Wimbledon R16, Heliövaara/Glasspool – Mektic/Pavic 4-6, 6-7(6), 6-4, 6-2, 3-6 (teksti päivitetty)

Voi voi, hieno taistelu Wimbledonin kolmannella kierroksella päättyy lopulta karvaaseen tappioon. Kaksi ensimmäistä erää kroatialaisvastustajat olivat iskussa, mutta kolmas ja neljäs erä olivat meiltä upeaa tennistä. Voittaja ratkaistiin eilisen tapaan viidennessä erässä, mutta tällä kertaa vastustajat olivat siinä yksinkertaisesti vahvempia. Harmiteltavaa jäi, mutta toisaalta parhaamme kyllä yritimme.


Eilinen viisieräinen ottelu oli nopea, joten kehossa ei sen puolesta tuntunut kovinkaan paljoa väsymystä tänään aamulla. Päinvastoin, olo oli pirteä ja pallosilmä todella hyvässä iskussa aamun bollauksessa. Otin eilen illalla tarkoituksella etäisyyttä näyttöpäätteistä ja pidin hotellihuoneen valaistuksen pimeänä, jotta keho ja mieli saivat kunnolla palautua. Kyllä siinä on vain iso ero palautumisen kannalta viettääkö illasta kolme tuntia puhelinta selaillen vai ilman digilaittaita rentoutuen.

Olosuhteet olivat tänään ensimmäistä kertaa koko viikon aikana melko tuulettomat, mikä tarkoitti pelin tasolle suuntaa ylöspäin. Erityisesti tämä näkyi ja tuntui vasustajien otteissa, sillä he tulivat ensimmäiseen erään todella isolla sykkeellä. Heillä oli murtopalloja peräti kolmessa meidän syöttövuorossamme, ja minun syöttöni murtui 3-3 -tilanteessa. Pääsimme 4-5 -tilanteessa Pavicin syötössä hakemaan vielä vastamurtoa kahden murtopallon verran, mutta lobbini eivät pysyneet kentässä.

Toisessa erässä kroatialaisten vahva peli jatkui, mutta saimme pidettyä syöttöjämme vähän puoliväkisinkin. Kovin montaa helppoa syöttövuoroa ei kuitenkaan meille tarjottu, vaan paine oli jatkuvasti läsnä. Taistelimme kuitenkin erän tie breakiin, jossa tulimme minibreikin takaa vielä tasoihin. Lloyd seivasi eräpallon 5-6 -tilanteessa ässällä, mutta seuraavan pisteen kaksoisvirhe oli kohtalokas. Erätilanne oli siis 0-2, ja yleisfiilis vähän tukala.

Kroatialaiset ehkä olettivat kolmannen erän olevan meille jo lopun alkua, mutta emme me olleet suinkaan luovuttaneet, vaan jaksoimme tsempata ja taistella minkä pystyimme. Lopulta se myös palkittiin vihdoin ottelun ensimmäisellä murrollamme erän puolivälissä, emmekä enää luopuneet johdosta. Kolmas erä siis meille 6-4.

Neljäs erä oli taas kovaa taistelua alusta alkaen. 0-1 -tilanteen syöttövuorossani vastustajat saivat murtopallon, mutta kaksi peräkkäistä ässää ja hieno taistelupiste käänsivät gamen pidoksi. Ja tuosta momentumista alkoi sitten meidän ottelun paras vaiheemme, kun latasin kaksi ykkössyötön palautusta peräkkäin läpi ja lopulta Lloydkin onnistui upeasti palautuksessaan breikkipallossa. Otimme vielä toisenkin murron heti perään Mekticin syöttäessä ja erä tuli meille lopulta selvästi 6-2. Ottelu oli siis kutkuttavasti tasan 2-2.

Tuntui siltä, että olimme viidennen erän alussa ihan hyvin palautuksissa mukana, mutta 1-2 -tilanteessa se oli minun syöttöni, joka murrettiin. Pelastin yhden murtopallon upealla linjavolleylla, ja saimme sen jälkeen pitopallonkin, mutta kroatialaiset väänsivät väkisin murron itselleen toisella yrittämällään. Varsinkin Mekticin palautukset olivat rautaa. Emme kuitenkaan luovuttaneet, vaan laitoimme kaiken peliin taistellen murron takaisin Pavicin syöttäessä 2-4 -tilanteessa. Perään isot tuuletukset ja yleisö kentällä 12 syttyi taas.

3-4 -tilanteessa tuntui, että momentum oli jälleen meidän puolellamme, mutta kroatialaiset rokottivat kuitenkin ankarasti jokaisesta kakkossyötöstäni seuraavassa gamessa. Pettymys syötön menetyksen jälkeen oli suuri, eikä meistä enää ollut hyvin syöttäneen Mekticin murtajiksi. Upea taistelu, mutta niin vain jälleen kerran Mektic/Pavic otti meistä tiukan voiton, tällä kertaa viiden erän ja 3,5 tunnin jälkeen.

Onhan se raastavaa tippua kisasta tällaisen matsin jälkeen. Pelasimme itsemme upeasti mukaan otteluun 0-2 -erätappioasemasta, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. Varsinkin nuo kaksi menetettyä syöttövuoroani viidennessä erässä tulevat harmittamaan vielä pitkään. Miten ne osuivatkin niin huonoon paikkaan?

Mutta kyllä vastapuolellakin oli tänään kovanluokan pelimiehiä. Pariin kertaan pääsimme heidän pään sisäänsä kovalla palauttamisellamme, mutta pääosin heidän tekemisensä oli kyllä tappavan tehokasta. Verkkopelissä he olivat lähes virheettömiä, ja lopulta myös kakkossyötön palautuksissa aavistuksen meitä parempia. Ja kyllähän sen huomasti, että kroatialaisilla oli itseluottamus kunnossa. Ei paljoa päätä huimannut tiukat paikat tai yksittäiset virheet.

Meillä peli oli parhaimmillaan rentoutuneessa tilassa takaa-ajoasemassa, mutta onhan se rehellisesti sanottava, että olimme kyllä lähes jatkuvasti kovassa paineessa syöttövuoroissamme. Helpot syötönpidot olivat todella vähissä, niin hyvin vastustajat palauttivat. Ajoittain tuntui siltä, että me jouduimme omissa palautuksissamme vähän aavistamaan jompaan kumpaan suuntaan, kun taas vastustajat pystyivät peittämään kumpaakin kulmaa ja lukemaan sekä syötön suunnan että verkkopelaajamme liikkeen todella hyvin. Varsinkin kakkossyötöissä oli oikeasti vaikea keksiä voittavia pelikuvioita kumpaakaan vastustajaa vastaan. Vaikka palautuksen saikin poimittua ykkösvolleylla takaisin, oli vastustajien verkkopelaaja todella kärkkäänä peittämässä kulmia verkolla.

Olen kuitenkin jälleen kerran ylpeä tiimistämme ja siitä, että jaksoimme uskoa voittoomme aina viimeiseen pisteeseen asti. Fokus pysyi yllä koko ottelun ajan, mikä ei pitkässä viisieräisessä ole aina itsestäänselvyys, emmekä todellakaan taipuneet helpolla. Tuimme Lloydin kanssa toisiamme ja olimme selvästi positiivisempia esimerkiksi eiliseen verrattuna.

Nyt se ei vain kuitenkaan riittänyt. Ykkössyöttöjä olisi pitänyt saada kenttään enemmän ja kakkossyötöillä ehkä jälkikäteen ajateltuna pitänyt ottaa enemmän riskiä. Mutta kentällä ja heti ottelun jälkeen tuntui kyllä siltä, että kaiken annettavamme annoimme ja ihan parhaamme teimme. Ei sitä voi enempää vaatia. Pitää vain jatkaa treeniä ja uskoa siihen, että ensi kerralla se parhaan tekeminen vie vielä pidemmälle.

Eikä tämä Wimbledon tai koko ruohokausi missään nimessä huono jakso ollut. Olimme ensimmäistä kertaa sijoitettuna parina mukana, mutta jouduimme harmittavasti kohtaamaan kesäkuun kuumimman parin jo kolmannella kierroksella. Kaksi ensimmäistä ottelua hoidimme hienosti, mutta tottakai nälkä kasvaa syödessä. Kyllähän sitä haluaisi aina mennä pidemmälle kuin edelliskerralla.

Pisteitä tästä Wimbledonista ei kuitenkaan tällä kertaa jaettu, joten rankingiin kolmannen kierroksen paikalla ei ole vaikutusta. Näyttää siltä, että viikon päästä maanantaina julkaistavalla listalla sijalukumme pysyvät aika lailla ennallaan, vaikka meiltä putoaakin viime vuoden kolmas kierros saldosta pois, sillä myös muilta pelaajilta putoaa isoja pistepotteja pois. Race-listallakin sijoituksemme pysyy luonnollisti ennallaan, kun kukaan muukaan ei pisteitä saa.

Ruohokausi on nyt siis paketissa, ja on aika ottaa pari päivää huilia ennen siirtymistä hetkeksi takaisin massalle. Båstadin ATP250-kisa alkaa jo reilun viikon päästä, mutta siellä pelaan poikkeuksellisesti Emil Ruusuvuoren kanssa Lloydin pitäessä väliviikkoa. Sen jälkeen ohjelmassa on toivottavasti Hampurin ATP500, jos vain mahdumme Lloydin kanssa mukaan. Ja sittenhän edessä siintääkin jo elokuun USA:n kiertue, joka parhaimmillaan koostuu Washingtonin ATP500-kisasta, Montrealin ja Cincinnatin ATP1000-kisoista, Winston-Salemin ATP250-kisasta sekä US Openista. On siinä paljon kyllä pelaamista.

Nyt kuitenkin edessä pari päivää kotioloista ja perhearjesta nautiskelua. Toivottavasti hyvät kelit jatkuvat Suomessa myös ensi viikollakin.

12 thoughts on “Wimbledon R16, Heliövaara/Glasspool – Mektic/Pavic 4-6, 6-7(6), 6-4, 6-2, 3-6 (teksti päivitetty)

 • Saatiinpa nähdä hienoa ja jännittävää tennistä, vaikka voitto lipsahti kavereille, niin teitte kyllä osaamosellanne unohtumattoman vaikutuksen kotiruutujen katsojiin, kannustavaan brittiyleisöön ja brittiselostajiin!!! Wimbledon, Rooman ja Queensin turnaukset näyttävät, että todellakin kuulutte kärkikahinoihin!!! Mahtavaa katsoa teidän rohkeaa ja taidokasta peliänne!
  Tämä voitto oli lähellä ja isot voitot odottavat nurkan takana. Just do it!!’

 • Enpä muista olisinko koskaan nähnyt H. Heliövaaraa tasokkaampana kuin mitä pelasit 2. erän tie-breakista alkaen. Toki joukkoon mahtui jokunen pakottomaton virhe ja valitettavan ratkaisevat muutamat syöttömenetykset, mutta kokonaiskuva alkukäynnistelyn jälkeen ehdottoman positiivinen. Tasainen matsi kaikkineensa, missä vastustaja oli vaan 9 pistettä parempi. Olisi kelvannut hyvinkin finaalitaistoksi.
  Koetko muuten päivän eka pelit iltapelejä hankalimpina? Onko kroppa ja mieli iltaa kohden terävävämpänä?
  Kausi on vasta puolessa ja turnauksia piisaa. Oletettavasti sijoitettuna myös USOpeniin, joten sinne ja muihin isot tsempit!

 • Olipa kaksijakoinen matsi. Kaksi erää hakkasitte päätä petäjään ja sitten homma kääntyi päälaelleen. Minulta loppui usko mutta teiltä ei 💪. Kolmessa viimeisessä erässä oli sitä energiaa, asennetta ja päättäväisyyttä mitä kaipasin alusta lähtien. Taitava parihan tuo vastus on ei siitä pääse yli eikä ympäri. Mutta kuten kaksi viimeistä kohtaamista kertoo, niin hengitätte ihan siinä takana niskaan. On ollut hieno vuosipuolisko seurata ja jännätä. Kiitos siitä 🙌. Toivottavasti pysytte terveinä ja iskussa, niin teillä on kaikki edellytykset jatkaa näitä kovia esityksiä loppuvuodenkin aikana.

 • Niin ovat, todella hyvin. Tottakai ymmärretään että tuo ottelun aivan viimeinen syöttövuoro harmittaa, ja saakin sitä tehdä, mutta älä anna sen lannistaa. Taistelunne sieltä 0-2 tilanteesta oli todella säväyttävää ja antaa lupauksia tulevaan.
  Hakekaa nyt ne tarvittavat pisteet jotta pysytte 13 joukossa, sitten onkin askelmerkit asetettu kauden loppuun asti.

 • Even a 3hr 14min match can be decided by only a couple of points, so agonisingly close but what a come back after losing the 2nd set on a TB especially the way it ended, must have been gutting. But you raised your game and pulled Lloyd through who found his serve and hit 2 tremendous returns on BPs. Your own level was excellent with consistent returns and dominating at the net. 💪 You really looked to be enjoying yourself and playing with freedom. The commentators said that Wimbledon were likely to follow the other slams and play best of 3 sets men’s doubles, I do hope it’s not for a few years, best form of tennis there is. By the way, this was the 3rd time in two weeks your match was featured on one of the main BBC channels. 😎 Enjoy the short break, you’ve deserved it. 🌄🌅⛱

 • Upeaa katseltavaa tällaiset pelit, notkahduksineen kaikkineen. Kukaan ei pelaa alusta loppuun virheittä, kyse on enemmänkin siitä, mihin kohtaan virheet osuvat ja kuinka vastustaja kykenee ne hyödyntämään. Harvoin molemmat notkahtavat samanaikaisesti (?) Toinen pareista häviää, mutta nyt ei ollut huono häviö (usko pois, on hyviäkin häviöitä :-)), joten itse kykenin suhtautumaan siihen suht. rauhallisesti. Tuli vain lisää nälkää seurata pelejänne, ja uskon ettei teidänkään nälkänne vähentynyt. Mielenkiintoista nähdä (toivottavasti!) teidät yhdessä Emilin kanssa! Tsemppiä ja mukavia kesäpäiviä. Ja kiitos sykähdyttävistä hetkistä!

 • hieno nousu oli, harmi että ei tullut tosiaan huipennusta, mutta huikea tasonnosto 😊 tuliko pahaa mustelmaa lloydin alkuerissä lyömästä pallosta? 😬

  yritän muuten innostaa myös kavereitani katsomaan tennistä, siis kavereita jotka eivät olleet aiemmin kuulleet edes nimeäsi, ja hekin sanoivat että oli jännä seurata matsianne, ja voivat katsoa toistenkin 😊 tosin eniten mielenkiintoa herätti ehkä se, että mektic näytti kuulemma ihan ryan reynoldsilta 🤣

  mutta mutta, hienoja matseja on varmasti teillä edessä, ja en malta odottaa sun ja emilin komboa, peukut tosin vaan pystyyn että sen pystyy sitten näkemäänkin jostain, kun taitaa olla 250-turnaus 😊

 • Hampurin 500-kisaan mahdutte näköjään heittämällä mukaan. Sieltä sitten taas hyvät paripisteet, kunhan Emilin kanssa ensin hassuttelette Båstadissa sopivan pitkälle.

 • Isäntä oli talossa! Minusta hienointa mahtavassa tennismatsissa oli se asenne, jolla sinä johdatit tiimisi viiteen erään. Oli niin päämäärätietoista ettei paremmasta väliä. Siinä tämän hetken ykköspari oli ihmeissään ja pääsitte myös heidän päidensä sisään. Pienestä oli kiinni koko matsin vieminen. Sekin tapahtuu vääjäämättä. Jälleen oli askeleita eteenpäin!

Comments are closed.