Aix-en-Provence CH100 R16, Heliövaara/Glasspool – Arneodo/Walkow 6-4, 6-7(5), 10-4

Voitto on aina voitto, mutta meinasi kyllä mennä aika pahaksi tyrimiseksi omalta osalta toisen erän loppu. Kolme matsipalloa omassa syötössä 5-4 -tilanteessa, mutta tuohon paikkaan tulikin volleyvirhe ja kaksi tuplaa. Onneksi kuitenkin löytyi taistelutahtoa ja taitoa hoitaa loppu kunnialla, eikä kai kukaan enää jonkin ajan päästä muistele muuta kuin sitä, että kisat jatkuvat. Toisella kierroksella huomenna vastaan asettuu nuori ranskalainen WC-pari Gueymard Wayenburg/Van Assche.

Päivän matsi tuntui olevan aika mukavasti hallussa alusta alkaen, mutta kaksi huonoa syöttövuoroa tekivät hommasta vaikeaa. On se kyllä neluri ihmeellinen laji välillä, sillä meillä oli murtopalloja yhteensä kymmenen seitsemässä eri vastustajien syöttövuorossa, kun taas he käyttivät ne ainoat kaksi breikkipalloaan koko ottelussa. Onneksi kuitenkin jotain on opittu vuosien aikana, sillä pahemman luokan sulaminen jäi vain väliaikaiseksi, ja loppua kohti takataskusta löytyi taas pari huippusuoritusta.

Matsi alkoi meiltä mukavasti, sillä saimme heti 1-1 -tilanteessa murrettua Walkowin syötön. Seuraava oma syöttövuoroni oli kuitenkin vaisu, vain yksi ykkössyöttö kenttään ja vastamurto vihulaisille. Onneksi palautuspelimme oli kuitenkin kunnossa, ja pääsimme heti 2-2 -tilanteessa yrittämään taas murtoa. Nyt ei kuitenkaan onnistunut, sillä Walkow oli hereillä verkolla. 3-3 -tilanteessa murto kuitenkin onnistui Walkowin syöttäessä, ja vaikka pääsimme yrittämään erän katkaisua jo 5-3 -tilanteessa, niin vasta Lloydin syöttövuoro 5-4 -tilanteessa ratkaisi erän. Vahvaa tekemistä ja ansaittu erävoitto joka tapauksessa kuitenkin meille.

Toisessa erässä homma näytti jatkuvan sujuvasti, sillä Lloyd palautti hienosti 1-1 -tilanteessa siirtäen meidät murron edelle. Vastustajat alkoivat toisessa erässä selvästi syöttää minulle enemmän kohti kroppaa ja peittää keskustaa, enkä saanut enää suoria palautuspisteitä ihan niin paljon kuin ensimmäisessä erässä. Lloyd kuitenkin jatkoi hyvää palauttamistaan, vaikka ei onnistunutkaan 4-2 -tilanteen murtopallossa. Kaikki näytti kuitenkin edelleen varsin hyvältä, sillä pidimme omat syöttömme vaikeuksitta, kunnes 5-4 -tilanteessa kävi juuri niin kuin ei pitäisi käydä. 40-15 -tilanteessa ensimmäisessä matsipallossa hävisimme koko erän ainoan pisteen, jossa saimme ykkössyötön kenttään, minkä jälkeen syötin neljä syöttöä peräkkäin verkkoon. On se kumma, miten voi yrittää kaikkensa saadakseen pallon yli verkon ja silti osua siihen niin monta kertaa yhden matsin aikana.

Harmittihan tuo, sillä matsin piti todellakin olla ohi, mutta ei auttanut kuin fokusoitua hommaan uudestaan. 5-5 -tilanteen palautusgame oli taas hyvä, mutta ei tullut kumpikaan kahdesta murtopallosta kotiin. Lloyd piti kuitenkin nollille erän loppuun ja edettiin tie breakiin. Yritimme pysyä positiivisina ja muistuttaa toisillemme olevamme selvästi parempi pari kentällä, mutta ei sekään aina riitä. Minulta vielä yksi tupla 1-1 -tilanteeseen, ja vaikka saimmekin tuon minimurron takaisin huippulobbipalautuksellani 1-3 -tilanteessa, niin 3-3 -tilanteessa Walkowin palautus pysyi matalana, enkä saanut volleyta yli verkon. Kaksi ensimmäistä eräpalloa seivasimme 3-6 -tilanteessa, mutta 5-6 -tilanteessa Walkow käsitteli Lloydin lobbipalautuksen nätisti. Voitimme erässä seitsemän pistettä enemmän kuin vastustajat, mutta silti hävisimme 6-7(5).

Kolmanteen erään mentiin, ja nyt oli todellakin laitettava kaikki peliin. Arneodo teki 1-0 -tilanteeseen tuplan, vaikka itse olisin kyllä kakkossyötön tuominnut jäljen perusteella jopa sisälle. 2-1 -tilanteeseen kaivoin ehkä ottelun parhaan ykkösvolleystopparin isosta kurotuksesta, minkä jälkeen 4-2 -tilanteessa löin erinomaisen kämmenpalautuksen linjaa pitkin ja lyhyen volleyn krossina. Lloydille tuli ottelun ainoa tupla 5-2 -tilanteeseen, mutta seuraavassa pisteessä kakkonen napsahti sopivasti takarajalle.

6-4 -johdossa löin rystypalautuksen jälkeen jyrkkänä krossina aika hurjan slaissiwinnerin, jota kelpasi tuulettaa ”so good” huudolla. Lloyd kyllä vähän kommentoi matsin jälkeen, että melko erikoinen sanavalinta tuuletukseksi, mutta kyllä se minulle edelleen kelpaa. 😀 7-4 -tilanteeseen Arneodon palautus meni juuri sopivasti pari senttiä leveäksi, ja 8-4 -tilanteessa Lloydilla oli refleksit hereillä verkkomiekkailussa, joka päättyi lopulta kahteen lobbiini ja Walkowin missattuun iskulyöntiin. Tällä kertaa matsipalloja ei enää tarvinnut tuhlata, vaan Lloydin palautus 9-4 -tilanteessa laskeutui takarajalle ja toi meille suuren helpotuksen.

Vaikka voitto tulikin, niin kyllähän tämänkaltaisen matsin jälkeen päällimmäisenä on mielessä se, kuinka saatoin antaa vastustajille edes mahdollisuuden päästä mukaan otteluun toisessa erässä. Kyllähän nyt kolmesta matsipallosta omassa syöttövuorossa pitää vähintään yksi käyttää, mielellään heti ensimmäinen. Mutta jotenkin tänään olin vain syötön kanssa todella kuistilla, ensimmäisessä erässä yhteensä kaksi ykkössyöttöä kenttään, ja toisen erän tiukassa tilanteessa tekeminen meni heikosta suorastaan luokattoman puolelle. Ei näin.

Toisaalta jotain ollaan tehty myös oikein, että voitto kaikesta huolimatta tuli. Voisi jopa veikata, että vuosi sitten tämä matsi olisi päättynyt tappioon, mutta nyt isojenkin mokausten käsittely pään sisällä on parempaa kuin ennen, fokus pysyy kaikesta tapahtuneesta huolimatta oikeissa asioissa, ja sitä kautta sitä antaa kuin antaakin mahdollisuuden itselleen pelata voitosta. Olimme ottelun kolmannessa erässä edelleen tiimi, tuimme toisiamme ja puskimme toisemme huippusuorituksiin. Joskus aiemmin olisi ollut helppo nähdä pelin menevän tämänkaltaisessa tilanteessa täysin lukkoon, mutta nyt palautus ja volleypeli kompensoi lopulta kuitenkin riittävästi syöttöpelin tehottomuutta. Otetaan se siis ehdottomasti positiivisena vastaan.

Joskus kyllä auttaisi, että olisi kyky unohtaa tietyt hetket ottelusta, sillä 6-4, 5-4 -tilanteeseen asti matsi oli meiltä kyllä varsin kelpo peliä. Lloyd palautti koko ottelun todella korkealla tasolla, ja minultakin löytyi ajoittain varsin vahvaa tekemistä sillä osa-alueella. Verkkopeli oli parhaimmillaan tarkkaa ja sovittujen pelikuvioiden hienoa noudattamista, mikä aina ilahduttaa. Murtopalloja oli jopa selvempäänkin voittoon, ja voitettujen pisteiden ero oli kyllä todella iso, 85-65 meille. Eli jos jotain kannattaa huomiseen siirtää, niin tuo vahva peli ensimmäisen tunnin ajan. Sekä tietysti kolmannen erän tie break. Unohdetaan vain se 15 minuutin pätkä toisen erän lopusta.

Huomenna vaastustajat muuttuvatkin sitten selvästi, sillä saamme kokeneen neluriparin sijasta vastaamme erittäin nuoren ranskalaisen villikortti-tiimin, nimihirviön Gueymard Wayenburg/Van Assche. He kaatoivat tänään tiukassa ottelussa kelpo parin Margaroli/Schnur, joten ranskalaiset osaavat kyllä pelata ja ovat varmasti täydellä sydämellä ottelussa mukana huomennakin. Ja löytyy tältä nuorelta parilta myös yksi voitto ATP-tasolta Montpellieristä tältä vuodelta, joten tarkkana saa olla.

Meidän osaltamme huomenna pitää ehdottomasti keskittyä minun syöttöpelini laatuun, ja siihen, että pysymme taktiikassamme ja teemme ottelusta mahdollisimman paljon oman näköisemme. Ranskalaiset pysyvät paljon takakentällä ja pyrkivät dominoimaan kämmenillään, joten meidän kannattaa hyökätä aina paikan tullen verkolle ja pyrkiä pitämään volleyt rystyillä. Palautuspelissä pitää olla rohkea, ja uskaltaa lyödä paljon linjaa pitkin, sillä verkolla vasustajat tuskin ovat parhaimmillaan.

Hyvää matsia joka tapauksessa huomiselle toivotaan, sillä tavoitteena on kyllä mennä tässä kisassa pitkälle. Ja eiköhän syöttökin taas löydy tämän iltapäivän koppatreenin jäljiltä. Ottelumme on huomenna heti päivän ensimmäinen matsi paikallista aikaa kello 10.30. Allez!


10 thoughts on “Aix-en-Provence CH100 R16, Heliövaara/Glasspool – Arneodo/Walkow 6-4, 6-7(5), 10-4

 • Huhhuh, kyl se vähän meinas jänskättään teidän horjuntavaiheessa, mutta hyvin keräsitte itsenne ja hoiditte homman maaliin! Huomenna pysyt pois kuistilta, niin hyvä tulee. Mielenkiintoa lisää nämä minulle tuiki tuntemattomat vastustajat.

  • Jep, hyvä idea pysyä poissa kuistilta huomenna. 🙂 Ja on kieltämättä itsellekin kiva pelata uusia vastustajia vastaan.

 • Hyvä että tuli voitto.
  Kerroit englantilaisen coachin painottaneen, että syöttö pitää lyödä ylöspäin, ei eteenpäin.
  Toinen asia, mitä usein ihmettelen, on syöttäminen kämmenelle niin usein. Välillä toki hyvä, mutta aika usein tulee paha palautus, varsinkin kakkossyötöstä. Massalla voisi olla eri taktiikka kuin kovalla ja ruoholla?
  Tsemppiä, kyllä pärjäätte.

  • Juuri näin, syötössä pitäisi kropan olla matkalla ylöspäin, varsinkin oikean lonkan. Tänään ei tainnut tuo oikein toimia.

   Ja totta on, että kämmenet on massalla aika monella pelaajalla murhaavan hyvät. Jos siis sille puolelle syötetään niin mielellään kovaa. Kakkossyöttöjä ainakaan itse en juurikaan kämmenelle massalla syötä. Mutta nopeammalla alustalla kyllä, kun pallon saa pysymään hyvällä sivukierteellä matalampana.

 • On mahtavaa, että olet kentällä täysin oma itsesi ”so good”-tuuletusten kanssa!

  Uskon, että matsipalloissa missattujen mahdollisuuksien käsittely on paras tehdä lopputuloksen kautta. Välillä pitää tietysti olla ankarakin itselleen, mutta kyllä omaan korvaan tuo haluan, osaan ja uskallan voittaa-mantra kuulostaa paljon paremmalta, vaikka tappio joskus tulisikin. Ja nyt ei edes tullut!

  • Samaa mieltä! Kyllä tuuletukset saavat näkyä, ainakin kun ne tehdään oman fiiliksen kohottamiseksi, eikä vastustajat häiritsemiseksi.

   Ja hyvä muistutus kyllä myös tuo omien mantrojen muistaminen. Mokia sattuu kaikille, niiden käsittelyssä vaan on eroa. Jos pystyy itse pitämään keskittymisen korkealla tasolla pisteestä toiseen, niin tulee kyllä pärjäämään. 💪

 • Miksi kenttä kastellaan säännöllisesti? Eikö pallot kerää jotain mutaa märästä kentästä? Vai onko vaihtoehto sitten pölyinen kenttä joka on huonompi?

  Ja miksi tuomari pyysi oman pallonsa naapurista (kun löitte pallon viereiselle kentälle)? Ei kelvannut edes mikä tahansa pallo vaan hän pyysi juuri tietyn. Onko tuomari itse maksanut pallot?

  • Massakenttä tosiaan kastellaan säännöllisesti, jopa useamman kerran ottelun aikana erätauoilla. Tämä tehdään kentän kunnossapidon takia, sillä kuiva kenttää pöllyää ja muuttuu myös hyvin liukkaaksi. Palloihin märkä kenttä vaikuttaa yllättävän vähän. Sateella tosin pallotkin kyllä kastuvat ja silloin ne muuttuvat selvästi raskaammiksi.

   Tuomari pitää huolta siitä, että pelipallot pysyvät oikealla kentällä. Ranskassa pelattiin ATP-kisan tavoin kuudella pallolla, jotka vaihdetaan ensimmäisen kerran 7 gamen jälkeen ja sen jälkeen 9 gamen välein, ja tarkoituksena on se, että pallot kuluvat tasaisesti. Mitään muita kuin omia palloja ei siis haluta sekoittaa mukaan.

 • Taitaa se ”suklaalevy” olla sinun top -50 johdosta jo ensi viikolla! Onnittelut jo tässä vaiheessa. Seuraava tavoite sitten GS-sijoitetut?

Comments are closed.