Delray Beach ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Krajicek/Nys 6-7(11), 5-7

Ei valitettavasti pystytty toistamaan viime viikon temppua eli kaataa kakkossijoitettu pari Krajicek/Nys ensimmäisellä kierroksella. Lähtökohdat päivän matsiin olivat vähän vaikeat, mutta koska meillä oli kummassakin erässä paikat ottaa erävoitto, niin tappio kyllä harmittaa. Delray Beachin visiitti jäi siis täten todella lyhyeksi, sillä matka jatkuu jo huomenna Meksikoon, jossa pelaamme lauantaista alkaen Acapulcon ATP500-kisan karsinnoissa.

Saavuimme Dallasista tänne Floridan lämpöön viime viikon finaalipaikan myötä vasta maanantaina, ja eihän tuo mikään ideaalitilanne ollut tämän viikon kannalta. Toisaalta joka kerta, kun edellisviikolla menee pitkälle niin onhan se omasta puolestaan positiivinen juttu. Lento Dallasista Fort Lauderdaleen kesti vajaat kolme tuntia, eikä kuljetus lentokentältä hotellille Boca Ratoniin vienyt sekään puolta tuntia enempää. Olo oli kuitenkin maanantaina viikonlopun rasituksen ja matkustamisen myötä todella väsynyt, ja kunhan saapumispäivän koronatestistä oli selvitty, niin reilut 11 tunnin yöunet tulivat kyllä tarpeeseen.

Treenaamaan oli kuitenkin päästävä heti tiistaina, sillä nyt pelattiin ulkona, jossa aurinko ja melko kova tuuli tekivät pelaamisesta hyvin erilaista kliinisiin sisäolosuhteisiin verrattuna. Penn-merkkiset pallot olivat myös minulle uusi tuttavuus, minkä lisäksi kenttäkin on aina vähän eri tuntuinen viikosta toiseen, vaikka kovalla kentällä pelataankin. Vedimme vajaan puolentoista tunnin treenin tiistaina, ja vaikka toinen lajitreeni olisi ehkä ollut tuntuman kannalta paikallaan, niin nyt oli pakko vähän säästellä energiaa loppuviikkoon. Ensimmäinen matsimme oli nimittäin ohjelmassa heti keskiviikkona päivän ensimmäisenä matsina keskuskentällä.Tänään keskiviikkona sää oli jälleen melkoisen tuulinen, mutta siitä huolimatta tuntui, että olimme matsin alkaessa tosi terävänä liikkeellä Lloydin kanssa. Emme kuitenkaan saaneet 15-40 -tilannetta Krajicekin avaussyöttövuorossa tai 30-40 -tilannetta Nysin seuraavassa syöttövuorossa käytettyä. Omissa syöttövuoroissamme olimme koko ajan vahvoja, mutta erä jatkui kuitenkin tasaisena ilman murtoja. Emme lopulta saaneet enempää murtopalloja erän lopussakaan, mutta kun pelastimme itse sen ainokaisen vastustajien breikkipallon minun syöttövuorossani 5-6 -tilanteessa niin ratkaisua haettiin viime viikon tapaan tie breakissa.

Olimme tie breakissakin alusta asti niskan päällä. Hyvä palautukseni vei meidät heti johtoon minibreikillä, mutta vastustajat saivat sen takaisin. Saimme kuitenkin toisen minibreikin, minkä jälkeen pari hyvää syöttöäni vei meidät 5-2 -johtoon. Krajicekin hyvien syöttöjen jälkeen Lloyd syötti kakkosella ässän 5-4 -tilanteessa, mutta tällä kertaa Nys aavisti Lloydin ykkössyötön oikein 6-4 -tilanteen eräpallossa lyöden pommipalautuksen krossina. Olin tilanteessa ihan oikein sijoittunut, mutta pallo osui kämmenvolleyssa pokaan ja karkasi ulos. Toisen eräpallomme Nys pelasti hyvällä syötöllä, mutta saimme vielä uuden mahdollisuuden omassa syötössä 7-6 -tilanteessa. Syöttöni ei kuitenkaan ollut ihan tarpeeksi aggressiivinen ja ykkösvolleyni karkasi leveäksi. Jos ensimmäisessä eräpallossa tuli ihan rehellinen epäonnistuminen Nysin kovaan palautukseen vastatessa niin tämä oli kyllä minulta tyhmä virhe. Volley olisi taktisesti pitänyt sijoittaa painavana keskelle kenttää takakentälle jääneiden vastustajien rystylle, mutta nyt missasin sen krossina leveäksi.

Erä ei kuitenkaan ollut vielä ohi. Saimme neljännen eräpallon 8-7 -tilanteessa, mutta sen Krajicek selvitti syötöllään. 8-9 -tilanteessa oli puolestaan meidän vuoromme selvittää eräpallo ennen kuin pääsimme yrittämään vielä viidennen kerran 10-9 -johdossa. Tuossa pallossa tein Lloydin kelpo palautuksen jälkeen hyvän refleksivolleyn ja pääsin Lloydin rystyohituksen jälkeen hakemaan ratkaisua matalasta pallosta keskeltä kenttää, mutta en vain saanut palloa tapettua, ja lopulta Lloyd joutui hakemaan liian vaikeaa ratkaisua. 10-11 -tilanteessa seivasimme vielä yhden vastustajien eräpallon verkolta, mutta 11-11 -tilanteessa Lloydin smashi jäi verkkoon ja lopulta Krajicek syötti erän vastustajille kolmannella eräpallolla. Todella pitkä erä, mutta valitettavasti se meni siis nyt väärään suuntaan.

Tunnelma oli toisen erän alussa vähän vaisu, mutta tärkeä pito kahden murtopallon takaa 1-1 -tilanteessa nostatti meidän jengimme tunnelmaa. Pääsimmekin 3-2 -johdossa hakemaan murtoa Nysin syötössä no-ad -pisteessä, mutta ei onnistunut vieläkään. Eikä edes seuraavan palautusvuoron 0-40 -tilanne ja neljä peräkkäistä breikkipalloa tuonut sitä helpottavaa murtoa. Varsinkin no-ad -tilanne jäi harmittamaan, kun Krajicek onnistui lyömään volleynsa juuri sen sentin tai kaksi tarpeeksi lähelle linjaa, ettei Lloyd ihan ylettynyt kunnolla palloon tappopaikassa. Ja lopulta se murto tuli sitten ihan väärään suuntaan Lloydin syöttäessä 5-5 -tilanteessa Nysin lyödessä kaksi palautusta suoraan läpi krossina. Hieno game siis heiltä, mutta turha murto se oli silti. Eikä meiltä löytynyt enää taistelumoodia saada murtoa takaisin 5-6 -tilanteessa, vaan ottelu oli lopulta ohi lähes kahden tunnin pelin jälkeen.


Vaikka lähtökohdat ja olosuhteet tämän päivän matsissa olivatkin meille hieman vaikeat, niin ei tappiota voi silti niiden piikkiin kuitenkaan laittaa. Jos olisimme hävinneet selvästi vaikkapa 2-6, 2-6 niin silloin kyllä, mutta nyt olimme molemmissa erissä niin lähellä voittoa, että ratkaisu johtui ihan muista syistä. Kaikki 10 murtopalloa jäivät tänään käyttämättä, mikä on auttamatta liian huono suoritus, ja kyllähän ensimmäisen erän tie breakkikin pitäisi voittaa, kun meillä oli siinä peräti viisi eräpalloa. Ja periaatteessa homma omissa käsissä ainakin kolmessa niistä. On se fakta, että kroppani oli tänään hieman hidas ja jäykkä, mutta ei se anna oikeutusta sille, että tärkeissä paikoissa saisi olla lepsu.

Pitää siis ottaa opiksi, ja pyrkiä tekemään ratkaisupaikoissa vielä selvempiä ja oikeampia ratkaisuja. Tuollaisissa tilanteissa kaikki tapahtuu kuitenkin joskus vain tosi nopeasti, mutta jos omat ”patternit” eli automaatioratkaisut ovat tarpeeksi selkäytimessä niin silloin ne ns. paniikkiratkaisutkin ovat useammin oikeita kuin vääriä. En sano, että tänään oli kyseessä minkäänsortin sulaminen, mutta minimaalisella parantamisella ratkaisupaikoissa matsi olisi ollut meidän suoraan kahdessa erässä. Ja tiukkojahan nämä nelurit tuppaavat melkein aina olemaan, joten tiukkojen paikkojen pelaaminen on se, mikä niin usein homman ratkaisee.

Pelillisellä puolella matsi oli minusta kokonaistasoltaan ehkä hieman tavallista huonotasoisempi lähes kaikilta pelaajilta, mutta ainakin osittain tuo johtui kyllä kovasta ja puuskittaisesta tuulesta, joka keskuskentällä vielä tuntui pyörivän aika hankalasti. Kaikille tuli muutama volleyvirhe tavallista enemmän, eikä syöttäminenkään tuulessa ikinä ole helppoa. Fyysiseen liikkumiseen tai nopeuteen tuulen ei pitäisi kuitenkaan juuri vaikuttaa, joten niiden hitauteen löytyy kyllä syyllinen ihan peilistä.

Pieni lepokaan ei siis olisi tähän paikkaan pahitteeksi, mutta kun mahdollisuus siihen avautui, niin jatkamme pelejä vielä viikon verran. Ilmoittautumisproseduurit kisoihin muuttuivat tänä vuonna hieman, sillä CH-nelurissakin on nykyään ennakkoilmoittautuminen kymmenelle parille 7 päivää ennen turnauksen alkua. Neljä paria pääsee kuitenkin yhä mukaan kisapaikalla (onsite) lauantain ilmoittautumis-deadlinen yhteydessä, joten meillä olisi ollut mahdollisuus ilmoittautua onsite Ranskan Paun CH100 kisaan ensi viikolle, jolloin olisimme ehtineet kotiin pariksi päiväksi ja jatkaneet matkaa Ranskaan sunnuntaina.

Myös ATP500-kisojen ilmoittautumisproseduureihin tuli kuitenkin uudistuksia tässä kuussa siten, että nykyään on erillinen ilmoittautuminen sekä pääsarjaan että karsintoihin. ATP500-kisathan ovat ainoat nelurikisat nykytourilla, jossa on myös karsinnat (karsinnoissa on neljä paria, joista yksi pääsee kahdella voitolla läpi). Olemme Acapulcon ATP500-kisassa pääsarjan listalla 5. varasijalla eli aika kaukana, mutta karsintalistalla vain yhden poisjäännin päässä. Lisäksi edellämme karsinnoissa olevista pelaajista 4/6 ovat vielä mukana peleissä tällä viikolla, ja meksikolainen Hans Hach todennäköinen villinkortin saaja pääsarjaan.

Uskon, että paikka Acapulcon karsintoihin aukeaa meille lähes varmasti, joten kyllähän meille Lloydin kanssa on parempi lähteä hakemaan isoja pisteitä Acapulcosta kuin pelaamaan taas yhtä CH-kisaa Eurooppaan. Ja kun olemme kuitenkin vielä valmiiksi täällä päin maailmaa niin sekin puoltaa Acapulcon pelaamista. Kroppa on toki vähän väsynyt, mutta karsinnat alkavat lauantaina, joten huomisen matkapäivän voi ainakin yrittää pitää ihan kevyenä, vaikkei se aina helppoa olekaan. Perjantai treenataan sitten Meksikossa ja lauantaina myöhään illalla ohjelmassa on sitten ensimmäinen matsi.

Toivotaan siis, että tämä viikko oli vähän tällainen huti, mutta ensi viikolla palataan sitten taas isojen pisteiden kimppuun isomman kisan tuoman motivaation myötä. Tuon puristuksen jälkeen voikin sitten palata takaisin Suomeen, jossa ohjelmassa on vielä kutkuttava Davis Cup Belgiaa vastaan ennen muutaman viikon kisataukoa. Vamos!

13 thoughts on “Delray Beach ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Krajicek/Nys 6-7(11), 5-7

 • Kiitos rehellisestä analyysistä taas kerran. Katsojan silmiin näytti siltä, että olisit eilen mieluummin ollut missä tahansa paitsi tenniskentällä. Kehokieli siis tasaisen negatiivinen läpi ottelun. Tuo tietysti näkyy vastustajillekin ja antaa heille lisäenergiaa. Jonas Björkman joskus sanoi, että oli fiilis mikä tahansa niin hän aina varmisti, että ulospäin hän näytti energiseltä ja itsevarmalta. Erityisesti ratkaisupaikoissa. Käytätkö urheilupsykologin palveluita ja onko tuo sellainen asia, jota voi harjoitella?

  Pelillisesti näytti siltä, että kaikki lyönnit olivat ok, mutta yksikään ei toiminut täysin eikä terävyyttä ollut mukana. Varmaan juuri tuosta väsymyksestä johtuen. Juuri tuossa toisen erän 0-40 tilanteessa ehdin jo ajatella, että nyt se lähtee ja ehkä murto siinä kohtaa olisikin tuonut jopa ottelunvoitonkin. No, aina ei voi voittaa ja onnea karsintoihin!

  • Jep, kyllähän pelaaminen rehellisesti sanottuna oli väkisinkin vähän väsynyttä. Ja kun tiukoissa paikoissa ei tule onnistumisia, niin tietty väkinäisyys hiipii peliin mukaan helposti myöskin.

   Tähän paikkaan lepo on varmasti tärkein juttu, niin saadaan Acapulcossa taas kaikki irti. Ja pienet meditaatiotreenit iltaisin auttavat myös. 😃

 • Tasaista peliä näytti olevan, mutta hieman edellä tällä kertaa vastustajat. Paremmin sitten Acapulcossa!
  Näyttäisi että Verdugo/Isner ja Lopez/Tsitsipas ovat jo pääsarjassa villillä kortilla, eli te olisitte sijalla 3 alternatives-listalla.

  • Ja mikäli Saville/Smith, sekä Nys menee pitkälle tällä viikolla, niin ei ehtine karsintaan… ? Tosin Mannarino (parinaan Nys) saanee käyttää repairing sääntöä Nysin jäädessä pois. Siinä tapaksessa Heliövaara/Glasspool jo karsinnan kakkossijoitettuna, onko tämä näin helppoa matematiikkaa..? 🙂

   • On siinä muutama teoreettinen muuttuja vielä jäljellä vaikka hyvältä näyttääkin. Saville/Smith pelaa paria Hach/Giron vastaan Delray Beachissa, ja tuon ottelun voittaja pelaa semifinaalissa lauantaina eikä siis ehdi Acaoulcon karsintoihin. Teoriassa, jos Hach voittaa, niin hänen parinsa Isner voi käyttää repair-option karsintoihin.

    Samoin myös Nys/Krajicek pelaavat semifinaalinsa vasta lauantaina jos voittavat tänään Delray Beachissä. Mutta jälleen Mannarino voi repairin käyttää niin halutessaan.

    Sijoitukset menevät sitten nelurirankingin perusteella eli sisäänpääsy ei vaikuta siihen.

  • Jep, Acapulcossa sitten kovempaa!

   Alternate-listalla paikkamme on edelleen viides, sillä Verdugo/Isner ja Lopez/Tsitsipas parit käyttävät villin kortin vain jos eivät pääse suoraan pääsarjaan alkuperäisellä listalla. WC:t päätetään vasta vetäytymis takarajan päätyttyä, joten jos nuo kaksi paria pääsevät sisään ilman WC:tä niin WC annetaan jollekin toiselle.

 • Vaikutti siltä, että Krajicek keskittyi tähän peliin enemmän kuin aiempaan otteluun ja oli terävöittänyt otteitaan… oli keksinyt syöttöön uusia kuviota ja Nys oli agressiivisempi kin edellisessä ottelussa, mutta en tiedä oliko siitä hyötyä vai haittaa.
  Olitteko tyytyväisiä edellisen viikon menestykseen ja ehkä paras keskittyminen haki vielä itseään turnauksen ensimmäisessä pelissä?
  Pienestä oli kuitenkin kiinni tälläkin kertaa; ei muuta ku Acapulcoon ja kohti seuraavia haasteita: Tsemppiä!

  • Kyllähän sellainen tappajanvaisto pelistä helposti puuttuu kun alla on kohtuullista menestystä ja päällä vähän väsymystä. Mutta ihan fiksusti ja paremmin pelasivat kyllä vastustajat myös. Nys palautti selvästi tehokkaammin ja Krajicek onnistuu syötöissään.

   Toivotaan, että Acapulcoon löytyy meille taas se oikea draivi!

 • Hi Harri,
  thanks for your detailed post. as always highly appreciated and makes for an interesting read. any info on the weird odds movement before the match? lloyd and you had quite a swing from being favorites in the opening odds (1.53) to being underdogs pre-match (2.20). did your partner or you got hurt during warmup or something like that?

  cheers and all the best for your next tournaments! i am glad to see you doing so fine (despite this loss).

  • Thank you for the comment Peter! I don’t follow the odds for our matches but it does sound strange that they swang so greatly. Tbh I don’t have a clue why that happened, no injuries in our team at least.

 • Sinäänsä jotain positiivista tippumisessa, että ehditte hyvin meksikon karsintaan! Siis eikö atp1000 -kisoissa ole doubles karsintaa? Luuletko että pääsette mukaan johonkin kevään 1000-kisaan?

  • Ainoastaan ATP500-kisoissa on nelurissa karsinnat, ja nekin vain neljälle parilla. Kevään ATP1000-kisat näyttävät aika mahdottomalta sisäänpääsyn osalta, sillä yhteisrankingin pitäisi olla luokkaa 60-70, kun se nyt meillä Lloydin kanssa on 120. Ehkä syksyllä sitten. 🙂

Comments are closed.