Metz ATP250 QF, Heliövaara/Glasspool – Added/Olivetti 7-6(2), 6-4

Jess, voitolla jatkuu pelit kohti semifinaalia! Matsin alku keskuskentällä oli tänään lähes kamala, mutta tosi vahva tsemppi ja onnistunut tiimityö toivat meidät mukaan peliin. Otimme matsin takaisin hallintaamme ja olimme ensimmäisen erän lopusta alkaen lopulta selvästi vahvempi pari kentällä. Seuraavaan otteluun vastus varmaankin pahenee, semifinaalin ollessa ohjelmassa todennäköisesti lauantaina.

Keskiviikon välipäivä sujui vähän kevyemmissä merkeissä kuin yleensä, sillä halusin varmistaa keholle riittävästi palautumisaikaa. Löimme aamulla puoli tuntia matsikentällä, minkä jälkeen teimme tunnin koppatreenin treenihallissa. Syötimme myös paljon, mikä on aina kotiin päin. Loppupäivän latailin akkuja hotellilla, ja sain lopulta seuraa myös matkalaukustani, joka oli reissannut välissä Pariisiin ennen kuin se oli lennätetty takaisin Luxembourgiin ja tuotu lopulta kuriirin tuomana Metziin 72 tuntia oman saaapumiseni jälkeen. Tennisbägistäni ei sen sijaan ole pariin päivään kuulunut mitään, mutta toivotaan, että sekin vielä joku päivä palaa omistajalleen…

Vaatepuolelle oli siis täksi päiväksi tullut täydennystä, joten pääsin siinä mielessä päivään vähän paremmalla varustuksella. Matsimme oli päivän ensimmäinen keskuskentällä, joten bollasimme kello 10.15-10.45 samaisella areenalla. Totesimme Lloydin kanssa molemmat tuon treenin jälkeen, että kylläpä oli vaikea nähdä palloa, sillä vaikka itse kenttä on kyllä valaistu kirkkaasti, niin koko muu areena on ihan pimeänä. Kaikki taustan kiintopisteet siis puuttuvat kokonaan, ja lobbeissakin pallo lähes katoaa pimeyteen. Totesimme kuitenkin pukuhuoneessa, että vaikka olisi vaikeaa, niin tekosyitä ei valaistuksesta lähdetä etsimään. Ainoat asiat mihin voidaan vaikuttaa ovat oman pään sisällä.


Ja olihan se sitten matsin alkukin todella vaikea. Vastustajat olivat hereillä, kun taas me missasimme vuorotellen palloja verkolta. Lloyd selvitti ensimmäisessä syöttövuorossaan kolme breikkipalloa, mutta minä onnistuin pelastamaan vain kaksi 1-1 -tilanteessa. Tuplamurron takaa-ajoasemakin oli lähellä, mutta 1-3, 15-40 -tilanne kääntyi Lloydin hyvillä syötöillä pidoksi. On se tuo brittiparini kyllä aika velho breikkipallojen pelastaja, sillä tuntuu, että 15-40 -tilanne ei ole hänelle ongelma eikä mikään, vaan ykköset päinvastoin napsuvat noihin paikkoihin melkein aina vielä tarkemmin kuin gamejen alussa.

Peli ei siis alussa oikein kulkenut, mutta olimme toisillemme todella hyvät henkiset tukipilarit. Emme antaneet virheiden näkyä seuraavaan palloon keskittymisessä mitenkään, vaan tsemppasimme täysillä ja olimme rohkeita ratkaisuissamme. Ja sehän palkittiin heti 2-3 -tilanteessa, jossa mursimme Olivettin syötön erinomaisella pelillä tasoittaen tilanteen. Perään helppo syötönpito ja yhtäkkiä tilanne olikin kohtuullisesti hallussa.

Pääsimme hakemaan ratkaisua jo 5-4 -johdossa, kun saimme Olivettin syötössä kolme murto- ja eräpalloa, mutta ranskalainen syötti tuon tilanteen tosi hyvin. Emme kuitenkaan tuostakaan häkeltyneet, vaan jatkoimme vahvaa tsemppaamista ja äänekästä kannustamista. Erä eteni lopulta tie breakiin, jossa pelimme olikin sitten todella tarkkaa. Laitoimme kaikki ykköset kenttään ja otimme kaksi minibreikkiä; toisen Olivettin tuplalla ja toisen minun erinomaisella kämmenpelilläni. Tilanne alkoi olla enemmän ja enemmän hallussa.

Toinen erä oli meiltä jo selvästi parempaa pelaamista, sillä hävisimme lopulta vain neljä syöttöpistettä koko erässä. Mursimme Addedin nollille 1-1 -tilanteessa, ja vaikka saimme kahteen otteeseen mahdollisuuden vielä toiseen murtoon, niin tuolla yhdellä murrolla mentiin lopulta erän loppuun asti. Lloydin syöttö oli taas rautaa matsin lopetuksessa, ja heti ensimmäinen matsipallo tuotti tulosta, kun liikuin nopealla askeleella taaksepäin (tätä on treenattu paljon!) ja löin syvästä lobbipalautuksesta smashin läpi. Come on -huuto oli paikallaan, sillä semifinaalipaikan lisäksi samalla varmistui taas uudet ennätysrankingit meille molemmille. 🥳💪

Alku oli tänään siis meiltä harvinaisen epävarma, mutta pakko on silti olla ylpeä siitä, miten hyvin käsittelimme tuon tilanteen. Ei selittelyjä eikä raivoamisia, vaan vahva usko siihen, että pelin kulku kääntyy. Jaoimme toisillemme uskoa ja energiaa jaksaa yrittää. Kun puhutaan siitä, että nelinpeli ja tennis ylipäätänsä on pienten marginaalien laji, jossa henkinen puoli on monesti isossa roolissa, niin nämä ovat juuri niitä juttuja, joilla se ero tehdään. Eikä se tapahdu itsestään, vaan ihan kuten lyöntejä, myös henkistä puolta pitää treenata.

Kävimme eilen illalla Zoom-palaverissa valmentajamme kanssa läpi tapoja pitää energiaa yllä, ja saimme Lloydin kanssa kumpikin jakaa toisillemme neuvoja, miten tuo tila saavutetaan. Pienet juoksuaskeleet verkolle parin syöttäessä, pari energistä pomppua palauttajan parina, äänekäs kannustaminen voitettujen pisteiden jälkeen, nopea yhteen kerääntyminen hävittyjenkin pisteiden jälkeen. Tuossa muutamia juttuja, joita olemme nostaneet esiin.

Mitä enemmän nelinpelin tiimidynamiikkaan pääsee käsiksi, sitä tarkemmin osaa kiinnittää huomionsa noihin pieniin juttuihin. Nykyään tekee jopa pahaa katsoa sellaista nelinpeliparia, jossa toinen parista alkaa esimerkiksi turhautua toisen virheisiin, sillä tuosta ”syyttelemisen” ilmapiiristä on todella vaikea päästä pois edes pitkän ajan kuluessa. Matsit voitetaan ja hävitään yhdessä, eikä voitontahtoisinkaan pelaaja saa antaa oman turhautumisensa vaikuttaa negatiivisesti oman parinsa suoritukseen. Kuten valmentajamme sen hyvin tiivistää, menestystä tulee parhaiten silloin, kun muistamme lauseen: ”be the best partners to each other”.

Pelillisesti alun verkkopelin epävarmuuden jälkeen paketti oli ihan kohtuullisen hyvin kasassa. Syöttöpeli koheni ottelun loppua kohden ja palautuspelissäkin pääsimme paikoille ilahduttavan usein. Nyt murto onnistui vain kahdesti, mutta se riitti. Erityisesti kakkossyötön pelaamiseni oli tänään tarpeeksi aggressiivista, mikä on loppukauden iso tavoite. Niin omissa kakkossyötöissäni kuin vastustajien kakkosia palauttaessa. Nopealla kentällä nuo kakkossyötön pisteet kun ovat todella ratkaisevia ottelun tuloksen kannalta.

Matsin jälkeen oli tuttuun tapaan jäähdyttelyjen, suihkun ja lounaan vuoro, minkä jälkeen jäin tänään vielä katselemaan Emilin ottelua Bublikia vastaan. Suomessakin nuoruudessaan paljon aikaa viettänyt Bublik on kentän ulkopuolella mukava tyyppi, mutta kentällä hänen touhunsa on kyllä välilllä lievästi sanottuna sekavaa. Suu käy ihan jatkuvalla syötöllä ja lyöntiratkaisut ovat monesti vähintäänkin erikoisia. Mutta pakko kyllä nostaa hattua sille, miten hyvin hän tänään kokonaisuutena pelasi. Hän tekee pelistä omannäköistään, ja kyllähän tenniksessä on aina tilaa väriläiskille. Vaikka tuo Bublikin kohdalla aika ajoin vähän yli meneekin.


Omat kisani jatkuvat siis semifinaalilla, joka pelataan todennäköisesti vasta lauantaina. Tulevia vastustajiamme ratkotaan myöhemmin tänään torstaina, kun ranskalaiset Mahut/Roger-Vasselin saavat vastaansa parin Bublik/Musetti. Eipä tuostakaan matsista varmasti show-lyöntejä puutu. Mutta tuli lauantaina vastaan kumpi tahansa, niin oman syöttöpelin kautta se on lähdettävä taas hommaa rakentamaan. Matsi on todennäköisesti myös jälleen ohjelmassa keskuskentällä, jonka valot tuntuvat seuraavalla kerralla toivottavasti vähän tutummilta.

Nautitaan siis yksi välipäivä taas treenistä, ja ehkä uskaltaudun vähän tarkemmin ihmettelemään Metzin laajaa kävelykeskustaa. Vamos!

14 thoughts on “Metz ATP250 QF, Heliövaara/Glasspool – Added/Olivetti 7-6(2), 6-4

 • No niin, Onnea voitosta ja Onnea uudesta rankingista!! Kyl se alku kieltämättä oli ”lähes kamalan” näköistäkin 🙂 Mutta mitäs noista kun taas pääsitte nopeasti tilanteen päälle. On kyl hienoo tuo tiimihenkenne, olette erinomainen pari todistamaan sen merkitystä. Harmi ettet pääse enempää katseleen Eemelin pelejä, väänsi se Bublik sen kumminkin voitokseen kaikesta oheistoiminnastaan huolimatta. Mut ei sit jaksanu neluriaan, taisi olla jotain jalkavaivaakin. Jäi siis jäljelle MahutRoger, joille voitte näyttää taivaan merkit! Saivat kyllä ylimääräisen huilin, mutta ties vaikka olisi pois pelituntumastaan… Keep it going!

  • Jes, kiitos! Hyvin kyllä käännettiin pelin kulku tänään. 💪

   Bublikilla oli jotain vaivaa useampaan kertaan Emilin matsin aikana. Mutta päästäänpähän nyt siis ranskalaisia vastaan. Tuttu pari Queen’s Clubilta kesäkuulta. 😎

 • onnea voitosta! hienosti noustu vaikeasta alusta. mahtavaa kuulla, että teillä lloydin kanssa tiimidynamiikka vain kehittyy. hyviä neuvoja, joista voisi soveltaa ihan vaikka työelämään.

  bublik on kyllä melkonen draamakuningas 😅 hän vaikuttaa ottavan todella henkilökohtaisesti jos saa tuomarilta huomautuksen. muistan kesän ruohokaudelta ”en paiskannut mailaa kenttään” -kohtauksen, vaikka selvästi paiskasi. harmi, että emilille tuli tappio.

  ja bublikista puheen ollen, niin huomasin juuri tuloksista, että hän on antanut mussettin kanssa luovutusvoiton 😅 ei vissiin neluri napannut. tämä taitaa olla aika ilmiö, että tavallisesti kaksinpeliä pelaavat luovuttavat nelurin kesken turnauksen, jos ei napostele. ja voisin kuvitella, että se turhauttaa niitä alemmin rankattuja ”oikeita” nelinpelaajia, kun eivät itse mahdu turnaukseen mukaan. oletko kuullut tämmöisestä, vai onko mun ihan omaa kuvitelmaa?

  • Kiitos! Tiimipeli on tosi tärkeä osa, joten siistiä huomata, että silläkin puolella kehitystä tulee. 💪

   Bublikin toiminta kentällä on kyllä sellaista, ettei siitä kovin monelle ole esikuvaksi. Mutta jotenkin ihmeen kaupalla se tuntuu hänelle toimivan, kun saa vastustajankin monesti keskittymään epäolennaisuuksiin. Pariin kertaan hän tänään kutsui fysion kentälle jo kaksinpelin aikana, joten taisi olla ihan oikea vamma tällä kertaa.

   Mutta kyllähän tuo lähtökohtaisesti sapettaa nelurimiehiä, jotka eivät mahdu kisaan, kun kaksinpelaajat antavat luovutuksia. WTA-kiertueella tuosta taitaa saada jonkinlaisen rangaistuksen siten, ettei kaksinpelirankingia saa käyttää neluriin ilmoittautuessa tiettyyn varoaikaan, jos antaa turhan luovutuksen. Ja ATP:llakin menettää luovutuksen myötä pisteet ja palkintorahat kyseiseltä kierrokselta, mutta ei se tunnu näitä kaksinpelaajia juuri haittaavan…

   • jep, bublik taitaa kuulua samaan kerhoon kyrgioksen kanssa, että tarvitsee draamaa ympärilleen 😅 ja bonusta, jos se häiritsee vastustajaa.

    teidän menestyshuumassa tuppaa unohtumaan, että ei siitä ole kauaa, kun tekin jouduitte tämän ”uhriksi”, että kaksinpelaajat siellä hassuttelevat. tuskin näitä tähtipelaajia haittaa muutamien tonnien menetykset 😅 ja nelinpeli ranking on varmaan yksi lysti, kun vissiin kaksinpeli rankingilla pääsee sisään. WTAn rangaistus kuulostaa oikeudenmukaiselta, sama ATP:llekin, kiitos. katsojiakin harmittaa, kun ei sitten näe niin paljoa tennistä kuin ”luvattu” 😒 muistan kun kerran odotin innolla FAA:n ja dimitrovin nelinpelin alkua, mutta tulostaululle tulikin W/O

    • Jep, Bulbik on kyllä erikoismies!

     Ja nelurin wo:t harmittavat kyllä kaikki paitsi ehkä juuri sen päivän vastustajaa 😅 Toivottavasti niille keksitään jotain jatkossa.

 • A very professional victory. 😎 These are the kind of matches you’re now expected to win but everybody on tour can play and they can be tough. It was impressive how, after a slow start, you still maintained the energy, persevered and turned it around. 💪

  Maybe your tennis bag is with Jason Kubler’s. 😉 His didn’t arrive in San Diego and yesterday he played with racquets borrowed from Escobedo. He retired at 1 set all against O’Connell although is still on the schedule to play doubles today. 🤔

  The downside of the centre court for we viewers is that doubles only gets the one static camera on the back wall whereas in the gymnasium there is multi-camera coverage. I couldn’t see if you were still eating the raisins.🍇😁

  • That’s right, there are no easy matches on this level. And we did well after the poor start today 💪

   I would really want to get my tennis bag back soon. Or even to know where it is!

   But at least I have a big enough bag of raisins to last me until the final 😁

 • Onneksi olkoon, taas OTITTE voiton! Olette kova, todella hyvä tiimi. Ja kiitos, kuinka avoimesti analyysissäsi perkaat teidän pelitapahtumat virheineen ja onnistumisineen.
  Ekan erän TB ja siitä lähtien ei ollut epäilystä, kumpi tiimi hallitsee paitsi peliä ja kumpi ottaa voiton.

  Kuten totesit, ylipäänsä pelien henkisen puolen epäonnistumisten/onnistumisten käsittelyn läpikäynti ja harjoittelu on todellakin yhtä välttämätöntä kuin pelin eri osa-alueiden treenaus. Se on nähty huippupeleissä niin sata kertaa, kuinka pelin momentum voi keikahtaa jostain käsittämättömästä syystä. Varsinkin nelurissa näitä ”ihmeitä” näkee paljon. Kannattaa kyllä niitä tilanteita siis analysoida ja ratkoa voitokseen.

  Valkkunne tiivistys on todella hyvä: ”be the best partners to each other.” Kun se on mielessä, pitää se tiimin homman raiteillaan, tapahtuipa kentällä mitä tahansa. Ei se ole aina helppoa, mutta auttaa taatusti.
  Sama juttu vaikkapa ”Think Big!” -ajattelun kanssa. Jos oikeasti ajattelee isosti, ei ole aikaa näprätä lillukanvarsien kanssa ja – kas kummaa, sitä rupeaa toimimaan kohti päämäärää ja voi jopa saavuttaa tuon ison ajatuksen.

  On pakko sanoa, teidän tiimillä on kyllä pullat aika hyvin uunissa. Pelinne on huononakin päivänä nousujohteista ja voittavaa sekä aivan huikeeta hyvinä päivinä, jota on teiltä nähty pitkin kautta (esim. Roomassa, Roland C:ssa, Queens’issa ja Hampurissa etc.)
  Ja nyt.
  Todella mielenkiintoinen semifinaali matsi tulossa lauantaina. Mahut/Vasselin’ia varmasti syyhyttää tehdä matsista kunnon revanssi, mutta on teidän käsissänne tehdä siitä vielä parempi ja ottaa voitto! –
  Isot tsempit siihen!!!

 • Mitä mieltä olet Harri siitä, että Laver Cupissa ei ole koskaan maanosan parhaat nelinpelaajaparit mukana. Pitäisikö olla? Ymmärrän, että parhaat kaksinpelaajat hoitavat tämän tontin hyvin ja toimivat vetonauloina, mutta nelinpelin arvostuksen nostamisenkin kannalta maanosien parhaat parit voisivat yhden ottelun pelata keskenään jättäen muut nelinpelit kaksinpelaajille. Tämä ainakin nostaisi nelinpelaajien tunnettavuutta ja välillisesti lajin arvostusta. Mielestäni mediashow (sosiaalisessa mediassa varsinkin) on ollut Laver Cupissa aikaisemminkin isoa. Nyt tietysti Federerin lopettaminen tekee siitä vielä tänä vuonna isompaa. Joukkueiden vahvuuteen voisi siis lisätä nämä nelinpelaajat.

  • Erinomainen kysymys! Mielestäni nelinpelihuiput olisivat esimerkiksi eilen Federer/Nadalia vastaan voittaneet matsin selvemmin kuin Tiafoe/Sock. Tottakai kaksinpelihuippujen tunnettavuus on ihan eri tasolla kuin nelinpelaajien, mikä sinänsä puoltaa heidän peluuttamistaan Laver Cupin kaltaisessa kilpailussa. Mutta samalla se kertoo minusta karua kieltä siitä, ettei Laver Cupissa tosissaan pelata voitosta, vaan kyseessä on enemmän vain show. Jos nelinpelit haluttaisiin tosissaan voittaa, niin kentällä olisi ainakin joitakuita nelinpeliexperttejä. Tuon näkee esimerkiksi Davis Cupissa, jossa lähes poikkeuksetta nelurimiehiä peluutetaan kovien kaksinpelaajien sijasta ratkaisevissa nelinpeleissä.

 • hyviä uutisia muillekin seuraajille, ottelu on veikkausTV:n ohjelmassa, arvioitu klo 18 😁 pitää olla kaksi näyttöä auki, kun laver cup tulee samaan aikaan… 😳

Comments are closed.