Australian Open R64, Heliövaara/Glasspool – Coria/Ramos-Vinolas 6-3, 6-3

Jessss! Vuoden ensimmäinen Grand Slam lähti käyntiin vakuuttavalla voitolla, ja tappioton taika Australian avointen nelinpelissä jatkuu. Olosuhteet olivat aika haastavat kovan ja pyörivän tuulen ansiosta, mutta pidimme pään kylmänä ja näytimme vastustajille miten nelinpeliä kuuluu pelata. Seuraavan kierroksen matsi on ohjelmassa perjantaina ja siinä vastaan tulee 8-sijotettu pari Murray/Soares.


Säätiedotus lupasi jo pari päivää sitten tälle päivälle kovaa tuulta, eikä tuo ennustus mennyt pieleen. US Openissa viime kesänä pelipäivällemme sattui viikon ainoa myrskytuuli, ja kun nytkin juuri tälle päivälle osui tuulta niin kieltämättä vähän ajatus harhautui väärille raiteille. Sillä en kyllä yhtään tykkää pelata kovassa ja pyörivässä tuulessa. Keskipäivän pallottelussa kroppa tuntui kuitenkin olevan hyvin hereillä, ja kun lyöntikin alkoi vihdoin tuntua jopa hyvältä, niin fiilis matsiin lähtiessä oli kuitenkin ihan hyvä olosuhteista huolimatta.

Ottelukentällämme numero 16 tuuli tuntui pyörivän todella hankalasti, ja vaikka sovimme ennen matsia minun syöttävän myötätuuleen ja Lloydin vastatuuleen, niin emme oikein osanneet edes sanoa kentällä kumpi puoli oli myötäiseen. Matsin ensimmäiset palautukset olivatkin vähän ihmettelyä, mutta onneksi Lloyd syötti varmasti ja alku pysyi tasaisena. Omaan ensimmäiseen syöttövuorooni osui kaksi kaksoisvirhettä, kun syötönnostoni tuntui olevan missä sattuu, mutta tärkeä pito tasatilanteen kautta helpotti alun stressitilaa ja lievitti pikkujännitystä. 2-2 -tilanteessa onnistuimme sitten jo paremmin, ja lopulta neljäs breikkipallo tuotti tulosta Ramosin syötössä. Seuraava Lloydin syöttövuoro meinasi kuitenkin lipsahtaa vastustajille, mutta hyvät syötöt breikkipalloihin pelastivat ja siirryimme 4-2 -johtoon. Lopulta erä ratkesi viimeistään meidän toiseen murtoomme 5-3 -tilanteessa, kun Ramosin syöttö murrettiin toistamiseen.

Toinen erä alkoi huomattavasti ensimmäistä vakuuttavammin, sillä otimme heti murron toisessa gamessa Corian syötössä, minkä jälkeen vastustajilta alkoi selvästi usko loppua. Varsinkin omien syöttövuorojen ensimmäiset pisteet olivat tärkeitä, jotta paine pysyi koko ajan vastapuolella, ja hävisimmekin koko erässä lopulta yhteensä vain yhden pisteen omissa syöttövuoroissamme. Aika kova suoritus se! Ja vaikkei toista murtoa tällä kertaa enää tullutkaan, niin erän alun murto riitti loppuun asti, ja voitimme siis myös toisen erän 6-3. Matsi oli ohi tasan tunnissa, ja katseet saattoi siirtää toiselle kierrokselle.

Vaikka vastustajat eivät tänään olleet missään nimessä mitään nelurispesialisteja, niin ei voitto ikinä ilmaiseksi tule. Pysyimme pelitaktiikassamme hyvin kiinni, saimme vastustajille epämukavan olon verkolla ja pelasimme itsekin ihan kohtuullisen hyvin verkolta. Syöttöpeli ja syötön jälkeiset kuviot toimivat myös hyvin. Toisessa erässä pystyi myös hieman jo rentoutumaan ja nauttimaan pelistä, ja tuli siinä samassa lyötyä myös yksi aika tyylikäs kämmenlinjalämärikin keskelle sivuviivaa aika lailla täysillä.

Vaikea sitä on kieltää, etteikö ottelun alussa olisi hieman jännittänyt, varsinkin kun matsi oli ennakkoon hieman sellainen pakkovoiton oloinen. Eikä minulla nyt kovin montaa voittoa Grand Slam pääsarjoissa ole taskussa ylipäätänsäkään. Mutta sitäkin suuremmalla syyllä pitää olle ylpeä omasta suorituksesta ja koko meidän tiimistämme, että osoitimme pystyvämme pelaamaan paineen alla ja vaikeissa olosuhteissa hyvällä tasolla. Täysin ansaittu voitto meille ja kisa siis jatkuu!

Seuraavalla kierroksella vastustajat varmasti kovenevat selvästi, sillä vastaan tulevalla 8-sijoitetulla parilla Murray/Soares on kokemusta ja menestystä enemmän kuin jaksaa listata. Treenasimme heidän kanssaan viime viikolla Sydneyssä, jolloin varsinkin Murrayn peliäly tuotti meille kyllä vaikeuksia, mutta nyt kenttä on aavistuksen nopeampi ja meidän itseluottamuksemme korkeammalla. Pääsemme myös matsiin sellaisesta sopivasta haastaja-asemasta, mutta kuitenkin niin, että voitto on täysin realistinen jos onnistumme pelaamaan hyvin.

Maailman ykkösenäkin käynyt Murray on vasuri, jonka parasta osaamista on ehdottomasti verkkopeli. Hän pelaa kämmentä jopa erikoisesti täysin suoralla otteella, eikä lyö juuri koskaan yläkierrettä, mutta varsinkin palautuksissa hän pystyy kyllä peittämään lyöntisuuntansa ihan viimeiseen asti. Soares on puolestaan hieman monipuolisempi pelaaja hyvällä rystyllä ja syötöllä, mutta hänen pelejään minun pitää kyllä tutkia vielä hieman tarkemmin, jos sieltä löytyisi heikkoja kohtia. Brittitaustajoukoilta on tällä kertaa turha pyytää taktiikka-apuja, sillä vastassa on toinen saman tiimin pelaaja, mutta eiköhän meiltä löydy onneksi Lloydin kanssa osaamista omastakin takaa kehitellä voittava taktiikka. 😊

Jälleen kerran matsissa on kuitenkin tärkeintä pitää huoli oman syöttö- ja palautuspelin laadusta. Tuuliolosuhteiden pitäisi olla perjantaina hieman normaalimmat, mutta lämpötila on kyllä viikonloppua kohden nousussa, mikä nopeuttaa peliä entisestään. Meidän tiimillemme nopeat kentät kuitenkin varmasti sopivat, eikä kuumuuskaan yleensä nelinpelissä aiheuta ongelmia. Voittoa lähdetään siis täysillä tavoittelemaan, joten kaikki peliin ja kohti kolmatta kierrosta. Vamos!
25 thoughts on “Australian Open R64, Heliövaara/Glasspool – Coria/Ramos-Vinolas 6-3, 6-3

 • Vakuuttava voitto. Ei ollut epäselvyyttä kumpi pari oli parempi! Helpompi nyt lähteä haastajana Murrayn ja Soaresin kaatoon. Vamos & kiitti kuvista!

 • Great victory, really enjoyed watching you win with Lloyd. Watching on TV I was very struck by the possible distraction to you caused by the shadows of the flags waving wildly on the court in the strong sunshine and high wind; and by the advancing shadow across the court as the sun moved. Do you find these distracting while playing or are you able to block them out and just concentrate on your opponents?

  Best of luck with your next match (although I am a bit conflicted in the outcome as a Brit myself!!)

  • Thank you very much! To be honest, personally I find the swirling wind and the shadows very distracting. Makes it necessary to focus so hard on the basic things like looking carefully at the ball and moving your feet. And at least for me the natural reaction when I don’t see the ball well is to freeze, so I really have to concentrate on trying to keep my legs moving in these conditions. Luckily the sun doesn’t bother me here in Australia much as it is so high above my head and my ball toss in serve is often much more forward.

   Anyway, we did very well in our first round match , so hopefully we can keep it up for the second round as well!

 • Onnea , hieno aloitus ! Nyt matka jatkuu ja hyvällä itseluottamuksella voitto seuraavassa ottelussa on varmasti mahdollinen.

 • Onnittelut hienosta voitosta! Vastus tosiaan kovenee seuraavassa ottelussa, mutta on teillä kyllä kaikki mahdollisuudet voittoon. Miten muuten GS-kisojen nelureissa vaikuttaa olevan vaihtelevasti paras kolmesta ja paras viidestä otteluita, onko se kisajärjestäjien valinta? Kuitenkin kaikki taitaa sentään olla ilman no-add -systeemiä?

  • Jehh, kyllä meillä on hyvänä päivänä mahdollisuudet ihan jokaista vastustajaa vastaan varmasti.

   Grand Slam -nelurit on paras kolmesta erästä kaikkialla muualla paitsi Wimbledonissa, jossa normaalioloissa pelataan paras viidestä. Viime kesänä sateiden takia ensimmäiset kierrokset lyhennettiin, mutta yleensä siis alusta asti paras viidestä.

 • Great start! Just keep going!

  It was a bit strange that in the first set your opponents decided to serve facing the sun, both of them 😊. In the second they changed, probably noticed it’s better not to face the sun. One of them was lefty as you know but not necessarily all the readers.

  • Thank you! Yeah the wind was probably the bigger factor in deciding who serves from where. But as it was moving around, it wasn’t so easy to decide where the wind was coming from.

 • Congrats!! Varsinkin 2. erän peli oli paikoin todella maailmanluokan varmaa tekemistä. Lloydin supervarma syöttö ja sinun tarkan vaivaton verkkopeli vei tosiaan uskoa vastustajilta. Ja vaikka eivät olekaan mitään neluriexperttejä, niin eihän tuolla tasolla huonoja vastaan tule. Ei muuta samalla tavoin ja täysillä murray/suaresia vastaan!

  Ps. Aamuparlamentissamme pohdittiin huipputennispelaajien maksimivoimatasoa. Muistelen Jarkon joskus maininneen, että hänen penkkimaksimi oli jotain 90 kg. Miten kommentoit noin yleisesti ja mikä onkaan oma tasosi? Tuli muuten puheeksi kun pöydän ”tennis-asiantuntijat” väittivät Emilin hävinneen voimalyönneissä häntä kieltämättä vahvemman oloiselle (n. +10 kg/ 5 cm) Felixille. Itte en kyllä tuota allekirjoita, mutta toki kiinnostava asia noin yleisesti.

  • Jes, kiitos! Oli kyllä hyvää peliä kunhan alun pikku jännityksestä toivuttiin! 🙂

   Tennispelaajien voimatasoissa on kyllä varmasti tosi isoja eroja. Joskus kuullut esimerkiksi Tsongan tekevän penkkipunnerrusta hurjilla painoilla juuri ennen matsiakin kropan herättelemiseksi, mutta sitten kiertueelta löytyy myös aika hentoja ja pienikokoisiakin pelaajia. Peli kyllä fyysistyy vuosi vuodelta, ja nykyään tuntuu, että parhaat kaksinpelaajat alkavat olla ihan eläimellisessä kunnossa nopeuden, vahvuuden ja kestävyyden osalta.

   Sanoisin, että kisakauden aikana pääosa pelaajista tekee treenit melko pienillä painoilla keskivartalon ominaisuuksiin keskittyen, mutta kyllä treenijaksoilla isojakin painoja liikutellaan. Itsekin tein nuorempana aika paljon voimannostoliikkeitä kuten rinnalle veto, tempaus, kyykky ihan kunnon painoilla, mutta nykyään enemmän dynaamisia liikkeitä, yhden jalan juttuja ja sitä kautta keholle vähän vähemmän kuluttavia liikkeitä.

   Emil on kyllä kehittynyt fyysisesti hurjasti aloitettuaan yhteistyön Djokovicin fysiikkavalmentajan kanssa noin vuosi sitten. Joulukuussakin hän painoi pari leiriä Belgradissa ja vahvuutta tulee päivä päivältä lisää. En siis usko, että ainakaan kovin kauaa Emilkään jää kakkoseksi fyysisyydessä tourilla.

  • Päällisin puolin Rublev ja Medvedev eivät näytä kovilta penkkipunnertajilta.

   Kämmen irtoaa silti molemmilta ihan vauhdikkaasti.

 • ”Siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu” 😉😁👏😎💪💪

 • Vamos !! Toivottavasti perjantaina nähdään lisää harrin tappo rystycrossia !! LETS GO

 • Tilastojen valossa peli meni aikalailla ennakkokäsikirjoituksenne mukaisesti. Hieno juttu. Jokaisen pelin voittaminen Grandslamissa on kova suoritus. Ja vastus kovenee kierros kierrokselta. Lukuunottamatta vastuksen vasuria vastassa taitaa olla melkolailla samanlaista neluria pelaava pari mitä te olette Lloydin kanssa. Sillä kyllä sitä virtuoosimaista verkkopeliä löytyy myös sinulta. Olette laittaneet kovempiakin pareja ahtaalle, joten yhtään ei tarvitse vastustajaa kunnioittaa vaan lähdette peliä voittamaan. Aseet ja ainekset on olemassa.

  • Jehh, meni tosiaan juuri niin kuin pitikin! Perjantaina vastaan tulee kuitenkin aika samalla käsikirjoituksella pelaava pari, joten erot ovat varmasti pienemmät. Mutta me olemme nuori ja nälkäinen pari, joten eiköhän anneta sen näkyä.

 • Siisti suoritus! LLoyd oli tänään kentän kurko. Ja sinä samaa tasoa alun syöttövaikeuksien jälkeen.
  Erityisesti verkkopelinne oli hienoa, tehokasta ja tosi nautittavaa katsottavaa.
  Huolellisuus tekemisessä näkyi koko ajan.
  Seuraavaa matsia jännityksellä odottaen!

 • Koska Göransson hävisi olet nyt livessä Pohjolan ykkönen! Onnea seuraavaan pelin!

 • Heippa taas! Tarkoitatko Murrayn suoralla kämmenotteella täysin itäistä otetta? Youtube kun tarjosi jostain syystä enemmän velipoikansa kämmenlyöntiä ;).

  • Tarkoitin siis suoralla otteella hyvin läntistä otetta. Jamie Murray lyö käytännössä kämmenensä samalla tekniikalla kuin kämmenvolleyn, eikä hän käytä yläkierrettä ollenkaan. Täytyy pelisilmän olla aika kohdallaan, että tuolla tekniikalla pääsee peräti maailman ykköseksi!

Comments are closed.