Madrid ATP1000 R16, Heliövaara/Glasspool – Auger-Aliassime/Shapovalov 4-6, 2-6

Eipä jäänyt valitettavasti Madridin kisan toisen kierroksen matsista kovin paljoa jälkipolville kerrottavaksi. Kanadalaisvastustajat pelasivat rennon letkeästi ja tiukoissa paikoissa onnistuen, kun taas meillä ei varsinkaan verkkopeli toiminut, eivätkä pallot pomppineet muutenkaan oikein vahingossakaan rajojen oikeille puolille. Toiselle kierrokselle päättyy siis tämä kisa, ja kotimatka odottaa.

Madridissa vietettiin parin päivän treenijakso edellisen avauskierroksen matsin jäljiltä. Lloyd huilasi kokonaan perjantaina, kun minä vedin treeniä sparrarin kanssa, mutta eilen lauantaina ehdimme juuri sopivasti ennen iltapäivän sadetta saada Lloydin kanssa tunnun session valmiiksi. Olosuhteet muuttuivat alkuviikon helteistä vähän normaalimmiksi, mikä teki pelistä hieman hitaamman tuntuista, mutta ei täällä toki mitään kovin pitkiä ralleja ollut nelurikentällä siltikään odotettavissa.


Tänään sunnuntaina vastaan asteli sitten kaksi kovaa kanadalaista kaksinpelitykkiä, jotka kuitenkin kumpikin hävisivät omat kaksinpelin avausmatsinsa lauantaina lähes identtisin lukemin kolmannen erän tie breakeissa. Jälkikäteen kuulin heidän valmentajaltaan, että tuo saattoi olla meidän kannaltamme siinä mielessä huono juttu, että kanadalaiset halusivat nyt hakea tosissaan menestystä nelurissa, mutta kuitenkin niin, ettei tappiokaan heitä pelottanut. Kaksinpelaajien osallistuminen nelinpeliin on puhuttanut viime aikoina siinä mielessä, että he eivät aina ota neluria tosissaan, ja monesti nähdään jopa luovutuksia, mutta tänään ei siis tuollainen tilanne osunut kohdalle. Päin vastoin.

Matsi alkoi Lloydin syötöllä, ja heti alusta asti tuntui siltä, että kanadalaiset olivat palautuksissa hyvin mukana. Pallot tulivat terävinä takaisin, ja oman verkkopelin piti olla laadukasta, jotta pisteet pysyivät hallussa. Syöttöpelissä he olivat myös pelätyn vahvoja. Auger-Aliassimen syöttö oli erittäin tarkka ja painava, kun taas Shapovalovin vasurisyötöstä ei kierrettä puutu, mikä tekee hänen kakkossyöttönsäkin palautuksesta nelurissa ominaisesti aikaisin pompun jälkeen vaikeaa.

Ensimmäinen erä oli muuten varsin tasainen, mutta 3-3 -tilanteen syöttövuorossa teimme Lloydin kansssa kumpikin pari heikompaa suoritusta. Minun rystyni 15-15 -tilanteessa meni ihan turhaan leveäksi, kun taas Lloyd missasi pari volleyta verkolta. Murtohan siitä siis oli tuloksena. Saimme hyvällä tsempillä aikaiseksi 15-30 -tilanteet vastustajien syöttövuoroihin sekä 3-4 – että 4-5 –tilanteissa, mutta murtopalloille emme päässeet. Varsinkin Auger-Aliassime osoitti suorituskykyään syöttäessään erän kotiin 30-30 -tilanteessa kahdella syöttöruutujen keskiviivalle laskeutuneella ässällä. Jälkimmäistä vähän keskusteltiin tuomarin kanssa, sillä tuomari näytti jäljen tarkistusta pyytäessämme väärää edellisen pisteen syötön jättämää jälkeä, ja korjasi näkemyksensä oikeaan jälkeen mielestäni vasta Auger-Aliassimen kommentin jälkeen. Mutta tuomio oli kyllä koko ajan ihan oikein, prosessi vain oli mielestäni väärä.

Toiseen erään olisi ollut ensiarvoisen tärkeää saada hyvä alku ja pitää kanadalaiset takamatkalla, mutta toisin kävi. Seivasin hienolla volleylla ensimmäisen murtopallon Lloydin syöttövuorossa, mutta 40-40 -tilanteessa Shapovalov löi kakkossyötön palautuksensa vastustamattomasti linjasta läpi. Vaikeaksi meni siis, mutta yritin kyllä kaikkeni herättää tiimiämme taistelemaan vielä noususta. Saimme 15-30 -tilanteen aikaiseksi Shapovalovin syötössä 2-3 -tilanteessa, ja uskoin tuossa olleen käännön paikka, mutta lyöntimme laskeutuivat taas juuri rajojen väärälle puolelle, eikä murtopalloa saatu edelleenkään aikaiseksi. Ottelu ratkesi lopullisesti seuraavassa 2-4 -tilanteen syöttövuorossani, jossa Lloydin volleyt jäivät harmillisesti pariinkin kertaan verkkonauhaan, eikä Auger-Aliassime tuon jälkeen epäonnistunut syöttäessään ottelua kotiin. Reilussa tunnissa taululla oli aika tylyt lukemat 4-6, 2-6.


Eihän tämän päivän matsi mikään varsinainen onnistuminen meiltä kyllä ollut. Milloin viimeksi, jos koskaan, olemme jääneet ottelussa ilman yhtäkään breikkipalloa? Ja olihan tekeminen varsinkin verkolla merkillisen virhealtista. Vastustajien breikkipalloista onnistuimme kaiken lisäksi pelastamaan vain yhden neljästä, joten rehellisesti sanottuna jäi jopa vähän sellainen fiilis, ettemme edes päässeet kunnolla heitä haastamaan.

Kyllähän kanadalaiset syöttivät korkealla tasolla ja onnistuivat myös sen jälkeisessä pelissä hyvin. Mutta vaikka usko oli siihen, että jossain vaiheessa se pari peräkkäistä onnistumista tulee palautusvuoroissakin meillekin, niin vastustajat käänsivät nuo meidän monta 15-30 -tilannetta joka kerta pidoksi. Kai heillä sitten oli varaa kiristää ruuvia noissa paikoissa, kun taas meillä kävi vähän huono tuurikin, kun lyönnit olivat useamman kerran aivan rajan vieressä, mutta ulkona. Ensimmäisessä erässä kumpikin tiimi voitti palautuksissa yhtä monta pistettä, mutta he vaan saivat nuo pisteet osumaan paremmin samaan gameen. Ja kyllähän varsinkin Shapovalov yllätti tänään myös palautuspelillään, joka oli tehokasta ja varmaa, vaikkei se yleensä ole ollenkaan hänen vahvuutensa.

Hyvin pelanneelle tiimille hävittiin siis tänään, mutta toki toiveena oli, että olisimme päässeet vähän paremmin haastamaan. Ehkä olisi tarvittu vähän paremmat alut kumpaankin erään, niin vastustajat eivät olisi päässeet pelaamaan niin rennosti. Ja olisihan verkkopelin pitänyt olla selvästi parempaa, sillä nelurimiehinä ero vastustajiin pitäisi sillä osa-alueella olla selkeä. Mutta aina ei voi onnistua. Oppia sen sijaan voi.

Kotiin käy siis matka seuraavaksi, kun ohjelmassa on seuraavaksi kokonainen viikko treeniä ennen seuraavaa kisaa, joka on Rooman ATP1000 11.5. alkaen. Toisen kierroksen paikka ei luonnollisesti ollut ollenkaan se, mitä täältä Madridista haettiin, mutta joskus huonompiakin kisoja tulee väkisin eteen. Olisiko se sitten Roomassa, kun viime vuoden hurmokseen uudestaan tarttuminen vie meidät päätyyn asti?

23 thoughts on “Madrid ATP1000 R16, Heliövaara/Glasspool – Auger-Aliassime/Shapovalov 4-6, 2-6

 • No kyl ne nyt tuli ja jyräs teidät, ei kai tuota kannata kaunistella. Ei täällä kotikatsomossa oikeastaan missään vaiheessa tuntunut, että pystyisitte pelin itsellenne kääntämään. Mutta nyt se on pelattu ja analyysit tehty, joten eikun kohti seuraavia kisoja: pelistä numero yksi se alkaa ja kaikki on taas mahdollista!! Uskoni kykyihinne ja taitoihinne on horjumaton, enkä ole oikeastaan koskaan päällimmäisenä ajatellut, että tavoitteena on päätyyn asti meneminen. Ainoastaan seuraava peli on kulloisessakin hetkessä merkityksellinen, ja siihen kätkeytyy aina kaksi mahdollisuutta.

  • Jep, joskus tulee näitäkin matseja, että vähän jää väkisinkin kakkoseksi. Mutta otetaan opiksi ja kohti seuraavaa. Ikinä ei tiedä, mitä seuraava hetki tuo tullessaan. 🙂

 • Juurikin kuten analysoit: kaverit pelasivat letkeästi vailla paineita kun taas teillä paineet näkyivät. Ei sen kummempaa tarvita kun marginaalit ovat pienet. Kun lisäksi tulk vieheitä muutamasta suht varmasta normipaikasta niin tulos oli selvä. Ehkä ainoa tapa pärjätä olisi ollut kyetä tulemaan otteluun ns omistajan otteella tai sitten näyttää parissa tiukassa tilanteessa mistä kana pissii – mutta nyt ne menivät kaikki vastustajille. Harvemmin se näin hyvin menee tällaisille vastustajille joten uutta matoa koukkuun Roomassa!

  • Juurikin näin. Lähellähän tuo hyvä alku meillä oli, ja varmasti aikainen murto meille olisi tehnyt matsista ihan erilaisen. Mutta nyt pääsivät kanadalaiset pelaamaan tosi rennosti ja se oli menoa se. Mutta Roomassa sitten taas uusi yyritys. 💪

 • Onpa ollut upeeta nähdä kuvista kuinka ootte perheen kanssa touhunneet ja nauttineet kisareissusta muutoinkin, kun vaan tenniksen parissa. 🤩 Häviöitä tulee ja menee, mitäpä noita suotta jäämään pidempiä aikoja murehtimaan! Siinä onneksi pikkuväkikin näyttää auttavan parhaansa mukaan pitäen hymyn isän kasvoilla. 🥳

  Olihan näissä kisoissa peleissä teillä tosi paljon onnistumisiakin. 💪 Vaikka varmasti ekana ne kehitettävät asiat mieleen tuleekin ja mukava ois pelejä ollut siellä jatkaa. 😊 Nyt vaan elämästä ja tenniksestä nauttien hyvillä mielin kohti Roomaa! 💪🎾 Täällä jo innolla odotellaan seuraavia pelejä! Ootte ihan parhaita!!! Vamos! 💪🔥

  • Kiitos mukavasta kommentista ja tsempeistä! 🤩 Näinhän se juuri on, tennismatseja tulee ja menee, mutta elämästä voi nauttia vain kerran. Hymy huulilla siis kohti seuraavia koitoksia. 🙌

 • did wonder how Shapo and FAA would react after such tough losses in the singles from winning positions then they both posted on social media last night that their focus turned to the doubles today and playing with each other. Contrast this to Tiafoe and Fritz(still in the singles) earlier who seemed less than invested in their doubles match against Arevalo/Rojer. To be fair to the Canadians they have played together since they were very young and have had success in doubles at the ATP Cup.

  Now all roads lead to Rome. 🏛️

  • Yeah, you never know how some of the top singles guys approach a doubles match. But now we know these Canadians both know how to play doubles and also like to play doubles. And it shows. They were 1 point away from winning the next match too.

   We keep on training this week and then try again in Rome. 💪

 • Kun vastassa olivat kaksinpelin 9 ja entinen 10, jotka ovat jo aivan nuorena menestyneet parina nelinpelissä( US Open mestaruus junioreissa 2015) oli odotettavissa, että ottelusta tulee teille erittäin vaikea ja näinhän siinä kävi. Tasoero oli nyt selkeä eikä teillä ollut juurikaan mahdollisuutta voittoon.
  Onneksi tenniksessä riittää teille kovia kisoja lähiviikkoina. Tappioista voi aina ottaa oppia, joten positiivisella mielellä kohti Roomaa.

  • Näinhän se on. Hurjan kovia mailataitureitahan kumpikin kanadalaisista olivat, sillä ei sitä vahingossa top10-rankingia kaksinpelissä saavuteta. Ja kun heillä peli kulkee, niin vaikea siihen on vastata. Mutta onneksi kisoja riittää edessä päinkin. 💪💪

 • Nyt oli Shapon tykitys kohdillaan massakentällä… minkäs teet; ”turpaan tuli”, ihan suomalaisittain sanottuna.
  …ei muuta ku revanssiottelua kovalla alustalla odottelemaan… 🎾🎾🎾
  Hyvää Vappua tupsulakilla tai ilman! 🥳

  • Näinhän siinä kävi. Tilastojen perusteella juurikin Shapo oli kentän ylivoimaisesti paras palauttaja, mikä yllätti ainakin meidän tiimin. Mutta toki hän sen verran kova pelimies on, että hyvänä päivänä taitoa löytyy vaikka mihin. Queen’s Clubilla viime kesänä Shapo kaatui, ja toivottavasti seuraavalla kerralla myöskin…

 • Vastustajat pääsivät oikeastaan alusta asti pelaamaan juuri kuten halusivat. Ette saaneet heitä paineen alle ja niinpä he rennon letkeästi tykittelivät teidät ulos kisasta. Verkon saitte kyllä itsellenne ja siinä kai se ainoa mahdollisuus oli, mutta virheitä tuli jo ekalla kierroksella ja sama teema jatkui. Marginaalit ei kieltämättä olleet teidän puolella, mutta paremmat voitti eilen ja siihen on tyydyttävä. Jos kanadalaiset pääsevät ja pystyvät pelaamaan samalla tavalla, niin pelaavat vielä pitkän viikon nelurissa.

  Viikko kotona on varmaan tähän kohtaan ihan paikallaan ja sieltä löytyy myös vielä uusi vaihde seuraavaan kisaan. Roomasta alkoi viime vuonna ihan uusi luku teidän tarinaan ja jospa sieltä olisi jotain ikuista tällä kertaa tarjolla.

  • Olisi tosiaan meidän pitänyt saada kanadalaiset heti alussa paineen alle esimerkiksi nopealla murrolla. Mutta pirulaiset syöttivät sen verran hyvin, ettei edes murtopalloille päästy. Ja omissa syötöissämme verkkopeli oli aika luokatonta. Ei kyllä lukemat tällä kertaa valehtele.

   Mutta mitäpä tuota sen enempää murehtimaan. Vuosi sitten oli vähän eri asetelmat Rooman kisaan lähtiessä, joten nautitaan ja haetaan tällä kertaa vielä isompaa kalaa. 🙂

 • voi harmi, ei sittenkään ollut voittajan asu 😓 no mutta, onneksi isojen kisojen putki jatkuu 😊 roomastahan jäi hyvät muistot viime vuodelta, joten ei muuta kuin uusia voittoja kohti 👊 ehkä taas joku pieni draama olisi paikallaan, jotta pysyy hyvä vireys 🤔 jos minimitavoite roomaan voisi olla, että lloyd pääsee myös liittymään miljoonan palkintorahan kerhoon 😉👏

  • Ei pysynyt mustan paidan 100% voittosuhde enää toista matsia yllä. 😅 Pitääköhän palata violettiin taas Roomassa?

   Eiköhän se peli tuolla Roomassa kulje joka tapauksessa, sen verran hyvät muistot on viime vuodelta. 😎 Ja kai se on vain vältettävä diskaus niin liittyy Lloydkin rahamiesten kerhoon 🥳

 • Ei voi mitään. Heikompia otteluita tulee väkisinkin jokaiselle parille.

  Auger-Aliassime ja Shapovalov ovat kumpikin erittäin lahjakkaita kaksinpelaajia ja heillä on niin paljon osaamista, että heidät voi laskea nelurissakin huippupariksi. Häviö ei tullut huonolle tiimille.

  • Vastaan tässä itselleni: Arevalo/Rojer pudotti juuri kanadalaiset, mutta ei se mikään helppo urakka ollut heillekään. Match tiebreak meni niukasti 12-10.

  • Näin juuri, kanadalaisilla on taitoa, ja hyvänä päivänä se taito näkyy yhtä lailla myös nelurikentällä. Puolivälierässäkin he pääsivät pisteen päähän voitosta, mutta Rojer/Arevalo jotenkin sen voiton kuitenkin kaivoivat…

 • Nämä on näitä otteluita joihin pätee se sääntö että näitä ei paperilla pelata ja varsinkaan voiteta. Muutenhan ei kenenkään kannattaisi pelata Rafaa vastaan Roland Garrosilla koska kuitenkaan turpaan tulisi. Vahvasta ennakkosuosikin asemasta huolimatta olitte takajalalla koko matsin kuten kirjoitit.

  Otan sen sijaan positiivisen katsauksen siihen että olaan massakauden puolessa välissä ja olette edelleen 7 sijalla tosin tuo saattaa hiukan tipahtaa viikon aikana riippuen Madridin tuloksista. Jos katsotaan miten tällä hetkellä Race menee niin selkeitä ylisuorittajia jotka varmasti hiipuvat olisivat ainakin:
  Hijikata ja Kubler
  Gonzalez ja Molteni
  Nys ja Zielinski
  Lammons ja Withrow

  Myös Gonzales-ERV parin kauden kestävää virettä sopii haastaa. Teidän menestys on sellaisella hyvällä käyrällä kun ottaa huomioon että nurmi- ja kovakenttäkausi on kuukauden päästä edessä. Itse asiassa tällä hetkellä sellaiset kestomenenstyjät kuin Ram ja Salisbury, Mektic ja Pavic ja Cabal ja Farah joutuvat varmaan jo pitämään kriisipalavereita kun ei tulosta tule.

  Eli jos tästä kirjoituksesta jotain sanomaa hakee ei muuta kuin Roomasta ja Roland Garrosilta ne kiintiöpisteet ja vähän paremmin kotiin ja sitten ei muuta kuin naattimaan teidän omimmista alustoista. Varsinkin 2000 avoinna olevaa pistettä kaikille Wimbledonista on se iso vaakakupin keikuttaja vielä tulossa. Mutta teidän 1630 pistettä tässä kohtaa kautta ovat hatunnoston arvoinen tulos. Vamos herrat kohti uusia haasteita!

  • Erinomaista analyysia! Tennismatseja ei etukäteen paperilla pelata, mutta onhan tuo Race-listan tilanne tässä vaiheessa kautta silti sellainen, ettei sitä varmaan kukaan olisi osannut veikata. Viime kauden Torinon pareista todella moni on vielä kaukana kärjestä, mutta eiköhän sieltä ainakin joitain nousuja nähdä. Mutta toki myös uusia pareja varmasti Finaaleissa nähdään, hienoa olisi esimerkiksi Santiago Gonzalezin uralle saada ensi kosketus Finalseihin helmikuussa 40 vuotta täytettyään. Ja voihan se olla, että Hijikata/Kubler pääsee GS-voittajana mukaan myös. Varsin avoinna on tilanne vielä tässä vaiheessa, mutta onhan se toki hyvä meillekin. 😎

 • Shapo ja Felix syöttivät itsensä voittoon. Palautuksetkin aivan eri tasolla kuin Sheltonilla edellisessä matsissa. Ja siinäkin matsissa piti pelastaa seitsemän breikkipalloa. Massa on vaikea alusta,eikä kyllä suosi Harria eikä Lloydiä. Eikä myöskään Ottoa eikä Emppua. Näin sinivalkoisilla laseilla varustettuna odotan kyllä massakauden loppumista, jonka jälkeen suomalaisten osakkeet nousevat huomattavasti.

  • Hyvin syöttivät kyllä kanadalaiset. Ja Shapovalovin kentän ylivoimaisesti paras palautuspeli oli kovalla tasolla myös.

   Viime kesänä meillä oli kyllä jopa isoimmat pisteet massalta, mutta keväällä meni hetken aikaa ennen kuin tuo massapeli löytyi. Eli ehkä odotetaan nytkin rauhassa ja isketään seuraavien viikkojen aikana kunnolla. Ottokin otti kauden ensimmäisen massavoiton tänään, eli ehkä suomalaiset vain lämpenevät vähän hitaasti. 🙂

Comments are closed.