Roland Garros – massakauden huipennus lähestyy

Bonjour ja terveiset Pariisista! Kulunut viikko on ollut kohtuullisen kiireinen, sillä normaalin treenin lisäksi kävin parin päivän pikaleirillä Lontoossa, ja erilaista asioiden hoitoa on riittänyt kentän ulkopuolellakin vähän tavallista enemmän. Mutta eilisen Pariisin lennon jälkeen katseet on kyllä käännetty visusti kohti kauden toisen Grand Slamin ensimmäistä ottelua.

Palasin voittoisasta Bordeaux’n kisasta aika hyvillä fiiliksillä kotiin jo vielä myöhään viime lauantaina, ja sunnuntai pyhitettiinkin ansaitusti levolle ja perheen kanssa ajan viettämiselle. Helsingissäkin oli ihan kesän tuntua ilmassa, joten jäätelökaudenavaus kuului luonnollisesti ohjelmaan. 😊 Mutta jo maanantainaamuna oli vuorossa paluu arkeen, kun hyppäsin takaisin treenikentälle Pattin kanssa Variston massoille.

Juttelimme Lloydin kanssa muutama viikko sitten, että parin päivän treenit yhdessä ennen Ranskan avoimia voisi olla aika paikallaan. Kotonakin olisi ollut ihan hyvää treenivastusta tarjolla, mutta Lontoossa pääsisimme taas Louis Cayerin valvovan silmän alle, eikä tuota mahdollisuutta oikein voinut vastustaa. Matkajärjestelyjen kanssa oli pientä jumppaamista, mutta lopullinen ratkaisu osoittautui kyllä ihan voittajavedoksi. Lähdimme nimittäin Lontooseen isä-tytär -kombolla, ja kun sain vielä fyssarini Mikon mukaan hoitamaan lasta treenien ajaksi ja omaa kroppaani iltaisin, niin tiimihän oli ihan timanttinen. Ja vaimokin sai pari päivää lepoa kotona. 😊


Lontoon reissusta jäi mukavien matkamuistojen lisäksi käteen jälleen paljon hyödyllisiä pelillisiä juttuja. Keskityimme erityisesti verkkopeliin, varsinkin perusvolleyden vauhtiin ja oikeanlaiseen sijoittamiseen. Osittain ihan tuttuja juttuja aiemmilta vuosilta, mutta oikeat lyöntivalinnat pitää tulla täysin selkäytimestä, sillä verkolla ei ole aikaa miettiä. Ja toki mukana oli myös pientä teknistä hienosäätöä kuten kämmenvolleyn osumakohtaa edemmäs ja jalkatyön tarkkuutta sekä oikeanlaista tasapainoa. Nelinpelissä tulee verkolla liikuttua paljon myös sivuttain, jolloin liikkeen paino vie kehoa helposti mukanaan, vaikka jalkatyön tulisi mahdollistaa ponnistus molempiin suuntiin. Muuten jää osa kentästä peittämättä.

Ehdin Lontoon reissulta palattuani vetää vielä pari treeniä loppuviikosta taas Suomessa, ja saimme perjantaina aikaiseksi ihan kunnon neljän pelaajan treenimatsinkin, kun Pattin lisäksi mukaan mahtui Patrik Kaukovalta ja Santtu Leskinen. Harvinaista herkkua saada kotimaassa pelattua laatuneluria, mutta toki tuosta mahdollisuudesta otettiin kaikki irti. Viileä ja sateinen sää meinasi tehdä pienet tepposet, mutta lopulta kaikki viikon treenit saatiin ihan suunnitelman mukaisesti tehtyä.

Eilen lauantaina hyppäsin sitten neljättä kertaa viikon sisään lentokoneeseen, tällä kertaa suuntana Pariisi. Grand Slamiin lähtö ei enää aiheuta ihan samanlaista jännitystä vatsanpohjalle kuin vaikkapa vuosi sitten, mutta onhan näissä tapahtumissa silti oma erityinen tunnelmansa. Majoituimme tällä kertaa koko Suomi-porukalla samaan ”extended stay” -tyyliseen hotelliin hieman rauhallisemmalle alueelle keskustan ulkopuolelle, ja toivottavasti tuolle pidemmän ajan oleskelulle tulee tarvetta.


Ensimmäiset treenit olivat ohjelmassa vielä samana iltana, kun pääsimme myöhäiseen ilta-aikaan hakemaan tuntumaa virallisiin pelikenttiin Roland Garrosin alueella. Yleensä Grand Slamien alkupäivät ovat treenin kannalta melkeinpä vuoden vaikeimpia, sillä porukkaa on paikalla niin paljon, ettei kentät millään meinaa riittää. Tällä kertaa oli kuitenkin sopivasti maailman ykköset treenivastustajina, ja heille kenttä järjestyi vähän paremmin kuin meille. Mutta esimerkiksi tänään sunnuntaina ei kenellekään nelinpelaajille anneta treenivuoroja kello 9 ja kello 17 välillä edes kauempana alueesta sijaitsevilla treeniklubeilla. Se on treenattava joko aikaisin aamulla, tai kuten me tällä kertaa valitsimme, myöhemmin illalla.


Ja kun kerran on pieni videopätkäkin treeneistä olemassa, niin laitetaan nyt sekin nähtäville. 😎

Olosuhteet ovat mielestäni viime vuoden kaltaiset ainakin kenttien osalta, mutta pallot tuntuvat olevan selvästi hitaampia kuin aikaisemmin. Jopa toissa viikon Bordeaux’n kisaan verrattuna, vaikka siellä kaiken järjen mukaan oli ihan samat pallot käytössä. Jostain syystä täällä Pariisissa muutkin pelaajat ovat kuitenkin ihmetelleet, että Wilson Roland Garros -merkkiset pelivälineet kuluvat todella nopeasti karvojen noustessa pystyyn, jolloin palloista tulee tosi hitaat. Voi siis ainakin nelurissa olla palauttajat tavallista vahvemmilla tällä kertaa.

Nelinpelikaaviokin julkaistiin juuri äsken, ja avausvastustajiksemme arpoutui varsin paha itävaltalaispari Erler/Miedler, joka on itse asiassa ensimmäinen sijoittamaton pari kaaviossa. Voitimme heidät tämän vuoden ensimmäisessä ottelussamme Adelaidessa, mutta itävaltalaisilla on kyllä sen jälkeen ollut muutamia todella hyviä menestysputkia. Useampi ATP-kisavoitto on karttunut tilille ja massallakin peli on erityisesti pienemmissä kisoissa ollut vakuuttavaa.

Varsinkin Erler paukuttaa syöttöä ja peruslyöntejään todella kovaa, joten verkkopelimme pitää olla tarkkaa ja kliinistä, jottei hän pääse mukavuusalueelleen pommittamaan. Miedler on pelaajana vähän monipuolisempi ja varsin taitava, mutta verkolta hän ei kuitenkaan ole parhaimmillaan. Taktiikka täytyy siis tällä kertaa luoda erityisen tarkasti, mutta siitäkin huolimatta missään nimessä helppoa matsia ei meille ole kyllä ensimmäisellä kierroksella luvassa.

Oma peli on kuitenkin tuntunut viimeiset pari viikkoa olevan tosi hyvässä iskussa, ja erityisesti syöttö- ja palautuspeli on ollut paremmalla tasolla kuin aikaisemmin tällä massakaudella. Ja tuo lupaa kyllä hyvää tulevaa ajatellen. Mutta vaikka itseluottamus onkin kunnossa, pitää näihin tämän tason karkeloihin lähteä kuitenkin erittäin nöyrästi liikkeelle. Mikä vain on mahdollista ensimmäisen kierroksen tappiosta kisavoittoon asti. Mutta edelleenkin vain oma tekeminen on se, mihin voi vaikuttaa. Ei siis muuta kuin kaikki peliin ja allez!

15 thoughts on “Roland Garros – massakauden huipennus lähestyy

 • Hienoa kuulla, että väliviikko meni suunnitelmien mukaan ja pelipaikoille on jo päästy. Kaikki mahdolliset kivet tuli käännettyä ja se tuo varmasti lisävarmuutta tekemiseen. Ei teitä kyllä arpaonnesta taaskaan pääse syyttämään, mutta ainakin pääsette pelaamaan ihan oikeaa nelinpeliä jo avauskierroksella. Hyviä voittoja on vastustajilla alla, mutta onneksi teillä on yleensä ollut vahvoja avauspelejä ja sellaista nyt kyllä kaivataan. Oma tekeminen on ainut mihin voi vaikuttaa, mutta täällä on täysi luotto siihen, että se oma tekeminen kantaa pitkälle!

  • Jep, itseluottamus on kunnossa ja kyllähän meidän ensimmäisten kierrosten rekordi on ihan vertaansa vailla. Kovia vastuksia heti tulossa vastaan, mutta pelataan omaa peliä ja näytetään, että sillä mennään pitkälle. 💪

 • kiitos taas mielenkiintoisesta päivityksestä! ihana kuulla, että lähditte isä-tytär kombolla treenimatkalle, varmasti antoisa reissu kaikin puolin 😍 tennisvalmentajani kertoi, että näki teidän köörin treenaavan varistossa, ja voi kuinka kade olin hänelle 😂

  harmi että erler/miedler arpoutui vastustajaksenne; olen seurannut heidän taivaltaan wienin turnauksesta alkaen, kun näin heidät siellä livenä, ja toivonut heille menestystä. mutta nyt joudutte katkaisemaan heidän tiensä heti alkuunsa 😅 toki ollaan tyytyväisiä, että ette joutuneet emilin ja patin avausvastustajaksi, se olisi ollut ikävää 😰 toivotaan pitkiä pelejä heillekin!

  milloin muuten nelurit alkavat RG’ssä?

  • Hehee, Lontoon reissu oli kyllä ihan huippumatka. Molemmin puolin toki ihan rankkaa tuollainen reissaaminen, mutta jäi kyllä paljon kivoja muistoja myös. 🙂

   Tiistaina alkaa nelurit, ja meidän matsimme todennäköisesti ohjelmassa heti tuolloin. Tiukka on vastus, mutta sitä kai tällä tasolla pitää odottaa. Ja eihän toisaalta kukaan meitäkään vastaan halua pelata. 😉

 • Kiitos kuulumisista! Kirjoitat usein pallojen eroista. Maallikosta tuntuu, että niin yksinkertainen esine olisi helppo standardoida. Mutta näin ei tunnu olevan, vai onko kyse siitä, että pallojen ominaisuudet halutaankin pitää yhtenä pelin muuttujana?

  • Niinhän tuon tosiaan luulisi olevan, että pallot olisivat jotakuinkin samanlaisia. Painoltaan ja kooltaan ne aika samanlaisia ovatkin, mutta kyllä tuntumassa eroja löytyy silti. Monesti tuntuu jopa siltä, että eri palloilla on peliin jopa suurempi vaikutus kuin eri alustoilla. Tai ainakin tuolta se siis tuntuu.

   Kyllähän tennikseen lajina kuuluu olosuhteiden vaihtuminen viikosta toiseen, mutta pallojen erilaiset ominaisuudet ovat kyllä kiertueella yksi eniten toistuvista ongelmakohdista pelaajien mielestä. Moni toivoo, että koko kausi tai ainakin esimerkiksi koko massakausi pelattaisiin vain yhdenlaisilla palloilla, mutta taloudellisesti tuo taitaa olla kisoille aika mahdoton paikka. Ja jostain syystä jopa saman pallomerkin ja tyypin välillä tuntuu palloissa olevan silloin tällöin eroja.

   Vaikea yhtälö, mutta kai tämä siis kuuluu osaksi tätä lajia. 🙂

 • Kiva kuulla taas kuulumisia! Hienoa että valmistavat treenit saatiin kuin saatiinkin toteutettua suunnitellusti. Ja kivahan se oli myös päästä tyttären kanssa kahdestaankin reissun päälle, tietää että se on ihan mahdollista jatkossakin 🙂

  Tuntuu että valmistautumisesta homma ei siis ainakaan jää kiinni. Eikä kait arpaonnellakaan lopulta ole niin väliksi, jokainen matsi pitää kuitenkin voittaa jos mestariksi meinaa. Tsemppiä siis kovasti turnaukseen, yksi piste kerrallaan voittoa kohti! Onko muuten kisa-asu päivitetty? Aika moni valmistaja on tuonut RG:n myötä markkinoille uutta vaatetusta. Hurkaczin päällä oli ainakin vähän erikoisempaa Yonexia.

  • Hyvin on sujunut valmistautuminen kyllä. Paljon treeniä ja itseluottamus viime viikolta jo valmiiksi kohdallaan. Helpolla ei kuitenkaan päästä edes avauskierroksella, mutta ei anneta sen häiritä. Toiveena on saada myös minulle nuo Yonexin viimeisimmät pelivaatteet päälle tiistaiksi, kunhan ehdin ne hakea ennen peliä heidän kojultaan. 🤞

 • Täysillä sekaan vaan, hyvä siitä tulee!!!!!!! Ei millään malttais odottaa, mutta onhan tuossa noita kaksareita pilvin pimein, joita seurata paremman puutteessa. Mitäs meinaat kokkailla hotellihuoneen keittiönurkkauksessa odotuspäivinä 🙂 🙂

  • Täysillä vaan, niin se on ennenkin toiminut. 💪 Onneksi meillä taitaa olla ensimmäinen ottelu ohjelmassa jo tiistaina, eli ei tässä kovin pitkään tarvitse enää odotella. Keittiönurkkaus on toistaiseksi saanut olla aika rauhassa, mitä nyt mikrossa olen pari valmisruokaa lämmittänyt ja jääkaapissa pitänyt hedelmät viileinä. 😊

 • Missä järjestyksessä noi treenivuorot varataan? Eli etsitäänkö ensin pari ja sitten sopiva vuoro, vai varaatteko ensin vuoron ja sitten kyselette halukkaita vastustajia?
  Erityisesti tuossa nokkimisjärjestyksessä on varmaan mukavampi kysellä kärjessä olevilta josko olisivat vastustajaa vailla ja vasta sitten alkaa itse järjestämään.

  • Tänä päivänä tuntuu, että treenivastukset sovitaan yhä aikaisemmin ja aikaisemmin. Meillä oli näiden kolmen treenipäivän pelikaverit sovittuna jo viikko sitten, mutta kaksinpelin puolella sovitaan GS-kisoja edeltävät treenit kuulemma jopa monta viikkoa etukäteen.

   Kenttiä saa varata aina vasta edellisenä iltana, joten siinä vaiheessa sitten säädetään, mikä aika sopisi kenellekin. Kahden tunnin treeneihin sovitaan yleensä niin, että toinen pari varaa yhden tunnin ja toinen pari toisen tunnin. Mutta aina tuokaan ei onnistu, jos kisa rajoittaa varaukset niin, että nelinpelaajat saavat varata vain puolikkaan kentän itselleen. Sitten pelataan vain tunti päivässä.

 • Olipa fiksusti järjestetty kun isosisko lähti apuvalmentajaksi Lontooseen. Saa vaimo olla vähän aikaa rauhassa jos vaikka olisi hiukan raskas olo… tällä konstilla voitte myös hoitaa mahdollisia mustasukkaisuuksia, jos niitä sattuisi myöhemmin ilmenemään.
  Näistä viikoista on jotenkin harvinaisen luottavainen olo! Muistakaa nattis.
  Vamos Glassovaara!

Comments are closed.