Pariisi ATP1000 R16, Heliövaara/Glasspool – Evans/Peers 6-3, 6-7(5), 15-13

No huhhuh! Pariisissa aloitettiin kisat sellaisella draamamatsilla että oksat pois. Tapahtumia riitti suorastaan monen tavallisen ottelun edestä, mutta ei kai tässä voi muuta todeta kuin että mahtavinta on se, että kisat jatkuvat. Perjantaina pelataan siis puolivälierässä, kun vastaan asettuu pari Ebden/Murray.


On jopa vähän vaikea kerätä omia tuntemuksia tuollaisen matsin jälkeen tekstiksi, sillä nyt käytiin henkisesti kyllä matsin aikana niin syvällä omien tunnetilojen kanssa, että harva perus kisamatsi sinne pääsee. Davis Cup -matsit ehkä menevät vielä pidemmälle, mutta jotenkin olin tänään mukana matsissa niin isolla tunteella kuin osaan. Ja se kyllä näkyi sekä hyvässä että pahassa.  

Valmistautuminen on sujunut Pariisissa hyvin, sillä treenipäiviä oli alla peräti viisi. Ei siis ihme, että lyönti ja ajoitus tuntui olevan niin hyvin kohdallaan matsin alkaessa tänään. Palautuspeli oli ensimmäisen erän ajan luultavasti parasta, mitä olen ikinä pelannut, ja jos syöttövuorot olisivat kulkeneet normaalisti niin tulos olisi helposti voinut olla 6-1. Mutta tänään ei suinkaan päästy niin helpolla.

Lloyd aloitti matsin vakuuttavasti, mutta oma syöttöni 1-1 -tilanteessa kääntyi harmittavasti vastustajille Evansin kämmenpalautuksen ollessa juuri Lloydin ulottumattomissa 40-40 -tilanteessa. Iskimme kuitenkin heti takaisin neljännellä murtopallolla seuraavassa Peersin syötössä, minkä jälkeen mursimme Evansin siirtyen 4-2 -johtoon maagisella lyhytkrossikämmenelläni. Taaskaan ei kuitenkaan homma sujunut niin kuin piti, sillä vihulaiset mursivat uudestaan syöttöni kaventaen murrot tasoihin. Mutta mitä vielä, mekin jatkoimme palautustykittelyä murtamalla kolmannen kerran peräkkäin, mikä tarkoitti, että Lloyd pääsi syöttämään erävoitosta. Eikä hän siinä erehtynyt.

Meillä oli Lloydin kanssa sellainen fiilis, että jos jatkaisimme samanlaista palautuspeliä toisessakin erässä, niin matsi tulisi kyllä varmasti kotiin. Vastustajat alkoivat kuitenkin syöttää selvästi tarkemmin syöttöruudun kulmiin, ja jättivät kohti suunnatut syötöt kokonaan pois valikoimastaan. Tuloksena oli enemmän ässiä ja monta suoraa syöttöpistettä. Toinen erä etenikin täysin päinvastoin kuin ensimmäinen, sillä nyt kaikki pitivät syöttöjään tasaiseen tahtiin. Me jouduimme pelastamaan yhden murtopallon minun syötössäni 3-4 -tilanteessa ja yhden Lloydin syötössä 4-5 -tilanteessa, kun taas vastustajat selvisivät yhdellä pelastuksella 4-4 -tilanteessa. Murtoja ei kuitenkaan siis nähty, vaan edettiin tie breakiin.

Toisen erän tie break alkoi hyvin, sillä otimme minibreikit kummassakin Peersin syöttöpisteessä 2-1 -tilanteessa. Pääsin siis syöttämään 4-1 -johdossa, ja kyllähän matsin pitäisi tuossa vaiheessa olla aika hyvässä otteessa. Ykköseni olivat kummassakin pisteessä kohtuullisia, mutta Lloyd ei kuitenkaan onnistunut volleyssaan 4-1 -tilanteessa, minkä jälkeen Evans pelasi huippupisteen 4-2 -tilanteessa päättäen sen kämmenlobbiin. Evans piti tämän jälkeen molemmat syöttönsä siirtäen vastustajat 5-4 -johtoon. Lloyd syötti hyvin Peersille, mutta 5-5 -tilanteessa Evansin lobbipalautus oli laadukas, ja Lloydin kämmen suoraan ilmasta karkasi juuri ja juuri pitkäksi. Vastustajat pelasivat eräpalloon hyvän syöttökuvion, ja niinpä ratkaisua haettiin kolmannesta erästä.

Tuomari meinasi tehdä ison mokan verkkosyötön kanssa heti match tie breakin ensimmäisessä pisteessä, mutta Lloyd kokosi hienosti itsensä pienen tuohtumisen jälkeen. Tie breakissa edettiin melko tasaisesti, kunnes 5-4 -tilanteessa Lloyd löi mahtipalautuksen viivalle ennen kuin siirryimme tuplamurrolla 7-4 -johtoon. Ensimmäinen syöttöpisteeni päättyi kuitenkin tappioon verkolta, joten puolia vaihdettiin 7-5 -tilanteessa. Ehdin jo tuulettaa tuossa kohtaa ässää, mutta vastustajat haastoivat syöttöni, joka lopulta oli sentin pitkä. Pienen odottelun jälkeen kakkossyöttökin karkasi leveäksi, ja Peersin hyvän syötön jälkeen tilanne oli tasan. Sain kuitenkin pakotettua 7-7 -tilanteessa Peersin volleyvirheeseen, minkä perään Lloyd pääsi syöttämään matsia 8-7 -tilanteessa. Verkkomiekkailu päättyi kuitenkin vastustajille.

8-8 -tilanteessa paineet alkoivat kasvaa, mutta hyvä syöttökuvio Lloydilta toi meille ensimmäisen matsipallon. Lloydin palautus jäi kuitenkin tuossa kohtaa verkkoon. Vastustajat voittivat seuraavankin syöttöpisteen, joten nyt oli minun vuoroni syöttää selkä seinää vasten. Kakkossyöttöni oli kohtuullinen, ykkösvolley tosi hyvä ja Lloydin smashi juuri sopivasti takarajan sisäpuolella. 10-10 -tilanteeseen erinomainen syöttö toi suoran pisteen ja taas oli meidän vuoro matsipallolle. Vastustajat pelasivat kuitenkin hyvän kuvion syötöllään, kuten myös seuraavassa pisteessä, joten tilanne oli nyt 11-12 Lloydin syöttäessä. Lloydin kakkonen kohti Peersiä oli hyvä, mutta päästin Peersin keskustapalautuksen ehkä vähän turhaan ohitseni Lloydille, joka sai vaivoin pokalla pallon yli verkon. Evansilla oli kirjaimellisesti tuhannen taalan paikka laittaa matsi poikki rystyltään kahden metrin päästä verkkoa, mutta hän tuhri pallon verkkonauhaan ja homma vain jatkui.

Lloyd löi 12-12 -tilanteeseen matsin parhaan kakkossyöttönsä, mutta epäonnistui kakkossyötön palautuksessaan kolmannessa matsipallossamme. Paineet alkoivat kuitenkin tuntua sopivasti myös vastapuolella, sillä Evans löi 13-13 -tilanteeseen kaksoisvirheen. Sanoin itselleni tuon jälkeen, että nyt ei enää epäröidä, vaan matsi loppuu seuraavaan pisteeseen. Ykkönen jäi verkkoon, mutta kick-kakkonen Peersin rystynurkkaan oli todella hyvä. Pallo tuli vielä vaivoin takaisin, mutta Lloyd ei erehtynyt tappopaikasta verkolla. Tuuletukset olivat sen mukaiset, että nyt maistui voitto hyvälle, ja kyllähän sen tällaisen matsin jälkeen ansaitseekin. Fiilikset olivat luonnollisesti aika katossa.

Eihän matsi pelillisesti varmasti ollut meiltä mitenkään kauden paras, mutta henkistä venymiskykyä testattiin kyllä senkin edestä. Pidimme positiivisen energian yllä niin hyvin kuin mahdollista, tsemppasimme toisiamme ja uskoimme voittoon. Kyllähän pelissä painetta oli ihan hurjasti, ei sitä sovi kieltäminen, mutta jostain onnistuimme kaivamaan keinot nousta voittoon.

Oma syöttöpeli ei valitettavasti ollut ihan parasta laatua, sillä ykkönen jäi avauserässä piippuun, eikä kakkosen jälkeinen pelikään sujunut niin kuin olin ajatellut. Jouduin pelaamaan ykkösvolleyta paljon puolivolleyna, mikä ei ikinä ole helppoa, mutta liikkeen pitäisi silti jatkua sulavana eteenpäin. Resepti syötön kulkemiseen on kuitenkin olemassa, ja minun pitää vain muistaa suunnata liiketta tarpeeksi ylöspäin sen sijaan, että liu’un jo syötön aikana liikaa kohti verkkoa. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta uskon kyllä, että tuon osaan.

Palautuspeli ensimmäisessä erässä oli suorastaan maagista. Lloydkin onnistui muutaman kerran tärkeissä paikoissa todella hyvin, mikä lisää luonnollisesti itseluottamusta jatkon kannalta. Nopealla kentällä kaikki syöttöjä ei koskaan voi saada takaisin, mutta tiedossa on ainakin se, että meitä vastaan pitää syöttää tosi hyvin, jos meinaa pärjätä. Ja kyllähän se vastustajienkin syöttöpaineista jotain kertoo, että tie breakeihin heiltä tuli useampi tupla.

Verkkopelissä oli tänään joitakin asioita tosi hyvin, mutta niin sanotussa verkkoseinä-muodostelmassa eli silloin kun molemmat ovat verkolla, olimme jostain syystä vähän hitaita tai passiivisia tänään. Keskusta vuosi muutaman kerran, mihin ei ikinä voi olla tyytyväinen. Osaamme kyllä tuonkin homman treeneissä todella korkeatasoisesti, täytyy vaan pyrkiä löytämään matsissa keinot pysyä rauhallisena ja toimia niin kuin treeneissä on opeteltu.

Mutta kuten kirjoitin jo aiemmin, kisat jatkuvat ja sehän tässä on tärkeintä! Huomenna perjantaina saamme vastaamme kokeneen parin Ebden/Murray, mikä tarkoittaa valitettavasti taas sitä, että vastassa on toinen britti, eikä Louis näin ollen tämän päivän tavoin osallistu matsivalmistautumiseemme. Olemme kuitenkin Murrayta vastaan pelanneet tänä vuonna useamman kerran, joten häntä vastaan kuviot ovat jotakuinkin selvillä. Ebden on kuitenkin ollut toisella puolella verkkoa vain kerran kahdesti, lähes kaksi vuotta sitten Marseillessa, jossa hän oli aavistuksen loukkaantunut ottelun aikana EDIT: sekä reilu vuosi sitten Los Cabosin avauskierroksella. Hänen peliään pitänee siis tutkia tänään illalla vähän tarkemmin, jotta huomiseen peliin on kummankin vastustajan osalta yleisimmät kujeet selvillä.  

Nyt vuorossa on vielä vähän palauttelua ja rentoutumista ennen kuin katseet käännetään illan aikana kohti huomista. Huominen kvartsi on ohjelmassa toisena otteluna kello 14 jälkeen eli Suomen aikaa kehissä ollaan noin kello 16.30. Toivottavasti kotikatsomoissa päästään vähän vähemmillä nitroilla silloin! 😉

35 thoughts on “Pariisi ATP1000 R16, Heliövaara/Glasspool – Evans/Peers 6-3, 6-7(5), 15-13

 • Rehellisesti sanottuna tämä ottelu oli yksi Suomen tennishistorian tärkeimmistä, sillä upea voitto pitää teidät edelleen tiukasti mukana kilpailussa päästä Torinon lopputurnaukseen. Lopputulos on se pääasia vaikka tilanteet vaihtelivat rajusti.

  Katsoin juuri ottelun Puetz/Venus vs Mahut/Roger-Vasselinin ja harmillisesti ranskalaiset kokivat niukan 10-8 tappion match tiebreakissa. Puetz-Venus ovat siis edelleen uhkaamassa asemaanne päästä lopputurnaukseen. Toivoin todella kovasti heille tappiota, mutta eipä se mitään auttanut…

  Teillä on taas kerran täydet mahdollisuudet voittaa seuraavakin ottelu eli kyllä te voitte kaataa Ebden/Murray parin, mutta kuten aina, helppoa se ei tule olemaan.

  • Hienoja otteluita ja hienoja tunteita. Jatketaan samaan malliin matsi kerrallaan niin hyviä asioita tapahtuu.

 • Vilken match! Känslorna gick upp och ned som i berg- och dalbana. Otroligt spännande! Grattis! Ni var bättre!

  • Tack, verkligen var det ganska spännande idag! 😅 Förhoppningsvis fortsätter vi lika noggrant imorgon.

 • Harri , riippumatta ajoittaisista virheistä , tämä oli varmaan makea voitto ajatellen jatkoa. Ottelu oli tasoltaan mielestäni hyvä ja tärkeintä oli että otitte hienon voiton. Olitte hitusen parempia ja matka jatkuu vielä ….

 • Olihan tuo aikamoista vuoristorataa, mutta hienoa, ja mikä tärkeintä, pelit jatkuu. Unohtakaa Torino. Se tulee jos on tullakseen. Teillä on nyt ihan hyvät mahkut edetä päätyyn asti ATP1000-kisassa. Peli kerrallaan. Nyt ensimmäisen matsin karstat on karistettu ja siitä vaan hyvällä itseluottamuksella kohti seuraavaa 🤛💪

  • Kiitos! Pariisissa ollaan todellakin voittamassa tätä kisaa, ja kaikki ajatukset pidetään olennaisessa. Peli kerrallaan. 💪

 • No nyt oli ainakin tunnetta kentällä! Siihen nähden kuinka älyttömästi jännitti kotisohvalla ja millaista tunteiden vuoristorataa sai elää, niin en voi edes kuvitella millainen myllerrys pään sisällä kentällä ollessa on.

  Peli oli jo aika hyvin käsissä toisen erän tiebreakissa ja uudelleen kolmannessa, mutta jotenkin olittekin millien päässä tappiosta 11-12-tilanteessa. Mutta kääntyihän se lopulta teille ja sehän se lopulta vain merkitsee.

  Huomiselle olisi kieltämättä suotavaa, että oma syöttösi toimisi aavistuksen paremmin. Helpottaisi paljon elämää kentällä ja kotikatsomossa. =D Kaikki ainekset on voittoon huomennakin ja jospa tuo oma sykekin rauhoittuu ennen sitä, niin uskaltaa sitten taas pelin katsoa.

  Kiitos tämän päiväisestä ja tsemppiä huomiselle!

  • Vamos, kiitos! Huomenna vähän syöttöpeliin tarkkuutta, niin hyvä tulee. Ja ehkä vähempikin jännitys riittäisi. 😁

 • Ovatko säännöt sellaiset että Kyrgios/Kokkinakis pääsevät joka tapauksessa mukaan 8. parina Grand Slam voiton ansiosta

  • ovat, https://www.atptour.com/en/news/kokkinakis-kyrgios-nitto-atp-finals-2022-qualification , suora lainaus ko. sivulta: The Australians are guaranteed a spot under the Grand Slam champion provision, under which if there is a current-year major-winning team positioned between eighth and 20th in the Pepperstone ATP Doubles Team Rankings after the Rolex Paris Masters, that team qualifies for Turin in eighth. toki itse jäin miettimään, että iso-k on ollut loukkaantunut, että onko hän nyt pelikunnossa 🤔 jätti baselin ja pariisin välistä.

  • Mukaan pääsee Racen 1-7, minkä jälkeen kaksi parasta grand slam voittajaa racen sijoilta 8-20, jotka ovat special K’s ja Ebden/Purcell. Sitten racen ysistä eteenpäin. Jos Dodig/Krajicek häviävät niin homma on selvä. Harri/Lloydin hävitessä Kraviez/Miesin on voitettava turnaus tai Pütz/Venusin on päästävä finaaliin. Varapaikka lienee jo nyt varma kun Kyrgios tuskin pelaa. Todennäköisyys Torinolle on nyt yli 95%.

 • That match should have had a health warning 👀 😉, it was a heartstopper 💓 but thankfully not a heartbreaker! 💥 You deserved to win as you were the better pair and unfortunate not to win in straight sets. The 2MPs saved were intense and both with second serves. Great volley by you and a good put away by Lloyd on the first MP and a great pick-up by Lloyd from a big return by Peers and gratitude goes to Evans for the netted backhand.😜 There was a smile on your face when you were about to serve on the final MP which was reassuring, you knew this was yours 😎 and how you celebrated! 🗣️📣🥳

  Is Lloyd still blissfully unaware of the points situation and not just how crucial your matches are but the impact of other matches like Puetz/Venus v Mahut/Roger-Vasselin tonight? Remarkable if he doesn’t know. 😂

  Throughout the match you could hear a female voice shouting ”C’mon Harri” and ”C’mon Lloyd” which was good to hear. Is it someone you know or a fan in the crowd?

  • Haha, it was quite an entertaining match today! 😁 All kinds of drama but luckily it all ended so well.

   I don’t think Lloyd has any idea of the points situation. He just likes to keep his focus on the more important things. And I believe the female voices you mention were some of Lloyd’s friends. Always happy to get some support!

 • kotikatsomossakin on vaikea kerätä tuntemuksia, niin jännäksi meni 😅 katsoin sykekelloani ja siinä 90-100 välillä oli stb:ssä, vaikka sohvalla istuin (vrt. normaali 60). ja kun lopulta ottelupallo tuli himaan, niin muutama onnenkyynel vierähti 🥲

  ekan erän palautuksenne oli suorastaan maagista, ja olen samaa mieltä, että nappiin menneillä syötöillä olisi erävoitto voinut tulla isollakin erolla. vaikka olette sijoitettu pari niin vastustajakin oli sijoitettujen tasoa. ja peershän on kontisen ex-pari? eli jäätävän kovatasoinen. mutta turha ihmetellä, voitto tuli ja se on tärkein 👌 varmaan kiirettä pitää kun huomenna taas vamostellaan, niin kiva että jaksoit kirjoittaa näin syvällisen analyysin!

  • …niin ja pakko lisätä vielä, että vaikka taidollahan näissä kisoissa voitetaan, niin välillä tarvitaan hippunen tuuria… evans kun sössi ottelupallossa varman tappopaikan verkkonauhaan, niin en ollut uskoa silmiäni. 👀

   • Tuuri otetaan tottakai aina vastaan. 😁 Ja tosiaan kova pari oli kyseessä, joten voittoon pitää joka tapauksessa olla tyytyväinen. 💪

 • Onnea hienosta ja jannasta voitosta! Peers oli aika tyly loppukattelyssa: oliko vain pettynyt suoritukseensa vai tapahtuiko pelissa jotain joka sai aikaan moisen reaktion?

  • Kiitos! Peers on oman kokemukseni mukaan tappioiden jälkeen aina melko vakavaa poikaa, joten ei tuossakaan tilanteessa mitään tavallista poikkeavaa mielestäni ollut. Tietysti häntä vain harmitti isosti.

 • No niin, nitrodisko on sitten ohitse ja tarkea avausvoitto otettu.

  Nyt kun Last 16 on pelattu on kaikki teidan omissa kasissa Torinoa ajatellen. ATP on vahan laiskasti julkaissut naita skenaarioita joten laitetaan tahan yksi alle:

  Voitto huomenna ja GLA/HEL ovat Torinossa.

  Jos tuo ei toteudu myos seuraavilla ollaan kisakoneessa:
  KRA/MIE ei voita turnausta ja jompikumpi PUT/VEN tai DOD/KRA haviaa oman QF:nsa

  Tai
  KRA/MIE ei voita turnausta ja valieran DOD/KRA – PUT/VEN vie DOD/KRA

  Mutta oletukset pois ja voitto kotiin huomenna! Vamos! C’mon!

  (Jos olen laskenut jotain vaarin ylla pyydan anteeksi, Excelin luku yolla on mita on)

  • Mielestäni olet laskenut aivan oikein. Tietenkin toivomme, että Harri ja Lloyd hoitavat homma huomenna ihan itse…

   • Joudun kylla korjaamaan itse itseani silla pisteet ovat kylla ok mutta ei kaavio.

    Eli tarkennetaan nuo alemmat 2 skenaariota:

    Jos KRA/MIE voittaa huomenna mutta ei voita turnausta jatkopaikka on varma koska vain DOD/KRA voi enaa ohittaa GLA/HEL parin.

    Ja kuten edella valieran DOD/KRA – PUT/VEN vie DOD/KRA tai DOD/KRA ei mene voita huomenna.

    Toivottavasti nyt meni oikein enka sekoita muita lukijoita.

 • Jes! En päässyt katsomaan matsia, mutta onneksi on tämä blogi, ja jännäriltä kuulosti! Hyvä meno jatkukoon! 💪

 • No johan on ollut jännää; olin tilaisuudessa nähdä vain kakkosen tiebreakin alkutahteihin saakka, kuulostaa tosiaan nitrodiskolta siitä eteenpäin. Onneksi olitte vahvoja ja kykenitte voittoon. Onnittelut! Ihmettelen, että jaksoit vielä purkaa ottelun blokiksi, kiitos siitä. Huomenna mukana kotikatsomossa alusta loppuun, peukut ja varpaat pystyssä. Antakaa taas kaikkenne!

 • Mitä siinä match tie breakin ekassa pisteessä Lloydin ekan syötön kanssa siis kävi..? Tuomari tulkitsi verkkosyötöksi? Ei saa oikein videolta selvää että mitä siinä sanaillaan tuomarin kanssa.

  • Kieltämättä vähän epäselvä tilanne varmasti kotikatsomoihin. Periaatteessa ei ole tuomion kannalta väliä sillä, että syöttö osui verkkoon, mutta kerrottakoon, että näin tapahtui. Verkkosyöttöihin reagoiva ”net machine” ei kuitenkaan piipannut.

   Epäselvyys johtui siitä, että tuomari ei aluksi sanonut mitään, vaan vasta Evansin palautuksen leijaillessa leveäksi ja Evansin protestoinnin jälkeen tuomari sai sanottua tuomionsa. Säännöissä sanotaan, ettei pelaajan reaktio saa vaikuttaa tuomarin tuomioon, mutta nyt vaikutti kovasti niin käyneen, siksi Lloydkin niin hermostui.

   Juttelin tutun ruotsalaistuomarin kanssa matsin jälkeen, ja hän sanoi ihan rehellisesti itsekin yllättyneensä, ettei net machine piipannut, mutta että hän kyllä huomasi itsekin verkkosyötön. Kesti vain hetken ymmärtää mitä tapahtui. Pieniä juttuja, mutta pelaajan kannalta aina hankalia tapauksia.

 • Tuli taas mieleen kuinka samanlaisia ovat pelaajan, ainakin sinun Harri, mielialat sekä niukkojen häviöiden/voittojen jälkeen.
  Sinä kyllä olet parasta laatua kynämies tunteidesi tulkkina meille;
  yhtälailla fiilikset samat täällä kotona. Erona tietty se, että sinulla on fiilikset samat kuin muillakin suomalaisilla ja vastapuolella taas kymmenen kertaa kertaa lukuisammat. Tasainen oli matsinne varmaan kaikkien mielestä kuitenkin.
  Pieni vinkki; pidä varasi jos Matwe väijyy vastapäätä !
  Menestystä ja pitäkää Tornio mielessä, jos Torino siirtyy vuodella
  Ja kerro terveiset jos muistat nostoni Moskovasta viime vuonna.

  • Kyllähän urheilu nimenomaan tuo tunteet pintaan. Ja se on yksi isoimmista syistä, miksi tästä niin paljon ainakin itse pidän.

   Mennään päivä ja matsi kerrallaan, mutta olisihan se kiva Matwe kohdata taas tällä viikolla. 💪 Terveiset kerron joka tapauksessa!

 • Tänään pääsen jo kuvan kanssa seuraamaan. Eilinen livescoren vikuilu oli jännittävyydessään aivan omaa luokkaansa, mutta Glassovaaran duunin katseleminen livenä on kyllä parasta positiivisuutta mitä tiedän. Vamos!
  Voisitko joskus avata laajemmin miten tuon reumasi kanssa olet oppinut tulemaan toimeen.
  Respekct!

Comments are closed.