Eastbourne ATP250 QF, Heliövaara/Patten – Purcell/Ruusuvuori 6-3, 6-4

Saatiinpahan vihdoin suomalaisten jäsentenvälinen aikaiseksi ATP-kiertueella, mutta omalta kannalta katsottuna ottelu päättyi oikein päin. Vahvat alut molempiiin eriin riittivät meille tänään, sillä syöttöjämme ei murrettu ollenkaan, ja paikka semifinaaliin aukesi siten vajaassa tunnissa. Torstaina vastaan tulee tiukka pari, australialaiset Ebden/Peers.

Maanantain ensimmäinen kierros oli vakuuttavaa tekemistä, ja tiistaina treeneissä jatkettiin samaa hyvää flow’ta Glasspool/Rojer -parin kanssa harjoitellessamme. Yksi treeni englantilaisessa helteessä riitti, sillä turha sitä on välipäivänä itseään sen enempää väsyttää, kun peli on iskussa. Tänään matsibollauksessa mukana ollut Louis Cayerkin sanoi, että lyöntini näyttää paremmalta kuin koskaan. Aika hyvä itseluottamusbuustihan tuostakin tuli.


Matsin alkua saatiin odottaa tänään iltapäivällä vähän pidempään kuin oli ajateltu, mutta aurinkoisessa säässä kun päästiin kuuden jälkeen aloittamaan, niin pelkoa ottelun jäämisestä kesken ei pimeyden takia toki ollut. Ruohokenttä on päivän viimeisissä matseissa aina vähän aamupelejä hankalammin pelattavissa, kun pelaajien kengät kyntävät nurmen pinnan epätasaiseksi ennen kuin seuraavan aamun leikkuu taas tasoittaa ruohonkorret oikeisiin suuntiin. Niinpä takakentältä oli tänään edellispäiviä vaikeampi pelata, mutta sehän ei toki meitä onneksi kovin pahasti haitannut, silllä viihdymme hyvin verkolla.

Ottelu sai erinomaisen alun ottaessamme Purcellin syötössä murron heti 1-0 -tilanteessa australialaisen vähän ollessa syöttönsä jälkeen unessa. Eikä ensimmäisen erän voittoon tuon enempää onnistumisia palautuksissa tarvittukaan. Hävisimme omissa syötöissämme yhteensä vain 2 pistettä koko erässä, joten 6-3 -lukemilla oli hyvä lähteä toiseen erään.

Joka sai sekin yhtä lailla täydellisen alun, kun mursimme jälleen Purcellin syötön heti erän ensimmäisellä mahdollisuudella. Minun syöttövuorossani 2-1 -johdossa meinasi ihan hetkellisesti vähän fokus tipahtaa, kun Henry muun muassa harvinaisesti lähti syöttöni jälkeen vahingossa liikkumaan eri suuntaan kun oli sovittu, ja minulle sattui matsin ainoa tupla 30-30 -tilanteeseen. Kaksi erinomaista ykkössyöttöä murtopalloihin tuli kuitenkin kreivin aikaan, ja saimme pidon otettua.

Pääsimme lähelle otteluvoittoa jo 5-3 -tilanteessa Purcellin syötössä pelatessamme pari upeaa pistettä, mutta yksikään kolmesta ottelupallosta ei tuossa kohtaa vielä tuottanut tulosta. Ja Henryn syöttäessä 5-4 -tilanteessa Purcelle alkoi sekoittaa palautuspaikkaansa hyppelehtien sivulta sivulle ja onnistui vielä rystypalautuksessaan sen perään täydellisesti, mikä toi vastustajille ottelun ensimmäisen pisteen Henryn syöttövuoroissa. 30-30 -tilannetta lähemmäs he eivät kuitenkaan päässeet, vaan Henryn upea jyrkkä krossikämmen ottelupallossa toi meille voiton.

Matsipallo tyylikkäästi kotiin. 😎

Olihan se aika hauska juttu saada Emil samalle kentälle ATP-kisassa, vaikka eri puolella verkkoa oltiinkin. Hyvä kavereita ollaan kiertueella, eikä tänäänkään sen kummempaa jännitystä ollut kentän ulkopuolella havaittavissa. Molemmat tekivät omat rutiininsa ammattimaisesti ja kentällä sitten ratkaistiin paremmuus.

Itse ottelussa onnistuimme kyllä aika täydellisesti pelitaktiikassamme, joka oli ottaa verkko haltuun ja pitää pelinkuva mahdollisimman huippunelinpelin näköisenä. Varsinkin Emil on vireeseen päästessään vahva syöttäjä ja palauttaja, mutta verkolla hän ei ole parhaimmillaan ja tuota saimme kyllä käytettyä hyväksemme onnistuneesti. Purcell on toki nelurissa voittanut muun muassa Wimbledonin ja osaa tämänkin lajin todella hyvin, mutta saimme hänellekin sopivaa epävarmuutta ajoittain aikaiseksi vahvalla syöttämisellä ja aktiivisella verkkopelillä.

Omassa pelissä homma oli niin sanotusti sopivan hyvää. Ei mitään kaikkien aikojen palauttamista tai syöttämistä, mutta kuitenkin perushyvää korkeatasoista tekemistä, joka sisälsi paljon oikeita ratkaisuja ja oikeassa paikassa olemista. Henry sen sijaan syötti tänään aivan upeasti, ehkä parhaiten mitä olen koskaan nähnyt. Ja on palautuksissakin kerta toisensa jälkeen aika hienosti mukana. Vahva esitys siis kokonaisuutena, ja kyllähän tällaiseen matsiin voi aina olla tyytyväinen.

Tyytyväinen saa siis olla, muttei kylläinen. Nythän ne tärkeimmät pelit alkavat nimittäin vasta lähestyä. Semifinaali on vuorossa torstaina, jolloin saamme vastaamme aussiparin Ebden/Peers, joka pelaa tällä viikolla yhdessä lähinnä silmällä pitäen olympialaisia, jossa he ovat mukana parina. Treenasimme heidän kanssaan yhdessä viime sunnuntaina, jolloin selvisi, että Peers pelaa totutusta poiketen A-ruutua, mutta muutenhan kumpikin ovat aika tuttuja miehiä kiertueelta. Peers tietysti vielä enemmän, koska pelasin hänen kanssaan koko alkuvuoden. 😅

Semifinaalimme on ohjelmassa torstaina toisena otteluna kello 13 jälkeen paikallista aikaa. Kelin on ennustettu muuttuvan selvästi tuulisemmaksi, mikä tuo varmasti omat haasteensa pelaamiseen, mutta toki ei se ole ensimmäinen kerta varmasti kenellekään, kun tuulessa pelataan. Ruohokentällä vaan vähän harvinaisempaa. 😊 Joka tapauksessa jatketaan taas siitä mihin jäätiin, niin kaikki on mahdollista. Vamos!

17 thoughts on “Eastbourne ATP250 QF, Heliövaara/Patten – Purcell/Ruusuvuori 6-3, 6-4

 • Hienoa että Emilkin ottaa yhä useammin myös nelinpelin ohjelmaansa. Emil saa tätä kautta enemmän peli kokemusta kun kaksinpelit päättyvät järjestään ykkös- tai viimeistään kakkos kierrokselle. Teillä tuntuu olevan palikat hyvin kasassa ja ei muuta kuin Wimbledonissa päätyyn asti. 💪

 • Onnittelut selkeästä voitosta. Nyt kaatui Wimbledonin nelurin voittaja Purcell ja seuraavaksi tarjolla verkon toisella puolella hänen voittoparinsa Ebden. Mielenkiintoista nähdä miten Ebden ja Peers pelaavat yhteen, kun Peers ja Ebdenin normipari Bopanna ovat kuitenkin aika erilaisia tyyppejä. Olympialaisia ajatellen myös mielenkiintoista seurattavaa. Tsemppiä peliin!

 • Olipa harvinaista herkkua Atp-kisassa kun kaksi suomalaista taisteli toisiaan vastaan verkon eri puolilla!😉 ja varmaan mukavaa treenikertausta molemmille, E.ilille esim hyvää verkkotreeniä 👍 Olisko tässä meille pari Pariisiin eli riittäiskö sijoitukset yms rahkeet? Varmasti nautinnollista meille katsojille 😁 Tänään ja tässä nyt vaan H & H päätyyn asti, vamos 👍

  • Emil on sanonut jo aikoja sitten ettei aio pelata olympialaisissa, vaan haluaa keskittyä parantamaan rankingiaan kiertueella. Itse olen sitä mieltä, että tuo on oikea ratkaisu.

   Koko tenniksen saisi mielestäni poistaa olympialaisista – grand slam turnaukset ovat suurinta mitä tenniksessä on ja ne riittävät ainakin minulle penkkiurheilijana.

  • Olympialaisia sivuttu useammassa kirjoituksessa ja niiden kommenteissa. Harrilla ollut tavoitteena paluussa päästä olympialaisiin, mutta ollut jo pidempään selvää, että ranking ei valitettavasti riitä. Emil ei puolestaan mahdu kaksinpelikaavioon suoraan olympialaisiin ja onkin ilmoittanut jo viikko tai pari sitten, ettei odottele ns. peruutuspaikkaa, vaan keskittyy atp-sijoituksensa nostamiseen. On siis selvää, ettei tenniksessä olympialaisissa suomalaisia nähdä.

   • Empulta myös täysin oikea päätös. Pisteet edellä ja kohti seuraavia olympialaisia..!!

 • Onnittelut selvästä voitosta. Missään vaiheessa ei tarvinnut ryhtyä pelkäämään voiton karkaamista teiltä. Saattaa olla, että yhtä asiaa pelinne kaipaisi tänään Ebden/Peers paria vastaan eli niiden linjapalautusten onnistumisia, jotka omasta mielestäni eivät oikein tänään natsanneet kohdilleen.

  Mietiskelin ennen analyysisi lukemista jotta onkohan Bop. ja Ebden pari Ottanut ”loparit”, mutta nähtävästi ei sitten kuitenkaan vaan Olympialaiset sotkevat kuvioita. 😀 Vai voisiko tuo parin vaihto Ebdenille olla kuitenkin ajankohtainen?

  Onnea tämän päiväiseen otteluun oikein roppakaupalla!!!!!!

 • Onnea voitosta ja olipa mukavan leppoisa ”kaveripelailua”, kun voittajasta ei ollut paljon epäselvää ensimmäisten syöttövuojen jälkeen. 🎾😉
  Seuraavassa pelissä vastassa vanha pelikaveriveri niin toivotaan, että voittoputki jatkuu!
  Hanaa, anna palaa, vamos! 🎾😊👍

 • Siirän tämän edellisestä, eilen kun ei malttanut odottaa tätä postausta. Noniin, herkkupala on syöty, annoitte Empulle kylmää kyytiä, mutta niin antoi Emppukin teille välillä samalla mitalla. Sinivalkoisin lasin, mutta ehkä ihan oikeastikin Emppu pelasi hienosti niitä volleyta kun Empulta niin harvoin näkee niitä singelissä. Totuttu hyvä kliininen peli Henryn kanssa teillä, en ikävä kyllä keksi teille päin rakentavaa kommenttia. Mutta sitä enemmän huomio kiinnittyi pieniin yksityiskohtiin tällä kertaa: 1. Empulla ja/tai Purcellilla oli haastetta Henryn syötönpalautuksen kanssa, kun viuhtoivat usein yhdessä ilmaan Henryn syöttövuoron alkaessa. Toki Henry syötti todella loistavasti. 2. Purcell teki ainakin lopussa ihme side-step tanssia, kun vastaanotti syöttöä, en ole tainnut aiemmin tuollaista nähdä missään. Onko siinä sitten tarkoitus hämätä syöttäjää, kun syöttäjä on jo päättänyt mihin syöttää, sitten palauttaja alkaa liikkua ja yrittää siten häiritä syöttäjän suoritusta. 3. Emppu ja Purcell toisti monesti jännää kaavaa, jossa molemmat lähtivät pelastamaan mahdollista rajalle lyötyä palloa peräkkäin samaan nurkkaan, muistaakseni lobbeja. Ne pallot menivät rajan yli, mutta oliko sittenkään järkeä jättää koko kenttä auki? 4. Häiritsi jonkin verran tuota hiljaista ja rauhallista peliä joku vieruskentän jopa pelottavan vihainen nainen, piti oikein tarkistaa kuka siellä pelasi. Veikkaan vahvasti, että vanha suosikkini Ostapenkohan se siellä tapansa mukaan piti sitä meteliä 😉

 • Minä en tykännyt yhtään!!! EiEi, ei saa olla suomalaisia molemmin puolin verkkoa, minä en kestä, liikaa ristivetoa 🙂 Harmitti niin pirusti kun Eemeli hävisi kaksarin, ja nyt sit vielä tämä. Mut vielä enemmän olisi harmittanut jos H&H olisi hävinnyt tänään. Pyrstö-nokka. Ehkäpä noista lähtökohdista on ymmärrettävää että peli näytti minusta vaisulta, etenkin kun vertaa RuPun edelliseen energiseen ottelunpätkään. No, mitäpä minä tätä enempää vatkomaan, omien korvien välissä oli nyt vain solmuja liikaa. Onnittelut voitosta! Seuraavassa pelissä ei ole minkäänlaista eturistiriitaa, vaikka exäsi vastassa onkin: voitto kotiin, kiitos!!!!

  • Nyt kun nostit esille Emilin häviön, niin en malta olla sanomasta omaa mielipidettäni hänen pelistään. Häneltä puuttunee hieman taktillista silmää pelin kulussa ja tuosta johtunee paljolti hänen häviönsä eilen.
   Anteeksi Harri että tämä tuli tänne sinun blogiisi.
   Taktiikkakuvioiden käyttäminen on myös neluripeleissä ensiarvoisen tärkeä seikka, joten siltä kannalta katsottuna ´, menköön tässäkin kommentissa. 😀 😀

 • Hyvä voitto ilman draamaa. Tasoero oli kyllä yllättävänkin suuri. Purcellin maha oli täynnä kaksarivoiton myötä, ja varmaankin hän arveli nelurivoittomahdollisuuden olevan pieni. Kun samalla HaHe-tiimi pelasi hyvin, niin jännitystä ei ollut. Hyvä niin!

 • Vakuuttava voitto, ei jättänyt juuri kommentoitavaa.
  Oliko tämä ensimmäinen kerta koskaan ATP-kiertueella (kaksin- tai nelinpelissä), kun verkon eri puolella oli suomalaisia? Jos, niin jo oli aikakin!

 • On sanottava, että odotinkin kyllä paljon tiukempaa peliä, mutta eihän tuossa ollut paremmuudesta mitään epäselvyyttä. Kliiniseksi esitykseksi olit itse Ylen mukaan nimittänyt ja sitä se todella oli.

  Miten tuohon Purcellin liikkumiseen viimeisessä syöttövuorossa pitäisi suhtautua? Ensinnäkin saako sääntöjen mukaan liikkua noin voimakkaasti syötön aikana? Jos saa, niin onko se kuitenkin toimintaa, jolla ei paljon kavereita kerätä? Ymmärrettävää on, että jotainhan siinä piti keksiä, kun Henryn syöttäminen oli ihan vastustamatonta.

  Miten koit Emiliä vastaan pelaamisen? Toiko se jotain lisää vai pystyykö ajatuksen siitä, ketä vastaan pelataan, sulkemaan pois? Itse muistan joskus aikanaan, että jos sattui tulemaan treenikaveri vastaan, niin ne oli kyllä niitä pelejä, joita ei vaan voinut hävitä. Hyväähän sitä aina kavereille toivoo, mutta joku raja kuitenkin. 😀

  Kyllähän sieltä aika tiukka semifinaali vastaan tulee. Peers on kyllä takataskussa hallussa, mutta tuo Ebden on ollut melkoinen kanto kaskessa. Ehkäpä se olisi aika tehdä korjaus siihen asiaan!

  • https://tennisfixation.com/what-to-do-when-your-opponent-is-moving-during-your-serve-tennis-quick-tips-podcast-190/

   ”Body movement. A player may feint with the body while a ball is in play. A player may change position at any time, including while the server is tossing a ball. Any other movement or any sound that is made solely to distract an opponent, including but not limited to, waving arms or stamping feet, is not allowed.”

   Näyttäisi siis siltä, että liikkua tuon mukaan saa. Olisihan se sitäpaitsi aika mahdoton paikka asettaa rajaa liikkumisen määrälle, esim. että vaikka 30cm saisi liikkua johonkin suuntaan. Ei sellaista sääntöä pystyisi pitämään yllä oikein millään mittarilla.

   Syöttäjän pitää siis vain keskittyä omaan suoritukseensa ja antaa vastaanottajan liikkua.

 • Mukavahan on näitä propseja jakaa ottelusta toiseen! Hyvää tekemistä jälleen kerran!
  Kysyin aiemmin nimenomaan syöttöohjettasi peliparille. Eli onko yleisin ohje vain syöttösuunta ja sinun/peliparin ensimmäinen liike syötön jälkeen? Missä määrin tuo ohje perustuu aikaisempaan peli/vastustaja-tietoon/analyysiin tai toisaalta ko. pelitapahtumiin? Ts. mikä määrää antamasi ohjeen?
  Joku kysyi aik. atp-suomikohtaamisia. Vuosikymmeniä seuranneena ei heti tullut mieleen ainuttakaan ainakaan 2000-luvulla, mutta ITF- ja CH-matseissa kyllä. Olikohan mm. 2012 Talissa HH-JN singeli (0-2). Voi olla, että muisti pätkii, mutta muistaakseni nelurissakaan ei Henriä vastaan ehtinyt tulla ATP-matseja.
  Ja perinteisesti tsempit finaaleihin! Toivottavasti myös Oton marssi pääsarjaan jatkuu tänään. Ja mikäpä ettei, vaikka jälleen kerran vastustajan 4 matsipallon myötä!

 • Siistiä työtä. Vakuuttava voitto!
  Suomalaiset verkon eri puolilla esiintyivät edukseen.
  HH otti kuitenkin varmasti omansa.
  Paljon onnea jatkoon ruohokaudelle. Nyt näyttää tekeminen tosi hyvältä!

Comments are closed.