Monte Carlo ATP1000 – Valmistautumista massakauden avaukseen

Onhan tämä kevät tennispelaajalle hienoa aikaa. Isoa kisaa on ohjelmassa viikosta toiseen, ja menestysmahdollisuuksia tulee eteen toinen toisensa perään. Olosuhteiden muutoksen osalta tämä mennyt viikko oli toki iso haaste, mutta onneksi kokemuksen myötä on tuohonkin tullut viime vuosina totuttua. Ja massatennishän meiltä Lloydin kanssa sujuu, ainakin mikäli viime kesän tuloksiin on uskominen.

Palasin Miamista kotiin nopeasti viime viikon torstain tappion jälkeen, ja viikonloppu olikin hyvä ihan huilata ja viettää laatuaikaa perheen kanssa. Kevät alkoi pikku hiljaa tulla esiin Suomessakin, mutta ulkotennistä ei toki vielä ollut ohjelmassa. Tarkoitus oli siis treenata ihan normaalisti sisäkentällä, mutta vatsatauti alkuviikosta laittoi nuo suunnitelmat pariksi päiväksi tauolle. Ehdin kuitenkin keskiviikkona vetää yhden treenin hyvässä seurassa Linus Lagerbohmin kanssa, joten ihan täysin kylmiltään ei sentään tarvinnut seuraavaan reissuun lähteä.


Torstaina aamulla oli kuitenkin taas vuorossa paluu Helsinki-Vantaalle, josta nappasin valmentajaksi tälle reissulle mukaan Boriksen. Boris auttaa minua aina kotona ollessani, mutta nyt kun Dan tai Louis ei ollut käytettävissä reissuun, niin Boris lähti mielellään mukaan minun ja Lloydin tueksi. Lentoyhteys oli tällä kertaa suoraan Nizzaan, josta Monte Carloon oli Maseratin sponsoroimalla kisakuljetuksella matkaa reilut puoli tuntia. Perillä odotti hieman viileä, mutta kaunis aurinkoinen sää, ja kyllähän Ranskan Rivieralla aina maisemat ovat kohdallaan.


Koska massatennistä oli ohjelmassa ensimmäistä kertaa viime kesän jälkeen, hyppäsimme vielä samana iltana lennon jälkeen treenikentälle hakemaan tuntumaa tiilimurskaan. Kehon valmistaminen liukuihin ja peruslyöntien korkeampiin osumakohtiin oli toki aloitettu jo viikkoja aikaisemmin, mutta on se silti aina kropalle pieni shokki, kun oikeasti pääsee massalle pelaamaan. Lähentäjät ja pohkeet ovat ainakin minulla yleensä ensimmäiset päivät hieman arkoina, mutta myös ranne joutuu kovemmalle, kun palloa lyödään keskimäärin kovemmalla kierteellä.

Pelillisesti sopeutuminen massalle on sujunut mielestäni tosi hyvin, sillä olemme saaneet paljon kenttäaikaa. Ohjelmaan on kuulunut perjantaina ja lauantaina aamulla enemmän toistoja sisältäneet treenit ja iltapäivällä pidemmät treenipisteitä sisältäneet treenit. Periaatteessa pelifilosofiamme Lloydin kanssa on massalla hyvin samanlainen kuin kovalla kentällä, mutta toki esimerkiksi palautuspaikkaa voi varioida hieman enemmän ja syöttöön lisätä hieman enemmän kierrettä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa pitää tuttu aggressiivinen asenne lyönneissä, jotta vastustajilla on tarpeeksi epämukava olo meitä vastaan pelatessa.

Monte Carlo Country Club on visuaalisesti varmasti yksi hienoimmista paikoista pelata tennistä ATP-kiertueella. Näin ensikertalaisena varsinkin keskuskenttä säväyttää joka päivä, mutta on myös treenikentiltä varsin komeat maisemat Välimerelle. Harmillisesti pelaajien tilat kuten pukuhuoneet, lounget, ravintola ja kuntosali ovat kuitenkin auttamatta vähän ahtaita ja kaipaisivat kyllä hieman modernisointia. Mutta onneksi hotelli on lähellä, joten kovin pitkiä aikoja ei toivottavasti tarvitse tennisklubin sisätiloissa päivittäin viettää.
Olosuhteet treenien osalta ovat sen sijaan hyvällä mallilla täällä Monte Carlossa. Tai jos tarkkoja ollaan niin Roquebrune-Cap-Martinissa, sillä tennisklubi sijaitsee ja siten koko kisa pelataan itse asiassa Ranskassa eikä Monacossa. Kenttiä on kisan käytössä yhteensä 11, ja kun kaaviot ovat pienemmät kuin esimerkiksi USA:n ATP1000-kisoissa, niin treeniaikoja on saanut ihan mukavasti. Massat ovat luonnollisesti hienossa kunnossa jo näin alkukaudesta, sillä pomppu on korkea ja kentän pohja suomalaiseen makuun varsin kova.

Peli on siis melko nopeaa, varsinkin kun käytössä olevat Dunlop ATP Clay Court -pallot tuntuvat aika painavilta. Jotenkin ne myös tuntuvat lentävät ilman halki nopeasti ja pitkälle, ja pientä kontrollivaikeutta onkin osalla pelaajista ollut havaittavissa. Ykkössyöttöprosentit olivat esimerkiksi eilen lauantaina kaksinpelin karsinnoissa todella monella pelaajalla alle 50:ssä. Täytyy pitää siis kärsivällisyys mielessä ensimmäisissä otteluissa, ja muistaa käyttää myös kick-syöttöä ykkösenä.

Kisan nelinpelikaavio arvottiin valmiiksi lauantaina, ja lähdemme Lloydin kanssa hakemaan menestystä kuutossijoitettuina. Ensimmäisen kierroksen vastus on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo, sillä saamme vastaamme mielenkiintoisen parin Mahut/Wawrinka. Vastassa on siis hurja määrä kokemusta. Mahut’n olemme Lloydin kanssa kohdanneet nyt muutamaan kertaan, ja vaikka pari edellistä matsia onkin päättynyt voittoomme, niin Miamissa Mahut selviytyi aina finaaliin asti, joten itseluottamus on varmasti hänellä kunnossa. Ja saavutuksiahan hänellä on uransa varrelta vaikka muille jakaa, sillä tämän kisan voiton lisäksi palkintokaapista löytyy muun muassa kaikkien Grand Slamien mestaruuspokaalit. Mutta ehkä ikä alkaa onneksi hänelläkin vähän painaa, ja esimerkiksi syötöstä on aavistuksen lähtenyt tehoja parhaimpiin vuosiin verrattuna.

Wawrinka sen sijaan on meille uusi vastustaja, eikä häntä niin kovin usein nelinpelikentillä nähdäkään. Itselle tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta samalla kentällä kaksinpelin Grand Slam -voittajan kanssa, mutta onneksi kuten hyvin tiedämme, nelinpeli on eri peli. Wawrinkalla on kuitenkin nelinpelistäkin sellainen kevyt saavutus kuin olympiakulta, joten eiköhän hän tästäkin lajista jotain tiedä. Mitä olen hänen nelureitaan nyt muutaman netin kautta katsonut, niin syöttö ja palautus ovat toki maailmanluokkaa, mutta verkkopelissä meidän pitäisi kyllä olla edellä. Ja toivottavasti taktisessa osaamisessa muutenkin.

Sopivalla positiivisella jännityksellä odottelemme siis pelien alkua. Pääsarjat käynnistyvät täällä Monte Carlossa jo tänään sunnuntaina, mutta meidän ensimmäinen matsimme on ohjelmassa aikaisintaan maanantaina. Suomalaisia täällä on sen sijaan ollut kentällä jo useampikin, sillä Emilin lisäksi myös Otto Virtanen pääsi viime aikojen CH-kiertueen huippuesityksiensä jälkeen ensimmäistä kertaa kokeilemaan ATP1000-kiertueen karsintoja. Tällä kertaa kuitenkin vain Emil jatkaa pelejään, mutta onhan se hienoa saada kai ensimmäistä kertaa koskaan kolme suomalaista samaan ATP1000-kisaan mukaan. Piti jo hakea lisää tuoleja lounaalla, että saatiin kaikki suomalaiset mahtumaan saman pöydän ääreen! 🥳

Matsiaikamme ei siis vielä ole selvillä, mutta sitä odottaessa kannattaa laittaa muistiin tämän illan Urheiluruutu kello 20.45. Siellä saattaa nimittäin olla tuttu peluri perheineen haastattelussa. Ja ehkä paljastuu tulevan kesän ohjelmastakin jotain. 😊

14 thoughts on “Monte Carlo ATP1000 – Valmistautumista massakauden avaukseen

 • Tsemppiä tulevaan viikkoon! Toivottavasti myös Emil taistelee itsensä pääsarjaan. Ihan hyvältä ei kuitenkaan juuri nyt 2. erän alussa näytä.

  • Kiitos! Ja hienostihan siinä lopulta kävi, pelataan Emilin kanssa peräkkäin kentällä 9 huomenna tiistaina. 🙂

 • Veikkaan että tuossa yhdessä kuvassa kalibroidaan Hawk Eye -systeemiä, vaikka sitä ei tuomioihin käytetäkään. Dataa kai kerätään kuitenkin ja siihen tuota kuvaa varmaan tarvitaan?

  Tsemppiä peleihin!

  • Aivan oikein! Hawk-eye kalibrointi menossa. Aloittivat ripottelemalla CD-levyjä ympäri kenttää ja lopettivat tennispalloilla. Kuulemma tällä lailla kalibroidaan varmasti kaikki kamerat näyttämään pallo oikeassa kohtaa.

   Ja kiitos oikean arvauksen lisäksi myös tsempeistä!

 • Pikkuisen etukäteen hirvitti, että mitenkä kylmiltään joudutte massakautta avaamaan, mutta ihan hyvä määrä kuulostaa olleen treenimahdollisuuksia. Viime vuonna oli vähän arvuuttelua, että mitenkä massa sopii teille parina, mutta nyt ei tarvitse sitä arvuutella. Siinähän se sopii, niin kuin muutkin alustat ja tulosta tulee taas varmasti.

  Ensimmäiset vastustajat ovat kieltämättä varsin kokeneita ja menestyneitä, mutta ehkäpä heidän parhaat suoritukset on jo nähty ja te olette vasta matkalla niihin. Olette kentällä parempi ja varmempi nelinpelipari, minkä luulisi tuovan suotuisan lopputuloksen. Toivotaan pitkää ja menestyksekästä viikkoa!

  • Kiitos tsempeistä! Onneksi massapeli tuntui tulevan hyvin vanhasta muistista takaisin ja onhan tässä ehtinyt treenipäiviäkin saada alle ihan mukavasti. Täyttä höyryä vain eteenpäin tiistaina. 💪

 • Kun tietää, että ette väheksy mutta ette yliarvotakaan yhtäkään vastaantulevaa paria, olen luottavaisin mielin Mahut/Wawrinka -ottelun suhteen. Analyysit tehty, tottakai, ja strategiat valmiina. Siis sinulla, mahtaako Myrtsi vielä tietääkään, keitä tulossa…. 🙂 Kun nyt, harmillista kyllä, olet ainoa jäljellä oleva SuomiPoika kentällä, niin kohdistanpa tippuneilta käyttämättä jääneetkin peukutukset teille huomenna. Liekö Eemeli ja Otto yhä maisemissa kannustamaan katsomossa. HopiHopi!!!!!

  • Ei tosiaan ali- mutta ei tietenkään myöskään yliarvosteta ketään. Nöyrästi mutta kovalla itseluottamuksella lähdetään. 💪

   Ja aika sopivasti Emil pääsi kuitenkin LL-paikalta mukaan ja pelataan peräkkäin tiistaina kentällä 9. Ottokin on pyörinyt vielä Monacossa eli suomalaisia riittää. 😊

 • Tsemppiä ensin treeneihin ja sitten matseihin. Kuva-arvoituksessa veikkaan, että liikkumistreeni alkamassa.

  • No ei ollutkaan! 🙄 Itse ymmärsin, että olisi nyt tullut jo ulos, mutta jotain muuta tulikin sen sijasta. Katsotaan ja odotellaan siis, milloin tuo pätkä vihdoin nähdään.

 • Minulla ei valitettavasti ollut mahdollisuutta nähdä tämän päivän suomalaisotteluita Monte Carlossa.

  Emil kärsi ikävän tappion Jiri Leheckaa vastaan 6-1, 7-5. Ainakaan numeroiden valossa ensimmäistä erää ei voi kovin tasaiseksi sanoa, mutta toinen oli sentään jo tiukkaa taistelua. Silti kyseessä on ensimmäisen kierroksen tappio, johon tuskin voi olla kovin tyytyväinen. Tokihan se tappiokin tämän suuruusluokan turnauksissa kerryttää tilipussia, mutta odotukseni olivat kieltämättä korkeammalla kun Emil sai Lucky Loser paikana pääsarjaan.

  Sen sijaan Harri ja Lloyd näyttävät aloittaneen turnauksensa hyvällä voitolla. Hankala kommentoida tarkemmin kun ei ole matsia nähnyt.

  Mainitsit muuten Harri kuitenkin ennen matsia vissiin sen, että Stan The Man syöttää ja palauttaa hyvin, ja arvelit että hänen heikko kohtansa olisi ehkä lentolyönneissä.

  En ole mikään asiantuntija, mutta olen nähnyt hyvin monta Stan The Manin kaksinpeliä. Jostain syystä olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että Stanin mahdollisesti heikoin puoli olisi hänen syötönpalautuksensa. On jäänyt se fiilis, että Stan kohtuullisen usein vain tyytyy blokkaamaan palautuksen passiivisesti takaisin, vaikkakin varmaan monesti myös ihan hyvällä pituudella.

  Eli ei se palautus nyt kai mikään surkeakaan ole, mutta tosiaan näin omin silmin katsottuna olen pitänyt sitä Stanin heikoimpana puolena. Syöttö hänellä on oikein hyvä ja peruslyönnit lähtee lujaa kämmeneltä ja rystyltä. Alakierrerystykin on ihan jees. Niistä lentolyönneistä en oikein osaa sanoa, mutta jos olet katsonut, että niissä olisi heikkoutta, niin en epäile, ettetkö tietäisi asiaa meikälaista paremmin.

  Oli miten oli, Mahut ja Stan the Man on mahtavia pelaajia vaikkakin kumpikin jo enemmän uransa ehtoopuolella. Onnittelut kovasta voitosta!

Comments are closed.