Nopea treenileiri Lontoossa ja kohti joulutaukoa

Kulunut puolitoista viikkoa on ollut kovaa tykitystä treenikentällä, ja mukaan on mahtunut myös kolmen päivän treenileiri Lontoossa. Kropasta on otettu aika maksimeja irti fysiikkatreeneissä ja tenniskentällä, minkä kyllä huomaan, mutta jos ei harjoituskentällä uskalla olla väsynyt niin milloin sitten. Jouluna odottaa parin päivän huili, mutta vielä jaksaa painaa kaksi päivää kovaa treeniä ennen sitä.

Kirjoittelen tätä tekstiä jälleen lentokoneessa, mistä on tullut jo jonkinlainen rutiini tämän vuoden aikana. Tuntuu jopa, että nämä lentomatkat ovat perhe-elämän, treenaamisen ja kisaamisen puristuksessa niitä harvoja hetkiä, kun on aikaa vain istua alas ja olla. Ja onhan sitä tullut viimeisen 12 kuukauden aikana lennettyäkin, sillä tämä on tuon aikajakson 85. lentoni. Yhteensä matkapäiviä mahtuu tuolle ajanjaksolle 238, joten onhan siinäkin aika iso määrä päiviä ja öitä pois kotoa. Viime postauksen yhteydessä noita lukemia arvuuttelin, ja aika hyviä arvauksia kommenteissa olikin. 👍

Vaikka matkustusta on ollut nyt viime viikkojen aikana tavallista vähemmän, niin tuntuu, että tekemistä on riittänyt sitäkin enemmän. Tennispelaajan elämä on pääosan vuodesta ajallisesti aika epävarmaa reissaamista, joten monet sellaiset tapahtumat, joissa läsnäolo kotioloissa on pakollista, on helpointa sopia tähän lyhyelle treenijaksolle. Niinpä treenaamisen lisäksi päiviin on mahtunut muun muassa useampia sponsorikuvauksia, pelitapahtumia, lääkärikäyntejä, fyysisiä testejä sekä myös monenlaisia muita tavalliseen elämään kuuluvia juttuja.

Sponsorikuvauksissakin on päässyt tuulettamaan. 🙂

Minulla ei ole tällä toisella urallani ollut varsinaisesti omaa agenttia tai manageria, joka hoitaisi tällaisten asioiden koordinoinnin, joten on tuossa aikataulujen ja neuvottelujen pyörittelemisessäkin oma hommansa. Ja tietysti ensi vuoden kuvioiden sopiminen koko tiimin, sponsoreiden ym. kanssa kuluttaa jossain määrin henkistä kapasiteettia. Tennisammattilainen on käytännössä useamman henkilön yritystä vastaavan tiimin johtaja, joten asioista on hyvä olla kaikin puolin perillä. Siinä kun vie lapsen aamulla päiväkotiin, yrittää sovittaa menojen lomaan pari treeniä päivässä ja hakee lapsen päiväkodista ennen sulkemisaikaa 16.30 niin alkaa päivät tuntua ihan oikealta työteolta. Mutta ei kai sekään välttämättä huono juttu ole. 😊 Tulee ainakin uni helposti silmään illalla.


Kuormituksen osalta ollaan välillä oltu vähän rajamailla jopa koko syksy, mihin on vaikuttanut isosti myös loppukauden jännitys Torinon pääsyn ja menestyksen osalta. Päätinkin aloittaa pitkästä aikaa käynnit urheilupsykologilla, jossa elämän erilaisia paineita saa rauhassa käydä läpi ammattilaisen kanssa. Ja varmasti myös ensi kausi tuo tullessaan uudenlaisia odotuksia ja paineita, sillä tavoitteita on tottakai nostettu selvästi korkeammalle. Parempi olisikin olla vahvassa henkisessä vireessä alusta alkaen.

Ensi kautta silmällä pitäen treeniä onkin tehty varsin kovalla sykkeellä. Fyysinen treenaus ja varsinkin jalkavoiman sekä keskivartalon treenauttaminen on ollut isossa roolissa. Tennistä olen kotona ollessani puolestani treenannut pääasiassa Patrik Niklas-Salmisen kanssa, mutta on mukana ollut välillä muitakin. Fokus on ollut pitkälti syötön ja ykkösvolleyn kehittämisessä, mutta ei toki olla muitakaan osa-alueita unohdettu. Pienikehäisellä mailalla volleyn lyöminen on tuonut osumaan tarkkuutta ja jalkatyön harjoittelu painavuutta palloon.

Yhden jalan tasapainoliikkeitä Bosu-puolipallon päällä. Tankki mitä nostelen on puolillaan vettä, jonka hailunta lisää epävakautta entisestään.

Kokeilin myös tässä treenijakson aikana välinepuolella pieniä päivityksiä, mutta yllättävän vaikeaa se on kyllä tässä vaiheessa uraa vaihtaa yhtään mitään. Ajattelin, että mailaa päivittämällä voisi saada vähän lisätehoja erityisesti syöttöön, mutta oma maila tuntuu yleisesti ottaen edelleen selvästi parhaalta. Eikä pallon vauhtiin tullut juurikaan lisätehoja muilla Yonexin malleilla.


Jänteiden osalta olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla luonnonjännettä, mikä tuntuu varsinkin nelinpelihuipulla olevan edelleen varsin suosittu valinta. Luonnonjänne toi erityisesti volleypeliin upean tuntuman, mutta muiden pelien osa-alueiden puolella pallo lähti mailasta jopa liian kimmoisasti. Paras fiilis itselleni jäi sellaisesta hybridijännityksestä, jossa poikkijänteet olivat tuota natural gut -luonnonjännettä ja pystyjänteet nykyistä käyttämääni Luxilon Alu Poweria, mutta en sitten lopulta kuitenkaan kokenut tuonkaan tuovan niin paljon etua, että vaihto kannattaisi. Luonnonjänne vaatii osaamista jännittäjältä ja on tosi herkkä olosuhteiden vaihtelulle sekä kosteudelle, mikä toisi taas yhden lisästressin pelaamiseen. Ja onhan se myös hinnaltaan todella arvokasta, helposti yli 50€ per setti.

Livahdin tässä joulunalusviikolla kotoa vielä kerran pariksi päiväksi Lontooseen, sillä koimme Lloydin kanssa yhteisten treenien olevan mitä parasta valmistautumista tulevaan kauteen. Ja oli Lontoossa jälleen tarjolla myös viimeisen päälle treenikavereita sekä valmennusta. Yritämme ensi vuonna saada suureen osaan kisoista mukaamme valmentajan, ja saimme nyt Lontoossa myös tuon osalta vähän testausmahdollisuutta, kun Lloydin pitkäaikainen valmentaja Dan Kiernan tuli mukaan leirille. Kaikki sujui hänen kanssaan minunkin osalta todella hyvin, joten Dan tulee ensi kaudella toivottavasti matkaamaan kanssamme ainakin noin 15 viikkoa.

Treenin sisältö oli Lontoossakin tuttuun tapaan erittäin tarkasti mietittyä, eikä kehityskohteista syötön ja ykkösvolleyn osalta luovuttu sielläkään. Paljon toistoja kovassa seurassa tekee aina hyvää. Syöttöni osalta yritämme saada kehon ja varsinkin oikean lonkan liikkeen jatkumaan ylöspäin osuman aikana ja jopa sen jälkeen. Tämä on aika monen kovan syöttäjän tekniikan yksi peruspilareista, mutta minulla osuma on monesti liian edessä, jolloin kehon liike suuntautuu liikaa verkkoa kohden sen sijaan, että saisin tehoja jaloista suunnattua ylöspäin ja suoraan palloon.

Volleyn kehittämisessäkin keskittyminen oli varsinkin kehon ja käden yhteistyössä. Tulen ykkösvolleyhin monesti sisäjalan askeleella, jolloin liike pysähtyy osumahetkellä ja pallon kontrolli on vaikeaa. Hinkkasimmekin nyt ison määrän toistoja eteenpäin liikkeeseen siten, että käytän nimenomaan ulkojalkaa tukijalkana. Kämmenpuolella oikea jalka astuu eteen juuri ennen lyöntiä ja rystypuolella vasen jalka. Lisäksi haimme lisätehoja lentolyöntiin hartioiden oikealla liikkeellä (englanniksi shoulder spark), samalla kun sivukierre tuo palloon lisää kontrollia. Koko keho liikuttaa mailaa edestä taakse, kun taas käsi kontrolloi voiman määrää liikuttamalla mailaa sivusuunnassa.

Lontoon kolmepäiväinen leiri olikin jälleen todella antoisa ja tuo varmasti taas uutta potkua sekä tämän loppuvuoden treeneihin että pitkälle ensi kauteen. Mutta on Suomessakin varmasti vielä erinomaista treeniä edessä ennen Australian matkaa. Ja jouluna ehtii toivottavasti myös vähän hengähtää, ja miksei vielä kerran vähän katsoa taakse päin todetakseen, että aika hienosti meni kyllä tämä kausi. En olisi vuosi sitten ihan uskonut näkeväni itseäni tällä listalla, ja vaikkei voittoon mitään asiaa olekaan, niin saa tuosta silti olla aika ylpeä. Varsinkin kun meitä on peräti kaksi tennispelaajaa listalla!

https://www.vuodenurheilija.fi/vuoden-urheilija

Jos jotakuta kiinnostaa kuunnella tai katsoa vielä lisää ajatuksiani vähän eri näkökulmista, niin kävin tässä joulukuun aikana vieraana muun muassa Sihvosen urheilukalenteri nimisessä haastatteluohjelmassa. Laadukas video tuosta löytyy esimerkiksi youtubesta:

Ja jos taas englanninkielinen podcast minun ja Lloydin kanssa kiinnostaa, niin sellaisen pääsee kuulemaan alla olevn linkin kautta. Haastattelijakin on sopivasti tulevan kauden valmentajamme Dan. 😉

https://www.controlthecontrollables.co.uk/lloyd-and-harri/

Hyvillä fiiliksillä, mutta treeni mielessä jatketaan siis kohti joulua. Alustava lähtöpäivä Australiaan on 29.12. joten joulun jälkeenkin ehtii vielä muutaman kerran lyödä palloa kotona ennen kuin matka kohti kautta 2023 alkaa. Vamos!

16 thoughts on “Nopea treenileiri Lontoossa ja kohti joulutaukoa

 • Kiva päivitys taas! Onko suunnitelmissa pelata sekanelinpeliä AO:issa ja onko pari selvä? Tai onko tullut kyselyä enemmän vai onko tämä asia joka päätetään viikko kaks ennen / turnauksen aikana?

  • Kiitos! Ja hyvä kysymys, Australian avointen sekanelinpelit on jo sovittu hyvissä ajoin tällä kertaa. Pelaan yvdessä Ellen Perezin (AUS) kanssa 💪

   • Oletko tällä kertaa ollut Ellenin kanssa suoraan yhteyksissä vai onko sulla ollut taas esiliina järjestämässä partneria?

    • Tällä kertaa oltiin ihan suoraan yhteydessä. Ja on itse asiassa tullut kyselyitä selvästi enemmän kuin aiemmin!

 • Kiitos erittäin hienosti kirjoitetusta blogista ja menestystä myös ensi vuoteen! 🎾

 • Onnittelut hyvin onnistuneesta vuodesta! Otteluidenne katsominen sekä blogisi seuraaminen on tuonut ja tuo suurta iloa elämään!
  Erittäin hyvää menestystä teille kentillä sekä tietty muutenkin tulevana uutena vuotena! Ja terveisiä Lloydille, harmi ettei päässyt Laajasaloon.

  • Kiitos, kiva kuulla, että blogini ja pelini ovat tuoneet paljon iloa vuoteen. Ensi vuonna sitten lisää. 🙂

 • Kiitos jälleen kerran erinomaisesta postauksesta ja ylipäätään koko blogista. Todella mielenkiintoisia yksityiskohtia treenin ja kehityskohteiden osalta. Tämä blogi on ehdottomasti kulttuuriteko. Kirjoittaminen tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä kun kuvapalvelut ja vlogit jne. valtaavat alaa.

  Löysin blogisi muutama vuosi sitten ja olen sen jälkeen seurannut erittäin tiiviisti uraasi näiden viimeisten vuosien ajan. En vain ole uskaltanut koskaan aiemmin kommentoida tänne blogiin mitään.. Mutta kait se on pakko vihdoin tunnustaa, että vaikka elettyä elämää on jo muutama vuosikymmen takana (ja olen aina seurannut paljon urheilua, tennistä eritoten), niin vasta nyt on ensimmäistä kertaa löytynyt urheilija, jonka ihan rehellinen fanipoika olen. 🙂 Halusinkin erikseen vielä kiittää niistä tunnekuohuista ja elämyksistä, joita olet tänne kotikatsomon puolelle vuosien aikana tarjonnut.

  Olen nähnyt viimeisten vuosien aika varmaan 90% matseistasi, mutta lisäksi repertuaariin on tullut myös muiden parien matseja, koska on halunnut olla kartalla myös muiden parien otteista, pelivireestä jne. Marginaalit huipulla ovat niin pienet, joten sitä koittaa pysyä mahdollisimman hyvin kärryillä siitä, että kuka kovimmassa iskussa on. Onkin upeaa, että olet pystynyt ulosmittaamaan oman potentiaalisi ja nousemaan maailman ihan ehdottomalle huipulle. Kahden käden rystypalautuksesi taitaa tätä nykyä olla kiertueen vaarallisin (ja tämä ottaen huomioon nelurin ja kaksarin). Syötön suhteen kun olet zonessa, niin vaikeaa on palauttajilla, mutta varsinkin ulospäin kiertyvä kick-syöttösi saa aina hymyn huulille. Harva saa siihen kunnon otetta ja muistan vieläkin, kuinka Acapulcossa Zverevillä ei ollut oikein mitään palaa sen kanssa. Ei ihme että kuppi meni lopulta täysin nurin 😉

  Jos saa tässä kohtaa esittää pari kysymystä tulevaa silmällä pitäen. Mainitsit että Dan Kiernan (jonka podcast mitä mainioin) tulee mukaan valmennukseen ja kiertämään noin puoleen kisoistanne ensi kaudella. Muuttuuko muun taustatiimin roolit ensi kaudelle, eli jatkaako Boris edelleen henk.koht. valmentajanasi, entä onko Louis Cayer & tiimi samalla panoksella mukana jatkossakin? Vai mikä Danin rooli tulee tarkemmin ottaen olemaan tiiminne taustalla?

  Nyt kun menestystä on tullut huikean viime kauden myötä, niin mikä tilanteesti on sponsorimarkkinoilla? Mainitsit aiemmin, että vaikka palkkiot ovat nousseet, niin myös muut kulut ovat samalla kasvaneet. Eli onko ulkopuolelta tulossa isompaa uutta tukijaa, joka mahdollistaa entistä paremmat resurssit siihen, että pystyt(te) ottamaan vielä sen seuraavan askeleen top-3 sijoille.

  Tsemppiä tulevaan kauteen ja mukavaa joulua!

  • Wau, suuret kiitokset mukavasta kommentista. Ja hienoa, että halusit useamman vuoden seuraamisen jälkeen myös liittyä keskusteluun. Kyllähän tässä aina tulee jotenkin nöyrän ylpeä olo kun kuulee miten paljon fiiliksiä on saanut omien pelien ja blogin kautta välitettyä myös kotikatsomoihin. Ei ole mennyt paluu kentille kyllä millään tasolla pieleen!

   Ja on tässä tullut pelaajana kyllä kehityttyä uskomattoman paljon näin vanhemmallakin iällä. Valmennuspuolella on kyllä ollut oikeat henkilöt taustalla auttamassa, eikä heistä ketään missään nimessä olla ensi vuodelle vaihtamassa. Boris jatkaa minun henkilökohtaisena valmentajana, mutta hän ei pääse kisoihin mukaan kuin muutaman viikon vuodessa. Louis puolestaan alkaa olla yli 70 vuoden iässä siinä vaiheessa elämää, ettei hänkään pysty joka viikko reissaamaan. Dan tuleekin tiimiin mukaan ennen kaikkea kisoissa mukana olevaksi valmentajaksi pitämään huolta, että meillä Lloydin kanssa pysyy vire yllä ja myöskin auttamassa treeneihin ja matseihin. Hän pystyy myös hyvin lyömään palloa, joten jos vaikka meistä Lloydin kanssa toinen haluaa treenata enemmän tai vain jotain tiettyjä juttuja niin saadaan sekin helposti hoidettua. Kun tavoitellaan maailman huippua niin ei voi tiimin ja valmennuksenkaan osalta kovin paljoa antaa tasoitusta.

   Sponsoritilannekin on luonnollisesti menestyksen myötä parantunut selvästi, ja lähdenkin ensi kauteen kaikki ATP-kisojen hihapaikat täynnä. 👍 Lippikseen tai paidan rintaan laitettava pääsponsorin paikka on edelleen vapaana, mutta hyvähän se on jättää vähän tilaa, jos vaikka tulee oikein iso potti alkuvuodesta. 😉

   Nautitaan siis taas ensi vuonna matkasta, ja kiitos, että sinäkin olet tukemassa!

 • Tavasin tarkkaan tuota mitä kirjoitit ykkösvolleyn kehittämisestä ja kuulostaa, että siinä tehdään kaikki sen vastaisesti, mitä aikanaan juniorina lentolyönnistä opetettiin. Ilmankos jäi oma ura tekemättä… =)

  Olisi kiva kuulla, että millaisia ne sinun/teidän tavoitteet ensi kaudelle on? Asetelma on tietysti ihan täysin uusi ja alkaa olemaan jo vähän hävittävääkin. Kuulostaa hassulle, kun sanot, että atp250-kisat alkaa olemaan liian pieniä teille. Mutta tottahan se on ja sitä kautta tilanne on hyvin mielenkiintoinen.

  Lyhyt taukohan tähän kausien väliin jää ja varmasti olisit kaivannut pidemmän palauttelun. Toisaalta taas kannatusjoukkojen näkökulmasta lyhyt tauko on ihan hyvä juttu, sillä tässä on vähän aukko ollut elämässä ja blogejakin tulee harvakseltaan, kun pelejä ei ole. Onneksi tilanne korjautuu pian.

  Mutta sitä ennen oikein hyvää ja rauhallista joulua!

  • Hehee, et ole ollenkaan ainoa, joka on tuota ykkösvolleyn tekniikkaa kommentoinut sanomalla, että se on täysin päin vastoin kuin mitä parikymmentä vuotta sitten opetettiin. Mutta liikkeen jatkumista ainakin omaan lentolyöntipeliin kaivataan lisää ja oikea jalkatyö tuota helpottaa.

   Mitä ensi vuoden kisakalenteriin tulee, niin voi hyvin olla, että nämä Adelaiden kisat ovat vuoden ainoat ATP250-kisat. Laskeskeltiin, että 21 kisaa ja maksimissaan 30 kisaviikkoa tulee kalenteriin jo pelkästään loppuvuonna ATP500, ATP1000 ja Grand Slam -kisoja pelaamalla, joten jos hyvin sujuu niin eipä sitä ATP250-kisoja juuri tarvitse pelata. Hurjaltahan tuo kuulostaa, kun vain vuosi takaperin jokainen ATP250-kisaan sisäänpääsy oli yhtä juhlaa. 😅

   Ensi kausi alkaa jo lähestyä, joten ei enää pitkään tarvitse odottaa niin blogien päivitystiheyskin kasvaa. Sitä ennen erinomaista joulua sinnekin!

 • Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2023!
  Uudelle kaudelle antaa viime kaudella tehty työ loistavat lähtökohdat… Onnea ja menestystä! 🎾🎾🎾👍👍👍😊

 • Jihuu, tästä se taas alkaa!! Oli hyvää orientoitumista tulevaan lukea juttusi, sihvostella kuvan kanssa ja pelkästään kuulostella podcasti. Miten ihmeessä sinä oletkin niin valloittava yhdistelmä paneutumista, harkitsevaisuutta, itsetuntemusta, itsevarmuutta ja silti töppöset maassa! Ja kuten Sihvonen sanoi, blogisi on Suomen urheilumaailmassa, ja laajemminkin, melkoinen harvinaisuus. Hieno olla mukana seuraamassa matkaanne Uuteen Alkavaan. Keep going, Guys! Ja muistakaa myös pitää itsestänne hyvää huolta hurjassa menossanne! PS. Ketkäpäs muut ne ovatkaan SotoTennisAcademyn etusivulle kuin Chalk & Cheese 🙂

  • Oijoi, kiitos taas kovasti 😊 Tänään alkaakin sitten matka kohti Australiaa, joten pidetään töppöset maassa ja jatketaan kovaa menoa.

Comments are closed.