Astana ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Hurkacz/Zielinski 6-7(2), 3-6

Ei auta mikään, puolalaispari osoittautui juuri niin kovaksi vastukseksi kuin etukäteen osattiin odottaa. Ensimmäinen erä oli pääosin todella korkeatasoista neluria, mutta tie breakiin osui pari kehnompaa suoritusta. Ja toisen erän alussa kävi vähän huono tuurikin, eikä siitä enää toivuttu meidän puolellamme kenttää. Pitkästä aikaa tuloksena siis ensimmäisen kierroksen tappio ja nopea kotimatka, mutta väkisin niitäkin osuu joskus matkan varrelle.

Kaikki tuntui tänään olevan todella hyvin valmiina otteluun, sillä aamun bollauksessa tuntuma varsinkin takakentältä oli suorastaan erinomainen. Saimme lyönnit lyötyä läpi kello 12, minkä jälkeen söimme lounaan, istuskelimme hetken kuvioita miettien ja ryhdyimme pian lämmittelemään. Matsi pääsi alkamaan hieman ennen kello kolmea, kunhan viallinen verkko saatiin vielä korjattua.

Ottelu alkoi tasaisesti. Taktiikkanamme oli painostaa Zielinskiä takakentältä ja onnistuimmekin siinä todella hyvin. Harmi vain, että Zielinski oli aika kovassa vireessä tänään. Saimme 1-1 -tilanteessa hänen syöttövuorossaan kuitenkin murtopallon, mutta sen puolalaiset selvittivät Hurkaczin vahvalla verkkopelillä. Omassa pelissämme ainoa vaikeampi hetki osui 2-3 -tilanteeseen, jossa Zielinski löi peräti kolme winneriä rystyltä samaan Lloydin syöttövuoroon. Lloyd kuitenkin kaivoi huippusyötöt kolmeen murtopalloon, ja saimme pidettyä. Tuon jälkeen syöttäjät pääsivät uusilla palloilla hyvään rytmiin, ja erä ratkaistiin lopulta tie breakissa.

Aloitin tie breakin mahtipalautuksella linjaa pitkin, mutta isoksi mieheksi uskomattoman hyvin liikkuva Hurkacz sai kaivettua pallon takaisin, kuten myös seuraavan Lloydin kämmenen läheltä verkkoa. Lloyd hieman epäröi onko seuraava pallo menossa pitkäksi ja epäonnistui volleyssaan. Seuraava piste oli puolalaisilta onnistunut, sillä Zielinski sai kuin ihmeen kaupalla Lloydin ässältä näyttäneeseen syöttöön mailansa väliin lobbaten pallon minun ylitseni, minkä jälkeen puolalaiset pelasivat vahvasti verkolta. Ja 0-2 -tilanteeseen Hurkacz palautti pokalla linjaa, minkä jälkeisen Lloydin hyvän rystyn Zielinski lobbasi puolivolleyna minun ylitseni juuri sen pari senttiä liian korkeana, jolloin smashini lensi yläpokalla taivaan tuuliin.

Otimme 0-4 -tilanteessa yhden minibreikin takaisin hyvällä takakenttäpelilläni, mutta 4-2 -tilanteessa puolestaan Hurkacz sai minun kovan ykköseni takaisin aivan maksimikurotuksella ja niin syvänä lobbina, ettei Lloyd enää onnistunut iskussaan. Loppuun vielä pari hyvää syöttöä Hurkaczilta ja erä oli sitä myöten taputeltu.

Toisessa erässä tavoitteenamme oli pitää energiatasot korkealla ja uskoa voittoon. Mutta vaikeaksi se meni heti alussa, kun emme saaneet millään tapettuja palloja puolalaisten huippupuolustusten onnistuessa kerta toisensa jälkeen. Puolalaiset saivat murtopallon heti ensimmäisessä Lloydin syötössä, ja Zielinski palautti tuohon kovalla itseluottamuksella kiertokämmenen suoraan krossina läpi. Murto siis puolalaisille heti toisen erän alkuun.

Seuraavasta Hurkaczin syöttövuorosta ei draamaa puuttunut, sillä ei ollut kaukana, ettei matsi olisi päättynyt jo siihen. Lloyd löi 0-15 -johdossamme huippupalautuksen, Zielinski liukastui verkolla, mutta Hurkacz sai jotenkin ihmeen kaupalla kaivettua parinsa takaa puolivolleyn stopparina takaisin. Ehdin palloon, mutta sähläsin sen verkkoon, minkä jälkeen löin pariin kertaan suutuspäissäni mailallani verkkonauhaa. Viimeisen lyönnin jälkeen maila kuitenkin ihan rehellisesti lipesi kädestäni ja lensi 10 metriä ilmassa suoraan takaviistoon ja oli todella lähellä osua pallopoikaa kasvoihin. Onneksi ei osunut, sillä tuloksena olisi ollut suora hylkäys, mutta varoituksen sain toki silti ihan ansaitusti. Ei tosiaankaan ollut tarkoitus päästää irti mailasta, mutta kyllähän tuollainen aina säikäyttää.

Pelasimme pienen episodin jälkeen tuon palautusvuoron lopulta todella isolla intensiteetillä ja olisimme mielestäni kyllä ansainneet murronkin. Lloyd löi murtopallossamme 30-40 -tilanteessa loistavan lobbin takarajalle, josta Hurkacz vain tuuppasi pallon pompun jälkeen löysänä verkkonauhaan, josta pallo kuitenkin pomppasi juuri ja juuri yli. Ja 40-40 -tilanteessakin syötönpalautukseni keskelle kenttää oli terävä, mutta Zielinski löi volleynsa juuri sopivasti myöhässä puoliksi pokalla krossina läpi.

Ei siis oikein tuntunut pallot meille pomppivan, mutta jatkoimme silti taistelua. Pidimme omia syöttöjämme vahvasti, mutta jostain puolalaiset aina kaivoivat huippusuorituksia omiin syöttövuoroihinsa. Esimerkiksi Zielinskin syöttäessä 1-2 -tilanteessa Hurkaczin parit refleksivolleyt olivat suorastaan naurettavan hyviä. Pääsimme vielä 3-4 -tilanteessakin antamaan Zielinskille painetta, mutta kämmenpalautukseni napsahti nauhaan, ja 30-30 -tilanteessa takakentän rystyni olisi pitänyt pystyä lyömään verkon yli. Mutta kun murtoa ei meidän suuntaan näkynyt eikä kuulunut, lopulta sen ottivat puolalaiset. Pari pahaa palautusta ja sitä seurannutta huonoa suoritusta verkolla minulta, ja matsi oli sitä myöten selvä tunnin ja vartin pelin jälkeen.

Välillä se on tunnustettava vastustajat paremmikseen, mutta kyllähän se silti harmittaa hävitä. Ottelu oli pääosin todella hyvää nelinpeliä, mutta pari ekstravaihteen suoritusta olisi ehkä vielä kaivattu voittoon. Tie breakissa ja toisen erän alussa niitä tuli vastustajille, kun taas meille tuli pari helpompaa virhettä. Ja harvinaisesti omien syöttövuorojen ongelmat kasautuivat pelkästään Lloydin syöttövuoroihin tällä kertaa. Matsin viimeinen game meni kyllä täysin minun piikkiini, mutta muuten vastustajat vain olivat todella hyvin Lloydin syöttövuoroissa valmiina.

Ja onhan se aina vaikea voittaa, kun ei saa vastustajien syöttöjä murrettua. Muutimme ottelun kuluessa palautuksiamme aggressiivisempaan suuntaan lisäten linjaa pitkin lyötyjen palautuksien määrää selvästi, mikä kyllä tuntui toimivan. Harmi vain, että emme saaneet murtopalloja käytettyä. Vastassa oli kaksi kovaa syöttäjää ja saimme palloja paljon takaisin, mutta ehkä pitäisi silti pelata palautuksia vielä enemmän riskillä.

Mutta olihan vastustajien pelikin välillä suorastaan hurjan korkealla tasolla. Pitäydyimme taktiikassamme lyödä volleyt pääosin Zielinskille, mutta hän löysi jostain muutamia ihan haamusuorituksia eikä tehnyt oikeastaan ollenkaan virheitä takakentältä. Tai verkolta. Hurkaczkaan ei tehnyt matsin aikana juuri mitään tyhmyyksiä, vaan pelasi verkolta palloja fiksusti sijoitellen, minkä lisäksi hän liikkuu ja puolustaa isoksi mieheksi kyllä todella hyvin. Ja onhan hän kaksinpelituloksillaankin osoittanut olevansa todella hyvä tennispelaaja. Too good sanoisi englantilainen.

Harmi homma, että kisat päättyivät siis heti ensimmäisellä kierroksella, mutta onneksi tämä tuntuu olevan meille aika harvinaista. Edelliskerta taitaa olla niinkin kaukaa kuin Belgradin massalta huhtikuulta. Ja nyt vastassa oli vain kovalla itseluottamuksella pelannut meille liian kova pari. Pienten marginaalien nelinpelissä joskus niitä tappiotakin väkisin joutuu ottamaan vastaan. Toki tämä oli myös kolmas kerta viimeiseen neljään kisaan, kun Zielinski pudottaa meidät jatkosta, joten täytyy kai toivoa, ettei arpa heitä häntä meitä vastaan enää kovin montaa kertaa tällä kaudella.

Matka jatkuu nyt takaisin kotiin, vaikka mitenkään erityisen helppoa sekään ei ole. Lennot pois Astanasta ja ylipäätänsä Kazakstanista ovat koronan jäljiltä yhä vähän harvemmassa kuin ennen, ja kun mukaan yhdistetään monta sataa kisan takia paikalta pois lentävää henkilöä, niin jo pelkästään siinä olisi ainekset vaikeuksiin. Mutta nyt tilanne on vielä monin verroin hankalampi, sillä Kazakstaniin on tullut viimeisen reilun viikon aikana rajan yli venäjältä tuhansia ihmisiä, joista moni haluaa jatkaa eteenpäin. Niinpä käytännössä kaikki lennot pois koko maasta ovat aivan viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Itse valmistauduin tilanteeseen ostamalla viime viikon lopulla kolme erillistä peruutuksen mahdollistavaa paluuta eri päiville, mutta valinnanvaraa oli jo tuolloin niin vähän ja ihan yksittäisiä paikkoja, että jokainen lipuista maksoi lähes 3000 euroa. Onneksi saan kuitenkin nyt perua nuo kaikki, sillä löysin huomiselle takavasemmalta edes vähän halvemman paluun, vaikka reitti onkin vähän hankalampi. Lennän ensin kotimaanlennolla luoteis-Kazakstaniin Uralskiin, josta matka jatkuu kaasu- ja oljyalan bisnesmiesten tarpeisiin kerran viikossa lennettävällä lennolla Frankfurtiin ja pitkän odotuksen jälkeen lopulta Helsinkiin. Ei mikään suorin tai lyhyin reitti, eikä edelleenkään mikään halpa lentolippu, mutta pääseepähän oikeana päivänä kotiin.

Seuraavien viikkojen ohjelma on edelleen hieman auki, sillä yritämme mahdollisesti mahduttaa johonkin väliin muutaman päivän leirin Lontoossa. Sellainen teki pelillemme todella hyvää keväällä ja kesällä, ja nyt kun jäljellä on vielä muutama iso kisa, niin pari huippusuoritusta tekisi kyllä hyvää. Ilmoittauduimme varmuuden vuoksi mukaan myös Tukholmaan, mutta en vielä ole aivan varma pelaammeko tuota viikkoa. Kaikkia neljää jäljellä olevaa kisaa tuskin missään nimessä pelaamme eli joku jäänee välistä, mutta mikä, niin se selviää parin päivän sisällä.

Otetaan tältä viikolta sopivasti nöyryyttä mukaan ja taistellaan vielä täysillä kauden vikat kisat kunnialla maaliin. Vamos.

27 thoughts on “Astana ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Hurkacz/Zielinski 6-7(2), 3-6

 • Kova oli vastus. Hyvä peli kuitenkin tänään, normaalia useammat pokaosumat kääntyi vastustajien eduksi. En ole Lloydiakaan nähnyt noin latautuneena, kuin ensimmäisessä erässä oli. Aika tiukka ilme oli sinullakin…😉. Hymyä ja rentoja tuuletuksia jäi säästöön vielä tuleviinkin peleihin,😁💪🤛. Toivottavasti pääsette suht helposti kotiin ja kadonneet matkatavaratkin vielä löytävät tiensä perille👍

  • Jep, ensimmäinen erä oli tosi hyvää peliä ja energisellä otteella. Mutta hyvin pomppi pallot vastustajille tänään. Seuraavassa matsissa pomppii sitten meille. 💪

   Ja toivotaan sujuvaa kotimatkaa, vaikka pitkään se kestääkin. Metzin matkalla kadonnut tennisbägikin saapui juuri Helsinkiin 16 päivän seikkailun jälkeen! 🥳

 • Pientä epäonnea, kun vastaan tulee turnauksen kovin vastus heti ekalla kierroksella.

  Pelin sisälläkin pientä epäonnea, kun polakkien puolustus oli useassa pisteessä liian hyvää ollakseen pelkkää taitoa. Toisaalta polakit olivat koko ajan etumatkalla, joten kyllä se voitto lopulta meni oikeaan osoitteeseen niukahkolla marginaalilla.

  Itse ilahduin Harrin hyvästä syöttötyöskentelystä. Tuolla otteella kaatuvat lähes kaikki parit; lukuunottamatta ehkä ne, jotka lyövät breikkipallossa iskulyönnillä nauhan kautta voittoisan stopparin!

  • Jep, harmi, että tuli näin kova pari heti vastaan. Ja että heillä tuntui myös melkein kaikki onnistuvan. Mutta sellaista urheilu välillä on.

   Totta kuitenkin tuo, että oma syöttäminen oli todella laadukasta koko ottelun ajan. Ei mitään ongelmia syöttövuoroissa ja paljon ykkösiä kenttään. Täytyy tuohon tyyliin jatkaa tulevissakin peleissä niin kyllä tästä hyvä tulee. 💪

 • voi harmi! töiden takia en pystynyt eurosportilta katsomaan, ja harmitti kun näin tuloksen. ovat kyllä puolalaiset nyt näyttäneet kyntensä moneen kertaan. pitänee katsoa illalla tallenne kun oli tuollaista draamaa 😳

  huomasinkin eilen entry listalta että olette stockiksessa, pitikin siitä kysyä mutta selitit jo 😊 vieläkin jännään wien/basel kohtaloa 😁

  onnea pitkään kotimatkaan 👍

  • Jes, kelpaa tuota matsia katsoa uudestaan itsekin, paljon oli nimittäin hyviä pisteitä. Mutta voitto vain jäi uupumaan.

   Katsotaan, mitä tuleville viikoille keksitään. 😁

   • joo katsoin matsin replayn, niin kyllä oli puolalaisilla tuuria matkassa ja hubi ylsi välillä ihan uskomattomasti palloon. ymmärrän että sulla vähän keitti, kun pallo meni verkkoon ns. varmassa tappopaikassa. ja jotenkin oli myös ilotonta pelinne, että fiiliskään ei vaikuttanut olevan kohdillaan. mutta tästä opit mukaan ja kohti seuraavia kisoja 😊 oli se sitten firenze tai tukholma. tai basel/wien.

    • …ja hyviä uutisia, race listalla selkään huohottajia on mukavasti putoillut pois, pl. special Ks, mutta italiaiset ja puetz/venus kotimatkalle 😁 ja no KK:lla ei niin väliä, kun pääsevät kekkereihin mukaan vissiin muutenkin GS voitin ansiosta.

 • Harri, ihan hyvää peliä se oli sinulta ainakin ekassa erässä ja se ehkä kaatui tiebreakin alkuun ? jossa teidän olisi pitänyt olla 2-0 johdossa eikä toisinpäin. Tänään ei onnistunut , nälkää varmaan jäi ha tsemppiä seuraaviin kisoihin.

  • Aika hyvin tiivistetty. Tie breakin alku oli surullinen, pelasimme monta erinomaista pistettä, mutta lukemat vain olivat 0-4. Pientä epätarkkuutta pahaan aikaan.

   Mutta nälkää jäi kyllä isosti, vamos!

 • Jotenkin tuntuu että tarvitset vastoinkäymisiä jotta pääset voittavaan vireeseen. Äkkilähtö keskellä yötä, kyklooppina pelaaminen tai varustekassin häviäminen, ne tuntuu tuovan lisää potkua peliin.
  Mutta liian isot vaatekaapit tai valkosuklaiset tennispallot ei saa puristamaan parasta.

  Onko teoria hyvä? Pitäisikö Lloydin kaataa vesikannu pelivaatteitesi päälle pari tuntia ennen matsia?

  • No onhan tuossa kieltämättä jotain perää. Jotenkin tuntuu, että omat parhaat tulokset ovat monesti juurikin niiltä ”vaikeammilta” viikoilta. Tai edes puitteiltaan huonommista paikoista, sillä tenniksessä pelataan aina jotakuta vastaan, ja omaa menestystä auttaa myös se, jos vastustaja ei oikein viihdy kisapaikalla. 😉

 • Onnea, että ootte päässy näin korkealle. Tästä steppi ylös on hurjan vaikeeta. Polskit syötti kyllä upeesti. Tsemppiä loppukauteen. Väsyttää jo varmaan.

  • Isot kiitokset! Alkaa tosiaan olla ison työn takana tästä vielä nousta. Mutta parhaamme yritetään kyllä!

 • Jos jotain positiivista raivoamisesta pitää hakea, niin toivottavasti kaikki nuoret pelaajat oåpivat miksei verkkoa kannata hakata mailalla????!!! Kun ei koskaan tiedä lentääkö maila, hajooko verkko vai jopa molemmat!!!!
  😉🎾🎾🎾
  Tsemppiä jatkoon ja tuleviin taistoihin! 👍👍👍

  • Todellakin! 😄 Jälkikäteen sitä kyllä itsekin miettii, että ei mennyt ihan nappiin ja oliko nyt ihan pakko raivota. No, jospa tästä taas jotain oppia saa tuleviin kisoihin.

 • I think their net cord winner on BP sums it up. One of those matches where you needed some good fortune and there was none although maybe the luck all went to your flying racquet. 🎾😉 Your frustration was totally understandable.

  There were points which in other matches you would have won but the ball just seemed to keep coming back. First point in the TB being a prime example. If you had won that I think the result may have been different.🤷

  Hopefully they can do you a favour and knock out some of your rivals.🥊 It’s been a tremendous run of first round victories and beyond stretching back to April. 👏

  Out of curiosity, have you had a chance to watch back any of your matches at the US Open? I can highly recommend the match against 2 Australians. The 4 points after Kyrgios’s hip thrusting at 6-8 in the MTB are particularly enjoyable.💥😁

  • Yeah I agree, it just wasn’t meant to be this time. It doesn’t feel right to just blame bad luck but it really feels like in the last two meetings against Zielinski we have been very unlucky. And we surely would have needed any bonus points we could have gotten.

   And I have of course watched replays of the matches in US Open as I always do. That way you can learn a lot and also in case of a win enjoy those moments over and over again 😉

 • Harmittelut tappiosta vaikka hiukan matsiennakosta kuulsikin lavitse pieni peikko vastustajien suuntaan. Mutta samalla myos iso kiitos DC viikonlopun ”but first let’s take a selfie” hetkesta kun poikakin oli ensimmaista kertaa tenniskatsomossa ja paasi heti kuvaan tahden kanssa!

  Talla hetkella Race alkaa todella lammeta. On tietysti vaikea tilanne kun Putz ja Venus, Special K’s ja Bol-Fog ovat viela kisassa mukana mutta itse asiassa Cabal ja Farah jaivat juuri ensi viikolta pois joten he eivat tule huohottamaan heti takana kun heilla on max. 3 kisaa jaljella kaudelle. Noista muista pareista Bol-Fog on mielenkiintoisin seurata, Viime viikolla he tankkasivat perjantain valieran jotta paasisivat ajoissa Astanaan jossa talla viikolla on vain neluri vuorossa. Sitten tulee 2 viikkoa 250 kisoja joissa molemmissa Fognini on myos kaksinpelissa ja talla hetkella Baselissa ja Pariisissa varalistalla ja ensimmaisessa jo karsinnankin listalla. Mahtaakohan kroppa kestaa tata reissausta ja viela tulevat vastaan tilanteet joissa viikonloppuna voi olla kaksinpelin karsintoja ja edellisen viikon matseja pienemmassa kisassa. Mita mahtaa Fabio valita?

  Vaikka indikoit etta valiviikko varmaan tekee hyvaa, on tietylla tavalla hyva ottaa vahan mallia Fogninista: han on selvasti komittoitunut pelaamaan kerran urallaan lopputurnauksessa, on se sitten neluri tai ei. Eli kun on vain 4 viikkoa jaljella niin varmaan ajatellen top-7 sijoitusta on todella vaikeaa vetaa joltain viikolta tulppa irti kun se on niin lahella. Mertarantaa siteeraan nyt naatitaan… Vakavasti puhuen, kansa odottaa teilta lopputurnasta kuin muinaiset roomalaiset sirkushuveja ja mahtavinta on etta kaikki on viela omissa kasissanne. Joten jos epailyttaa ei muuta kuin kysymys poytaan: Mita Fabio tekisi tassa tilanteessa?

  • Kiitos! Onhan tässä monenlaisia optioita toki vielä ilmassa.

   Mutta silti olen sitä mieltä, että pitöä myös pitöö järki kädessä eikä lähteä vain ahnehtimaan kisamäärä edellä. Isoimmat pisteet on jaossa nimenomaan kahdella viimeisellä viikolla Baselissa/Wienissä ja Pariisissa, ja juuri tuolloin pitää olla terävimmillään. Parempi jättää yksi ATP250 väliin kuin ottaa väsyneenä Pariisissa ekalla kierroksella tauluun.

   Saa nähdä mitä Fabio tekee, oma arvaukseni on, että hänkin pitää vielä yhden väliviikon. 🤔

 • Perskutarallaa ja SamperiSoikoon, olisihan se voitto ollut makea, mutta ei sit tällä kertaa. Oli etenkin eka erä niin huikeeta katsottavaa, että ei meinannut jakkaralla pysyä! Hienoja analyysejä edellä, sekä itseltäsi että seuraajiltasi. Minä jään odottamaan seuraavia pelejänne. ja niitä odottaissa on mukavaa katseltavaa olleet Eemelin ja Virtasen Otonkin pelit eka kierroksillaan. Ja näkyy Pattikin selvinneen aloituspelistään Durasovicin kanssa. Turvallista kotimatkaa ja jatkakaa hienolla tasollanne!

  • Kiitos taas kerran mukavasti kommentista! Suomalaisten pelit taisivat nyt perjantaina tältä viikolta loppua, mutta onneksi on aina seuraava viikko ja seuraavat kisat. 🙂 Me treenaamme Lloydin kanssa Lontoossa ensi viikolla, mutta Tukohlmassa sitten pelataan taas tosissaan.

 • Kyllä se Zielinski oli paremmin hanskassa kuin viime viikolla. Seuraavalla kerralla kaatuu varmasti kun käytti jo kaikki onnenkantamoisensa tässä ottelussa. Eikä Lloydkaan toiste suostu uhrilampaaksi! Etiäppäin Eli Vamos!

  • Juuri näin! Ja kaatuihan se Zielinski jo Ranskan avoimissa eli nyt vain kurssi takaisin kohti kovia voittoja. Tukholmassa jatkuu taas. 💪

 • Vastustaja oli tällä kertaa hieman parempi, mutta ei ole syytä masentua. Nelinpelissähän marginaalit ovat tällä tasolla pienet ja päivän vire usein ratkaisee.

  • Se on juuri näin! Ei masennuta yksittäisistä tappioista vaan käännetään katse taas eteenpäin.

Comments are closed.