Madrid CH100 R16, Heliövaara/Patten – Arribage/Cornea 6-4, 6-7(4), 10-7

Vamos! Kuten arvata saattoi, ei ollut helppoa matsia tiedossa Madridin kisan ensimmäisellä kierroksella. Mutta upeasti nostimme tasoa viimeisissä pisteissä ja kaivoimme voitto kotiin. Vastustajat pelasivat mielestäni tosi hyvin, joten täytyy olla tyytyväinen, että kisat osaltamme jatkuvat. Toisella kierroksella torstaina vastaan tulee pari Arias/Zeballos.

Saimme Madridissa kaksi treenipäivää ennen ensimmäistä kierrosta alle, mutta vaikka paperilla olosuhteiden ja pallojenkin pitäisi olla hyvin lähelle samat kuin edellisviikolla Marokossa, niin jotenkin hitaammalta on peli kyllä tuntunut. Dunlop ATP -pallot ovat jostain syystä täällä selvästi pehmeämpiä – olisiko säilytyksessä mennyt jotain pieleen? – ja yöt ovat kylmiä, mikä pehmentää kentän pinnan ja pitää pompun matalana. Pidempiä ralleja on siis joutunut pelaamaan. Tiistain kenraali Barrientos/Matos -parin kanssa oli kyllä silti todella vakuuttava, joten kaikki oli kyllä tänään valmista tosipeleihin.

Suuntasimme tänään kentille pikkuisella Fiat 500 vuokra-autollani puoli kymmeneltä aamulla, jolloin lämpömittari näytti vain 9 astetta. Bollasimme lyönnit läpi kello 11, minkä jälkeen pidimme kropat hereillä ennen kuin pääsimme aloittamaan matsin hieman 12.30 jälkeen. Kentät eivät ole ihan ideaalisti etelä-pohjois -suuntaiset, joten aurinko paistoi matsin alkuvaiheessa edelleen noin kello 11 suunnalta, mutta onneksi meillä riittää eri kätisinä pelaajina valinnan varaa, ja niinpä minä sain tällä kertaa aurinkopuolen syöttöön.

Vastustajat pitivät ensimmäisen syöttövuoronsa, mutta sen jälkeen elettiin hetki palauttajien komennossa. Henry pelasti murtopallon heti 1-0 -tilanteessa, mutta emme mekään saaneet käytettyä kahta murtopalloistamme 1-1 -tilanteessa. Ja tuon jälkeen nähtiin ensimmäistä kertaa sitten Meksikon kisojen murto minun syöttövuorossani. Itse syötöt olivat ihan kohtuullisia, mutta syöttöä seuranneet lyönnit sen sijaan olivat tosi heikkoja. Yksi paha virhepomppukin mahtui vielä mukaan.

Mutta kuten parhaat parit tekevät, eivät he ole murroista moksiskaan, vaan päinvastoin saavat lisää tsemppiä. Otimme heti tuon perään vastamurron Arribagen syötössä puhtaasti neljällä peräkkäisellä palautuksella, joista ei yksikään tullut takaisin. Henry piti 3-3 -tilanteessa varmasti, ja kun vauhtiin päästiin, niin mursimme vielä perään Corneankin syötön. Tärkeä pito minulta uusilla palloilla vei meidät 5-3 -johtoon, ja vaikkei eräpallo tuossa kohtaa vielä tärpännytkään, niin Henryn raudanluja pito loppuun toi meille ensimmäisen erän 6-4.

Olimme saaneet murtopalloja neljässä vastustajien edellisessä syöttövuorossa, joten odotukset olivat korkealla, että toisessakin erässä murtoja olisi otettavissa. Mutta mitä vielä, he paransivat ykkössyöttöjään selvästi, eivätkä antaneet meille lopulta edes yhtään breikkipalloa koko erässä. Me sen sijaan jouduimme tiukkoihin murtopallon pelastuspaikkoihin kolmesti; minun syötössäni 0-1 -tilanteessa ja kahdesti Henryn syötöissä erän lopussa. Hienosti kuitenkin taisteltiin, ja niinpä erä ratkaistiin tie breakissa.

Tie breakissa edettiin syöttäjien komennossa aina 3-3 -tilanteeseen asti. Siinä Arribage teki ensin käsittämättömän hienon juoksun viistosti eteenpäin minun smashatessäni ja kaivoi reflekseillä pallon peliin, minkä jälkeen hän onnistui vielä parin lyönnin päästä toisessakin refleksivolleyssa samassa pisteessä. Meillä oli vielä saumat saada minibreikki takaisin, mutta huono volleyni 3-5 -tilanteessa toi vastustajille kolme eräpalloa. Ensimmäisen pelastimme, mutta toisessa syötin kaksoisvirheen. Tiukka lopetus oli siis tiedossa, kun matsi ratkaistaisiin match tie breakissa.

Saimme kolmanteen erään unelma-alun. Henry piti hienon volleykuvion päätteeksi syöttöpisteensä, minkä jälkeen löimme kumpikin vakuuttavat linjapalautukset. Minun hyvä syöttöni sen perään vei meidät jo 4-0 -johtoon. Tuossa kohtaa pelattiin yksi ottelun monista pitkistä pisteistä, mutta tällä kertaa vastustajat käänsivät sen edukseen. He veivät myös seuraavat syöttöpisteensä ja kun Henryn volley jäi verkkoon 4-3 -tilanteessa niin yhtäkkiä oltiinkin tasoissa.

Henryn kova syöttö toi suoran pisteen siirtäen meidät 5-4 -johtoon, mutta kaksi seuraavaa pistettä meni jälleen vastustajille, kun emme saaneet palautuksiamme kenttään. Ei tullut kuitenkaan minunkaan syöttöni 5-6 -tilanteessa takaisin, joten tasoissa vaihdettiin puolia. Arribage hyökkäsi 6-6 -tilanteessa heti ykkössyöttöni perään verkolle, mutta maukkaan jyrkkä kämmeneni krossina hänen ohitseen oli kyllä ottelun parhaita lyöntejä. Ja seuraava palautuspiste myös minulta ihan ottelun parasta antia. Edellispäivänä treenattu ja juuri oikeaan aikaan lyöty lobbipalautus oli onnistunut, minkä jälkeiset kolme volleytani suuntasin juuri pelitaktiikan mukaisesti Cornea rystylle. Hän yritti neljännellä rystyllään lobbia, mutta iskulyöntini oli varmaakin varmempi tuoden meille 8-6 -johdon.

Arribage pelasi vahvasti verkolta kaventaen tilanteen, mutta Henry oli mies paikallaan 8-7 -tilanteessa. Vahva suora syöttöpiste ensin Corneaa päin ja 9-7 -tilanteessa ässä T-pisteeseen. Henry ei tuossa kohtaa ollut pistelaskun suhteen ihan kartalla, sillä hän ei tajunnut ottelun olevan ohi, mutta ei hän toki kovin pahoillaankaan ollut, kun matsin päättyminen hänelle selvisi. 😂 Yleisössä raivoisasti kannustanut ranskalaisnuorisokin hiljeni vihdoin mukavasti, kun taas me saimme siirtää katseet toiselle kierrokselle.


En ole missään nimessä sitä mieltä, että pelasimme tänään ihan parasta peliämme läpi ottelun, mutta täytyy kyllä nostaa hattua myös vastustajille, jotka tekivät paljon oikeita asioita. Cornean palautus- ja takakenttäpeli yllätti minut vahvuudellaan, kun taas Arribage oli odotetun ärsyttävän hyvä verkkopelissä. Tai siis tottakai oli tiedossa, että paha pari tulisi olemaan vastassa, mutta kyllä he oikeasti hyvin myös pelasivat.

Meillä oli todella vahva jakso ensimmäisen erän lopussa, mutta toisessa erässä emme ihan päässeet palautuksiin niin hyvin käsiksi kuin olemme tottuneet. Verkolla tuli myös muutaman kerran oltua vähän turhan varovaisia ja päättämättömiä. Syöttöpeli lähti kuitenkin alun yhden huonon gameni jälkeen ihan hyvään lentoon, eikä meitä sen jälkeen murrettu.

Kaikista tärkeintä ja minusta erittäin positiivinen asia tämän päivän matsissa oli kuitenkin se, kuinka hyvin vastasimme sekä henkisesti että pelillisesti ottelun vaikeampiin hetkiin. Ensimmäisessä erässä sisuunnuimme vastustajien murrosta upeasti ja kolmannessa erässä olimme heti alussa valmiita iskemään, vaikka toinen erä oli päättynyt heikosti. Ja matsin lopetus oli kyllä todella vahva. Hienolla tiimityöllä ja luottamuksella kumpikin pelasi parastaan silloin kun sitä eniten tarvittiin. On se helppoa pelata, kun kaikki tuntuu onnistuvan, mutta tason nostaminen tiukoilla hetkillä selkä seinää vasten, se on vielä parempaa se.


Kisat siis jatkuvat, ja huomenna vuorossa on jälleen mielenkiintoinen matsi ennestään tuntemattomia vastustajia vastaan luvassa. Bolivialaispari Arias/Zeballos on tehnyt varsin vahvaa jälkeä CH-kiertueella erityisesti Etelä-Amerikassa, eivätkä he viimeisen vuoden aikana ole juurikaan massakentiltä poistuneet. He voittivat täällä Madridissa ensimmäisellä kierroksella jo yhden kovan parin Arends/Middelkoop huikean väännön jälkeen lukemin 5-7, 7-6(8), 19-17 yhteensä kahdeksan ottelupalloa selvittäen, joten itseluottamus on varmasti kohdillaan heilläkin. Niin on kuitenkin tottakai meilläkin.

Täytyypä siis seuraavaksi siirtyä ATP Challenger TV:n ääreen tutustumaan tulevien vastustajien pelityyleihin, ja kunhan tuosta ja illallisesta selviää, niin täytyy yrittää tänään päästä ajoissa nukkumaan. Torstaina pelataan nimittäin heti päivän ensimmäisessä ottelussa kello 11. Vamos.

23 thoughts on “Madrid CH100 R16, Heliövaara/Patten – Arribage/Cornea 6-4, 6-7(4), 10-7

 • Harri, onnea voiton johdosta! näin toisesta erästä lähtien ottelun ja piti oikein jännittää mutta luotin kuitenkin koko ajan osaamiseenne, ja MTB loppu oli kokemuksen kautta tulevaa paremmuuttanne!! kysymys: kun teit kaksoisvirheen 2. erän lopussa, mielestäni ykkös ja kakkos syötön välissä oli aika pitkä tauko eli amatööri harrastajat haluavat kakkossyötön lähtevän melko nopeasti ykkösen jälkeen , jolloin on parempi tuntuma syöttöön eli onko ammatilaisilla painetilanteissa mitään väliä kuinka nopeasti kakkos syöttö lähtee?

  • Kiitos onnitteluista! Tiukkaahan tuo oli, mutta onneksi loppu hyvin kaikki hyvin. 🙂

   En itse huomannut tuota pidempää taukoa syöttöjen välissä eräpallossa. Aurinko oli tuossa kohtaa todella viheliäisessä paikassa, ja olisi pitänyt ehkä hakea hieman erilaisesta nostosta hieman erilaista syöttöä näin jälkikäteen. Toki jokaisella pelaajalla on oma rytminsä syöttöjen välillä, mutta nelurissa yleensä näytetään signaaleja ym. joten harvoin kakkosen ihan hetipääsee ykkösen perään syöttämään.

 • Voittamaton pari jatkaa kulkuaan!

  Se oli kaikkiaan varsin laadukas nelipeliottelu. Molemmat parit pelasivat hyvin ja kyllä te lopulta tuon verran parempia olitte. Taisi ekassa erässä toimia aika hyvänä herättelynä ja ärsykkeenä vastustajien ottama murto. Heti perään otettu vastamurto oli kyllä palautustaidetta parhaimmillaan. Eipä tullut toisen erän alussa mieleenkään, ettette saisi murtopaikkoja ollenkaan. Olisi kai se toinen erä voinut teillekin kääntyä, mutta saipahan vastustajatkin ansaitusti jotakin. Kolmanteen löysitte sopivasti pari napsua lisää ja otitte omanne. 8-6-piste oli kyllä aika ratkaiseva ja teit sen myötä selväksi, että teillehän tuo ottelu tulee.

  Minä ajattelin, että tällä viikolla voisi olla hermoilu ja jännittämisvapaa katseluviikko, kun on vähän pienempi turnaus vuorossa. Ihan hyvä ajatus, mutta käytännön toteutus jäi vähän vajaaksi. 😀

  Hyvän testin tämän päiväiset vastustajat järjestivät ja tuskinpa huomenna yhtään helpottuu. Tänään tuli tuo syötönmenetys hoidettua pois alta, niin nyt voi taas jatkaa vakuuttavien pitojen sarjaa. Murtopaikkoja tulee huomenna varmasti ja sitä myötä avaimet voittoon on omissa käsissä.

  • Jes, osuvaa analyysiä jälleen! 💪 Ei kai nelurissa oikein sellaista jännitysvapaata katseluviikkoa olekaan, aina menee tiukaksi ja jos ei mene niin olisi ainakin voinut mennä 😅

 • No niin, säästyimpä sit suuremmilta jänskättämisiltä, kun katselin ottelunne jälkilähetyksenä (tulos jo tiedossa), kiitos ATPTour/ChallengerTV:n. Toisen erän TB:n jälkeen olisi näetsen voinut alkaa arveluttaan, että noinkohan Iso TBkin menee kavereille… Mutta eipä mennyt, hienosti piditte vastustajan kurissa! Onnittelut! Oli ihan meheviä pidempiäkin palloja tänään. Ei ollut todellakaan helppo vastus, kerkeäviä kavereita oli toisellakin puolen verkkoa. Osoittauduitte paremmiksi, ja nyt sit matka jatkuu bolivialaisia vastaan. Toivottavasti etukäteisvakoilu edesauttaa huomenna. Pitäkäähän tasonne, laittakaa vaikka pari napsua lisääkin! Ja eiku menox!

  • Jep, kovatasoista neluriahan tuo oli melkein alusta loppuun. Mutta hienosti väännetty voitto kotiin. Jatketaan huomenna positiivisella mielellä. 💪

 • PS. Sähköpostiin tulevan blogikirjoitus-ilmoituksen valokuvassa tänään oli parinasi Peers. Valikoituukohan kuva jostain kuvapoolista sattumanvaraisesti. Pikkuasia sinällään.

 • Hieno taisteluvoitto! Mietin tuota syötön vastaanoton puolen valintaa. Vasenkätinen A-ruudussa ja oikeakätinen B-ruudussa. Onko se yleensäkin näin, jos on toinen pelaaja vasuri? Mitkä hyödyt on tässä muodostelmassa näin päin?

  • Kiitos! Samaa mieltä, että hyvä taisteluvoitto tuli tänään otettua. 💪

   Kyllä se perinteisempi tapa on vasenkätinen pelaaja A-ruudussa ja oikeakätinen B-ruudussa. Vaikka viime viikolla kaksi päinvastaista paria tulikin vastaan eli ei se mitenkään pakollista ole.

   Nelinpelissä halutaan pelata paljon kämmeniä, koska siltä puolelta saa yleensä paremmin palloon vauhtia. Ja syötöt puolestaan suunnataan paljon T-pisteeseen, jotta palauttajalla on vähemmän kulmia ohittaa verkkopelaaja. Näin ollen vasuri A-ruudussa saa lyötyä enemmän kämmeniä kuin B-ruudussa ja siksi se on kannattavaa. Yleensä kämmenvolleylla on myös parempi ulottuvuus, joten verkolta on helpompi mennä väliin ja ottaa keskelle tulevat pallot näin päin.

 • Kerroit että pallot ovat yllättävän pehmeitä. Se on kyllä sitten hyvä uutinen katsojan kannalta, sillä ottelussa oli tosi paljon hienoja palloja. Olen vaikuttunut teidän asenteesta ( varsinkin sinä olet kyllä loistava kannustamaan kaveria heikkoina hetkinä, josta esimerkki viime viikolla kun Pattenin syöttö meni toisessa erässä ihan penkin alle 2-1 tilanteessa. Tuollaista asennetta haluaisin että Otolla olisi. Ihmettelen suuresti hänen asennettaan Busanissa maanantaina. En ymmärrä että viitsii matkustaa 7400 km, valmentajan kanssa, ja sitten heittää ihan lekkeriksi ( ymmärrän jos et komentoi kaverin käyttäytymistä, muuta minähän penkkiurheilijana voin ). Pattella taas oli huonoa tuuria kun intialainen partneri pelasi nähtävästi loukkaantuneena.

  • Oton valmentaja ei kyllä ollut antanut ohjeita tai ainakaan oikeita ohjeita siitä, miten kovassa tuulessa pitää pelata. Nykysäännöillä olisi voinut antaa ohjeita ottelun aikana. Jos valmentaja ei ymmärrä tuulessa pelaamisesta mitään niin voisi siirtyä vaikka raviurheiluun. Otolla on niin hyvät lyönnit, että oikein käytettyinä tuulessa olisi nautinnollista pelata.

  • Kiitos tsempeistä. Asenne ja positiivinen energia on tärkeä osa varsinkin nelurissa, ja kyllähän se on minun tehtäväni kentällä löytää paras henkinen tila niin itsestäni kuin paristani.

   Otolla on kieltämättä ollut otteissa aika suurta ailahtelua. Harmi juttu, koska parhaana päivänä esimerkiksi Davis Cupeissa ja nyt taas helmi-maaliskuussa challengereissa hänen pelinsä on niin älyttömän korkeatasoista. Toivottavasti tuo huippuvire löytyisi esiin useamminkin!

 • Hyvä, kun Sirkka mainitsi kuvista. Minua on pikkuisen alkanut häiritsemään Lloydin naama tuolla yläpalkissa. Voisikohan sitäkin päivittää? Ei Lloydin naamassa varsinaisesti mitään vikaa ole, mutta aikansa kutakin. 🙂

  Ja kerran et itse mainostanut, niin heitän ilmaisena mainoksena, että Verkolla-podcastissa on vieraana hyvin mielenkiintoinen tennispelaaja!

  • Erittäin hyvä huomio tämäkin! Täytyypä laittaa työlistalle kuvien vaihto. 😬

   Ja tosiaan unohtui mainita tuo Tennisliiton Verkolla-podcastissa vierailu alku viikosta.

 • Hyvä putki sai jatkoa. Ja hyvä merkkihän se on, että vaikka peli ei kokoajan ole täysin jiirissä, niin voittoja tulee. Ilmeisesti yllättävän vähän teillä on Henryn kanssa keskinäiset pelikuviot solmussa, mitä välillä näki Peersin kanssa tapahtuvan.
  Syy lienee tuo brittinelurin koulukunta. Olisiko hitauteen/pehmopalloihin syy ilmankosteudessa, joka on Madridissa eri luokkaa vs. edeltävä paikka?

  • Jep, hyvä putki on käynnissä. Ja tosiaan uskoisin tuon brittipelitavan olevan yksi suurimmista syistä, miksi yhteispeli on lähtenyt niin mukavasti kulkemaan. Koko ajan on vahva fiilis siitä, mitä toinen tekee, ja oma tekeminen on siksi helppo mukauttaa tilanteeseen sopivaksi.

   Ilman kosteudella ja ihan viileydellä on varmasti vaikutuksensa pallojen pehmeyteen. Yleensä toki ohuessa ilmanalassa pallot tuntuvat kovemmilta, eli voi olla, että niissä on jotain vikaakin. Mutta sopeudutaan tähän ja tehdään parhaamme. 🙂

 • Mikä tilanne siellä oli ainakin kahdesti kun lähdit syötön palautusta hakemaan oikealta ja sinut ohitettiin vasemmalta? Pitikö Pattenin kiiruhtaa syötöstä heti vasempaan vai ihan vaan taktinen virhe. Näytti vähän oudolta kun olitte molemmat oikealla puolella.

  • Ei mielestäni tullut kyllä mitään väärään suuntaan lähtöjä tänään. Ainakaan siis eri suuntaan kuin oli sovittu. Välillä nelurissa voi kyllä yrittää ennakoida palautuksia, jos tunne palautussuunnasta on vahva. Mutta ei se aina osu oikein, ja silloin saa itsensä näyttämään vähän hölmöltä…

 • Onnea hienosta voitosta; tässä turnauksessa ei helppoja otteluita oo luvassa yhtään, kaikki voitettavissa kuitenkin!
  Onne ja tsemppiä! 🎾🙂👍
  Vamos!

 • Hieno voitto ja huomenna uutta matoa koukkuun.
  Semmoinen pieni nyanssi pisti silmään että vastus syötti paljon kakkossyöttöjä Henryn rystylle, eikä Henry niitä juurikaan tullut vastaan, vaan palautti kaukaa yleensä pitkin linjaa. Oliko teiltä tietoinen valinta tuo vai Henrylle tyypillistä ottaa palautus normaalia kauempaa?

  • Kiitos! Henry tykkää ottaa palautuksoa vastaan vähän kauempaa. Hän saa palloon niin hyvin vauhtia, ettei sinänsä ole pakko tulla lähemmäksi. Mutta vasurin syöttäessä hänelle kickiä rystylle voisi vastaan tulo kyllä joskus toimia. 🙃

Comments are closed.