Marseille ATP250 QF, Heliövaara/Peers – Machac/Zhang 4-6, 6-3, 6-10

Harmin paikka. Heikko alku meiltä ja hurjan kova lopetus vastustajilta tarkoittavat sitä, että Marseillen kisat päättyvät osaltamme liian aikaisin. Peli oli monin paikoin tänään jopa todella hyvääkin, mutta kolmannessa erässä marginaalit kääntyivät väärin päin. Ei auta kuin suunnata katseet ensi viikkoon ja Rotterdamiin.

Tiistain avauskierros antoi odottaa hyvää viikkoa, ja peli tuntui keskiviikkonakin suorastaan erinomaiselta. Treenimäärät ovat olleet korkealla, sillä jatkoin tiistaina vielä tunnin verran matsin jälkeen ja keskiviikkona kahdesti. Keho toimi moitteettomasti ja lyönnin ajoitus oli parempaa kuin miesmuistiin. Kun vielä Marseillen kisan puitteetkin tuntuivat olevan omaan mieleen sopivat, niin kyllähän tässä oli pidempi viikko mielessä. Mutta ei ollut kaaviopaikka valitettavasti kovin suosiollinen.


Torstai oli varsinainen suomalaisten päivä kentällä 1, sillä Emil pääsi ensin kentälle kaksinpelissään ja sitten nelinpelissä Pattin kanssa ennen kuin oli meidän vuoromme ottaa kenttä haltuun Johnin kanssa. Otteluohjelmassa peräti kolmessa päivän neljästä nelinpelistä oli sama mies kentällä kuin päivän kaksinpelissä, joten jouduimme hieman odottamaan oman matsimme alkua, mutta kentälle kuitenkin päästiin lopulta ihan hyvissä ajoin puoli kuuden aikoihin.


Valmistautuminen päivän otteluun oli mielestäni ihan kohdallaan, mutta vastustajilla se taisi olla vielä parempi. He mursivat heti ensimmäisessä gamessa Johnin syötön vahvalla pelillä, ja kun ei ykkössyöttö oikein minullakaan uponnut, niin äkkiä oltiin 0-4 -tappiolla. John piti tunnelman kentällä kuitenkin positiivisena, ja muistutti, että on tenniksessä ennenkin noustu kahden breikin takaa tasoihin.

Ja niinpä saimmekin ensin pari pitoa alle ja lopulta myös ensimmäisen murron takaisin 2-5 -tilanteessa Machacin syöttäessä. Pääsin vielä Zhanginkin syöttövuorossa 4-5 -tilanteessa pari kertaa hyvin ralliin mukaan, mutta toista murtoa emme enää onnistuneet ottamaan. Ensimmäinen erä siis vihulaisille 4-6, mutta olimme silti ihan luottavaisia, sillä erän loppu oli meidän hallintaamme.

Jatkoimmekin toisessa erässä siitä, mihin ensimmäisessä jäimme ja otimme erinomaisen palautusvuoron päätteeksi murron Machakcin syötöstä 2-1 -tilanteessa. Seuraavat syötönpidot olivat melko selviä, kunnes Johnin syöttäessä erää kotiin jouduimme hieman takaa-ajoasemaan. Kaksi hyvää syöttöä murtopalloihin toi kuitenkin pidon ja sitä myöten erän meille tosi hyvällä pelilä 6-3.

Lähdimme kolmannen erän tie breakiin hyvällä itseluottamuksella, mutta alku oli vaikea. Kämmenpalautukseni ensimmäiseen pisteeseen oli vain pari senttiä pitkä, kun taas seuraavat kaksi pistettä vastustajat latoivat palautuksensa Johin syöttöihin suoraan läpi aivan sivurajoille. Machac laittoi tuon perään kakkossyötöllään ässän ja Zhang onnistui hienosti volleyssaan vielä seuraavassakin pisteessä, joten niin sitä oltiin 0-5 -tilanteessa, vaikkei oltu juurikaan edes tehty mitään väärin.

Sain tuotua meille lohtupisteen 0-5 -tilanteessa hyvällä syötöllä, mutta seuraavakin piste kääntyi vastustajille, kun Machac onnistui ensin reaktiovolleyssaan, minkä perään Zhang löi kämmenensä läpi sivurajalle. Toivo kuitenkin heräsi vielä saadessamme kaksi seuraavaa minibreikkiä takaisin, mutta 3-6 -tilanteessa Machac latasi taas tylysti palautuksensa täysillä läpi, vaikka Johnin kakkossyötössä oli ihan miehekkäät 178km/h nopeutta takana.

Roikuimme vielä mukana kaventamalla tilanteeksi 4-7, mutta seuraavaa kahta Machacin syöttöä emme saaneet takaisin. Minun syöttöpisteeni tulivat vielä kotiin pelastaen kaksi ottelupalloa, mutta Zhangin syöttö 6-9 -tilanteessa oli jälleen liian paha Johnilla palautettavaksi. Ei siis auttanut muuta kuin kätellä vastustajat ja toivottaa onnea jatkoon.


Kyllähän jokainen tappio harmittaa, vaikka mitä kentällä tapahtuisi. Alku oli meiltä anteeksiantamattoman huono, mutta vastustajat olivat kyllä siinä todella hyvin hereillä, eivätkä antaneet mitään ilmaiseksi. 0-4 -tilanteesta eteenpäin veimme seuraavat 15 gamea lukemin 10-5, mutta sekään ei tällä kertaa riittänyt, sillä tie breakissa vastustajat olivat vain liian kovia. Meiltä olisi MTB:ssä kaivattu todella korkean tasoista syöttämistä, jotta voitto olisi tänään ollut mahdollinen.

Neluripelaajan painajainen on kohdata sellainen kaksinpelaaja, jota ei tappio haittaa, mutta joka kuitenkin haluaa voittaa. Ja juuri sellainen tunne oli kyllä tänään vahvasti kentällä. Samaa valitti sattumalta myös meitä ennen pelannut Mies, joka kohtasi Emilin ja Pattin. 😊 Machac ja Zhang pelasivat itsensä Australian avointen nelurissa toissa viikolla peräti semifinaaliin asti, joten heillä oli nelurifiilis kohdallaan, ja kumpikin oli muutenkin aika kovassa lyönnissä, sillä molemmat olivat selvittäneet täällä Marseillessa kaksi ensimmäistä kaksinpeliään ilman erätappioita. Zhang muun muassa kaatoi aiemmin tänään Auger-Alliassimen, joten ei se ole ihme, että mies syötti ja palautti varsin hyvällä itseluottamuksella nelurissakin.

Mutta silti meillä oli pitkän aikaa ottelu ihan hyvin komennossamme. Olimme vahvempia syöttäjän partnereina ja pelasimme pari erinomaista palautsgamea. Heillä riitti vain kantti ja rentous paremmin tie breakissa hakea pommilyönneillä ratkaisuja aivan rajojen viereen. Neluri on pienten marginaalien peliä, jossa pelataan paljon todennäköisyysillä, ja esimerkiksi tuossa MTB:ssä vastustajat löivät läpi kolme sellaista palautusta, joita minun ei verkkomiehenä käytännössä pidäkään saada takaisin. Jos noihin kymmenen senttiä sivurajan sisäpuolelle tulleisiin tykkipalautuksiin saa mailansa väliin, niin sitten vuotaa kyllä keskusta ihan varmasti liikaa. Ja siihenhän ne pallot paljon useammin tulevat.

Syöttämisen laadustahan tällainen nopean kentän neluri on paljon kiinni, ja toki kovemmalla ja tarkemmalla syötöllä sekä korkeammalla ykkössyöttöprosentilla pelaaminen olisi tehnyt vastustajien palauttamisesta vaikeampaa. Mutta jälleen tullaan siihen, mikä on se oikea määrä riskiä. Ei voi liikaa varmistella, sillä tällöin suoria pisteitä tulee liian vähän. Mutta ykkönen pitäisi myös sen kaksi kertaa kolmesta saada kenttään. Ja kyllähän tuo vielä treeneissä saattaa onnistuakin, mutta kun se pitäisi vielä kyetä tekemään kovimmassa painetilanteessa ottelun ratkaisuhetkillä. Kai tämä ikuinen dilemma onkin yksi syy, miksi urheilu on niin suurta viihdettä ja niin koukuttavaa.

Jatketaan siis treenejä, ja pelataan taas viikonloppuna lisää treenieriä ja pisteitä, jotta syötönpidoista tulee Johninkin kanssa puolin ja toisin yhä enemmän ja enemmän arkipäivää. Peli on monelta osin tosi hyvässä iskussa, nyt tuli vain harmillisen paha vastus verkon toiselle puolelle. Rotterdamissa on ensi viikolla Marseilleen verrattuna tuplapisteet jaossa, joten otetaan siellä kaikki irti ja pistetään voittoputki pystyyn. Vamos!

21 thoughts on “Marseille ATP250 QF, Heliövaara/Peers – Machac/Zhang 4-6, 6-3, 6-10

 • Ykkössyötön prosentti (52%) oli kyllä auttamattoman matala oli sitten sinkku tai dubbeli kyseessä. MTB vähän karkasi käsistä heti alkujaan. Mutta pelissänne on myös paljon hyvää eli kyllä sieltä tukeva osaamispohja löytyy. Kun vaan saatte viritettyä pelinne huippuiskuun, niin tiukatkin paikat kääntyvät – tai pystytte niitä välttelemään. Sitkeästi vaan positiivisella mielellä eteenpäin. Kokonaiskuva on kuitenkin aikas hyvä osaltasi.

  • Jep, aika monesti syötöllä pelit joko voitetaan tai hävitään, jos ei muuten satu tosi hyvä päivä. Paljon kuitenkin oli hyvääkin eli jatketaan eteenpäin!

 • Sääli, niin odotin suomalaisten nelurifinaalia.
  Tasaisuutta tarvitaan, katsotaan saadaanko sitä seuraavassa.

  • Sitä toivoin minäkin! Mutta täytyy näköjään odottaa vielä seuraavaan kertaan 💪

 • Uutta matoa koukkuun ja Tsemppiä jatkoon👍 Varmasti teidän paras on vielä
  Ulosmittaamatta kisatilanteessa, mutta onneksi tässä on pitkä kausi aikaa vielä.
  Onko olympialaiset millään tavalla realismia sinun kuvioihin eli näätkö että olisi mahdollisuus päästä sinne mukaan?

  • Näin tehdään! Olympialaiset olivat se suurin tavoitteeni, kun lähdin paluuta kentille tekemään. Eli toden totta tehdään kaikkemme, että paikka aukeaa. Emilin kanssa olisimme nykyisillä rankingeilla aika hyvin paikassa kiinni, mutta mieluusti sitä tietysti vielä pari pykälää nousisi ylöspäin 💪

 • Kilpatennikseen kuuluu väkisinkin nousu- ja suvantovaiheita. Niitä vain tulee. Laaksossa on joskus vaikea uskoa, että kukkulalle vielä nousee, mutta useimmiten niin kuitenkin käy. Kehitys on kuitenkin epälineaarista, ja voi tapahtua hyppäyksenäkin. Joskus se on yksinomaan itseluottamus- ja fiiliskysymys, joskus jonkin pienen yksityiskohdan tekninen parannus ratkaisee – ja samalla sitten fiiliskin paranee.

  • Kehitys on toden totta epälineaarista! Toivottavasti kuitenkin vähän niin kuin pörssikurssit eli pitkällä tähtäimellä ylöspäin mennään kuitenkin 😃

 • Kyllä se yhteinen tekeminen hioutuu kerta kerralta paremmaksi, NouHätä! Rotterdam kutsuu, siellä uudet madot koukkuun ja menox!!!

 • Voihan MTB! Kai se on torille lähdettävä, kun seuraavan kerran tuollainen teille kääntyy…

  Vähän olen eri mieltä tuosta kaaviopaikan suosiollisuudesta. Kaaviohan oli teille tehty ja oman hyvän tason pitäminen olisi hyvinkin voinut viedä päätyyn asti. Eilinen oli varmaan pahin rasti, mutta ihan täysin voitettavissa. Mutta ihan turhaa pyörittelyä ja jossittelu, tiedetään. 🙂

  Turhan aikaisiin loppuu nämä teidän turnaukset monessakin mielessä. Useampi viikko on kautta pelattu, mutta yhteisiä otteluita on kasassa viisi. Tilasto 2-3 kertoo tietysti jotain tarinaa, mutta en minä ainakaan osaa yhtään sanoa, että kertooko se koko totuutta. Ei ole vieläkään John Peers minun suosikkiparini sinulle, mutta olen edelleen valmis muuttamaan näkemystäni.

  Ensi viikko on taas uusi mahdollisuus ja jos kerran on tunne, että peli kulkee, niin kyllä se tulos sieltä väistämättä tulee!

  • Kieltämättä huonosti on kulkenut MTB:ssa viime aikoina. Tuon tilaston kun kääntää niin johan on taas eri ääni kellossa.

   Ja kyllä meillä Johnin kanssakin homma alkaa varmasti jossain vaiheessa kunnolla luistaa 🫤

 • Katsellessani peliä huomioni kiinnittyi syöttöpelin tahmeuteen eka syötössä. Onnistumiset tuossa olisikin voinut kääntää pelin teille. Toinen seikka jonka huomasin katsellessani vastustajan edellistä peliä. He käyttivät rajaa pitkin palautuksia hyvin ja niin nytkin. Ette huomanneet ”tilkitä” tuota seikkaa.
  Kolmannen erän tie break taisi johtua alun kohdalla jokseenkin pitkälti heikoista ykkössyötöistä läpi pelin ja toki vastustajan hyvistä palautuksista. (netti pätki kolmannen erän alussa, joten tuosta johtuu edellinen)

  Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun! Tsemppiä siihen!

  • Uutta matoa koukkuun, ei muu auta. Syöttöpeliä on nyt taas analysoitu lisää ja taktiikkaa kehitetty jatkoa varten.

   Mitä tuohon vastustajien peliin Marseillessa tulee, niin palauttivat kyllä todella hyvin. Ja vaikka oli heidän lempi palautussuunnat valmiiksi vakoiltu, niin ei noita kaikkia vain yksinkertaisesti voinut saada takaisin.

 • Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same ideas you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I know my readers would value
  your work. If you are even remotely interested, feel
  free to shoot me an email.

 • Harmi, että 3/4 ATP- suomifinaali ei toteutunut ainakaan vielä. Mutta toivottavasti Emppu&Patti hoitaa homman huomisen finaalissa kotiin.

  Tuli mieleen, että voisiko tämän vuoden top3 tavoitteina olla menestyminen DC:ssa, olympialaisissa ja GS sekanelurissa? Viime mainittu vaikka USOpenin uusinta Annan kanssa. Noiden lisäksi sitten rennommalla otteella muita atp, masters ja GS voittoja Peersin tai jonkun (tai useamman) muun parina. Mitäpä tuumit tästä?

  Ps. Vaimo lähettää terveiset ja erityiskiitokset hänelle Turussa omistamastasi nimikirjoituksesta Suomen lippuun!

  • Harmi tosiaan, olisi ollut makea paikka kohdata toinen suomalaispari finaalissa. 💪 Mutta onpahan Empulla ja Pattilla nyt parempi sauma voittaa 😇

   Ja on totta, että kisoja tällä kaudella riittää eli ehkä täytyy laittaa isoin fokus noihin ATP-kiertueen ulkopuolisiin tapahtumiin niin ehkä alkaa tulosta tulla taas yllättäen juuri päin vastoin 😅

   Ja kiitos teillekin vielä kannustuksesta Turussa!

 • Parempi pari voitti, mutta toivottavasti Emil ja Patti kaatavat heidät finaalissa. Sen verran hyvin pelaavat Emil ja Patti yhdessä, että toivottavasti jatkossakin tulee yhteisiä turnauksia.

  Toivottavasti peli paranee, ensi viikolla muuten kylmää kyytiä luvassa, kun ensimmäisellä kierroksella ykkössijoitetut Dodig/Krajicek vastaan. Toisaalta voittamalla sen voisi kaavio vähän aueta. Tsemppiä!

  • Jep, parempi pari kyllä voitti, ei mahda mitään. Katsotaan miten käy sunnuntain finaalissa!

   Ja Rotterdamissa tuli tosiaan paha avausvastus, mutta heitä vastaan minulla on kyllä edelleen voittava tilasto. Eli ei missään nimessä mahdoton paikka. 😃

   • Voittaessanne ekasijoitetun parin, niin seuraavana tuleekin sitten vastaan ex-partnerisi. Mielenkiintoinen tulee tuostakin kohtaamisesta vai kuinka? 😉 😉

    • Keskimäärin kaavioita ei ainakaan pelaajan näkökulmasta kannata kovin paljoa pelata eteenpäin, mutta toki tuokin kohtaaminen otettaisiin ilolla vastaan. 😃

Comments are closed.