Madrid ATP1000 R32, Heliövaara/Glasspool – Hurkacz/Shelton 6-4, 7-6(3)

Vamos, voitolla lähti käyntiin ensimmäinen kosketus Madridin massakenttiin. Tilastollisesti matsi oli ihan kelpo suorittamista, sillä pidimme kaikki omat syöttömme, otimme ensimmäisessä erässä sen tarvittavan yhden murron ja toisen erän hoidimme tie breakin kautta. Eipä sitä kovin paljoa enempää ollut pommisyöttäjiä vastaan edes tehtävissä. Tästä jatketaan sitten parilla välipäivällä ennen kuin kohtaamme aikaisintaan sunnuntaina voittajan ottelusta Cabal/Farah – Auger Aliassime/Shapovalov.

Treenipäiviä oli lopulta Madridissa alla vain kaksi, mutta kuten hyvin tiedetään, nopea sopeutuminen on meidän vahvuutemme. Ja aika monesti se tarkoittaa myös sitä, että ensimmäinen kierros hoituu rutiinilla. Tänään lämpötila kohosi myöhäisiltapäivän matsissamme yli 30 asteen, mikä tarkoitti todellista lentokeliä, eikä pallon kontrollointi ollut helppoa. Mutta ei se onneksi ollut helppoa vastustajillekaan. Erityisesti matsikentillä pallon pomppu tuntui vielä korkeammalta kuin treenikentillä, joten sopeutumistaitoa todella tarvittiin.


Matsi käynnistyi Sheltonin syöttövuorolla, jossa pallo lähti hänen mailastaan pari kertaa niin kovaa, että harvoin on omalla kentälläni tuollaista nähnyt. Varsinkin yksi ykkössyöttö Lloydin ruutuun oli ääneltäänkin sellainen, että sitä melkein itsekin pelästyi. Ihmettelen jos ei Shelton nouse vielä ainakin kaksinpelirankingissa todella korkealle. Erän ensimmäinen tiukka paikka koettiin jo vähän turhan tuttuun tyyliin 1-2 -tilanteessa, kun pelasin kolme heikkoa volleyta samaan gameen ja jouduin syöttövuorossani 15-40 -tappiolle. Mutta onneksi varastosta löytyi kolme hyvää ykkössyöttöä, ja vaikka toisen breikkipallon pitämiseksi vähän tarvittiin myös onnea, niin pito oli joka tapauksessa tuohon paikkaan todella tärkeä.

Ja kummasti se momentum tuosta pidosta kääntyi meille, sillä löysimme seuraavaan Sheltonin syöttövuoroon pari erinomaista palautusta ja oikeaa liikettä verkolla, mikä toi meille murron. Edes Sheltonin lyömä vuoden yksi komeimmista lyönneistä selkä verkkoon päin lyötynä takarajalta gamen ensimmäisessä pisteessä ei riittänyt. Pelasin 3-2 -tilanteessa pari heikkoa volleyta verkolla Lloydin syöttövuorossa, mutta hieno venyminen häneltä toi meille toisen pidon peräkkäin 15-40 -tilanteesta. Emmekä tuon jälkeen enää sortuneet liian moniin turhiin virheisiin, vaan pidimme seuraavat kaksi syöttövuoroa vakuuttavasti, mikä takasi meille erävoiton 6-4.

Homma oli siis mukavasti hanskassa, ja lähellä oli, että olisimme saaneet toiseen erään mahtialun. Shelton selvitti kuitenkin kolme murtopalloa 1-1 -tilanteessa kierresyötöillään. Ehdin 40-40 -tilanteessa ihan hyvin pallon taakse, mutta kämmenpalautukseni jäi harmittavasti verkkonauhaan. Tästä eteenpäin erä eteni syöttäjien komennossa, ja varsinkin Hurkaczin syöttövuorot olivat aika vakuuttavia. Ne kestivät toisessa erässä varmaan keskimäärin alle minuutin per game, sillä puolalainen painoi aina neljä ykköstä kenttään, eikä palloa noista saanut oikein millään takaisin. Erän ainoa tiukempi paikka meidän osaltamme oli 5-6 -tilanteessa, kun 40-15 -tilanne syötössäni kääntyi tasoihin, mutta onneksi hyvä ykkönen toi suoran pisteen tuossa eräpallotilanteessa.

Tie breakilla ratkaistiin siis toinen erä, ja siihen aloitus oli erinomainen. Palautukseni Hurkaczin jalkoihin pysyi matalana, ja seuraava kämmeneni pitkin linjaa viuhui vastustamattomasti läpi. Lloyd piti molemmat syöttöpisteensä perään, minkä jälkeen Shelton tarjosi vielä tuplan pahaan paikkaan. Seuraavaa syöttöä en kuitenkaan saanut takaisin, ja puolia vaihdettiin lopulta 4-2 -johdossamme, kun Hurkacz löi kämmenpalautuksensa ykkössyöttööni suoraan läpi. Tein 4-2 -tilanteessa harmittavasti ottelun ainoan tuplani, mutta Lloydin huippupiste takakentältä toi meille jälleen minibreikin. Ja minäkin löysin 5-3 -tilanteeseen vielä palautuswinnerin linjaa pitkin. Lloyd pääsi siis syöttämään 6-3 -tilanteessa, ja vaikka Hurkaczin palautus oli paha, Lloyd piti volleynsa hienosti matalana, minkä jälkeen pääsin smashaamaan helposta paikasta meidät toiselle kierrokselle.

Matsipallo näytti tältä. Katsomon aurinkopuolella ei ollut iltapäivän helteessä ruuhkaa.

Voitto siis tuli, ja sehän tänään oli ehdottomasti tärkeintä. Mutta vaikka lukemat olivat siis ihan kelvolliset, niin pelillisesti jäi kyllä parannettavaa jatkokierroksille. Otimme tavoitteeksi ykkössyöttöni osalta sitoutumisen hyökkäävään syöttöpeliin, mutta tuo näkyi valitettavasti ykkösen prosentin tipahtaessa 55%:iin. Eikä ykkössyöttöjen voittoprosenttinikaan ollut tuosta huolimatta kovin korkea, vain 65%. Kakkossyötöllä homma sen sijaan pelitti hienosti, sillä voitin noista pisteistä prosentuaalisesti yhtä monta kuin ykkösistä. Jotenkin ykkössyöttöön pitäisi vain saada sama asenne kuin kakkossyöttöihin, joihin käytän kehoani paremmin suunnaten voimaa ylöspäin. Menimmekin matsin jälkeen Danin kanssa vielä puoleksi tunniksi hiomaan syöttöä treenikentälle, joten eiköhän tuo toimi paremmin taas seuraavassa matsissa.

Toinen pelin osa-alue, jossa virheitä tuli tänään enemmän kuin yleensä, oli verkkopeli. Tunsin jostain syystä jo 4 minuutin matsipallottelussa, että verkkopelin kontrolli oli ihan tipo tiessään, enkä saanut volleyta pysymään rajojen sisällä edes tuossa pallottelussa. Ja ihmeen vaikeaa oli tekeminen verkolta myös matsissa. Merkillistä, mutta ehkä olosuhteet tekivät tuossa minulle pienet tepposet, sillä jos lyöntiä ei näissä olosuhteissa saata kunnolla loppuun asti verkkopelissäkin, niin pallo liitää auttamatta pitkäksi.  

Mutta palautuspelin osalta olen kyllä olosuhteisiin nähden ihan tyytyväinen, sillä löin varsinkin rystypuolelta monta erinomaista palautusta oikeissa paikoissa. Ja juuri tuo tiukoissa paikoissa pelaaminen oli kyllä tämän päivän parasta antia. Pysyimme tosi hyvin Lloydin kanssa yhdessä tiiminä ja seivasimme kaikki 7/7 murtopalloa. Voitimme myös ottelun suoraan kahdessa erässä, vaikka kokonaisuudessaan voitimme koko matsissa vain kaksi pistettä enemmän kuin vastustajat. ”Win the right points”, vai miten sitä sanotaan? 😉

Vähän epävarmemmallakin pelillä tuloksena oli siis tänään voitto, ja sehän on oikein hyvä uutinen se. Ranking-tilanteemme on sellainen, että koska alhaisin minun ja Lloydin henkilökohtaisiin rankingeihin mukaan laskettava pistemäärä oli ennen tätä kisaa ATP250-kisan finaalipaikan tuoma 150 pistettä, ja koska Madrid on ATP1000-luokan kisa, jotka lasketaan automaattisesti 19 parhaan kisan saldoon, niin tappio tänään olisi tuonut saldoon peräti 150 pistettä miinusta. Tällöin Madridin pakollisesti mukaan laskettava 0 pistettä olisi korvannut tuon 19. parhaan tuloksemme 150 pistettä. Mutta voitto tänään tarkoittaa sitä, ettei ainakaan 0 pisteen kisaa löydy edelleenkään saldosta tämän kisan jälkeen. Vielä pitää kuitenkin ainakin yksi voitto ottaa, ettei jäädä pakkaselle. Ja tavoitteena on kyllä tällä viikolla mennä vielä paljon pidemmälle kuin kolmannelle kierrokselle.

Seuraava vastuksemme onkin sitten mielenkiintoinen pari joka tapauksessa, kävi heidän ensimmäisen kierroksen matsissa kuinka vain. Tuossa matsissa kohtaavat kolumbialaiset nelurimiehet Cabal/Farah ja kanadalaiset kaksinpelimiehet Auger Aliassime/Shapovalov. Hävisimme kolumbialaisille viime syksynä katkerasti US Openin kvartseissa, mutta sen jälkeen heidän pelivireensä on kyllä ollut alavireinen. Kanadalaiset sen sijaan voivat hyvänä päivänä voittaa kenet vain, mutta saa nähdä miten he sopeutuvat neluriin näillä nopeilla Madridin massoilla. Shapovalovin kaadoimme viime kesänä Queen’s Clubin semeissä, mutta Auger Aliassimea vastaan en ole koskaan ennen pelannut.

Taktiikat tuohon matsiin tehdään luonnollisesti vasta sen jälkeen, kun vastus on selvillä, mutta syöttö- ja verkkopeliä saa kyllä mielellään parantaa joka tapauksessa. Edellisen kirjoituksen kommenteissa oli muutama kysymys siitä, paljastanko näissä blogeissani liikaa matsitaktiikoita etukäteen, jos joku vastustaja käy niitä lukemassa, mutta en ole tuosta kyllä huolissani. Tarkemmat esimerkiksi syöttö- ja palautussuuntiin liittyvät taktiikat ja verkkopelin kuviot käymme läpi vain tiimimme kesken, ja yleensä blogitekstini analysoi taktiikkaa vain vähän laajemmassa perspektiivistä. Ja toki osaamme sitten matsin aikana soveltaa, jos joku jostain syystä meitä vastaan tietääkin koko ajan mitä odottaa. 😊

Madridissa jatketaan nyt pari päivää treeniä, ja varmaan myös mukavaa tekemistä perheen kanssa on tiedossa. Toistaiseksi olemme lähinnä käyneet testaamassa hotellin lähiympäristön eri leikkipuistot, mutta tuli eilen tehtyä myös pieni iltaretki Retiro-puistoon. Ehkä tässä lähipäivinä keksitään sitten vielä vähän lisää tekemistä, kun treenien jälkeen päiviin jää varmasti hyvää aikaa muulle ohjelmalle. Jos vaikka huomenna aloittaisi päivän eläintarhakäynnillä. 😊

28 thoughts on “Madrid ATP1000 R32, Heliövaara/Glasspool – Hurkacz/Shelton 6-4, 7-6(3)

 • Se oli ennen kaikkea nelinpelin ammattilaisten ammattimainen suoritus. Vastustajat veteli aika rennolla asenteella, mutta hyvin piditte oman pelin kasassa. Otitte täysin verkon haltuunne ja selvititte kylmän rauhallisesti kaikki vaikeat hetket. Osoititte odotetusti olevanne parempi nelinpelipari.

  Lloyd näytti harvinaisen paljon turhautumista omaan tekemiseensä, mutta ihan hyvä vaan, että tunteita näyttää. Tiedä vaikka vielä tuuletuskin nähdään. Tenniksen ihmeellisyyttä oli taas se, että ette saaneet toisessa erässä edes kosketuksia Hurkaczin syöttöön, mutta sitten tie breakissa voititte kaikki hänen syöttöpisteet. Onnistumiset tuli juuri oikeaan hetkeen. Hyvä aloitus turnaukselle ja vain taivas on taas rajana.

  • Jes, tässä matsissa tuli kyllä monta onnistumista juuri oikeisiin paikkoihin. Silloin ei tarvitse edes pelin olla kokonaisuutena niin täydellistä. 💪 Mutta seuraavalla kierroksella sitten vähän tarkemmin myös niissä vähemmän tärkeissä pisteissä. 🙂

 • A very good win against what could have been a tricky scratch pairing but you showed there’s much more to doubles than booming serves. 😎 There were 3 matches today involving doubles guys against a pair of singles players and all were won by the dubs specialists in straight sets, love to see it. 👏 Saves the singles players withdrawing down the line. 😏 I think Hurkacz dropped only 3 points on serve in the 2 sets so to drop 2 consecutive points in the 2nd set TB was a surprise but you and Lloyd stepped up when it mattered. 💥

  First outing for the black and lilac Yonex kit. Hurkacz does mix it up with his kit including the all lilac so did you have a word beforehand or just hope you didn’t clash? 😁

  Good to see Louis (with Dan) in the stands. 🤠 Do you have to coordinate practice with the other teams Louis looks after so that he can be at all practices? He’s a busy man. Before the stream ended, the camera just caught you on court with your daughter. 🥰

  • Vamos, a good win against a tricky team. You never know if they fire up their return game for a tie break or two and their serves are always going to be tough to break. 💪

   We had a quick chat with Hurkacz and were lucky to not wear the same clothes haha. And Louis is a busy man here with 4 teams involving Brits in the doubles!

 • Ne vahvuudet tänään, kuten kakkossyöttö ja kaikkien tärkeiden pisteiden voittaminen, olivat kenties hieman yllättäviä, kuten myös haasteet kuten ykkössyötön prosentit ja verkkopeli. Mutta väliäkö noilla – upea voitto taas, ja nyt suorissa erässä! Hyvää jatkoa ja myös perhelomaa teille!

  • Niinpä, ehkäpä tuo tärkeiden pisteiden voittaminen ja kakkossyöttö onkin sitten minun uusi vahvuus. 😎 Eteenpäin!

 • Onneksi olkoon ansaitusta voitosta! Kyllä selvästi näki teidän neluriammattialaisten ja singlepelaajien erot, vaikkette tänään parasta peliä esittäneetkään. Ilman heidän kovia syöttäjään olisitte taputelleet matsin nopeasti kotiin.
  Yllättävän pitkään he pääsivät piinaamaan teitä, mutta teidän kykynne ja itseluottamuksenne nousta kerta toisensa jälkeen ahdingosta OTTAMALLA ne tärkeät pisteet tekevät teistä aikamoisen tiimin! 👏👏👏 Louis ja Dan aitiossa näyttivät olevan samaa mieltä.
  Rentoja välipäiviä perheen kanssa ja hyviä treenejä sekä tsemppiä seuraavaan matsiin👍👍👍

  • Jep, vastustajien ase oli kummallakin syöttöpeli, ja tällaisella nopealla kentällä breikkaaminen on yksinkertaisesti tosi vaikeaa. Mutta onneksi tie breakissa kulki hienosti. 💪 Nyt pieni rentoutus ja sunnuntaina sitten taas täysillä.

 • Mainitsit, että Sheltonin ykkössyöttö yllätti voimallaan vaikka vaikea on teitä jollain lyönnillä yllättää. Onko joku lyönti tai asia mikä on yllättänyt joltain muulta pelaajalta? Esimerkiki kovia kämmenlyöntejä riittää, mutta onko joku tässäkin päässyt yllättämään?

  • Sheltonin syöttö on kieltämättä todella hieno lyönti. Jos jotain muita erityisen vaikuttavia lyöntejä on vastustajista jäänyt mieleen, niin Karatsevin pari rystyä tulivat kyllä uskomattoman kovaa. Samoin kuin Tsitsipasin kämmen, jossa lyönnin ääni on myös jotenkin erilainen, kun palloa lyödään niin tajuttoman lujaa. Ja yksittäisenä pelaajana Lehecka vakuutti kyllä jo Barin CH-kisassa 2021 syksyllä, eikä ole ihme, että hän on noussut korkealle jo nyt.

 • Onnittelut hienosta voitosta! Haastava oli vastus eilen verkon toisella puolella ja sieltä tuli kyllä välillä sellaisia syöttöpommeja kulmiin että oksat pois. Hienosti kuitenkin hoiditte matsin kriittiset hetket ja tärkeimmät pisteet, se oli ammatin miesten suoritus. Sheltonin kohdalla voi tosiaan ennustaa aika valoisaa tulevaisuutta kaksarin puolella. Jotenkin siinäkin mielessä oli varmasti kiva laittaa nippuun yksi nykyinen top-10 tason huippupelaaja ja yksi mahdollinen tulevaisuuden supertähti 🙂

  Lloydilla tuntui olevan jotain häikkää lonkankoukistajan tms. kanssa, toivottavasti ei kuitenkaan mitään vakavaa.. Nauttikaa perheen kanssa seuraavista parista päivästä, ruokapuoli tuolla on ainakin viimeisen päälle kunnossa! Tsemppiä sitten seuraavaan koitokseen!

  • Jep, tärkeästi hoidettiin tiukat paikat kotiin, ja annettiin vastustajien jäädä ihmettelemään, miten ei syöttöpeli riittänytkään ihan loppuun asti. 💪 Lloyd kävi matsin jälkeen tarkastettavana, mutta mitään suurempaa ongelmaa ei ollut ja tänään jatketaan treenejä normaalisti. 👍

 • tulihan sieltä niitä sheltonin pommeja, mutta kyllä tarvitaan muitakin aseita teidän kaatamiseen, eikä niitä löytynyt 😉 shelton on kovassa nousussa, uskoisin että kaksinpelin puolella hän pääsee muutaman vuoden sisällä top 10, jos välttää loukkaantumiset.

  huomasin, että olit vaihtanut paidan ja shortsien värit keskenään 😁 hyvin toimi noinkin. mutta vaihdoitko sen takia, että ei olisi samat hubin kanssa?

  tällä kertaa ei varmaan haittaa odotella toisen kierroksen matsia, kun on perhe seurana 😊 (oliko se miami kun valittelit että turhan monta välipäivää). auger-aliassime on suomalaisten jälkeen yksi suosikkipelaajistani, toivon että kohtaatte hänet ja shapon, mutta katsellaan miten käy tänään.

  • Hieno voitto ei ihan täydellisellä pelillä. Seitsemän breikkipalloa piti pelastaa ja nyt se onnistui, aina ei. Vastustajien syöttöosaaminen vahvaa ja palautusosaaminen heikkoa, joten nollaan breikkimenetykseen piti tähdätä. Ekan erän voiton jälkeen kotikatsomoon laskeutui rauhallinen fiilis.

   Arvaamattomat massapelit jatkuvat. Kaikki on mahdollista! Vamos!

   • Vamos, hyvinhän tuo sujui, ja varsinkin 7/7 breikkipalloa pelastettuna oli hieno suoritus. Nyt vain rauhassa ja hyvällä fokuksella eteenpäin. 💪

  • Tuli kovia pommeja juuri niin kuin ennustelinkin. 😅 Mutta ei meitä pelkästään syöttöpelillä onneksi kaadeta.

   Nyt pari välipäivää, ja tosiaan on kyllä kivempi, kun ei tarvitse yksin vain möllöttää hotellilla, vaan on seuraa parhaasta päästä. 🤗 Ja vaatteet laitoin täksi viikoksi toisin päin, kun sellainenkin mahdollisuus Yonexilta tuli. Josko tämä olisi sitten se kisavoittajan väritys. 😎

 • Saisiko jotain kommentia Bopannan nousulle? Nousee kohta nestoriksi Nestorin paikalle!

  • Sen kun tietäisi! Onhan tuo 43-vuotiaana top-kympin kolkuttelu aika kova suoritus. Syöttöhän Bopannalla on ihan hurja ase edelleen. Muutama edellisvuosi hänellä meni pipariksi loukkaantumisten takia eli ehkä nyt kun pystyy taas pelaamaan kivutta, niin pelissä on sitä oikeanlaista rentoutta? Ja kokemuksen myötä turha mailanpuristaminen on varmaan jäänyt pois myös?

 • Hej Harri!
  Är du någon rädd vid nätet när spelare, typ Shelton, slår jättehårt och bollen kommer rakt emot dig?

  • Sällan är jag rädd men förstås kommer bollen ibland så hårt att det inte är smart att stå så nära på nätet. Men vi tränar ju sådana situationer väldigt mycket, varje dag slår Lloyd från baslinjen bollen mot mig på nätet med all kraft. Efter det känns det inte så skrämmande längre. Men typ Tsitsipas slår ju ännu hårdare än Lloyd…

 • Nyt ei pysty mitään kirjoittaan kun jänskätän Eemeli&Alcarazin äärellä, on niin hienoo Eemeliä, toivotaan et kantaa loppuun saakka. Tsempit teille huomiselle!

  • Minäkin katsoin Emilin ottelun. Kaikki oli vielä mahdollista kolmannen erän 0-0 tilanteessa kun Emil syötti tilanteessa 40-15. Sen jälkeen valitettavasti Alcaraz sai pelitasonsa nousemaan liian kovaksi suomalaisin silmin katsottuna. Eipä sille mitään voi.

   Ja toisessa erässähän Emilillä oli viisi breikkipalloa siirtyä 4-2 johtoon. Geimi kesti kai noin 14 minuuttia ja Alcaraz väänsi sen sitten lopulta väkisin kotiin ja tilanne oli 3-3. Seuraavassa geimissä hän taisi jo onnistua murrossakin eikä enää luopunut eräjohdostaan.

   Emil teki sen mitä voi, mutta lopulta Alcaraz oli kovempi.

   Onnittelut kuitenkin Harrille ja Lloydille hienosta avausvoitosta. Nyt onkin jo selvillä, että seuraavan kierroksen vastus on kanadalaispari Auger-Aliassime/Shapovalov. Tsemiä!

  • Täälläkin tuota Emilin peliä jännitettiin kovasti. Hienot puolitoista erää, mutta aivan ei riittänyt loppuun asti. Ensi kerralla sitten!

   Ja meille tosiaan kanadalaiset vastaan sunnuntaina. 💪

 • Se on lisättävä eiliseen, että sinun kakkossyöttö toimi niin hyvin, että pohdin kyllä vakavasti, että kannattaako ykköstä syöttää ollenkaan. Ainakin ekassa erässä vilkuilit monta kertaa omien syöttöjen välissä katsomoon. Katselitko tyttärestä uskoa tekemiseen vai tuliko sieltä suunnasta jotain muuta vinkkiä?

  Kanadalaiset kaksinpelaajathan sieltä seuraavaksi vastaan tulevat. Jos tuo tilasto paikkansa pitää, niin ei antaneet tänään yhtään murtopalloa vastustajille. Erikoista massatennistä tuolla pelataan. Taidatte päästä tässä turnauksessa oikein urakalla puolustamaan nelinpelaajien kunniaa, mutta ei mennä asioiden edelle. Ja tietysti se vaatii, että kaksinpelaajat vaivautuu kentälle seuraavilla kierroksilla.

  • Kakkossyöttö toimi tosiaan todella hyvin. Korkeapomppuinen kenttä suosii korkeapomppuista kick-syöttöäni, ja tuota voisi kyllä jatkossa käyttää pari kertaa myös ykkösen asemasta. Tänä päivänähän valmentaminen katsomosta on sallittua, joten lähinnä hain ekalla kierroksella pelaajaboksistamme tukea miten syötön kanssa kannattaisi edetä.

   Seuraavalla kierroksella ei parane montaa omaa syöttöään hävitä, sillä kanadalaiset olivat ainakin tänään varsin murhaavan tehokkaita omissaan. Mutta eiköhän meiltä muutama kikka palautuksiin löydy sunnuntaille, vaikka todella nopea kenttä onkin.

 • Bueno!

  Vähemmän tenniskysymys – tosin käytät kättä siinäkin: kannatko aina/ yleensä tytärtä vasemmalla kädellä (ellei kuva näytä väärin) vaikka taidat olla oikeakätinen?

  • Hehee, enpä ole tullut ajatelleeksi, mutta pääosin lapsi on kyllä vasemmalla kädellä kannettuna sylissä. Vapautuu oikea käsi tekemään muuta. 😊 Varmaan kannattaisi vuorotella niin ei mene selkä ja hartiat jumiin. 🙂

Comments are closed.