Davis Cup Suomi-Belgia – Tapahtuma lähestyy

Enää yksi yö ja alkaa Davis Cup Espoossa! Saavuin itse Meksikosta myöhään sunnuntaina illalla ja liityin DC-joukkueen kuplaan muun tiimin tavoin maanantaina. Takana on nyt pari päivää treeniä, ja kaikki alkaa olla valmista itse otteluita varten. Kaksinpelissä Suomea edustaa Otto Virtanen ja Emil Ruusuvuori, joten oma roolini on odotetusti pelata lauantaina nelinpelissä Emilin kanssa.


Matka Acapulcosta takaisin kotiin oli aika tuskaisen pitkä, sillä perille pääsemiseksi tarvittiin kaksi lennon vaihtoa, ensin Mexico Cityssä ja sitten Frankfurtissa. Kumpikin vaihto oli vielä reilun viiden tunnin mittainen, joten matka-aikaa ovelta ovelle kertyi reilusti toista vuorokautta. Myös aikaeron kanssa on saanut vähän painia, sillä Meksikon myöhäiset iltamatsit tarkoittivat nukkumaan menoa vasta aamuyöllä eli Suomen aikaan aamupäivällä. Käytännössä kehoni sisäinen aikaero oli siis vielä isompi kuin teoreettinen kahdeksan tuntia. Pientä väsymystä on siis ollut havaittavissa, mutta väsymys on onneksi rajoittunut enemmän sellaiseen nukkumisen tarpeeseen kuin kehon väsymykseen.

Joukkueet ovat viime vuoden Intian kotimatsin tavoin jälleen koronakuplassa tämän viikon, eli maanantaina oli vuorossa koronatesti, minkä jälkeen pitäydymme joukkueen kanssa omissa oloissamme Metro Areenalla tai hotellissamme Espoon Matinkylässä. Onhan se vähän järjettömän tuntuista, ettei edes omaa perhettä saa nähdä tämän viikon aikana, mutta näillä ITF:n säännöillä nyt joka tapauksessa mennään. Onneksi meillä on joukkueelle varattu Hotelli Matsista oma kerros, jossa on tilaa myös hengailla isommassa huoneessa, joten ei aika ehdi pitkäksi sentään tulla.

Treenit ovat myös sujuneet varsin mukavasti viimeiset pari päivää. Maanantain lyönnit jätin suosiolla väliin, mutta tiistaina vedin hyvän puolentoista tunnin session Oton kanssa ja eilen keskiviikkona ensin Patin ja Otson kanssa kevyen lyönnin ennen kuin pelasimme illalla neluripisteitä vajaat kaksi tuntia. Omalla kotikentällä ososuhteisiin tottuminen käy kyllä mukavan nopeasti, varsinkin kun matalapomppuinen ja nopeahko kenttä sopii omaan peliin muutenkin mukavasti.

Kenttä on täsmälleen sama kuin viime vuonna eli pinta on melko karhea, mutta pallon pomppu alla olevan jään takia silti aika matala. Syöttö tulee nopeasti ja aggressiivinen peli on varmasti voittava taktiikka tällä viikolla, mutta ei kenttä silti mikään kiitorata ole. Hyvin liikkuva pelaaja ehtii kyllä pallojen taakse ja varsinkin alakierteillä pystyy hyvin myös puolustamaan. Hienoa on myös huomata, että nyt kun vuorossa on taas astetta korkeamman tason ottelu, niin myös kaikki kentän ympärillä olevat mainokset, verkot, ym. ovat astetta tyylikkäämmät kuin edellisottelussa. Tulee katsojillekin varmasti hieno tapahtuma!

Oma roolini viikonloppuna tulee olemaan siis nelinpeli, jonka pelaamme kaiken mennessä suunnitelman mukaan yhdessä Emilin kanssa. Meillä on yhteisiä otteluita takana melko paljonkin, sillä tililtä löytyy muun muassa pari CH-kisavoittoa ja jokunen kokemus myös ATP-tasolta. Omalla kohdallani ottelu tulee olemaan varmasti erilainen kuin vakioparini Lloydin kanssa, sillä Emilin vahvuudet ovat hyvin erityyppiset kuin Lloydilla, mikä näkyy väkisin myös omassa pelaamisessani. Emil on todella vahva takakentältä, eikä minun ole sen takia pakko olla mitenkään yliaggressiivinen verkolla, vaan voin keskittyä hoitamaan omaa tonttiani ja olemaan vain oikeissa paikoissa aktiivinen. Emil jää myös syöttövuoroissaan takakentälle, mikä vähän muuttaa oman liikkumiseni rytmiä ja ajoitusta, mutta toisaalta omissa syöttövuoroissani Emil tuntui olevan tosi hyvin kotonaan verkollakin. Syöttö ja palautus Emilillä on myös ihan maailmanluokkaa, joten niistä minun ei tarvitse olla huolissaan.


Henkisesti isoin ero tekemisessä tulee kuitenkin olemaan siinä, että nyt minulta vaaditaan kentällä selvää johtajuutta. Lloydin kanssa pelatessa teemme paljon päätöksiä yhdessä tai jopa useammin hänen näkemyksensä mukaisesti, mutta nyt on minun aikani astua esiin myös pisteiden välissä enemmän kuin normaalisti. On todennäköistä, että ymmärrään nelurin taktisia kuvioita paremmin kuin Emil, joten sen tulee myös näkyä siinä, miten teemme päätöksiä. Mutta kyllä tuo johtajuus saa näkyä myös pisteiden aikana sellaisena olemuksena, että minä otan kentän haltuuni.

Vastustajamme nelinpelissä on ihan mielenkiintoinen pari Gille/Vliegen. He ovat pelanneet todella pitkään yhdessä nousten vuosi vuodelta lähemmäs maailman kärkeä, ja korkeimmillaan he ovat olleet top30 -sijoilla ihan äskettäin. Vasuri Vliegen on isokokoinen ja ulottuva pelaaja, joka on mielestäni tiimin luovampi jäsen. Oikeakätinen Gille lyö varsinkin takakentältä railakkaasti, mutta ajoittain hieman liikaa yrittäen. Molemmilla heillä on melko hyvät syötöt ja myös aggressiiviset kakkossyötöt, joskin tupliakin tulee. Palautukset kumpikin pystyy lyömään rystyltä hyvin krossina, mutta kämmeneltä monipuolisemmin. Vahvimmillaan he ovat kuitenkin verkolla, jossa heidän ohittaminen tulee olemaan haastavaa.

En ole aiemmin kumpaakaan belgialaista vastaan pelannut, mutta treeneissä olen kyllä kerran ollut kummankin kanssa samaan aikaan samalla kentällä. Olemme kuitenkin Henri Kontisen kanssa käyneet taktiikoita yhdessä läpi jo parin päivän ajan, joten mitään suuria yllätyksiä tuskin on vastustajilta luvassa. He ovat viime vuosien aikana vaihtaneet palautuspuolia silloin tällöin, joten ihan mahdotonta se ei ole nytkään, mutta todennäköisesti Vliegen pelaa ykkösruutua ja Gille kakkosruutua. Tällöin molemmat saavat vahvemmat puolensa eli kämmenet keskelle. Lähtökohtaisesti takakentän ralleja tullaan kuitenkin todennäköisesti näkemään aika vähän, sillä nopealla kentällä syöttö ja palautus ovat niin ratkaisevassa roolissa.

Nelinpelimme on ohjelmassa lauantaina päivän ensimmäisenä otteluna kello 14, mutta sitä ennen pelataan toki jo perjantaina kaksi kutkuttavaa kaksinpeliä. Kovassa vireessä treeneissä ollut Otto saa vastaansa Belgian ykkösen David Goffinin, minkä jälkeen Emil kohtaa vaarallisen Belgian kakkosen Zizou Bergsin. Sanoisin, ettei kumpikaan matsi ole missään nimessä mikään läpihuutojuttu, joten toivotaan, että meidän tiimistä löytyy isoa venymiskykyä, ja lauantaina olisi sitten matsi katkolla Suomelle jo ennen päivän päättäviä kaksinpelejä.

Lippuja Metro Areenalle on vielä jonkin verran myynnissä, joten jos live tennis hienommissa puitteissa kuin Suomessa ehkä koskaan aiemmin kiinnostaa, niin suosittelen suuntaamaan pikapikaa lippuostoksille sivustolle:

https://www.tiketti.fi/davis-cup-by-rakuten-suomi-belgia-espoo-metro-areena-espoo-lippuja/79327

Jos paikan päälle saapuminen ei kuitenkaan onnistu, niin matseja pystyy seuraamaan myös Ruutu+ -palvelun kautta.

Toivotaan kuitenkin, että mahdollisimman moni saapuu Espooseen, jossa tehdään toivottavasti viikonlopun aikana suomalaista tennishistoriaa. Panoksena on nimittäin paikka Davis Cupin lopputurnauksessa, jossa Suomi ei vielä koskaan ole pelannut. Let’s go!

3 thoughts on “Davis Cup Suomi-Belgia – Tapahtuma lähestyy

 • Siis käsitinkö oikein että kapteeni tässä tapauksessa nieminen saa itse valita kuka pelaa ketäkin vastaan ?
  Aika jännä kieltämättä tämä virtanen – koffi ja ruusu – berg.

  Tuli mieleen että olis kiva nähä blogipostaus liittyen tenniksessä jalkatyöhön / yleiseen kuntoon ja että mitä vinkkejä antaisit sanotaan perus klubi/hallisarjan pelaajalla et mistä kannattaa lähteä liikkelle (perus tasasykkeisen aerobisen lisäksi)

  Tsemppiä Deeceehen

 • Kiitos Harri, loistava blogisi taustoittaa hienosti tulevaa DC -viikonloppua ja pelien taktiikkaa. Samalla se luo loistavan etukäteisfiiliksen tuleviin otteluihin. Hyviä pelejä, DC-voitto kotiin ja seuraavalle tasolle!!!

 • Teidän neluri on juuri nyt alkamaisillaan, Tsemppiä siihen ja me yritämme kannustaa noi belgiafanit nurin. Se on varmaankin hankalampaa kuin teillä….
  Ps. Otto tykitti eilen ykkösen 235 km. Onkohan kovin suomal. otteluykkönen ikinä? Sain onneksi valotaulusta kuvatodisteen.

Comments are closed.