Barcelona CH80 R16, Heliövaara/Jebavy – Lopez San Martin/Sanchez Izquierdo 7-6(5), 6-3

Vamos, vuoden viides siirtymä kovilta kentiltä massalle alkoi voitokkaasti. Espanjalaisvastustajat olivat ihan ottelun alussa todella liekeissä, mutta onneksi osasimme hallita tilanteen ja kääntää ottelun vankalla kokemuksella kotiin. Mutta ei sen helppoa pidäkään olla. Matsit jatkuvat siis huomenna, ja vastaan tulee pari Manafov/Matuszewski.

Aamu valkeni tänään melko pilvisenä ja hieman vettäkin tihutteli Barcelonan taivaalta. Löimmekin aamubollauksen läpi kevyessä sateessa ennen kuin kevyen lounaan jälkeen aurinko alkoi pilkahdella ja tuuli yltyä. Kentälle pääsimme matsiimme noin puoli kahden aikaa paikallista aikaa, ja tuolloin olosuhteet olivat siis jo tenniksen pelaamiselle vallan mainiot.


Matsi alkoi minun vakuuttavalla pidolla, mutta sitten espanjalaiset aloittivat lähes virheettömän neljän gamen jakson. Takakentän palloista he pommittivat armotta molemmin puolin, ja kun varsinkin volleyn pelaaminen hitaissa olosuhteissa tarkasti heidän rystyilleen oli vaikeaa, niin turhan monta kertaa saimme kokea heidän kämmentensä laulavan liian vahvasti. Emme kuitenkaan mitenkään panikoineet, vaan totesimme Romanin kanssa penkillä, että vastustajat ovat pelanneet toistaiseksi liian hyvin, ja jos jatkamme omaa peliämme niin pääsemme kyllä jossain vaiheessa mukaan peliin. Myös syöttövolley-peli oli jätettävä tänään käytännössä pois, koska palauttajat pääsivät niin hyvin painamaan lyöntejään alaspäin.

Ja onneksi emme siis vaipuneet epätoivoon, sillä otimme ensimmäisen murron takaisin 1-4 -tilanteessa ja heti perään myös toisenkin 3-4 -tilanteessa tasoittaen erätilanteen. Enempää murtoja ei kuitenkaan nähty, joten edettiin tie breakiin. Siinä olimme käytännössä koko ajan hieman edellä, ja kun Sanchez Izquierdo lahjoitti meille kaksi pistettä kaksoisvirheillä niin eihän tie breakia silloin voi hävitä. Erä meille siis 7-6(5).

Toisessa erässä pelimme hieman rentoutui ja aloimme pelata yhä paremmin ja paremmin varsinkin taktisesti. Ensimmäinen murtopaikka ei tuottanut tulosta erän ensimmäisessä gamessa, mutta 1-1 -tilanteessa tärppäsi. Seuraava minun syöttövuoroni oli kuitenkin Lopez San Martinin tykitystä, sillä hän päätti gamen kahteen täydellä voimalla lyötyyn palautuswinneriin. Toki parini Roman jätti muutaman kerran keskustan vähän turhankin avoimeksi, mutta eivät ne huonoja lyöntejä olleet vastustajaltakaan. Emme kuitenkaan tuostakaan hätkähtäneet, vaan mursimme uudelleen, minkä jälkeen Roman piti syöttönsä, vaikka 40-0 -tilanne lipsahtikin no-ad pisteeksi. Espanjalaiset pitivät taas pitkästä aikaa tuon perään ennen kuin minunkin syötössäni 40-0 lipsahti vielä tasoihin. Mutta siitäkin tuli lopulta pito, ja viimeistelimme erän lopulta vielä yhdellä syötönmurrolla lukemin 6-3.

Mikään helppo matsi tämän päivän ottelu ei siis ollut, mutta jotenkin fiilis pysyi jopa yllättävän luottavaisena vaikeasta alusta huolimatta. Toki olimme 1-4 -tilanteen jälkeen selvästi parempi tiimi kentällä, mutta vastustajilla riitti kyllä tulivoimaa, missä piilee aina omat riskinsä. Olosuhteet ovat todella hitaat, mikä tekee aggressiivisen verkkopelaamisen toteuttamisesta hieman haastavampaa kuin yleensä, mutta pitää vain tajuta lyödä paljon lyhyitä ja matalia volleyta sekä päättää pisteet mieluummin jyrkillä ulospäin lyödyillä lyönneillä kuin voimalla keskelle.

Syöttöpelin merkitys vähenee myös selvästi, kun pelataan hieman märällä ja pehmeällä massalla, mutta toisaalta se antaa myös minun ja Romanin kaltaisille vahvoille palauttajille hyvän mahdollisuuden murtaa vastustajat useita kertoja erän aikana. Pitää vain pitää huoli, että omissa syötöissä pysyy fokus mahdollisimman hyvänä ja ykkössyötön prosentti korkeana. Ja tosiaan syöttövolley-pelin pelaaminen kannattaa unohtaa melkein kokonaan; niin hyvin pelaajat nykyään saavat vauhtia palloon takakentältä ja niin vaikea volleyta on saada pysymään painavana. Ja kun lisätään mukaan vielä sopivan puuskittainen sivu-myötätuuli sekä syksyisen alhaalta silmiin paistava aurinko niin kyllä tässä tulee tosissaan tennistaitoja testattua. 😊

Ja testit jatkuvat siis huomenna ukrainalaista Manafovia sekä hänen puolalaista pariaan Matuszewskiä vastaan. He ovat minulle entuudestaan täysin tuntemattomia pelaajia, mutta ymmärtääkseni he ovatkin vasta vastikään alkaneet keskittyä täysillä nelinpeliin. Muutamia hyviä tuloksia heiltä kuitenkin löytyy tältä kesältä nimenomaan massalta, joten tarkkana saa kyllä olla. Katsoin ATP Challenger TV:n kautta äsken pari heidän otteluaan, ja varsinkin kovaa lyövä vasenkätinen Manafov on parhaimmillaan vaikea pysäytettävä. Matuszewski on enemmän se tasainen osapuoli paremmalla rystyllään, mutta hänen syöttöään pitää kyllä päästä rokottamaan.

Edelleen tärkeintä on kuitenkin onnistua omassa pelissään mahdollisimman hyvin. Tänään tuntui, että takakentältä fiilis oli ihan ok, ja varsinkin parissa viime treenissä lyöminen on tuntunut suorastaan erinomaiselta. Pitää vaan uskaltaa hakea isoja ratkaisuja matsissakin ja muistaa myös syötöllä olla tarpeeksi aktiivinen. Romanin kanssa yhteispeli tuntuu luonnistuvan ihan mukavasti näin lyhyelläkin valmistautumisella, joten eiköhän tässä voi huomiseenkin lähteä ihan luottavaisin mielin. Matsimme on ohjelmassa päivän toisena otteluna kello 11 jälkeen paikallista aikaa ja ATP Challenger TV näyttää tuttuun tapaan taas striimin. Vamos!

2 thoughts on “Barcelona CH80 R16, Heliövaara/Jebavy – Lopez San Martin/Sanchez Izquierdo 7-6(5), 6-3

  • Onnea avausvoitostanne ja kiitos taas hyvästä analyysistäsi! Tsemppiä huomiseen!

  • Hyvä Harri ja Jeba!
    Hyvin noustu vaikean alun jälkeen.
    Mukavaa varmaan voittaa espanjalaispari kotimassalla Barcelonassa.

Comments are closed.