Kauden 2022 yhteenvetoa          

Ei ole kyllä vaikea todeta, että kausi 2022 ylitti aika monet odotukset, myös omani. ATP-tason porteilta maailman eliittiin. Matseja on tullut analysoitua vuoden aikana yli 80, mutta voisin vielä vetää yhteen koko kauden tapahtumia tulosten, pelin ja yleisen kehittymisen osalta. Sen verran moni asia on kuitenkin vuodessa muuttunut.

Listasin täällä blogissani vajaat vuosi sitten vuoden 2022 tavoitteeksi kauden lopussa 40 parhaan joukkoon pääsemisen, mikä takaisi minulle ensimmäisen ATP:n pelaajille tarkoitetun eläkekreditin. Minimissäänhän noita krediittejä tarvitaan kolme ennen kuin eläkkeestä pääsee nauttimaan. Tuo tavoite ylittyi selvästi jo vuoden puolivälissä, joten tuloksellisetsi kausi oli siis luonnollisesti suuri menestys.

Ranking parani lähes lineaarisesti vuoden aikana, kun pistesarakkeeseen tipahteli tasaiseen tahtiin mojovia osumia. Suurimmat potit olivat Hampurin voiton 500 pistettä sekä ATP Finalsien 400 pistettä. Lisäksi 360 pisteen potteja tuli useampia. Ja iso onnistuminen oli myös se, ettei ATP1000 ja Grand Slam -kisoista tullut sarakkeeseen yhtään ensimmäisen kierroksen tappiota eli pakollista nollaa. 💪

Ranking-kehitys pitää sisällään paljon menestystä, sillä voittoja kertyi 27 kisassa ATP-kiertueella peräti 47. Tappiota osui puolestaan kohdalle 27, joten selvästi positiivinen kausi oli voitto-tappio -suhteen osalta kyseessä. Ainakin omassa mielessäni tämän tilaston arvoa nostaa myös se, että kauden edetessä kisat muuttuivat koko ajan isommiksi, mutta voittoja tuli siitä huolimatta ihan mukavasti. Ei siis missään vaiheessa tuntunut siis siltä, että isompaan kisaan mukaan päästessä menestyminen olisi mahdotonta. Päin vastoin.

Lisäksi pelasin keväällä massalla kaksi CH-kisaa, joissa matsivoittoja kertyi 3 ja tappioita 2. Eikä sovi tietenkään unohtaa Davis Cup -matseja, joissa tuloksena oli 2 hienoa voittoa kotikentällä. Tuo yksi CH-kisa ja molemmat Davis Cupit olivat ainoat otteluni muun kuin Lloydin kanssa tänä vuonna, joten kai sitäkin voi pitää aika hyvänä saavutuksena, että pystyimme pelaamaan käytännössä koko kauden yhdessä. Erityisesti kun vuoden alussa ajatus oli sellainen, että joudumme varmasti isompiin kisoihin etsimään kovemmin rankattuja pareja mukaan pääsemiseksi.

Tilastot ovat aina olleet mieleeni, joten jos muutama poiminta sallitaan, niin finaaleissa menestys oli harmillisen heikkoa. Yhteensä 7 finaalia on kova suoritus kauden aikana (yhtä monta kuin ensimmäisen kierroksen tappioita 😉 ), mutta kisavoittoja tuli ainoastaan yksi. Pisteiden, palkintorahojen ja pokaalien osalta finaalit olisi aina kiva voittaa, mutta onhan noissa ollut vähän epäonneakin mukana, sillä kaksi kertaa hävisimme finaalin oman matsipallon jälkeen. Mutta tuo finaalien voittaminen on varmasti ensi kaudella iso tavoite.

Nelinpelissä yllättävän iso vaikutus menestykseen on myös kolmannen erän match tie breakien voittoprosentilla. Pelasimme tällä kaudella yhteensä 25 MTB:ta, joissa voitto osui kohdalle 12 kertaa ja tappio 13 kertaa. Ihan kohtuullinen suoritushan tuo on, mutta kyllähän menestyvällä tiimillä on yleensä tuo tilasto on selvästi plussalla. Siinäpä taas hyvä tavoite ensi vuodelle! Pelasin lisäksi kauden aikana kolme muuta ratkaisevan erän tie breakia, yhden Davis Cupissa, yhden Ranskan avoimissa ja yhden US Openissa. Noissa tilastoksi tuli 2 voittoa ja 1 tappio eli yleistämällä ratkaisevien tie breakien tilasto tällä kaudella oli 14-14.

Pelillisinä tavoitteina listasin tälle vuodelle syötön ja verkkopelin kehittämisen. Sanoisin, että kummallakin osa-alueella on tullut edistystä, mutta ovathan nuo kumpikin myös sellaisia asioita, joiden kehittämiseen kannattaa ensi vuonnakin panostaa. Sen verran tärkeistä asioista nelinpelissä kuitenkin kyseessä. Tavoitteiden ulkopuolelta sanoisin, että harjoittelun laatu erityisesti nelinpelin osaamista ajatellen parantui huomattavasti vuoden aikana, minkä lisäksi opimme myös tiimityöstä Lloydin kanssa tosi paljon. Hitsauduimme huomattavasti paremmin yhdessä pelaavaksi tiimiksi tämän kauden aikana, ja tiedämme omat roolimme entistä selkeämmin. Ja on pelillisesti myös kämmeneni mennyt huomattavasti tänä vuonna eteenpäin, mistä sopii olla ylpeä.

Yksi keskeinen tavoite tälle vuodelle oli myös pyrkiä fyysisellä puolella nopeus- ja voimatasojen ylläpitämiseen sekä loukkaantumisten välttämiseen. Jälkimmäinen noista onnistui jälleen erinomaisesti, sillä pelin estävät loukkaantumiset olivat lähes nollissa. Toki joitain nilkan pyörähdyksiä ja muita jumeja vuoteen mahtui väkisinkin, mutta niistä selvittiin ihan hyvin. Sairasteluja sen sijaan oli vähän useammin kuin olin toivonut, sillä flunssaa ja kuumeilua esiintyi aika monta kertaa vuoden aikana. Ja kesän jenkkireissun silmätulehdus ja näön sumentuminen oli harmillinen juttu myös. Kokonaisuutena 29 kilpailua ja muut pelit kuten Davis Cup vielä päälle oli kuitenkin onnistunut suoritus.

Pidetään tämä postaus tällaisena suhteellisen tiiviinä katsauksena menneen kauden peleihin. Kommenteissa oli pari hyvää ehdotusta kauden analysointiin muun muassa menojen ja kulujen osalta, joten palataan vielä ainakin tuolta kantilta vuoteen 2022, kunhan saan laskelmat valmiiksi. Nyt takaisin huilaamaan. 🙂

10 thoughts on “Kauden 2022 yhteenvetoa          

 • Kiitokset menneestä kaudesta! On ollut mukava olla mukana hengessä näiden blogien ja kisojen seuraamisen muodossa. Laatuviihdettä!

  Ehdotuksena että kisaraportin kohdalla olisi mukava myös tietää että mikä oli palkintosumma jonka kisa tuotti. Suomalaisittainhan tuo on ehkä hieman arkakin aihe mutta minun mielestä tuo tieto olisi kuitenkin ihan mielenkiintoinen lisä blogien lomaan.

  • Toista mieltä ! Pidetään blogi puhtaasti tenniksen seurannan … ja vähän ruokakulttuurin puolella. 🙂

  • Joka turnauksen tienatut palkintorahat saa myös helposti näkyviin pelaajan atp-tourin sivuston profiilista, samoin kumuloituneet vuoden tienestit, joita kertyikin tänä vuonna oikein mukavasti 💪

 • Harri,
  Upea nousujohtainen kausi ja olette Top 4 ( jonkun mielestä top5) neluri pari maailmassa 2022. Kuullostaa erinomaisen hyvältä. Melkein kuka tahansa suomalainen urheilija ottaisi tämän , paitsi ehkä joku Niskanen etc. Nälkää jää ensi kaudelle ja olette isoissa kisoissa sijoitette (pääsette ylipäätään atp 1000 kisoihin mukaan alkukausella). Olet kehittynyt itse sekä parina Lloyd:n kanssa , huomioni on että teillä on maailman parhaat valmentajat nelinpeliin Lontoossa , ja sen näkyy kentällä. Eli älä muuta mitään , koska tämä toimii ! Hvvää ansaittua Joulun odotusta ja perhe iloa!

 • Kiitos yhteenvedosta ja ennen kaikkea huikeasta kaudesta! Kausi oli tasaisen hyvä ja vahva. Oikeastaan yhtään heikompaa pätkää ei tullut ja se näkyy kyllä rankingin kehityksessä. Todelliset jättipotit jäi vielä ensi kauteen, mutta vahva on usko, että ne sieltä myös tulee.

  Itseäni kiinnostaisi tietää, että oliko se itsestäänselvyys, että jatkatte Lloydin kanssa parina? Luulisi, että molemmille muitakin ottajia löytyisi. Brittien neluriosaaminen ja puitteet, missä toimintaa harjoittavat, ovat sen verran huikeat, että siihen porukkaan olettaisi olevan tunkua.

  Me kaikki kuitenkin tiedetään, että sinä olet paras mahdollinen pari Lloydille ja on loistava juttu, kun teidän yhteistyö jatkuu. Viime vuoden marraskuussa oli se tunne, että teidän parille on mikä tahansa mahdollista. Tämä kausi osoitti, ettei se ole vain tunne.

 • Well done on a great season with Lloyd and wishing you a good rest before it all starts again next year!!

  • Just listened to your chat with Lloyd and Dan Kiernan on his ”Control the Controllables” Podcast!! Very interesting, especially your idea for a change in the starting positions of doubles players in each game. I can see that being more entertaining for the spectators indeed. All in all a great listen 😁

   • Thank you for the heads up about the podcast with Harri & Lloyd, a very interesting and enjoyable listen. 👍Mark Petchey commentating on the Tour Finals also suggested the same change for doubles, the non serving partner remaining behind the service box line and not close to the net. He feels doubles is too serve dominated especially on faster courts like Turin. His other suggestion was more drastic……no second serve! 👀

    I feel I know a little about Harri from his blog so it was good to hear Lloyd talk and get a little insight into his thinking. His explanation of why he doesn’t look at tournament draws, live rankings, points race sounded plausible although I don’t understand how it’s possible (or fair on his partner 😉) but he clearly has the ability to be disciplined and single-minded about what he considers important. I thought this was confirmed when he (a big football fan) said he wasn’t following the World Cup in Qatar because of the human rights issues there.

    I also listened to the podcast with Lloyd (ranked 152 at the time) from 2 years ago which has a lot of insight. It was recorded whilst Lloyd was playing a challenger in Portugal and it happened to be the first time he played with Harri (they lost in the final) although he didn’t get a name check. Who knew how that partnership was going to flourish? 💥 Well maybe Dan Kiernan did. In the podcast he predicted Lloyd (whom he’s known since he was 12) would be a top 20 player and one of Lloyd’s targets was to play the Tour Finals one day having watched Joe Salisbury that year. Both boxes ticked. ✅ What next? 🤩

 • Hienoa analyysiä kaudesta.
  Ei täällä tarvitse rahapalkintoja listata vaan katsoa mitä tilastoista pelillisesti on opittavissa.
  Eli joukkueena vaan eteenpäin ja lisää finaalivoittoja!
  Eteenpäin!

 • Minä kun olen heittäytynyt tähän tenniksen maailmaan suurelta osin vasta alettuani seurata teidän nelureitanne, voin sanoa, että se oli menoa heti! Toki olen satunnaisesti katsellut aiemminkin, etupäässä kaksareita, mutta nyt sitten jo aikataulutetaan elämää teidän matsien(ne) mukaan. Lievästi vain liioittelen 🙂 Olette hurmanneet paitsi peleillänne, myös persoonina. Joku tykkäsi täällä blogissa vähän kyttyrää käyttämästäni Myrtsi-lempinimestä, mutta kun se mun mielestä kuvaa niin hyvin tätä vakavailmeistä nuorta miestä, joka ilmeisesti kuitenkin on rento oman tiensä kulkija. Jaksaisiko edes lukea sun perusteellista analyysiäsi yllä 🙂 Eli kaikella lämmöllä seuraan häntä ja samoin sinun tarmokasta askellustasi kentällä, päättäväisyyttäsi ja meheviä tunteenpurkauksia tuuletuksin. Vaikka itsevarmuutesi näkyy selkeästi, en löydä ylimielisyydestä jälkeäkään. On upeaa, että olette pystyneet pysymään yhdessä, ja että näin näyttäisi myös jatkuvan alkavaan kauteen. Minä uskon mahdollisuuksiinne neluri-huipulla, on siellä tulevalla kaudella sitten vastassa keitä tahansa. Toivottavasti säästytte terveysmurheilta ja onnistutte aikatauluttamaan turnausosallistumisenne optimaalisesti. Hyvää Joulua Harrille & perheelle!

Comments are closed.