Hampuri ATP500 – Ensimmäinen ottelu maanantaina

Hetki ehtikin jo vierähtää edellisestä blogikirjoituksestani, mutta niin on myös maisema taas vaihtunut. Kotona vietetty lepo- ja treenijakso oli varsin onnistunut, ja nyt on Hampurissakin jo pari päivää harjoituksia alla. Saamme tässä odotuksien mukaisesti melko kovatasoisessa kisassa vastaamme parin maailman huipulta, kun kohtaamme maanantaina ensimmäisellä kierroksella parin Koolhof/Skupski.

Reilut puolitoista viikkoa kotona sujuivat jälleen tuttuun tapaan nopeasti, sillä päivät täyttyivät niin perhe-elämästä kuin treenistäkin. Puhdas nelinpelin treenaaminen ei välttämättä ole kotioloissa aina ihan helppoa pelikavereiden puutteen vuoksi, mutta varsinkin näin alustanvaihtojen yhteydessä pari kaksinpeliharjoitusta ei toisaalta haittaa ollenkaan. Saapahan paljon toistoja ja kivahan se on aina silloin tällöin käydä vaikkapa Otto Virtasta vähän treenierissä pyörittelemässä. 😁 Hienoa oli myös päästä pitkästä aikaa kentälle Jarkko Niemisen kanssa, ja löytyi treenikaveri parin päivän Savonlinnan visiitinkin aikana Tero Mäkäläisestä. Kaikin puolin hyvillä mielin kelpasikin siis kohti Hampuria lähteä.


Koska nelinpelipisteiden pelaaminen oli jäänyt kotona vähiin, lensin kisapaikalle tällä kertaa jo perjantaina, jotta meillä olisi Lloydin kanssa hyvin aikaa hioa taas kuviot kuntoon. Olemmekin ehtineet pelata treenieriä laatuvastustajien, muun muassa Gonzalez/Moltenin, Granollers/Zeballosin sekä Pütz/Venusin kanssa. Kiva huomata, että moni kärkiparikin haluaa meidän kanssa nykyään treenata. Syöttö- ja palautuspeli on massakentillä aina vähän erilaista kuin ruoholla tai kovalla, mutta nuokin osa-alueet ovat kyllä tuntuneet päivä päivältä paremmilta.

Kisana tämä Hampurin ATP500 on odotetusti aika miellyttävä paikka pelata tennistä. Pelasin täällä itse asiassa kaksinpelin karsinnat vuonna 2012 sekä pariin kertaan Saksan bundesliigan otteluita, joten paikka ei sinänsä ole uusi, mutta onhan se kuitenkin pääsarjapelaajana aina mukavampaa. Lloydin kanssa tulikin vähän jopa vitsailtua kuinka tällaisiin puitteisiin alkaa melkein tottua ja jopa turtua, vaikka vain vuosi sitten kaikki tälläiset ison kisan järjestelyt olisivat olleet yhtä suurta juhlaa. Hotelli Grand Elysee on kaupungin parhaita, ruokailut kentillä varsin hienot, kuljetukset sähkö-Mersuilla pelaavat kuin rasvattu ja palvelu muutenkin aikalailla viimeisen päälle.


Huomenna ei kuitenkaan enää pelata siis vain treenieriä, vaan pääsemme päivän ainoassa miesten nelinpelissä tositoimiin. Vastustajamme Koolhof/Skupski ovat rankingissa tukevasti top-10:ssä sekä tämän vuoden selkeä ykköspari Race-listalla, joten tiukkaa menoa on luvassa alusta asti. Olemme treenanneet heidän kanssaan pariin kertaan tämän vuoden aikana, minkä lisäksi olemme kummankin heistä kohdanneet kerran virallisessa ottelussa, mutta tuolloin eri parien kanssa. Jotain juttuja on siis heidän pelistään jäänyt mieleen.

Kumpikin vastustajista viihtyy nelinpelaajaksi todella hyvin takakentällä, mutta ei verkkopelikään tietysti mikään heikkous ole. Skupski lyö mielellään paljon kämmentä, kun taas Koolhof saa hyvin vauhtia kummaltakin puolelta. Varsinkin palautuksissa he käyvät mielellään päälle aggressiivisesti, joten oma ykkössyöttöprosentti on huomenna isossa roolissa. Syöttöpeli heillä on joskus se pelin vaihtelevin osa-alue, joten jos taas itse saamme siihen annettua painetta, niin jokunen kaksoisvirhekin saattaa vastustajien mailasta tulla. Kova matsi on kuitenkin siis joka tapauksessa luvassa.

Matsimme on ohjelmassa kentällä 3 päivän toisena otteluna ei ennen kello 13 paikallista aikaa. Suomen aikaa siis tuntia myöhemmin noin kello 14, ja tätä kisaa voi taas ATP500-tasolle tyypillisesti seurata sekä Eurosport playerilta että TennisTV:ltä. 👍

Loppuun pitää vielä mainita yksi juttu, mikä edellisestä kisastamme on sääntöjen osalta muuttunut. 11.7. alkaen valmentaminen ottelun aikana on nimittäin ATP-kisoissa sallittua sekä suullisesti että käsimerkkejä näyttäen. Valmentajan tulee istua omalla paikallaan, eikä vastustajia saa häiritä, mutta muuten tennikseen perinteisesti kuulunutta valmentamisen kieltoa ei siis enää sovelleta. Omasta mielestäni tämä sääntömuutos on todella harmillinen eikä pelkästään sen takia, että mies miestä vastaan -asetelma poistuu.

Nelinpelin osalta nimittäin myös käsimerkkien näyttäminen menee vaikeaksi, sillä kävin tänään varmistamassa kisan supervisorilta, ettei mikään kiellä vastapuolen valmentajaa näyttämästä omille pelaajilleen meidän käyttämiä käsimerkkejä tai signaaleja. Saa nähdä miten tämä käytännössä muuttaa pelaajien käyttämiä signaaleja, mutta vaikea on uskoa, ettei joku pari ainakin alkaisi valmentajan apua näissä tilanteissa käyttämään. Mitäs mieltä te olette, poistuvatko käsimerkit nyt pikkuhiljaa kokonaan, vai tehdäänkö nelinpelissä herrasmiessopimus, etteivät valmentajat toista vastustajien merkkejä? Entäs miten valmentaminen muuttaa kaksinpelejä?


21 thoughts on “Hampuri ATP500 – Ensimmäinen ottelu maanantaina

 • Ohoh !! Onpa tosiaan huono uudistus. Kai sitä perustellaan sillä, että tuomarin on ollut vaikea valvoa esimerkiksi valmentajaisän juttelua poika Tsitsipakselle ellei hallitse kreikan kieltä. Silti, harmi !

  • Jep, tuollahan sitä kai juuri perustellaan, mutta ei se tarkoita, että olisi omasta mielestäni hyvä uudistus!

 • Äkkiseltään tulee mieleen, että sääntömuutos vain hajottaa pelaajan keskittymistä. Kuinka paljon valmentajaa pelin aikana itse kukin pelaaja tulee käyttämään, jää nähtäväksi. Kovin suuresti en usko muutoksen tuovan hyötyjä, mutta tätä täytyy vielä pureskella hieman lisää eri tulokulmista. Hieno kuitenkin nähdä teidät taas kentällä! Pistäkää huolella hösseliks ja homma kotiin!

  • Onhan se noinkin. Tuskin mitään isompia neuvoja ainakaan omaan peliin matsin aikana haluaisinkaan, mutta esimerkiksi palauttamisen sijoittumisen tai jonkun tietyn taktisen neuvon avulla voi toki jotain hyötyä saada. Tänään pitää kuitenkin pärjätä ilman valmentajaa 🙂

 • Ompa kyllä harmillinen sääntömuutos 🙁 olisiko mitään järkeä keksiä täysin omia käsimerkkejä mitä valmentaja ei näinollen voi valmennettavilleen tulkata? Tämä tosin vaatisi melkeimpä uusien signaalien opettelun tiuhaan tahtiin, ettei sana kierrä ja merkit näy streameissä mistä ne voisi opetella etukäteen..
  muuten, tiedän että on aikaista, mutta onkohan teitä Lloydin kanssa mitään mahdollisuutta nähdä marraskuussa talin ch-kisaa pelaamassa? Taidatte olla jo pysyvästi siirtyneet suurempiin kisoihin, mutta aina kannattaa kysyä 😀 Lipunmyynti aukeaa jo ensi viikolla sinne. Sinun kuvasi näin jo jossain mainoksessa, eli toivo elää että suomiyleisö pääsisi teidät näkemään parina?! 😍

  • Tulipahan sellainenkin mieleen tuosta sääntömuutoksesta, että esimerkiksi kaikilla ei ole mahdollisuutta kuljettaa valmentajaa mukana. Pistää mielestäni pelaajat hieman eriarvoiseen asemaan. Mutta minkäs teet, raha ratkaisee. 😅
   Tarkemmin miettiessä, raha ratkaisee aika paljonkin valmennuksessa. Toisella on varaa palkata koko valmennustiimi, toisella yksi valmentaja joka ei kierrä kisoissa.

   • Niinpä! Mutta tämä ongelma toki on ollut lajissa ennenkin. Eikä siitä huolimatta onneksi pelkästään paksuimmalla lompakolla pärjää. 😉

  • Jep, kisan supervisor sanoi ihan samaa, että pitää sitten vain kehitellä käsimerkit, joita ei vastustajan valmentaja ymmärrä. Aika rajallinen määrä niitä viestintätapoja toisaalta kyllä on…

   Ja Talin CH on alustavasti ainakin minulla kyllä ohjelmassa. Lloydin osallistuminen ei ole varmaa, ja toki jos kutsu ATP Finalseihin käy niin se menee edelle, mutta muussa tapauksessa ainakin minä meinaan siis Talissa pelata. 💪

 • Meneepä aika vaikeaksi sallitun valmentamisen valvominen noilla säännöillä, esim. vain muutama sana on sallittu, ei keskusteluja. Nämähän on aika tulkinnanvaraisia ja tällaisilla säännöillä on kohta vaan lisää tuomaririitoja luvassa. No onneksi kyseessä on vain kokeilu.

  Minusta hyväksi valmentamissäännöksi sopisi että katsomossa ollessa valmentajan pitää olla hiljaa lukuunottamatta jotain kannustushuutoja, mutta esim. kerran erässä saisi halutessaan mennä puoltenvaihdon aikana pelaajan penkin viereen ohjeita antamaan. Naisten kiertueella näkee usein, että valmentaja tulee tauolla kentälle, tosin en tiedä saako siellä huudella katsomosta asti.

  • Totta, WTA-kiertueella sääntö taitaa olla hieman erilainen. Tuollaiset lyhyet valmennustauot esimerkiksi erätauolla voisivat olla mielenkiintoinen toteutus, ja vältättäisiin ainakin tämä signaloiminen pisteiden välissä. Mutta kokeiluhan tämä nytkin on, saa nähdä miten sitten jatketaan ensi vuonna.

 • Ihan käsittämätöntä on ATP:n toiminta. Ensin Wimbledon pelattiin antamatta ATP-pisteitä (tästä moitteet myös WTA:lle) ja nyt valmentaminenkin kesken ottelun on sallittua. En ole elämässäni ollenkaan konservatiivi, mutta tenniksen pitkiä perinteitä pitäisi mielestäni kunnioittaa. Näille muutoksille ei kertakaikkiaan ole tarvetta, mutta minkäs teet tennisfanina tai pelaajana: kisoja on pakko katsoa ja kisoja on pakko pelata…

  Loistava muutos olisi se, että Hawk Eye live saataisiin joka turnaukseen ihan pelaajien oikeusturvan takia. Tämä tietokoneisiin perustuva upea järjestelmä on erittäin tärkeä uudistus tennikselle. Pelkkä tavallinen Hawk Eye ja pelaajien tekemät haastot eivät riitä, sillä monesti rajan läheisyyteen lyönyt pelaaja menettää etunsa. Ihmislinjatuomari nimittäin usein virheellisesti huutaa pallon ulos vaikka se olikin sisällä, ja päätuomari toteaa, että linjatuomarin kiljaisema ”Out”-huuto häiritsi pelaajaa ja koko piste joudutaan pelaamaan uusiksi. Väärän tuomion ja uusinnan takia sen takia hyvän lyönnin rajan tuntumaan lyönyt pelaaja menettää etuasemansa pallorallissa. Kannatan siis erittäin lämpimästi Hawk Eye Liveä kaikkialle, se on tervetullut ja luultavasti tärkein uudistus tennikseen sitten tiebreakin keksimisen ja puumailojen häviämisen.

  Onko Hawk Eye Live sitten täydellinen? Tuskinpa, sillä on siinäkin oma pieni virhemarginaalinsa, mutta se hakkaa kuitenkin ihmistuomarit hyvin helposti. En kertakaikkiaan ymmärrä ihmisiä, jotka haluavat säilyttää ihmisrajatuomarit jonkun epämääräisen ”tunnelman” ja perinteiden takia. Vääristä tuomioista on minusta ensisijaisen tärkeää päästä eroon. Kun nyt tietokonenörtit on tuollaisen ihmesysteemin onnistuneet tennistä varten kehittämään, sitä pitäisi käyttää kaikkialla.

  • Lisään tähän kommenttiini vielä vastaukseksi muistutuksen tuoreesta Wimbledonin miesten finaalista. Wimbledonissahan oli käytössä vain tavallinen Hawk Eye ja pelaajien tekemät haasteet. Eräässä kriittisen tärkeässä pallossa Kyrgiosin lyönti Djokovicin kämmenkulmaan huudettiin ihmislinjatuomarin toimesta ulos. Kyrgios ei tajunnut haastaa tuomiota, mutta Hawk Eyen tuomio näytettiin televisiossa katsojille ja se osoitti, että pallo oli osunut viivaan ja oli siis sisällä! Kyrgiosin olisi pitänyt voittaa kyseinen geimi tuolla lyönnilllä, mutta sen sijaan hän kärsi oikeusmurhan. Lopulta sen geimin kuitenkin onneksi voitti Kyrgios, mutta tällaista ei kertakaikkiaan saisi tapahtua urheilussa kun kerran Hawk Eye Live on olemassa.

   • Jep, tämä valmentamisen sallima sääntömuutos tuli kaiken lisäksi pelaajillekin aika puskista, vaikka kyseessä on todella merkittävä asia. Muuttuu koko lajin filosofia.

    Hawk-eye -järjestelmää ajetaan kyllä enemmän ja enemmän kisoihin mukaan, mutta esteenä on sen todella kallis hinta. Eikä sekään toki täydellinen ole, vaan virhemarginaalia on useamman millin verran. Mutta onhan siinä vaikea alkaa urputtaa mitään, kun live hawk-eye tuomitsee lyönnin ulos. 😅

 • mitäs savonlinnassa? onko teilläkin mökki täällä? itse olen savonlinnassa juuri parhaillani, vanhempieni mökki on tässä lähellä enonkosken rajaa 😊

  täytyy myöntää että itse vähän parahdin kun näin kaaviot ja avausvastustajanne, mutta onhan noita kovia pareja kaatunut aiemminkin, joten miksipä ei tänäänkin. joten onnea peliin!

  mitä tulee valmennussääntöjen muutoksiin, niin ensimmäisenä tuli mieleen serenan hässäkkä US Openin finaalissa, olikohan vuosi 2019. sitten tuli mieleen isä tsitsipaksen valmennus pojalleen, josta muistan nähneeni jokusen valituksen vastustajilta, ainakin medveded 😅 mutta en tiedä, luulen että tässä tulee juurikin noita rajanvetotulkintoja, että missä menee sopivan valmentamisen raja. helpompaa ollut kun kaikki on kielletty.

  • Vaimoni on Savonlinnasta kotoisin, joten käytiin siellä hänen perhettään moikkaamassa. 🙂

   Helppo kaavio ei tosiaan ole täällä Hampurissa edessä, mutta kaikkemme yritämme tänään. Vaikkei meillä valmentajaa olekaan tällä kertaa mukana. 🙂

   • näitä huippuparien voittojahan tulee yhtenään 🤩 onnea, hieno voitto, hyvä tuuletus 👏 en nähnyt ekaa erää, kun tehtiin sillon just lähtöä mökiltä täältä savonlinnasta, mutta tokaa erää ehdin sitten katsoa autosta puhelimella, ja se oli täysin teidän dominointia 😄 jos en väärin muista niin 9(!) breikkipalloa teillä ja vastustajilla 0.

    savonlinna on kyllä hieno kaupunki, oikein kiva vierailla ja miksei asuakin 😊

 • I assume Louis Cayer is not in Hamburg but where would he sit in such a match with a British player on either side? Would he get up and move seat after each change of end or stay with the higher ranked player? 😁

  According to the entry list, you and Lloyd are due to play Umag next week where you would be second seeds but it’s not listed on your schedule. Good luck today. 🤞

  • Louis is not here in Hamburg but anyway when two Brits are playing against each other, he is just a spectator and doesn’t get involved in the match or pre-match tactics. He is the coach of all British players so I guess that is fair.

   Umag is still an option for us if we don’t get in Washington. The entry deadline is today so we will know for sure tomorrow.

 • Mikä ero on pallon takana kuiskailulla ja käsimerkeillä? Eikö ennen syöttöä ehdi sopia taktiikasta vai tarvitaanko siellä vielä etulinjan miehen viimehetken käsimerkkejä?

  • Toki kaikki pelikuviot voi sopia etukäteen jo ennen ykkössyöttö tai ennen palautuspistettä, mutta moni pelaaja ei yleensä halua miettiä kakkossyöttöä ennen kuin ykkönen on syötetty. Antaa ikään kuin väärän signaalin, ettei usko ykkösen menevän kenttään. 🙂 Mutta toki kuiskailemalla homman voi yhtä lailla hoitaa myös.

Comments are closed.