Adelaide 1 ATP250 QF, Heliövaara/Glasspool – Haase/Middelkoop 6-3, 5-7, 10-6 (lisätty kaksi videota)

Jes, vähän meinasi mennä homma vaikeaksi toisen erän lopun synkän hetken jäljiltä, mutta hienosti hoidettiin lopulta kuitenkin homma kotiin Lloydin kanssa. Ja voittohan maistuu kyllä joka kerta! Pelit jatkuvat siis Adelaiden helteessä semifinaaliin, jossa vastaan tulee lauantaina pari McDonald/Melo.

Kauden ensimmäisen voiton jälkeen eilen torstaina oli ohjelmassa välipäivä, mutta sehän kelpasi meille ihan mukavasti. Puolitoista tuntia hyvää treeniä aamulla, sen jälkeen pari tuntia vastustajien vakoilua ja illalla ehti vielä pyörähtämään 9 reiän verran golfkentälle kokeilemaan, miltä paikalliset viheriöt tuntuvat. Aurinkorasvaa kului varmaan ennätysmäärä, mutta eipähän tullut palovammoja, vaikka paikallinen auringonpaiste parhaansa yritti. 😊

Tänään oli sitten matsipäivän vuoro, ja vaikka aikaero herätti taas jo aamuviideltä, niin se ei juurikaan haitannut, sillä matsimme oli ohjelmassa heti päivän ensimmäisenä matsina kello 11. Kokeneet hollantilaisvastustajat tiedettiin vaarallisiksi, mutta tarkoitus oli keskittyä tänään tavallista enemmän oman pelisuunnitelman toteuttamiseen kuin vastustajien mukaan taktiikan viilaamiseen. Ja hyvinhän se lopulta toimikin.

Saimme mahtialun matsiin murtamalla Middelkoopin heti ensimmäisessä gamessa. Murtopallo oli ihan rehellisesti sanottuna yksi parhaista verkkopuolustuspisteistäni koskaan, sillä miekkailin syöttörajan sisäpuolelta takaisin niin vastustajien drivevolleyn, smashin kuin useamman volleynkin ja päätin pisteen vielä omaan winneriin. EDIT: lisätty video.

Ei siinä näköjään drivevolleyta jälkikäteen katsottuna lyöty, mutta kovaa tuli kyllä useampi lyönti päin. 🙂

Jostain ihmeellisestä syystä tuo piste laittoi kuitenkin kehoni tiukkaan takalukkoon, sillä tuntui, että menin heti sen jälkeen täysin kipsiin. Unohdinko sitten kokonaan hengittää, vai mistä johtui, mutta kädet tuntuivat sen jälkeen lähes tärisevän, ja muukin keho tuntui aivan rautakangelta. Ei ole tuollaista jännitystä tai kipsin tunnetta ollut kentällä pitkään aikaan missään tilanteessa, mutta nyt sellainen iski ihan yhtäkkiä puolivälierän toisen gamen jälkeen. Merkillistä. Pelkästään tuon gamen ajattelukin saa jotenkin kehoni edelleen tätä kirjoittaessakin kiristymään.

Eikä 2-0 -tilanteen syöttövuorosta tullutkaan sitten oikein mitään, kun keho ei yksinkertaisesti totellut. Seuraava puoltenvaihto toi kuitenkin helpotuksen, kun pääsin penkillä rentouttamaan itseni kunnolla, ja olimmekin sen jälkeen taas hereillä palautusgamessa. Mursimme Haasen syötön neljännellä murtopallolla, ja Lloydin pito perään siirsi meidät 4-1 -johtoon. Eikä erässä tuon jälkeen nähty sen kummempaa draamaa, vaan syötönpidoilla edettiin loppuun asti. Lukemat siis meille 6-3.

Toisen erän alku oli meiltä jälleen tosi vahvaa tekemistä. Murtopallo ensimmäisessä gamessa ei tuottanut tulosta, mutta 1-1 -tilanteessa saimme Haasen syötön murrettua. Saimme mahdollisuuden vielä tuplamurtoonkin 3-1 -johdossa, mutta Middelkoop oli takakentän hurjatempoisessa rallissa Lloydia vahvempi. Matsi tuntui kuitenkin olevan meillä hienosti hallussa omien syötönpitojemme jatkuessa, kunnes matsipallotilanteessa kaikki aivan täysin yllättäen kääntyi.

Saimme kolme matsipalloa Lloydin syöttäessä 5-4, 40-15 -tilanteessa. Ensimmäisen Haase selvitti hurjalla pommipalautuksella Lloydin kakkoseen, toiseen Lloyd teki kaksoisvirheen, ja 40-40 -tilanteessa Haase kaivoi jälleen takataskusta huippupalautuksen Lloydin kakkoseen. Kyllähän tuo Lloydia selvästi harmitti vietävästi, ettei ykkönen epätyypillisesti uponnut yhdessäkään kolmessa matsipallossa, mutta kyllä Haasekin onnistui lyömään ottelun kaksi parasta kämmenpalautustaan noihin paikkoihin. Ja vaikka kuinka yritimme pitää energiaa ja positiivisuutta yllä, niin momentum karkasi kyllä täysin vastustajien puolelle, eikä minunkaan syötöstäni ollut heidän pysäyttäjäksi 5-6 -tilanteessa. Yhtä pistettä vaille ollut matsi olikin nyt tasan ja kolmas erä odotti.

Painotin Lloydille, että nyt ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin ajatella pelkästään eteenpäin. Vain seuraava piste ratkaisee. Tie breakin ensimmäinen piste oli minulta erinomaista takakenttäpeliä, mutta Lloydin smashi jäi harmittavasti verkkoon. Hyvät kaksi syöttöpistettä häneltä siirsivät meidät kuitenkin 2-1 -johtoon. Haasekin hoiti sen jälkeen syöttönsä kahdella syöttöpisteellä, mutta minun syöttöni 2-3 -tilanteessa eivät enää tulleetkaan kotiin. Middelkoop löi suoran palautuswinnerin ykkössyöttööni 2-3 -tilanteessa, ja Haasekin onnistui palautuksessaan 2-4 -tilanteessa, emmekä enää verkolla puolustustilanteesta toipuneet. Huonolta alkoi siis näyttää, kun olimme kahdella minibreikillä perässä 2-5. Ja edelliset 20 pistettä olivat menneet vastustajille 16-4.

Mutta eihän sitä pitänyt taaksepäin katsoa! Lloyd löi hyvän palautuksen 2-5 -pisteessä, ja Middelkoop missasi rystynsä, minkä jälkeen minä löin tavaramerkkilyöntini rysty-yläkierrelobbipalautuksen linjaa pitkin, ja Lloyd hoiti sitä seuranneen smashin verkolta. Perään kaksi hyvää syöttöä Lloydilta ja tilanne olikin 6-5 meille. Haase hoiti ensimmäisen syöttöpisteen 6-5 -tilanteessa, mutta puoltenvaihdon jälkeen pelasin upean pisteen noustessani syvän kämmenpalautuksen perään verkolle ja lyödessäni terävän volleyn Middelkoopia kohti. Perään ässä ja tilanne oli 8-6, minkä jälkeen Lloyd teki 8-6 -tilanteessa mahtavan liikkeen verkolla sivurajalle pudonneen kakkossyöttöni jälkeen siirtäen meidät 9-6 -johtoon.

Matsipallo oli erikoinen, sillä Lloyd sai vaivoin palautettua pallon löysänä Middelkoopille, joka löi kämmenensä linjaa pitkin minun ohitseni. Olin jo lähdössä kohti seuraavaa pistettä, mutta Lloyd olikin juossut huomaamattani taakseni ja taikoi jostain suoralla otteella kämmenvipin linjaa pitkin niin pahana, ettei Middelkoop sitä enää saanut takaisin. Minä en katse eteenpäin pidettynä siis edes hoksannut, että piste jatkuu ennen kuin näin Middelkoopin kurottavan epätoivoisena rystyvolleyhinsa. Meinasi jäädä ihan tuuletuksetkin tekemättä, kun en heti tajunnut meidän voittaneen, mutta eipä tuosta kannata pahastua. Onhan se aika paljon kivempi näin päin. 😁

EDIT: Löytyi video matsipallostakin. On siinä nähtävissä se hauska hetki, kun minä luulen pisteen jo päättyneen.

Jos ensimmäinen matsi itävaltalaisia vastaan oli kliinisen tarkkaa suorittamista, niin tänään taso kyllä heittelehti matsin sisällä aika paljon, varsinkin syöttämisen osalta. Palautuksissa olimme selvästi paremmin mukana, ja saimme murtopaikkoja peräti viidessä vastustajien syöttövuorossa. Kolmesti niistä myös onnistuimme, minkä pitäisi tällaisella nopeahkolla kentällä riittää. Syöttäminen kuitenkin vähän yski tänään sekä minulla että myös Lloydilla, jonka ykkösen prosentti oli harvinaisen matala.

Minun ensimmäinen syöttövuoroni on parasta vain unohtaa, sillä siinä meni jotain pahasti vikaan, mutta toisen erän lopussa paine tuntui kyllä meiden molempien syöttöpelissä vähän tavallista enemmän. Toki vastassa oli kaksi tosi hyvää palauttajaa, jotka rankaisivat löysemmistä syötöistä armotta, mutta ykkösen prosentti pitäisikin juuri tuon takia olla jopa tavallista korkeammalla. Vai hakeeko sitä sitten alitajuisesti vähän turhankin paljon riskiä ykkösellä, kun suoria pisteitä ei tule niin paljon kuin toivoisi? 7 tuplaa on myös varmaan ennätysmäärä meidän tiimillemme.

Pallokontrolli on tällaisissa kuumissa ja tuulisissa olosuhteissa aika paljon vaikeampaa kuin vaikkapa kotona sisähallissa, ja iso osa takakentän virheistä tuleekin pallon lentäessä yksinkertaisesti liian pitkälle pitkäksi. Ja kyllähän sama koskee myös volleyta ja syöttöä. Varsinkin nelurissa, jossa toistoja tulee aika vähän, on vain uskallettava luottaa siihen, että kova yläkierre pitää pallon kentässä, sillä yhtään alkaessa ohjailemaan pallo liitää väkisinkin rajojen ulkopuolella. Ja syöttäminenkin tuntuu täällä olevan monelle aika vaikeaa juuri puuttuvan kontrollin, tuulen ja auringon takia.

Vaikkei pelillisesti matsi tänään kaikilta osin ollut ihan täysosuma, niin voitto kokeneesta ja menestyneestä parista on silti aina huippusuoritus. Jos toinen erä olisi tullut kotiin odotusten mukaisesti 6-4, niin olisimme tietysti olleet tosi tyytyväisiä matsiin, mutta nyt saimme käännettyä toisen erän lopun mustan hetken kaikesta huolimatta voitoksi tie breakin kautta, mitä voi myös pitää kovan luokan suorituksena. Kokemusta on myös siitä, että tuollainen matsipallojen käyttämättä jättäminen jää kytemään pään sisään niin, ettei siitä ole paluuta, mutta nyt jatkoimme vain kovaa tsemppiä loppuun asti. Hienoa! Ja kun on otettu yhdeksi tämän vuoden teemaksi myös näiden kolmannen erän tie breakien voittaminen, niin hyvähän se on laittaa tilasto heti plussan puolelle. 😊

Kisat siis jatkuvat ja lauantaina saadaankin sitten hikoilla ihan kunnolla, kun lämpötilan on ennustettu nousevan taas reilusti yli 30 asteen. Vastaan tulee mielenkiintoinen pari McDonald/Melo, joka pelasi ensi kertaa yhdessä Tokiossa viime syksynä ottaen siellä heti kisavoiton. Eikä McDonald ole sen jälkeen neluria ennen tätä viikkoa pelannut, joten kukaan ei tuota paria ole pystynyt voittamaan, ainakaan vielä. Kokenutta entistä maailman ykköstä Meloa vastaan pelasimme viime vuonna pariinkin kertaan, joten hänen nopeat kätensä ja hyvä palautuksensa on tuttua kauraa, mutta McDonald on ainakin minulle uusi vastus. Lloydilla taitaa olla kaksinpelin puolella ainakin puheiden mukaan murskavoitto hänestä USA:n yliopistovuosilta, mutta tiedä sitten kuinka paljon tuolla on huomisessa semifinaalissa merkitystä.

Otteluohjelmaa ei lauantaille ole vielä julkaistu, mutta toivottavasti pääsisimme pelaamaan Court 1 –stadionkentälle, joka on katettu, eikä aurinko siten ihan yhtälailla pääse porottamaan. Emme toki ole noilla katetuilla kentillä päässeet tähän mennessä vielä lyömään, joten tiedä sitten ovatko ne olosuhteiden puolesta kuinka erilaiset, mutta eiköhän se viimeistään huomenna aamubollauksessa selviä, jos sinne asti päästään. Joka tapauksessa kiva on taas päästä huomenna pelaamaan, ja yritetään olla vähän tarkempia omien syöttöjemme kanssa niin kyllä siitä hyvä taas tulee. Vamos!

16 thoughts on “Adelaide 1 ATP250 QF, Heliövaara/Glasspool – Haase/Middelkoop 6-3, 5-7, 10-6 (lisätty kaksi videota)

 • Loistavaa! Hienoa luettavaa aamukahville järjestitte.
  Olipa jänniä vaiheita ja tosi hyvä nousu voittoon.
  Paljon onnea lauantain semiin!

 • Loistavaa! Pelit jatkuvat ja se on pääasia. Kaipa se kertoo pelistä jotakin, kun pelkästään tätä tekstiä lukiessa alkoi jännittämään, että mitenkähän tässä käy. Meinasi käydä tosi huonosti, mutta upea nousu jo melkein menetettyyn voittoon. Monta asiaa olisi kiva tuosta pelistä nähdä, mutta varsinkin viimeinen pallo kuulostaa näkemisen arvoiselta.

  Taitaapa olla jo nyt tämän voiton myötä saman verran pisteitä kasassa kuin viime vuonna oli koko Australian reissulta tuliaisina ja vielä ei ole kuin vähän reissua aloiteltu. Huomenna menette omalla hyvällä tekemisellä aiheuttamaan voittamattomalle parille täysin uuden kokemuksen ja sen myötä pääsette sunnuntaina näkemään myös keskuskentän!

  • Jännää oli totta tosiaan! Ja sain juuri videolinkin matsiimme, joten lisäsin pari pätkää tuohon postauksen yhteyteen. Mukaan lukien matsipallon. 🙂

   Ja on tässä kyllä menty isosti eteenpäin viime vuodesta. Toivottavasti sama kehityskäyrä jatkuu jatkossakin!

 • Näytti kyllä ekassa erässä että halki, poikki ja pinoon, vaikka syöttö oli harvinaisen kakkosvoittoista etenkin Myrtsillä. Mutta hupsista, sit alkoikin kakkosen lopussa näyttää vähän hankalammalta; väkisin meinasi peli kääntyä kavereille. Vaan pinnistitte taas kylmäpäisesti homman kotiin, ja matka jatkuu!! Oli muuten hyvää harjoitusta jänskättämiseen täällä kotikatsomossakin; ei uniaivot heti meinanneet tajutakkaan, että tässähän voi lopulta käydä kylmät. Mielenkiintoinen peli varmaan tiedossa lauantaina sikälikin, että verkon takana on Puolikas Uutta. Tutustukaa voitokkaasti 🙂

  • Jep, tuntui aika pitkään siltä, että tämä tulee melko kivuttomasti, mutta ei se voittaminen koskaan ole helppoa. 😅 Non, onneksi jännittäminen kääntyi tällä kertaa oikein päin ja huomenna onkin sitten varmasti taas helpompi pelata. Vamos!

 • koska on pyhä täällä suomen maalla tänään, niin heräsin yöllä kesken unien peliä katsomaan 😁 ja onneksi kannatti! vaikkakin myönnetää että ajattelin lloydin syöttövuoron matsipalloissa että kohta pääsen takaisin nukkumaan, mutta sitten ei niin käynytkään 🫣 kyllä pistitte jännäksi, mutta kunnon taisteluvoitto oli onneksi tuloksena 😁 sai palata tyytyväisenä unten maille 😊

  onnea siis voitosta ja SF vastustaja onkin hieman ylläri, sillä itse olisin odottanut nys/zielinski 😳 mutta jännä nähdä miten mackieltä luonnistuu neluri 😁

  p.s. harmi että nelurien taltiointi katsojille ei ole mennyt eteenpäin. jouduin tyytymään veikkaustv:n kuvaan jota ei voi kelata jos näkee mielenkiintoisrn lyönnin ja jossa ei ääni ei toiminu ☹️

  • Kovaa on peli kotikatsomoissakin heti vuoden alusta asti, kun pitää keskellä yötä herätä katsomaan. 😅 Ja harmi, etteivät tosiaan ole tuota striimausta saaneet yhtään paremmaksi näistä ATP250-kisoista tänäkään vuonna. Mutta onneksi nämä kaksi Adelaiden kisaa ovat mahdollisesti vuoden ainoat ATP250-kisamme, isommathan näkyvät selvästi paremmin netin kautta.

   • joo totta, ainakin viime vuonna slamit, viisihunttiset ja tonniset nelinpelit näky ongelmitta, joten kunhan tämä alku selätetään niin kotikatsomossakin helpottaa 😅 ja voi katsoa outoon aikaan tulevat matsit replayna aamulla 👍 katsoin että ensi yönäkin pitää herätä kesken unien jos haluaa teidät nähdä 😉 mutta onhan se sen arvoista!!

 • Onnea hienosta noususta voittoon! Taas hyvä osoitus nelurin pienistä margenaaleista ja siitä miten omilla syötöillä pitäisi saada peli tapettua, varsinkin jos on kolme ottelupalloa. Mutta noin se vaan välillä menee, toki näyttää et aina on saumaa toisinkin päin eli koskaan ei kannata luovuttaa.

  Sait ilmeisesti mahtavien lentolyöntiesi jälkeen juhliessasi niin ison adrenaliinibuustin, että kroppa meni sen takia hetkeksi ’veltoksi’. Ehkei siis kannata juhlia ihan noin villisti ainakaan kesken pelin vaikka aihetta olisikin. 🙂

  Tsemppiä välierään ja voitto kotiin!

  • Kiitos! On kyllä tennismatsi joskus niin älyttömän pienestä kiinni. Mutta onneksi marginaalit olivat lopulta meidän puolellamme tällä kertaa.

   Ja täytyy tosiaan jotenkin pystyä rauhoittumaan jatkossa tuollaisten huippusuoritusten jälkeen niin ei mene kokonaista gamea tuuletuksesta toipuessa. 😅

  • Kausi on ihan alussa, saitte hyvän voiton ja samalla muutamia kehityskohteita sinne ”etelän lämpöön” ennen AO:ta.
   Tsemppiä seuraavaan peliin! 😊🎾👍

 • That was a gutsy win after the disappointment of the 2nd set. 💪 I think you went into MTB still a bit shell shocked but from 2-5 down, you only dropped one point to win the match.💥Lloyd serve was back to its unreturnable best and the 2 service points you won to bring up MP were crucial. 😎 Does winning feel even sweeter now? 🤌

  I watched the first set of Melo/McDonald and was surprised to see they won the match as Melo was really struggling on serve and was broken twice but McDonald was very solid.

  What is your feeling about singles players withdrawing from the double whilst still in the singles? It seems to happen often especially when they’re partnering another singles player. Korda withdrew citing a back issue and now he’s in the singles SF without dropping a set and Sinner withdrew after losing in the QF. 🤷‍♂️

  Good luck in the SF.

  • Thank you! Always good to get a win even after a more difficult match. 💪 But I also enjoy the more clinical wins a lot. 😅

   About singles players withdrawing from doubles, I think it’s very unfortunate but at the same time understandable. Most of them wanted to play one or two matches of doubles in the 1st week of the year to get some match rythm but they don’t want to let that disturb their singles. So they want the upside but not the downside.

   I believe women’s tour has a rule that if a singles player retires in doubles they are not allowed to enter a doubles draw for a certain time period using their singles ranking. Would be interesting to see if that would work on the ATP tour as well.

  • A very good observation on Melo’s serve. Also today he was broken three times out of four service games. I have not followed him in his best years. Did he used to be a star server as a tall player earlier in his career ?

Comments are closed.