Basel ATP500 QF, Heliövaara/Pavic – Gonzalez/Roger-Vasselin 7-6(2), 3-6, 11-13

Kyllä antoi tennis taas vähän julmemmalla kädellä fiiliksiä tänään. Pelattiin hieno ottelu kaikkine käänteineen, mutta voitto lipui vastustajille matsipallostamme huolimatta. Ja vielä millä tuurilla he tuon matsipallomme selvittivät. Pakko oli melkein heti suunnata matsin jälkeen takaisin treenikentälle terapiatreenaamaan, muuten menee tappiosta yli pääseminen liian vaikeaksi. Sillä ensi viikolla pelataan kuitenkin taas.

Pelasimme ensimmäisen kierroksen ottelumme maanantaina, joten tiedossa oli kaksi välipäivää ennen tämänpäiväistä toista kierrosta. Mate on kovan luokan ammattilainen, joten treenien laatu ja intensiteetti oli välipäivinä todella korkealla tasolla, ja niinpä myös itseluottamus tähän päivään lähtiessä oli iskussa. Kyllä sen vaan tällaisten parien kanssa treenatessa huomaa heti, jos oma taso tai tekemisen laatu yhtään dippaa. Tekee todella hyvää siinäkin mielessä Maten kanssa pelaaminen minulle.


Tänään torstaina matsimme oli jälleen vuorossa kello 12 päivän ensimmäisenä otteluna, joten bollasimme lyönnit läpi aamupäivällä ennen kuin laitoimme kamppeet valmiiksi ja suuntasimme matsikentälle. Alku oli tasainen, mutta 2-2 -tilanteessa sokaistuimme kumpikin hetkellisesti iskulyönneissä 1 kentän hankalien valojen kanssa, ja vastustajat pääsivät murrolla eteen. Ja ottelun ainoa huono syöttögameni vielä tuon perään veivät vastustajat jo kahdella murrolla 5-2 -johtoon.


Mutta eipä ollut erä vielä 2-5 -tilanteessa ohi, vaikka varmaan jokainen niin luuli. Pelasimme kaksi upeaa palautusvuoroa peräkkäin ja mursimme molempien vastustajien syötöt tasoittaen tilanteeksi kuin ihmeen kaupalla 5-5. 6-5 -johdossamme Roger-Vasselin sai vielä pidettyä, mutta tie breakissa meitä ei enää pidätellyt mikään. Useammalla huippusuorituksella vakuuttava 6-0 -johto taululle, ja vaikkei kaksi ensimmäistä eräpalloa vielä tuonut tulosta niin kolmaskin riitti meille mainiosti. Mahtava nousu siis ensimmäisessä erässä tappioasemasta voittoon.

Toisen erän pari ensimmäistä pistettä olivat hyviä, mutta vastustajat saivat pidettyä. Ja sitten he pelasivat tarkoilla lobbipalautuksillaan Maten syötössä meidän kuviomme pahasti sekaisin ja ottivat heti murron alle. Emmekä tuosta enää tällä kertaa toipuneet, vaan selvillä pidoilla mentiin toinen erä loppuun asti.

Kolmannesta erästä muodostuikin sitten aikamoinen trilleri kuten lukemista varmaan arvata voi. Aloitimme todella vahvasti siirtyen peräti 5-1 -johtoon, mutta Mate menetti tuohon kohtaan kummankin syöttönsä ja tilanne kaventui. Löin 5-4 -tilanteessa upean kämmenpalautuksen siirtäen meidät taas minibreikillä johtoon, mutta 6-5 -tilanteessa Roger-Vasselininkin palautus oli vahva. Tämän jälkeen pidettiin muutama syöttöpiste, kunnes Maten pommipalautus toi meille 8-7 -johdon. Roger-Vasselin palautti tuohon pisteeseen kuitenkin pallon juuri minun ulottumattomiin ja taas oltiin tasoissa.

8-8 -tilanteessa pelattiin ottelun pisin piste, jossa taisteltiin pitkän kaavan mukaan. Maten kärsivällisyys ja lopulta vahva eteenpäin liike toivat meille kuitenkin ottelupallon ison tuuletuksen säestämänä. Ja kyllähän matsin olisi seuraavaan pisteeseen pitänyt päättyä. Palautukseni linjaa oli erinomainen, mutta Gonzalez kaivoi sen todella hienosti väliin menneen Maten ohi krossina. Pääsin kuitenkin lyömään kämmenen linjaa päin Roger-Vasselinia, joka palautti pallon minulle uudestaan kämmenelle. Seuraava linjalyöntini oli vielä terävämpi ja tarkempi ja luulin jo sen riittäneen voittoon, mutta pallo pyörähti Roger-Vasselinin mailan pokasta stopparina meidän kenttäpuolelle. Ja mikä käsittämättömintä, Matehan oli tässä vaiheessa koko ajan verkolla, mutta liukastui niin, ettei hän ehtinyt palloon, joka putosi vain parin metrin päähän hänen eteensä.

Puolia vaihdettiin siis 9-9 -tilanteessa, jossa Mate löi hyvän palautuksen keskelle kenttää. Tällä kertaa Roger-Vasselinin volley ei kuitenkaan tullut yli pokalla vaan verkkonauhan kautta rullarina etukenttään. Ottelupallo siis vastustajille. Ranskalainen teki tuohon kohtaan harvinaisen palautusvirheen, mutta 10-10 -tilanteessa Gonzalesin palautus minun suuntaani oli hieman leijaileva, ja luulin Maten ottavan pallon keskustasta. Minulle pallo kuitenkin tuli, ja omaan piikkiin tuo rystyvolleyn missaaminen kaksi senttiä leveäksi on kyllä pakko laittaa.

Ei ollut ottelu kuitenkaan vieläkään ohi, sillä Gonzalez missasi rystypalautukseni jälkeen helponpuoleisen volleyn seuraavassa ottelupallossa. Elossa oltiin siis yhä. Maten palautus karkasi 11-11 -tilanteessa kuitenkin pitkäksi ja taas oltiin selkä seinää vasten. Tällä kertaa Roger-Vasselin valitsi vastata Maten syöttöön lobbilla ja vielä laadukkaalla linjaan suunnattuna sellaisella. Minä en palloon ehtinyt millään, ja vaikka Mate jotenkuten pääsi vielä siihen käsiksi, niin hänen rystylobbinsa jäi auttamatta lyhyeksi, eikä Gonzales enää tappopaikasta erehtynyt.

Karvasta kalkkia syötettiin meille oikein isolla kädellä, ja olihan matsin lopputuloksen hyväksyminenkin tällä kertaa jotenkin tosi vaikeaa. Pelasimme hienon ottelun ja olimme käytännössä senttien päässä otteluvoitosta. Ottelupallossakin tein kaiken oikein, mutta vastustajien puhdas tuurivolley päästi heidät pälkähästä. Kyllähän ottelu toki vielä tuonkin jälkeen jatkui, mutta jotenkin siihen paikkaan ja seuraavan pisteen verkkonauhavolleyhin tiivistyi se tunne, joka tästä matsista jäi päällimmäisenä mieleen.

Oma syöttöpelini oli mielestäni parempaa tänään kuin miesmuistiin ja palauttaminenkin upean aggressiivista. Henkisestikin olin hienosti läsnä matsissa. Turhauttaahan se kun tuokaan ei aina riitä voittoon. Maten syöttö ei lähtenyt tänään ehkä ihan niin terävästi kuin parhaimmillaan, mutta kyllähän myös vastustajat palauttivat tänään fiksusti. Edellisen postaukseni kommenteissa joku kysyi, että miksi tällä tasolla lyödään lobbeja, kun niistä häviää pisteen melkein aina. No tänään varmaan näkyi kotikatsomoon asti kuinka tehokasta lobbipalauttaminen voi parhaimmillaan olla jopa sisäkentällä.

Roger-Vasselin on varmasti yksi kiertueen parhaita palauttajia, ja jotenkin hänen toimintansa saa syöttäjän partnerin epäröimään liikettään tavallista enemmän. Moni palauttaja valitsee linjalyönnin tai krossilyönnin väliltä, mutta hänellä on aina vaihtoehtona myös kolmas optio, lobbi. Verkkomiehenä ei oikein millään tiedä kuinka lähelle verkkoa uskaltaa mennä peittämään matalia palautuksia, kun lobbivaara on aina olemassa. Ja hänen lobbiensa laatu on vielä kaiken lisäksi niin hyvä, että vaikka niitä jopa vähän ennakoi, jolloin keskustaan jää helposti liikaa tilaa krossipalautukselle, niin silti tarpeeksi nopea peruuttaminen lobbiin on välillä todella vaikeaa.

Minulta tuo lobbipalautus luotettavana vaihtoehtona kyllä rehellisesti sanottuna vähän puuttuu, joten pakkohan se oli treenikentälle vielä palata puoleksitoista tunniksi iltapäivällä treenaamaan erityisesti tuota lyöntiä. Ja myös sitä, miten vastustajien lobbipalautuksiin vastataan drive-volleylla, iskulyönnillä tai muulla tavoin. Ei tässä auta kuin treenin kautta kääntää katseet eteenpäin, ja luottaa siihen, että Pariisissa sitten viimeistään voittoja ropisee omalle tilille useampiakin. Peli oli tänään todella hyvää, mutta pientä pallon pyörahtelyä oikeaan suuntaan vielä kaivattaisiin.

Tappiosta huolimatta oma peli on siis onneksi ihan eri tasolla kuin vaikkapa kuukausi sitten, ja kunhan vain jatkaa tsemppaamista niin menestystä kyllä tulee taas. Perjantaina vuorossa on kevyempi matkapäivä, kun paikka vaihtuu Pariisiin, jossa tämän vuoden viimeinen isompi kisa siis pelataan. Sieltä on viime vuodelta hyviä muistoja semifinaalipaikan myötä, ja kyllähän tuota kelpaisi jopa vähän kirkastaa tällä kertaa. Eiköhän laiteta tuo menestys siis nyt oikeasti tapahtumaan.

24 thoughts on “Basel ATP500 QF, Heliövaara/Pavic – Gonzalez/Roger-Vasselin 7-6(2), 3-6, 11-13

 • Eipä oikeastaan pienemmästä voinut olla kiinni tuon pelin lopputulos… joka tapauksessa erittäin paljon luottamusta herättävän näköistä teidän pelinne kuitenkin on, että tästä matsista on vaan otettava positiivista raivoa Pariisiin ja mentävä siellä päätyyn asti vaikka väkisin!

  • Jep, laadukasta peliä, mutta yksi piste olisi tarvittu enemmän, että kisat olisivat jatkuneet. 🙄 Pariisissa sitten!

 • Upea matsi sinulta !! Onneksi olkoon. 💪💪🇫🇮🇫🇮
  Kyllä nuo onnenkantamoiset vielä kääntyy sinulle/teille !

  • Kiitos, oli kyllä minunkin mielestäni hyvä matsi. Ja eiköhän pian pompi meillekin päin.💪💪

 • Hyvä peli ja hyvä taistelu, jonka lopputulos määräytyi aika paljon tuurin perusteella tai pitäisikö sanoa pienten marginaalien perusteella, jotka kääntyivät tällä kertaa vastustajien eduksi… mutta ei muuta kuin kohti uusia taisteluja.
  Kuten sanoit, peli oli hyvin hallussa ja siltä pohjalta menestystä ja lisää onnea ratkaisupalloihin! 🎾👍🙂

  • Nelinpeli on kyllä niin jäätävän pienten marginaalien peli välillä. Helppo olisi turhautua, mutta toisaalta samalla on hyvä muistuttaa, että maailman parhaiden kanssa pelataan ja koko ajan ollaan voitoista taistelemassa.

 • Olitte ohjaksissa. Vastustajilla kävi järkyttävät hillomunkit kolmannessa. Älä siks välitä. Peli näyttää nyt ihan erilaiselta!

 • Otrolig nitromatch! En riktig nagelbitare för oss åskådare. Små marginaler! Jag gav dig ett nytt smeknamn; Harri ”eld och lågor” Heliövaara, efter dagens match!

 • Varmaan olisitte tänään voiton ansainneet, mutta siitä tuo on ikävä laji, että ei siellä oikein mitään ansaita (paitsi huipulla aika kivasti rahaa), vaan kaikki pitää pelaamalla ottaa. Aika tyhjäksihän tuo kuitenkin kotikatsomossakin veti. Ei varmaan ollut itkukaan kaukana, kun onnistuu itseään vielä lietsomaan, että ei voinut tuotakaan saada. Nähdä siis jonkun toisen voittavan tennispeliä. Aika syvälle sitä on itsensä ajanut.

  Vähän meinasi tänään mennä maku Maten touhuun. Oliko hänen parinsa kentällä vai katsomossa? Tuulettiko hän sinun kanssa vai katsomoparin? Myös teatraalisuus meni hieman yli. Toisaalta hyvä, että tunnetta on, mutta ehkä se vähän kuitenkin söi loppua. Pikkuisen tuli jopa Lloydin olemusta ikävä. (Välihuomio: Lloyd ei muuten ollut vapaiden parien listalla. Pitäisikö kuitenkin nostaa sinne?) En tiedä voittiko parempi pari tänään, mutta yhtenäisempi voitti.

  Nyt kuitenkin Pariisissa vielä uusi yritys Maten kanssa. Meinaatko heittää välissä reissun kotiin vai jatkatteko treeniä ensi viikkoa kohti? On teitä kaksi niin kovaa pelimiestä yhdessä, että ihan kaikki on ensi viikolla mahdollista. Ja miehistä puheenollen, niin mistäs tämä Mies-yhteistyö Metziin syntyi?

  Harmituttaa ja kovaa, mutta ensi viikko on teidän viikko. Ja meidän viikko! 🙂

  • Harmituttaahan tuo kyllä vielä yön yli nukuttuakin. Kaikkemme annettiin ja hyvin pelattiin, mutta ei pomppinut pallot. Noh, onneksi kisat jatkuvat kuitenkin taas ensi viikolla. Tässä välissä en kotiin lähtenyt, kun suora juna vie Baselista Pariisiin kolmessa tunnissa. Ja Maten kanssa treeni on erittäin laadukasta, joten otetaan siitä kaikki irti.

   Ja tosiaan kyllähän Mate elää pelissä vahvasti tunteella mukana. Ja hän hakee sitä energiaa myös tiimiltään katsomosta, kuten moni muukin. Esimerkiksi Rojer/Arevalo tuulettelevat boksiinsa päin voimakkaasti, eikä minusta siinä ole mitään vikaa.

   Metzin pari Mies on myös aika vahva tuulettelija sille päälle sattuessaan. Hänen kanssaan sovittiin viikon yhteispelit, kun en oikein keksinyt muutakaan paria tuolle viikolle. Helsingin CH-kisasta on tulossa ihan hurjan kovatasoinen nelurissakin, joten mieluummin pelaan sitten ATP-kisan, jossa tuplapisteet.

   • I very much enjoy gossiping about players.😁 So about Mies, 😉remember you whipped Karwietz/Mies in the first round of Roland Garros last year and he employed every delaying tactic in the book ⌚, you commented about it in your blog. Last to get up at the changeover, kept the server waiting when receiving, waving arms about at the net when not receiving, constant use of the towel, toilet break after a short set, calling an MTO when a double break down in the 2nd set having shown no signs of injury. He even kept you waiting at the coin toss. It was a masterclass in gamesmanship and perfectly legal although he did get a warning from the umpire for not being ready to receive serve. I always felt Krawietz was slightly embarrassed by his tactics, maybe it contributed to their split, when the results weren’t coming, the gamesmanship increased. So if in Metz, you start carrying a towel, we’ll know why. 😉😅

    Arevalo and Rojer are great guys but exhausting to watch. 😮‍💨 They fist pump, cheer, run around after every winning point. Even at the changeover, they’re drinking out of a water bottle in one hand whilst fist pumping with the other hand. 💪 Rojer never did this when he was with Tecau. 😁

    I miss the racquet tap. 🎾

 • Mielestäni Top3 harrihoon esitys tällä kaudella. Tasavahvaa tekemistä niin verkolla kuin syötössä. Toki muutama harmillinen ja pahaanpaikkaankin osunut virhe, mutta kokonaisuus toimi. Voitto olisi ollut täysin ansaittu, mutta menköön propsit siitä onnekkaille, mutta toki taitavan kokeneille vastustajille. Iso käsi kuitenkin Pavivaara-parille!

  Tästä on hyvä jatkaa Pariisiin ja ehkä myös himpun verran hiotuneemmalla yhteispelillä. Tsemit sinne!

  • Samaa mieltä. Ainakin syyskauden yksi parhaista matseista. Syöttö ja palautus toimivat, ja vain senttipeli ratkaisi tänään voiton vastustajille. Pariisissa sitten päätyyn asti.

 • Kyllä minulla päällimmäiseksi jäi hyvä fiilis, pelisi on kovalla tasolla nyt ja siitä vaan Pariisiin! Tänään ei ollut kyse siitä, kumpi pari oli parempi. Molemmilta vahva esitys, mutta vain toinen voitti, kummallista kyllä 🙂 Harvoin jää häviö minulla harmittamatta, mutta nyt näin kävi; olin niin iloinen pelisi tasosta. It´s a long and bumpy road, keep going!

  • Hehe, ei ole tosiaan tasapelejä tenniksessä, vaikka välillä sellainen olisi ihan ansaittua. Mutta onneksi peli on siis kyllä hyvällä mallilla. Pariisia kohti siis vain!

 • On kyllä pakko sanoa, että sun peli oli tänään kovaa tasoa. Mikä nousu teiltä ekassa, puhumattakaan TB:n hallinnasta!!! Niinkuin itse totesit, palautukset, syöttö ja verkkopeli – parasta Harria. Ja samoin sun pelin spirit!
  Vastustajat olivat kovia, mutta niin olitte tekin.
  Raastavaa pistepeliä, kun voitto on aivan yhdestä pallosta kiinni, kuten MTB:n verkkonauhan vastustajille lahjoittama stoppari. Olisitte ansainneet voiton.
  >>> Nyt vain isosti tsemppiä Pariisiin. 👍👍👍 Vamos!!! 💪💪💪

  • Jep, jatketaan samalla kovalla taistelulla Pariisissa, niin kyllähän ne tiukat paikat väkisinkin kääntyvät kotiin. 💪💪💪

   • Mukavaa nähdä että tunne on taas tullut sulla peliin mukaan niinkuin parhaina päivinä.Se kun yleensä tarkoittaa sun kohdallas hyviä tuloksia.Mielenkiinnolla odotan tuloksia kun saatte viä pikkusen hiottua yhteispeliä niin uskon että hyvä tulee.Potentiaalia meinaan on.

 • Täytyy ihmetellä kans tota valaistusta ja vielä 500:ssa, voi-voi. Sit vastustaja vielä käyttää hyväks lobbaamalla paljon. Menee fiilis hetkellisesti ja peliin tulee pieni epävarmuus tommosesta ja se on se pieni ero, joka ratkasee pelejä. Voihan nenä!
  Muuten loistavaa peliä vielä ku Mate-kaveri ois ollu parhaassa vireessä syöttöjensä kanssa. …but, but…
  Eteenpäin ja seuraavaan turnaukseen: Tsemppiä ja Vamos! 🎾🎾🎾

  • Olihan sulla yksi sellainen lobbi mitä paremmin sitä ei kukaan voi lyödä. Eteenpäin vain ja kovaa.

 • Ja voittajasihan voitti koko turnauksen!!!! Sinä pelasit eka erän lopun aivan huippu-huipputennistä. Siitä vain jatkat ja taivas aukiaa uudelleen jos vierelläsi pysyy yhtä kavari kuin Baselissa. Onnea.
  😀

  • On kyllä Pariisin avausvastustajatkin huippuluokkaa, kun ovat tämän päivän finaalin hävinnyt osapuoli Nys Zielinski eli saa peli olla tikissä. Toisaalta lähimpänä Harri ja Pavic olivat tämän viikon kisan finaalivoittajien pysäyttämistä. Mielenkiintoista ja tiukkaa luvassa avauspeliin.

Comments are closed.