraatteko toisenne matseja ja esim. viestitteletkö niistä toisillenne?

 • Wow ! Harri Heliövaara on Sydneyn karsintojen ykkössijoitettu !! Ja aloitti matsit kaavion mukaisesti … vaikka matsin loppu meni tosijännäksi. :))

  Onnea huomiseen matsiin norjalaista vastaan ! Varmaan tunnetkin hänen pelityylinsä.

  • Ei sentään 1-sijoitettu vaikka virheellisesti jotkut liveseurannat näin näyttävät. Toki alt-paikalta korvasi 1-sijoitetun, eli hyvän paikan Harri sai 🙂

Comments are closed.