Treeniä kotona ja pieni suunnitelman muutos ensi viikolle

Pari viikkoa on kulunut hienosta Davis Cup -tapahtumasta, ja paljon on taas ehtinyt treenata ja nauttia kotioloista. Huomisen lauantain muuttopäivä on tuonut vähän lisätekemistä iltoihin, joten aika on kulunut nopeasti, ja fyysinen rasituskin on ollut ihan kiitettävällä tasolla. Tarkoitus oli lähteä reissuun seuraaviin kisoihin Ranskaan nyt tänä viikonloppuna, mutta suunnitelmat muuttuivat sen verran, että olenkin kotona vielä yhden viikon ennen kuin aloitan kisat suoraan massalta.

Ensi viikolle oli siis suunnitelmassa Lillen CH90-kisa yhdessä Lloydin kanssa. Lloyd otti kuitenkin eilen torstaina minuun yhteyttä ja kävimme tilannetta pitkään läpi, sillä hänelle aukesi mahdollisuus pelata Miamin ATP1000 -kisa ensi viikolla. Tim Puetz vetäytyi tuolta Miamin kisasta, jolloin hänen vakiparinsa Michael Venus etsi itselleen repair-säännöllä uutta paria. Lloyd ja Venus tuntevat Lontoon treeneistä toisensa, joten Venus kysyi Lloydia varaparikseen, ja heidän yhteisrankinginsa riittää juuri ja juuri pitämään parin pääsarjalistalla.

Tänä vuonna challengereihin tuli käyttöön ennakkoilmoittautuminen neluriinkin, ja koska olimme Lloydin kanssa Lilleen nyt maanantaina ilmoittautuneet, oli ainoa tapa, että Lloyd pystyisi Miamissa pelaamaan se, että minä vetäytyisin Lillestä. Tämä tarkoittaisi sitä, etten voisi pelata ensi viikolla mitään kisaa kenenkään muunkaan kanssa, joten pieni dilemmahan tässä oli. Jotta siis Lloyd voisi pelata Miamissa, pitäisi minun pitää ensi viikko väliviikkona.

Lloyd oli asian suhteen esimerkillisen rehellinen ja kysyikin asiasta ihan vain siltä kantilta, jos minulla olisi sattumalta jokin syy haluta viettää enemmän aikaa kotona perheen kanssa esimerkiksi muuton vuoksi tai muuten vain. Hän sanoi suoraan, että on täysin valmis edelleen pelaamaan kanssani Lillessä, eikä odota minun missään nimessä jättävän ensi viikkoa väliin. Ja varmasti aika moni olisikin samassa tilanteessa sanonut, että pelataan nyt se Lille yhdessä, kun se on kerran sovittu.

Mutta vaikka ensireaktioni olikin se, että haluan kyllä ensi viikon pelata, niin päädyimme lopulta kuitenkin toiseen ratkaisuun. Lloyd tipahtaa ensi maanantaina jopa 20 sijaa minun taakseni rankingissa, joten yksi kunnollinen pistepotti hänelle tekisi meidän tiimimme yhteisrankingille tosi hyvää. Hänelle Masters 1000 -luokan kisan pelaaminen on ylipäätänsä myös ihan huikea tilaisuus.

Minulle sen sijaan top50 -rankingilla yhden pienen challengerin pelaaminen ei vaikuta rankingiin juurikaan. Challengerit eivät myöskään vaikuta ATP:n eläkekertymään tai Race -listaan, joten siinäkään mielessä tämä kisa ei ollut mitenkään erityisen korkealla tärkeysjärjestyksessä tänä vuonna. Kävimme myös läpi kisakalenteriamme Wimbledoniin asti, ja se näyttää sen verran kiireiseltä, että ehkä yksi väliviikko tässä vaiheessa on parempi kuin uuvuttaa itsensä pelaamalla liikaa ennen kesän Grand Slameja.

Minulle tämä kalenterin muutos ja ensi viikon kisan väliin jättäminen eivät ole siis mitenkään iso juttu, kun taas Lloydille se avaa upean mahdollisuuden. Toki aina sitä toivoisi, että tuo mahdollisuus ATP1000-kisaan osuisi itselleen, mutta eiköhän senkin aika ole aika pian. Nyt voin rauhassa viettää vielä yhden viikon kauniissa kotimaisessa kevätsäässä uudesta kodista ja pihasta nauttien, ja valmistautua kunnolla massakauden avaukseen Marbellassa reilun viikon päästä.  

Treeniä tässä onkin jo reilut puolitoista viikkoa hyvällä sykkeellä takana ja vielä noin viikko edessä. Varsinkin fysiikkapuolella olemme tehneet valmentajani Erikin kanssa kovasti töitä Urhea-hallissa keskittyen erityisesti jalka- ja keskivartalovoimaan. Mukana on ollut muun muassa niin eksentrisiä kyykkyjä vauhtipyörän kanssa kuin perinteisempiä yhden jalan bulgarialaisia kyykkyjä lisäpainoilla. Keskivartaloon on puolestaan haettu voimaa kuntopalloilla, levypainoilla ja taljoilla tavallisen omankehonpainotreenin lisäksi. Rytmityksenä on ollut kahden tunnin treeni joka toinen päivä, ja ensi viikolla jatketaan samaa rataa.

Tenniskentälläkin on tullut käytyä, ja treenivastuksiin on saanut mukavaa vaihtelua nuoremmasta polvesta. Meillä on Suomessa useampi ilmeisen hyvin kansainvälisestikin menestynyt 2007-syntynyt poikapelaaja, ja olenkin nyt parin heistä kanssa päässyt mittaamaan tasoa treenikentällä. Aika kivasti kyllä pallo tulee nuorilta pojilta ja siinä saa ihan tosissaan pelata itsekin, että pysyy mukana. Siistiä! Lisäksi olen vetänyt muutaman treenin ihan kaksin valmentajan kanssa ja jonkun treenin myös meidän DC-porukan jäsenten kanssa viime viikolla. Hyvää vaihtelua ollut siis tennistreeneissä, ja sopivasti ohjelmassa ollut neluritreenin lisäksi myös pari kertaa kaksinpeliä.

Yksi lisäviikko kotona tekee treenin kannalta varmasti hyvää, eikä perheen kanssa ajan viettäminen ole sekään koskaan huono juttu. 😊 He lähtevät kmukaan Espanjan Marbellaan reilun viikon päästä, joten päästään vielä lentämäänkin yhtä matkaa. Ja saadaan nyt vielä asetuttua taloksikin yhdessä. Eivät asiat siis ole ollenkaan hassummin!

14 thoughts on “Treeniä kotona ja pieni suunnitelman muutos ensi viikolle

 • Mukavia ja aurinkoisia kevätpäiviä vaan!
  Tuli mieleen, et Lloydilla ja Venuksella voi murteet synkata hyvin, kun eivät kumpikaan puhu varmaankaan ihan ”main stream” englantia….. niin kuin muistan jostain lukeneeni Lloydin osalta. 😉

  • Kiitos! Lloydin birminghamin aksentti ja Venus uusiseelantilainen aksentti eivät kumpikaan ole tosiaan ihan sitä, mitä koulussa opetetaan. 😉

 • Very nice of you to allow Lloyd to play Miami!

  By the way, even if you had not been on the advanced list for Lille and would still be allowed to play with a different partner, I think it would be much smarter anyway to skip this CH90 because if both of you and Lloyd played with different partners in the same week, you would no longer be qualified for automatic Direct Acceptance into the last 4 Masters 1000 of the year if you stay in the Top 13 eligible teams which seems like a serious possibility with a few good results.

  Incidentally, this would be almost the same situation that cost Brkic/Cacic entry into Canada and Cincinnati last year: Cacic got into Miami by teaming up with Lajovic but Brkic played a CH80 in Zadar with Serdarusic at the same time, so although they were in the top 13 of the Race at the entry deadlines (and only 1 win at these 1000s would have already kept them in the top 13 for the rest of the year), they did not qualify for automatic DA because of the Miami week and had to wait until this year to take advantage of that rule.

  • That is an excellent point! We are definitely trying to stay inside the top13 in Race as getting in those Masters 1000 tournaments would be a very nice opportunity.

 • Kirjoitit että et voisi kilpailla missään ensi viikolla. Onko kuitenkin mahdollista, että sinäkin pääsisit repairing-säännön kautta Miamiin mukaan jonkun muun pariksi? Entä onko se täysin poissuljettua, että pelaisitte Lloydin kanssa vielä yhdessä jos riittävän moni pari putoaa pois edeltä?

  • Valitettavasti siinä vaiheessa kun itse vetäydyin, tarkoitti se sitä, etten enää voi kyseisellä viikolla pelata. Poikkeuksia on joitakin, esim. pienen kisan karsinnoista voi vetäytyä ja saada villinkortin pääsarjaan tai isompaan kisaan, mutta nämä koskevat lähinnä kaksinpeliä.

   Repair-säännössä idea on se, että vain se pelaaja, jonka oma pari vetäytyy, voi ottaa uuden parin. Venusin pari Pütz vetäytyi ja Lloydin pari eli minä vetäytyi, joten he saattoivat pelata yhdessä. Tuo repair on myös nyt jo virallistettu eli minun nimeni on vedetty yli myös Miamin alternate-listalta.

 • Miten käytännössä valmistaudut massakauteen Suomesta käsin? Tähän aikaan vuodesta ei taida olla kovin montaa massakenttää tarjolla, vai löytyykö yksityiskenttiä jostain? Tai löytyykö wannabe-alustoja, jotka muistuttavat massakenttiä, vai onko tyydyttävä koviin kenttiin? Jotain muita kikkoja, millä saadaan massafiilis harjoitteluun? Täytät kengät soralla? 🙂 Voisi kuvitella, että vaikka ero ei ehkä ole niin suuri, niin jokainen pienikin handicappi antaa turhan edun tuleville vastustajille ja huipulla sekin varmaan harmittaa.

  • Massakentällä treenaaminen ei tosiaan Suomessa oikein onnistu ennen toukokuuta. Ja silloinkin viileässä ja kosteassa ilmassa kenttä tuntuu aika erilaiselta kuin kova ja korkeapomppuinen massa Etelä-Euroopassa.

   Sisämassoja ei Suomessa ole, joten ihan tavallista kovan kentän treeniä on tehtävä. Kaksinpeliaikoina harrastettiin esim. verkon korottamista, jotta lyönteihin sai ajettua sisään korkeampaa kaarta, mutta nelinpelissä alustojen väliset erot ovat kyllä selvästi pienemmät kuin kaksinpelissä. Ehkä tulee tehtyä aavistuksen enemmän takakenttätreeniä ja lyhyempien volleyden harjoittelua, mutta muuten pelillisesti treeni on aika normaalia.

   Ulkona treenaamisesta olisi myös aika iso hyöty, mutta ei taida lumi sulaa tarpeeksi nopeasti. Kropalle voi myös teettää fysiikkatreenejä liukkailla alustoilla, minkä lisäksi lonkkien liikkuvuudesta pitää pitää huolta.

  • Tota olen miettinyt että Pk seudulle joku sisähalli massa kenttä talveksi vois olla ihan kova bisnesidea ainaki teoriassa…

   • Myllypurossahan massakupla oli 2000-luvun alkupuolella useammankin talvikauden käytössä. Mutta käytännössä massakenttien kunnossapito ilman ”lepotaukoja” ympäri vuoden on hankalaa, minkä lisäksi massa sotkee sisähallin muut tilat väkisinkin. Ja ei kai noille kolmelle kentälle sitten kuitenkaan ollut tarpeeksi kysyntää. Kova kenttä on niin paljon helpompi omistajalle.

 • Mainitset ATP-eläkekertymän. Mielenkiinnosta: miten se järjestelmä toimii? Miten eläke kertyy ja milloin sitä voi nostaa tai se tulee maksuun.

  • Täytyy ensiksi todeta, etten täysin tunne ATP:n eläkesääntöjä, koska en ole vielä täyttänyt kriteerejä yhtenäkään vuonna. Mutta periaatteessa täyden eläkekertymän piiriin pääsee, jos saavuttaa kriteerit vähintään viitenä vuotena (= 5+ krediittiä). 80% kertymän saa 4 vuoden krediiteillä ja 60% kertymän 3 vuoden krediiteillä.

   Esimerkiksi viime vuonna krediitin saavuttamiseksi vaadittiin kaksinpelissä vähintään 400 ATP-pistettä ATP-kisoista (Grand Slamejä tai CH-kisoja ei lasketa) ja vähintään 5 ATP-kisan pääsarjaa. Tämän saavutti 125 pelaajaa.

   Nelinpelissä krediitin saavutti 1070 ATP-pisteellä ja 11 ATP-pääsarjalla. Tämän saavutti 40 pelaajaa.

   Eläkkeen maksusta minulla ei ole tarkkoja tietoja, mutta ymmärtääkseni eläkettä voi alkaa nostaa 50-vuotiaana ja sen maksu jatkuu 20 vuotta. Eläkkeen määrään vaikuttaa saavutetut krediitit eli pitkään pelanneet tienaavat enemmän eläkkeelläkin. Lisäksi määrään vaikuttaa mm. sijoitusten tuotto.

Comments are closed.