Acapulco ATP500 Q2, Heliövaara/Glasspool – Saville/Smith 4-6, 6-4, 4-10

Tappio tuli karsintafinaalissa, mutta se ei tällä kertaa ollut ihan niin kova pettymys kuin yleensä, sillä Lucky Loser -paikka osui kohdallemme. Saumoja oli tänään kyllä myös voittaa karsintamatsi ihan suoraan kahdessa erässä, mutta kun ei murtopallot tuntuneet millään tulevan kotiin, niin tiukaksihan se meni. Ja kolmannen erän tie break oli meiltä kyllä tällä kertaa heikko. Mutta turnaus siis jatkuu kaikesta huolimatta, ja sehän on aina se tärkein juttu.

Matsimme oli tänään ohjelmassa tuttuun tapaan myöhään illalla. Päivä kului lepäillen, syöden ja kevyesti jumpaten ennen kuin lähdimme puoli viiden aikaan kohti tennisklubia. Lämmittelyaikammekin järjestyi hyvin, ja se oli lopulta Zverev, joka joutui tieltämme väistymään. Keli oli, jos mahdollista, vieläkin kuumempi ja kosteampi kuin eilen, joten jo bollauksessa lensi hiki ihan kunnolla, mutta onneksi iltaa kohden lämpötila sentään muutaman asteen tuli alaspäin. Päätin myös ensimmäistä kertaa urallani ottaa hikinauhat käyttöön, sillä grippi ei meinaa muuten millään pysyä tarpeeksi kuivana!

Saimme tiedon pääsarjasta vetäytyneestä parista Klaasen/McLachlan muutama tunti ennen ottelumme alkua, joten siinä mielessä otteluun pystyi valmistautumaan hieman rennommassa mielentilassa kuin yleensä. Tappio ei nimittäin poikkeuksellisesti tarkoittaisikaan kotimatkaa. Mikään merkityksetön matsi ei kuitenkaan ollut kyseessä, sillä karsinnan läpäissyt tiimi saa enemmän ATP-pisteitä (45) kuin LL-paikalta sisään päässyt (25). Palkintorahojen osalta kävi kuitenkin kannaltamme hyvin, sillä koska vetäytynyt pari ei ollut paikan päällä niin he eivät saa palkintorahoja, vaan tällä kertaa LL-paikan saanut tiimi saa nuo pääsarjan ensimmäisen kierroksen rahat, vaikka pääsarjan ensimmäisellä kierroksella häviäisikin.

Kentällämme pelatut kaksinpelit venyivät molemmat kolmeen erään, joten matsimme siirrettiin lopulta alkavaksi kentälle kaksi kello 21. Olimme heti alussa jälleen tosi hyvin pelissä mukana, mutta Smith selvitti kaksi breikkipalloa ottelun toisessa gamessa ja Saville peräti neljä 2-1 -johdossamme. He löysivät kyllä hyvät ykköset kaikkiin noihin breikkipalloihimme, mutta olisi meidän joku kuudesta kyllä pitänyt voittaa. Ja kuten niin monesti käy, nyt sitten oma herpaantuminen tuli 2-2 -tilanteessa, kun aussit löivät pari hyvää lobbipalautusta, ja Lloydin kakkonen jäi toisessa breikkipallossa verkkoon. Oma palautuspelimme meni tuon jälkeen vähän väkinäiseksi, emmekä enää vastamurrossa onnistuneet, joten vaikka loput omat pidot olivat helppoja niin erä vastustajille 4-6. Hävisimme omissa syötöissämme koko erässä vain neljä pistettä, mutta kaikki ne sattuivat siihen yhteen ja samaan syöttövuoroon…

Toisessa erässä olimme alussa vähän vaikeuksissa, ja 1-1 -tilanteessa minun syöttövuoroni lähtikin huonosti käyntiin. 15-40 -tilanne kääntyi kuitenkin pidoksi, ja pääsimmekin tuon jälkeen yrittämään murtoa Savillen syötössä. Lloyd lämäsi no-ad -pisteeseen loistavan pommipalautuksen läpi, ja siirryimme 3-1 johtoon. Seuraava syöttövuoro oli kuitenkin heikko, Lloydille tuli kolme kaksoisvirhettä ja murto siis takaisin. Meillä pysyi kuitenkin yhä tuntuma yllä palautusvuoroissa, ja olimmekin koko ajan murrossa kiinni. 4-3 -johdossa breikki oli todella lähellä Lloydin volleyn jäädessä verkkonauhaan, mutta lopulta 5-4 -tilanteessa vihdoin onnisti. Otin no-ad -tilanteen vastaan, kämmenpalautus krossina Smithin jalkoihin, ja sen jälkeen seuraava kämmen linjasta läpi aivan takakulmaan. Iso come on -huuto perään ja kohti kolmatta erää!

Huonosti lähti kuitenkin kolmas erä käyntiin. Heti ensimmäisessä pisteessä luulin ylettyväni Smithin hieman leijailevaan palautukseen rystyvolleyllani, mutta yläpokaan osui ja pallo leveäksi. Smithin hyvät syötöt siirsivät tilanteeksi 0-3, ja kun Lloyd epäonnistui iskulyönnissään niin 1-4 -tilanne kahdella minibreikillä alkoi olla jo huolestuttava. Lloydin erinomainen palautus toi toisen minibreikeistä takaisin, mutta kaksoisvirhe seuraavassa omassa syötössä maksoi paljon. Smith oli jälleen vahva syöttöpisteissään siirtäen aussit jo 3-8 -johtoon, ja kun seuraavakin Savillen erinomaisella lobbipalautuksella liikkeelle lähtenyt syöttöpisteeni kääntyi ausseille, niin alkoi olla matsi taputeltu. 3-9 -tilanteen puoltenvaihdon jälkeen voitimme vielä yhden pisteen, mutta toinen matsipallo oli liikaa. Tappio tie breakissa siis 4-10.

Tie break -tappio taisi olla selkein kaikista minun ja Lloydin yhdessä pelaamista tie breakeista. Mutta rehellisesti sanottuna matsin olisi pitänyt kyllä olla meidän suoraan kahdessa erässä. Voitimme sekä ensimmäisessä että toisessa erässä enemmän pisteitä kuin vastustajat, ja saimme yhteensä 15 murtopalloa. Niistä kuitenkin vain kaksi päättyi murtoon, mikä on aika surullinen tilasto. Toki aussit pelasivat breikkipallomme hyvin laittaen lähes jokaisella kerralla ykkössyötön kenttään, mutta varsinkin loppua kohden aloimme kyllä olla noissa ykkössyötöissäkin aika hyvin mukana. Jotenkin vain emme oikein missään vaiheessa löytäneet Lloydin kanssa parasta palautusvirettä samaan gameen, vaan aina tuntui siltä, että vain toinen onnistui. Breikkipalloissa onnistuimme sentään yhtä huonosti kumpikin, sillä niissä palautukset lähtivät uskomattoman usein pokalla taivaan tuuliin.

Ei matsi pelillisesti toki kuitenkaan mikään huono ollut, sillä kyllähän sitä pitää asioita oikein tehdä, että saa hankittua noin monta murtopalloa. Kumpaankin erään mahtui kuitenkin yksi heikko Lloydin syöttövuoro, mitä harvemmin tapahtuu, minkä lisäksi tie break oli vaisu. Vastustajat käyttivät lobbipalautuksia tosi taitavasti hyväkseen, mikä ehkä jollain tasolla yllätti meidät, mutta silti oletimme kyllä selvittävämme nuo lobbit kolmannessa erässä ja koko ottelussa paremmin kuin mihin nyt pystyimme. Ehkä pelistä puuttui aivan aavistus terävyyttä, ja jalka oli vähän hidas. Ja tuohon ei vain yksinkertaisesti ole tällä tasolla varaa.

Mutta kuten todettua, tennisturnauksessa ennen finaalia tärkein juttu on se, että kisa jatkuu. Ja meidän osaltamme pelit jatkuvat tiistaina, jolloin saamme vastaamme mielenkiintoisen parin Melo/Zverev. Brasilialainen Melo on ollut nelurissa korkeimmillaan jopa maailman ykkösenä, ja palkintokaapista löytyy muun muassa pari Grand Slam -titteliä. Nyt ikää on kuitenkin jo lähemmäs 40 vuotta, joten ranking on hieman valunut alaspäin ja mies toivottavasti muutenkin hieman hidastunut. Hänen parinsa Zverev on sen sijaan varmasti kaikille tennistä seuraaville tuttu pelaaja, sillä hän on hallitseva olympiavoittaja ja kaksinpelin maailmanlistan sijalla 3.

Tällaista paria vastaan pelatessa odottavissa on aina hieman erilainen ottelu kuin yleensä, sillä kyllähän top-3 -tähtipelaajaa vastaan pelatessa tunnelma väkisinkin vähän sähköistyy. Zverev ei nelinpelissä toki ole missään nimessä yhtä menestynyt kuin kaksinpelissä, mutta tennispelaajana hänellä kyllä taidot riittää mihin vain. Syöttö ja palautus tulevat varmasti olemaan korkealla tasolla, mutta verkkopelin ja taktisen osaamisen pitäisi kyllä olla ne osa-alueet, joilla me olemme edellä. Myös Melo on kuitenkin verkolla aika kova luu supernopeine käsineen, joten nelinpelitaitoa löytyy vastapuoleltakin. Jos kuitenkin saamme pallot pidettyä takakentällä Melolla ja verkolla Zverevillä niin voittomahdollisuutemme kyllä varmasti kasvavat. Ja toki syöttö- ja palautustyöskentelymme pitää olla korkealaatuista alusta loppuun asti.

Hieno kokemus on siis varmasti edessä tiistaina, kun ensimmäisen kierroksen ottelumme pelataan, mutta ei tietenkään tyydytä vain kokemuksesta nauttimiseen, vaan lähdetään hakemaan täysillä otteluvoittoa. Taitomme riittävät siihen kyllä, kyse on vain fokuksen kanavoimisesta oikeisiin asioihin ja kliinisestä suorittamisesta. Vamos!

9 thoughts on “Acapulco ATP500 Q2, Heliövaara/Glasspool – Saville/Smith 4-6, 6-4, 4-10

 • Ohoh ! Pääseekö lopulta kaikki neljä karsijaparia mukaan ? Ainakin minun näkemässä kaaviossa on edelleen kaksi karsijapaikkaa auki !!

  Lloydin tuplat pois ja sitten vain taas voittojen metsästykseen ! Vamos !

 • Onnea ensimmäiselle kierrokselle. Zverev:n pelityyli ei ole aivan ideaali nelurille , koska pelaa usein melko kaukana takarajasta sekä verkkopeli ailahtelee. Luulen että teillä on hyvä sauma voittaa!!!

 • Hieno juttu, että pelinne jatkuvat jännittävissä merkeissä Melo/Zverev’iä vastaan. Sinun analyysiini heistä ja tulevasta matsista on helppo yhtyä. Ottelu tulee epäilemättäi olemaan tiukka, mutta uskon vahvasti, että mikäli pelaatte parasta peliänne, niin otatte voiton tästä erikoisesta parista. Onneksi olkoon myös uudesta ennätys-rankingista – 55!!! 👏👏👏💪💪💪. TennisTV:n maanantain ohjelmassa näkyy olevan matsi Tsitsipas/Lopez – Saville/Smith, joten saamme ilmeisestikin nauttia myös teidän pelistänne tiistaina! Voitto kotiin ja toiselle kierrokselle!

  • Jep, tulee varmasti hyvä matsi ja kaikki mahdollisuudet voittoon ovat kyllä olemassa. 💪

   TennisTV näyttää kaikki ottelut ATP500 ja ATP1000 kisoista, joten pelimme näkyy sitä kautta varmasti. Aikaisin keskiviikkoaamuna Suomen aikaa todennäköisesti siis pelataan.

 • I was curious about the Lucky Loser insertion, maybe you know more because you were involved. There were actually already 3 LL spots available hours before your match but nevertheless they only inserted you as LL after your match and kept the other 2 spots open (although there are 2 first round Q losers they could insert) which is something I’ve never seen happen in singles.

  I know that to become LL/ALT on a main draw match day, you have to sign in on the LL/ALT list at first but immediately after Q it always seems automatic. Did you actually still have to confirm after the match that you were available to become LL?

  Or maybe the ATP doesn’t just assume the first round loser teams are still on site and ready to play the main draw because they might have already left, so they are forced to complete the regular LL sign in on a MD match day tomorrow? Or both teams declined the spot (which I kind of doubt especially for the Mexican player).

  • Hi, thanks for the good questions! I had a discussion with the tour manager onsite last night and the rules are pretty much as you described.

   The teams who played in the qualifying final were automatically drawn in to the MD as they were onsite when the MD withdrawals happened. Thus no need for us to sign as a LL as the tournament knows we were onsite.

   However, the remaining two spots in the MD were left empty, as the teams who lost in the first round of Qs hadn’t played a match the day the vacancies occurred so there was no guarantee they were still onsite at all. The empty spots will be filled by the regular LL sign in on the day of the matches. If one of the 1st round losers decides not to sign in as LL then the sign is open to any alternates. This rule is different in doubles than singles as in singles one has to play the qualies to be eligible for a LL spot.

Comments are closed.