Australian Open – kohti kauden ensimmäistä Grand Slamia

Terveisiä Melbournesta! Kauden kaksi ensimmäistä kisaa menivät vähän penkin alle, mutta äkkiä se mieli muuttuu, jos täältä Aus Openista tulisi hyvää menestystä. Jatkoimme treenejä Sydneyssä pari päivää tappion jälkeen ennen kuin lensimme Melbourneen eilen lauantaina. Ensimmäinen matsi on ohjelmassa joko keskiviikkona tai torstaina ja vastaan tulee Coria/Ramos-Vinolas.

Sydneyn kisasta jäi lopulta päällimmäisenä mieleen kaksinpelit, vaikka pääsarjapaikka jäikin pienestä kiinni. Karsintafinaalissa olisi pitänyt voittaa pari gamea enemmän tai sitten olisin tarvinnut vielä yhden viime hetken poisjäännin pääsarjasta. Olin lopulta ainoa neljästä karsintafinaaliin selviytyneestä pelaajasta, jolle lucky loser -paikka ei auennut, mutta toisaalta, kun nuo paikat jaetaan rankingjärjestyksessä niin ihan ansaitusti olin listan viimeisenä. Päivystin kuitenkin kisapaikalla tiistain ja keskiviikon aamusta iltaan kärkkyen mahdollista viime hetken vetäytymistä, mutta tällä kertaa sitä ei siis tapahtunut.

Jatkoimme Lloydin kanssa kuitenkin kovaa treeniä Sydneyn kisapaikalla, jossa olimme parina aamuna ensimmäisenä paikalla laittamassa palloa ilmaan. Ja onneksi olimmekin aamuisin liikkeellä, sillä sateet sotkivat päiväohjelmaa usempanakin päivänä puolenpäivän jälkeen. Kävimme brittivalmentaja Louisin kanssa Zoom-palaverissa läpi ekan kierroksen tappiomatsimme tapahtumia tilastojen ja videoanalyysin välityksellä, ja saimmekin sieltä pari hyvää vinkkiä treenien fokusalueiksi. Syötön jälkeinen liikkuminen oikeaan paikkaan mahdollisimman nopeasti ja verkolla volleyden sijoittaminen ennalta sovittujen kuvioiden mukaisesti olivat tärkeimmät jutut tällä kertaa. Syöttö- ja palautustreeniä olemmekin tehneet paljon, ja pikkuhiljaa nuo osa-alueet tuntuvat paremmalta ja paremmalta.

Ehti Sydneyssä ottaa myös hetken huilia, sillä vapaapäiviäkin tarvitaan. Australia on kyllä maana aika ainutlaatuinen ja maisemat rannikolla melko huikeita. Itse suuntasinkin perjantaina vähän matkaa Sydneystä etelään kevyesti patikoimaan eikä kyllä harmittanut yhtään. Laitan Sydneyn ihan kolmen suosikkikaupunkini joukkoon maailmassa, mutta ehkä vielä enemmän tykkään kyllä olla ihan luonnonrauhassa. 😊


Lauantaina oli kuitenkin vuorossa paluu töihin, sillä lensimme ensin aamupäivällä Melbourneen ennen kuin suuntasimme illalla treenikentälle. Oli kyllä hyvä ratkaisu treenata täällä Melbournessa pari päivää jo ennen uuttavuotta, sillä nyt paikat on tuttuja ja sopeutuminen Grand Slam -kisan hälinään helpompaa. Hotelli on sama Crown Metropol kuin aiemminkin, ja treenaamaankin olemme päässeet nyt lauantaina ja sunnuntaina kisapaikalla Melbourne Parkissa. Pelaajia täällä alkaa kuitenkin olla niin paljon, että matsien alkaessa maanantaina treenit tapahtuvat varmasti muualla, esimerkiksi Albert Parkin treeniklubilla toisella puolella kaupunkia, mutta siellä on tietysti ihan samanlaiset kentät kuin Melbourne Parkissa ja lähes kaikkialla muuallakin Australiassa nykyään.


Pelaajamäärä ja sen tuoma hälinä tuo Grand Slameihin oman erityistunnelmansa, mutta näin korona-aikana se tuntuu vähän ahdistavaltakin ajoittain. Australiassa elettiin todella pitkään nollatoleranssilinjalla koronan suhteen, mutta viime vuoden lopussa rokotuskattavuuden yllettyä 90 prosenttiin, alettiin täälläkin pikkuhiljaa avata rajoja ja ottaa koronaa tietoisesti maahan sisään. Osa osavaltioista on edelleen tiukassa sulussa, mutta ainakin Victoria, South Australia ja New South Wales täällä maan kaakkoisnurkassa päästävät nyt ulkomaalaisetkin maahan. Eikä siinä mennyt aikaakaan, kun omicron-variantti löytyi täältäkin ja nyt päivittäiset tapausmäärät ovat kohonneet jopa 175 000 tapaukseen päivässä. Aika iso lukemahan tuo on, sillä ihmisiä koko Australiassa asuu kuitenkin vain 25 miljoonaa.

Vielä minun maahan tullessani joulukuun puolella maahantulon ehtona oli PCR-testi ennen matkaa, heti Australiaan saavuttua sekä vielä 5 päivää saapumisen jälkeen. Maasta on kuitenkin testikapasiteetti alkanut loppua jo kauan sitten, ja kun on todettu tapauksia olevan niin paljon jo rajojen sisälläkin, niin tällä hetkellä maahantuloon riittää ennakkotestin lisäksi vain pikatesti saapumisen yhteydessä lentokentällä. Todelliset tapausmäärät voivat siis täälläkin olla vielä raportoituja suurempia, sillä PCR-testeihin on vaikea päästä, ja moni tekeekin vain kotona pikatestejä, jos sattuu niitäkään mistään kaupasta löytävän.

Australian koronatilanteesta huolimatta tai juuri sen takia kisoissakaan ei täällä tehdä minkäänlaista testausta ja pelaajat voivat vapaasti liikkua kaupungilla. Ei siis ole mikään ihme, että pelaajilla on ollut viimeisten viikkojen aikana täällä useita tartuntoja, ja ihmettelenkin jos niitä ei tule vastaan enemmänkin. Toisaalta lievien oireiden kanssa joku saattaa täällä jopa pelatakin, jos ei halua jättää pelimahdollisuutta käyttämättä. Lähes kaikki pelaajat ovat kuitenkin täällä rokotettuja, joten vakavampia tapauksia tuskin toivottavasti nähdään. Itse olen kuitenkin syönyt kaikki illalliset itsekseni kentillä tai hotellihuoneessa eikä ruuhkainen aamupalabuffetkaan oikein houkuttele. Kaikkia kohtaamisia pukuhuoneissa ja pelaajien muissa tiloissa on kuitenkin mahdotonta välttää, joten maskin kanssa täytyy täälläkin pääasiassa liikkua.

Maskien ja käsienpesujen kanssa alkaa kuitenkin olla pikkuhiljaa oppinut jo aika hyvin elämään, joten eipä tuo juuri keskittymistä kisoja ajatellen haittaa. Tulevat päivät jatketaan täällä edelleen treenaamista hioen pelikuntoa kohti päätapahtumaa. Pääsin nyt vihdoin samalle pelipaikalle myös muun suomalaisporukan eli Emilin tiimin kanssa, ja saan sitä kautta myös apua fysioltani Mikolta, joka reissasi tänne Australiaan tuossa porukassa. Lonkat ja olkapää varsinkin kaipasivat tutun fysion apua, jotta liikeradat saatiin palautettua normaaleiksi parin viikon treenin ja otteluiden jäljiltä.

Kirjoittelen parin päivän sisällä vielä tarkemman ennakon ensimmäisen kierroksen matsistamme. Siihen asti nautitaan kuitenkin Grand Slam tunnelman kohoamisesta ja treenataan kovasti, mutta fiksusti. Lyöntikin alkoi eilen iltatreenissä oikeastaan ekaa kertaa koko reissulla tuntua oikeasti hyvältä, joten eiköhän tästä vielä ihan menestyksekäs matka saada aikaiseksi. 😊

10 thoughts on “Australian Open – kohti kauden ensimmäistä Grand Slamia

 • Mukava lukea taas kuulumisiasi!
  Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä pelaajat puhuvat Djokovicista. Ei tarvitse ottaa itse kantaa, ellet halua, tietenkään. Itse pelkään, että Djokovic saa pelata.

  Kuulostaa, että tulette olemaan hyvin valmiina jo ensimmäisessä ottelussanne. Tsemppiä ja nauttikaa pelaamisesta, tulosta tulee.

  • Kyllähän tuo Djokovicin tapaus herättää keskustelua pelaajienkin keskuudessa suuntaan ja toiseen. Harva kuitenkaan uskaltaa kovin äänekkäästi tuoda kantaansa esille, joten omakin suhtautumiseni on asiaan lähinnä neutraali. Kaikki osapuolet ovat tähän mennessä jo onnistuneet mokaamaan ainakin jollain tasolla, joten mielenkiintoista nähdä, miten tässä keississä lopulta käy. 🙂

 • Kiitos taas kirjoituksestasi. Isoja tartuntalukuja maassa, toivottavasti kisat päästään viemään kunnialla läpi, yleisön määrääkin joutuivat rajoittamaan. Tähdittääkös Harri tulevaa Netflix-dokusarjaa? 😄

  • Jep, aika isoja ovat tartuntamäärät Australiassa, mutta päivittäisessä elämässä tuo ei kyllä hirveästi näy. Ravintolat toimivat pääasiassa take-awayna ja maskeja näkyy suurella osalla ihmisistä myös ulkona. Ihan kivalta tuo yleisömäärä tuntui kuitenkin ainakin tänään vaikka vai 50% otettiin sisään.

   Minulle ei ainakaan ole kukaan kertonut Netflix-sarjaan osallistumisesta eli eiköhän siellä ole pääasiassa kaksinpelaajia! 😀

 • Mitä mieltä vastustajista? Suotuisa arpa? Kovia pelimiehiä tietysti, mutta ei ehkä nelinpeliparina, katselin juuri Ramons-Vinolasin tilastoja ja nelipelissä se on 26-130. Vaikuttaako tämä kuinka paljon pelitaktiikkaan, että he todennäköisesti tulevat kentälle rennolla asenteella, mutta pääfokus ei ehkä tässä pelissä?
  Samoin pakko vielä kysyä Djokovicin sotkun vaikutuksesta keskittymiseen. En tiedä kuinka paljon juuri sinua haastatellaan, mutta voisin kuvitella että huippujen kohdalla joka ikinen haastattelu alkaa tällä. Eli kuinka helppoa on sivuuttaa koko kohu ja fokusoida hajoitteluun ja ekaan otteluun? Luuletko, että tulee ihan yleisesti vaikuttamaan pelien tasoon, vai onko turnaus isompi kun yksi mies kuten Nadal totesi?

  • Palaan tuohon ensimmäisen kierroksen matsiin ja vastustajiin vielä tarkemmin huomisessa postauksessa. Kiitos kuitenkin hyvistä kysymyksistä, niiden perusteella on hyvä rakentaa tekstiä.

   Mitä Djokovic keissiin tulee, niin ei se omaan pelaamiseen tai keskittymiseen juurikaan kyllä vaikuta. Toki siitä saadaan hyviä keskusteluja aikaiseksi kentän ulkopuolella pelaajienkin keskuudessa, mutta eiköhän jokainen keskity omaan suoritukseensa viimeistään kentälle astuessaan. Eihän sitä tiedä vaikka Djokovic olisi muutenkin hävinnyt ensimmäisellä kierroksella huonon valmistautumisen myötä ja samalla tavoin olisi kuitenkin saatu hyvä kisa aikaiseksi. 🙂

 • Jatkan tuosta Matsin nostamasta tilastosta Corian osalta. On nakojaan sinut ja Denysin kerran kepittanyt nelurissa mutta miehen kovien kenttien KOKO URAN saldo on 0-4 nelurissa. Eikohan toivota etta tuo tilasto tuosta mustuu ensi viikolla viela piirun lisaa. Kaksi massakenttien erikoismiesta AO:ssa nelurissa kielii siita etta koetetaan ottaa kaikki matkakassaa kartuttava mukaan, lahtevatko sitten viela hotellihuoneen pyyhkeetkin mene ja tieda.

  Surullinen tosiasia on etta yhtaan tennisottelua ei luovutuksia lukuun ottamatta voiteta ennen kuin viimeinen pallo on pelattu. Onneksi sinulla on tullut viime vuonna useastikin tilanteita jossa massapelaajat ovat kovilla kentilla, niista on varmaan hyva ammentaa pelistrategiaa tahan tulevaan otteluun. Siita paasemmekin itse kysymykseen: miten tallaisissa tilanteissa valmistautuu otteluun kun tietaa etta vastustajat tulevat kovilla kentilla viihtymaan takalinjan tuntumassa? Tuleeko mietittya enemman lyonnin kulmia ja suuntausta etukateen ja esimerkiksi stoppareiden kayttoa kun se on mahdollista? Myos varmaan verkkomiehen itseluottamus on kohtalaisen matala vaikeita tilanteita ajatellen, miten siina paasee jo ottelun alussa ihon alle?

  Tsemppia matsiin nyt on hyva paikka haastaa nimimiehia jatkokaaviossa! Vamos!

  • Kiitos erinomaisista kysymyksistä! Toivottavasti sopii, että vastaan näihin tarkemmin seuraavassa postauksessani, kun keskityn tulevien vastustajien analysointiin ja omaan pelitaktiikkaan tarkemmin. 🙂 Kiitos myös tsempeistä joka tapauksessa!

  • Ehkä enemmänkin kaikki luontoon liittyvä kiinnostaa, miksei linnutkin. Ja kun tulee vanhemmaksi niin oppii arvostamaan ympäristöä päivä päivältä enemmän!

Comments are closed.