Basel ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Golubev/Nedovyesov 5-7, 6-4, 3-10

Voi voi, taas tuli opittua kantapään kautta se, ettei tällä tasolla tule vastaan yhtään helppoa vastustajaa. Meillä oli paikkamme ensimmäisessä erässä, ja se olisi kyllä pitänyt voittaa, mutta tällä kertaa tuo jäi pienestä kiinni. Perushyvän toisen erän jälkeen kolmas erä oli myös valitettavan heikko toisin kuin vastustajilla, jotka eivät tehneet siinä juuri mitään väärin. Baselin kisa oli siis ohi todella nopeasti.


Parin edellisen päivän valmistautuminen tähän kisaan oli niin intensiivistä, etten edes ehtinyt kirjoittaa edes matsia edeltävää blogipostausta. Prioriteetti oli tärkeimmissä asioissa eli treenissä, levossa ja vastustajien pelin skauttaamisessa. Lensimme Baseliin maanantaina, joka oli matkustusta lukuun ottamatta muuten lepopäivä. Sain matkaani mukaan myös fysioni Mikon, jonka kanssa saimme heti maanantai-illan käsittelyllä olkapään taas toimimaan kunnolla ja lonkat liikkumaan normaalisti.

Tiistaina oli edelleen tarkoitus pitää päivä kohtuullisen kevyenä, jotta paukkuja jäisi varmasti niin ensimmäiseen otteluun keskiviikkona kuin myös loppuviikolle, jos sinne asti päästäisiin. Aamulla oli ohjelmassa vajaan tunnin herättelevä jumppa salilla ja iltapäivällä puolitoista tuntia kenttäaikaa Lloydin kanssa. Tein paljon syöttötreeniä, minkä lisäksi kävimme läpi peruskuvioitamme kahdestaan.


Tänään keskiviikkona suuntasimme sitten ensimmäistä kertaa varsinaiselle pelipaikalle St. Jakobshalliin, jossa kisan kaksi pelikenttää sijaitsevat. Keskuskenttä jäi tällä kertaa kokonaan näkemättä, mutta ykköskentällä pääsimme puoliltapäivin bollaamaan ja iltapäivällä pelaamaan oman matsimme. Alusta oli hyvin tyypillinen nykypäivän sisäkenttä; aika karhea ja hidas alusta, mutta samalla myös melko matala pomppu. Aikalailla meille täydellisesti sopiva kenttä siis.


Matsin alkaessa peli tuntui tosi hyvältä, ja olimmekin heti ensimmäisessä gamessa yrittämässä breikkiä Nedovyesovin syötössä. 40-40 -piste kääntyi kuitenkin vastustajille. Seuraavat pari gamea syötettiin hyvin, mutta 1-2 -tilanteessa kazakstanilaiset olivat palautuksissani vahvasti kiinni. Ensimmäinen murtopallo pelastui hyvällä syötöllä, mutta 40-40 -tilanteessa Golubev löi kakkossyötön palautuksen vastustamattomasti läpi. Jouduimme siis heti murron takaa-ajoasemaan.

Tappioasemaa ei kuitenkaan onneksi kauaa kestänyt, sillä kavensimme tilanteen heti Nedovyesovin seuraavassa syöttövuorossa 1-3 -tilanteessa parilla huippupisteellä. Lloyd piti perään varmasti ja saimme taas 3-3 -tilanteessa yhden murtopallon. Golubev kuitenkin kesti. Oma seuraava syöttövuoroni oli hyvä, minkä jälkeen erä oli puoliksi katkolla meille, kun saimme 4-4 -tilanteessa neljä peräkkäistä murtopalloa Nedovyesovin syötössä. Lloyd missasi breikkipalloihin kolme palautustaan hiuksenhienosti, kun taas minä löin 15-40 -tilanteessa lähes täydellisen kämmenohituksen keskeltä läpi, mutta pallo oli pari senttiä pitkä.

Murroitta jatkettiin siis, ja erä tuntui menevän kohti tie breakia, kun oma syöttöni 5-6 -tilanteessa oli jo tulossa helposti kotiin. Golubev löi kuitenkin kovan palautuksen 40-15 -tilanteessa, minkä jälkeen 40-30 -tilanteessa hänen rystynsä oli menossa pitkäksi, mutta Lloyd ei aivan saanut mailaansa pois välistä, ja pallo hipaisi pokaan. 40-40 -tilanteessa Golubev löi jälleen kaikki tai ei mitään -kämmenpalautuksensa täysillä keskelle, ja vaikka Lloyd sai mailansa jotenkuten väliin niin volley tippui sentin leveäksi. Voitimme ensimmäisessä erässä neljä pistettä enemmän kuin vastustajat, mutta tulos oli silti 5-7, sillä kaikki viisi 40-40 -tilanteen no-ad -pistettä menivät väärin päin.

Tiedostimme kuitenkin tilastot, joiden perusteella uskoimme olevamme toisessa erässä suosikki voittoon, kunhan vain jatkaisimme samaan tapaan ja käyttäisimme saamamme murtopaikat. Ja nyt se vihdoin onnistuikin, kun mursimme Golubevin syötön 1-1 -tilanteessa. Oma syöttöpelimmekin oli toisen erän ajan vahvaa, sillä laitoimme ykköstä isolla prosentilla kenttään, emmekä antaneet vastustajille oikeastaan mitään mahdollisuuksia vastamurtoon. Toinen erä tulikin meille lopulta vakuuttavasti 6-4.

Kolmannessa erässä piti jatkaa samaa rataa vahvaa syöttöpeliä, sillä uskoimme palautuspelimme olevan vastustajia vahvempaa. Syöttäjät pitivät ensimmäiset viisi syöttöpistettään, mutta 2-3 -tilanteessa kakkossyöttöni jäi verkkoon, minkä jälkeen 2-4 -tilanteessa verkkoon jäi myös ykkösvolleyni. 2-5 -tilanteen taistelupiste päättyi puolestaan rystylobbini karatessa pitkäksi, ja nyt alkoi homma näyttää jo huonolta. Lloyd löi ässän 2-7 -tilanteeseen, mutta Golubev löysi vielä rystylinjan läpi 3-7 -tilanteeseen. Emmekä lopulta voittaneet tei breakissa yhtään palautuspistettä, vaan lukemat kirjattiin vastsustajille 3-10. Aika iso pettymyshän tuo tulos oli, mutta minkäs teet, kun lukemat ovat taululla.

Vaikka matsissa pelattiin tänään kolmaskin erä, niin jotenkin tuntui, että ensimmäisen erän merkitys oli valtava. Olimme siinä niin vahvasti niskan päällä, että harvoin tuollaista erää tulee hävittyä. Jotenkin vastustajat vain selviytyivät voittajina kaikista tiukoista gameista. Ja kolmas erä oli kyllä varsinkin minulta heikko esitys. Vastustajat yllättivät kyllä minut syöttösuunnillaan onnistuneesti, mutta omiin kahteen huonoon syöttöpisteeseen ei vain ollut varaa. Toisaalta liian pehmeisiin kakkossyöttöihin ei voi turvautua, ja tällöin tuplia tulee joskus väkisinkin, mutta aina se silti harmittaa. Ja 2-4 -tilanteen matala ykkösvolley pitäisi kyllä tällä tasolla pystyä hoitamaan rutiinilla.

Toki täytyy nostaa hattua myös vastustajille, jotka selvästi ammensivat paljon itseluottamusta kisan karsinnoista. Heillä oli viikonlopulta jo alla kaksi voittoa samalla kentällä, kumpikin nimenomaan kolmannen erän tie breakeissa. He tiesivät siis mitä tehdä ratkaisupaikoissa, ja olivat siksi niin vaarallinen vastus avauskierroksella. Kumpikin kazakeista on ollut kaksinpelissäkin parhaimmillaan sadan joukussa, joten tennistaitoa riittää, ja hyvänä päivänä varsinkin heidän palautuspelinsä on todella korkealla tasolla. Uskoin kyllä, että meidän nelinpeliosaamisemme olisi vienyt meidät tänään voittoon, mutta ratkaisupaikoissa ei vain tullut onnistumisia. Ja silloin tuloksena on yleensä tappio.

Baselin keikka jäi nyt siis todella lyhyeksi, sillä laitoimme tappion jälkeen kamat pikapikaa kasaan ja suuntasimme Lloydin kanssa kumpikin kohti kotia. Lloyd lensi Lontooseen suoraan Baselista, kun taas me ehdimme Mikon kanssa juuri ja juuri kisakuljetuksella Zurichin lentokentälle, josta Finnair tuo Suomeen vielä samana iltana. Ehkä pari päivää kotona antaa mielelle sen tarvittavan rentoutumismahdollisuuden, minkä jälkeen kehosta löytyy taas boostia laittaa parastaan kehiin.

Kausi huipentuu ensi viikolla vuoden viimeiseen ATP1000-kisaan Pariisissa, jossa panokset ovat luonnollisesti isot. Keskittyminen pitää pystyä pitämään omassa tekemisessä, mutta tottakai Torinon paikka kiinnostaa todella paljon. Pääsemme Pariisin kisaan 8-sijoitettuna parina, mikä tarkoittaa, että aloitamme pelit suoraan toiselta kierrokselta. Tarjolla on siis heti yhdellä voitolla isot pisteet, mutta toisaalta vastaan tulee jälleen sellainen pari, jolla on jo alla yksi voitto. Täytyy siis pyrkiä pelaamaan paljon treenipisteitä alkuviikosta, jotta olemme kunnolla valmiita sitten, kun tosipaikka taas koittaa.

Nyt vuorossa on yksi ihan täysi lepopäivä kotona, minkä jälkeen alkaa sitten kunnon valmistautuminen Pariisiin. Otetaan tämä viikko tällaisena väliviikkona, ja isketään Pariisissa sitten tosissaan. Vamos!

24 thoughts on “Basel ATP500 R16, Heliövaara/Glasspool – Golubev/Nedovyesov 5-7, 6-4, 3-10

 • Harmin paikka, mutta usko on täällä kova siihen, että Pariisista nappaatte lopputurnauspaikan. Nythän pahimmilla paikan uhkaajillakin on tullut järjestäen ekan kierroksen tappioita, joten pahasti ei onneksi tullut takkiin tässä suhteessa. Tsemppiä aivan uskomattoman makean kauden viimeisiin koitoksiin! Ja kiitos jälleen tästä blogista, jonka kirjoittamista toivon mukaan jatkat siellä huipullakin!

  • Vamos ja kiitos! Pariisissa sitten kunnon menestystä ja samalla höyryllä Torinoon. 💪

 • Tämä jääköön taakse ja nokka kohti Pariisia! Kerrankin Nys/Zielinskin vireestä on teidän kannalta hyötyä kun pudottivat Puetz/Venuksen 😄

  • Yep; samaa piti minunkin kirjoittaa. Poetz/Venus tippuivat ekalla kierroksella hekin. Kaikki jää Pariisin varaan.

  • Juuri näin! Tappiot kuuluvat urheiluun, eikä niitä sen enempää kannata jäädä märehtimään. Ja kaikki apu Race-listalla otetaan kyllä vastaan. 😁

 • Huomioni viimeisen 1,5 vuoden jakson aikana on että olette aina ”bounched back” edellisen viikon aikaisesta tappiosta. kuten sanoit ottelu voi olla kiinni 1 pisteestä ja ensimmäinen erä oli todellisuudessa lähellä , mutta…voiton nälkää jäi ensi viikolle joten hyvällä asenteella ensi viikkoon koska olette edelleen helv..in hyvä neluripari ja teidät on vaikea voittaa!!!

  • Voiton nälkää jäi tosiaan säästöön tulevalle viikolle Pariisiin. Ja pääsee sinne myöskin hyvin levänneenä ja valmistautuneena, joten homma on vain itsestä kiinni. Vamos!

 • You’ve had a very long season – 28 tournaments! Lots of other good pairs (Salisbury/Ram, Skupski/Koolhof, Puetz/Venus, Granollers/Zeballos) have also lost first round this week, so perhaps fatigue is setting in. Hopefully next week you can give one last big push!

  Of course, Lloyd shaving his beard may have had some Samson-like effect, too 😉

  • True, long season maybe starting to take its toll on the top pairs. But I still think it was strange to see 7/8 seeded teams lose 1st round this week. Maybe everyone just saving energy for Paris 😅

 • You were so unfortunate to lose the first set where I thought you were the better pair. Nedovyesov in particular was struggling with his serve and Lloyd didn’t drop a point on his. You were in control in the second set but towards the end of the set they had tightened up their serving and so it proved in the 3rd. It’s amazing how the score can run away in the MTB when a pair get the momentum. As you say there are no easy matches at this level and they already had the benefit of playing two matches. Similar to your experience in Acapulco.

  Onwards to Paris🧅where I see Mektic/Pavic have withdrawn so you’re now 7th seeds, don’t tell Lloyd. 😉

  • Very accurate analysis. Such small margins and things just didn’t go our way this time. But at least we should be fresh for Paris. 💪 And thanks for telling Mektic/Pavic had pulled out, I had no idea!

 • Ups and downs, niin se menee. Nyt vaan lepoa ja hyvillä mielin ensi viikolla uuteen turnaukseen. Tsemppiä!!

 • Pieni on ero usein voiton ja tappion välillä.
  Nyt on tilastotappio hoidettu. Samoin kävi pahimmille kilpailijoille.
  Full ahead Pariisiin tappelemaan lopputurnauspaikasta!

 • Hupsistakeikkaa, oli se lopputulos kyl yllätys, ennakko-odotuksiin nähden. Oliko vastustajien eilisessa pelissä jotain yllättävää; kirjoitit, että olitte kyllä skautanneet. No, yllättäjiä aina nousee, ja tällä kertaa osui teidän kohdallenne. Mukavia kotipäiviä, järjestäkää meille ensi viikosta alkaen hienoja pelejä katsottavaksi! Mukana ollaan ja usko on kova!

  • Näitä sattuu. Taso on niin kova, että vaikka vastustajat ovat rankingissa alempana, niin kyllähän heilläkin hyviä päiviä tulee eteen. Ja lopussa onnistuivat kyllä syötöissään hienosti.

   Ensi viikolla sitten kunnon loppurutistus 💪

 • Kiitos Harri suuresti tästä blogistasi ..ainutlaatuista päästä seuraamaan tennisammattilaisen elämää myös kulissien takana.. ja vain tasan vuosi sitten pelasit marraskuussa challenger kisoja.. nyt maailman huipulla. Uskomaton tason nosto vuodessa.. ja uskon, että se suurin voitto on tältä vuodelta vielä tulossa.
  Onnittelut jo loistavasta kaudesta !!!

  • Kiitos! Pahoittelut, että jäi aiemmin tämä kommentti huomioimatta, upeaa kuulla, että tukijoita riittää. 💪

 • Semifinaalissa Dodig/Krajicek sai tehdä töitä Gobulev/Nedevyesov-paria vastaan. Teiän matsissa G/N oli päässy hyvin turnausmoodiin karsinnan kahen voiton myötä. Ette huonolle parille hävinny.
  Nyt sit Pariisiin ja päätyyn asti! 🙂🎾👍

 • Katselin aiemmin tänään Pariisin kaaviota. Olette suoraan toisella kierroksella ja vastaan saattaa tulla taas serve n volley spesialisti Cressy, mutta en enää muista kuka hänellä on tällä viikolla parina. Cressynhän te jo kaadoitte ihan vähän aikaa sitten jossain.

  Kolmannella kierroksella ehkä vastassa Arevalo/Rojer, joille taisitte hävitä Tukholman finaalin.

  Mutta ei mennä asioiden edelle, mitä vain voi tapahtua ja kilpailu on raudan kovaa. Vielä ATP1000 Masters kisakin kyseessä ja pelissä on isot panokset rahan ja pisteiden osalta. Ja kaiken kruunaisi pääsy Torinoon. Lopputurnaus on nyt hyvin lähellä, mutta jos olen oikein ymmärtänyt, tämä Pariisin legendaarinen kisa voi vielä pudottaa teidät Top 8 ulkopuolelle. Ei turhia paineita siitä, vaan täysillä eteenpäin. Tsemiä!!!

  • Jaa-a, vilkaisinpa kaaviota uudelleen. Voi hyvinkin olla, että toisen kierroksen vastuksenne ei olekaan Cressy ja Escobar. Dan Evans ja John Peers on armottoman kova pari, jota ei myöskään voi aliarvioida.

 • The Cressy/Escobar v Evans/Peers match which was on Tuesday’s schedule has since been removed. 🤷 Assume your first match will be on Thursday at the earliest?

Comments are closed.