Rotterdam ATP500 QF, Heliövaara/Glasspool – Bopanna/Ebden 2-6, 1-6

Ohhoh, aika ruma tappio oli tuloksena Rotterdamin kisan puolivälierässä tänään. Vastustajilta ei montaa huonoa lyöntiä nähty, kun taas meidän pelissämme varsinkin minun syöttövuoroni olivat vaikeita. Ei tosiaankaan ihan sitä mitä lähdettiin hakemaan, ja toivottavasti ei montaa tällaista matsia ole enää edessä päin.

Kisaviikon ohjelma oli osaltamme tällä kertaa vähän erilainen kuin yleensä, sillä pelasimme ensimmäisen ottelun maanantaina ja toisen vasta tänään perjantaina. Yleensähän tällaista peluutusta pyritään välttämään, mutta nyt sille oli ihan hyvä syy. Matsimme oli lähestulkoon jo kirjoitettu ohjelmaan keskiviikon viimeiseksi matsiksi kentälle 1, mutta sain maanantain ottelun jälkeen sen jostain verran ärhäkän kurkkukivun, että vietin seuraavat pari vuorokautta lähinnä sängyn pohjalla. Kisa teki ison työn avatessaan torstaille toisen matsikentän varta vasten meitä varten, mutta lopulta keskiviikkoiltana selvisi, että kaksinpelipelaajien neluriosallistumisten takia olisikin parempi, että matsimme pelattaisiin vasta perjantaina. Eikä tuo tietysti meitä tällä kertaa haitannut.

Mutta ei kyllä ollut pelillisesti vielä tänäänkään ihan sellainen olo kentällä kuin olisin halunnut. Fyysisesti olo oli ihan ok, vaikka ääni on edelleen aika käheänä. Toki sellainen paras terävyys ja räjähtävyys kehosta varmasti puuttui, eikä pallotatsikaan ollut jostain syystä ihan paras mahdollinen. Mutta fiilis kentälle astellessa oli kaikesta huolimatta ihan kunnossa, kun nimemme kuulutettiin kello 11.


Aivan matsin alku oli jopa aika hyvä. Lloyd piti syöttönsä helposti, vaikka joutuikin kakkossyöttöihin aika monesti turvautumaan, ja saimme heti Bopannan ensimmäisessä syöttövuorossa yhden murtopallon parin huippupisteen ja yhden Bopannan kaksoisvirheen myötä. Hyvä syöttö 40-40 -tilanteessa kuitenkin toi pidon vastustajille. 1-1 -tilanteessa menimme syöttövuorossani 40-0 -johtoon, mutta siinä kohtaa ottelu kääntyi täysin. Pari epäonnistumista Lloydilta verkolla, kolme missattua ykköstä minulta ja lopulta huono ykkösvolley 40-40 -tilanteeseen tarjoilivat murron vastustajille. Emmekä toipuneet tuosta jostain syystä enää ollenkaan.

Vastustajat syöttivät vahvasti seuraavat syöttövuorot, ja oma syöttövuoroni 2-4 -tilanteessa oli jälleen aika vaisu. Vastustajien palautukset kakkossyötötihin olivat maailmanluokkaa, joten ykkössyöttöjä olisi tarvittu. 30-0 -johto kääntyi murroksi, ja ensimmäinen erä oli aikalailla sillä taputeltu.

Puhuimme erätauolla, että toiseen erään lähdetään reset-meiningillä. Lloyd piti syöttönsä kärkeen, mutta niin teki Bopannakin. 1-1 -tilanteessa minun syöttövuoroni meni kuitenkin jälleen pipariksi. Pari heikkoa syöttöä alkuun ja pari epäonnista lyöntiä Lloydilta verkolta loppuun, ja murto oli valmis. Henkinen kapasiteettimme ei tänään ollut parhaalla tasolla, ja kun vastustajat mursivat vielä Lloydinkin 1-3 -tilanteessa, niin rehellisesti sanottuna usko oli melkeinpä kokonaan mennyt. Vastustajat mursivat syöttöni varmuuden vuoksi vielä kerran 1-5 -tilanteessa, ja niinpä koko ottelu oli ohi reilusti alle tunnissa 2-6, 1-6.


Kyllähän tämä monellakin tasolla oli yksi huonoimmista otteluistamme ehkä koskaan. Minun syöttöni oli pahasti hakusessa, eikä Lloydkaan tällä kertaa pystynyt pelastamaan tilannetta verkolla. Kakkossyöttöni olivat mielestäni varsin hyviä ja juuri sellaisia kuin pitikin, mutta vastustajat palauttivat ne kerta toisensa jälkeen todella vaikeisiin paikkoihin. Joten kyllähän tuo heidänkin lähes täydellinen matsi siis vaikutti lopputulokseen. He myös syöttivät todella hyvin, emmekä päässeet siten palautusgameissa luomaan juuri yhtään painetta ihan ensimmäistä gamea lukuun ottamatta.

Huonoja pelillisiä suorituksia tulee joskus väkisinkin vastaan, siihen ei aina voi täysin vaikuttaa. Mutta jotenkin henkinen suorittaminen oli ehkä tänään jos mahdollista vieläkin heikompaa kuin pelillinen. Ja huonoa keskittymistä tai henkistä valmiutta ei pitäisi antaa tapahtua. Se on ammattimaisuuden puutetta. Emme olleet ihan niin hyvin yhteenhitsautunut tiimi kuin parhaimmillaan, emmekä pystyneet tukemaan toisiamme vaikeilla hetkillä. Taistelutahto ja ongelmanratkaisu oli jostain syystä hukassa.

En osaa tarkemmin tässä vaiheessa vielä sanoa, mistä tuo pieni henkisen latauksen uupuminen johtui, mutta se on varmasti sellainen asia, johon pitää jatkossa kiinnittää huomiota. Voittamisen nälkä pitää olla tarpeeksi iso, mutta voittaminen ei saa mennä liian väkinäiseksi. Varsinkin, kun odotukset kasvavat upean viime kauden jälkeen. Emme kovin usein ole olleet tilanteessa, jossa häviämme ensimmäisen erän selvästi, mutta varmasti noita tulee eteen jatkossakin. Pitää vain jostain löytää ne meille sopivat keinot kääntää ottelun kulku.

Tällaiset ottelut ovat tärkeitä oppimisen paikkoja, mutta ei tietenkään mitään yksittäistä ottelua kannata ylianalysoida. Varsinkin, kun on tiedossa, etten ollut ihan parhaassa terässä fyysisesti. Normaalilla valmistautumisella syöttö olisi varmasti tippunut kenttään paremmin, ja ehkä se olisi näkynyt myös henkisen uskon puolella, mutta toki pitää sitä pystyä pelaamaan myös silloin, kun ei kaikki ole täydellisesti.

Nöyrällä mielellä lennetään siis tänään kotiin, ja jatketaan treeniä kohti parempia tulevia suorituksia. Seuraava kisa on reilun viikon päästä Dubaissa, jossa pelataan taas ATP500-tasolla. Toivottavasti silloin on kaikki terveyshuolet tämän vuoden osalta jätetty taakse, ja pääsemme pelaamaan vapautunutta tennistä iloisella mielellä. Vamos.

.

22 thoughts on “Rotterdam ATP500 QF, Heliövaara/Glasspool – Bopanna/Ebden 2-6, 1-6

 • Kiitos taas hyvästä ja rehellisestä analyysistä. Ikävä kuulla, että oli pieniä terveyshuolia taustalla, josko alkaisi olla pikku hiljaa tämän vuoden osalta epäonni sillä osastolla tullut täyteen! Olen nähnyt melkolailla kaikki matsinne Lloydin kanssa ja tämän päivän ottelun tiimellyksessä mietin, että siellä on nyt aivan ventovieraat kaverit kentällä. Kummankin kehonkieli oli alusta alkaen jotenkin vähän alakuloinen tai negatiivinen, kumpikin ärhenteli itselleen useaan otteeseen ja tuntui että olitte kentällä ehkä enemmän yksilöinä kuin tiiminä. Mikään noista ei ole teille sellaisia tyypillisiä reaktioita, joten ihmetytti että mistäs nyt tuulee. Toki vastustajilla tuntui onnistuvan melkolailla kaikki, mutta noin se usein menee kun verkon toisella puolella uidaan syvemmissä vesissä.

  Mutta, lopulta kyseessä oli vain yksi matsi ja pelimiesten taidot eivät ole minnekään kadonneet. Nyt vaan kevyt nollaus ja takaisin treenikentälle. Se tässä on mukavaa että se seuraava kisa odottaa aina ihan kulman takana 🙂 Eli leuka pystyyn ja Dubaissa sitten päätyyn saakka!

  • Jep, ei ollut sitä tuttua iloista tekemistä tuo Rotterdamin toinen matsi. Molemmille iskenyt influenssa vei varmasti parhaan terän, joten nyt kun molemmat miehet ovat taas kunnossa, niin eiköhän Dubaissa homma kulje taas paremmin. 💪

 • Minä kiirehdin hirveällä innolla töistä kotiin, että nyt ehtii edes vähän teidän peliä näkemään. Eipä ollut enää peliä menossa ja ajattelin, että jopas nopeasti laitoitte pelin pakettiin. Paketissahan se oli, mutta ei ihan toivotussa. Harvinaisen tylyt lukemat taulussa ja ilmeisesti täysin ansaitusti. Huonoin peli yhdessä on varmaan lähellä totuutta.

  Nyt lähti kyllä viikonloppu ihan väärällä tavalla käyntiin, mutta jospa tämä tästä taas jossain vaiheessa kirkastuu. Ainakin kotikatsomossa tästä on tullut liian vakavaa puuhaa, mutta toivotaan, että kentällä rentous hommaan palautuu nopeasti. Reilun viikon päästä on taas uusi mahdollisuus näyttää osaamista ja ei se mihinkään ole kadonnut.

  • Jep, nyt oli rentous ja peli-ilo hakusessa kentälläkin. Mutta ei syytä huoleen, laitetaan tämä terveyshuolien piikkiin ja otetaan ensi viikolla Dubaissa taas homma kunnolla haltuun.

 • Kyllä oli taas viiltävä analyysi. Itse katsoin heti alussa (kohtuullisesta aloituksesta huolimatta), että nyt et ole ihan terve. Harvoin sinä nenääsi erätauoilla niistelet. Tämä oli tämä matsi, ja kuten sanoit, oppia siitä on otettava. Niin täällä katsomossakin; itsestään selvänähän teidän menestymistänne on alkanut pitämään. Ja itsestäänselvyys ei kuitenkaan yksikään ottelu (teidän tasolla) ole. Huilaile ja hunti, älä kuitenkaan likaa. Keep going!!!!

  • Huilailu teki tosiaan hyvää, nyt alkaa olla tuo influenssa selätetty ja mies pikkuhiljaa valmiina seuraaviin koitoksiin. Pari päivää treeniä vielä kotona ja sitten kohti Dubaita.

 • Olittekos siis kämppäkavereina Lloydin kanssa?
  Eli kurkkukipu on odotettavissa myös hänelle…
  Toivottavasti molemmat tokenette viikossa täyteen iskuun.

  • Jep, taisi olla aika huono viikko jakaa huonetta. Mutta onneksi Lloyd selvisi vähän lievemmillä oireilla tällä kertaa.

 • Eihän tämä mitään hienoa ole, mutta valitettavasti ne surkeat päivätkin on osa urheilijan elämää. Niitä yleensä tulee jopa huipuillekin väistämättä vuoden aikana. Ehkä on ollut joitakin sellaisia kausia, jotka Novak Djokovic on pelannut ihan täydellisyyttä hipoen, mutta ne ovat harvinaisia poikkeuksia.

  Tilanne on vaan henkisesti nollattava ja jatkettava armotonta treeniä.

  • Jep, surkeatkin pelipäivät kuuluvat urheilijan elämään. Pidimme hyvän tunnin mittaisen palaverin sunnuntaina ja nyt on taas positiivisella mielellä katseet käännetty eteenpäin. Vamos!

 • Niin, se unohtui äskeisessä viestissäni sanoa, että tämä päivä ei kuitenkaan ollut umpisurkea koko Suomen tennikselle. Patrik Niklas-Salminen on hollantilaisen parinsa Bart Stevensin kanssa selvinnyt ATP125-tason finaaliin. Toivotaan heille mestaruutta huomenna.

  • Upea mestaruus Patrik Niklas-Salmiselle ja Bart Stevensille! Patrik hävisi heti ensimmäisessä geimissä syöttönsä ensimmäisessä erässä ja he ovat breikillä takana, mutta saivat tasoitavat breikin 3-3 tilanteeseen ja siitä vielä yhden breikin, edeten erävoittoon.

   Toista erää Patrik ja Bart johtivat 4-0 ja 5-1, mutta erä meni lopulta tiukaksi. Patrik syötti mestaruuden 5-4 tilanteessa ja se oli jo 15-30, mutta he nousivat siitä tasoihin ja pitoon. Mestaruus Suomeen ja Hollantiin!

   Patrikin neluri on todella lupaavassa kunnossa. Varmasti Henkka Kontisen ja Harrin suuri menestys on inspiroinut Patrikia!

   • Hienosti on Patti kyllä pelannut tämän kauden alun. Ja nyt vielä avausvoitto Dohassakin. Kohtahan alkaa olla suomalaisia kiertueella ennätysmäärä!

    • Kyllä, suomalainen tennis on nyt selvästi nousussa. Katsoin juuri äsken tulosseurannasta Niklas-Salminen/Ruusuvuori vs Griekspoor/Stevens ottelun. Hienosti suomipojat hoitivat matsin kotiin!

     Alkaa näyttää vahvasti siltä, että Patrik Niklas-Salminen on valmis siirtymään nelurissa Challenger-tasolta ATP-pääkiertueelle. Patrikin ja Emilin ensimmäisen kierroksen voitto Mektic/Pavic parista oli jo uskomaton saavutus. Nämä kroaatit on kuitenkin entisiä maailman ykkösiä ja pelaavat edelleen raudankovaa dubbelia.

     Patrik on tainnut nyt pelata kolme matsia ATP-tasolla eikä yksikään ottelu ole ollut huono. Ensimmäisen hän hävisi Emil parina äärimmäisen niukasti 6-7, 6-7 ja kahdesta seuraavasta hän on ottanut voiton. Tottakai täytyy antaa täysi tunnustus myös Emilin pelille, sillä eihän näitä dubbeleita kukaan yksinään voi voittaa.

 • olin työmatkalla tänään enkä voinut seurata matsia ollenkaan, niin myönnettäköön että piti hierasta silmiä kun näin tuloksen, että näinkö oikein. mutta, ei se aina onnistu, ja varsinkin tollaisessa olotilassa! kieltämättä ihmettelin, että ihme turnausjärjestely kun hirveä tauko pelaamisessa, mutta juu nyt ymmärrän.

  kyllä maailman ykkösparikin otti R16 exitin, eli vielä aikaisemmin, selvin lukemin 😯 ei muuta hyvä nollaus kotona ja kohti uutta kisaa 👊🎾 näitä sattuu ja kuten aiemmin todettu, tennis on yhtä häviämistä, sillä ’in the end of the week, only one couple is standing’.

  • On ollut hienoa saada seurata viimeisimmän runsaan vuoden ajan loistavia pelejänne. Nopeaa reagointia verkolla, tarkkoja syöttöjä, älykästä peliä jne. Kiitos kaikista noista hetkistä!
   Kirjoitit tässä, että olosi oli fyysisesti ihan ok. Minusta näytti heti ottelun alusta lähtien, että kehosi oli normaalia jäykempi, puuttui tavanomainen notkeus. Usein selkäkivut saavat ihmisen alitajuisesti jäykistämään kehoa. Näytti todella siltä, että selkäkivut estivät kehoasi toimimasta normaalisti. Sen näkyi myös lyönneistä, joissa jalat olivat lähes suorina. Saattaisi olla hyödyllistä katsoa maanantain peliä ja eilisen peliä rinnakkain kuvaruudulla, jolloin ero kehon käytössä tulee selkeästi esiin.
   Jos kyse ei ollut kivusta jossakin kohtaa kehoa, selityksenä kehon jäykkyydelle voisi olla liian raskas fysiiikkatreeni liian lähellä ottelua, kun jouduit pitämään pari lepopäivää kurkkukivun takia.
   Mainitsit henkisen puolen. Minusta on melko selvää, että alkaa harmittamaan, kun keho ei tottele eikä toimi normaalisti.
   Tämä ottelu vie varmasti peliänne eteenpäin ja kehittää edelleen valmistautumistanne otteluihin sekä auttaa sopivan rentouden löytämisessä, jolloin lihakset ja aivot toimivat optimaalisesti.
   Odotan innolla niitä monia hienoja hetkiä, joita tulette tarjoamaan meille tennisfaneille. Kiitos etukäteen!

   • Kiitos tarkkasilmäisestä kommentista ja mukava kuulla, että pelini ovat kiinnostaneet! Toden totta, influenssa vei kyllä tiettyä terävyyttä ja voimaa varmasti pois kehosta, ja kun pari päivää makaa sängyn pohjalla niin väkisin sitä on myös tiettyjä jäykkyyksiä lihaksistossa ja nivelissä. Tällä kertaa ei siis ollut alla liikaa, vaan todennäköisesti liian vähän treeniä.

    Mutta toivotaan, että jatkossa tällaiset terveyshuolet jäävät vähiin, ja pääsemme keskittymään terveinä viemään peliämme entistä pidemmälle!

  • Hyvin tiivistetty! Tällaisia hutipäiviä vaan väkisin mahtuu vuoteen jokunen. Ei ylianalysoida, vaan jatketaan positiivisesti eteenpäin. 🙂

 • Not everything is a lesson, sometimes it’s just a bad day.🤷Plenty of tennis to come. 😎 Get the juices running by watching the MTB against Evans/Peers in Paris last year, I’m still in therapy for that one. 😅

  • Haha, always a good idea to watch some clutch MTB action. 😅 If that doesn’t bring joy to life I don’t know what will. 😁

Comments are closed.