Metz ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Gille/Vliegen 7-5, 6-4

Vamos, nopeasta siirtymästä ja kevyehköstä valmistautumisesta huolimatta voitokkaasti lähti Ranskan kisa käyntiin. Vaarallinen belgialaispari pysyi melko hyvin aisoissa, sillä pidimme kaikki syöttövuoromme ja otimme kummankin erän päätteeksi vahvalla palautuspelillä tarvittavat murrot. Keskiviikkona ohjelmassa on treeniä ennen kuin pelit jatkuvat torstaina ranskalaisparia Added/Olivetti vastaan.

Davis Cup -voiton myötä kelpasi kisareissulle lähteä varsin hyvillä mielin, mutta perille asti ei tällä kertaa tuo flow-tila riittänyt. Metz sijaitsee koillis-Ranskassa lähellä Saksan ja Luxembourgin rajaa, joten matkustusvaihtoehtoina oli joko lento Pariisiin ja sieltä juna Metziin tai lento Luxembourgiin, josta 45 minuutin automatka hoituisi kisakyydillä. Emil ja samaan osoitteeseen matkalla ollut Michael Venus valitsivat Pariisin, mutta minua kiinnosti lisätä käytyjen maiden listalleni uusi maa Luxembourg, ja valitsinkin jälkimmäisen vaihtoehdon. Lentoa piti vaihtaa Berliinin uudella lentokentällä, ja vaikka itselleni kahden tunnin vaihtoaika riitti mainiosti, niin matkalaukut eivät ole vielä 48 tuntia myöhemminkään löytäneet perille Metziin.

Tennispelaajana sitä on tottunut matkustamiseen ja sen mukanaan tuomiin monenlaisiin koukeroihin, mutta laukkujen jälkeen jääminen on kyllä silti joka kerta yhtä ärsyttävää. Koko alkuvuosi on menty sujuvasti, mutta nyt laukut jäivät jo toisella peräkkäisellä lennolla jälkeen, sillä myös New Yorkista kotiin tullessa matkalaukku katosi pariksi päiväksi. Onneksi pakkaan nykyään juuri tällaisia tilanteita varten käsimatkatavaroihin kriittiset tavarat eli pari mailaa, tossut, jänteitä ja pelivaatteet, joten ihan tyhjän päälle ei sentään jää. Ja melkein kaiken muun saa yleensä joko lainattua Lloydilta tai ostettua paikan päältä.


Saavuin lopulta kevyine kantamuksineni perille Metziin myöhään sunnuntai-iltana, ja kun vielä olokin oli vähän flunssainen niin päätin jättää maanantain aamutreenit suosiolla väliin. Päivän mittaa paikallisesta apteekista ostetut rohdot alkoivat kuitenkin tepsiä, ja uskalsin vetää illalla kevyen 45 minuutin treenin matsikentällä klo 20.30 alkaen. Sisäkisoissa kenttäaika on monesti kortilla, ja vielä meidän jälkeenkin oli kentälle tulossa seuraavat treenaajat.


Ensimmäinen matsimme oli ohjelmassa päivän viimeisenä matsina tiistaina, joten bollaus matsikentällä ei tällä kertaa tullut kysymykseen. Kisalla on käsipalloareenana paremmin tunnetun varsinaisen ”Arenes de Metz” -pelipaikan kahden matsikentän lisäksi käytössä kaksi treenikenttää 10 minuutin ajomatkan päässä, mutta vaikka alusta nimellisesti onkin sama kuin matsikentillä, niin pallon pomppu oli kyllä moninkertaisesti nopeampi. Melko vikkelät Artengon pallot saivat pelin tuntumaan ihan älyttömän nopealta, mutta parempi se kai on lyödä nopealla alustalla kuin olla lyömättä ollenkaan.


Ehdimme bollauksen jälkeen pariksi tunniksi hotellille lepäämään ennen kuin oli aika laittaa matsikamppeet päälle noin kello 19. Neljän minuutin matsipallottelu hitaalla kentällä tuntui rehellisesti sanottuna jostain syystä ihan kamalalta, mutta onneksi pisteiden käynnistyttyä tuntuma vähän parantui. Lloyd piti ensimmäisen syöttönsä helposti, mutta sen jälkeisissä neljässä syöttövuorossa jokainen joutui pelastamaan vähintään yhden murtopallon. Murtoja ei kuitenkaan nähty. Lloyd pelasti tämän jälkeen vielä yhden murtopallon 4-4 -tilanteessa ennen kuin erä vihdoin ratkesi 6-5 -johdossamme. Löin kaksi fantastista kämmenpalautusta Gillen syöttöihin, ja Lloydkin onnistui eräpallossa palautuksessaan upeasti. Taululle lukemat 7-5 ja fillis oli kohdallaan.

Toinen erä alkoi tasaisesti, sillä syöttäjät olivat hieman paremmin mukana pisteissä myös syötön jälkeen ensimmäiseen erään verrattuna. Jotenkin meillä oli kuitenkin sellainen fiilis, että kunhan erä kääntyisi loppupuolelle, tulisi belgialaisten peliin vähän enemmän puristusta mailaan kuin meillä. Mutta kyllä se lopulta oli itse hoidettava homma kotiin. Vliegen syötti 5-4 -johdossamme, mutta eipä hän lopulta palautuksilleni mitään voinut, sillä voitin kaikki neljä palautuspistettäni tuohon yhteen ja samaan gameen. Erinomainen kämmenlobbi, kova kämmentykki linjaan, vahva rystykrossi jalkoihin ja matsipallossa suora rystypalautuswinneri. Siinä toisen erän ratkaisseet palautukseni. Kyllä kelpasi huutaa ”allez” ja siirtää katseet kohti toista kierrosta tunnin ja vartin pelin jälkeen.

En sanoisi tämän päivän matsia mitenkään täydelliseksi otteluksi, vaikka tilastojen valossa ihan hyvin pelasimmekin. Jokainen matsi, jossa pidämme kaikki syöttövuoromme on kuitenkin iso onnistuminen, sillä kyllä meillä yleensä riittää palautuksissa potkua vähintään yhteen murtoon per erä. Niin kuin nytkin. Ensimmäisessä erässä jouduimme kuitenkin pelastamaan murtopalloja peräti kolmeen kertaan, mikä on sisäkentällä aika paljon. Mutta pisteet kuitenkin siitä, että noissa pelastuksissa onnistuimme.

Syöttäminen oli omalta osaltani kohtuullista, sillä vaikkei ykkönen aina pudonnutkaan, niin kakkossyöttö toimi hyvin. Uskalsin laittaa palloon vauhtia ja syöttää monipuolisesti. Verkolla olin pariin otteeseen varsinkin ensimmäisessä erässä vähän varovainen, mutta loppua kohti tuokin parani. Ja palautuksissa erän ratkaisugamet olivat kyllä täyttä timanttia. Vielä kun osaisi keskittyä samalla lailla ihan jokaiseen palautukseen niin kuinka hyvin peli kulkisikaan?

Ja pitää kyllä vielä mainita, että olihan se taas mukava pelata yhdessä Lloydin kanssa yhden viikon vieraissa käymisen jälkeen. 😉 Emilin kanssa Davis Cup -matsi sujui upeasti ja kentällä olosta todella nautti, mutta Lloydin kanssa kuviot ja henkinen tuki toisillemme on hioutunut niin hyvin yhteen, että pelaaminen tapahtuu kuin itsestään. Tietää täsmälleen mitä toinen tekee niin matsivalmistautumisessa kuin ottelun aikana kentällä. Kyllä tällä fiiliksellä kelpaa jatkaa pelejä vielä pitkään.

Keskiviikkona on vuorossa siis välipäivä ennen kuin torstaina taas pelataan. Ranskalaisvastustajamme Added/Olivetti ottivat jonkinasteisen yllätysvoiton ensimmäisellä kierroksella, mutta mikään helppo matsi ei meille ole puolivälierässä luvassa. Yli kaksimetrinen Olivetti on pariin kertaan tullut kohdattua, eikä hänen syöttöään ole todellakaan mukava palauttaa. Added sen sijaan on hieman tuntemattomampi pelaaja meille, vaikka hänellä aika paljon nelurimenestystä CH- ja ITF-kisoissa onkin urallaan takana. Tarkempi skouttaus on osaltani vielä tekemättä, mutta eiköhän keskiviikkona sillekin löydy aikaa.

Toivotaan, että pelit jatkuvat torstaina samaan malliin. Tämän päivän ottelu oli ilmeisesti näkynyt VeikkausTV:llä, ja toivotaan, että myös tuo saa jatkoa seuraavalla kierroksella. Palataan taas sen jälkeen asiaan, vamos!

25 thoughts on “Metz ATP250 R16, Heliövaara/Glasspool – Gille/Vliegen 7-5, 6-4

 • That was your 40th match win together this year, a significant landmark in a great season which still has a long way to go.👏💥 A good win against a tricky pair who seem to be regaining some form. They served well in the second set but in the final game, they had no answer to your returns. 💪 Hope your luggage arrives tomorrow. 🤞Reminiscent of Lloyd in Rome.

  Interesting to see a picture of the court and where the ”crowd” sit. Still think an ATP 250 deserves a better second court.

  Could I ask what you were eating during the match? Lloyd didn’t seem tempted? Too exotic for him? 😅

  • Thank you! I didn’t know it was already our 40th match win this season. Not bad! Hope we can get to 50. 😎

   I didn’t have my usual energy gels as my luggage didn’t arrive. So I bought some raisins as energy intensive snack. 😁

 • And on live tennis rankings this put you two up to 6th in the doubles race to the ATP finals in Turin!! Here’s hoping that you qualify 🙂 Congratulations on a great season of tennis!!

 • Ihan teknisenä kysymyksenä, miten saat mailasi käsimatkatavaroihin? Oletan että joudut ammattitason välineitä suojaamaan aika tavalla vaikka itse niitä kuljetat. Ja onhan sulla kuitenkin laukkukin matkassa.
  Vai kuljetko bisnesluokassa?

  • Kyllähän pari mailaa kulkee vaikka sellaisenaan käsimatkatavaroissa. Itselläni on tuollainen ohut Yonexin mailapussi, johon mahtuu juuri kaksi mailaa, ja jota yleensä mukanani kuljetan. Kohtuullisen nätisti kun sitä kohtelee, niin ei mailat mielestäni sen enempää suojausta tarvitse. Ruumassakaan ei ole kuin kerran yksi maila hajonnut lähes 20 vuoden matkustamisen aikana.

 • Loistavaa tuo Vliegenin syötön murtaminen lopussa. Pelottavan hyvin oli lyönyt crosseja ja syöttänyt ulos siihen mennessä. Vähän vakavailmeinen oli Glassovaaran habitus eilen. Eiköhän helnots jahka laukku löytyy…
  Goljat nurin huomenna!

  • Vamos, viimeinen game oli kyllä täyttä timanttia. Lisää sitä seuraavassa matsissa!

 • Onnea voittoputkesta ja isot aplodit Doubles Racen 6:sta sijasta!!! Huomisesta vain voitto ja semeihin. Todennäköisesti vastaan tulisivat tiukka Mahut/Vasselin, jonka voititte Queen’s Clubilla suoraan kahdessa erässä. He epäilemättä tulevat ärhäkkäästi tavoittelemaan teidän kaatamista, mutta teillähän on jämerät aseet: energiatasapainot plussalle ja kovat tuuletukset käyttöön, niin voittohan sieltä tulee! 👍👍👍

  • Kiitos! Puolivälierä pitää tosiaan hoitaa vielä ensin ennen kuin kannattaa semifinaalia sen enempää miettiä. Vaikka ennakkosuosikkina lähdetään, niin helpolla ei mikään matsi tule. 💪

 • Onnittelut ”rutiininomaisesta taisteluvoitosta”. Menkäähän pitkälle Metzissä, sillä Venus/Poetz hävisivät yllättäen 1. kierroksella, joten on tilaisuus ottaa heihin kaulaa skabassa Torinon ATP-finaalipaikasta. He ovat pahin kilpailijanne. Tilannehan on ATP-finaalin osalta sikäli kimurantti, että saatetaan tarvita sijoittuminen 7 parhaan joukkoon: kahdeksas paikka lankeaa sääntöjen mukaan kauden GS-voittajalle, vaikka olisi kahdeksan sakin ulkopuolellakin – ja sellainen on olemassa: eli pari Ebden/Purcell, jotka voittivat Wimbledonin.

  Mutta mutta: vielä kimurantimmaksi asian tekee, ettei Wimpelistä jaettu ATP-pisteitä tänä vuonna. Joten saavatko Ebden/Purcell tuon 8. paikan vaiko ei? Ja sitten on vielä pari Kokkinakis/Kyrgios, jotka voittivat Australian avoimet ja ovat tällä hetkellä ATP-finaalilistalla kuudentena. Jos he tippuvat kahdeksan sakista ennen ATP-finaalia – mikä on täysin mahdollista, koska he pelaavat yhdessä harvakseltaan – kuuluu tuo GS-voittopaikka heille ja Ebden/Purcell jää enintään varapariksi.

  Oletteko selvittäneet ATP-yhdistyksen kantaa, ovatko Ebden/Purcell oikeutettuja GS-voittajan paikkaan ATP-finaalissa, vaikkei Wimpelistä herunut ATP-pisteitä? Asialla on kannaltanne suurta merkitystä!

  • Niin kuin itsekin kirjoitit, ei tuolla taida olla merkitystä. K&K tuskin pelaavat loppukaudesta ja jäävät siten top-8 ulkopuolelle ja siten top-7 paria pääsevät finaalikarkeloihin … toivottavasti mukaan luettuna Harri ja Lloyd.

  • If Ebden/Purcell had received 1000 points for winning Wimbledon, they would now be 6th in the race so I think it would be a contradiction for the ATP to say they can qualify for the finals by being slam winners outside the top 8 when they could well have been top 8 but for the ATP’s deduction. The ATP is full of contradictions however. 🙄

   There was a rumour, Kyrgios wouldn’t return to Europe for the Tour finals but he and Kokkinakis have entered Tokyo so looks like they’re coming. The field in Astana is incredibly strong with 9 of the top 10 teams competing and the ranking cut off is as low as 52 whereas Tokyo, the second seeds (Ebden/Purcell) would have to play qualifying in Astana. 🤪

   It’s still tight for the last 5 spots with a long way to go and lots of points on offer.

   • Winning Wimbledon normally gives you 2000 points, so Ebden/Purcell should actually be on 5th place. (Mektic/Pavic would also have received 1200 points keeping them 4th.) 🤔

    It really surprised us that almost no one decided to play Tokyo. Me and Lloyd had all the visa papers ready but just though the travel would be too exhausting. Nur-Sultan is a nice tournament, it’s indoors and there are no covid restrictions either. Last thing you want is a long quarantine in Japan although I heard they have recently eased the restrictions a bit.

  • Minun tietääkseni Ebden/Purcell on oikeutettu Wimbledon voitollaan ATP Finaaliin. Tuo GS-voitolla ATP Finaaleihin on tarkoitettu vain yhdelle parille, joka on sijoittunut Race-listalla sijalle 8.-20. eli, jos Kokkinakis/Kyrgios tippuu sijoille 8.-20. ja Ebden/Purcell parin edelle niin silloin vain Kokkinakis/Kyrgios pääsee tuon GS-voiton turvin finaaliin.

  • Kieltämättä kimurantti tilanne Torinoa ajatellen! Mutta sama juttuhan se on kaksinpelin puolella, kun Djokovic voitti Wimbledonin, mutta on Race-rankingissa vasta sijalla 15.

   Kuulin juuri Lloydilta, että Wimbledonin voittaminen laskettaisiin tänä vuonna GS-voitoksi, eli Ebden/Purcell ja Djokovic olisivat sitä kautta oikeutettuja suoraan Torinon paikkaan. Djokovicille paikka on jo varma, sillä muut GS-voittajat ovat jo paikkansa varmistaneet, mutta nelinpelissä Kokkinakis/Kyrgios voi vielä sekoittaa pakkaa. Vain parhaiten race-listalla sijoittunut GS-voittaja sijoilta 8-20 pääsee mukaan, joten jos Kokkinakis/Kyrgios tippuu 7. sijan ulkopuolelle käydään viimeisestä GS-voittajan paikasta vielä tiukka taisto. Mielenkiintoiseksi menee!

   Mutta kuten Lloydin kanssa juttelimme, parasta on keskittyä vain omaan pelaamiseen, sillä se on ainoa mihin itse voi vaikuttaa. 🙂

   • Sääntökiemurat ja spekulaatiot ovat sinänsä mielenkiintoisia, mutta onhan se niin, kuten totesit, fokus TODELLAKIN kannattaa pitää vain omissa peleissä matsi kerrallaan. Teillä on hyvät asemat, monia turnauksia edessä ja aito mahdollisuus kasvattaa pistetiliä, jolla varmistatte paikkanne Mastersiin Torinossa. 💪💪💪

 • Onhan teillä jo tiheä peliohjelma ennen Torinoa, mutta tosi harmi, että Tukholma näyttää jäävän väliin ?! 🙁 Sinne on tulossa paljon suomalaisfänejä, varmasti moninkertaisesti sen, mitä muualla.

  • Näinhän se on. Valitettavasti Tukholman ajankohta ei tällä kertaa oikein osu kovin hyvin muuhun elämään ja kisakalenteriin minun ja Lloydin kannalta. Mutta katsotaan, jos tilanne vielä muuttuisi parempaan päin. 👍

 • Metzin turnaus on kyllä aika järjestelyiltään aika vitsi. Olin useampi vuosi sitten siellä katsomassa Jarkon ja Henkan pelejä. En ollut saada ostettua lippua ovelta ollenkaan, kun kyseessä oli koululaisten päivä, eikä yksittäisiä lippuja kuulemma ollut myynnissä. Kinuamisen jälkeen suostuivat myymään lipun, ja pääsin katsomaan suomalaisten pelejä tuolle liikuntahallimaiselle kakkoskentälle, jossa oli lisäkseni muutama katsoja. Muutenkin yleisöä oli tosi vähän muinakin päivinä ja järjestelyt yleisön kannalta maakuntatasoisia.
  Kazakstanin turnauskaupunki Nur-Sultan on muuten vaihtanut taas nimensä Astanaksi.

  • Ranskassa on kieltämättä välillä turnauksien järjestäminen hieman eri tasolla kuin monessa muussa maassa. Kyllähän kisaa täällä Metzin kaupungissa näkyy paljon mainostettavan, mutta alkupäivät katsomossa oli kyllä todella hiljaista, kunnes tänään keskiviikkona taisi olla tuo mainitsemasi koululaisten päivä. Huomenna päästään itsekin keskuskentälle, joten toivottavasti siellä kelpaa pelata.

   Ja Astana näköjään vaihtunut todella takaisin!

Comments are closed.