Pariisi ATP1000 – Ensimmäinen ottelu keskiviikkona ja kuulumisia pelaajaneuvostosta

Viimeisiä viedään, kun Pariisin perinteinen sisä-masters-kisa pääsee omalta osaltani vihdoin alkamaan huomenna keskiviikkona. Treeniä on nyt alla varsin kelvollinen määrä, joten valmistautumisen puutteesta ei voi nyt ainakaan itseään syyttää. Vastus on kuitenkin jälleen heti kivikova, viime viikolla Baselissa finaaliin asti päässyt pari Nys/Zielinski.

Baselin kitkerää tappiota ei helpottanut se, että meitä vastaan ottelupallon puoliksi tuurilla selvittäneet Gonzalez/Roger-Vasselin voittivat sitten lopulta koko kisan. Jossittelu on urheilun suurimpia herkkuja, mutta eihän tuo huipputurnaus meiltäkään siis kaukana ollut. Hyppäsin torstaina matsin jälkeen vielä treenikentälle jatkamaan harjoituksia ennen kuin suuntasimme Boriksen ja Maten kanssa kohti Pariisia perjantaina.


Perjantai meni matkustusta lukuun ottamatta kehoa palautellen, ja olipa mukava ehtiä illalla myös Emilin ja hänen tiiminsä kanssa illalliselle. Empun kisat päättyivät kuitenkin harmittavasti jo lauantaina karsinnoissa, joten sen pidempään ei Suomi-tiimi tällä kertaa pitänyt yhtä. Me jatkoimme kuitenkin Maten ja Boriksen kanssa treenejä kovalla laadulla, ja olemmekin päivä päivältä päässeet paremmin sinuiksi Pariisin melko nopeiden kenttien kanssa. Head XT -pallotkin ovat vuosien saatossa kehittyneet ja mielestäni myös nopeutuneet, ja nykyään niidenkin kanssa saa jo ihan kelvollisen tuntuman toisin kuin menneinä vuosina.

Mate ei yleensä juurikaan pelaa kisojen aikana treenieriä muiden parien kanssa, mutta viime viikon tapaan päätimme kuitenkin yhden tuollaisenkin treenin vetää, kun selvisi, että ensimmäisen kierroksen vastustajamme olivat Baselissa mukana sunnuntaihin asti, ja Pariisin kisan ensimmäinen matsi ei siis olisi ainakaan maanantaina, tuskin tiistainakaan. Suuntasimme maanantaina aamulla siis jo ennen kahdeksaa Doumbia/Reboul -parin kanssa hallille, jotta pääsimme pelaamaan pisteitä ihan viralliselle matsikentälle, jolla valaistus on jälleen vähän hankala.

Tuon maanantain aamutreeni on ollut viiteen päivään ainoa, jonka olemme päässeet vetämään pelikentille, sillä muuten harjoitukset on vedetty joko läheisen ministeriön rakennuksen kellarikerrokseen rakennetulla treenikentällä tai toisella vähän kauempana sijaitsevalla liikuntasaliin kyhätyllä treenikentällä. Alusta näillä treenikentillä on kyllä ihan samanlainen kuin matsikentilläkin, mutta ympäristö toki erilainen. Lisäksi kisapaikan ulkopuolella on kaksi harjoituskenttää väliaikaisessa teltassa, joka kyllä vastaa olosuhteiltaan ihan jopa tavallista hallia.


Treenien sisältö on ollut melko perinteinen, sillä Mate tykkää lyödä paljon palloja, hakea rytmiä ja ylläpitää siten treenin laatua. Lloydin kanssa rytmi oli puoliksi tarkoituksellakin rikkonaisempaa, sillä matsissakin peli on yleensä nopeatempoista. Molemmissa harjoitustavoissa on kyllä puolensa, ja ehkä minä kaipaan vähän kumpaakin tapaa. Hyvästä treenilaadusta puheen ollen tänään tiistaina kävi vielä sillä lailla sopivasti, että olin treenikentällä kolme varttia etuajassa aloittamassa lämmittelyä, kun Tommy Paulin treenikaveri jätti jostain syystä tulematta. Niinpä pääsin vetämään treenin myös hänen kanssaan oikein kunnon tempossa. 😊

Huomenna keskiviikkona päästään kuitenkin siis vihdoin ihan matsien makuun. Vastustajat Nys/Zielinski ovat varsin tuttuja edellisvuosilta, mutta toki nyt on ihan erilainen ottelu tulossa, kun oma pari on eri ja vielä palautuspuolikin vaihtunut. Kemialtaan Nys/Zielinski ei ole mikään parhaiten yhteen hiileen puhaltava pari, joten vahva alku voi saada sillä puolella pelin rakoilemaan, mutta toki tiedossa on, että he tulevat varmasti tähänkin matsiin hyvällä itseluottamuksella. Nys pommittaa palautuksia urku auki molemmin puolin, kun taas Zielinski tykittää lähinnä kämmeneltään. Puolalaisen rystynurkka onkin siis varmasti paras tähtäyspiste melkein jokaiselle lyönnille huomenna.


Aikaa täällä Pariisissa on ollut treenin lisäksi muuhunkin, ja jälkikäteen ajateltuna kotiinkin olisi ehtinyt helposti. Mutta kukapa olisi etukäteen tiennyt, että ensimmäinen matsimme on vasta keskiviikkona. Toinen syy, miksi Pariisiin oli hyvä tulla ajoissa oli se, että täällä pidettiin sunnuntaina ATP:n pelaajaneuvoston vuoden viimeinen kokous, ja tuollahan halusin tottakai olla paikalla.

Kokouksia on ollut vuoden mittaan useampiakin, ja pääosin niissä on käsitelty strategiaan ja ATP:n talouteen liittyviä asioita, sääntöasioita sekä ylipäätänsä pidetty pelaajia ajantasalla ATP:n johdon ajatuksista. Pelaajaneuvostolla on kuitenkin toinenkin tärkeä rooli, nimetä pelaajien edustajat ATP:n hallitukseen. Hallitus koostuu neljästä kilpailujen edustajasta sekä neljästä pelaajien edustajasta, joista yksi oli nyt siis erovuorossa, ja jolle täällä Pariisissa nyt siis valittiin seuraaja. Hallituksen edustajat eivät perinteisesti ole aktiivisia pelaajia, mutta toki kokemus ammattitenniksestä katsotaan eduksi.

Prosessi uuden hallituksen jäsenen nimeämiseksi oli varsin laaja Korn Ferry -head hunting firman tehdessä pohjatyön, jonka perusteella pelaajaneuvostomme valitsi kymmenestä parhaasta kandidaatista neljä tarkempiin haastatteluihin. Nämä haastattelut tehtiin täällä Pariisissa ja kandidaatteina oli kyllä varsin kovan luokan nimiä. Oli Goldman Sacksin partneria, KPMG:n johtajaa ja muuta bisnesmaailman eliittiä. Hallitukseen valitun henkilön nimi julkaistaan varmasti lähipäivinä, mutta oli tämä näin omasta näkökulmasta jälleen jo nyt varsin opettavainen prosessi.

Toivottavasti saan olla näissä prosesseissa mukana myös jatkossa, sillä haluaisin kyllä jatkaa pelaajaneuvostossa, vaikka oma paikkani onkin katkolla tämän vuoden lopussa. Neuvoston toimikaudet uudistettiin vuosi sitten siten, että kausi on aina kaksi vuotta kerrallaan, ja puolet neuvostosta vaihtuu joka vuosi. Ensimmäisenä vuotena uudistuksen jälkeen puolet toimikausista oli kuitenkin vain yhden vuoden mittaisia, ja tuo osui nyt siis minun kohdalleni.

Olen kuitenkin ilmoittanut itseni mukaan kisaan neuvostopaikoista ensi vuodelle, ja toivottavasti pelaajat äänestävät minut neuvostoon toistamiseen. Varsinkin nyt syksyllä alkanut nelinpelin tulevaisuutta käsittelevän ja muokkaavan Doubles Review -ryhmän osana haluaisin erityisesti jatkaa. Nelinpeli on viimeiset vuoden ikään kuin vain ajelehtinut kaksinpelin vanavedessä osana ATP:ta, mutta nyt tuota ollaan siis muuttamassa ihan tosissaan. Eikä liikkeenjohdon konsulttitaustastani varmasti ole tuossa hommassa haittaa. 💪


Neuvostopaikan tavoin ensi vuoden kuviot peliparin osalta ovat edelleen avoinna, mutta toivottavasti jo pian pääsen ilmoittamaan kenen kanssa aion ensi vuonna Australiaan lähteä. Liikettä myös kärkiparien osalta on edelleen odotettavissa, joten en halua lyödä asioita lukkoon liian nopeasti, sillä nyt viikonloppunakin pamahti kaksi aikamoista yllätyseroa tietooni. Pidetään kuitenkin vielä hetken nuo omana tietona, kunnes palaset alkavat minunkin osaltani loksahdella kunnolla kohdalleen.

Joka tapauksessa pelaan vielä ensi viikollakin ATP-kisan, kun ilmoittauduin Metzin ATP250-turnaukseen yhdessä saksalaisen Andreas Miesin kanssa. Valitettavasti Helsingin CH-kisa jäi siis tällä kertaa välistä, mutta pakko se on priorisoida isompia kisoja, varsinkin ensi vuotta ajatellen. Ja eiköhän tässä jokunen peli tule kotimaassa loppuvuonna vielä kuitenkin pelattua, ainakin Tennisliigan otteluissa. 😉

Huomenna keskiviikkona laitetaan kuitenkin siis kaikki peliin Maten kanssa tämän kisan osalta, ja toivottavasti pallot pomppivat nyt mukavasti oikeaan suuntaan. Peli on kohdallaan, pitää vain ulosmitata se otteluissakin. Vamos!

14 thoughts on “Pariisi ATP1000 – Ensimmäinen ottelu keskiviikkona ja kuulumisia pelaajaneuvostosta

 • Aika pitkä taukohan tähän pääsi tulemaan, mutta hyvää kannattaa odottaa. Oikeastaan tuo Nys/Zielenski oli kyllä yksi niistä pareista, joita ei todellakaan olisi ekalle kierrokselle kaivannut, mutta voi kai sen kääntää niinkin, että aika kova arpa heille osui. Toisaalta tuo pari oli osallisena kentällä yhdessä kauden parhaimmassa viisi minuuttisessa, kun mtb päättyi teille 10-0. Baselin finaalista harmituttamisesta huolimatta katsoin kolmannen erän ja aika kovaa kyytiä saivat kyllä siinäkin. Jotenkin arkoja olivat siinä verkolla, joten jospa ovat huomennakin.

  Ehkä ihan hyvä, että olette saaneet rauhassa hioa yhteispeliä Maten kanssa. Peli oli hyvää jo Baselissa ja nyt on sitten aika ottaa kunnon tulos. Jännää tämä on kyllä muutenkin, kun ihan yllätyseroista käytävillä puhutaan. Ja sitten saa vielä neuvostopaikan puolestakin jännittää. Mutta valloitetaan tuo Pariisi nyt ensin. 🙂

  • Jep, tuo Barcelonan matsin lopetus Nys/Zielinskiä vastaan oli kyllä aikamoinen. Ja toisaalta jos katsoo heidän tuloksiaan tällä kaudella, niin ensimmäisellä kierroksella heidät kuitenkin ehkä kaikista mieluiten kohtaa? Heillä on ollut nimittäin tapana joko hävitä ensimmäisellä kierroksella tai mennä pitkälle. Yritetään kaikkemme, että jatketaan heidän toistakymmentä pitkää listaa ensimmäisen kierroksen tappioista.

   Ja tosiaan neluriparimarkkinoilla on kyllä tiedossa isoja liikkeitä. 🤗

 • Tsemppiä Harri huomiseen matsiin. Selkeästi vastustajan pelit on tarkasti analysoitu, nyt vielä koko sydän mukaan, niin tässä turnauksessa on mahdollisuus mennä ihan miten pitkälle tahansa.

  Sanoit, että neluri on mennyt pelkästään ATP:n sivussa. Miten tämä on sinulle ilmentynyt? Ihan katselija osalta ainakin atp250 turnausten osalta se, ettei otteluita televisioida on hieman outoa. Myös palkintorahat ovat oudon alhaisia. Mitä näistä ajattelet?

  • Kiitos! Täydellä fokuksella ja sydämellä tosiaan kentälle huomenna niin hyvä tulee.

   Nelinpeli on jopa ATP:n johtoportaankin mielestä lähinnä elänyt kaksinpelin sivussa viimeiset 20 vuotta. Neluria pelataan joka viikko, mutta ei siihen ole oikeastaan panostettu ollenkaan. Se on vain kulkenut mukana. Jossain määrin tuo on ollut neluripelaajille siunaus, sillä palkintorahat ovat kasvaneet kaksinpelin siivellä mukavasti, mutta toisaalta nelurin arvoa ei kyllä ole yritetty yhtään sen kummemmin ulosmitata tai kasvattaa.

   Nelurin katsojamäärät esimerkiksi TennisTV:n puolella ovat ihan muutaman prosentin luokkaa kaksinpeliin verrattuna, ja TV-oikeuksistahan tämäkin laji elää. TV-yhtiöt eivät halua neluria listoilleen. Kisapaikoilla nelurilla on paikkansa ”täytesisältönä” finaaliviikonloppuina, jotta yleisö näkee enemmän kuin yhden ottelun sisäänpääsylipullaan, mutta ei tuolla tavoin siis neluria pitkällä tähtäimellä rahoiteta. Vedonlyönnin puolella neluri vertautuu yllättävän kohtuullisesti kaksinpeliin, mutta toki perässä ollaan siinäkin.

   Jotain pitää siis muuttaa, jos neluri halutaan jatkossa pitää mukana. Muutetaanko sääntöjä ja tehdään formaatista mielekkäämpää? Otetaanko enemmän kaksinpelitähtiä mukaan? Muutetaanko pelipäiviä? Muutetaanko jotain muuta? Joka tapauksessa markkinointi on nelurin osalta ollut viime vuodet minimissään. Nyt pitää vain päättää millä kulmalla tuota lähdetään toteuttamaan, jos neluria halutaan enemmän nähdä jatkossakin.

   • Tuo TennisTV tilasto on tosiaan mielenkiintoinen.

    Muistan elävästi U.S Open 22 matsin, jossa voitte Kyrgioksen ja Kokkinakkiksen Grandstand-areenalla. Sen matsin tunnelma ja katsojamäärä on jotain poikkeuksellista. Yleisö oli Kyrgioksen puolella, mutta te hiljensitte yleisön. Kyrgios on toki poikkeus, mutta jotenkin tähän suuntaan pelejä olisi saatava menemään. Sama toki tämän vuoden AO, jossa herrat hurjastelivat kotiyleisön edessä.

    Eli tähtiloistoa lisää

 • Unohdetaanpa hetkeksi tennis. Olet kertonut kiinnostuksestasi lentämiseen ja lentokoneisiin, mitä kuvatekstikin osoittaa. Mistä tuo kiinnostus kumpuaa ja mikä tekee lentomatkailusta niin innostavan? Luulisi olevan aivan päinvastoin noilla lentokilometreillä.
  Olet myös tietääkseni edelleen + tason golffari. Miten olet ehtinyt kentille tänä kesänä ja onko ajatuksia kilpagolfista? Aika usein kuulee tennistaustasta olevan hyötyä golfissa tai jopa päinvastoin. Yhtäläisyyys on jokseenkin selvä, mutta mitä itse tuumaat noista?
  Ja loppuun tietenkin normitsempit huomiseen!

  • Oi, hyviä kysymyksiä!

   Ilmailu on kiinnostanut kovasti jo pikkupojasta alkaen. Kävimme isäni kanssa Helsinki-Vantaalla bongailemassa koneita melkein joka sunnuntai ja siitä kai se lähti. 🙂 Vaikea kai sitä on omia intohimon kohteitaan monesti selittää. Edelleen tykkään bongailla koneita, ja excel-taulukosta löytyy kaikki lentämäni lennot, lentokoneet, yhtiöt, lentokentät jne. Jonkinlainen keräilyvimma kai tuokin. Finnairin lentäjäkouluunkin hain peliuran ollessa tauolla, mutta selkärankareuma esti tuon uran. Jälkikäteen katsottuna ehkä hyvä niin. 😅

   Ja golf tosiaan sujuu parhaimmillaan ihan kelvollisesti myös. Opin tekniikan nuorena golfin kesäleireillä Virvik Golfissa, ja peliuran ollessa tauolla pelasin useamman vuoden aika hurjia määriä. Lasten syntymän jälkeen kierrokset ovat jääneet noin kymmeneen per vuosi, mutta nautin kyllä pelaamisesta edelleen tosi paljon. Lyön golfissa pallo samalta puolelta kuin kämmentä tenniksessä, ja väitän, että kehon kontrolli kiertoliikkeessä on kehittynyt golfia pelaamalla paljon, mikä on näkynyt myös parantuneena kämmenlyöntinä. Kyllä kaikki mailapelit toisiaan tukevat!

 • Kiitos treenien, huomisen ottelun ja tulevien kuvioiden päivityksestä.
  Toivotaan ihan ensiksi huomiselle hyvää peliä ja starttia Pariisin turnaukseen ja toiseksi, että pelaajat valitsevat sinut seuraavallekin kaudelle ATP pelaajaneuvostoon! 👍 Ja sitten vielä kovana kolmostoiveena, että saat parhaan mahdollisen tiimikaverin ensi vuoden turnauksiin!👍👍👍
  Isot tsempit huomiseen otteluun!👍👍👍💪💪💪

  • Kiitos tsempeistä! Paljon on tapahtumia, mutta koetetaan mennä matsi kerrallaan. 💪💪💪

 • Tsemppiä huomiseen otteluun! Viime viikolla pelasitte hyvin ja olitte vähän koko ajan niskan päällä. Pari onnen kantamoista tiebreak:n lopussa toi vastustajille voiton, mutta pelillisesti sinulta parasta peliä sitten Davis Cup:n.

 • No nyt ollaan jännien äärellä, huhhuh, onhan tää kivaa! Toi onkin mielenkiintoinen sarka toi nelinpelikuvion kehittäminen. En ole saanut vielä itselleni selväksi esim. haluanko lisää kaksaripelaajia nelurikentille. Mutta sekaneluria kyllä katselisin mieluusti enemmänkin. (Edellyttäen tietenkin, että sinäkin sitä nykyistä enemmän pelaisit :-)) Ensin kuitenkin Miesporukassa Metziin. Ai niin, taitaa tässä välissä olla tämä Pariisinkin matsi 🙂 Siitä on hyviä aavistuksia ilmassa. Iloa kehiin, kiitos!!!!!!

 • Pelikaverikuviot kuullostaa mielenkiintoisilta….! 🙂
  …taitaa Mate olla enemmän taiteilija/fiilispelaaja, niin treeneissä kuin matseissakin. Toivotaan, että huomenna on tähdet oikeassa asennosda ja peli sujuu niin, että voitto hoituu kotiin!
  Tsemppiä ja Vamos!

 • Ai että ykkösluokan matkustus ei olekaan se normisetti??? Luulin jotenkin että huippu-urheilijat joutuvat jo lihashuollon takia välttämään karjavaunua ja karvalakkiosastoa.

  Minusta tuon nelurin nostaminen on aika yksinkertaista (ja samalla vaikeaa): Mikä tekee kaksinpelistä niin suosittua?
  En minäkään seurannut neluria juuri yhtään ennenkuin erään blogin kautta.

 • Onneksi olkoon upeasta voitosta tänään.

  Harmi kun lähetys oli teknisesti surkea. Molemmat, tennisTV ja Eurosport pätkäisivät juuri ekan erän tiebraken kohdalla ja toinen erä näkyi huonosti.

  Comoon, nyt kovaa eteenpäin!

Comments are closed.