Metz ATP250 SF, Heliövaara/Mies – Frantzen/Jebens 6-7(3), 7-6(7), 5-10

Tiukkaakin tiukempaa vääntöä, mutta kaksi saksalaista oli lopulta meidän tiimimme yhtä saksalaista vahvempi kombo. Täysin ilman syötönmurtoja mentiin koko syöttöfestivaaliksi muodostunut ottelu, mutta lopulta verkkopeli ratkaisi homman vastustajille sekä ensimmäisessä että kolmannessa tie breakissa. Harmi päättää ATP-kausi näin, mutta ei mahda mitään.

Pelasimme tänään matsimme iltaottelussa, joten päivärutiini oli hieman erilainen kuin viime viikkoina, jolloin ensimmäinen matsi on tuntunut osuvan omalle kohdalle melkein joka kerta. Kävimme päivällä lyömässä tunnin verran, minkä jälkeen oli vuorossa paluu hotellille ja pieni iltapäivälepo. En tuntenut oloani päivän aikana ihan täydelliseksi jonkinlaisen flunssan puskiessa päälle, mutta pelisuoritukseen tuo ei minusta kuitenkaan vaikuttanut. Oikeilla dropeilla olo kentällä oli lähes normaali, kun ottelu päästiin aloittamaan hieman ennen iltakahdeksaa.

Jo etukäteen oli odotettavissa kovaa syöttämistä toiselta puolelta verkkoa, mutta pääsimme kyllä ensimmäisessä erässä ihan hyvin kiinni Jebensin syöttöihin. Saimme yhteensä neljä murtopalloakin, mutta noihin jokaiseen saksalainen löysi pommiykköset aivan syöttöruudun kulmiin, eikä taistelumme siis riittänyt murtoon asti. Meidän ainoa hankalampi syöttövuoro osui kohdalle 5-6 -tilanteessa, mutta Andreaskin löysi ykkössyötöt kaikkiin kolmeen murtopalloon, ja erä ratkaistiin tie breakissa.

Ensimmäisen erän tie breakista muodostui meidän kannaltamme aika murheellinen. Andreas missasi kaksi varsin helppoa palloa verkolta, toisen jopa täysin hutina, enkä minäkään saanut yhtä palloa verkon päältä tapettua. Ei tuollaiseen ollut tietenkään varaa, joten erä siis vastustajille 6-7(3). Pyysimme erän jälkeen tuomaristoa säätämään kentän päädyn LED-näyttöjä vähän himmeämmälle, sillä jotenkin pallo tuntui katoavan varsinkin kentän reunojen valkoisina hohtaneisiin Moselle-logoihin aika pahasti. Ulos-syöttöjen jälkeen seuraava volley oli vaikea paikka, mutta toki sama se oli kaikille. Onneksi ongelma kuitenkin poistui, kun näytöistä otettiin vähän tehoja pois.

Toisessa erässä ei murtoja nähty, eikä edes murtopalloja. Pääsimme kerran 0-30 -tilanteeseen, mutta siinä se. Erän viimeisessä gamessa päädyin tuomarin kanssa hieman erimielisyyksiin sääntötulkinnasta, kun vastustajat kommunikoivat pisteen aikana toisilleen juuri ennen Andreaksen lyöntiä. Sääntökirjaa tarkasti lukemalla kommunikointi on sallittu vain ennen omaa lyöntiä, sillä muussa tapauksessa kyseessä on ”hindurance”, häirintä. Mutta tuomari ei tuota tilannetta nähnyt ihan samalla lailla, ja matsin jälkeen kisan ylituomarikin osui sattumalta samaan hissiin, eikä hänkään tuomarin päätöstä vääränä pitänyt kentänlaidalta tilanteen nähtyään.

No minä suivaannuin joka tapauksessa tuosta tilanteesta kovasti, ja pelasin seuraavat pisteet todella hyvin. Murtoon asti se ei riittänyt, mutta saimme tie breakiin heti vahvan alun 3-0. Saksalaiset kirivät kuitenkin rinnalle ja hetkellisesti jopa ohikin, mutta Andreas selvitti ottelupallon hyvällä syötöllään 5-6 -tilanteessa. Minä en saanut palautusta takaisin eräpallossamme 7-6 -johdossa, mutta seuraavan pisteen Andreas hoiti, ja 8-7 -tilanteessa syötön jälkeinen pelini oli ihailtavan kylmähermoista. Drive-volley rauhassa takaisin Jebensille ja seuraava volley lyhyenä krossina pois. Ottelu oli siis tasan!

Lähdimme kolmanteen erään mielestäni jopa pienoisina suosikkeina, mutta johtoon emme kunnolla päässeet. Andreaksen kaksoisvirhe 3-3 -tilanteessa toi edun vastustajille, ja lopulta heille kirjattiin peräti kuusi pistettä peräkkäin tuossa kohtaa. Minua jäi harmittamaan erityisesti 3-4 -tilanteen pidempi ralli, jossa käänsin rystyltä linjaan väärässä paikkaa, ja Andreas puolestaan harmitteli kahta volleytaan, joista mielellään olisi suorat pisteet pitänyt saada aikaiseksi. Kaksi ottelupalloa onnistuimme selvittämään, mutta vielä olisi pitänyt neljä lisää selvittää. Eikä ihmettä tällä kertaa nähty. Tie break lopulta vastustajille 10-5 ja kauden pisin tällä formaatilla pelattu otteluni oli ohi reilun kahden tunnin väännön jälkeen.

Pieniähän marginaalit väkisinkin ovat, kun pelataan ilman murtoja koko ottelu. Mutta vaikka vastustajat syöttivät tosi hyvin, niin silti tästä matsista jäi vähän sellainen olo, että pikkuisen se itse hävittiin. Ja erityisesti syöttäjän partnereina. Normaalisti, kun ykkössyötön jälkeen verkkomies pääsee käsiksi palloon, niin pisteistä pitäisi voittaa 90% ja kakkossyötöistäkin lähelle tuota. Mutta tänään hävisimme sekä ensimmäisen että kolmannen erän tie breakeissa kolme tuollaista pistettä. Ja ei sellaiseen ole millään varaa. Kolmannen erän tie breakissa vastustajat saivat jokaisen palautuksen kyllä kenttään, mistä heille iso hatun nosto, mutta jokainen niistä tuli kohti meidän verkkomiestämme. Eikä noita pisteitä vaan saisi hävitä yhtään.

Omassa pelissäni palautuspeli oli ehkä tänään se osa-alue, joka ei niin hyvin kulkenut, mutta vastustajat tekivät sen kyllä vaikeaksi vahvalla syöttämisellään. Kakkossyöttöjen palauttaminen kakkosruudusta tuntuu kuitenkin yllättävän vaikealta edelleen. Kun niitä kakkossyöttöjä vastustajilta joskus harvoin tulee, niin silloin pitäisi kyllä iskeä. Nyt tuo jäi vähän vajavaiseksi.

Oma syöttöpeli oli sen sijaan ihan parasta luokkaa. Varsinkin ykkösruutuun tuntui, ettei Frantzenilla ollut mitään hajua miten syöttöjäni saisi takaisin, eikä Jebens kakkosruudustakaan montaa kovin hyvää saanut aikaiseksi. Mutta jotenkin he onnistuivat muutaman pisteen siellä täällä varastamaan palautuksillaan. Meidän syötön jälkeiseen peliimme tuo kyllä lähinnä kaatui.

Noh, näillä mennään, ja kyllähän vastustajat tänään voiton lopulta ansaitsivat. Kiva olisi ollut pelata huomisessa finaalissa, mutta nyt vuorossa on sen sijaan kotimatka. Tämän kauden ATP-kisat on nyt pelattu, ja olisihan se ollut parempi päättää kisavoittoon. Mutta jääpähän nälkää ensi kauteen.

Palailen huomenna siis kotiin ja varmaan nopean levon jälkeen pitää kääntää katseet jo visusti kohti Malagaa. Sinne tarkoitus on lähteä ensi perjantaina, joten kotonakin ehtii vielä hyvin treenata muutaman päivän. Ja laatu pitääkin nyt pitää korkealla, sillä Malagassa tarvitaan sitä parasta peliä esiin taas. Ja eiköhän se sieltä löydy. Syöttö on kovassa iskussa, ja kun palautuspeliin löytyy se pieni terävyys niin vaikeaa tulee vastustajilla olemaan. Vamos.

Ja tuo marraskalenteri jäi nyt valitettavasti vähän torsoksi, sillä minulla ei edelleenkään ole lisää päivitettävää. Tilanne elää edelleenso, ja kerron kyllä sitten heti, kun jotain vielä selviää!

19 thoughts on “Metz ATP250 SF, Heliövaara/Mies – Frantzen/Jebens 6-7(3), 7-6(7), 5-10

 • Heti alkuun kiitos ja kumarrus koko kiertuekauden 2023 peleistä ja blogeista! Hyvä jatkumo jos kohta pelien osalta odotuksiin nähden jäikin monin osin puolitiehen. Mutta 25 atp-turnausta, yksi voitto, useita semipaikkoja ja päälle vielä tarinan kerronnat ja kommentaarit ei kokonaisuudessaan ole ollenkaan huono setti.
  Ja sokerina pohjalla odottaa Malagan tenniksen MM-turnaus. Jo sinne pääsy oletettavasti kuittaa monet yksittäisen harmittavat tappiot. Toivottavasti hieman alavireiset kenraalit (otto,emil) kääntyy splithurmokseen heti kanukkeja vastaan! Reilu viikko ja ralli päälle!

  • Kiitos tsempeistä! Samaa mieltä, ei tämä hassumpi vuosi ollut lainkaan. Ja vielä on yksi huipennus jäljellä 💪

 • Kiitos tosiaan kaudesta Harri! Monenmoista on nähty, ja päällimmäiseksi minulle kyllä jää puhaltelemaan raikkaat tuulet. Kutkuttavaa jäädä odottamaan uutisia ensi kauden paristasi. Nyt nollaan omalta osaltani tenniksen katselun Malagaan asti. Menehän Suomeen puhalteleen DC henkeä joukkueeseen. Siellä olla varmaan vähän kallella kypärin, vähintään huolestuneita, mutta kuopasta voi nousta ryminälläkin. Vamos!!!

 • Kai se on vaan helpointa tunnustaa, että paremmin pelannut pari voitti eilen. Ei ollut verkkoMies mainostettu verkkoMies. Jotenkin omassa päässä noista MTB:eistä on tullut kauden edetessä mörköjä. Minun päässä nyt viihtyy kaikenlaisia taruolentoja ja se ei vaikuta pelin kulkuun millään tavalla, mutta jotenkin kaava on se, että vastustajat löytää huippupelin kolmanteen erään ja oma jää vähän piippuun. Tietysti tässä on ollut aika paljon muutakin ja iso kuva on kääntynyt selkeästi parempaan suuntaan, mutta tuossa linja on säilynyt.

  Minulla oli mietittynä niin monta hyvää nimeä tämän viikon tarinalle, mutta ehkä se jää nyt kuitenkin muotoon Harri ja Miehekäs yritys. Malagan tarinakin näyttää juuri nyt hiukan harmaalta, kun Oton vire on mitä on ja ennen kaikkea Emil ei meinaa pysyä millään kasassa. Sitä vielä äkkiä Harri löytää itsensä kaksinpelikentältä. Melkoisia temppuja olette kuitenkin joukkueena tehneet, joten jospa teiltä taas joku taikatemppu löytyy. Parantava puhallus Emilin olkapäähän?

  Mietin tuon marraskalenterin suhteen, että olisiko sitä voinut täyttää jatkavilla pareilla? Nimeni on sen verran vahvasti mukana kehitysprosessissa ja kansa alkaa käymään kuumana ilman sisältöä. Joko ne on kohta oven takana vaatimassa korvauksia? 😀 Sitä pääluukkua kaikki tosin taitaa eniten janota. Onko sinulla jotain takarajaa, johon mennessä päätös olisi saatava aikaan?

  • Jep, hyvin syöttivät saksalaiset läpi ottelun, eivätkä mokailleet ratkaisupaikoissa. Sillä voiton monesti ansaitsee. Harmittava kolmas tie break tappio kolmeen viikkoon. Ensi kaudella tuo saldo kuitenkin onneksi alkaa taas nollasta.

   Davis Cupista tulee varmasti mielenkiintoinen. Eiköhän meiltä ihan iskukykyinen joukkue paikan päälle lennä, ja katsotaan sitten siellä, kuka on parhaassa pelikunnossa. Mielellään kyllä minäkin kaksinpelikentän ottaisin haltuun, mutta voi olla, että vaatisi jo aika huonoa tuuria meidän kärkimiehiltä, että olisivat kokonaan pelikyvyttömiä.

   Ja sen verran voin paljastaa, että marraskalenterin luukut ovat tänään kaikki selvillä. Jospa tässä vaikkapa tiistaina kirjoittelisin pidemmän postauksen syksyn kulusta tuosta näkökulmasta. 😉

   • Tarkoittaako tämä sitä, mitä luulen sen tarkoittavan? Saadaanko huomenna todella vastaus koko kansakuntaa askarruttaneeseen kysymykseen?

    Minä en malta mennä nukkumaan!

 • Voi peijooni, analyysisi on just sitä, miltä peli näytti kotikatsomosta. Peli oli hallussa 2. erässä ja MTB:n alussa, mutta sitten pöytä kääntyi ja vihulainen vei ottelun, ehkä vähän teiän huonon tuurin ja oman taistelun myötä.
  Pariisin ja Metzin ATP-turnaukset lupaavat hyvää ensi kaudelle. Ennen sitä kuitenkib Malagan DC-finaali!
  Onnea, Tsemppiä ja Vamos! 🎾🙂👍

  • Osuvasti kirjoitettu! Nyt vaan kaikki fokus Malagaan ja siitä sitten kohti ensi kautta. 💪💪

 • Toisaalta, toisinpäin sitä marraskalenteria katsoen, parempi ettei sieltä kaikkia hyvä kandidaatteja vielä poisteta listalta. Yksi hyvä pelaaja edelleen etsii paria ensi vuodeksi (tai ei ole ainakaan julkistanut sitä).

  Tuosta eilisestä matsista, jotenkin tietyt varmat pallot meni vähän liian löysästi ja vastustaja saikin ne sitten palautettua peliin. Pitäisikö kaikki pallot pelata kunnolla loppuun eikä puolitehoilla? Vai onko se sohvalta vaan liian helppo arvostella? Tunnistatko itse tuollaisen?

  Ja saksalaiset tuntuvat hikoilevan enemmän kuin muut, pyyhettä haettiin kulmista koko ajan. Ajanpeluulta se alkoi välillä näyttämään.

  • Marraskalenteri alkaa olla tietääkseni aika valmis tämänpäivän pyöräytysten päätteeksi. Josko tiistaina julkaisisin sitten loputkin luukut. 😉

   Ja tuo verkkopelaaminen ei missään nimessä ollut puolitehoilla tapahtuvaa. Lyöntivalinnat olivat vain vääriä. Pallo pitäisi lyödä niin jyrkkänä ja lyhyenä, ettei sitä voi saada takaisin. Monesti refleksinomainen ratkaisu on lyödä korkeahkoon palloon kovaa alaspäin, mutta isolla stadionilla, jossa on tilaa juosta kentän sivuillakin vastustaja saa yllättävän usein tuollaisen pallon haettua takaisin. Lloydin kanssa noita jyrkkiä kyllä treenattiin tosi paljon, mutta painetilanteessa uuden lyönnin käyttäminen on toki aina vaikeampaa kuin treeneissä.

  • Kiitos! Jaa-a, en usko, että hän varta vasten otti tuomarin puolta asiassa. Totesi itsekin nopean keskustelumme jälkeen, että ehkei hänen olisi pitänyt koko asiaa edes ottaa puheeksi. 😅 Mutta hänen näkökantansa oli se, että tuota vastaavanlaista kommunikointia nelurissa ”väärään aikaan” eli ennen vastustajan lyöntiä tapahtuu sen verran usein, ettei yksittäisen pisteen kohtaloa oikein voi sen takia muuttaa.

 • Kiitos taas hyvästä blogistasi. Vaikka eilinen ottelu ei kotiin tullutkaan, niin silti pelissäsi oli paljon positiivista, joten tästä hyvä jatkaa ensi kauteen. 👍👍👍

  Onhan sinun kauden jakso US OPEN Grand Slam -voiton, hienojen DC -voittojen, Baselin, ja Pariisin turnausten hyvien esitysten myötä hyvässä iskussa. Samoin kuin Metzissä eilen, vaikkei voittoa tullutkaan.

  On myös huomattava, että peliparien vaihtuminen ei ole tuonut peliisi epävarmuutta, vaan aivan päinvastoin rennompaa, terävää peliä, hyvää syöttötyöskentelyä ja ennenkaikkea – sitä sun tavaramerkkiä – itseäsi ja partneriasi innostavaa spiritiä!

  Nyt vain kaikkea hyvää väliviikolle ja sitten Malagan turnaukseen kovalla spiritillä koko Suomen Davis Cup -joukkueen kanssa!
  Vamos!!! 💪💪💪

  • Kiitos positiivisesta kommentista! Olihan tämä syksyn lopetus onneksi ihan laadukas, vaikka välissä vähän kuivempi jakso osuikin kohdalle. Mutta on oikealla spiritillä vain kohti ensi kautta niin hyvä tulee. 💪💪

 • Ei oikein peli missään vaiheessa lähtenyt ns. lentoon ja kuten edellä todettu, niin useampi jo ns. voitettu piste jäi päättämättä ja vastustajat lopulta käänsivät ne itselleen. Ilmeisesti valaistus oli riittävä, mutta näin läppäriltä katsoessa oli heti kentän ulkopuolella niin pimeää, että vaikea oli välillä seurata ja pimeys tietysti korostaa valaistuja mainoksiakin. Suomalaisittain päivän saldoksi jäi teidän tappionne lisäksi Helsingistä Emilin luovutus ja Oton neluritappio. Toivottavasti huono kenraali lupaa hyvää ensi-iltaa eli Malagassa sujuu. Mestarin tavoin olen miettinyt, että eihän uutisina luukuista tarvitsisi tulla vain parinvaihtajia, vaan onhan samalla tavalla uutinen, että jotkut jatkavat. Ei ole tainnut olla kuin Krawietz/Pütz, jonka jatkaminen mainittu jossain kohtaa. Tsemppiä Malagaan koko joukkueelle ja toivottavasti ensi vuoden kuviot selkenevät pian, että pääset suunnittelemaan rauhassa sitä.

  • Jep, yksi syötönmurto olisi varmasti muuttanut ottelun pelinkuvan, sillä vastustajat olisivat tuolloin tunteneet ihan erilailla painetta. Mutta ei onnistunut tällä kertaa. Valaistus kentällä oli kieltämättä hankala, katsomo oli niin pimeä, ettei kentältä erottanut ollenkaan yleisöä. Vähän kuin keikkalavoilla konsanaan.

   Ja marraskalenteri lyödään tiistaina avoimeksi viimeistä luukkua myöden. Kelpaa sitten keskittyä täysillä Malagaan. 💪💪

 • Minä täällä taas hei! 🙂

  Unohtui edellisestä kommentista, kun tuo kalenteri minua taas harhautti. Kun uusi seikkailu kakkosruudussa alkoi, niin palauttaminen oli välittömästi kovalla tasolla. Nyt viime peleissä varsinkin kämmen on alkanut vuotamaan aika pahasti. Vähän turhan huoletta vastustajat voivat jopa kakkossyöttöä kämmenelle tarjota. Alkuun paukkui varsinkin linjaan varsin komeasti, mutta nyt on ollut hiljaisempaa. Onko syöttäjät keksineet jotakin vai onko oma lyönti muuttunut? Työmaata tuossa nyt kuitenkin on, jos matka kakkosruudussa jatkuu.

  Pakko on myös jakaa ajatus, joka itseäni alkoi tänään huvittamaan. Aloin pohtia, että lukeekohan kansainväliset lukijasi myös kommentteja? Meitä on aika monta kommentaattoria, jotka käyttävät suomen kieltä varsin rikkaasti ja hyödyntävät esimerkiksi monimerkityksisyyttä suorastaan nerokkaasti. Käännöskukkasia voisi riittää yhden isänpäivän tarpeiksi.

  • Hyvä huomio, kakkosruudun palauttaminen ei Metzissä sujunut ihan niin hyvin kuin pari aiempaa viikkoa. Tekisi mieli syyttää välineitä ja olosuhteita, mutta ehkä se olisi kohtuutonta. Lyönti ei vain yksinkertaisesti ollut Metzissä läheskään yhtä puhdasta kuin kahdella aiemmalla viikolla. Ja toki syöttäjät varmasti alkoivat myös keksiä, miten minulle kannattaa kakkosruutuun syöttää, aiemminhan tuo oli kaikille mysteeri.

   Ja ihmeen vähän tätä blogia kansainvälisesti luetaan, joten tuskin kovin paljon kommenttejakaan. Käännösohjelmalla väärinymmärryksien mahdollisuus on aina olemassa, ja onhan niitä muutamia aika huvittavia jo tullutkin vastaan. 🙂

Comments are closed.