Davis Cup FIN-NZL 5-0

Wau, olipa hieno viikonloppu Davis Cupin parissa taas Espoossa. Voitimme kaikki ottelut ja etenimme ensi vuoden maailmanlohkon karsintaan. Nelinpeli oli ennakkoon odotettuna tiukin matsi, ja tiukallehan se menikin, mutta hieno kolmannen erän puristus ratkaisi maaottelun Suomelle jo ennen kahta viimeistä kaksinpeliä. Tällä itseluottamuksella kelpaa taas jatkaa kohti seuraavia kisoja.


Oli odotettavissa, ettei Uuden-Seelannin kaksinpelaajista olisi meidän ykköstykeillemme oikein haastajiksi, mutta perjantaina nähtiin silti kaksi ihan viihdyttävää kaksinpeliä. Lukemat pysyivät kuitenkin selkeän vakuuttavina, ja lauantaihin lähdettiin näin ollen 2-0 -johdossa. Ilo oli huomata, että jo perjantaina Metro Areenalla oli lähes 3000 katsojaa, joten kyllähän Suomessakin alkaa upeaa tenniskulttuuria syntyä.

Lauantain nelinpeli Emilin kanssa Sitak/Venus -paria vastaan oli perjantaista poiketen aika lailla 50/50 -matsi etukäteen ajateltuna. Ja tasaisesti matsi lähtikin käyntiin. Sitakin syöttö tuntui alusta alkaen murrettavalta, mutta uusiseelantilaiset pelasivat verkolla suorastaan erinomaisesti, eivätkä edes Emilin tykkikämmenet saaneet heitä horjumaan. Omat syöttömme pidettiin kuitenkin vakuuttavasti, ja lopulta 5-5 -tilanteessa Emilin linjapalautukset napsuivat nätisti. Tuloksena murto Sitakin syötössä, ja kun Emil syötti hienosti erän kotiin seuraavassa gamessa, niin pääsimme erätauolle johdossa.

Pelasin toisen erän avausgamessa pari turhan passiivista palautusta, ja jotenkin annoin energiatasojen laskea liian alas. Mietin 0-1 -tilanteen puoltenvaihdossa, että pitäisi kaivaa energiageelit esiin, mutta päädyin kuitenkin säästelemään niitä myöhemmäksi. Eikä olisi kannattanut. Seuraava oma syöttövuoro oli varsin ponneton, kun ykkössyöttö ei löytänyt perille ja volleyssakin tuli pari virhettä liikaa. Momentum heilahti kertaheitolla vastustajille, ja he olivat lähellä ottaa jopa tuplamurron 0-3 -tilanteessa. Emil onnistui kuitenkin pelastamaan nuo kaksi murtopalloa syötössään. Meille paikkoja vastamurtoon ei kuitenkaan enää siunaantunut, joten reilun tunnin pelin jälkeen erätilanne oli tasan.

Davis Cupeissa kolmas erä pelataan normaalina eränä, ja päätinkin tulla kentälle vessatauon jälkeen ihan eri sykkeellä. Positiviista tuulettamista peliin heti alusta alkaen, sillä halusin näyttää kentällä voittajalta. Omiin syöttöihin löytyikin tarvittavaa terävyyttä, ja muutama hieno verkkopiste sytytti yleisöäkin paremmin ja paremmin mukaan otteluun vaisuhkon toisen erän jälkeen. Lopulta se oli kuitenkin palautuspeli, joka ratkaisi matsin.

Sitak syötti 2-1 -johdossamme, muttei mahtanut huippugamellemme mitään. Ensimmäisen pisteen kämmenlobbini oli erinomainen kuten myös Emilin krossipalautus 0-15 -tilanteessa. Ja sen perään vielä minulta matsin paras rystypalautus puhtaana winnerinä krossina. Ensimmäinen breikkipallo ei tärpännyt, mutta 15-40 -tilanteeseen löysin kuuluisan rysty-yläkierrelobbipalautukseni, jota Sitak ei enää onnistunut käsittelemään. Murto meille, ja nyt matsi oli täysin omissa käsissämme.

Tarvittiin vielä kolme syötönpitoa voiton ratkaisemiseksi, mutta tällä kertaa epäilyille ei jätetty sijaa. Vastustajilla oli kova paine palautuksissaan, mikä pakotti heidät yrittämään vähän liikaa, ja sehän sopi meille. Pääsin syöttämään ottelun kotiin 5-3 -tilanteessa, ja päätin tällä kertaa valita taktiikaksi ennemmin tarkat kierreykköset kuin suorat pommit. Se osoittautui selvästi erinomaiseksi ratkaisuksi, sillä sain syötöllä kolme suoraa pistettä ja kun Venus missasi kämmenensä pitkäksi ottelupallossamme, pääsimme tuulettamaan maaotteluvoittoa taas ihan antaumuksella.


Mielestäni tuo nelinpeli oli varsin hyvätasoinen ottelu, sillä uusiseelantilaiset pelasivat fiksusti omilla vahvuuksillaan ja pakottivat meidät kaivamaan esiin parhaan pelimme. Varsinkin verkkopelissä he olivat todella virheettömiä, eikä heitä oikein pystynyt voimalla voittamaan. Piti ennemmin olla ovela. Syötöissä vastustajien taktiikkana oli selvästi pelata todella paljon ykkösiä kenttään, ja siinä he onnistuivatkin yli 80% tarkkuudella. Toki tuo vähän söi ykkösistä tehoja, mutta ei se huono taktiikka varmasti ollut.

Me olimme palautuspelissä mielestäni lauantaina vahvempia, ja jotenkin halusimme myös voittoa enemmän. Tai ainakin itse tuntui siltä, että sain kolmannessa erässä hyvän hurmoksen päälle, ja silloin pelaan yleensä parhaiten. Emilkin pelasi hienon ottelun, vaikka muutaman kerran nelinpelipelaamisen vähyys ehkä näkyi otteissa. Mutta hän pystyy kyllä paikkaamaan paljon vahvalla syöttö- ja palautustyöskentelyllään.

Omassa pelissäni yksi iso tavoite oli pitää kakkossyötön vauhti korkealla, ja onnistuin siinä mielestäni varsin hyvin. Sain kakkossyötöllä paljon tavallista enemmän tuhoa aikaiseksi, eikä kaksoisvirheitä tullut juuri yhtään. Uskalsin syöttää lähemmäs rajoja ja vaihdella kierrettä. Tosi positiivinen juttu, joka kannattaa ehdottomasti pitää keskiössä tulevissakin peleissä. Samalla myös paine ykkössyötön osalta hieman laskee, kun kakkosellakin voittaa paljon pisteitä.

Kaiken kaikkiaan voimme Emilin kansa olla todella tyytyväisiä voittoon, sillä vastustajat olivat kuitenkin ihan maailmanluokkaa. Nautimme pelaamisesta kotiyleisön edessä ja osasimme ottaa tilanteen haltuumme ratkaisupaikoissa. Vamos! Nelinpelin jälkeen Emil ja Eero hoitivat vielä kunnialla voitot kahdesta merkityksettömästä matsista kaunistellen numerot murskalukemiksi. Viidettä ottelua ei sääntöjen mukaan olisi ollut edes tarve pelata, mutta kun kummankin joukkueen kapteenit niin halusivat, niin myös tuo toinen merkityksetön kaksinpeli herkuteltiin loppuun asti.

Davis Cup -matsimme jatkuvat siis taas ensi kaudella maailmanlohkon karsinnoilla, eli samalla tasolla kuin Belgia-ottelu tämän vuoden alussa. 2023 matsi pelataan hieman aiempaa aikaisemmin heti Australian avointen jälkeen helmikuussa, ja vastaan voi tulla taas tosi kovia tennismaita. Tämän vuoden finaaleissa pudotuspeleistä on pudonnut jo sellaisia maita kuin Iso-Britannia, Argentiina ja Ranska, minkä lisäksi kaikki puolivälierissä hävinneetkin maat joutuvat tuolle samalle karsintakierroksella meidän kanssamme. Kotiotteluahan me kaikki toivomme taas ensi vuodelle, mutta saa nähdä mitä arpa tuo tullessaan. Marraskuun lopussa vastus viimeistään selviää.

Davis Cup -voittoa juhlistettiin joukkueen kanssa lauantai-iltana hyvällä illallisella Helsingin keskustassa, mutta nyt sunnuntaina on matka jo jatkunut taas eteenpäin. Kävin kotona muutaman tunnin nukkumassa ja viettämässä perheen kanssa laatuaikaa puoli päivää, mutta iltapäivällä oli jo suunnattava lentokentälle. Kisat Ranskan Metzissä alkavat maanantaina, ja vaikka ensimmäisen kierroksen ottelumme ei vielä olekaan heti tuolloin ohjelmassa, niin hyvä se on saada taas uusissa olosuhteissa treeniä alle.

Olemme Lloydin kanssa Metzin ATP250-kisassa peräti kakkossijoitettuja, ja saamme ensimmäisellä kierroksella vastaamme belgialaiskaksikon Gille/Vliegen. He pelasivat tällä viikolla kolme ottelua Davis Cupin finaaleissa, joten matsituntuma lienee heilläkin kohdallaan. Olemme treenanneet heidän kanssaan pariin kertaan tämän vuoden aikana, ja vaikka heillä tuloksellisesti onkin ollut vaisu kausi, niin paras taso on korkea. Täytyy siis lähteä tosi tarkasti alusta alkaen pelaamaan. Ja pitää kakkossyötön vauhti tarpeeksi korkealla.

Päivittelen mahdollisesti seuraavan kerran vasta tuon matsin jälkeen, joten otetaan nyt vielä hyvä valmistautuminen alle ja käynnistetään syksys hallikausi kunnialla myös kisojen osalta. Vamos!

12 thoughts on “Davis Cup FIN-NZL 5-0

 • Vakuuttava voitto! Isosti onnea koko joukkueelle ja tästä on hyvä jatkaa kohti maailmanlohkoa! Yksi asia on Davis Cup:iin liittyen aina kiinnostanut, eli saavatko pelaajat edustamisesta ja myös mahdollisimman hyvästä menestyksestä korvauksen tai palkintorahaa? Tietysti oman maan puolesta pelaaminen on kunnia-asia, mutta tämä on yksilölajissa hieman eri asia, kuin vaikka jalkapallossa, jossa jokainen pelaaja saa kuukausipalkkaa seurajoukkueeltaan.

  • Jes, kiitos! Toki DC-matseista myös korvauksia maksetaan. Maailmanlohkossa palkkiot määräytyvät ITF:n jaon perusteella, mutta alemmissa sarjoissa jokaisella maalla on omat kuvionsa.

   Meidän joukkueessamme jokaiselle pelaajalle maksetaan osallistumispalkkio, jonka suuruus määräytyy pelaajan rankingin perusteella. Esimerkiksi TOP100-rankingilla saa siis isomman korvauksen kuin alemmaksi rankatut pelaajat.

   Lisäksi maaotteluvoitosta ITF maksaa bonuksen, jonka jaamme tietyn kaavan mukaisesti pelaajien kesken. Ne jotka pelaavat merkityksellisiä otteluita saavat suuremman siivun, mutta kaikille tulee kuitenkin joka tapauksessa pieni osuus. Muitakin kaavoja on käytössä, esimerkiksi Ruotsi jakaa tietääkseni voittobonuksen tasan pelaajien kesken.

   Yhteenvetona siis pelaajat saavat maaotteluista sekä vakiokorvauksen että mahdollisen voittobonuksen. Ykkösryhmässä summat ovat joitakin tuhansia euroja per pelaaja. Mutta Davis Cup -finaaleissa summat moninkertaistuvat, joten sinne tekee kyllä mieli päästä!

 • Kiitos taas hyvästä blogista ja isot onnittelut Davis Cup -voitosta sulle ja koko joukkueelle! Oli ilo olla katsomassa hienoja suorituksia ja 5-0 voittoa! On se vaan mielenkiintoista, kuinka henkinen kantti psykologian lainalaisuudet näyttäytyvät matsin sisällä.
  Venus, maailmanlistan 7. ja rutinoitunut Sitak eivät pystyneet viemään ekaa erää, vaan te otitte sen voiton. Kuten analysoit, momentum siirtyi radikaalisti heille toisessa, mutta sekään ei kestänyt heillä kolmannessa.
  Teidän pelissä sen sijaan oli todellakin voiton tahto nähtävissä ja sun tuuletukset sytyttivät koko Metro Areenan hurmokseen.
  Noiden kovien tuuletusten merkitys on todella iso. Se on nähty niin monissa viime matseissa. Ne ovat nostaneet tiiminne pelitasoa, antaneet lisää boostia ja pistäneet painetta verkon toiselle puolelle ja eloa katsomoon.
  Tsemppiä Metziin!!!

  Oliko teillä muuten DC-nelurin jälkeen lähempää keskustelua Venuksen ja NZ:n joukkueen kanssa? Miten he kokivat Suomen visiitin rökäletappiosta huolimatta?

  • Vamos! Kyllä se on vaan myönnettävä, että oma peli kaipaa monesti kovaa tsemppiä ja tuulettamista, että saa parhaansa irti. Energiat ylös niin hyvä tulee.

   Uuden-Seelannin porukka vaikutti olevan ihan tyytyväinen visiittiinsä, vaikka pelillisesti eivät oikein pärjänneetkään. Mutta se oli heillä tiedossa varsinkin kaksinpelin osalta jo etukäteen, että vaikeaa tulee. Järjestelyistä Suomi sai kuitenkin suurta kiitosta, ei kuulemma heidän kohdalleen ole sattunut näin suuren maailman tyyliin järjestettyä DC-tapahtumaa aiemmin. 👍

 • What chance Lloyd doing a flying chest bump with you after your next win? 😅🚫❌

  Congratulations on a comprehensive win.👏 It must be so exhilarating playing in front of such a supportive crowd especially after the US Open.🥳

  Artem Sitak posted a photo of both teams with a ”NO WAR” banner.🤝 His wife is Ukrainian and although he’s Russian born and has family in Russia, he’s been very outspoken about the war which takes courage. 💪

  • Thank you! I am sure one day we’ll see a chest bump with Lloyd haha 😁

   The home crowds were amazing but also very fair towards the opponents. As usual in Finland. And nice to hear Artem’s views about the war!

 • Hienot matsit! Kontinen ennusti tulokseksi 7-6,3-6,6-3… on se meedio! Nelurin katsoin alakatsomin päädystä… ykkösruudun T-syöttösi oli alati verkossa, mutta kakkossyöttö/kierteinen kohti toimi niin hyvin että riitti! Kakkosruutuun syötit paljolti ulos, ykkönen usein verkkoon, mutta kakkonen useimmiten toimi riittävästi. Emil syötti aluksi vain kierteistä, t:hen toimi mutta ykkösruutuun ei niin hyvin… ekan erän ratkaisuun Emil pisti kyllä hyvät pommit! Venus rohkeasti aavisti krossipalautuksia, mutta sitten kun linjapalautukset osuivat breikki oli selviö. Kolmannessa tuli Harri-tuuletuskin, tiesi että nyt on homma raiteillaan! Ja lopussa, ilman mitään riskiä, kierteisillä homma kotiin!

  • Haha, Kontinen ennusti myös perjantain kummankin kaksinpelin vain yhden gamen verran pieleen. Aika hurjaa!

   Päädystä on kyllä parasta katsoa tennistä. Syöttö tuntui pääosin ihan hyvältä matsin aikana, mutta verkkonauha tuli vastaan liian usein. Pienestä oli kiinni, mutta kyllähän ykköset pitäisi saada verkon yli useammin. Onneksi kakkoset toimivat kuitenkin aika hyvin. Ja lopussa riitti kierresyötöillä pelaaminen. 💪

 • Komeeta ja jännää oli lauantaina katsella nelurianne paikanpäällä. Ja mahtava viikonloppu koko joukkueelta. Jos jotakin vinkkiä katsomosta uskaltaa antaa, niin nosta palloa ykkössyöttöön 15 cm korkeammalle, kuten noihin kierresyöttöihin ja vikassa syöttövuorossasi teit, niin jo lähtee. Tsemppiä Metziin 💪

 • Katsoin tulevia kisojasi Lloydin kanssa. Huomasin, että listasta ainakin toistaiseksi puuttuu Stockholm Open. Oletteko mahdollisesti pelaamassa legendaarisessa Kungliga tennishallenissa?

  • Tällä hetkellä Tukholma ei valitettavasti ole kisakalenterissamme. Johonkin väliin täytyy treeni/lepoviikko ottaa. Toki tilanne voi vielä muuttua, mutta alustavasti vain nuo ohjelmaani kirjaamani turnaukset olisivat kalenterissa.

 • Tyylikäs voitto kotikatsomon edessä huippuparista.
  Jatkakaa Metzissä Vaahteranmäen Eemelin valitsemalla tiellä!

Comments are closed.