Wimbledon R64, Heliövaara/Glasspool – Gaston/Musetti 6-3, 6-3, 6-4

Vamos, vakuuttava voitto Wimbledonin ensimmäisellä kierroksella vie meidät jatkoon. Saatiin juuri sitä mitä tilattiin, vahvaa syöttöpeliä ja onnistuneet murrot jokaiseen erään, joten eihän päivän matsiin voi olla kuin tyytyväinen. Torstaina on ohjelmassa välipäivä ennen kuin sitten perjantaina tai lauantaina jatketaan.


Wimbledon ei olisi Wimbledon, jos ei sade silloin tällöin sotkisi ohjelmaa. Niinpä tänäänkin aamulla jouduttiin puolitoista tuntia siirtämään matsien alkua eteenpäin aamun kuurojen jälkeen. Meille päivän viimeisen ottelun pelaajille tuo tarkoitti pitkää päivää, varsinkin kun olimme sopineet lyönnit jo kello 13 siltä varalta, että edeltävät matsit menevät nopeasti. Pelaajien tiloissa on kuitenkin tänä vuonna uutuutena mukava pimennetty ”quiet room”, jossa kelpasi lounaan jälkeen makoilla pari tuntia, vaikkei uni nyt tullutkaan silmään. Joka tapauksessa kroppa oli juurikin osin tuon takia edelleen virkeä, kun pääsimme kuuden jälkeen aloittamaan kisat kentällä 9.

Päätimme tänään laittaa minut syöttämään ensimmäisenä, sillä tuuli osui kentälle sopivammin niin päin, ja vireystilani oli muutenkin erinomainen. Matsikenttä tuntui alussa selvästi hitaammalta kuin Aorangi Parkin treenikentät, ja hetki menikin ihmetellessä varsinkin kick-syöttöjen hitaita pomppuja. Mutta onneksi sopeutumiskykyä löytyi, sillä jo heti 2-2 -tilanteessa saimme Musettin syötön murrettua tyylikkäästi. Lloydin syöttövuoro 4-3 -tilanteessa kävi pariin kertaan 40-40 -tilanteessa, mutta murtopalloille vastustajat eivät päässeet. Ja sopivasti erän loppuun mursimme Musettiin vielä uudestaan nätillä lyhyellä kämmenvolleyllani.

Toinen erä meinasi alkaa tosi huonosti, mutta nousimme tärkeästi avaussyöttövuorossani 0-40 -tilanteesta pitoon. Saimme tuon pidon avulla pidettyä kuskin paikkamme ja paineen vastustajien kenttäpäädyssä, mikä oli erityisesti tällaisia mielialapelaajia vastaan tärkeää. Samalla se rentoutti meitä palautusvuoroissamme, sillä murtoa ei ollut pakko saada heti takaisin. Ja tuo rento peli kannatti tälläkin kertaa, sillä 3-2 -tilanteessa pelasimme huippugamen ja saimme Gastonin syötön murrettua kolmannella yrittämällä. Erän loppuun vielä kaksi vakuuttavaa syötönpitoa ja eräjohto oli turvallisen tuntuinen 2-0.

Kolmannessa erässä oli selvää, että vahva alku voisi viedä uskon vastapuolelta kenttää, sillä tuskin sieltä löytyisi enää taistelutahtoa viiden erän vääntöön. Olimmekin vähän jokaisessa palautusgamessa mukana, ja ensimmäiset murtopaikat tulivat pitkässä 3-3 -tilanteen Musettin syöttövuorossa. Kolme murtopalloa ei kuitenkaan riittänyt vielä tuossa paikassa, ja hetken haparointini Lloydin seuraavassa syöttövuorossa olisi voinut suistaa pelin raiteiltaan. Mutta Lloyd piti hienosti 40-40 -tilanteesta huolimatta, ja 4-4 -tilanteessa otimme sitten verkon täysin haltuumme Gastonin syöttövuorossa. Murto täydelliseen paikkaan toisella breikkipallolla, enkä minä erehtynyt syöttäessäni matsia kotiin 5-4 -tilanteessa. Koko ottelu siis pakettiin noin puolessatoista tunnissa suoraan 3-0.

Kyllähän tämän päivän matsiin oli todella erilaiset lähtökohdat kuin vuosi takaperin ensimmäistä Grand Slam -pääsarjaani läheisellä vitoskentällä pelatessani. Olimme tällä kertaa selvät ennakkosuosikit, eikä kukaan odottanut meiltä muuta kuin voittoa. Mutta sen me todellakin otimme. Teimme alusta asti selväksi, että verkolla meidän ohittamiseen vaaditaan todella tarkkoja ohituksia, ja vaikka taitavat vastustajat siinä ajoittain onnistuivatkin, niin ei kukaan pysty pidemmän päälle koko ajan lyömään 20 sentin sisälle sivuviivoista. Pelasimme kurinalaisesti omaa prosenttitennistämme, ja annoimme vastustajien suosiolla hakea liian vaikeita ratkaisuja.

Varsinkin lyhyet volleyt toimivat tänään pehmeällä ruoholla todella hyvin, mutta poimimme kyllä myös useamman todella upean ykkösvolleyn syöttöjen perään. Onnistuimme taktisesti erinomaisesti välttelemään syötöillämme Musettiin vaarallisempaa rystypuolta, kun taas Gastonin suuntaan vaihtelimme spotteja enemmän. Ja erityisesti oma palautuspelini oli kyllä todella virheetöntä. Varsinkin kolmannessa erässä tuntui, että luin vastustajien syöttöjä kerta toisensa jälkeen oikein, ja tilanne tuntui suorastaan palautustreeniltä. Muutenkin oma takakenttäpeli oli tänään tikissä, sillä uskalsin lyödä kämmentäkin reilusti pallosta läpi kerta toisensa jälkeen.

Jos nyt jotain parannettavaa haluaa tästä matsista löytää, niin pari ykköstä enemmän varsinkin flättinä ykkösruudun t-pisteeseen pitäisi itse laittaa kenttään. Ja ehkä pari iskulyöntivirhettä tuli enemmän kuin tavallisesti. Mutta nuo ovat pieniä asioita kokonaisuudessa, joka toimi muuten niin hienosti. Lloydkin pääsee yleensä paremmin ja paremmin sisälle palautuspeliinsä, mitä pidemmälle turnaus etenee ja mitä tiukempia onnistumisia häneltä vaaditaan.

Kisat siis jatkuvat, ja mikäs sen parempaa! Itseluottamus nousee ja pelit paranevat. Seuraava matsimme on todennäköisesti ohjelmassa perjantaina, mutta myös lauantai on mahdollinen. Seuraavat vastustajamme pelaavat nimittäin ensimmäisen kierroksen ottelunsa vasta torstai-iltana. Siinä kentälle astelevat parit Blumberg/Ruud sekä Barrientos/Reyes-Varela. Ruud ja Barrientos ovat minulle tuntemattomampia nelinpelaajia, joten täytynee huomiselle varata vähän aikaa mennä tarkkailemaan, mikä tuo ottelu katsomoon näyttää.

Eiköhän huomenna ohjelmassa ole myös Emilin ottelun seuraamista aamupäivällä ennen kuin iltapäivällä on aika suunnata itse treenikentälle. Kaikki tuntuu olevan kunnossa, joten jatketaan samaan malliin ja katsotaan milloin ja ketä vastaan kisat tästä jatkuvat. 💪

Eikä sitä pelatessa tänään kyllä eilisen tapaan tunnelman väljyydestä pystynyt valittamaan. Varsinkin kentillä 4-11 tunnelma on väkisinkin korkealla, sillä kentät ovat niin lähellä toisiaan, että yleisön läsnäolon tuntee todenteolla. Ja siistiä oli tänään myös taas kerran pelata monen suomalaiskannattajan hurratessa kentän reunalla! 😊 Nauttii!

21 thoughts on “Wimbledon R64, Heliövaara/Glasspool – Gaston/Musetti 6-3, 6-3, 6-4

 • Vakuuttavan oloista tekemistä kaikkiaan. Virheitä toki tulee, mutta myös upeita paikkoja niihin. Teidän pelinne alkaakin olla jo sillä tasolla, että suuremmat kehut ja kiitokset syytä säästää enemmälti turnauksen loppuun 😉. .. Mutta ilo seurata jokaista matsia, joten vahvat tsempit niihin!

 • Tyylikäs avaus. Oikeastaan kaikki osa-alueet toimivat hyvin: verkkopeli, syöttö ja palautus. Pari namua lobbyäkin löytyi 👍. Jos nyt parannettavaa etsii, niin Lloydilla oli välillä lyönnit ja palautukset hakusessa, mutta toisaalta hoiti muutaman kohdan hienosti. Pelissä näkyi neluripelaajien taktinen paremmuus ja monipuolisuus. Suosikkina saatte kyllä lähteä aiempaa useammin peleihin – syystäkin – ja tämä luo vastustajillenne paineita. Teitä vastaan ei ole helppo pelata💪👊.

  • Jep, samaa mieltä! Hieno ottelu, mutta edelleen kuitenkin parannettavaakin löytyy. Innolla odotetaan jo seuraavaa.

 • Kiitos sinulle ja Lloydille upeasta alkuillasta paikan päällä. Oli ilo seurata muiden suomalaisten kanssa matsianne . Liki täydelliseen peliinne mieleeni jäi vain nuo yhdet lentolyöntivirheenne miestä kohden … upeaa peliä.

  Ja kuten mainitsin paikan päällä, lopussa taisit nähdä palautuksissa pallon todella suurena, kun kaikki palautukset lähtivät kovina takarajan tuntumaan hakiessasi tuota ratkaisevaa breikkiä. Vamos ! 💪🇫🇮

  • Kiitos itsellenne kannustuksesta! Hieno tunnelmma oli pelata Wimbledonissa ja vieläpä lukuisten suomalaisten kannustaessa. Toivottavasti tulevissa matseissa fiilis on yhtä kohdallaan. 💪

 • That was such a stress free and comfortable victory in your first ever best of 5 set doubles together. 👏 You seemed to win virtually all the longer rallies. 💪 What are your thoughts on best of 5 doubles which Nick Kyrgios called the ”stupidest things ever”? I wonder how long Wimbledon can hold out as the last bastion of Bo5 doubles in tennis. Are there different tactics in playing Bo5 or is it just a different mindset?

  Were you close in getting into the mixed double’s draw? In previous years it’s been a 48 team draw with seeds receiving byes into the second round so a better chance than a 32 team draw. Are you or Lloyd on the alternate’s list.

  That’s some schedule you have upcoming with what looks like just one week off until the end of September. It’s what you’ve earned and what you play for. 😎 Good luck in the next round. 🤞

  • Thank you, it surely was a nice and enjoyable 1st round victory. 😎 In my opinion playing best of 5 sets is not stupid, but of course it is different. There are moments when things might get a little bit boring if everybody on court is serving well, but on the other hand it is nice to play doubles where one or two lucky points in no-ad situations will not decide the match. I don’t think there should be more best of 5 sets doubles tournaments but in Wimbledon it is part of the tradition. 🙂

   In mixed doubles, I was not able to find a partner with as good a ranking as myself so we did not get in. To be honest I don’t know what # alternate we are but we’ll find that out on Friday when the mixed starts.

   And let’s see how many weeks I still can go before it’s time to spend some more time with the family!

   • The mixed doubles entry list.
    ”https://www.wimbledon.com/pdf/update/referees/2022/MX_Entries.pdf”

    A partner ranked lower than 66 would have made the draw.

 • onnea voitosta! musettilla taisi olla prioriteettinä viihdyttää yleisöä pikemminkin kun jahdata pisteitä 😄 pari tweeneriä olin huomaavinani. ja kiva että ehditte edes pelata, kudla pareineen ennen teitä hoitivat vastustajansa nopeasti suorissa erissä. katsoin, että esim. ram / salisburyn ja kygs / kokkinakisin ottelut peruttiin illalta, koska muut ottelut venyivät ja tosiaan aloituskin.

  samaa olisin muuten tiedustellut kuin englanniksi yllä, että mieltä olet viisieräisistä doubleista? melkoisia urakoita. onko wimpeli ainoa turnaus, jossa on doublejen paras viidestä käytössä?

  • Jep, viihdyttävää peliä oli eilen! Me keskityimme tarkkuuteen kun taas vastustajat keskittyivät haamulyönteihin. 🙂

   Ja tosiaan Wimbledon on ainoa kisa, jossa nelurit vielä pelataan paras viidestä -menetelmällä. Ei se välttämättä minusta välttämätöntä ole, mutta onhan se hienoa, että traditioista pidetään kiinni.

 • Fantastic match, you both played so strongly and looked very comfortable together!! Best of luck to you both for the rest of Wimbledon and beyond 🙂

 • Hienosti tuli kotiin tämä peli. Mielestäni ei kuitenkaan niin nautinnollista katsottavaa aluksi, jotenkin nitkahteli väkinäisen tuntuisesti eteenpäin. Liekö tunnustelua, ja löytyihän sieltä sitten näyttävääkin peliä. Lloydilla ei kaikkein paras peli. Mutta eteenpäin, jesss!!

  • Jep, ihan alussa vähän haettiin ajoitusta lyönteihin, mutta siitä se onneksi aika nopeasti löytyi ja loppua kohdenhan peli sujui jo hienosti. 💪

 • Onnea Harri ja Lloyd, hienosti hoiditte matsin kotiin.

  Tämä ei varmasti ole mikään kysymykset-ja-vastaukset palsta, mutta voisikohan joku tennistietäjä vastata tähän: Silloin kun minä vielä pelailin harrastusmielessä tennistä noin 30 vuotta sitten, niin ns. luonnonjänteet olivat paras ja kallein valinta.

  Nyt kuitenkin tennisselostajat puhuvat joskus uusien jänteiden ylivertaisuudesta suhteessa vanhoihin. Onko siis nyt niin, että uudet synteettiset jänteet ovat ohittaneet luonnonjänteet paremmuudessa? Ja jos näin on, niin milloin suurinpiirtein tämä tekninen mullistus oikein tapahtui?

  • Kiitos!

   Kyllähän täällä saa ilman muuta kysellä kaikkea mikä kiinnostaa. 🙂 Luonnonjänteet ovat tosiaan menettäneet tasaisesti suosiotaan vuosien saatossa ja aika harva varsinkaan nuoremmista pelaajista enää niillä pelaa. Kokeneemmista pelaajista löytyy vielä niihin luottajia, mutta suurin osa heistäkin pelaa yhdistelmäjänteellä niin, että vain poikkijänteet ovat luonnonjännettä ja pystyjänteet sitten jotain synteettistä.

   Varsinkin Luxilon Alu Power oli käänteentekevä jänne markkinoille tullessaan 90-luvulla, sillä se tarjosi sekä pelattavuudelta että kestävyydeltä todella hyvän paketin. Luonnonjänne tuottaa kyllä palloon vauhtia todella hienosti, ja itsekin sitä kokeillessani varsinkin volleyt ja alakierteet tuntuvat silkinpehmeiltä, mutta muuten pallo lähtee jänteistä jopa liian herkästi, eikä kontrolli riitä. Nykytenniksessä lyödään palloa niin älyttömän kovaa, ettei jänteistä edes tarvita enää lisää vauhtia.

   Ja kyllähän synteettiset jänteet voittavat käytännöllisyydessä luonnonjänteet 6-0. Jännityksen kireys pysyy yllä pidempään, eikä kosteus haittaa.

 • Vakuuttava voitto ja tuo ilme kättelyssä jotenkin viestitti että tämä oli vasta alkua.
  Pääsit muutaman kerran ottamaan Mussetin kanssa kämmenrallia takakentältä ja voittaja oli mr Heliövaara! Ymmärrän hyvin että nyt mennään maailman huipulle nelurissa, mutta eikö kaksinpeliHarrikin ole hyötynyt viimeaikaisesta kehityksestä?

  • Jep, hieno matsi, mutta ei jätetä tätä kyllä vielä tähän!

   Ja tosiaan kämmenpeli on viimeisen vuoden aikana mennyt hurjasti eteenpäin. Varsinkin krossiralleissa tuntuu, että pärjään aika mukavasti ketä vain vastaan. Moskovassa viime syksynä tuntui, että pysyin kyydissä jopa Rublevia ja Karatsevia vastaan, joten nyt ei paljoa puntti enää tutise, vaikka pallo tulisi vastapuolelta kuinka kovaa. Kaksinpelitreenit ovat jääneet viime aikoina aika vähiin, mutta koska lyönnin vauhti on kehittynyt hurjasti niin tuskin se kaksinpeliäkään haittaisi. 😁

 • noniin huomenna päästään taas jännittämään. kiva että on kentän eka ottelu, niin ei tartte penkkiurheilijankaan arvailla, millon alkaa. luuletteko että on teille etu, että ette ole kahteen päivään pelanneet, kun taas vastustajat ovat ilmeisesti joutuneet tahkoamaan tänään ja eilen, ja tais ollapa vielä viisieräinen? 😁

Comments are closed.